Smartphone: problema cu Xiaomi, Oppo…

BI scrie despre cum Xiaomi are un an prost față de așteptări: a vândut doar 70 milioane smartphone-uri, deși spera la 100 milioane.

Alții, ca Oppo sau Huawei, sunt pe creștere, pentru că bagă bani în marketing, angajează vedete și așa mai departe. Dar asta e o strategie bună doar cât ai bani să bagi. Când nu, te duci înapoi în jos.

Problema e un pic delicată și ține de încredere:

  1. Câtă vreme cei mai mulți dintre chinezii ăștia nu își deschid ei centre de service în țările în care vor să vândă, vânzările nu vor crește. Și nu deschid nimic pentru că atunci pot fi dați în judecată că fură design și patente.
  2. Au nevoie de produse durabile, să șteargă din mintea consumatorului ideea că chinezismele sunt … chinezisme și se strică repede. Asta e o strategie care are nevoie de timp.

Timp ar mai fi…

smartphone

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

61 comentarii

  1. nu promovai tu produse de pe aliexpress.com?

    00
  2. Chinezilor nu prea le mai pasă așa de mult de piața europeană. În China se vând telefoane în cantități imense, la fel și în India și sud-estul Asiei. Să nu uităm că mai bine de jumătate din popendulația planetei trăiește în Asia.

    00
  3. Eu am produse de la ei si inca nu au facut figuri sau sa se strice… Gen un router are cam 1 an, camera sport, powerbank.

    P.S. Xiaomi este in tratative cu un mare service din RO, stii despre ce vorbesc…

    00
  4. NOU
    #14

    pana la urma dai cat face si face cat dai…sau nu?… platesti si brandul, marketing, R&D, dar cand atunci cand tu doar clonezi si copiezi scapi de unele costuri ca cercetarea si dezvoltarea obtinand un cost mai mic pentru client astfel ii poti oferi o calitate decenta, insa ce te faci daca nu mai ai de la cine copia inovatiile?
    undeva, candva, cineva trebuie sa plateasca mai mult pentru ca altcineva sa obtina un produs cu aceleasi performante cu 50% mai ieftin produs de o companie chinezeasca. Calitatea proasta a chinezismelor a cam devenit un mit, am folosit telefoane chinezesti mai mult de 2 ani si inca functioneaza fara sa fiu nevoit sa apelez la service si sa fim seriosi ca dupa 2 ani deja devine oricum chiar daca ai cine stie ce flagship el devine demodat si il schimbi oricum.

    Asa ca stai si te intrebi daca merita totusi sa platesti extra pentru brand?, presupunand ca nu esti un fanboy ori ai pretentii de statut social si ce zice lumea despre tine.

    In ultima perioada China a inteles ca trebuie sa inoveze si a devenit The Silicon Valley of Hardware and A New Breed of Intellectual Property cum zic cei de la Wired
    https://www.youtube.com/watch?v=SGJ5cZnoodY

    si uite asa devenim the Captains Of Spaceship Earth
    https://www.youtube.com/watch?v=lHB_G_zWTbc

    00
  5. Chiar azi am luat un Xiaomi Redmi note 3 pro, primul telefon „chinezesc” dar cu procesor de la Qualcomm. Vedem cat de fiabil e în timp.

    00
    • dai un buzz după vreo 3 luni și imi spui cum se comportă?

    • De pe ce să dea buzz? :D

      00
    • Îl are un amic de vreo 2 luni. E foarte mulțumit.

    • Am Xiaomi Red Mi note 2 de aproximativ jumatate de an. Se comporta foarte bine, l-am scapat de la etajul 1 a cazut cu display-ul pe gresie si nu a patiti nimic, scapat pe ciment si inafara de julituri pe capac totul e ok.

      Androidul se misca bine, update-uri vin dar in chineza(banuiesc ca vin la interfata), bateria tine 1 zi de folosire medie(3g-wifi deschis nonstop, vorbit la telefon, citit niste site-uri, facebook, e-mail-uri push). Dual-sim-ul functioneaza fara probleme. A venit doar cu 2-3 aplicatii de la producator, ceea este foarte ok, deoarece cautam un android destul de curat.

      Pentru 700 lei luat nou de la f64.ro daca ma tine un an sunt foarte multumit.

      00
    • Am eu de la Paște luat de la Emag-iHunt si merge blana.
      L-am luat pentru camera photo.

      00
    • Da, iti scriu pe fb eventual.. Daca trece de 2 ani fara interventii, e magic.

      00
    • am eu din martie. de pe el scriu acum. nici cea mai vaga problema.

      00
    • Ei bine am revenit cu updates: Telefonul s-a stricat dupa fix 28 de zile de utilizare normala. S-a inchis pur si simplu cand eram in Chrome si inchis a ramas. Nu mai porneste de nici un fel iar din ce am citit pe google a bootat in safe mode si e pregatit sa update de soft. De iesit din modul asta nu mai vrea sa iasa.
      L-am returnat cu o penalizare de 10% din pret, decent zic eu.

      00
    • ce cumperi acum, un samsung decent?

    • Samsung si decent nu prea stau in aceeasi propozitie. Voi merge tot pe Nexus, astept modelele noi pe 4oct.

      00
  6. Sunt la al 4 lea terminal huawei. Tehnologie la preturi accesibile, rezistenta peste samsung, apple. Scapate, trantite in toate pozitiile, din buzunare, din masina…nu tremura. De la ascend p6 pana la p9 trecand prin p8 si p8lite. Avut galaxy, avut iphone… Prima cazatura zdravana – display sau antena fututa, microfon dislocat…

    00
  7. NOU
    #30

    Compari mere cu pere.
    In primul rand Huawei, are o istorie de 29 de ani, si sunt destul de buni pe partea de echipamente telecom si retele.
    In al doilea rand, Huawei chiar a scos telefoane bune la preturi decente, ca a facut reclama cu Messi… eh’ asta cer masele, asta se ofera.
    Deci nu, Huawei nu are nici o legatura cu noile chinezisme.

    Ai folosit cuvantul ‘durabil’ in acelasi context cu ‘smartphone’ ? serios ?

    00
  8. Si eu am fost tentat sa-mi cumpar un chinezism dar m-a desumflat faptul ca de fapt nu sunt ieftine… Acum e LG G4 la 1500 lei cu tva. Laudati-va cu Oppo, Poppo, Moppo, Xiaomi si Huawei sa ma faceti sa regret G4 :-)

    00
    • Am eu G4 de un an. Redmi Note 3 Pro al unui amic e mai rapid…

    • G4 face poze mai bune :-) OIS e +

      00
    • LG G4 cam crapa pe capete. Vezi pe forumurile dedicate. Placa de baza se duce dupa maxim 1 an din cauza utilizarii unor materiale ieftine. E cam singurul telefon despre care am auzit ca are probleme „fatale” la un an dupa intrarea pe piata. Problemele persista inclusiv la seriile fabricate dupa 2016.

      00
    • Bullshit.

      Doar seria cu 515 a avut probleme.

    • Hai sa iti zic povestea de ce am ajuns sa cumpar azi un Xiaomi Note 3 pro ca telefon de backup.
      Se da un LG G4 de mai putin de un an, luat nou de la vodafone. M-a lasat din senin fix cand eram in afara tarii. S-a inchis din senin si nu vrea sa mai porneasca: ramane in bootloop. La un mic search pe google am aflat de faimoasa problema cu bootloop si loturile norocoase ( 505-510) iar al meu e chiar din primul batch.

      Voi vedea cum se rezolva problema cand ajung cu el la service, dar nu cred ca mai recuperez ceva din el. Da, stiu backup etc, dar in roaming nu e chiar facil.

      Si am ajuns sa caut un telefon cu ecran mare, fhd, baterie pe masura si oarecum performant. Dupa ce am eliminat Asus zenfone 2 din capul liste ca pe forum era plin de probleme am ajuns la Xiaomi. M-am gandit de zece ori inainte sa arunc banul dar prima impresia este una foarte buna: constructie buna, metalic, baterie imensa (4000mAh) procesor decent (snapdragon 650), 3gb ram. La sub 1000 ron nu prea gasesti altceva.

      00
    • Pe XDA e un utilitar care limiteaza numarul de Cores active, si poti recupera datele din el inainte sa-l trimiti in service.

    • Mersi @Znuff. Am gasit tool-ul respectiv.

      00
  9. Numa’ asa, ca sa zic si io ceva, sa nu tac …
    Lenovo a cumparat IBM, care era pe duca, dar un brand totusi, si uite ca – ochiometric estimat – cred ca ajuns cea mai vanduta marca.
    Acuma au preluat Motorola, tot pe duca si tot un brand, si sa vedem daca le tine din nou.
    Bani au, sunt un fel de Real, si chiar daca la mine o sa stea mai mult pe tusa, cel putin nu joaca pentru altii. :)
    P.S. Microsoftul preluand Nokia sunt un fel de Barca.

    00
  10. Mi-am schimbat si eu putin parerea despre produsele chinezesti. Anul trecut in decembrie mi-am comandat un xiaomi redmi note 3 direct din china. In ianuarie a venit acasa, intact. Multumit de el. La 150 de dolari e numai bun. Dupa cateva luni, mi-am comandat huse si folie de protectie. Folia a venit sparta, in 24 de ore au returnat banii, doar dupa o poza facuta foliei. Alt colet a fost usor pierdut de posta romana, in sensul ca dupa 2 luni nu a venit. Le-am scris chinezilor au dat banii inapoi, dupa 3 zile a venit coletul. Le-am dat banii inapoi. Se adapteaza al dracului de repede comertului international.

    00
  11. Xiaomi si marcile chinezesti mai spalate (nu vb de Dogee, Blu sau alte dubiosenii) fac un lucru foarte bine: telefoane decente la preturi foarte bune. Dai sub 200 euro pe un telefon, daca se strica nici nu mai ai nevoie de service, iti iei altul. Am un Redmi Note 2 de aproape 1 an, sunt multumit de el, adica se misca oarecum OK pentru un telefon de 150 de euro si are cam tot ce am nevoie. Nu stiu insa daca as da 400 euro pe telefonul lor premium (Mi5), dar daca maine mi se strica asta de 150, tot sunt multumit de el ca si-a meritat banii.

    00
  12. Oare sunt singurul care s-a uitat atent să vadă dacă nu cumva acel card este expirat? Că unii acceptă și plăți fără CVV2.

    00
  13. Cred ca am mai scris undeva chestia asta. Am lucrat o buna perioada de timp in IT, importuri mai exact. Chinezul este cel mai cinstit om din lume, oferta este completa si exacta. Nu radeti, de exemplu banalul cablul UTP venea in zeci de versiuni, functie de cat cupru avea pe bune in el. Avea cupru mult si era gros, pretul era mai mare. Era subtire, pretul mai mic.

    Romanul s-a invatat sa cumpere din China doar ce e mai ieftin pentru a face profit mare. Evident, produsele cele mai slabe si de aici s-a format in timp ideea de „chinezisme”.

    Oameni buni, in China se fac si produse de o calitate excelenta, trebuie doar sa platesti pentru ele. Chiar si asa, la cel mai inalt nivel al calitatii, marfa din China e mult mai ieftina decat marfa facuta in UE. Nu mi-am luat niciodata teapa cu produse luate din China, si vorbim de peste 15 ani de importuri regulate.

    Nu comentez ideea de clonare a tot ce e brand, asta e alta mancare de peste.

    Vali, telefonul ala Xiaomi este absolut bestial (pana si RCS RDS il vinde), fi’mea are unul. Trebuie doar sa imi schimbi firmware-ul cu unul non-chinez, treaba de 30 de minute. La banii aia, sterge pe jos cu orice telefon „de marca” concurent. Da mail daca nu te descurci.

    00
  14. Am de trei luni o tableta Mi Pad 2 de la Xiaomi, luata din RO, proasta alegere. Vine cu custom vendor rom care nu vede wireless 5ghz, solutia-i sa pui rom oficial care nu are google playstore caci e blocat in China, apoi pui rom european si te mai joci inca trei zile sa faci playstoru sa mearga, in total vreo saptamana pana am reusit sa pornesc facebook.
    La telefoane e la fel?

    00
  15. Eu am luat un OnePlus One anul trecut, in martie. In principiu merge bine, problemele sunt cu Android de battery drain, dar avand Cyanogenmod pe el si privacy guard pot hotari care aplicatii au drept de wake up. Am reusit sa mai rezolv din cand in cand battery drainul.
    Era cu adevarat flagship la momentul cumpararii si era 300$. Bateria ma tinea intre 2 si 4 zile cu wi-fi activat, fara sa stau prea mult pe net. Cand am facut update de la CM11 la CM12 a scazut drastic autonomia pana am gasit pe net solutii si am mai redresat situatia. Dar incepusem sa stau si mai mult pe net pe el.

    In toamna am luat si un OnePlus 2. Pret mai mare, 400$. dual sim.
    Tot asa, problemele sunt doar de la android. e la nevasta si din cand in cand ii scade bateria alarmant daca lasa wifi activ. de obicei ii inchid aplicatiile si daca e nevoie intru la settings->apps->running si inchid porcariile ramase pe acolo (play services care are location reporting service activ, desi locatia nu e pornita pe telefon etc.)
    La inceput tinea telefonul cam 4 zile cu foarte mult vorbit pe el. Acum depinde de chestiile astea de android, probabil trebuie sa mai caut solutii pe net.

    Am avut probleme cu ei cu niste casti la care nu mergea microfonul. E teroare cu ticketele de service, nu raspund, trebuie sa intri pe chat sa ceri sa iti raspunda etc. Dupa vreo 3 luni mi-au trimis alta pereche de casti la care mergea microfonul. Pe urma a mers si la prima pereche. Acum cred ca face figuri microfonul la ambele. Oricum m-am speriat cand am vazut cum merge service-ul la ei si cand am citit un pic pe forum ce au mai patit altii. Erau supra-aglomerati pt ca cererile de OP2 si OPX erau mult mai mari decat se asteptasera.

    Ei merg acum pe oferta de 2 telefoane la preturi 200$/400$. Mie 300$ mi s-a parut cea mai buna oferta initial, nu stiu daca mai cumpar altul de la ei.

    00
  16. Păi multe chinezării nu sunt aduse chiar de magazinele online? Doar nu și-o face acum chinezul service pe unde se trezesc toți să le vândă marfa.
    Mai degrabă e nevoie de o prezență oficială, nu doar aduse pe sub mână, la ceilalți, nu la Huawei.

    00
  17. Din ce am auzit, Xiao nu poate intra „legal” in EU din cauza unor patente (pe care ar trebui sa le plateasca) si alte chestii. Deci, avand in vedere ca si eu salivez dupa un RedMi 3s, in EU pot sa il iau doar la „gri”, ce-i drept eu il vreau pe negru :D.
    Asa ca, comparatia cu Huawei nu prea isi are rostul, imho (Proudly owner of a 2yr Huawei Honor 3C)

    00
  18. Totuși, pe primul loc în Antutu Benchmark (mai 2016) e vivo Xplay 5 Elite. Ați auzit de firma asta? Nu cunosc marca, dar are specificații de top. Diferența dintre el și Samsung Galaxy S7 de 4000 de puncte și 2 GB de memorie RAM. Unul are 6, celălalt 4. Înțelegeți unde bat?

    Practic, chinezii au cel mai bun hardware. Dar software-ul în gestionează prost, mai ales pe partea de memorie RAM. Exact ce vă spuneam eu mai devreme cu cantitatea de memorie RAM. Telefonul cu 4 GB de RAM este mai eficient energetic și are un software mult mai bine optimizat. Și în top 10, apar și două iPhone-uri, care au doar 2 GB RAM. Să spunem că sunt 5000 de puncte sub vivo Xplay 5 Elite. Vorbim de 6S și SE. Cum se poate asta? Research&Development și, din nou, optimizarea software-ului.

    00
  19. Scriu de pe un Huawei P9, il am de o saptamana si sunt foarte multumit de el so far. Daca ma tine 1 an si 1/2 il consider un experiment reusit

    00
  20. Vezi OnePlus, care are service-uri în țările civilizate și vând și în EU direct de pe site-ul oficial.

    Eu am OnePlus One și mă gândesc să iau OnePlus Three. Smartphone-urile lor se bat cu cele de top, care au preț dublu. Da, designul dă spre HTC / iPhone, însă îmi doream de foate mulți ani un iPhone cu Android, curat, fără briz-brizuri nenecesare și nu cred că sunt singurul.

    00
    • Imi amintesc reclama la oneplus one de acum cativa ani. Foarte bine realizata. Preluase unul din cliseele care prind la noi, europenii, si anume ca produsul, de serie si asamblat automatizat, fireste, ar include pasamite si un human touch (cum e hand-made-ul la altele). In mare reclama se limita la munca unui tanar designer care se strofoca la designul lui precum la slefuirea unui diamant. Modul de prezentare, ambalajul, iarasi, ireprosabil. I-a dat pana si pe nemti, neincrezatori de felul lor in ceea ce nu e fact de mana lor (o prostie !), pe spate. Nu trebuie sa stii germana sa-ti dai seama cat de extaziat e comentatorul de pe la min 1:34 (https://www.youtube.com/watch?v=jqQhACdYhzs).
      Conceptul de comercializare preluase si el o vrajeala de pe aici, achizitionare doar pe baza de invitatie, vezi Doamne, adica-i doar pentru cei alesi (ma-ntelegi tu ?), de parca-r fi fost nu-s ce model de la Ferrari. Foarte practic pentru producator, acesta putand limita sau estima productia dupa cererea de invitatii.
      In fine, cu produsele chinezesti e cumva asemanator cum e cu romanii de prin vest. In baza celor realmente proaste se-ncearca excluderea convenabila a celor bune si supercompetitive ca pret. (n.b. oneplus one-ul era pe atunci 250 $, iphone-ul 500 €)

      *****

      Fiind in cautarea unui telefon nou, un dual-sim, eu m-am ajutat cu un program de transpunere & comparare matematica a calitatilor care le diferentiaza. Pe scor si pe „faze” ca-n sport ! https://www.phonemore.com/compare/phones/. Sigur ca un program nu-ti poate oferi informatii cognitive (aspect optic, calitatea finisajului, manevrabilitate, calitatea reala a camerei s.a.) si necoraborate cu alte reviewuri poti sa-ti iei teapa (vezi LG G5, calitati exceptionale, mai putin finisajul, foarte prost), insa in privinta evidentierii/reliefarii calitatilor unuia sau altuia te ajuta foarte mult. Spre ex. un Microsoft Lumia 950 simplu sau xl bate la scor (matematic !) orice iphone sau samsung. N-are nici pe departe acelasi aspect, nu e pentru gameri, mai e si pe Windows, iar daca nu trebuie sa te-ncadrezi intr-un anumit buget, atunci intreaga discutie nu-si mai are rostul. Daca nu esti tocmai liber de constrangeri banesti, atunci programul asta te face sa devii cel putin circumspect in a da cca. 250 € in plus pentru minimalele sau insesizabilele diferente dintre ele.

      00
  21. Sincer sa fiu ma doare la basca de restul atata timp cat Xiaomi au scos camera sport care a batut la cur gopro si ultimul model la 1100 lei face caca pe hero 4, sa lasam marketing-ul lui gopro la wc si sa ne axam sa facem camere, primul model de xiaomi yi l-au transformat intr-un 2K frumusel din firmware, din micile review-uri de pe interneti a facut cacutsa moale pana la gopro3 o camera de 250 lei care filmeaza 60fps-uri in 1080 si 2k in 30, traiasca medelin voicu. Toti care se uitau la mount-ul meu visau gopro, cand le-am zis ca nu e gopro si xiaomi ma intrebau daca filmeaza fullhd, nu boss, filmeaza 2K ceea ce gopro3 inca viseaza.

    00
  22. Sa ma bag si eu in seama !? Am un Allview P4 Duo de 3 ani de zile, scapat, aruncat, fara daune majore. Bateria inca tine la fel de mult, 2 zile nefolosit intens. Singura problema e ca nu mai merge vibratia de ceva timp….asta pe partea de fiabilitate. Pe parte de performante, nu-i nimic de zis, e suficient pt. un browser, Maps, youtube, chat si vorbit, ca nu-l folosesc la altceva.

    00
  23. Xiaomi Mi4c here. Super telefon. Mic, 5inch,full HD, usb c, dual Sim, 13mpx,32gb,3gb ram, six core, baterie 3.000,usor,etc etc. Luat din China, în ianuarie, cu 1.300lei totul, extrem de mulțumit de el. Acum e sensibil mai ieftin.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube