Șpagă de 8,6 milioane euro pentru șeful CNAS

Lucian Duță, fostul șef la Casei Naționale De Asigurări de Sănătate, este suspectat că a luat mită 8,6 milioane de euro de la reprezentanții a două firme de software pentru contracte privind Sistemul Informatic Unic Integrat al Asigurărilor de Sănătate, implementarea Cardului Național de Asigurări Sociale de Sănătate și interconectarea cu Sistemul Informatic Unic Integrat. Măi multe detalii citiți aici.

Acum, nu știm care e firmele astea, dar cercul suspecților e mic și oricum nu contează.

Ce vreau eu să știu este de ce au dat șpagă. Adică, dacă le asculți, firmele astea sunt cutting edge, se pricep cel mai bine, au cei mai buni oameni, au cele mai bune produse, pot livra cel mai bine, au cele mai tari norme și proceduri, plus un comportament moral și profesional ireproșabil. Doar dați o tură pe site-urile Siveco, UTI, Omnilogic, Teamnet, Asesoft și vedeți pe acolo cât de sinceri și de curați sunt.

În condițiile astea, de ce a trebuit să recurgă la ditai șpaga? Atunci când ai cel mai bun produs, de ce ai nevoie de șpăgi ca să îl cumpere cineva? e ca și cum BMW sau Benz au dat șpagă cumpărătorilor ca să le cumpere mașinile.

Ceva nu se leagă. Ori sunt niște profesioniști desăvârșiți și ăla de la CNAS i-a șantajat, ori sunt jegurile infecte de care știe toată lumea că sunt, că altfel n-ar pica sistemul cardului de sănătate de câteva ori pe zi. Una din două.

 

film-jack-reacher

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

46 comentarii

    • Aceeași suspiciune a existat și atunci când Videanu a plătit 600mil de euro pe autobuze Mercedes Citaro, deși existau alți producători de autobuze care aveau oferte mult mai ieftine și în unele cazuri mai bune ca Citaro.

      00
  1. Șpagă aia a s-a împărțit piramidal in sus până în cele mai înalte culmi, daca nu dădeau nu mai pupau contact in nici un domeniu, nu numai ala de sănătate.

    00
    • Corect.
      Doar nu degeaba bugetul „sănătății” este de 7 miliarde de eur anual.
      Iar acum prostimea plateste firmelor şpaga asta inzecit.

      00
  2. De unde stii ca sunt cele mai bune? Ma-ndoiesc de excelenta firmelor care fac proiecte software imense pentru un public atat de larg fara a folosi si plati servicii cloud din greu. E pur si simplu dificil si de asta au succes cloudurile ca AWS sau Azure. Cred ca fara spaga n-ar fi castigat licitatia.

    00
  3. SIUI e un rahat de soft, o spun asta in calitate de inginer software, si sunt firme care fac bani numai din suport tehnic si intretinere. I l-am instalat sorei, nu mai mergea dupa restart ca serviciul SQL server se instalase implicit pe alt user si userul curent (administrator, btw) nu putea sa il porneasca automat, deci cu prostii din astea vorbim.

    00
    • Ai instalat tu SIUI-ul local…. aham. #babaiatule, de unde veniti, mah ?

      00
    • @GoguDeLaGaze: clientul pt SIUI, nu m-am exprimat complet/corect, dar daca n-ai fi idiot ai fi inteles asta.

      00
    • @Perkele
      Poți să dai și un nume de firmă ? După comentariul de mai sus nu doresc să cumpăr, din greșeală, software de la voi.
      @Gogule data viitoare dau plus, am dat din greșeală minus. Nici la comentariul 2 nu s-a prins ce ai spus. Inițial nici eu. Sunt curios câți din medicii de ți-au dat minus au contract de mentenanță cu o firmă IT pentru calculatorul/calculatoarele pe care folosesc SIUI ?

      00
  4. Lucian Duta a fost omul lui Basescu la butoanele Casei de Sanatate. Aceste spagi se traduc prin parandaratul datorat celebrelor firme amintite mai sus pentru finantarea campaniilor electorale ale lui T. Basescu. Bineinteles ca in toata aceasta ecuatie Duta si-a luat si el tainul cuvenit. Stau si ma intreb cand ii va cerceta cineva si pe ei.

    00
  5. Cum nu stim? Nu Siveco a facut softul ala de 100 milioane euro, contract castigat impreuna cu HP? Aplicatie care n-a functionat niciodata?!?! Ca atare, activitatea de colectare contributii de sanatate a fost preluata de ANAF in 2012. Care ANAF nici pana in ziua de astazi nu a facut regularilzarile la contributii, intre anticipat si real. Sa vezi cand or veni alea ce jale e, ca oamenii de obicei nu-si fac calcule si nu pun deoparte diferenta, normal, la cate mall-uri sunt e si greu sa nu cheltui.

    00
  6. Nu cred ca e vb de cel mai bun produs aici ci de profit. Cand poti sa vinzi la suprapret de 3x – 5x ori pe cat ai vinde altui client, si asta nu e nici macar mofturos, clar ca e o afacere buna pentru orice firma. Iti permiti sa reduci un pic din profit ca sa prinzi deal-ul.

    Offtopic: Ce parere ai de propunerea de lege vizand salariile bugetariilor? O anumita categorie sare in ochi, si anume medicii. As fi curios ce zice lumea de pe blog, mai ales ca sunt o gramada de medici care te citesc.

    00
  7. Propun ca cei ce realizeaza un prejudiciu mai mare de 500 de mii de euro sa primeasca 20 de ani cu executare pentru subminarea economiei.

    00
    • Da, dar nu la puscarie pe banii nostri, ci la munca silnica! Si bineinteles cu recuperarea prejudiciului si anularea contractelor prin care statul pierde (adica noi toti) si cu revenirea la situatia de dinaintea contractului, adica returnarea platilor si restabilirea drepturilor de proprietate initiale daca este cazul.

      00
  8. HP Romania, acest nume folosit pentru a ascunde toate afacerile securistilor de pe aici. Asta cu SIUI e doar o mica parte din ce au facut si fac jegurile astea. Apoi, vai, HP Romania nu mai exista, au aparut doua firme noi care nu mai au treaba cu trecutul…

    00
  9. Am lucrat intr-una din firmele astea care facea afaceri cu statul si pot sa zic ca spaga se da ca „unga rotile”. Faza hilara este ca firmele vin cu ideile de proiecte, ele scriu caietele de sarcini si ele fac si integrarea. Pentru toate astea (ati ghicit!) se da spaga, iar toate astea se intampla pentru ca statul nu are niciun fel de viziune privind IT-ul propriu.

    00
    • NOU
      #26

      Scuza-ma dar I call bullshit. Spaga se da ca sa scrii tu caietul, si sa il inchizi pentru restul lumiiia apoi sa vinzi solutia (buna dpdv tehnic) la un pret de 5 sau 10 ori mai mare decat e normal. Din astia 10x, 3x se duc in spaga, restul in profitul companiei.

      00
    • Call ce vrei tu, eu va spun cum functiona treaba in 2009.

      00
  10. nu conteaza cat de bun esti cand functionarul public iti cere spaga.
    poti sa fii un individ de seama, daca Gelu iti cere bani pt elibararea unei adeverinte de care ai nevoie urgenta, scoti banii si platesti.
    chestia asta se intampla de vreo 30 de ani in ro, si mi se pare normal ca au aparut intre timp oameni si institutii care doar cu asta se ocupa: cer si ofera spagi.
    parlamentul romaniei este o astfel de institutie. guvernul este alta.

    hai sa o luam altfel: crezi ca daca esti reprezentant nobel/bmw sau nasa nu esti supus taxei romanesti de coruptie? get real, spaga e X, poti sa fii tu Obama.

    00
    • Corect, problema e ca fara spaga nu misca in Romania nimic, chiar si daca aia faceau softuri bune. In Ro nu dai spaga doar pentru a intra peste rand ci chiar si ca sa ai dreptul sa stai la rand.

      00
  11. Pe mine mă miră doar ”virgulă șase”. Adică nici fix (8 sau 9), nici opt jumate. Asta denotă profesionalism. Cu precizie la prima zecimală.

    00
  12. A mai fost o discutie pe tema pretului aici – https://zoso.ro/rezolvarea-problemei-sistemului-cardurilor-sanatate-cativa-pasi-simpli/ – acum stim de ce a costat atat de mult. Acum cred ca toata lumea realizeaza ca pretul exorbitant nu vine de la licente, servere, salarii si alte cheltuieli. Si asta cu 8.6 milioane mita probabil e doar unul… cine stie in cate locuri s-a mai dat mita, bani care evident trebuiesc recupereti din valoarea contractului.

    00
    • Licențele, serverele, echipamentele de rețea sunt gratis. La fel și abonamentele pentru serviciile de date. Dotările primare cu hardware pentru medicii de familie au fost și alea tot gratis.

      00
  13. In romania nu conteaza calitatea produsului, conteaza shpaga. vezi cazul Microsoft.

    00
  14. Ca sa poti da spaga 8.6 milioane (complicat, contabilitate, etc.) tre sa furi foarte consistent ulterior.

    00
  15. btw, recent am fost la o susa unde, printre altele, am participat si la prezentarea unei tantici de la Siveco despre etica in afaceri.

    sper ca am invatat de la cei mai buni.

    00
  16. „…știm care e firmele astea (care mituiesc), …oricum nu contează.”

    Cum asa? Nu conteaza?

    O tara de corupti fara corupatori. N-ar trebui sa „conteze” si aia care mituiesc? Daca lumea ar vedea ca si corupatorii patesc chestii, poate s-ar gandi mai bine inainte sa corupa? Pare ca riscurile pentru corupator sunt mici.

    Dosar celebru, cum e dosarul Microsoft! Oameni corupti ajunsi pe la beci, dar vreun reprezentant roman de la Microsoft, care a dat spagi, a fost intrebat de sanatate?

    Zic si io…

    00
  17. „Lucian Duță trebuie să depună, în termen de 10 zile, o cauțiune în valoare de 4.500.000 de lei, în caz contrar riscând înlocuirea măsurii controlului judiciar cu alta mai gravă.”
    Ar fi culmea să depună şi cauţiunea !

    00
    • Nu ar trebui sa mearga lucrurile asa. Bratul legii este mult prea scurt! Daca furaciunea a fost cu mult peste cei 4.5 milioane lei, atunci de ce sa ii dai posibilitatea aluia sa scape dand 4.5 milioane ca dupa aia sa se faca nevazut? Ar trebui puse sechestre pe tot ce are, dar aceste sechestre ar trebui sa fie SI EXECUTATE pentru recuperarea prejudiciului. Dar cine sa faca asta daca politicienii (adica hotii care ne fura tuturor din buzunare si din dreptul la o viata mai buna) care sunt la butoane au ajuns sa isi faca legi care sa le inlesneasca furatul?

      00
  18. Iti scapa un lucru… incompatibilitatea dintre a fi cel mai bun, abil, destept, performant si plaga Romaniei ‘cel mai mic pret’! Spaga se da ca cel mai mic pret sa fie ala care trebuie! Simplu!

    00
  19. Siemens, BAE Systems, Daimler, Alcatel, ABB, Halliburton, Weatherford (si lista poate continua), alte firme de doua parale care au fost nevoite sa dea mita pentru ca cineva sa le cumpere produsele proaste si inferioare tehnologic.
    Nu neg ca per total ce ai spus in legatura cu firmele n ar fi adevarat.
    Dar teoria conform careia numai din cauza asta se da mita si ca daca esti bun piata n are cum sa te ignore, este complet gresita.
    Just saying…

    00
  20. Statul investește in intermediari comisioane de 80 la suta pentru aparatul de partid. Antreprenorul care livrează este de la mâna a treia in sus. Antrenorul primește 20 sau 10 % din suma cuvenită. Antreprenorul nu are resurse și dăruire pentru a livra corespunzător, nu se poate dezvolta prin angajare sau externalizare/parteneriat. Totul se face „inhouse”, cu resurse minime. Politica de „încurajare” a antreprenorilor este, in realitate, o colecta a partidelor prin intermediari sau antreprenori de forma. Se rupe lanțul externalizarilor și activității între antreprenori, activități care aduc plus valoare și productivitate/Inovație/dezvoltare.
    Programele de sprijin al start up urilor este o minciuna pretext de sifonare bani publici și echipamente care zac in magazii. Toți acești antreprenori „scavengerizați” sunt subnutriți de acest sistem corupt. Este nevoie ca sprijinul de start up sau proiectele de la stat cu fondurile de 80 și nu 10% sa ajungă in acest lanț al antreprenorilor reali.
    Din cauza politicilor medievale și dezbaterilor inexistente, majoritatea antreprenorilor sunt intr-un permanent start-up, nu-și permit angajări noi sau deloc, externalizari sau colaborări cu alți antreprenori/servicii, sediu, utilaje, echipamente etc. Dezvoltarea este aproape ZERO.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile