Cum am slăbit 20 de kg în jumătate de an (fără sport)

TL;DR: am mâncat mai puțin. Acesta e tot secretul. Îl știe toată lumea, sunt convins.

Nu am chef de articolul ăsta, de aceea nu e prea finisat. Dar îl pun pentru că mâine e luni, și e început de an. Ce faceți anul ăsta, ce „rezoluții” aveți?

Thunderf00t (links la sfârșit) a pus la un moment dat 5 litri de ulei pe masă spunând că a slăbit volumul acela în câteva luni, explicând termodinamic cum a făcut. A fost singurul om care m-a convins de „asta cu slăbitul”. Nutriționiștii nu au reușit, a fost nevoie de un fizician. Omul a explicat logic: de unde gras, dacă nu bagi în tine? Nu se poate, nu ești perpetuum mobile. Singurul motiv pentru care ești gras este că mănânci mai mult decât consumi. Nu e nici un secret, și e ușor de verificat asta.
Am plecat de la clipurile lui Thunderf00t, am instalat o aplicație de numărat kilocalorii (a mea se numește FatSecret*), am cumpărat un cântar de bucătărie, iar de pe 2 ianuarie m-am apucat de numărat kilocalorii. Bomboanele de pom rămase de la Crăciun și Revelion… au rămas pe masă. „Asta cu slăbitul” fiind una din „rezoluțiile anului 2020”.
Îmi doream să slăbesc 10 kg până la sfârșitul anului. Adică, 1 kg pe lună. La 2 kg pe lună aș fi fost fericit, extaziat chiar; dar am reușit să slăbesc 20 de kg în opt luni. Repet, nu am făcut decât să contorizez calorii. După primele 10-12 kg s-a simțit vizual; două fete din grupul meu de prieteni au zis că vor și ele să încerce. Prima are evoluție relativ înceată, a doua a slăbit 15 kg în câteva luni. Ea face și sport, spre deosebire de mine care nu am făcut absolut niciun sport în perioada asta. Mersul zilnic pe bicicletă nu este sport dacă nu îl faci la nivel de turul Franței, nu vă amăgiți. Mersul pe bicicletă nu te ajută să slăbești când pedalezi ca un pensionar.
Ce am mâncat: orice. Absolut orice. Slănină cu ceapă la ora 12 noaptea; ciocolată, tort, cârnați, mici… dar am calculat draconic orice gram, și am băgat cu sfințenie în aplicație. Primele zile, să spunem prima săptămână este extrem extrem de greu: nu puteam să dorm de foame. Dar am folosit logica, gândind: „Dacă te uiți pe aplicație, ai mâncat suficient, nu are cum să îți fie foame.” Începutul este foarte greu. Apoi am început să conștientizez faptul că mie îmi place să mănânc mult, iar pentru a continua să mănânc mult ar trebui să aleg alimente care au mai puține kilocalorii pe sută de grame. Inamicul grasului sunt biscuiții, alunele, fructele uscate, și alte alimente concentrate. Poți să mănânci, dar trebuie să fii atent cât mănânci. 10g de alune au kilocalorii cât un măr, sau cât 50g de pulpă de pui; ce preferi?
Practic, apropo de articolele despre educație financiară, a slăbi sau a te menține este o educație în a respecta un buget de kilocalorii. Tipul din acest link (e și la sfârșit) spune că lui i-a luat 3 ani până să înțeleagă cât și cum trebuie să mănânce. Trei ani de numărat kilocalorii pentru a înțelege ce înseamnă o porție de om normal (vă recomand canalul lui).
Un alt truc pe care îl fac în ultimul timp, mai puțin la început: mi-am dat seama că mănânc de foarte multe ori de plictiseală; iar atunci, în momentul în care îmi e foame de plictiseală și pot identifica acest lucru, ies la plimbare. Fac o tură, mă plimb o jumătate de oră. Îmi trece foamea. Care, după cum spuneam mai sus, nu e foame, aplicația îmi arată că nu e cazul să îmi fie foame, am în mine suficiente kcal.
În general, din câte am observat la cei cu care am vorbit și care au încercat metoda: problema e la lipsa de voință, și de lene. Practic, ești gras pentru că nu ai voință să mănânci mai puțin. Dar nu spun nimic nou, nu e așa, grasule?
Avantajele de a fi mai slab în contextul coronavirus (și nu numai): acum doi ani tensiunea mea „de lucru” era 14 cu 10. Este o tensiune „normal superior”, adică este limita de superioară a normalului. Acum, tensiunea mea este 13 cu 9, și au fost zile în care am avut 12 cu 8. Adică, o tensiune standard de om sănătos. Pulsul: înainte de a mă apuca de slăbit era de 80, ceea ce este un puls normal; dar acum am pulsul de 60, care este „și mai normal” (sportivii antrenați pot avea puls 40-50 în repaus). Puteam alerga cam 30 de secunde până îmi dădeam sufletul, acum pot alerga trei ture de stadion: am inima mai pregătită pentru efortul ăsta, „relantiul” inimii e mai bun. Dacă dă o boală peste mine, ar trebui să fiu mai pregătit să lupt cu o infecție (în ideea de capacitate mai bună de a pompa sânge).

A slăbi în perioada asta este și un motiv în plus să spui că ai făcut ceva cu viața ta în era pandemiei. Dacă a slăbi este dovedit că îți mărește speranța de viață, iar tu ți-ai mărit speranța de viață cu 2-3-5 ani în pandemie, blocat în casă un an, înseamnă că ești pe plus, dacă privim viață ca un business. Anul ăsta de pandemie îl pui la sfârșit, când tu slab vei trăi mai mult decât tu cu 10kg în plus. :)

Conform The Guardian, un indice de masă corporală sănătos ar trebui să se situeze între 22,5 și 25. Când acesta se situează între 30 – 35, speranta de viață scade cu doi ani. Dacă e între 40 – 45, și speranta de viață scade cu 8 până la 10 ani.

Eram ferm convins că așa sunt eu, gras, pentru că la mine în familie nu avem oameni slabi. Chiar și gras, eram printre cei slabi din familia mea. Acum, toți îmi spun că am slăbit prea mult, și ar fi cazul să fac ceva, că arăt ca un om bolnav. Eu având acum 90 de kg la 175cm, deci sunt încă puțin prea gras față de cât spun medicii că e ok.
Am adus aminte de familia mea pentru că una din problemele grasului, și o observ acasă la mama, este lipsă de cunoștinte a dimensiunii unei porții normale. Noi suntem grași nu pentru că „avem probleme cu glanda”, ci pentru că am crescut cu un anume fel de porții. Am atașat două poze: un tort tăiat în noaptea de Revelion, pozat în 2 ianuarie seara: din el au mâncat doar trei persoane. A doua poză este cu mărimea tacâmurilor la mama acasă: „o lingură de…”, „o furculiță de…” e ceva extrem de relativ într-o familie. Când m-am apucat de slăbit am cumpărat special furculițe mici, farfurii mai mici, pahare mai mici. Furculițe de desert. Mici. Dar de ce sunt mai mici furculițele de desert? Exact. Noi grașii trebuie să mâncăm cu furculițe de desert. ;)

 

Cam atât. Să aveți un an bun, iar grașii sper să încerce măcar să facă ceva, dacă îi deranjează că sunt grași. Ani de zile nu m-a deranjat că sunt balenă, până într-o zi, când burta aia pe care o vedeam în oglindă parcă nu mai era a mea. Iar atunci m-am apucat de treabă.
Mi-am propus ca niciodată să nu mai fiu gras. Să îmi permit un +5kg peste limită, dar nu mai mult. E ușor de jucat cu 5kg plus/minus, e foarte greu de administrat o greutate în plus de 20 de kg. De exemplu, în decembrie (Crăciun, Revelion) am mâncat ca un dement, și am pus înapoi 3kg. Dar mâine e luni, și nu mai sunt sărbători. 3kg sunt mult mai ușor de dat jos decât 20 de kg. ;)

* îmi place FatSecret că are opțiune de a scana coduri de bare. Durează mai puțin de 30 de secunde să cântărești și să bagi în aplicație ce mănânci. După câteva luni, începi să înveți că o felie de pâine are 40 de grame, de exemplu, că un măr oarecare are 100-120 de grame, că… E greu la început să te ții de aplicație, până te obișnuiești. Are și „Recently eaten”, „Most eaten”; adică, dacă ai un meniu destul de regulat și monoton, devine simplu. Poți băga singur produsele în baza de date, atunci când scanezi codurile de bare să le ai acolo deja. Baza de date e online. Adică, dacă eu am băgat un priodus în aplicație, tu îl ai deja când scanzezi codul de bare. Îmi făcusem un target în primele luni, să bag în aplicație măcar un produs pe zi, cred că e suficient de populată baza de date cu produse din supermarketurile din România, dacă te apuci de contorizat ce mănânci, începi să cântărești mâncare și să o bagi în aplicație scanând coduri de bare.

 

 

Am cântărit 8 jeleuri: 94g… zahăr. Din 100g, 85 sunt… zahăr (carbohidrați). La restul e 0. Zero „valori nutriționale”. În cât timp mănânci 350kcal? Eu… în două minute? Ai zece episoade din astea cu jeleuri, ai pus pe tine o jumătate de kil. (+3500kcal = 500g grăsime depusă. -3500kcal = 500g în minus.) Calorii 100g jeleuri cu aromă de mure și zmeură: 350kcal. Proteine 2.5. Lipide 0. Carbohidrați 85. Fibre 0.
350kcal înseamnă aproximativ 200 de grame de friptură de porc. Bugetul meu de kcal e limitat. Ce vreau? Ce aleg?

Lapte versus sucuri: laptele are proteine, poți spune că te satură mai bine decât sucul. Laptele îl poți privi ca pe un aliment, ca pe o masă. Un pahar de lapte poate fi o gustare. Are kcal aproximativ la fel ca un pahar de suc.
Nu e nevoie să renunți de tot la sucuri, dar mai înlocuiește din ele cu altceva. Cu lapte? :)

 

 

Later edit:
Pentru că se comentează, văd, despre haine, pun două poze (făcute în 2020) dintr-un articol viitor care se va numi: „The fashion of the second hand not the second hand fashion.” Un articol cumva pregătit, dar mai am de adunat la el informații. Cred, totusi, că va veni ca un mic serial, pentru că aproape zilnic mai găsesc câte ceva de pus în el…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

176 comentarii

  1. Una dintre rezolutiile mele pentru 2021 asta este. Am zis 10kg pe an sa fiu realist. Depinde mult de metabolism si de varsta.

    00
    • Poti 20 de kg pe an, tot realist. Nu depinde de metabolism si de varsta. Nu mananci, nu te ingrasi. E matematica, termodinamica. De unde sa pui kg daca nu bagi in tine? De unde energie (grasime = kcal = energie) daca nu ai input de energie?
      Metabolismul e nasol doar pentru ca nu te ajuta sa consumi repede. Atat. Daca ai fi trait acum 300 de ani, un metabolism incet ar fi fost benefic. ;) Reflecteaza la asta. Ai un metabolism foarte optimizat, nu consumi aiurea. :)

    • Felicitări autorului pentru logică si articol. Chapeau.

      Pentru mine, rezoluțiile 2021 sunt să continui ce-am pornit in 2020.
      Alte chestii care nu mă costă nimic, cu prioritate maximă pe 2021 sunt: consum de alcool 0, cât mai multă mișcare fizică, cât mai mult ieșit in natură(trasee montane, trasee in pădure, drumeții, etc).
      Am văzut la razvanbb un articol despre consumul de alcool, povestind despre cartea lui Allen Carr: The easy way to stop drinking, L-am găsit audiobook pe interneți, descărcat, pus in telefon și ascultat la el. 3 săptămâni cu alcool 0, exceptând revelionul unde am băut un sfert de pahar de șampanie. That`s it.

      00
    • de ce nu alcool?

      01
    • Pt ca alcool = carbo, zahar, calorii, fitoestrogeni adica țâțe si burta si sistem endocrin futut

      00
    • Nu alcool pt ca 1g de alcool > 3g de grasime

      00
    • +1 pentru cartea lui Allen Carr The easy way to control alcohol.

      00
    • Ok, vad niste informatii partiale pe aici. Unu la mana
      1g alcool = 7kcal.
      1g grasimi = 9 kcal
      1g carbs = 1g proteine = 4 kcal.

      Doi la mana. Depinde de metabolism. Pentru o persoana sedentara, o plimbare de jumate de ora in jurul blocului e sport. Sa nu ne mintim aici. Daca mananci de plictiseala de 3 ori pe zi, iar acum incarci 10 km pe zi mers, ajuta. Si trei kilometri ajuta, pentru ca is cu 3 km mai mult decat inainte. Alt lucru. Pentru ca mancai atat de des inainte, rata ta metabolica era mai inalta. Si cumva confuzi daca iti e foame cu necesarul caloric. Normal ca poate sa iti fie foarte foame, chiar daca ai atins niste kcal pe care tu ti le-ai impus. Deci ai slabit 20 de kg, ce înseamna 20 x 7700 kcal = 154 000 kcal deficit. Hai sa punem in oua, ca e mai funny și ca is aproximativ 155 de kcal pe 100 de grame. Deci ai privat in 8 luni corpul de 1000 de kg de ou. Cum sa nu iti fie foame, daca corpul tau avea un necesar caloric pentru mentinere, dar tu pe zi ii luai doua omlete? Dar da, slabitul e atat de simplu. Mananca mai putin si nr kcal. Nu e rocket science. Rocket science e sa iti faci un meniu care sa-ti placa si pe care pot sa il tii restul vietii. Sa nu fie dieta, ci stil de viata, gen ce-a facut aici Cristici. Si bagati flotari si abdomene. Nu ajuta pe cat se crede, dar face diferenta.

      00
    • Pt ca alcool -> senzatie de foame -> moartea frigiderului

      00
    • De frica? Statistica ? 4 din 5 pacienti cu obezitate intrati in terapie intensiva cu covid-19 nu supravietuiesc. Am reusit, cu ajutor sa ajung de la 167 la 138. Din martie. La fel redusa portia de mancare.

      00
    • @cristici bravo de realizare. Acum ca ai trecut peste si poti face fata senzatiei (false de) „foame” iti recomand sa explorezi partea de „intermittent fasting” care iti permite sa scapi mai usor de grasimi si sa eviti partea cu cantaritul.

      Imediat dupa inceputul pandemiei, trecusem la 3 cifre pe cantar, apoi impreuna cu nutritionist am incercat 4 luni suplimente alimentare & redus portiile alimentare cu cap & monitorizat atent cum reactiona corpul meu & eliminat dulciurile complet; Cu vointa le-am facut pe toate, n-a fost usor, dar nu era ceva care s-ar fi pretat pe termen lung la mine; asa am scapat de primele 7-10kg.
      Am explorat apoi intermitent fastingul, unde lucrurile mi s-au parut mai usoare decat orice facusem pana atunci, m-am simtit mai bine, mai energic; fara un control strict al portiilor de mancare (cum zic unii romani „la ochi”) am mai dat jos 8-10kg. A ajutat alcool = 0 (a fost o alegere nu mi-a impus nimeni) si deserturi 1 baton / saptamana sau 2 biscuti de „eugenie” / saptamana. Sport = ZERO;

      Pe Android de incercat Fasting App – Fasting Tracker & Intermittent Fast (de la Leap Fitness Group) ca are explicatii punctuale daca adunate la un click distanta (am varianta platita pentru toate info disponibile) pana sa te apuci sa studiezi pe youtube despre cum functioneaza corpul nostru in „pauze competitionale” si ce beneficii directe sunt; hint: glycogen drops >> gluconeogenesis >> ketosis = fat burning mode >> autophagy (la peste 24h de pauza);

      00
    • Cunosc multi alcoolici slabi rau, ca un țâr. Dar asa e, e zahar si calorii si ingrasa daca ai predispozitie spre imgrasare. Cred ca alcoolicii aia slabi nu preamananca mult oricum.

      00
    • @Miha
      Cine ajunge acolo, deja are o problemă gravă. Indiferent cât mănâncă sau nu, e deja boală.

      00
  2. Trebuie să ai 2 lucruri. Voință și ambiție. Fără ele ești doar nesimțit care se plânge că nu poate slăbi.
    Mulți o dau pe aia cu glanda. La fel, ești doar nesimțit. Cunosc destule persoane cu glandă care nu sunt grase.

    00
    • Glanda salivara

      10
    • „Cunosc destule persoane cu glandă”

      Cunosti si persoane fara glanda?

      00
    • @Xtz, eu cunosc cel puțin 2 astfel de persoane. Le-a scos-o chirurgul că avea buba. :)

      00
    • @xtz: sunt si cazuri „fara glanda”, dar f rare: iatrogene (post-tiroidectomie, iradiere etc) sau congenitale (agenezii, disgenezii, etc).
      Dar comentariul tau e PRICELESS si ai dreptate; de regula cand pacientul intra la medicul endocrinolog spune: „Am venit sa-mi spuneti daca am sau n-am glanda”. Normal ca are, intrebarea este daca glanda este in parametri normali. din punct de vedere functional sau morfologic.
      p.s. primul meu comentariu aici dupa ani multi de zile de urmarit aproape zilnic

      00
    • @Sinculet Ai fost vreodata gras?

      00
    • Reduci destul de mult un subiect psihologic complex la 2 randuri scrise. Pe aceeasi logica, oamenii ziceau ca ai copilul obraznic ca nu l-ai batut cat si cand trebuia. Azi stim ca lucrul asta e fals si nu poti sa gandesti atat de binar.

      Mancatul compulsiv, poate fi un mod de autoreglare psihologica, un dezechilibru hormonal, fara a avea legatura cu glanda tiroidala. Mancatul excesiv, mai ales a dulciurilor sau a mancarurilor pline de carbohidrati, poate fi si din cauza unei adictii. La fel zici si de alcoolici sau dependentii de opioide, ca le trebuie doar vointa si ambitie? Evident, este o exagerare in comparatie, dar e similara.

      Ce urmeaza sa zici, ca depresia e doar un planset cu muci a fetelor nebagate in seama si nu o boala psihologica serioasa?

      20
  3. adidași Globe!

    00
  4. Felicitari! Ai pus punctul pe i cu familiile de romani care nu stiu cum arata o portie normala de mancare si cate kg ar trebui sa aiba.
    „Gras si frumos”, parca asta era deviza.

    00
  5. Bravo! Mai ai de bagat ceva dar oricum ai dat jos 20kg e wow! In teorie cred ca esti cam la jumate, nu?

    00
    • Am 90 de kg la 175cm. Nu vreau sa ajung la „standard”, la 75 de kg, ca mi se pare mie, nu numai familiei, ca arat a om bolnav. As vrea sa ma opresc la 85 de kg, si niciodata sa nu mai trec peste 95. 90 de kg sa fie media, cu un „succes” de 85 de kg.

    • @cristici Și eu mă alintam la fel. Să nu slăbesc prea mult că arăt a om bolnav. Am slăbit 40 de kg până la un BMI de 23 și tot eram nițel flabby. Și nici vorbă să arăt a om bolnav.

      Dacă tu la 75 kg (deci la limita supraponderalului pentru înălțimea ta) arăți a om bolnav atunci îți plătesc eu o găleată de înghețată pe săptămână ca să îți revii.

      00
    • E mai mult de povestit aici. Mi-am dorit toata viata „sa fiu mare”. De asta am fost si gras atat timp, pentru ca nu a fost o problema pentru mine. Eu si gras, bagam zilnic bicla, mergeam mult pe jos, alergam dupa autobuz, caram ca o locomotiva, iar analizele erau aproape perfecte (analizele clasice anuale: colesterol, VSH, etc. ). Cand mi s-a luat o data glicemia, se mira asistenta ca e mica/normala. Am aparta de tensiune acasa, imi iau tensiunea regulat. Gras fiind, era „normal superior” tensiunea, deci eram ok.
      E greu sa convingi sa slabeasca un gras care nu are o probelma cu faptul ca e gras. Eu si la 90 de kg, uneori, in unele zile, mi se pare ca sunt prea mic. M-am reapucat de culturism pentru ca mi se pare ca sunt prea mic, la 90 de kg. As vrea sa ajung la 85 de kg, cel mai putin am avut 88,9kg si mi se parea ca am capul cam mare pentru restul corpului. :) De familie nu mai spun, la 89 de kg ma rugau sa nu mai slabesc. Perceptii, perceptii.
      M-am apucat de slabit pentru ca burta aia… aia nu era a mea. Atat. Singurul motiv. :)

    • @Cristici, ma bag ca musca-n curul calului. poate ar trebui sa lucrezi un pic psihologic si la partea cu ‘am vrut mereu sa fiu mare’.
      de ce ti-ai dorit mereu asta?!

      intreaba un om care a fost mereu mic. (1,5 m :) )

      00
    • Man, tu teoretic trebuie sa redistribui grasime in muschi daca vrei sa stai la 90kg la inaltimea ta, e inca destul de mult.

      Concret eu la 1.9m aveam in ianuarie 2020 94kg, prin august dupa pandemie si concedii eram la 100.5kg, moment cand am zis stop si mi-am reinstalat Yazio (e similara cu a ta).

      Inainte de Craciun eram pe la 92.5kg, acum dupa sunt la 94kg, onorabil zic eu; se putea si mai bine, mi s-a intamplat sa mai am la 10 seara 800 de calorii, asa ca am ras ca porcul 4 beri :D

      In orice caz, am divagat intr-un mod porcesc, ideea era ca la inaltimea mea vreau sa scad la 85kg, apoi sa urc inapoi la 90kg cu musculatura, nu sunca.

      Sunt 100% de acord cu ce ai zis, nu e vorba de tot felul de diete tampite, disociate si alte prostii, la care te ingrasi imediat ce renunti la dieta. Ideea e sa inveti sa mananci cat ai nevoie, nu portiile noastre traditionale, si nu pe principiul „nu te ridici de la masa pana cand nu termini din farfurie”.

      00
    • Eu am 1,72m si am avut target de 75Kg ca am zis ca o sa arat bine… Acum am target-ul la 70 ! :) ))) Am plecat de la aproape 90 !

      00
    • @Ab
      Probabil ca, pentru un barbat, a avea un aspect masiv, este ceva ce face parte din psihicul si problema lor de self esteem, cum noi femeile vrem sa fim scoabe, marimea XXXXS daca se poate (nu e cazul meu, eu am fetishuri cu muschi, imi place corpul Ginei Carano, chiar daca am 1,53 si risc sa arat ca un gnom daca m-as apuca sa pun masa musculara, dar majoritatea femeilor vor sa arate ca manechinele Victoria Secret).

      Un barbat masiv, pare puternic, viguros, masculin, fata de unul pe care il sufla vantul pe strada. De-aia pe multi barbati nu-i deranjeaza grasimea. Si de-aia multi barbati grasi au succes la femei. E chestie de self esteem, pe care o au ei.

      00
    • Bravo!

      Inteleg partea cu aratatul bolnav, dar sa stii ca e doar atunci cand te compari cu altii (sau ma rog cu tine din trecut.)

      Eu am 65 la 1.76, 37 ani, maxim am avut 67 si desi ma simt excelent, pare ca am 20 de ani si cand ma uit la mine in oglinda mi se pare ca arat bine atunci cand ma compar cu altii … mai ales in poze, oglinda mi se pare si mie ca arat bolnav.

      Singura data cand mi s-a parut ca as fi avut nevoie de mai multe kg e cand am avut ceva probleme de sanatate si pana le-am dat de cap am scazut de la 63 la 55 in 2 luni.

      „Secretul” meu e tot caloriile numai ca avand experienta de o viata :)) o fac in hop-uri si fara sa-mi dau seama. Multi ma vad ca pot sa mananc fara probleme 5000 de calorii la o masa sau la 10 mese consecutive, dar am si multe zile cand pur si simplu nu imi vine decat sa beau o cafea cu lapte.

      00
  6. De baut alcool ai baut ? Daca da, cat si cat conteaza alcoolul in toata treaba asta ?

    00
    • Conteaza enorm. Alcool e energie, energie inseamna kcal.
      „alcohol contains lots of calories – 7 calories per gram, which is almost as many as a gram of fat. ”
      Ai o poza cu parjoale moldovenesti: 2kcal pe gram. 50g de alcool inseamna 150g de parjoale moldovenesti facute in casa. Aleg carnea. :)

    • 50g de alcool nu sunt cam 2 sticle de whiskey?

      00
    • @cipper – sunt 2 sticle de bere. 500 ml x 5% alcool/sticla.

      00
    • Personal, alcoolul imi produce foame. Daca as bea orice cu alcool, mi-ar fi foame. Uneori nici muraturi nu mananc, pentru ca imi creaza foame, imi scad din senzatia de satietate. Sunt chestii pe care trebuie sa le descoperi singur despre tine, nu ti le poate spune nimeni. Cunosc slabaturi de oameni care beau macar un pahar de vin la masa. La mine nu merge, eu nu am privilegiul si luxul asta.

    • Teoretic conteaza, dar la mine de ex nu a contat. Depinde ENORM ce si cat mananci cand bei. Eu incercam sa mananc numai salate, maxim ceva de pui si faceam sport a doua zi in ciuda mahmurelii. Am slabit de am rupt band ca spartul. Cateodata nu conteaza doar caloriile ci si cum se asimileaza, cum se consuma …

      00
    • De fapt o bere la 0.5l are ~200 calorii, give or take.

      00
    • Tot aud povestea asta cu alcoolul si caloriile si tot nu ma lamureste nimeni. Daca tot e alcoolul asa plin de calorii, pot sa consum doar alcool si sa nu mai mananc? Bag si niste multi vitamine, evident, ca sa am o dieta echilibrata.

      00
    • Poti sa incerci apoi sa revii cu feedback in juma’ de an ;)

      00
  7. Aplicatie la fel de buna e Myfitnesspal

    00
  8. Am slabit un pic peste 40kg in 3-4 luni ( de la 116 la 74), acum vreo 5 ani, folosind dieta Dukan ( planul era sa slabesc 20-25kg in 6-7luni, dar tiroida era de alta parere), fara sport. In prezent am cam 82-83kg, eram prea slab la 74-75, mananc mai echilibrat, mai putine uleiuri, grasimi, paine, etc. Cert e ca daca stiam cate probleme de sanatate voi avea din cauza acestei diete si a tiroidei, mai bine ramaneam cum eram initial. Sfatul meu pentru cine vrea sa tina o dieta, este sa consulte un specialist in domeniu mai intai, plus o vizita la endocrinolog preventiv. Desi, dupa atata timp, cred ca cea mai buna dieta, este mancatul mai bun, mai sanatos, de preferat in combinatie cu putin sport.

    00
    • De asta nu m-ai convins niciodata dietele. Pentru ca trebuie sa te opresti din ele la un moment dat. Si atunci, dupa ce te opresti, ce faci?
      Eu mananc ORICE, dar cu masura. Atat. E singura „dieta”: nu bag in mine ca porcu’, cum bagam inainte. Iar asta nu e dieta, trebuie sa fie plan pe viata.

    • Da, ideal este sa mananci mai bun, mai sanatos, dar cristici explica clar ca solutia este sa MANANCI MAI PUTIN! In loc de o punga de napolitane, mananca jumate de punga, in loc de 5 beri, bea 2 beri etc. Nu trebuie sa te abtii de la nimic. Doar trebuie sa consumi cu bun simt. Problema cu bunul simt este ca e la fel ca deodorantul: people who need it most, dont use it(internet wisdom).

      00
    • Dukan mi s-a părut mereu o porcărie.
      Mie personal, orice dietă care restricționează masiv până la a interzice cvasitotal o anumită componentă alimentară mi se pare o tâmpenie.
      Mănânc de toate, dar încerc să nu sar calul și mai ales încerc să nu mănânc de plictiseală sau pe fond nervos (îmi povestea o prietenă cum poate mânca pe nerăsuflate juma’ din tava de placintă/prăjitură sau bagă toată cutia de 1 kg de înghețată deodată; eu îmi minunez cunoștințele cu care discut aspectul pt că nu pot mânca o prăjitură de cofetărie deodată- normală, nu mini).
      Deși am un pic mai mult decât ar recomanda medicii că e ok, am aceeași greutate din liceu fără diete sau restricții frustrante. La dublul vârstei de la finalul liceului.
      Și hidratarea este importantă. Cum zice Cristici de foamea de plictiseală, am citit despre senzația de foame când de fapt ți-e sete. O hidratare bună îți ajută tensiunea, tranzitul intestinal, elasticitatea pielii și multe altele.
      Recent un medic se minuna de pielea mea bine hidratată, natural, fără creme, în ciuda faptului că am hipotiroidie de 25 de ani (unul din simptome este o piele foarte uscată). Doar beau suficientă apă.

      00
    • Acum 7 ani am făcut și eu Dukan. 20 kg + in 3 luni . Am oscilat între 92 si 95 kg fără probleme vreme de 6 ani. La sfârșitul lui 2019 m.am lăsat de fumat după 25 de ani de ani. Combinat cu pandemia (mâncat fără motiv/ alcool, lipsa mișcare etc) acum iar am ajuns de unde am plecat. De miine trag iar de mine cu dukan. Sper sa mai funcționeze instalațiile si sa incap iar in garderoba veche in 2 luni

      00
  9. Am vrut sa îți las un comentariu răutăcios despre hainele tale, dar am renunțat, în schimb vreau sa te felicit pentru determinarea de care ai dat dovadă și pentru rezultatul obținut.

    00
    • Imi plac hainele largi, foarte largi. De fapt, asa am si ajung gras, pentru ca atunci cand porti haine extrem de largi esti mai putin constient de dimensiunile tale. Despre asta nu am mai scris in articol.
      Ce „comentariu răutăcios” voiai sa lasi despre niste haine largi, uni, asortate in culori putine, fara rupturi si imprimeuri de rahat?

    • NOU
      #52

      @Gab, las’ ca las eu, dar nu despre haine, lol

      Cristici, ai slabit ca te-a batut la cap consoarta. Recunoaste!

      00
    • @Cristici, și o oglindă mare în care să te vezi de sus până jos.
      Foarte mulți ani n-am avut habar cum arăt per ansamblu pt că nu aveam unde să mă văd și ajungeam mult prea rar în cabine de probă.

      00
    • sparg eu gheata, hainele sunt oribile, my two cents, e ok totusi sa te imbraci in functie de varsta.

      00
    • Ete na, lasati omul in pace sa se imbrace cum vrea si cum se simte bine, mie nu mi se pare nimic deplasat.

      00
    • A pus poze la sfarsit cu noile haine (second hand, dar tot noi sunt, hehe) care arata WOW si il fac sa para si mai slab.
      In vechile haine parea si gras si bolnav, fara sa i se vada fata, efectiv… se vede ca stateau ca pe gard.

      O greseala pe care o fac multi, e sa nu se premieze cu haine noi, dupa ce slabesc. Si la fiecare 5 kg slabite, hainele noi, masura noua, au un impact puternic asupa psihicului (impact pozitiv).
      Asadar, felicitari!

      00
  10. Felicitari ! si slabisem in 2019 10 kg pe cantar (in realitate mai mult pt ca am facut si miscare cardio & exercitii cu greutati si eram chiar mai slaba decat echivalentul in kg:) ) numarand calorii. De cand cu lucratul de-acasa, le-am pus la loc pt ca mi-am pierdut cumva vointa pentru disciplina, dar macar am continuat sa fac sport si kg in plus nu se vad atat de mult.

    Mi-am propus si eu sa incep din nou sa mananc in deficit caloric, in trecut am folosit:
    – MyfitnessPal care are o baza de date foarte mare, si cam aceleasi functii enuntate si in post)
    – Lifesum – arata dragut ca aplicatie si are tot felul de remindere, baza de date, dar isi scoate parleala doar daca iti faci abonament
    – si mai nou neaoșul Eat & Track cu aceleasi functionalitati ca cele de mai sus.

    La mine conteaza mult sa nu am tentatii, asa ca am renuntat sa mai cumpar dulciuri si alte alimente junk, tocmai ca daca ma apuca vreo pofta sau am o zi mai stresanta sa nu cad pe panta viciilor calorice :)

    00
    • am avut abonament la lifesum și am numărat calorii cam doua sapt, apoi lene. nu poți să cântărești sarmale sau ciorba

      Cristi, no offence dar tot gras ești. erai obez acum ești doar gras. eu am 2cm înălțime peste tine și 10-12kg sub tine și mă consider „not fit.”

      Also, daca nu mănânc mă ia durerea de cap, deci sfatul cu ieși și te plimbă nu merge

      00
    • Articolul are titlul „cum am slabit 20 de kg”, nu „cum am ajuns slab din gras”. :)

      00
    • @Flat, omul zice ca iese si se plimba atunci cand apare ‘foamea de plictiseala’, cand ‘parca as rontai ceva’, nu la foamea normala cand corpul zice ‘gogule, sunt pe minus, baga si tu ceva ca iese prost’. probabil a invatat sa le discearna.
      am citit si despre senzatia de foame, ca simptom al deshidratarii/setei. se recomanda sa bei niste apa, daca ti-era bine, atunci fusese sete, daca in continuarea ti-era foame, atunci chiar ti-e foame. experimentez uneori schimbul de senzatii.

      00
    • „am avut abonament la lifesum și am numărat calorii cam doua sapt, apoi lene. nu poți să cântărești sarmale sau ciorba”

      Ei cum nu? Doar daca esti lenes. Cel putin in Yazio pe care-o folosesc eu exista si ciorbe si sarmale, am bagat chiar eu; ok ca nu o fi 100% accurate, sau ai mai multe intrari cu diferite valori calorice – nu-i problema, bagi valoarea medie si-ti faci o idee.

      Ceea ce zici tu acolo e lene, lene mare.

      01
  11. Pe acelasi principiu vi-l recomand pe Andu Preda. E un roman ce studiază in UK, are un canal de youtube prin care clarifica fain partea asta cu slabitul. Calcul calorii + intermitent fasting a funcționat in cazul meu.

    00
    • Intermitent fasting inseamna ca ai un interval orar, mare, in care nu bagi in tine. Am incercat, nu a mers. Pentru ca in restul timpului „recuperam”. Cum fac musulmanii la ramadan. Ei nu mananca ziua, dar noaptea baga in ei ca porcii (sic!).
      In plus, un gras trebuie sa isi gaseasca un mod de viata. Asta e lupta, cum faci ca TOATA VIATA sa poti duce un program de alimentatie?

    • Intermitent fasting e ft bun ca sa inveti corpul sa consume din grasimile acumulate, si in timp sa invete sa foloseasca drept combustibil grasimi. Felicitari pentru rezultate, si eu cred ca numitorul comun in toate povestile de oameni care au reusit sa slabeasca nu e neaparat metoda ( ca e intermitent fasting, diete, mancat in deficit caloric, etc) ci vointa de a invinge ani intregi de obiceiuri proaste. Totodata cred ca e ft important ca orice metoda alegi, sa fie o metoda cu care te simti confortabil si pe care o poti sustine tot restul vietii, pentru ca daca e un chin pentru tine, mai devreme sau mai tarziu vei renunta. Si ca sa mai extind discutia, cred ca oricine vrea sa aiba grija de el se poate interesa si despre suplimente de vitamine (de exemplu vit. D in lunile din an fara soare), saune, inlocuit dusurile fierbinti cu dusuri reci si alte mici lucruri care nu necesita un efort mare dar au un aport ft mare pe termen lung la sanatatea noastra.

      00
    • @Călin, am citit opiniile unor medici care spuneau că un interval între mese mare nu este bun pt pancreas pt că i se zăpăcește modul în care produce insulina. Chestii care duce la nasoale.
      Am citit opiniile astea mai degrabă în contextul „ultima masă să fie la 17-18”, dar cred că e valabil și pentru intermitent fasting. Spuneau oamenii că ultima masă la 17-18, combinată cu culcat la 23-24 sau mai târziu este crimă pt organism.
      Mai degrabă înveți corpul să consume grăsimile cu porții mai mici, decât cu porții mari, la intervale mari.

      00
    • Ultima masa trebuie sa fie cu 3 (ideal ar fi 4) ore inainte de culcare.
      Explicatia e simpla, daca te bagi la somn imediat dupa masa, metabolismul intra in repaus si nu mai digera mancarea, asa ca se depune pe tine. Plus ca, in timp, risti boala de reflux si alte probleme cu stomacul. Corpul are nevoie de minim 2 ore, ca sa digere o masa copioasa (de-aia nu e bine sa faci exercitii mai devreme de o ora dupa masa, ca ti se face rau si nici n-ai energie).
      Asadar:
      Daca te culci la 10 seara, ultima masa tre’ sa fie la 6-7.
      Daca te culci la 2 noaptea, ultima masa trebuie sa fie la 10-11.

      Aia clasica cu „ultima masa la 7”, vine de la faptul ca ora de somn ideala e la 10 noaptea, dar principiul e acelasi, cu timpul necesar pentru stomac, ca sa digere mancarea.

      00
  12. Eu am slabit vreo 35, mancat ceva mai atent (mai degraba mai sanatos) si facut mult sport. Acum am pus la loc vreo 5, dar doar muschi.

    Ma ingrijoreaza 2 lucruri la postarea ta.

    1. Ai slabit abtinandu-te de la mancare si numarand calorii, nuj cat de sustenabila e metoda asta, ideea e sa iti schimbi modul de viata, nu sa simti ca faci sacrificii, ca altfel in general recidivezi

    2. Eu m as apuca sa fac ceva sport si sa mananc mai calumea, ca daca mai slabesti inca 10 kile asa s ar putea sa inceapa sa atarne pielea pe tine sau sa fii skinny fat. Nici sa ajungi slabanog ca o stinghie nu e to mai ok ca barbat.

    Nu vreau sa fiu negativ si te felicit pentru realizare!! Ma simt aiurea si sa dau sfaturi nesolicitate, ca stii si tu cum sta treaba daca ai obtinut aceste rezultate. Am vrut totusi sa mentionez aceste „pericole”.

    00
  13. @cipper, nop. 50g de alcool ai in 2 beri la 50cl.

    00
  14. Am inceput sa slabesc in Octombrie 2019. Am plecat de la 100 de kg, la inceputul pandemiei, in Martie, aveam 75. M-am mentinut, apoi a urmat o perioada de schimbari si am reusit sa ma intorc la 100. Pana la vara vreau sa ma intorc la 75 si sa ma mentin. Stiu ca pot face prima parte sunt determinat sa o fac si pe a doua.

    Ce am invatat:
    – nu exista dieta, exista stil de viata
    – asa cum ai spus si tu, e vorba de matematica simpla, daca vrei sa slabesti trebuie sa intre mai putin si sa folosesti mai mult. In functie de asta ai libertate de decizie, mananci mai putin sau mananci la fel si exersezi.
    – o idee interesanta, nu faci exercitii cand esti prea gras (sau le alegi cu foarte mare grija), risc de leziuni, mai ales la genunchi si la spate
    – tesutul muscular consuma calorii si cand se odihneste, asadar exercitiile te pot ajuta in doua moduri complementare
    – exista foarte multe moduri in care poti exersa. Eu mi-am propus sa nu mai am nici o zi fara 10-15 flotari si 50 de genoflexiuni de doua ori pe zi. Am si un extensor, foarte usor de folosit cat te uiti la un videoclip pe youtube sau la stiri. De asemenea Realitatea virtuala, de exemplu Oculus poate fi o solutie. Totul e sa faci lucrurile in fiecare zi.

    00
    • Mă bucur că a adus cineva în discuție pericolul sportului când ești prea gras. Am auzit asta de la medici.

      00
    • This: – nu exista dieta, exista stil de viata

      And this: – o idee interesanta, nu faci exercitii cand esti prea gras (sau le alegi cu foarte mare grija), risc de leziuni, mai ales la genunchi si la spate

      00
  15. Daca e interesat cineva de reversul medaliei adica luat in greutate (corect) pot sa scriu catea cuvinte. Pe scurt, e mult mai greu. Ss slabesti inseamna sa nu fii porc, pe scurt. sa te ingrasi inseamna sa fii porc calculat ceea ce mi s a parut mult, mult mai greu.

    00
    • Da, trebuie un articol din asta.
      Am o ruda (prin alianta) pe care il dam tot timpul exemplu: „Vrei sa ajungi ca el!?” :)
      Fa un guest post, cunosc cel putin doi oameni care fac eforturi mari sa puna ceva pe ei, sa nu arate ca niste garduri. (banuiesc ca nu ii ajuta nici faptul ca fumeaza ca turcii)

    • Asa e. Sunt foarte slab desi nu mananc neparat foarte sanatos. Si imi doream sa ma ingras, pana cand am pus vreo 2-3 kile. In principal pe burta. Mi-a trecut, am zis ca mai bine raman slab decat slab cu burta. Noroc cu pandemia ca am slabit la loc :)

      00
  16. Plm, eu de la 15 ani incerc sa ma ingras si singurul progres a fost la burta. Am facut si sala cativa ani, in afara ca bagam 50 de flotari fara sa respir si daca ma dadeai jos din pat la 3 noaptea nu am facut mare branza. Probabil trebuia sa iau proteine dar le asociam mereu cu pastilatii aia cu 2 neuroni de pe la sala, si mai le si putea rau transpiratia din cauza shakeurilor

    00
    • @Zanghe
      Și eu sunt o trestie cu personalitate. 62 dă kile, ud și echipat dă iarnă, la 1.73.
      E ok, atât timp cât faptul că ej slăbănog nu-ți afectează sănătatea, iar analizele sunt in parametri pentru om de vârsta ta. Eu văd că, deja având 36 de ani, chestia asta cu a fi slăbănog s-a transformat într-un avantaj ori cel puțin așa o percep eu.
      Nu sunt probleme cu kg, deci nu trag după mine balast/untură/materie inertă/grăsime, zi-i cum vrei. Nu am probleme de respirație greoaie, nu am probleme de efort fizic, nu gâfâi, nu am dileme legat de zaharuri, grasimi, blah blah, nu sforăi, nu am probleme cu somnu.
      Am condiție fizică mai bună decât la 20 de ani: pot alerga 15 km neintrerupt fără mare efort, pot face trasee montane de dificultate medie de 25-35 de km, iar a doua zi să mă resimt puțin, tensiunea arterială e bună in zona 11-6, nu am probleme de urcat/coborât etaje, pot să mă cațăr, pot sări garduri fără probleme. Ce e până în 2 metri nu există. De la 2 metri in sus, trebuie să mă intind puțin. Faptul că am o greutate redusă, acum simt că mă ajută, comparativ cu alți prieteni/cunoscuți de-ai mei, care din cauza gkilogramelor acumulate in timp, au inceput să dezvolte fel de fel de probleme: colesterol mărit, glicemii crescute, început de diabet, pastile de inimă de la 35 de ani, probleme in efort fizic de scurtă și lungă durată, dureri prin diferite zone. Toate legate între ele, puse pe seama alimentației, a greutății crescute și a bolilor derivate din obezitate. Acum depinde ce vrei tu să vezi: partea plină a paharului- ce-am enumerat eu mai sus, ori faptul că ți-ai dori niște kilograme pentru o imagine.
      Spor.

      00
    • @Ionut. 65kg la 1.8. La fel ca si tine, fizic ma simt bine si in forma, aingur avantaj ar fi ca ar dta hainele mai bine pe mine.
      Ps. Desi sunt slabanog, tot nu inteleg cum se imbraca lumea cu blugi dinaia super skinny, am probat o pereche si era sa sun la descarcerare

      00
    • Eu le spun astora care au blugi excesiv de mulați că au camel toe la p**ă și că se poate citi pe buzele blugilor: sunt butelie, am filetul pe stânga.

      00
    • @Zanghe, trebuia sa ii mai lasi nitel, ajungeau sa se lase pe tine si veneau ok :)))

      Proteniele nu sunt bau bau. Steroizii sunt.
      Practic, in loc sa mananci… nu stu, 3 pui intregi intr-o zi, adica necesarul de proteine care iti trebuie ca sa pui pe tine, mai bine bei 2 shake-uri care contin aceeasi cantitate, cat doi pui.
      Oricum trebuie sa mananci extrem de mult, pentru ca 3000 de calorii sanatoase sunt imense (vreo 5 mese consistente), comparativ cu 3000 de calorii nesanatoase (adica 3 shaorme). De-aia mai bei si shake proteic, ca nu te tine stomacul sa crapi atata mancare :))).

      00
    • Ce am zis eu sunt doar exemple, nu sunt exact cantitatile necesare :)))

      01
    • Si in cazul asta cheia e tot numaratul caloriilor.

      Dincolo de cazuri medicale grave sunt niste experimente facute pe tema asta, cautati pe youtube – unul cu puscariasi si altul cu oameni liberi :) -> anumiti oameni nu se pot ingrasa dincolo de o anumita limita, dar e o limita decenta … la un moment dat se opresc – fie nu mai pot manca destul de mult, fie pur si simplu nu mai asimileaza.

      Si eu am trait multa vreme cu impresia ca asa sunt eu (acum am 65kg la 176 la 36 de ani, la inceputul facultatii aveam 53) pana cand mi-am dat seama ca de fapt nu mananc destul. Pentru ca eram/sunt in stare sa mananc foarte mult la o masa sau la mai multe mese consecutive si toti imi spuneau ca ia uite cat mananci si nu te ingrasi, ai metabolismul rapid credeam si eu asta. Pana cand am inceput sa-mi numar caloriile pe care le consumam. Si surpriza, daca nu bag in mine chestii multe cu zahar si grasimi constant e greu sa acoper si alea 2500 de calorii din mancare normala si eu nu faceam asta. Nu mancam dimineata, nu mancam paine ca toata lumea, nu bagam dulciuri sau daca bagam dupa aia luam o pauza de cateva zile/saptamani de la ele.
      Daca stau pe surplus caloric constant ma ingras fix dupa manual, aproximativ 7000kca extra pentru un kilogram. Ce ma mai ajuta e alergarea (stiu, ciudat) – imi face foame si pentru ca alerg cu orele corpul s-a prins ca e bine sa faca si ceva rezerve. Ca altfel nu-mi e foame … mereu cand stau la masa ma gandesc la alte lucruri pe care as vrea sa le fac si mananc doar cat sa-mi treaca cat de cat … uneori pot sta si aproape o zi doar pe o cafea cu lapte daca am ceva interesant de facut.

      00
  17. Am slabit de 3 ori cate 30 de kg, deci am ceva experienta in asta. Tot cu numarat caloriile; eu folosesc MyfitnessPal. Cateva idei din experienta mea:
    – e mult mai usor sa slabesti decat sa te mentii unde vrei
    – multi spun ca odata cu varsta devine mai greu sa slabesti. Prima data am slabit 30 kg pe la 20 ani, ultima data la 35 de ani. A fost la fel.
    – ultima data am combinat numaratul caloriilor cu intermitent fasting (doar 2 mese pe zi, una la 12, alta la 18). Multi spun ca fastingul e foarte sanatos pentru organism; probabil, n-am de unde sa stiu sigur, sper sa fie asa. Stiu insa ca e foarte comod ca stil de viata. Numarand caloriile mananc doar ce-mi gatesc, iar asta consuma timp. Plus, impartind la 3 mese, niciuna nu e „suficienta”. Doar 2 mese insemana muuult mai putina bataie de cap, insemna ca atunci cand mananc, mananc bine, suficient (f important pentru un gurmand ca mine)
    – am slabit si facand sport de 4 ori pe sapt si fara. Slabesti cam cu aceasi viteza, dar clar te simti mult mai bine cand faci si miscare. Si arati mult mai bine. Intr-un fel arati la 80kg doar din dieta (parca ai fost bolnav) si altfel la 80kg tonifiat, putin lucrat la sala.
    – mi-e foarte usor sa slabesc, dar momentan nu stiu cum sa raman acolo odata ajuns. N-am descoperit reteta sa nu ma ingras, facand ce vreau, cand vreau. Probabil daca vreau sa nu mor obez va trebui sa ma „chinui” toata viata.

    00
    • „Odată cu vârsta” înseamnă mai degrabă după 40-45, nu maxim 35. Mai ales pt femei când s-arată premenopauza/menopauza și hormonii îți dau organismul peste cap.

      00
    • Pai man, e relativ simplu, numara caloriile in continuare, asa te mentii.

      00
    • Maresti putin numarul de calorii ca sa ajungi in plaja de mentinere. adica vreo 300 in plus fata de ritmul de slabire (depinde de metabolism, la unii norocosi e chiar mai mult). cantarul iti arata intr-o saptamana-doua care e numarul optim de functionare.

      00
  18. Ceva interesant (poate unii stiu de acest documentar).
    https://www.youtube.com/watch?v=YKGEB-tpI_c

    00
  19. Sper ca pantalonii 3 sferturi de man child au fost folositi doar pt. comparatie, iar cu noile kg te poti imbraca adecvat pt. varsta.

    00
  20. Foarte bun articol. Felicitări.
    Ești printre putinii care înțeleg că nu e gena de vina, ci familia întreaga, care te-a obișnuit că atât e normal sa mananci. Și mie mi s-a spus mereu că sunt prea slabă în familie. Și n-am fost vreodată silfida, la 1.70 am avut mereu 57 de kile, de sărbători mă duceam in 60 de multe ori. Dar și la mine se gateau cantitati industriale, 3 garnituri și 2 feluri de carne la o masa. Rareori cevaa grătar, totul suculent, la cuptor, cu o ciorba de burta grasa înainte și desert neapărat. Când mă duc și mănânc o porție, fara desert că nu mai încape, mă ceartă că n-am mâncat nimic desi abia mai intra o gura de apa la cat de plina sunt :)). Bravo.

    00
  21. Problema pe care o ai cu vinul sau murăturile o am eu cu fructele. Îmi fac o foame de parcă aș fi fost la coasă/arat. În niciun caz nu pot mânca fructe ca gustare.

    00
    • Subscriu. Daca mananc un mar, mi se face foame, daca mananc doua, face stomacul ca trenul ;-)

      00
    • poti sa le manaci ca gustare daca rontai si vreo catva alune inainte sau o data cu ele, nu 100 de grame, maxim 10, sau manaci jumatate de mar simplu si jumatate cu 2 lingurite de unt de arahide, mai sunt si alte trucuri: in loc de alune 1 biscuit, jumatate de banana sau cateva linguri de iaurt

      00
  22. Felicitari pt ambitie. Si eu am avut un parcurs similar si stiu cat e de greu sa faci asta. Incearca sa elimini de tot zaharul si sa faci un intermittent fasting de 18 cu 6, eu ma simt mult mai bine de cand am facut asta.

    Un lucru foarte important daca citesti studiile in domeniu este somnul. Ora de culcare reprezinta 60% din progresul pe care il ai cand vrei sa slabesti. E bine sa te culci in jur de ora 22,23.

    Felicitari si la „mai putin” :))

    00
  23. Cum calculam caloriile mancarurilor gatite?

    00
  24. Mă bucur să citesc astfel de articole. Marea greșeală pe care o fac majoritatea este că asociază slăbitul cu dieta. Majoritatea dietelor sunt drastice, limitează foarte tare nr. de calorii, uneori reduc în totalitate unele tipuri de mâncare și, cel mai grav, e că nu te învață ce să mănânci după ce e gata. Majoritatea persoanelor după ce termină o dietă revin la greutatea inițială sau chiar o depășesc, pentru că văd ca o răsplată pentru efortul depus în timpul dietei să mănânce oricât și orice. O altă problemă o reprezintă faptul că astfel de diete drastice pot duce la dezvoltarea tulburărilor de alimentație, anorexie, bulimie sau mâncat compulsiv.
    Dacă îți calculezi caloriile, poți să mănânci cam tot ce vrei. Afli cam câte calorii consumă corpul tău zilnic și, dacă mănânci mai mult de atât pui în greutate, dacă mănânci mai puțin slăbești. Pentru a-ți fi mai ușor să calculezi, recomand să cumperi un cântar de bucătărie și să cantaresti ce mănânci. Cu timpul, vei învața să aproximezi ce mănânci și când ieși în oraș. Pentru a-ți calcula greutatea CORECT trebuie să cumperi un cântar și să te cantaresti zilnic sau de cate ori e posibil, dimineața pe stomacul gol, iar la sfârșitul săptămânii să faci media greutății. Se recomandă asta deoarece corpul retine și elimina apa in timpul săptămânii, marți dimineața poți avea 80 kg și miercuri 78 doar de la apa. Cât despre slăbit, pentru a nu slabi prea mult și repede, 1% din greutatea ta pe săptămână este valoarea maxima pe care o recomand. Recomand să nu slăbești mai mult de 1% din greutate săptămânal pentru a păstra cât mai mult din masa musculară.

    00
  25. Cristici, iarta-ma ca ma bag in seama, dar as vrea sa mentionez si combinatiile de alimente.
    personal bag fara probleme carbohidrati (cartofi, orez, paste) cu carne, dar vad o gramada de oameni in jurul meu (si nu tarani de la Dalga) care pe langa carne+cartofi/orez/parte baga paine, multa paine. chiar si cand am foarte mult sos in combinatie nu mai bag paine daca am cartofi/ore/paste de cca 20 de ani,
    sau paine la ciorba! slava domnului, la mine in casa, mama nu manca paine la supa/ciorba si am avut loc de intors la ‘ia cu paine’ :)
    recunosc ca nu mananc supa/ciorba la pranz atunci cand mananc un singur fel de mancare tocmai pt ca mi se pare ca nu-mi tine suficient de foame pt ziua de munca, dar nu bag deloc paine, nici macar crutoane. la cina, in schimb, e ok o zeama fierbinte cu ceva in ea. :) tot fara paine.

    00
    • Stai ce? Ciorba fara ardei iute si paine? :O

      00
    • la ciorba bag paine.

      dar in rest… exact cum zici, daca sunt cartofi, orez, legume, paste, painea sta prigonita in sertar.

      00
    • Dacă-mi ziceți că băgați pâine și la o supă-cremă, care e un piure mai lichid….

      @Pyro, sorry, fără ardei iute pt mine. Nu știu de ce, dar nu îmi plac deloc condimentele iuți: ardei, hrean, piper, muștar, etc, le folosesc cu multă atenție și parcimonie.

      00
    • doar ciorbe. nu creme, nu supe.

      00
    • Viata cu supa crema fara crutoane ie pustiu.
      Ciorba fara paine ie pustiu.

      Am pomenit paste cu paine doar la Pizza Hut. Comandasem paste si mi-au adus niste felii de garlic bread langa. M-am uitat crucis la ele, pana la urma le-am luat la pachet :)))

      In rest, singurii carbohidrati pe care ii combin, sunt mamaliga cu cartofii prajiti.
      Sunt moartea mea, cartofi prajiti cu mamaliga, branza rasa si ou ochi. Sau cu carne la ceaun si mujdei.

      00
  26. Asta cu bicicleta nu-i așa, precum nu există doar alb și negru.

    Dacă mergi „normal” cu bicicleta arzi încet calorii, însă arzi.

    Eu prefer să merg cu o biclă veche cu 3 viteze „ambiționat sportiv”. Anul trecut am înlocuit cât de mult am putut mașina cu bicicleta. A funcționat perfect: drum locuință – muncă=8 km (16 dus întors), consum în plus de circa 270 kcal (540) pe zi. Dacă bei apă carbogazoasă/ mănânci legume inloc să te feliciți cu haribo, zic că nu trebuie sa faci turul Franței „că să merite”.

    Anul acesta înlocuiesc gioarsa cu o biclă semiprofesională. Rezoluția 2021 ptr. mersul cu bicla este să merg cu o medie cu 23 de km/h (cu semafoare, semne de stop etc.). 2020 am reușit cu o medie de 17,6 km/h.

    Ar putea să mă ajute cunoscătorii de bicle cu un raspuns la întrebarea:
    Voi v-ați cumpără o biclă nouă de 1000 Euro sau una second-hand, veche de 4-5 ani însă de calitate mai bună? (de expl. Decathlon vs. second Specialized, Stevens, Cube)

    00
    • Opinia mea legată de biciclete: aici nu e ca la mașini, atâta timp cât cadrul nu are fisuri (în zona butucului pedalier cu precădere) aleg oricând o bicicletă (cadru) cu geometrie studiată de la o firmă consacrată. Echiparea se poate schimba și în timp în funcție de nevoi și preferințe, dar cadrul și șaua în opinia mea sunt cele mai importante. Așa că dacă ai găsit una SH dar pe care o simți potrivită, ia-o.

      00
    • Incearca o bicka buna de 500 euro, gasesti marca GT nou nouta, asteapta luna martie cand vin modelele 2021 si ia la pret redus modelul 2020.

      00
    • Mulțumesc
      @GuestStar
      @mm

      00
    • Cat costa cea second? Cat mai tine transmisia? Se mai fabrica piese pe standardul ala? (important). As alege second, daca pretul celei second + banii pentru a o aduce la nivel de nou cu trasmisia si revizia ar fi mai putin decat o bicla noua.
      Am cinci biciclete, doua de firma, trei gioarse. Se simte care e de firma. Se simte bine, chiar daca toate sunt curatate si reglate de mine, pentru mine.
      Totusi, Decathlon nu face chiar prostii de bicle. Sunt multi care lauda Triban, de exemplu.

    • NOU
      #107

      SH daca este întreținută bine.

      00
    • Am calarit vreo 3 ani o bicicleta inchiriata (pentru rezidentii din oras, se putea inchiria anual, era 50 EUR/an), din acelea cu transmisie cardanica (fara lant). Avea trei viteze, era super. Intr-o zi am cântarit-o si avea 21 kg. Mi-am luat o second-hand, dupa sfaturile unei pasionate de biciclete, un Decathlon Riverside (parca) 550, bicicleta avea aprox 15 ani. Are 14 kg, am dat 60 EUR pe ea. Am schimbat cauciucurile si atat. O am de 5 ani, n-am masina, transport si lemne cu ea. Merge brici, folosesc aproape mereu pinionul cel mai mic, merge aproape exclusiv „in viteza”.

      De cateva luni ma uit dupa o bicicleta care sa aiba 10-11 kg, sa pot merge si mai repede, dar sa nu fie cursiera cu ghidon specific, nu-mi place pozitia. M-am uitat si la Lapierre, Carver, Cube, Trek, Specialized. Am aflat care e treaba si cu echipamentele Shimano (Claris, Acera, Tiagra, Ultegra etc) care sunt pe cele mai multe marci de biciclete. Am comparat o gramada de modele intre 500 si 1000 EUR. Unele au design misto, culori interesante, dar si riscul de a-ti fi furate mai usor.

      Intr-un final, am ajuns la concluzia ca cel mai bun raport calitate/pret/greutate e Triban-ul 100 de la Decathlon. Aici e 260 EUR, noua, cu garantie si 3 revizii timp de un an. Voiam sa ma duc sa mi-l iau mâine dar pe site-ul lor imi apare ca nu e pe stock in magazinul meu.

      PS. M-am mai uitat o vreme pe OLX-ul local pentru SH-uri, daca as fi gasit in zona mea un Triban Regular F (de dama) la vreo 300 EUR l-as fi luat imediat. Are 10,3 kg.

    • La bicicleta contează foarte mult si transmisia. Am avut un Triban 100 de la Decathlon care a fost okish pentru oraș si am migrat tot de la Decathlon pe un BTwin AF920 Ultra, cu transmisie completa Shimano 105 (entry level pentru competiții), bicicleta certificat UCI. Pe la vreo 1000 euro. Un Specialized, Cube, etc. cu aceeași echipare (Shimano 105) era la aproape dublu.

      00
    • SH de aluminiu

      00
  27. doar ma laud. la 1.70 ma invart intre 70 si 75 de kg. fara nici un fel de dieta sau numarat calorii. fara sport. la capitolul asta sunt praf, o tura de stadion nu faceam nici in liceu.

    mananc ce ma taie capul, shaorme, mec, kfc, de obicei fara cole. singura regula este exact ce zice cristi. fara excese. sa intre mai putin decat ce iese. si pe santiere iese :).

    acu’ de sarbatori trag de o tava cu friptura de porc de la revelion. a fost ceva mai mult de juma de kil de carne si vreo 4 5 cartofi pe langa. si n-am mancat doar eu din ea :)).

    00
  28. Second hand clar, dar Specialized sunt supraevaluate, Cube banale și de consum.

    Mai poți cauta și alte branduri, depinde ce tip vrei.

    00
    • Mulțumesc. Caut ceva tip „active”. Cursierele au ptr nevoile mele cauciucuri prea înguste, Mountainbikes – off-road doar pe peluze prin parcuri când iau prescurtări. Am să mă uit și după altele.

      00
  29. Ştiţi cum am slăbit de la 94 la 82 de kile în ultimele luni ???
    M-am angajat la un magazin ca lucrător comercial şi nu am timp să mănânc covrigei toată ziua.

    00
  30. NOU
    #117

    Fluture de ce nu poate fi gras!?

    00
  31. aveam și io nădragi din ăia death of passion în facultate, renunță la ei. Sunt oribili.

    00
  32. La 1.80, am plecat de la 82kg si am ajuns pe la 71kg cam aşa:

    – cât mai puțină pâine, zero dacă se poate
    – nu mai mănânc seara. La început a fost jale, pe la 18-20 mă lua cu leşin. După 2 săptămâni m-am obişnuit, acum ultima mea masă e la 13. În rest mai bag un măr, o alună, chestii mici.

    De vreo 8 luni stau pe la 71-72 fără mari eforturi. Dacă fac nişte excese 2-3 zile, îmi revin rapid. Nu număr calorii, nu am aplicații şi diete.

    00
  33. Problema mea la aplicațiile astea este ca au produse în baza de date, nu mâncăruri gătite. Pana bagi ca ai mâncat sarmale sau o rata cu portocale, iti ies peri albi. Asta dacă reușești sa identifici toate ingredientele.

    00
    • exista un site care calculeaza pentru tine. bagi acolo brut cam ce ai băgat in oală, îți da rezultatul kcal/g

      00
    • Ești conștient ca intra vreo 20 de ingrediente diferite intr-o sarma?

      00
    • iar tu nu esti bioinginer, sau sa cauti perfomante de atlet. Puii mei, o sarma e o sarma. Ai dubii, baga 20% in plus la calorii.
      e ok asta, te ajuta: https://calorii.oneden.com/

      00
    • Nu stii EXACT cate calorii are un ardei umplut sunt scuze de gras. Am in grupul de grasi (am facut un grup de grasi pe facebook) o persoana din asta: taie doua degete de slana, dar „nu stie cat au exact”. Mananca jumatate, ia-te dupa bunul simt, uita-te la aia slabi cum isi taie salamul.
      Nu stii cat au ardeii tai umpluti? Orienteaza-te dupa asta. Ajunge, e ok.
      Eu am testat site-ul cu niste retete facute de mine. La gram, am si filme pe youtube. La naiba, e maximum 10% diferenta pe site decat ce mi-a iesit mie, fara sa stiu de site.

      Calorii ardei umplut cu pulpa de porc
      100 grame = Calorii 105.9

      Ingrediente:
      – 151 g orez alb
      – 552 g pulpa de porc
      – 215 g ceapa
      – 45 g ulei
      – 1098 g ardei gras
      – 160 g morcovi

      Preparare:
      Carnea se macina, orezul se fierbe simplu si se adauga cat este inca fierbinte peste carne, ceapa si morcovul se cales in putin ulei si adauga peste amestecul de orez si carne. Se potriveste de sare si condimente. Se curata ardeii de seminte si se umplu cu amestecul de mai sus. Se pun la fiert aprox. 1 ora.

    • Nu îmi caut scuze, doar ma plangeam ca niciuna din aplicațiile astea, de la Samsung Health, pana la FatSecret nu au mâncăruri gătite ci doar ingrediente și ca durează pana iti invata obiceiurile culinare.

      Am trecut și eu prin ritualul asta cu bagatul în aplicații și devine o obsesie mâncătoare de timp. Am și slăbit chiar. În rest sunt de acord ca e doar o problema de input și output, dacă consumi mai mult decât bagi în tine, slăbești.

      Doar ca evidenta asta dusa la extrem mie îmi strica cheful, eu sunt gurmand, gatesc și mănânc de placere, nu pot sa dau vina pe foame. De altfel nu cred ca mai putem vorbi de foame în adevăratul sens al cuvântului azi, cel puțin în partea asta a lumii.

      Personal, eu am reușit sa slăbesc injumatatindu-mi porțiile cu care eram obișnuit, mâncând mai încet si eliminând pâinea și zaharul din alimentația zilnica.

      00
    • Pe MyFitnessPal, de exemplu, sunt o gramada de mancaruri gatite.
      In plus, poti sa iti adaugi propria ta reteta (adaugi cantitatile de ingrediente ai, cate portii (eu consider o portie 100 gr) de mancsre au iesit si cad apesi Save se produce minunea: ai numarul de calorii/portie) si va ramane salvata acolo mereu. Data viitoare nu trebuie sa socotesti iar.
      Eu folosesc MyFitnessPal de ani de zile si singurul motiv pentru care m-am ingrasat este pentru ca mananc ca o vaca, nu pentru ca nu am cum sa imi socotesc caloriile (odata de te obisnuiesti, devine reflex, dureaza 1 minut sa completezi in aplicatie)

      00
    • @Cristici, cum se numeste grupul de pe facebook? Sau canalul de pe youtube? :D

      00
  34. Când văd prețuri prin articolele tale îmi vine un singur gând: Cristici ministru de finanțe.

    00
  35. NOU
    #129

    Ai slabit prin deficit caloric, nu e mare lucru. Daca corpul tau are nevoie de 1500 de cal pe zi iar tu bagi 1450 vezi slabi garantat. Cum s-a mai zis, trebuie vointa.

    00
    • Hăăă, ai slăbit prin deficit caloric, știam și noi asta, credeam că ne spui ceva mai interesant.
      Dacă știați, de ce n-ați făcut-o?!

      Ești ca ăia care încearcă să ducă în derizoriu o invenție, o idee nouă care rezolvă o problemă „ce mare brânză, era simplu/știam și noi”; dacă era simplu/știați, de ce n-ați rezolvat până acum?!

      10
    • Cred ca omul s-a referit ca nu e mare filozofie ca sa necesite atatea explicatii, nu ca nu e de apreciat. Si prima varianta e rautacioasa, dar nu ca a doua :)

      00
    • Sute, mii, zeci de mii de nutritionisti vor sa-ti dea prosteala, sa-ti vanda produsele lor, pastile si alte prostii.
      Vine unul ca mine (Thunderf00t, de fapt) si explica fizic ceva ce poti face singur, fara sa cumperi nimic. Dimpotriva, economisesti bani! Cumperi mai putina mancare. :)
      Atat. La mintea cocosului. Dar se pare ca nu prea sunt multi „cocosi” pe Glob, de e plic de pastile de slabit peste tot, si restul de „programe”, cu „10g de puță de papagal virgin, gatite in ulei de rechin, si mancate numai la ora 11 ziua.”

      00
  36. Misto observatia cu mancat de plictiseala, si schimbat macazul cu plimbarea. Am regasit ideea in Atomic Habits, o carte simpatica. Ca orice carte de „self help”, nu trebuie luata religios, dar sunt cateva idei care se pot aplica acolo. Recomand.

    00
    • nu cumva sa scrii vreo doua idei aici să strici plăcerea ălora care vor să citească o carte întreaga pentru ele.

      00
  37. Aveam 94.8 kg la 1 decembrie, 91 kg acum. „Sportul” pe care l-am facut a fost peste 6000 de pasi zilnici. Mi-au prins bine, am mai consumat niste calorii.

    00
  38. Salut. Nu inteleg de ce comentariul meu, in calitate de cititor al tau de ani de zile, nu a fost aprobat. Ceream strict o informatie legata de subiectul discutat, si anume cum se calculeaza nr. de calorii al mancarurilor gatite. Fac parte din grupul celor care te citeste, man, si nu inteleg atitudinea ta…

    00
  39. Foarte corect, nu poti slabi decat prin deficit caloric, iar prin sport nu poti sa arzi suficiente calorii daca tu tot bagi mancare ca spartul. Exista firme de catering care iti aduc meniu pt toata ziua calculat numarul de calorii. Recomand oricui macar pt o saptamana (si sa nu amamnce nimic altceva pe langa) ca sa vada de fapt ce inseamna 1500 kcal sau 2000 kcal cat sunt recomandate pt femei/barbati.

    00
  40. Cum am slabit 25 kg la 35 de ani, cu faimoasa glanda
    1. Taiat drastic carbohidratii. Faina alba e mai rea ca zaharul
    2. Carne, grasimi, legume la liber
    3. Ultima masa cat mai devreme seara ideal 16:00

    Keto/Atkins + Intermitent fasting

    01
    • 2 mese în interval de 8 ore și apoi 16 ore fără nimic de mâncare….
      Scuze, dar nu e pt mine, dacă nu mă culc la maxim ora 20, cel mai probabil în 2 zile îmi mănânc pisicul cu blană cu tot, și trec lejer la mobilă și pereți. :)

      00
    • Asta e una din problemele romanului cand e vorba de alimentatie, nu cumva sa nu manance pana nu doarme. De cand fac IF si de obicei ultima masa o iau pana la 17:30, cu pus in pat dupa 12 noaptea, nu am nici un stres cu foamea. Ti-e foame, baga un pahar cu apa, ai fi uimit cum iti trece foamea.

      00
    • @Emil, am băgat apă, am băgat lapte, am încercat toate trucurile.
      Însă orice medic îți poate spune că în 6-7 ore se termină digestia și stomacul semnalizează că e gol.
      Nu e problemă de român, e biologie, valabilă oriunde.

      00
  41. După regele gunoaielor și arhitect acum ești și nutriționist … ce urmează?

    00
  42. Ia bagă 2 pachete de țigări /zi sa vezi ce slim fit o sa fii.

    00
  43. Bun articol. Baga si sport acum si va fi bine.

    00
  44. Din mai pana prin octombrie am slabit cam 15 kg, de la 105 pana aproape de 90. De atunci am mai pus ceva si m-am stabilizat pe la 95. Cred ca asta e un prag cu care organismul a fost obisnuit mai multa vreme pentru ca mi-e cam greu sa mai dau jos, mai ales ca sarbatorile si mesele aferente nu au ajutat. Intentionez sa reiau acum in forta slabitul, cu taget undeva intre 75 si 80kg pana in vara. Nu am urmat o dieta, doar deficit caloric. Nu am folosit nici o aplicatie, mi-am facut un grafic de monitorizare in excel, si bagam zilnic greutatea de dimineata. Ce am schimbag in alimentatie in afara de renuntarea la junk food a fost micul dejun cu “overnight oats”, o chestie super interesanta, care m-a ajutat enorm. Practic regimul alimentar consta in micul dejun cu un bol de ovaz cu lapte, banana, fructe de padure, etc…, pranzul cu aproape orice, desigur in cantitati rezonabile, iar la masa de seara serveam o portie de plimbare prin cartier, 1-2h. Aici am imbinat utilul cu placutul, pentru ca plimbarile le faceam cu juniorul de 13 ani, care avea si el nevoie de socializare si miscare, dupa orele de scoala on-line. Daca seara chiar nu mai puteam de foame bagam 50g de “bomboane agricole”, care dadeau senzatia de satietate, fara un aport mare de calorii, ba chiar cu consum in procesul de decojire 😀.

    00
    • La mine la tara „bomboanele agricole” sunt cacarezele de oaie…

      La tine ce sunt?

      00
    • Mi se pare ca esti rautacios in mod gratuit. Este evident din context ca nu m-am referit la cacarezele de oaie…ci la cele de iepure, care, asa cum stie oricine, sunt mult mai dietetice.

      00
  45. Eu, gras fiind si de acceasi inaltime cu autorul am sperat la ceva exemple utile dar a fost clickbait, gen cum treci de la Q7 la Q5 cand tu de fapt trebuie sa fii RS4. Boss, e bine ce ai facut dar de acum incepe slabitul.

    00
    • Da, sigur, că 20 de kile în minus sunt pistol cu apă! Mie mi-e lene să fac un efort real pt 5.
      Cară tu 2 bidoane de 10 l de apă vreo câteva zile, da’ cară-le 24/7, și când te ridici să te întinzi, și când te duci la budă, pune-le pe tine când dormi….. după 3 zile renunță la ele și vezi cum e.
      Da, Cristici n-a slăbit de tot, n-a ajuns la greutatea pe care o zic medicii, dar posibil să fi ajuns de la obezitate morbidă la obezitate simplă. Iar indicii lui privind sănătatea au ajuns aproape la normal.
      Părerea mea personală e că pt cineva foarte gras și 5 kile în minus, dar în minus de tot, le-ai dat jos și te păzești să le mai pui la loc sunt un câștig.

      00
    • Cum ziceam in alt comentariu, oamenii sunt rautaciosi si te descurajeaza. exemplu perfect.

      00
    • „oamenii sunt rautaciosi si te descurajeaza” Ce sa ma mai descurajeze, ca acele kile s-au dus. La inceput poate m-ar fi putut descuraja. Desi, repet ce am mai scris: o viata nu am avut vreo problema ca sunt/am fost gras. Glumele cu grasi, misto-urile, nu ma ating.
      Dar acum, cand am cu 15kg mai putin decat in ianuarie anul trecut (mi-am facut de cap in Decembrie, cu bomboane de pom si restul), mai greu cu „descurajatul”. Am gasit metoda de slabit care functioneaza la mine, si o aplic. O data pe an, doua luni pe an, si cred ca voi fi chiar foarte bine. Inceputul, brutul a fost mai greu, acum e „finisare”. No stress.

      00
  46. Ma gandeam ca pentru a slabi 1 kg de grasime ar trebui sa consumi in metabolismul propriu echivalentul unui kg de grasime, adica 8000 kcal. Bineinteles ca nu slabim prin eliminarea doar a unui kg de grasime, mai este si apa si proteine. Dar, teoretic, pentru 8000 kcal ar trebui sa nu mananci cateva zile, nimic. Greu, f greu. De asta te felicit.
    As vrea sa punctez ca termenul de calorie este utilizat mereu in locul cuvantului kilocalorie, in mod uzual. Dar este vorba de kilocalorie.
    Fiecare aliment trebuie insotit de o declaratie nutritionala, inclusiv valoarea energetica.
    Despre jeleurile alea, completez ca nu sunt cele mai groaznice, deoarece au o cantitate destul de mare de apa, nu doar zahar. Ele sunt o retea de gelatina (animala) sau pectina (din fructe) care retine apa cu zaharul, aromele si colorantii.
    In ultima vreme

    00
    • 9000 kCal mai exact.
      La un deficit caloric de 300 kCal (pe care le scoti usor din rontaieli) scapi de alea 9000 kCal intr-o luna.
      La un deficit de 500 kCal (sucuri cu zahar, rontaieli, dulciuri, mezeluri etc) cam in 2 saptamani si jumatate.

      00
    • @F. 7000 defapt.

      00
    • @emil cred ca depinde detipul de grasime dar e pe acolo. Uleiul de masline are 884 kCal la 100 g, untul putin peste 700

      00
  47. Bravo colegu’!
    E greu, intr-adevar. Acum 3 ani am reusit si eu 12-15 cu myFitnessPal numarand calorii la milimetru.
    Pentru cine se plangea-aplicatia asta are si mancare prestabilita (“salata icre” sau “salata icre carrefour” ) sau scanat un cod de bare.
    Cateva idei pentru cei care inca au dubii:
    -alcoolul e cah cah in diete /regim din asta de viata (pe langa tona de calorii goale iti blocheaza niste procese metabolice). Decat sa bei 300kcal mai bine le mananci, iesi mai castigat
    -cele mai multe calorii sunt in carbs si prajeli. Adica “painea noastra cea de toate zilele” si sfantul cartof prajit. Poti supravietui cu o singura felie de paine/masa daca chiar nu poti renunta la ea. Micii cu salata sunt buni la gust
    -oamenii din jur or sa inceapa sa iti puna inconstient piedici: de la sfaturi cu “ia 5 gustarici pe zi” (e ilogic sa mananci daca nu iti e foame si asa e metabolismul tau), la “ia si tu ca poate iti e pofta”, “ma supar daca nu gusti” (specialitatea parintilor de obicei) sau lesinuri artistice daca declari ca nu mananci dimineata (pentru ca nu iti e foame sau daca mananci dimineata iti e la fel de foame la pranz)
    -grasimea nu e diavolul daca o folosesti inteligent. Ai nevoie de grasime in organism pentru vitaminele liposolubile. Nu trebuie sa mananci cu polonicul, dar un cub MIC de unt, o lingurita de ulei in salata, un peste gras,un ou fiert, o lingura de maioneza facuta in casa (facuta corect, ca l carte, cu galbenus de ou si 90g de ulei de buna calitate, zeama de lamaie/lime -> ies mai mult de 100g de maioneza de aici, din care fizic NU ai cum sa mananci mai mult de o lingura)
    -legumele ne-amidonoase sunt prietenul tau, au multe vitamine, fibre si putine calorii. Chiar si un cartof copt merge din cand in cand. Faza cu “nu imi plac legumele” o sa o uiti repede dupa o saptamana, cand vei manca fix ca un maidanez tot ce ai in fata
    Numarul minim de calorii ca sa functionezi “corect” si sa nu intri in vrie (salariul minim pe economie ca sa zic asa) e 1200 kcal la femei si 1500 la barbati.
    100 g de ceafa de porc gatita corect au 230 de kcal. O portie de 150 g e mai mult decat suficienta.
    O salata verde are putine.
    O salata de muraturi alaturi destul de putine.
    100 g de paine de casa au mai multe calorii decat ceafa aia.

    00
    • Eu asa am redus painea mult, gandind: Pai ce fac, coane, am „buget” de kcal si il sparg pe paine, cand as putea manca pulpa de pui afumata? 250kcal/100g paine, 160kcal/100g pulpa de pui afumata. :)

      00
  48. NOU
    #159

    Intrebare pentru autor: care a fost/este media zilnica de Kcal ?

    00
    • Aplicatia iti calculeaza. Acum am 2100kcal/zi. Am inceput cu 2400kcal/zi. O data pe luna pun sa recalculeze. Te intreaba inaltime, greutate, varsta, cat de repede vrei sa slabesti. Cand aveam 110,5kg (175cm) a functionat 2400kcal, acum aplicatia mi-a calculat 2100kcal.

      00
  49. Las si eu si experienta mea cu slabitul :)
    Nu e deloc cea mai recomandata, nu e cea mai sanatoasa, este chiar una extrema, dar la mine a dat wow rezultate intr-un timp fulger. 11 kg in 3 saptamani, de la 95 la 84 si ma mentin asa de + 3 ani.
    1. Am scos complet alcoolul din alimentatie.
    2. Dupa 20 de ani de haos alimentar, am introdus micul dejun in dieta(un meniu de la Mec la 10 lei cu ou, hashbrown si cafea) in fiecare dimineata in drum spre servici.
    4. Pranz normal la ora 12. ciorba, carne alba, orez si legume fierte, intr-o cantitate sa ma tina satul pana seara. Fara desert. 2 banane la ora 16-17 pt glicemie, sa nu ma ia lesinul.
    3. Am eliminat cina (in prima luna) din dieta. Asta a fost ce mai greu. Dar am reusit performanta, veti rade, cu somnifere. La ora 20 cand mi se facea foame, bagam un zolpiderm, iar la ora 21 aveam deja aproape jumate de ora de somn. 30 de zile de hapuri pentru somn, nu-i nicio tragedie.
    4. Dupa luna cu pricina, m-am apucat de sport. Respectiv tras de fiare. Primele 2 saptamani au fost cele mai grele, dar dupa, mi-a intrat sportul in reflex si am reusit sa ma tin fara nicio problema pana la izbucnirea pandemiei.

    Acum, dupa mai bine de 3 ani, am 87-88 de kg, dar multa masa musculara.

    00
  50. Zero alcool incepind de pe 1 noiembrie. Voi continua si in 2021. De prin octombrie, iesit zilnic per pedes minim 10 kilometri (ieri am facut vreo 20 fara probleme). Pina in vara, 100 pushup challenge (momentan abia daca fac vreo 11-12 legate. Alimentatie cam ca inainte, dar mai mare grija la grasimi si la ora ultimei mese a zilei. Marit consumul de apa. Mid-life crisis, meh…

    00
  51. Felicitari, si eu incerc sa slabesc, deja mi ai dat un impuls.

    Trebuie sa recunosc ca inainte nu aveam compasiune pentru grasi , nu radeam de ei , dar ii judecam si spuneam ca din cauza lor sunt asa si e usor sa slabesti daca vrei . Si uite ma pe mine acum la 115 kg / 1,84 m cum nu slabesc , desi de la 100 de kg mi am propus serios cica, dar e problema cu capu, parca si corpul te saboteaza…. in fine , lene si lipsa de vointa cum au zis multi asta e clar ….

    Spune mi te rog cum ti ai calculat necesarul de calorii zilnice ( necesarul ala pe care daca il respecti nici nu te ingrasi dar nici nu slabesti) si cu cate calorii ai coborat sub pragul asta .

    Succes in continuare !

    00
    • Aplicatia are RDI, calculeaza ea in functie de inaltime, greutate, si cat de repede vrei sa slabesti.
      Am inceput cu 2400kcal, acum am recalculat la 2100kcal. E mai putin pentru ca sunt cu 20 de kg mai slab, deci corpului ii ia mai putine kcal sa ma tina in viata. :)
      Daca as slabi mai mult, ar trebui sa recalculez iar.

      00
  52. Eu am tot 175cm si am ajuns la 90kg de cand cu pandemia (aveam 82kg inainte de pandemie)..am fost la nutritionist in 2019..am reusit sa slabesc de la 87kg la 76kg in 2 luni pe baza unui regim hipocaloric..insa am pus kg la loc osciland intre 84 si 82kg la sf anului 2019-inceput de 2020..trebuie sa fac ceva ASAP sa scap de 10-15kg caci nu ma simt confortabil si nici nu e ok sa trag dupa mine 90kg! Cred ca o sa-ti urmez exemplul cu portii mai mici combinat cu exercitii indoor de HIIT+Weight training!

    00
  53. Felicitari, m-ai inspirat si pe mine, vreau macar sa schimb prefixul la cantar anul asta. Am fost yoyo anul asta, am reusit sa slabesc 10kg, dar din lene si neglijenta le-am pus inapoi. Macar stiu ca se poate. Si nu mi-a mers cu miracole si prostii din alea vandute la tv gen vaseline, haine modelatoare, electrozi sau alte dubiosenii de aparate. Nici sportul nu-mi place. Confirm povestea ta, cel mai usor am slabit cu ceea ce eu numesc „fac foamea”. Nu la propriu, ma refer la mancat doar cand ti-e fizic foame si la redus mult cantitatile, mai ales la junk food. Mi-am mai permis si cate o prostie, dar cu marea diferenta – in cantitati mult mai mici ca inainte. Acolo mi se pare provocarea mare – chips-urile vin in pungi de 100-150g de exemplu. Cu cate o portie de 20-30g iti faci pofta si poti sa-ti vezi de slabit in continuare, dar greul mi-e sa ma opresc la acele 30g, si sa nu rad toata punga intr-o singura masa.

    00
    • Cand stii ca nu te poti opri, nu cumperi acel produs. La mine sunt alunele. Nu merge cu „10g”, eu mananc un kil, daca ma apuc. Adica, e clar: „fara alune”. Aia e. E greu. Bine ca nu e heroina si sunt doar alune.

      00
  54. In Ardeal, hermeneutii au o vorba: Meri amu ma!

    00
  55. Ma bag si io, ca aparent nu am ceva mai bun de facut. Am si eu experienta cu tracking-ul, unealta mea preferata fiind MyFitnessPal pentru ca are cea mai mare baza de date, functionalitate de scanat cod de bare, si, mai nou, de recunoscut mancare pe baza pozelor.

    Eu as vrea sa va incurajez la un pic de empatie. Mai ales pentru ca astia care ziceti ca nu conteaza metabolismul, nu intelegeti despre ce vorbiti. E probabil cea mai importanta parte. Numarul de calorii consumate intr-o zi se compune din BMR (Basal Metabolic Rate), TEF(Thermic Effect of Meals), NEAT (Non-Exercise Activity Thermogenesis), si EAT (Exercise Activity Thermogenesis). Daca asupra NEAT si EAT putem actiona prin sport si prin chestii minimale gen parcat mai departe, luat scarile, fidgeting, BMR e mai capos.

    https://carrotsncake.com/wp-content/uploads/2020/06/WEIGHT-LOSS-METABOLISM_-CONTROLLING-WHAT-YOU-BURN-6-1024×1024.png

    Sigur ca obiceiurile alimentare si tulburarile de nutritie ca binge eating sau mancatul emotional au de a face cu excesul de greutate la o mare parte din populatie. Dar rata metabolica poate sa varieze enorm de la persoana la persoana, iar la femei diferentele pot fi si mai pronuntate din cauza problemelor hormonale (e.g. PCOS, look it up), dar si al anilor de restrictie-binge-restrictie.

    TL;DR: EVIDENT ca e vorba de deficit caloric. Dar care e numarul magic poate sa varieze enorm de la o persoana la alta, si e ceva mai greu sa te limitezi la 1200kcal decat la 2400. Ca sa nu mai zicem ca tre’ sa ai un set de cunostinte, timp, si resurse ca sa poti sa balansezi toate astea.

    00
  56. multe spuse pe aici însă e mai complicat; să crezi că ești doar o mașină care funcționează pe termodinamică și atât e prea forțat

    dacă mâine mâncați doar ciocolată de 1000kcal și vă mișcați depozitele de grăsime sunt alimentate altfel decât dacă mâncați 1000kcal ca o combinație de ouă, legume, carne

    ficatul nu poate procesa zahărul; metabolic vorbind îl transformă în grăsime că nu știe ce să facă altceva

    deci eliminați zahărul și fiți și atenți cât zahăr conțin alimentele la care nu v-ați fi gândit (pâinea albă, spre exemplu) că ar putea să le conțină

    00
  57. Am luat cam 4 kg in plus in ultimul an. Am incercat cu fasting 1-2 saptamani dar nu rezist mai mult ptr ca nu observ rezultatele si mor si de foame atatea ore.
    As vrea sa pot manca doar 1200-1500 de kcal, dar cum scap de foame. Spuneti-mi niste fructe/legume/preparate care sa taie pofta

    00
    • Volum mare de legume: dovlecei, ardei gras, morcovi, orice. Facute la cuptor, servite cu sos din usturoi si iaurt. Asta pe langa sugestia evidenta de salate MARI. Frunzele au 10-20 kcal/100g.
      Ti se face foame si de la lipsa de proteina, iar acolo cel mai ieftin pariu e iaurtul. Te satura si te mentine satul ore bune. Cauta skyr slab sau iaurt grecesc fara adaos de zahar. Ar trebui sa aiba in jur de 60kcal/100g si 9-11g de proteine/100g. Optional, cu indulcitori fara calorii. Daca ai probleme cu lactoza, exista si variante fara, sau variante facute din soia (care nu, nu sunt periculoase).

      P.S. Incearca MyFitnessPal sau alta aplicatie ca sa afli cate calorii sa consumi, sau formule de calcul à la Jordan Syatt. 1200 e minimul absolut. 4kg e putin, nu e cazul sa scapi de ele intr-o saptamana sau o luna, dupa ce le-ai pus intr-un an.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile