Soft de colorizare fotografii: proiectul DeOldify

Sunt "prieten" pe facebook cu mai multe pagini care adună poze vechi din România: "Istorie românească în fotografii", "Bucureştiul de altădată", "Pozele bunicilor noștri", "Poze vechi din România"… Lumea pune poze vechi – foarte multe poze de familie, cu ele putem vedea/înţelege cum era România… încă de la începutul erei fotografiei. Am văzut poze de dinainte de 1900!

Uneori, dacă îmi place vreo poză, o iau şi o prelucrez puţin, apoi o pun înapoi pe pagină, în comentarii. Nu sunt sigurul, mulţi fac aşa. Cum ar veni, "să ajutăm şi noi cu ceva".

De exemplu, o tanti mutată de zeci de ani în Grecia avea o poză cu bunicul ei, la treierat cu ţăranii. Poza de la începutul secolului trecut, numai bunicul ei era în haine "de oraş", în jurul lui numai ţărani (bănuiesc că a fost catalogat chiabur de comunişti?). O poză interesantă, vedem o treierătoare, cum se lucra la câmp, cum erau şi femei pe câmp… un fel de "Moromeţii reali", în poză. Am luat poza, am curăţat-o puţin, luminozitate, contrast… să o fac să arate mai bine.

Zilele trecute am corectat la fel, o poză cu nişte persoane, am pus-o înapoi pe pagină, iar la câteva ore cineva a pus-o din nou… colorată! WTF!? Cum!? În câteva ore, colorată aproape perfect?

Păi da, ca a folosit un soft: www.myheritage.ro/incolor

Nou: În contextul confruntării globale cu COVID-19, MyHeritage a decis să ofere tuturor utilizatorilor un cadou și să acorde MyHeritage În Color™ gratuit pentru utilizare nelimitată până la 22 aprilie 2020. Puteți colora atâtea fotografii câte doriți! (Dacă alegi azi să colorezi cu site-ul, taxa e anuală şi e pe la 100 de euro.)

În ultimele zile am scanat şi am colorat tot ce am găsit. Iar ieri, "pe ultima sută de metri de gratuitate", mi-a trecut prin cap să încerc să colorez pozele din Albumul lui Kurt Hielscher – România anilor ’30. Iar rezultatele le puteţi vedea.

Am vrut să le scriu, şi le-am scris celor care au inventat softul ăsta; i-am căutat pe net să le mulţumesc. E aproape o lume nouă, e… cred că şi Kurt Hielscher ar fi foarte impresionat!

Căutându-i pe Jason Antic şi Dana Kelley, am dat peste pagina asta. Se pare că softul e open-source… adică poate fi folosit şi dezvoltat de oricine? Cum e la Linux? Nu sunt programator, nu mă pricep.

În schimb, sunt "colorator de poze", şi mi-am dat seama ce poate fi dezvoltat în plus (asta dacă se poate), adică e loc de multă dezvoltare.

El există din 2018, bănuiesc că mai e ceva de lucru la el până să devină perfect – nu că nu deja e super bun! :)
(Poate fi personalizat pe Romania, unde noi nu prea am avut uniforme militare gri-petrol, nu prea avem negri, unii poate isi mai aduc aminte de diferite culori din poze – sa fie optiune sa spui tu, cu click de mouse, la ce iti aduci aminte: am colorat o poza cu mine copil, unde stiam sigur ca tricoul era rosu, nu albastru, dar computerul a pus ce a crezut el. Este mai jos o poza la seceris, unde computerul a facut "iarba" verde. Era seceris, deci era galben graul, nu verde. Din astea. E loc mult de dezvoltare, si e nevoie de un soft din acesta.)

Care e scopul acestui mic articol?

  1. Să vedeţi poze vechi colorate cu acest soft, poze din anii ’30, din România secolului trecut, făcute de un fotograf german care a trecut pe la noi
  2. Să rog, că observ că e plin de programatori pe acest blog, dacă aveţi timp acum în carantină să faceţi puţin dezvoltare, şi eventual un .exe ceva un soft care poate fi instalat în computere? Se mai găsesc chestii de colorat, dar nu ştiu să lucrez cu sursele lui Jason Antic + Dana Kelley (şi bănuiesc că foarte mulţi pasionaţi de vechituri nu ştiu).

Cred că acest proiect este o chestie care va rămâne în istorie. E ca un fel de "breakthrough" în lumea în care mă învârt eu, a pozelor vechi, a vechiturilor. Mă credeţi sau nu, când am văzut rezultatele colorizarii aproape mi-a venit să plâng de emoţie. :)

De obicei, nu e ok să te bagi peste munca artistului. Nu pui tu culoare unde a vrut artistul să fie alb-negru; nu tai tu filmul la 16/9 dacă el a fost filmat 4/3 (la TVR sunt numai barbari).

De asta, unele poze nu ies ok colorate, au fost gândite alb-negru. De exemplu, extrem de multe poze de-ale lui Willy Prager nu au plus-valoare dacă sunt colorate; dimpotrivă. Omul a fost un maestru (zic eu) al fotografiei alb-negru, am colorat câteva şi nu m-au impresionat.

Dar fotografiile lui Kurt Hielscher… pariez că şi-ar fi dorit cu el o cameră foto cu film color, în vizitele lui prin România, de asta şi rezultatele sunt atât de spectaculoase. :)

Bucuraţi-vă de fotografii. Iar dacă sunteţi programatori, aştept un .exe ceva, un action de Photoshop, o… o ceva mai user-friendly.

PS1: fotografia la câmp, unde se vede şi fotograful, nu e făcută de Kurt Hielscher. Am pus-o pentru a ilustra ce am spus, cu micile scapari ale robotului.

PS2: albumul cu 200 de poze din anii ’30 e aici.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

37 comentarii

  1. Acum 2 ani m-am apucat să scanez toate pozele părinților. Mi-a luat ceva timp, scanându-le TIF, dar le am salvate.
    Cred că un sfert sunt alb-negru, cu părinții și bunicii mei. Cele mai interesante pentru mine sunt cele cu bunicii, definind o altă lume, de mult apusă.
    Nu mă pricep deloc la editare foto și nu m-am gândit niciodată că aș putea să le colorez… Mulțumesc foarte foarte mult pentru idee.

    00
  2. Interesant proiectul, multi pensionari au poze cu bunicii lor, ar trebui sa verifici site-urile de anticariat unde ajung albumele foto dupa ce mor batranii.
    Programatorii nu mai citesc blog-ul de cand vali i-a facut cu ou si cu otet luna trecuta.

    00
  3. Utilizare nelimitată până pe 22 aprilie?
    Suntem pe 24 aprilie…

    00
  4. În ultimă poze nu e la seceriș, e la coasă. Se vad trei coase , plin de bărbați, femeia le aduce de mâncare. Daca era la seceriș s-ar fi văzut secera și grâul ar fi fost adunat mănunchi, sa nu se scuture. Și purculetele se vad in zare.

    00
    • Corect, e la cosit…de mirare confuzia.Se si vad gramezile de cositură aliniate, numite in dex pală de fân. Grămezi ce se numesc si altfel in funcţie de regiune. E si o cruce ornată cu fân in imagine?Vreun ritual?

      00
  5. Pornind de la proiectul Open Source am dat peste un API care se poate folosi gratuit la prima vedere: https://deepai.org/machine-learning-model/colorizer

    Eu am incarcat imaginea de demo de la Myheritage si am avut acelasi rezultat.

    00
  6. Există și un site gratuit pentru așa ceva: https://colourise.sg/ . Nu stiu dacă rezultatele sunt la fel de bune, AI-ul dă uneori rateuri și aici, dar per total poți obtine (cel putin in anumite cazuri) poze colorate foarte bine.

    00
  7. colourise.sg le coloreaza gratis

    00
  8. Programatorii is ocupati sa faca bani nu caritate! :))

    In urma cu muuulti ani am reconditionat si eu o fotografie (unica) de razboi, cu unul din bunici. Chiar si alb-negru ies foarte faine.

    00
  9. Folosind același proiect (am și discutat puțin cu Jason), am făcut un mic bot de Facebook Messenger, ceva foarte basic, dar care-și face treaba: https://m.me/ColorizeMemories

    00
  10. @autor

    E momentul ideal sa inveti scripting in Photoshop. In PS poti folosi Apple Script, JavaScript sau Visual Basic Script. Sau poti folosi Python in GIMP. Eu sunt hardcore user a tot pachetului adobe (PS, AE, Ilustrator) si de cateva luni de cand am migrat total de la Cinema4D la Blender 2.8 am inceput sa testez serios daca ma pot debarasa de adobe cu GIMP, HitFilm si Krita. In afara de actionurile inregistrate rapid in PS nu imi lipseste nimic in GIMP. In GIMP le pot face in Python, daca chiar ma arde. Le mai fac in Automatorul de la OSX. Nu e rau GIMP si acum poti face exact ce ai nevoie in Python. Nu e usor pentru tine dar poti invata ceva nou. S-ar putea sa te prinda. Asa am invatat toti programare, am vrut sa facem un script pentru micul nostru hobby.

    Ce vezi tu in github nu este ceva ce nu poti tu singur sa-l „instalezi” si chiar daca te-ai pricepe, nu cred ca ai hardware suficient pentru asta. Ai putea sa-ti instalezi docker pentru windows sau alta solutie de virtualizare dar ai nevoie de hardware serios. Softul este de fapt o retea generativa adversiala, nu are nici un fel de interfata si are nevoie de mai multe GPU CUDA de la 1080ti in sus, nu merge OpenCL, deci Radeon cade. Uita de un „exe” momentan.

    Cei de la openai au „instalat” pe serverele lor si pus la dispozitie un API sus si o poti face gratuit aici:
    https://deepai.org/machine-learning-model/colorizer

    Dupa cum vezi poti chiar sa uploadezi manual imaginea si sa iti faci treaba. Sau poti sa consumi APIul lor din scripting. Deci poti face un script in PS sau GIMP care sa consume automat. Ba chiar iti dau exemplu de script in JavaScript si Python.

    Daca nu ai chef sa te apuci de programare ti-l fac eu scriptul de PS. Sunt putin ocupat zilele astea, dar daca ma bati putin la cap gasesc un moment si te ajut pentru ca mi se pare interesant si il punem gratuit pe github pentru cei ca tine.
    Scrie-mi pe twitter https://twitter.com/nauutilus

    00
    • Frate, tu vezi ce-ai scris? Tu îi zici unui om care lucrează cu imagini să învețe Python și să instaleze Docker. Adică să piardă următoarele șase luni cu învățat să folosească ori PowerShell, dacă e pe Windows, ori Terminalu’ din OSX, să stea două săptămîni să citească documentație de Docker și de Linux, după care să mai piardă cîteva luni învățînd concepte de programare. E ca și cum tu ai întreba de unde poți să cumperi un tablou iar eu ți-aș spune să te apuci să înveți să pictezi ca Hopper.

    • Nu i-am spus sa instaleze docker. Ba din contra i-am explicat ca asta nu este o aplicatie desktop ci de server, sa nu se apuce sa instaleze si nici sa nu astepte la un exe.

      I-am spus doar sa invete scripting in PS nu sa invete programare nu sa instaleze docker. Intelegi diferenta intre scripting si programare. Cui crezi ca se adreseaza scriptingul in Photoshop ? Programatorilor sau userilor ? Se adreseaza userilor.

      Te-ai inflacarat degeaba. Decat sa te enervezi degeaba mai bine bagi nasul intr-un tutorial de scripting in Photoshop, nu iti va lua 6 luni. Ai sa vezi.

      00
    • Autorul aici.
      Multumesc, Major Tom.
      Nu am twitter, atat de „conectat la modern” sunt, dar imi fac un cont si te caut.
      Un script de photoshop ar fi super!
      Dar si putina programare sper ca pot re-invata (acum 25 de ani am terminat un liceu de Info, nu mi-ar fi rusine? :) ).

      00
    • Salut,
      Mi-a facut azi cont de twitter, te-am… adaugat? Am incercat sa trimit un mesaj si spune ca nu poti fi contactat. @nauutilus can’t be messaged.
      Daca ai putea sa faci scriptul de PS ar fi super, si sa lasi un link aici.
      Este o problema, totusi, cu site-ul machine-learning-model/colorizer

      Is there a size limit on file uploads?
      Yes, the max file upload size is 1200px for any dimension. That being said, If you upload an image with a dimension larger than 1200px, we shrink the image so no dimension is large than that.

      Ce putin site-ul limiteaza pozele la 1200px latura mare. Se poate ajusta asta in script? Sa fie dublu macar, sa spunem, sau e o limitare la ei in server?
      As vrea sa invat si sa fac singur putina programare pentru scripturi de Photoshop si Illustrator – am niste chestii de care ma lovesc zilnic, si m-ar ajuta niste scripturi. Iar daca ar fi facute de mine, sau macar sa inteleg cum sunt facute, as putea sa fac „fine tuning” pe ce gasesc, sa faca EXACT ce imi doresc sa faca. :)
      Nu stiu cum sa luam legatura. Zoso are e-mail-ul meu, e mail-ul de pe care ii trimit articole. Poate ii trimiti lui un e-mail, si „ne face lipeala”. :)

      00
  11. Piei rosii?

    00
  12. Ciudat mai e portul popular romanesc. Si pe alocuri chiar dezgustator. Si total neconfortabil si neergonomic.
    -toti imbracati in alb la plug? saracele muieri, cat aveau de frecat la izmenele alea. Aia credeau ca pleaca la spital dimineata cand inhamau boul?
    -basmale la fetite de 3-5 ani. Sa.si invete locul, sa nu.si expuna parul, ca e pacat. Si mai ziceti de islam… Fi.mi.ar sila cu indoctrinarea, la orice varsta ar fi ea.
    -singura mica diferenta intre fustele suedejesti si outfit.ul celor 3 femei din poza e procentul de alb.

    00
    • Sa stau sa pierd timpul pentru a-ti explica de ce se îmbraca țăranul in alb? Are sens? Ai avea chef sa înțelegi?
      Te-as trimite în 1930 și te-as lăsa într-un bordei prin Dobrogea. E posibil să înveți niște chestii… oare?

      00
    • În principiu s-ar putea să ai dreptate, dar hai să nu exagerăm
      1. Acum 100 de ani o grămadă de costume/haine pt femei erau foarte voluminoase cam peste tot în lume. Tot peste tot în lume femeile purtau fuste, pantalonii abia intrau în garderoba femeilor prin mediile avangardiste/boeme sau cu bani foarte mulți.
      2. Basmaua purtară de fetițe putea fi și pt a le apăra de soare. Aia cu arătatul părului nu era așa drastică pt fetițe mici (deși ai dreptate pt vârste mai mari), aspectul practic era mai important. Și acum pui copilului o pălăriuță, o bandană, care e o basma reinterpretată.
      3. Hainele alea nu erau albe în sensul de azi al albului. Nu erau „spuma laptelui”. Plus că era pânză țesută în casă, din cânepă, lână, din ce naiba o făceau. O albeau cât de cât, dar per ansamblu, asta era culoarea naturală a pânzei.

      00
    • Din in, în cele mai multe cazuri. Canepa este cam aspra, si nu se poate albi (adica, nu iese frumos :) ). Inul, in schimb… Sunt diferite studii(?) si opinii care spun ca inul e mai bun decat bumbacul. Are fibra mai lunga = se izeste si se rupe mai greu, e mai respirabil decat bumbacul, e mai racoros. Deci taranii aia aveau haine mai faine decat tugurlanul de mai sus, asta daca presupunem ca vasile din primul comentariu se imbraca in bumbac, ca e posibil sa fie fan plastic, cine stie.
      In 2020, inul e vizibil mai scump decat bumbacul. Asternuturile din in sunt de cateva ori mai scumpe decat alea din bumbac; pantalonii de in costa cel putin dublu, iar camasi din in am uitat cand am vazut. Aici trisez putin, pentru ca scumpetea e data de faptul ca nu prea mai e „industria inului” (ghilimelele sunt pentru ca am impresia ca asa s-a numit o mare fabrica si in Romania). Bumbacul a devenit mai ieftin pentru ca s-a investit enorm in dezvoltarea industriei – plecand de la faptul ca in State se cutiva mult bumbac (orice negru se lauda cu bunicii lui care erau sclavi pe plantatii de bumbac).
      De ce alb? SOARE, ba! Prima chestie. Apoi, fibrele se inmuiau in apa, ca e greu sa te imbraci in „crengi”. Apoi se tratau cu leșie. Si chiar daca le-ar fi colorat, cu ce sa le coloreze incat sa reziste colorantul ala in soare? Ca pana si chimicalele noastre din 2020, foarte multe se decoloreaza in soare. Faceti un test, puneti niste haine din… ar trebui din in… din bumbac sa spunem. Ia colorati-le cu foi de ceapa, cu iarba, cu… cu chestii pe care le aveau taranii la 1900, iar apoi lasati-le in soare, si zilnic puneti pe ele o cana de apa cu ceva sare (transpiratie).
      In plus, tu ce preferi, o haina rosie sau verde, decolorata masiv, sau una alba, eventual albita bine la rau si in soare? Etc.

      Pierd timpul.
      „Si total neconfortabil si neergonomic.” Cum sa-i explici lu’ asta niste chestii? BA!!! Uita-te in Grecia Antica, sau pe la arabi… aia cum erau imbracati?
      Ia fa-ti singur niste haine. Ia 3 metri de panza si baga-ti niste haine, singur. Ca pariez ca nu stii sa cosi la masina, deci esti exact ca taranii aia din poze. E posibil sa fii mai prost decat ei, ca poate nu stii nici la mana sa cosi. Asa. Fa-ti niste pantaloni si o camasa, sa vedem cum ies.
      Sa reformulez: fa-ti niste pantaloni si cămeșoaie cu care sa cosesti vara la 35 de grade, 10-12-14 ore pe zi.

      Am scris mult text degeaba, ca ăsta nu va inteleg nimic.

      00
    • 1. da, alb, pentru că atunci cînd faci haine din in sau cînepă, țesătura iese albă. Nu cred că se găseau vopseluri pentru haine pe toate drumurile, pe vremea aia.
      2. aia pare fotografie făcută iarna. În România, la țară, baticul/năframa nu e obligatorie, dar e simbol de statut social, arată că sînt măritate. O femeie nemăritată nu e obligată să poarte nimic. Comparația ta e tîmpită.
      3. alea-s haine de sărbătoare, poate ar trebui să dai un google înainte, că există niște simbolistică în broderiile alea.

    • @Cristi, ai dreptate, am uitat de in. Și sunt aproape sigură că am învățat în școala aia hulită cu „la ce-mi folosește să știu x”. :)
      @Alex Mihăileanu, da, în general femeile măritate purtau capul acoperit ca simbol al statutului social.
      Chestiune care nu era doar o caracteristică a societății românești. Cam peste tot în Europa occidentală femeie măritate sau cu un statut social mai jos purtau capul acoperit. Ah, nu purtau basmale, da, dar purtau bonete. De toate felurile și modelele, de la alea tradiționaliste care acopereau tot, până la chestiuțe cât o batistă de copil care erau mai mult de decor.

      00
  13. Mai exista si proiectul de la Fototeca Azopan https://www.azopan.ro/acasa?lang=ro

    De pe pagina:

    „Azopan.ro este o arhivă foto online care își propune salvarea și publicarea patrimoniului fotografic analogic din România.

    Colecția dorește să publice cât mai multe din milioanele de poze realizate analog, păstrate în adâncul sertarelor, în pod, pe rafturile din depozitele muzeelor sau cele care exista numai pe suport negativ. „

    00
  14. O sa raspund punctual, adica doar la punctele la care am chef si timp:
    – ”ca poate nu stii nici la mana sa cosi” Stiu sa cos (ce se rupe, si buzunare de la 0, cand cele originale le rup cheile si telefonul. Nu si la masina, dar pot sa utilizez un generator, nah, nu sunt prepper, dar indraznesc sa cred ca ma descurc cu brio in caz de apocalipsa economica. Si faptul ca n.am facut un curs de cusut o sa fie ultima mea grija.
    -”In plus, tu ce preferi, o haina rosie sau verde, decolorata masiv, sau una alba, eventual albita bine la rau si in soare? Etc.” – eu am 95% din haine negre, restul maro sau gri inchis. Si le inlocuiesc la maxim 2 ani, tocmai pentru ca se decoloreaza. Dar albul se comporta fix invers! Indiferent cat de ”bine” spalata (cate optiuni aveau pe atunci?), inevitabil boarfa aia ajungea sa arate de parca tocmai au trecut 10 carute peste el pe ulita, si pe urma au dat inapoi. De.asta aveau, si inca au (!) camera aia buna, haina aia de curat, camasa de hora.
    -”Basmaua purtară de fetițe putea fi și pt a le apăra de soare.” – O puIa!!! Era purtata pentru ca altfel ”e de rusine, maica”. Am trecut si eu pe la tara, nu m.am jucat cu putza pe asfalt toata viata, I.ve heard this shit! Si inca se mai poarta, temash in ele de traditii. Si da, ca femeie maritata, daca nu porti basma, esti curva. Statut social, zice dl. subiectiv.ro Asta a supravietuit si la oras pana anii ’90. Dar, plm, voi luati.le apararea. Ca vesnicia s.a nascut la tara. Si o sa moara in WC.ul din fundul curtii.
    -Recunosc (fara rusine) ca am fost subiectiv (fara .ro). Imi place lumea rurala, inclusiv cea romaneasca, dar zonele pustii, rasfirate, caci cand se aduna mai multi vajnici locuitori din astia isi dau toata prostia pe fatza. Si detest cam tot ce e cultura balcanica/est europeana. Iar asta acopera si portul.
    My 2 cents.

    00
    • tu porți haine negre, maro sau gri închis și le schimbi la 2 ani.
      ălora așa le ieșea pânza, aia era culoarea naturală pânzei, nu mai stăteau s-o coloreze. plus că nu prea aveau cu ce s-o coloreze. plus că ei nu le schimbau la 2 ani, o cămașă d-aia trebuia să-i țină probabil lejer 10 ani.
      plus că nu cred că aveau pretenții la alb strălucitor fără pete. deși, având în vedere că probabil spălau cu leșie, cred că le ieșea destul de curat fără să se chinuie extraordinar de mult (le fierbeau în cazan cu leșie). chinul era din cantitatea de rufe (absolut tot se spăla la mână) spălate și faptul că spălau (sau cel puțin clăteau) la râu inclusiv iarna. e o scena în ”Ion”, cu Ana care clătește iarna la râu niște rufe, mi s-a făcut rău fizic gândindu-mă.

      00
    • Ce încăpățânat ești. Lasă corectitudinea politică privitoare la statul femeii în lumea rurală românească. Nimeni nu-ți spune să iubești o cultură, ci măcar s-o întelegi, iar tu pari cam ignorant din fire. Țăranii ăia n-aveau h&m, bershka în sat. Cu privire la femeia din țărănime, știi cumva ce statut social avea țăranul, indiferent de sex, atunci? Era o masă analfabetă, încuiată și fără prea multe pretenții (abia primiseră și ei pâmânt in 1864 și 1917, când erau pe front și le-a promis ferdinand drept de vot și ogoare). Te asigur că dacă te nășteai atunci, nu ieșeai atât de luminat pe cât pari, iar ca bărbat ți-ai fi obligat femeia să poarte basma, iar tu ai fi etalat la plug pe moșia boierului îmbrăcămintea aia albă, că nu te duceai la oraș să-ți cumperi costum pt. plug.

      00
    • cand spune ca el isi inlocuieste hainele la doi ani, iti dai seama ca e un papagal ignorant. Ăsta e in stare sa se întoarcă în timp si să întrebe de ce nu au țăranii din secolul 18 electricitate.
      Proști, luminau străzi (alea de la oraș!) cu felinare, fraierii.
      Pierdem timpul. q.e.d.

      00
  15. Pistol cu apă, Zoso… Uite-așa se face: https://imgur.com/9NlfbIC

    00
  16. Foarte interesanta ideea acestui soft! 👍

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube