Soluția pentru fermierii care aruncă producția pe câmp…

Reportaje precum cel de zilele trecute au mai fost și vor mai fi. Fermierii primesc bani de nimic pentru că piața e suprasaturată de produsul lor și ei nu văd altă ieșire decât să plângă și apoi să vândă totuși la ce preț li se oferă.

Dar fiți atenți aci la soluție:

Pears are harvested before they’re fully ripe then stored in bins for 3-5 weeks before they’re sorted and packed. They’re then transported to a long-term storage refrigerated warehouse where they’re stored for up to 8 months in a expertly maintained environment that controls the exact temperature, humidity, and atmospheric make up of the air.

Before pears are ready to be sent to supermarket shelves, they’re “conditioned” by being slowly brought back from their state of hibernation as ethylene gas is added to their environment in increasing volumes and the temperature of the storage room is raised, which induces the ripening process. Then, in the magic moment when the pears are measured to be just ripe enough, they get shipped out to stores. (sursa)

Asta se întâmplă peste tot în lume: culegi fructele și legumele și le stochezi în camere cu climă controlată până când piața e gata de consum. Piața, nu produsul.

În sezon, pepenii sunt 1 leu kilogramul, pentru că tuturor li s-au copt pepenii. În extrasezon, când fermierii români nu mai au de unde să scoată pepeni, costă 3 sau 5 lei kilogramul, că trebuie plătit și depozitul unde au stat până acum.

De aceea laptele costă 1 leu la țâța vacii și 4 lei la magazin. Că trebuie muls, colectat, transportat, fiert, ambalat și dus la magazin. Nu vrei cu 4 lei? Du-te și ia-l singur de la sursă.

Sunt convins că există astfel de depozite și la noi. Sunt convins că unii fermieri știu de ele și lucrează cu ele, respectând condițiile impuse (cules cu X săptămâni înainte de a se coace, mărime nu mai jos de…). Ce vedeți acum pe la TV sunt oameni care, dacă ar fi să lucreze cu astfel de depozite, ar aștepta cu două zile înainte de a fi prea târziu și a se strica și apoi ar livra marfa, că ar încerca diverse șmecherii.

A mai zis cineva de asociere între fermieri. Nu există așa ceva. De aia supermarketurile refuză să aibă de-a face cu ei. Că sunt lepre. Semnează contracte pentru X kilograme la Y preț și apoi se sucesc de două ori. Am mai povestit parcă, aveam un unchi care lucra pe TIR și mergea să cumpere diverse prin sate, uneori miei, alteori roșii, alteori alte chestii. Orice ar fi discutat cu ei la telefon în ziua aia, când ajungea acolo cu mașina se răzgândeau. V-a vândut Vasile cu 2 lei? Păi eu vreau 3, că nu sunt prost ca el. Patronul lui avea impresia că îl trage la bani, până a mers și el să vadă cum e românul de fapt, că era arab sau turc parcă. Jegul ăla uman cu sucirea la preț e cea mai mare problemă.

Știți soluția: mai puțini țărani, mai mulți fermieri cu terenuri, mai multă muncă mecanizată, mai multe solarii, mai multe irigații. Depozitele alea frigorifice se vor face și la noi când va fi nevoie de ele.

fructe-1

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

115 comentarii

  1. Există depozitele deja, retailerii le au și le folosesc de peste 10 ani în Romania. Doar nu ți imaginezi că bananele de pe raft au fost culese acum o lună.

    00
    • alea sunt depozite pentru stocuri tampon ale magazinelor.
      nu pentru depozitat productia agricola.

      00
    • WTF, nu nu sunt, ca de aia este Romania cel mai mare exportator de banane din UE. Ca nu e vorba de depozitele magazinelor. Sunt depozite de genul celor descrise in articol.
      https://www.capital.ro/romania-campioana-export-banane-rosii-mere.html

      00
    • În afara țării există astfel de frigidere de conservatie . Astfel consumatorul are la dispoziție mere în orice moment al anului. Cât despre micii bișnițari, ne seriozitatea e la ordinea zilei, cuvântul nu are nici o valoare, cum vrei sa lucrezi cu ei și cul sa stabilești o relație de încredere?

      00
    • Stai, cum?
      Țăranu român care se plânge că românii cumpără fasole din Egipt și roșii de la turci?
      Păi de foame nu rabdă nimeni și nu așteaptă până face romanul roșia în august.
      Cine zicea p-aci că satul românesc trebuie să moară în forma actuală?

      00
    • Septimiu

      daca ai mi si citi ….
      „Afaceriștii români cumpără fructele din țările calde cu doar câțiva eurocenți pe kilogram în cantități uriașe, iar după o călătorie de mii de kilometri, acestea ajung în portul Constanța. Stau în containere, iar apoi cele mai multe sunt ambalate și trimise spre țări ale Uniunii Europene”

      00
    • wtf, definitia analfabetismului functional :))) Pai tu ce ai priceput din ce ai citat aici? Ca depozitele alea sunt stocuri tampon ale magazinelor? Sau, stii ce inseamna stocuri tampon?

      00
    • Fuck, iar am vorbit inainte sa deschid linkul.

      00
    • @RAIDER-Iti zic cum e cu bananele (ma rog, cum era acum 20 de ani) deoarece am lucrat un timp sofer la o firma ce se ocupa cu banane si alte fructe exotice : avea firma niste containere un bagau baxurile cu banane la copt.Se coc fortat cu freon.Mai aveau astia niste plansete cu stagiul de coacere al bananelor (erau 14 pozitii parca).Profi suna si comanda : x baxuri stadiul 7, y baxuri stadiul 11 etc.
      In 2014 am facut o cursa la Zaragoza cu autocarul, am dus niste culegatoare de pere din RO.Acolo e un tip care are o scula cu care testeaza gradul de dulce al perelor, daca e ok se culeg in niste paleti, apoi vine semiremorca pe camp, le incarca si le duce in camera frigorifica, de unde se vand LA CONTRACT.Peste mult sau putin timp, depinde de contract.Omul din Spania avea vreo 56 de hectare.

      00
    • Eu știu ce am văzut la depozite de retaileri, unde tir uri intregi de banane stăteau fericite împreună cu tot felul de fisticuri și fructe, în atmosferă controlată și unde a trebuit să intru cu mască de oxigen pe bot ca să le montez senzori de tot felul de gaze după ce un tâmpit care a furat un pumn de fistic a dat colțul fiindcă a mâncat fisticul ghemuit după niște paleți ca să nu l vadă camerele.
      Doh, dacă ăla e stoc tampon, ura și la gară.

      00
  2. 1. fermierii care se plang de pret sunt de obicei cei care s-au apucat de curand prin diverse scheme de finantare guvernamentala.
    practic si-au facut un pland de afaceri iar acum nu mai iese.

    2. stocarea pe termen lung presupune investitii de cateva zeci de ori fata de cat au investit pana acum.

    de ex. la rosii stiu ca dadea statul niste subventii de cateva zeci de mii de euro sa-ti faci sera si alte necesare.
    ca sa le pastrezi intr-un mediu propice pentru 8 luni, inseamna sa constuiesti:
    – o cladire de 500-1000mp 200.000 euro
    – sistem frigorific minim 100.000 euro

    ban la ban si paduche la paduche.

    00
    • stocarea pe termen lung presupune investitii de cateva zeci de ori fata de cat au investit pana acum.

      Si se ajunge la o alta idee care se gaseste des in articolele lui zoso despre tarani: este foarte greu spre imposibil ca X sau Y sa poata sa faca o investie asa mare. Dar X+Y+Z+(…) ar putea avea in vedere o alianta care sa le eficientizeze munca si sa fie mai bine pentru toti.
      Dar pe de alta parte, suntem romani iar capra vecinului ar ramane vie…

      00
    • 2-3-5-10 cu câte juma de hectar fiecare nu e fezabil. terenul agricol e foarte fărâmițat la noi, pentru că 50% din populație din asta trăiește, de pe urma pământului. abia anul trecut a scăzut sub 50%. când o să ajungă la 20% atunci o să avem fermieri care se unesc și fac treabă.

    • Pai la sumele alea sigurii care isi permit sa devina fermieri cu afacere serioasa, devin doar „bastanii” care au facut avere prin bisnita in anii 90 sau niste „boomeri” de Europa de Vest care n-au ce altceva sa faca cu pensia.

      In mod clar romanul de rand de la noi n-are sumele astea si nici cu ce sa garanteze la banca asemenea sume.

      Nu cred ca exista nici o banca din Romania care sa acorde un imprumut de 300,000 de euro pentru o ferma construita, de exemplu, la Florica cu garantie un apartament in Mizil.

      In plus dobanda la noi pentru un asemenea credit, luat pe 20 de ani, e intre 2500-3000 de euro pe luna, daca nu si mai mare. Si trebuie sa incepi s-o platesti inainte sa apuci sa vinzi prima para malaiata in gura lu natafleata.

      Sa vedem cati romani au active de 60,000 de euro pentru garantie + avans + 20,000 de euro pentru primele cateva dobanzi inainte sa semnezi vreun contract.

      00
    • In mod clar romanul de rand de la noi n-are sumele astea si nici cu ce sa garanteze la banca asemenea sume.

      și eu plâng zilnic că nu am avut părinți cu bani, ca Bezos sau Gates.
      lumea e nedreaptă. altceva mai ai de spus?

    • Bani sunt, nu mai bateti apa in piua cu lipsa banilor! Problema este, daca un investitor e dispus sa investeasca 500 de mii de euro in ferma ta, tu ce-i oferi? Ce garantii? Care este rentabilitatea investitiei? Care este riscul, de la cel sa nu produci nimic din motive de ploi/seceta/inundatii (asigurari?!) pana la cel sa spargi banii pe BMW la amanta?

      Tu ti-ai da tie juma’ de milion pe mana? Eu nu sunt sigur daca mi-as da mie.

      00
    • vlad, mergi prea departe. motivul pentru care majoritatea nu pot lua o linie de credit e că nu au nimic cu care să garanteze. și nu au nimic cu care să garanteze pentru că nu au nimic. nu au avut și nu vor avea nimic. iar dacă primesc ceva, îl strică.

      dar aici există o oportunitate: credite pentru idioți. ia, prostule, credit. nu îl poți plăti? îți ia banca terenul și îl vinde unuia care are cu ce să-l muncească.

    • Dan,
      asocierea suna bine in teorie,
      asta pana te izbeste realitatea.

      Zoso,
      asta cu faramitarea pamantului e de actualitate de fix 100 de ani
      dupa impropietarirea din 1920-21, din exportator net de produse agricole, abia mai puteam produce pentru a ne hrani pe noi.

      cum o dai nu e bine.
      – eficienta economica, cand pamantul e in mana catorva
      – satisfactie publica mare, cand pamantul e faramitat

      00
    • Doar în România trebuie sa garantezi un împrumut cu ceva teren sau casa … si dupa aia ne miram de ce creditarea e nasoala

      00
    • @vosidit98

      Mulțumește comunismului care ne-a lăsat în 1989 săraci lipiți pentru că acumularea de capital e păcat capital.

      Statul a confiscat tot, iar de-acolo elita angajată la stat a confiscat la rândul ei tot ce s-a putut de la stat. Cetățeanul de rând a rămas cu hainele de pe el, și care au avut noroc un apartament.

      Ai dreptate. Suntem o țară fără capital. Pe mine asta m-a șocat cel mai tare când am aflat, undeva prin 2011. Vindeam un produs relativ scump, și am mers prin toată transilvania pe la aproape toate firmele mari, un an de zile am fost tot pe drumuri.

      Peste tot mi s-a zis același lucru: deciziile pentru achizițiile de genul se fac dincolo la firma mamă. Băi pe cuvânt dacă 1-2 firme erau românești 100%, restul absolut tot multinaționale sau de stat. Iar la cele de stat evident, cât pică șefu?

      Logic ar fi că statul ar trebui să garanteze niște împrumuturi din astea, pe ideea că ce statul a stricat (că era comunist sau altceva, nu mai contează) statul trebuie să repare.

      Dar…problema e și lipsa educației. Nu poți da țăranului cu 8 clase la ff 200k să facă fermă. Nu neaparat pentru că i-ar fura (deși sunt șanse mari) ci și pentru că l-ar jupui agenții de vânzări de toți banii vânzându-i utilaje proaste sau inutile dacă nu se pricepe.

      Realitatea cruntă asta e, n-avem nici capital, dar nici oameni capabili să facă ceva cu el, dacă printr-o minune statul sau băncile ar da capital.

      Știu că s-a făcut mult populism pe ideea de români tineri care să revină în țară ca fermieri, dar cred că cei educați sau munciți niște ani serioși în străinătate au o mentalitate mult mai potrivită pentru lucruri de genul decât cei de la noi care fac agricultură din asta de ciubucăreală.

      Trist dar asta e…

      00
    • „lumea e nedreaptă. altceva mai ai de spus?”
      „nu au nimic cu care să garanteze pentru că nu au nimic. nu au avut și nu vor avea nimic. iar dacă primesc ceva, îl strică”

      @vali Si atunci de ce zbiara toata media si bate obrazul tinerilor ca sunt putori daca in ultimii 25 de ani tot ce-a facut societatea a fost echivalentul unui sut in coaie (sau unui cot in tate daca pentru fete).

      A, OK, am avut o mana de oameni geniali cu IQ peste 130 care au avut si norocul sa fie remarcati, sa plece la un internship in Vest si s-au intors cu capital strain sau cu pile politice.

      Dar asta nu e o strategie viabila pentru romanul de rand. Si nici „viata e nedreapta, alta intrebare” nu e o strategie. Cel putin daca aspiri la un trai vag mai civilizat, intr-un viitor nu prea indepartat, care sa nu implice forte de reprimare a „maselor nespalate”.

      00
  3. Intr-un cuvant: predictibilitate. :D

    00
    • Da, predictibilitate este cuvantul magic in lanturile de supermarket. Ele castiga din volum (rotatie mare a stocului de marfa), nu din adaos foarte mare din cand in cand; prefera sa castige (net) 1 leu pe luna decat 10 lei odata pe an.

      00
  4. Foarte mult teren ocupat de țărani bețivi care se joacă de-a agricultura.

    Dolj, 2019: „Nu PUTEM să lucrăm la câmp fiindcă săptămâna asta sunt două sărbători cu cruce roșie, săptămâna viitoare avem parastasul lu’ Pwlea și trebuie să-i facem de doi ani și lu’ săraca mămăița… Nu-ți vine nimeni din familie, că e păcat mare.”

    00
    • Din secolul XIX străinii notau în jurnale că românii nu lucrează pământul din cauza superstițiilor (la tradiții din astea creștinești se refereau).

      00
    • Mai sunt si prostani, munca pamantului este exceptata de la restrictii. De pe undeva din Geneza chiar.

      00
    • Nu.

      In evul mediu asta era in loc de sistemul sarbatorilor legale. Ceea ce bloca incercarile de abuz din partea feudalilor. Degeaba vroiai tu sa iti munceasca in fiecare zi, adica sa ii transformi din iobagi in sclavi. Trebuia sa tii cont de biserica care a zis ca ziua de sfanta Filofteia e libera.

      Exista o draguta intelegere intre tarani si biserica, care ne scapa noua modernilor.

      00
    • Cineva a facut un calcul, si taranii medievali avea dreptul la mai multe sarbatori religioase fara munca decat are un corporatist azi zile libere.

      00
    • Bunicul meu, om cu frică de Dumnezeu, la 97 de ani încă spune că e mai mare păcat să fi leneș decât să lucrezi în zi de sărbătoare…

      00
  5. Compari pepeni cu pere.

    00
  6. Lasa ca la anul n-o sa mai arunce. Probabil o sa vina vreo calamitate sa le futa culturile. Si dupaia aceiasi jeguri o sa protesteze in fata guvernului ca ei vor despagubiri. Cumva noi suntem de vina si trebuie sa le platim pagubele. Daca e seceta noi suntem vinovati ca n-au ei sistem de irigatii.

    00
  7. Partea naspa la o astfel de piata predictibila si stabila e ca raman cam numai produse nasoale. Rosiile bune sunt gata abia pe acuma si au shelf life f scurt, chiar si refrigerate, in timp ce pietrele turcesti sunt ieftine tot anul (am mancat odata de Paste rosii cumparate de Craciun). Dai la pod ce tii la vama, unele lucruri sunt pur si simplu mai scumpe. Ii inteleg cumva si pe oamenii aia care arunca productia la gunoi decat sa o dea la pret de nimic, dar e cumva si natural sa ii dea afara piata. Pe de-alta parte, daca vrei ieftin si previzibil tot anul, mananci rosii ceva mai naspa.

    00
  8. Eu nu vreau roșii românești iarna cu 20-30 lei pe kg. Eu vreau roșii româneși acum, cu 3-4 lei pe kg, nu mă ajută cu nimic depozitul ăla.

    00
    • Ai rosii romanesti cu 3-4 lei/kg acum daca te duci in piata.

      00
    • da, dar alea din piață, originale, nu sunt bune, că sunt cam moi, că au stat cam mult în piață.

    • Zici tu?

      Cand sunt in bucuresti piata o fac la domenii.

      Tier la rosii vazut ieri: 10 lei/ 15 lei / 20 lei.

      Amuzanti.
      Rosiile sunt bune, ce sa zic.
      Eu oricum am perioada de cam 2 sapt – 1 luna pe an pana ies alea din gradina.

      00
    • NOU
      #39

      @alxzen Domenii este printre cele mai scumpe piete din Bucuresti/Romania. Te-ai dus la piata bogatilor.
      Revenind la articol – in Romania nu exista stocare pentru oameni normali, cum exista peste tot in vest. Tehnologia este prea noua pentru a reconditiona vechile si de foarte proasta calitate depozite. Da, ar fi fost o idee de PNDR sau cum ii zice, dar toata lumea e chitita pe falimentarea taranului roman de orice fel pentru a cumpara pamantul ieftin si a vinde scump, mai tarziu (fara un plan anume in cap, doar pentru pastrat banii la un randament mai bun decat ofera bancile). Din cate stiu, Europa nu a aprobat substanta care poate conserva fructele/legumele pentru 12-18 luni, substanta folosita la scara mare in US. Avem maxim 6 luni, asa ca daca gasiti fructe in martie e import din afara UE.

      00
    • La obor sunt 6-10 lei pe kg. La mine în cartier sunt tot cam la fel. Nu știu de unde iei tu cu 3-4 lei.

      00
    • ma duc unde stau si imi este comod, ca as merge mai des la obor dar imi este peste mana.
      Alea de „oameni normali”: matache/ bazilescu sunt „scams” si nu aduc nimic in plus fata de kaufland. Dai intre cativa lei pana la 100% mai mult pe orice produs ca sa iti faca nazuri „taranul” „sa nu alegi” si faci slalom printre samsari.
      „Da, ar fi fost o idee de PNDR sau cum ii zice” – nu e doar o idee e un program dedicat. Cunosc foarte bine subiectul, crede-ma. Acum lucrez exclusiv cu oameni cu capul pe umeri cat mai departe de „taranul roman”. Cu ei am inceput, idealist sa schimb mentalitati si sa ii ajut pe oameni sa isi faca treaba mai bune, m-am plictisit de discutii interminabile si micisme. E un chin sa convingi o mana de saraci cu duhul sa se asocieze, sa fie seriosi, sa lase gainariile. Ma doar fix in penis de soarta „taranului roman”, doar ei sunt responsabili de propria bunastare.

      00
    • @alxzen Adica lucrezi doar cu afaceristi bogati. Nu-i nici o rusine, dar hai sa dam cartile pe fata. Aia saraci cu duhul sunt asa pentru ca au dus de multe ori o viata de cacat.

      E ca si cum iei un copil si-l bati zilnic de la 3 ani pana la 18 ani. Dupa aia la 25 de ani il intrebi de ce e un ratat social si are probleme ca toate bataile pe care le-a primit sunt in trecut, e adult si trebuie sa invete sa treaca peste asta.

      Cam asa si cu taranii romani. Sunt pusi pe combinatii si samsareli pentru ca asa s-au obisnuit sa traiasca. Trag o teapa si traiesc cateva luni/un an de pe urma ei. Intre timp, daca le mai iese o teapa bine daca nu asta e, la anul. Si sistemul de la noi a intretinut modul asta de a trai.

      00
    • @Alxzen, în partea aia de sector 1 nu prea ai piață de oameni normali. Mie personal nu-mi plăceau nici Matache, nici 16 Februarie, aia de la Bazilescu.
      Mă duceam la Crângași, rămâneam în metrou încă o stație după Basarab.

      00
  9. Cand o sa se foloseasca la greu depozitele alea, o sa ne plangem noi consumatorii ca legumele nu mai au gust. Dar asta e, poate se inventează si un dressing cu gust de rosii.

    00
    • Depinde foarte mult de soi. E adevarat, soiul ala care se preteaza la stocare pe termen indelungat e din ala care are gust mai de carton.

      …acum mai e o chestie – noi mai suntem si un pic entitled. Avem pretetentia ca in noiembrie / decembrie sa mancam rosii cu gust ca la bunica in curte, ceea ce este imposibil. Pe de alta parte, cand pietele sunt inundate de rosii vara, nu mergem in piete pentru ca „sAtuL rOmAnEsC TrE’ sA MoArA CuM Sa dAu eU 7 LeI Pe kIlU De rOsIi mUnCiTe MaI BiNe mA DuC La CaRreFour”

      00
    • Progresistii nu fac diferenta la gust, le place asa, ieftin si industrial

      00
    • Xxx nu face diferenta la gust, pula de psd sa fie

      00
    • @jollyca adevarul e ca 75% dintre rosiile „romanesti” din piete sunt tot de import, cu acelasi gust de carton.

      00
    • da nu te pune nimeni boss sa iei din depozit.

      Poti foarte bine 8 luni pe ani sa iti pui frumos la borcan, sa iti faci suc.
      Sau tu vrei rosii aromate in afara sezonului de rosii? daca se poate sa fie romanesti, soiu ala bun incrucisat cu ghiocei de iese in ianuarie.

      00
  10. Fondurile europene pentru depozitele cu atmosfera controlată se epuizează, în general. La ce exemple am eu, și-au făcut asa ceva unii care sunt deja milionari în euro, dar tot e bine. Mai ales fructe, pe care le si procesează. Soluția pentru cei mici e asocierea, dar e greu fără bani. Un exemplu frumos pe care îl urmăresc e Cooperativa Țara Mea.

    00
    • au stat programele alea deschise pus cap la cap ani intregi!

      Ce bani erau pentru „pensiuni” au fost epuizati in zile.

      00
    • @alxzen pentru a construi o „pensiune” la tara n-ai nevoie de aparatura industriala conforma cu standardele agroalimentare ale UE.

      O „pensiune” o poti construi cu 10-15 zilieri, mobilata de la IKEA (sau cu vechituri din sat, sa fie „rustic”) si standardele de control sunt in general mult mai mici.

      Ma rog, asta daca s-a si construit ceva si n-a fost transformata o casa deja existenta in „pensiune”.

      Pentru depozite cu atmosfera controlata nu merge sa iei o hala comunista de depozitare cereale, construita in camp, aleasa la intamplare. Ca te costa cam la fel de mult s-o aduci la normele anului 2021 cat te-ar costa s-o construiesti de la zero.

      00
  11. Rosiile se vand la poarta taranului cu 2 lei per kg.
    Ce vedeti in piata e adaos de peste 100% al intermediarilor.

    Deci din munca si investitia taranului rezulta 2 lei kg, iar intermediarul care vine cu o duba si se duce la piata cu ele, la taraba castiga alti 2 lei sau mai bine la kg.

    00
    • Si de ce nu se duce taranul direct la piata cu ele? Ah, ca nu ii convine sa stea toata ziua in piata, nu? Atunci devine munca, cand o face altul e specula…

      00
    • Pentru ca esti tu prost.

      Nu se duce nimeni, pentru ca in exemplul pe care eu il cunosc, sunt doar 2 batranei care se ocupa de un solar sa il munceasca, munca pe care tu nu ai putea sa o faci nici macar in proportie de 10%.

      Nu au masina sa mearga in oras sa vanda + ca nu au nici timp, pentru ca zilnic muncesc in solar.

      Dar ce sa stii tu, un cretin de pe internet.

      00
    • Vai ce m-ai afectat cu injuriile tale, iti arati singur nivelul.
      Mai bagi si povestea sentimentala cu 2 batranei amarati, vorbim aici de situatia generala nu de un caz lacrimogen particular.
      Realitatea, pe care subtil o admiti si tu, este ca transportul implica costuri (dube, combustibil) iar vanzarea implica taxe de piata si timp de stat la taraba, care la randul lui costa (un salariu lunar). Costuri pe care taranul nu poate/nu e dispus sa le suporte, dar pe care le critica atunci cand samsarul isi pune la pret.
      Realitatea e ca nici vanzatorii din piata nu se imboatesc, nici producatorii mici, e subzistenta la ambii. Doar la scala industriala poti sa faci profit in agricultura.

      00
    • @Vlad Da da, Big e prost.

      In niciun caz prostii nu sunt cei 2 batranei care produc de bunavoie si nesiliti de nimeni un produs pe care nu au cum sa il vanda avantajos pentru ca sunt prea ocupati sa il produca.

      Pun pariu ca nici cei 2 batranei pe care ii stii tu n-ar putea sa faca nici 10% din munca pe care o fac eu. Hai sa zicem ca suntem chit.

      Dar ce stii tu, un cretin care stie doi batranei.

      00
    • Ca om care a copilărit la țară și acum are o bucățică de pământ și mai are idee de una alta, @Vlad te rog să mă scutești cu toată ziua muncește în solar la roșii.

      1-1,5 lei răsadul, jumilit buruieni o dată la 1-2 săptămâni, tras niște furtunașe și setat pompa să ude la anumite intervale, aranjat planta pe o ață, ca să nu se rupă și cam aia e. Eu nu le stropesc cu nimic.

      00
    • +bani din subventii

      00
    • Batraneii aia sunt mai odihniti muncind, sau stand la taraba asteptand clienti? Ce e mai greu?
      Daca ar sta la taraba, si-ar dubla valoarea castigata.
      Acum, cine e prostul, cretinul?

      00
    • Hai ca v-ati oparit putin.

      1. pe acei batranei nu ii intereseaza ce faceti voi, dar pe voi va intereseaza domeniul in care ei activeaza, muncind pentru a face un ban suplimentar.

      In cazul lor, am intrebat de curiozitate de ce nu merg sa vanda, mi-au explicat si am inteles. Nu am stat sa analizez si nici nu mi-au cerut sfaturi, cum nimeni nu v-a cerut voua.

      2. eu am relatat un exemplu din viata de zi cu zi a unor tarani simpli pe care ii cunosc.

      Nu plang pe nimeni de mila, fiecare e liber sa faca ce vrea in viata asta, dar la a arunca cu pietre in niste batrani tarani ca nu isi vand singuri marfa…ce sa mai zic? Aveti o viata de invidiat.

      00
    • „Hai ca v-ati oparit putin.”
      Nu, ba, tu esti un prost care o suge aiurea pe-aici.
      Citeste comentariile, in ordine, sa vezi cine a inceput sa fie prost. Tu.
      Dar nu e greu sa-ti spunem sa o sugi prin alte parti cu comentariile tale de cacat.
      Acum explica iar ca „v-ati oparit putin”, cand de fapt, tu esti „oparitul” sef. Prostule.

      00
    • ajunge.

    • @ubercool In functie de cat de mare e solarul, e foarte posibil sa fie munca zilnica. Rosiile fac copili in draci, eu in fiecare zi trebuie sa le verific si sa le copilesc, mereu apar in primele doua luni dupa plantare. Buruienile la fel, cresc mai bine decat rosiile, daca ai un solar mare si nu folosesti ierbicid sau mulcire, jumulesti la buruieni de iti ies pe ochi. Apoi incepi sa defoliezi, din cand in cand sa dai rosia pe dupa ata, mai trebuie supravegheata cultura in caz de boli, anul asta multi au avut atacuri serioase de afide.

      Cred ca am mai zis, eu am incercat sa automatizez agricultura, am bagat 20.000 de lei in solarul meu, doar pe materiale. Mi-am facut singur automatizarea, altfel mai dadeam 8000 de lei pe panoul de automatizare. Se deschide singur, se inchide, se intind si se strang plasele de umbrire, in functie de nevoi, monitorizez umiditatea si temperatura din interior, viteza si directia vantului de afara, pot sa setez de pe telefon toti parametrii astia si automatizarea se ocupa sa mentina conditiile din solar cum le-am cerut, dar, cu toate astea, e si multa munca fizica, nu poti scapa de ea. Asta a fost ideea mea, sa fac totul automatizat si sa trec din cand in cand pe acolo sa culeg, dar mi-am demonstrat singur ce altii imi zisesera inainte sa ma apuc, ca ce vreau eu nu o sa mearga niciodata. Ma gandesc cum e de greu pentru cei fara automatizare, care trebuie sa stea zilnic langa solar, sa il deschida dimineata cand iese soarele, sa il inchida cand incepe sa bata vantul prea tare, primavara devreme, mai ales, e bataie de cap multa. Prea multa umiditate in solar duce la aparita bolilor, deschizi sa aerisesti, vine frigul de afara si incetineste cresterea, inchizi la loc, iti creste iar umiditatea, nici nu ai cum sa o masori.

      Daca faci pentru consum propriu, e suficient sa treci o data pe saptamana pe la ele sa vezi ce fac, ca poti sa mananci si din piata daca iti merge ceva rau, dar cand traiesti din asa ceva esti de dimineata pana seara acolo.

      00
    • @Cristian Si ce alceva ar putea face cei doi batranei? Sa munceasca la fabrica de confectii? Sa fie livratori glovo/bringo? Soferi pe uber?

      Sau poate consideri ca ar trebui sa se apuce de IT sau sa invete niste php, photoshop sau node.js?

      00
  12. Premisa e oarecum depasita ca deja incet aiuritii incep sa dispara.

    Am lucrat mult cu agricultori si procesatori. Deja e alta generatie, genu de oameni care vin cu raptoru la intalnire si au flota de john deere (apropo de aia care ziceau in articolul despre duster ca masina de fermier).

    Acum fac turul sudului cat ma plimb pe la familion. Au disparut parcelele pestrite, apar utilaje seriose, irigatii, drone.

    Stiu eu 3 investiori seriosi care fix asta fac: capacitate de conditionare si depozitare.

    Visul tau cu moartea satului romanesc e cel mai avansat pe partea de agri.

    00
    • Și asta e un lucru bun.

      00
    • Pai mai e leguma romaneasca adevarata daca nu se chinuie un batran amarat sa o culeaga?

      00
    • loc pentru batran va fi mereu, ca nu dizloca pe nimeni si nu e concurenta pentru nimeni.

      da ala nu e business, aia sunt bani de tuica.

      00
    • @Ionut M Un lucru bun pentru ca iti aduce tie beneficii personale imediate si nu te afecteaza prea tare. Pe scara larga e doar un prim pas spre un potential viitor in care multi romani vor fi nevoiti sa emigreze cate tari mai sarace pentru ca n-o sa-si mai permita sa locuiasca in Romania.

      00
    • Da, dispar aiuriții… Recent a fost un marș de protest al agricultorilor in Iași. Au defilat prin oraș cu tractoarele… Toate de top, ultimul răcnet… Mă uitam cum trec și-mi doream lângă mine un nostalgic dintre aceia care plâng după U650…

      00
  13. Asta se intampla si pe grupurile de fermieri locali pe FB.

    Posteaza frumos ca are zmeura, capsuni, lapte, samd. cu X lei, cand suni da frate’ si mai ieftin nu mai sa veniti repede, cand ajungi la fata locului… pac.

    Ce am zis domnu’ in telefon? Ah nuuu X lei na ca si noi tre’ sa traim, ia cu X+Y lei daca vrei daca nu asta e. Stie ca e carnat si stie ca ai condus 5 – 10 km deci probabil ca nu mergi acasa cu mana goala…

    00
    • Poate nu merg acasa cu mâna goala, poate ma duc la vecinul care mi-a zis un pret care e probabil mai mare dar care ramâne fix

      00
  14. Vad totusi mult hate, haiteti sa nu uitam ca:

    -actuala generatie de fermieri a fost formata , instruita si invatata sa se descurce si sa smenareasca de fosta generatie de CAP-isti, care stiau cel mai bine sa fure (de la stat)
    -de multe ori, concurenta la care este supus fermierul roman este neloiala, fie din cauza nivelului subventiilor (vezi subventie la mere Ro vs Polonia, de exemplu), fie pe motive de evaziune fiscala (marfa din Turcia, chiar Bulgaria, Grecia)
    -creditele in Romania pentru fermieri sunt inaccesibile, din cauza dobanzilor si comisioanelor ff mari, fata de un fermier din Franta, de exemplu
    -statul roman nu prea face nimic sa instruiasca personal agricol (scoli profesionale, etc), astfel incat multi fac agricultura empirica, dupa ureche
    -statul nu e in stare sa imbunataeasca sistemul irigatii, nu face programe pentru fermieri

    00
    • Corect tot ce spui, mai putin treaba cu furatul de la CAP. Acesta nu era „de stat”. IAS-ul era al statului.

      00
    • 32 de ani. Și tot nu se face, nu se dă, inaccesibil, nu e nimeni în stare, neloial. Ne-a legat cineva făcutul, ceva voodoo, altfel nu-mi explic.

      00
    • „statul nu e in stare sa imbunataeasca sistemul irigatii, nu face programe pentru fermieri”

      Fă o tură prin sudul româniei și o să vezi (dacă nu au fost astupate de fermieri) fostele canale de irigații. Rețele întregi, întinse pe sute de kilometri, pe lângă Dunăre. Dacă te duceai acum 30 ani, vedeai și stații de pompare, țevi etc. Poți vedea și acum țevile alea, în curte la țăranii care îți vând ție scump și se plâng că e secetă. Crește viță de vie pe ea, în fața casei. La fel și dalele care căptușau canelele de irigații, sunt tot prin curțile lor, probabil calci pe ele când intri să cumperi ceva, că le-au folosit ca să facă trotuare.

      00
    • Poți vedea și acum țevile alea, în curte la țăranii care îți vând ție scump și se plâng că e secetă. Crește viță de vie pe ea, în fața casei.

      deci nu sunt singurul care am observat asta :)

    • statul roman nu prea face nimic sa instruiasca personal agricol

      vrei să faci bani, dar sa te ia statul de mână și să te instruiască? nu e interesul tău să înveți?

    • Da @vali dar dupa aia vrea sa colecteze taxe pe munca ta.
      Adica tu inveti pe pielea ta si platesti taxa de smecher?

      00
    • și care moare mai mult de foame, tu sau statul?

    • @vali nu moare nimeni de foame nu declari veniturile;).
      Tu faci evaziune statul se plange ca nu colectează si tot asa.

      00
    • Haideti sa fim corecti pana la capat:

      -faptul ca fostele sisteme de irigatii sunt in paragina/au fost furate, se datoreaza si dezinteresului si incompetentei statului roman, care era pe vremuri administrator si proprietar
      -mai adaug modul in care, prin retrocedare, statul roman a faramitat marile suprafete agricole(sunt de acord, era un lucru necesar, insa putea sa gandeasca mai bine, sa evite faramitarea)
      -in ziua de astazi, numai statul, cu bani de la buget/europeni (hai Ghinea, ca faceai irigatii prin planul de rezilienta, da ti-au dat flit la bruxelles- iar explicatia sta in balanta comerciala a Romaniei la produsele alimentare) ar putea revitaliza acest domeniu; cine crede ca particularii ar putea face asa ceva, abereaza, atata timp cat apa trebuie platita la Apele Romane, si pentru lucrari de irigatii ar trebui exproprieri, care la fel, sunt imposibile pt niste privati
      -invatamantul , in Romania, este garantat, gratuit, prin constitutie; haideti sa vedeti cate licee agricole mai sunt in tara, cum se instruieste un tractorist, sau conducator de combina, specialist irigatii, tehnician agricol- va spun eu, pe filiere private, in diverse firme si centre de formare, cand statul roman ar trebui sa fie interesat in acest tip de invatamant

      00
    • Ubercool: corect. Îmi amintesc și acum, deși au trecut decenii, de un reportaj tv la câțiva ani după revoluție. Procurorii anchetau dispariția dalelor de beton de de niste canale de irigații. Unde le-au găsit? In satul vecin, în curțile oamenilor. Nu era unul fara sa fi furat macar una. Ar fi trebuit să-i salte pe toți…

      00
  15. Cand nu ploua e dezastru ca nu se fac deloc – deci au muncit degeaba pamantul.
    Cand ploua si e productia de succes nu e bine ca e pretul mic ca sunt multe pe piata si le arunca mai bine – deci au muncit degeaba pamantul.

    Eu incep sa cred ca agricultorului roman doar ii place sa se planga. Ca oricum ar fi, bine nu e sigur.

    00
    • Nu e vorba de ploaie, cei mai multi agricultori planteaza doar in spatii protejate, nu poti sta la cheremul naturii cand vine vorba de sursa ta de venit. Agricultorul roman se plange ca nu poate concura cu marii producatori, el ar vrea sa traiasca toata viata din micul sau solar, fara sa creasca sau sa se asocieze.

      00
  16. Cel mai misto e cand astia de oras isi dau cu parerea despre munca la camp despre solare etc tot ce tine de agricultura.
    Probabil posteaza de la o terasa sub umbrela.

    00
    • Afara sub umbrela la caldura? Suntem toti inauntru la aer conditionat boss, calmeaza-te..

      00
    • A fost discutia asta si pe forumurile de legumicultori, nu e nimeni vinovat ca au mers foarte multi pe aceeasi cultura intr-un an si e pretul mic. Agricultura e grea, muncesti zilnic de dimineata pana seara, iar in plin sezon preturile sunt mici.

      Eu am un solar de 100 mp si inca vreo 100 mp in afara solarului. Mi-am scos certificat de producator, pot vinde legal legume, insa o sa imi ia aproape 10 ani doar sa scot investitia initiala, nu mai vorbesc de costurile anuale cu seminte, alveole pentru rasaduri, pamant de semanat. Am facut treaba asta doar ca hobby, asa ca nu ma plang, nu imi pasa daca am recolta mare sau nu, doar surplusul il vand, eu vreau calitate pentru mine in primul rand, dar ca mic legumicultor nu o sa pot sa traiesc vreodata din asta.

      Pretul nu are cum sa creasca atat timp cat e oferta atat de mare, asa ca sunt doua solutii:
      1. Bagi si mai multi bani, sa mecanizezi si sa extinzi suprafata de productie, iar profitul va veni din volumul vandut, nu din pretul mare
      2. Investesti in procesarea legumelor produse. Nu mai vinzi castraveti, vinzi castraveti murati, la borcan. In loc de rosii, vinzi pasta de tomate (la borcan sau la sac pentru fabrici). Fasolea poti sa o congelezi si o vinzi la punga.

      La noi in zona se fac foarte multi bani si din ciuperci, in special din hribi. Sunt oameni care au investit in camere frigorifice, feliatoare, au angajati la curatarea lor si preiau ciuperci salbatice de la culegatori, le feliaza si le usuca sau le congeleaza si le trimit la export. Totul fara fonduri europene, din buzunarul lor sau cu imprumut la banca.

      00
    • Eu îmi dau cu părerea despre agricultura de la umbra aerului condiționat. Am petrecut până la 18 ani verile la țară la bunici: cu vaci, porci, găini, gospodărie mare, pământ de muncit, grădini, udat gradina cu găleata că apa curentă nu exista, fără să avem puț in curte. Am făcut cam tot ce înseamnă munca câmpului, munca la legume, îngrijit de animale, am fost la propriu cu vaca când ne pica rândul la păscut cârdul, am săpat primăvară la cazma printre pruni de mi-a venit acru pentru că nu exista motocultor și nici calul nu avea loc, am spart la lemne de mi-a venit a fute, am legat fier beton, am făcut betoane la betonieră și cărat de nu mai simțeam mâinile.
      Nu aș mai face munci agricole la câmp, nici de ar fi ultima activitate disponibile pe planeta asta. Nu aș mai îngriji de vaci, porci, oi, capre, cât o să trăiesc, fiindcă știu cât chin implica asta, cu mijloace semi-medievale din cauza lipsei de posibilități pentru a face ceva repede. Îl aveam pe bunică miu, care nu ar fi plătit nici pentru o mână de ierbicid, să nu ne chinuim cu sapa și cu jumulit manual la bălării.
      Munca nemecanizata este oribila și cu productivitate mică.

      00
    • @ionut m si acuma cum se leaga fierul si cum se toarna betoanele? Voi aveti roboti la oras ?
      Si bunicul tau e un pic mai inteligent decat tine stii ca ierbicidul ala intra si in ceapa si dupa aia in organismul tau nu ?
      Aia ce mancai la bunicul tau era bio nu cacaturi procesate.
      Ai vazut diferenta intr-o gaina de la tara si una din market ?
      Eu imi sustin ideea multi vad si putin cunosc.

      00
    • Eu îmi susține ideea că munca multă și brută, fără cap, nu rezolva nimic.
      Ușor cu bio, eco, babu.

      00
  17. Chiar asteptam un post pe tema asta dupa ce am vazut stirea 😊
    Eu sunt de parere ca orice solutie e mai buna decat sa atunci productia pe camp in fata reporterilor si sa te plangi. Da, hypermarketurile cauta ieftin, bun si uniform ca si aia sunt jeguri cu tot cu pitipoancele de la departamentele de CSR. Insa cauta si predictibilitate. Te angajezi ca livrezi 200 de kile la pret X Ron pe Kg si apoi te sucesti de 3 ori, iti zic pa. Da, solutia e sa se asocieze si sa investeasca impreuna in depozite refrigerate, lant de transport si distribute. Dar astia se urasc intre ei. Daca aia in Israel unde solul e piatra (am fost si am vazut) au dezvoltat solutii de microirigatii si depozitare care le permit sa exporte la greu, am putea si noi. Dar e mai simplu sa ti rupi paru din cap la Pro TV si sa urli ca nu te ajuta statul si ca romanii „e rai si nu cumpara produse romanesti”

    00
    • Discutie de acum doua zile cu un proprietar de livada
      – Salut, am vazut postarea de la Lumea Satului. Despre ciresele tale refuzate de fabrica
      – Da, după ce au fost acceptate, ulterior, nu se mai putea. De aici indignarea, mostre duse cu 2 zile înainte din aceeași pomi, și după 2 zile „aveau viermi”. Nu au.
      Nu mi s-a dat copie nimic, cica motivul „e de natura interna”.

      Are cateva zeci de tone.

      00
    • @Crsti nu au marcat banul unde trebuie.

      00
    • @Cristi, are zeci de tone?
      Am fost azi în piață. Cireșele erau 2 euro/1 kg sau 3 euro/2 kg. Am luat 2 kg. După ce a cântărit, a băgat paleta în cireșe și mi-a băgat în pungă o paletă plină. Cadou, zice. E păcat să se strice.

      00
  18. @alxzen așa e cu pensiunile. Unii și-au făcut patru case. Dar fondurile pt depozite cu atmosferă controlată au fost epuizate mereu. Îmi pare rău de exemplu de o depozit care s-ar fi vrut pentru cartofi, investiție mare și necesară, oamenii au renunțat, nu au putut asigura cofinanțarea. Alții au renunțat după tot felul de controale, o cearta la care am asistat a fost cu APM.

    00
    • „Alții au renunțat după tot felul de controale” pentru ca nu au inteles sa nu fie gainari.

      Sa nu bage 10 panouri cand le trebuie 8 ca isi mai fac ei o sura in spate.

      00
    • Io-l stiu pe un nea cutare care a luat bani ca sa-i bage in albine. Bineinteles ca aproape toti banii i-a bagat intrun pasat, ca sa care albinele de colo-colo of course
      La control s-a constatat ca a praduit banii aiurea , controlul i-a ridicat pasatul si dusi au fost

      00
  19. DA DAR EU TREBUIE SA MANANC PORTOCALE IN IANUARIE SI PEPENI IN DECEMBRIE

    00
  20. NOU
    #102

    Nu (prea) exista astfel de depozite la noi.
    De asta e plin peste tot de mere mizere din Polonia.

    00
  21. Mai ne intrebam de ce nu sunt fructele cum trebuie dar nu vedem problema în a le culege necoapte si a le coace artificial pe raft când nu mai sunt alimentate de copac. De asta avem fructe seci si fara gust.

    00
  22. Din ce inteleg eu problema este ca producatorii in cauza nu vor sa foloseasca solutiile omologate, ei vor conditii speciale pentru ei.
    Eu inteleg ca un depozit este extrem de scump insa asta e viata, daca vrei sa fii in acel mediu de afaceri atat te costa, nu merge altfel si sa ai aceleasi performante.

    00
  23. Explica un prieten cum ne UE ne vor piata de desfacere… si la o simpla intrebare pica tot rationamentul. De ce gasesc in decembrie zmeura si afine din Peru la raft? De ce ar aduce Lidl afine din Peru ca sa o vanda in Romania? … pentru ca?

    PS: Taranul roman e total depasit de situatie, atat legat de agricultura cat si legat de orice altceva de bun simt… de asta considera ca o buda in capatul curtii e ok, chiar are fel si fel de explicatii logice, dupa care aproape ca intra din casa in grajd… contrar explicatiei logice anterioare. Te doare mintea, o sa ne facem bine cand din cei 5 milioane de romani de pe afara o sa revina 1 milion si o sa adopte stilul de viata al celor de afara si tehnologiile.

    00
    • Era o știre mai veche cu o tanti care după 15 ani de Italia, cred, s-a întors acasă să își deschidă ceva. După șase luni de amenzi și controale, au găsit-o spânzurată. A cedat nervos, presupun.

      00
  24. TLDR, dar: misto si faza asta cu culesul de fructe necoapte si depozitarea sa se coaca mai incet, de aia multe fructe de la supermarketuri n-au niciun gust si alea din piata mai au (daca nu-s pline de chimicale, ca oricum taranii nu stiu ce e aia regula si dozaj precis).

    00
    • Nu cred că nu se poate schimba atitudinea țăranilor față de agricultură – oamenii ăia pot să fie mai flexibili decât par. Cred că pot învăța și cum e cu regulile, și cum e cu dozajul, dacă știu sigur că o să prospere din asta.

      00
  25. Nu vede nimeni legătura între înainte mancam mai mult din ce se producea si recolta pe stilul clasic din România acum mâncăm mâncare necoapta natural, transportata din alte continente în timp ce solul bun al României este folosit sa crească chestii pentru export. Ce sa zic, un aport pozitiv în viata mea al faptului ca am întrat în Ue.
    Nu deranjează pe nimeni ca transportul acesta implica poluare mult mai multa, eu trebuie sa îmi fac crize de moralitate legate de faptul ca am motor diesel și produc gunoi menajer cu mult plastic, eu sunt de vină nu aia care au voie sa producă peturi și pungi fără stres sau ăștia care ambalează 10 felii de salam în 50g de plastic sau care plimba fructele necoapte zeci de mii de km ca să ia fata producătorilor locali.

    La fel vedem cât de în bine s a schimbat viata europenilor datorita politicilor de migrație băgate pe gat. Sunt sigur ca dacă ma duc în Germania uk Suedia și întreb localnicii vechi despre cum li s-a schimbat viata în ultimii 15 ani majoritatea îmi vor spune ca în rău. Bine, nu trebuie sa fac eu asta, sunt făcute și asta spun.
    Dar sa iubim UE. adică de ce am scăpat de comunism, nu ca să externalizam controlul tarii către alți conducători nevotati? Trăiască Statele Unite ale Europei, visul de libertate și independenta al tuturor generațiilor de revoluționari ai istoriei țării noastre.

    00
    • ai uitat sa spui de globalisti si lgbt si alte marote de romani verzi sosoci

      00
    • Nu te pune nimeni sa fii zgarcit. Te obliga cineva sa cumperi rosiile cele mai ieftine, coapte in tir? A zis UE sa nu mai manance saracii de romani rosii naturale? Tu crezi ca aia ambaleaza 10 felii de salam in 50 de grame de plastic pentru a le arunca la gunoi? Cine cumpara toate mizeriile alea, doar pentru ca-s mai ieftine? UE? Ia o jumatate de ruda de salam, ca inca se vand si alea. Mergi la piata si cumpara cele mai scumpe rosii, ca poate sunt produse mai natural.
      Gandire comunistoida, sa ni se dea, sa ni se faca, noi sa nu miscam un deget. Mergi si sustine producatorii locali, ajuta-i sa traiasca, nu negocia cu ei la sange pentru un kg de castraveti.

      00
    • Lol ce a inteles Skyler ahaha
      E bine ca cum zice cineva ceva legat de ue gata săriți la carotida dar evident fara argumente.
      Desteptule, toate sunt asa nu doar alea ieftine. M-am saturat de prosti care la orice discutie vin ei sa te atace pe faza cu pretul, ca nu îți permiți. Asta e rezolvarea la toate pentru astia, mai mulți bani. Unde am scris de pret bai, ia sa vad.
      Inca odata, face cineva legatura între nu au gust, fermierii romani isi arunca marfa, mancarea scumpa si ue?
      Inainte de 2007 aveați ce sa mâncați? Sau faceam foamea si noroc cu întrarea în ue ca acum avem orice fructa si leguma de plastic din lume.
      Asta ati vrut, mancare din tari străine în detrimentul celei locale sau in vecinatate. Când lumea zicea in trecut ca mâncarea din afara e cam fără gust, taranii neiesiti din țară nu pricepeau de ce. Uite de ce. Ca accepți sa se intample orice cu mancarea aia înainte sa o bagi in gura ca asa e mersul în globalizare.
      Erau naspa cartofii, rosiile castravetii fructele inainte de 2007 nu? Îți stateau in gat ca erau românești nu?

      00
    • @Mir: nu stiu daca o dai timpuriu in Alzheimer, dar nici in 2007 n-aveam mancare doar cu gust si era plina piata de rosii din Turcia si din alte tari, ca nu eram nici atunci mare putere agricola si a venit UE peste noi si „ne-a facut piata de desfacere”. tot mizerii erau si atunci, UE ne-a dat ocazia sa ne caram mai usor in tari civilizate si practic ne-a oprit sa fim un fel de Moldova, Ucraina sau Belarus, adica un fel de oligarhie in care aia smecheri puteau face chiar orice. Daca acum e nasol, imagineaza-ti cum am fi fost si fara ca UE sa ne traga de urechi din cand in cand. Si tot cu UE, polonezii vad ca produc de rup, inclusiv la noi e plin de fructe si legume poloneze, de ce pe ei i-a „lasat” UE si pe noi nu?

      Dar divaghez, revenind la legume si gustul lor, tin minte ca avea Divertis o gluma cu rosia care o iei din piata si o poti pune pe televizor ca decoratiune ca oricum nu se strica si nu are gust, si asta era prin anii ’90, deci nu stiu cum ai ramas tu cu 2007.

      00
  26. Treaba asta se face deja si in timp nici asta nu mai e fiabil. Se cultiva prea mult si apoi se arunca prea mult. Cred ca ar trebui poate sa mai limitam si cultivatul si produsul de mancare in prostie. Si aici nu ma refer doar la taranul roman care oricum e batut de soarta de ajunge sa vanda rosii in august pe 50 de bani kg. Eu ma refer in general, prea multa mancare se arunca, ba din frigider, ba de la raft… cam 30% se estimeaza, e o risipa fantastica.

    00
  27. Cand va mai vaitati ca mâncati rahaturi si e tara invadată de toate mizeriile lumii, sa stiti ca astea sunt. Fructul si leguma crescute în/pe pământ și coapte la soare au nutrientii necesari organismului. Toate rahaturile alea cu care sunt stropite alea prin depozite „ca sa tina” si pe care le băgați în voi mulțumiti ca banana e mare si ca para nu se strica in doua zile, e ca si cum ati mânca o găleată de prafuri. Mai, e ca la porc: purcelul de lapte are în gust, porcul tăiat de Crăciun are alt gust. După ce că oricum sunt daunatori, după ce că vremea si clima nu te mai ajuta, mai da-le si cu o tonă de rahaturi dupa stropire. Acolo pe paleti, sa te asiguri ca intra toate nenorocirile alea in ele, ca nimic nu se scurge in pământ sa fie filtrat natural până la urmă. Beneficiile pentru sanatate ale depozitelor de legume si fructe, orbilor, se traduc prin cancerele de tot felul care se operează acum la fel de frecvent ca apendicita. Dar bineinteles ca vorbesc degeaba, din moment ce pe aici e plin de specialiști care abia au vazut pământ într-un ghiveci de floare! Si inca ceva: laudă unul pe polonezi ca fac si dreg: la Voinești e plin de tiruri de Polonia care cumpara mere. Era si un reportaj acum.câțiva ani ca merele pe care le dădeau ăștia copiilor la școală prin nu stiu ce program erau din Polonia…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile