Somn uşor sertarului cu acte

Să ridice două degete cine nu are acasă sertarul/cutia cu acte, în care ţine într-un haos cumplit actele casei, diploma de bacalaureat, diploma de participare de la olimpiada de matematică din clasa a şaptea, dar şi chitanţele de la întreţinere din ultimii trei ani, trei copii xerox după buletinul vechi, eventual şi un paşaport verde, cu stema comunistă a României.

În Sertar (pentru că sertarul cu acte este referit popular ca Sertarul, cu majusculă, fiind cel mai important sertar din gospodăria mioritică) domneşte o dezordine cumplită, iar simţul de răspundere se trezeşte brusc, spasmodic, numai atunci când cauţi un document oarecare x. Toate legile probabilităţii îţi indică faptul că nu-l vei găsi. Chiar dacă acum, în ceasul al 12-lea, faci ordine şi arunci toate documentele vechi.

Care e soluţia?

Trimite în lumea celor drepţi Sertarul şi găseşte-i o altă utilizare. Documentele trebuiesc ordonate sistematic, după conţinut şi vechime, iar un sertar nu se pretează la asemenea fineţuri.

Achiziţionează 3 bibliorafturi, separatoare şi folii din plastic.

Primul biblioraft va conţine documentele cu trafic mic: actele casei sau contractul de închiriere, documente personale (certificat de naştere, de căsătorie, de divorţ, de deces etc), documente de studii (diplome de absolvire, atestate) defalcate pentru fiecare membru al familiei. Foloseşte separatoare pentru fiecare domeniu:

  • Casă
  • Maşină
  • Personale
  • Studii
  • Etc

Documentele vor fi arhivate în folii de plastic, pentru protecţie.

Al doilea biblioraft va conţine documente aferente achiziţiilor curente făcute: facturi de cumpărare a mobilei, a electronicelor şi electrocasnicelor (cuplate cu certificatele de garanţie, pentru a avea acces la ele mai uşor) etc. Pentru o identificare mai uşoară, separatoarele vor fi, de exemplu, pentru categorii legate de locaţia obiectului:

  • Bucătărie
  • Dormitor
  • Birou
  • Etc

Documentele din acest biblioraft se vor revizui anual, iar cele pentru care garanţia a expirat vor fi îndepărtate.

Al treilea biblioraft va fi pentru documente cu trafic mare. Facturi curente, înştiinţări de plată, întreţinere.

Acesta va avea la început o categorie separată, „De plătit”. Aici vom ţine facturile curente, care necesită acţiune urgentă. În momentul în care factura a fost plătită vom capsa în spatele ei dovada plăţii (sau vom nota pe ea ziua de plată) şi o vom arhiva la categoria de care aparţine.
Categorii posibile:

  • Curent
  • Telefon, internet
  • Cablu
  • Întreţinere
  • Etc

În momentul în care primim o factură, ea va ajunge în categoria „de plată”. Putem stabili o zi pe săptămână (sau la două săptămâni) când plătim facturile (internet-banking-ul este o soluţie simplă şi comodă), după care le arhivăm.
Biblioraftul cu facturi necesită revizuiri săptămânale sau bilunare pentru plăţi şi anuale pentru îndepărtarea facturilor vechi. Mai mult de un an nu este necesară păstrarea dovezilor de plată (dacă nu sunteţi persoane juridice, caz în care sunt valabile prevederile legislaţiei).

Obişnuieşte-te să păstrezi ordinea între documente. Vei economisi timp şi spaţiu.
Testat 100% Maddame!

Sursa FOTO

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

6 comentarii

  1. Sau poţi să-ţi achiziţionezi un soţ obsedat de curăţenie şi disciplină, care verifică, aranjează, perie, studiază şi pune la loc toate astea, de vreo două ori pe lună şi odată pe săptămână ;-) Başca-şi face ordine săptămânal în cutia cu unelte de pescuit (aranjând cap-coadă 100 de ace, 40 de plute, ştergând praful pe 4 beţe de pescuit etc) şi în cea cu scule (aranjând toate şurubelnţiele în funcţie de dimensiuni şi utilizare, şuruburile în funcţie de formă, cutter-ele şi altele)…. :))

    00
  2. Ceva-mi spune că bărbaţii ăştia sunt un pic mai greu de găsit decât bibliorafturile :D.

    Pentru aia, frumos specimen ai descris aici. Domnul M este mai temperat într-ale curăţeniei, dar dacă spun că are hainele mai frumos aranjate în dulap decât subsemnata, am zis tot, cred.

    00
  3. Off şi nu te face sa te simţi prost când îţi face morală? Mie aşa mi se întâmplă: „Mamă, de ce nu-ti aranjezi şi tu mai frumos hainele?” :((

    00
  4. PS: Gizăs, ghet rid ov ză big zmailiz olredi!

    00
  5. NOU
    #5

    Deci Alex e chiar atat de tipicar? 8|

  6. @ Cetin: Destul de tipicar.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube