Cum slăbești 30 kg fără dietă, regim și ceaiuri magice

În septembrie 2017 am constatat că am împlinit greutatea de 130 kg la o înălțime de 1,78 m și o vârstă de 39 de ani. Cămașa de costum se întindea pe pat cât vela mare a goeletei ”Speranța”.

Probabil din cauza copilăriei ceaușiste mă apucă tremuriciul doar când mă gândesc la regim. Dacă e mâncare pe masă o mănânc. Așa că m-am dus la sală, vă povestesc experiența. Nu e cine știe ce, dar poate mai ajută pe cineva.

Sală

Mergi la sală, ”acasă” nu faci sport, ”acasă” te odihnești, stai cu familia etc. Orice sală e bună dacă are un spațiu pentru calistenice, un aparat d-ăla cu contragreutăți pentru tracțiuni, bandă de alergare și bicicletă. Cel mai bine e să fie aproape, 10-15 minute de mers pe jos. E o idee bună să mergi pe jos la sală, bagi un mersul ștrengarului și începi încălzirea. Dacă e aproape de casă nu ai ocazia să-ți cauți scuze, dacă mergi pe jos nu ai nevoie de loc de parcare. Am auzit tot felul de idioțenii despre calitatea sălilor. E simplu: dacă are ce am zis mai sus e bună. Când suferi de obezitate gravă nu ai nevoie de aiureli pentru sportivi olimpici. Ar fi un bonus să fie curată sala, adică să nu te fugăre șobolanii pe bandă. Duș nu-ți trebuie, ești la 10 minute de casă și scapi de riscul ciupercilor. E plină țara de săli de fitness și prețurile sunt la 100 și ceva lei/ lună din ce am văzut eu.

Antrenor

Da, îți trebuie antrenor când ai 130 kg și n-ai mai făcut sport de 15 ani. Nu neapărat antrenor personal la fiecare antrenament, dar cineva care să se uite la tine și să-ți spună cum să începi și ce să faci ca să nu mori. Eu am un prieten care mi-a făcut un grafic de exerciții pentru un an de zile. Știam cum se fac chestiile alea, dacă nu ai mai făcut sport e o idee excelentă să plătești pe cineva să-ți arate cum se lucrează corect, chiar nu e de glumă.

Echipament

Două perechi de pantaloni scurți, patru tricouri, două prosoape, 1 pereche adidași, Decathlon, parcă 400 lei sau pe-acolo. Îți trebuie echipament exclusiv pentru sală sau cel puțin eu cred că e o idee bună. Chestii simple dar care să nu se destrame după 3 luni. Nu am văzut niciodată sensul echipamentelor scumpe pentru chestii de amatori. Da, și geantă sau un rucsac pentru sală. E un semn de bună creștere să nu puți la sală, nici a transpirație dar nici a parfum turnat cu găleata. Eu am senzația de vomă când plămânii zbiară cupă oxigen și trece pe lângă mine o videochatistă care a turnat pe ea tot flaconul.

Cât

Eu îmi propun să merg de 5 ori pe săptămână. 60 de minute pe zi pentru mine, nu e așa mult. Îmi place să merg dimineața, la prima oră, termin cu asta și-mi văd de restul treburilor. Foarte rar am reușit de 5 ori pe săptămână, media e undeva la 3,5, apar tot felul de chestii. Dar insist pe ideea de 5, simt că dacă aș zice 3 ar fi 1. Am avut câteva luni când am mers de 5 ori pe săptămână, dar în august nu am călcat pe la sală. Nu știu, unora s-ar putea să înceapă să le placă, mie nu. Adică după un an de mers la sală tot trebuie să trag de mine, tentația puturoșeniei e imensă.

Ce

Calistenice: flotări, genoflexiuni, tracțiuni la basă asistate, flotări la paralele, abdomene, extensii lombare, flotări coreene, tras la rame. Apoi bicicletă și bandă ca la balamuc. Par repetitive, dar un antrenor știe să le dozeze (ia-ți un antrenor!) Fără greutăți, bare, scripeți și chestii care să umfle mușchii. Am vrut să slăbesc, asta am făcut. Din nou: antrenorul știe mai bine decât tine, te uiți la mușchii lui, te uiți la mușchii tăi și îți dai seama cine se pricepe.

Doare

Deci doare de îți ies ochii din cap uneori. Aș vrea să vă zic că doare primele luni, dar nu, doare tot timpul. Dacă faci exercițiile cum îți zice antrenorul faci febră musculară, e simplu. Sunt perioade când organismul se obișnuiește cu exercițiile și ritmul, dar ăsta e semnul că trebuie schimbate exercițiile, modificată frecvența, intensitatea, știe antrenorul mai bine ce să-ți facă să atingi obiectivele. Și doare al dracului, nu te obișnuiești cu durerea, trebuie să te obișnuiești cu ideea că te doare.

Mâncare

Am mâncat ce mi-a trecut prin cap, când am vrut. Mai puțin cât am vrut, adică în loc de jumătate de ciocolată am mânca un sfert. Sau o treime. Dacă simțeam că pot să rad zece mici mi-am comandat doar șase. Din orice am tăiat un 10-15-20-30%, cât m-a lăsat inima. Dar am tăiat. Nu mi-am calculat calorii, mese, cantități, cred că o luam razna. Mi-a zis amicul antrenor să reduc, cât de puțin, dar să reduc din ce bag sub nas, la fiecare ocazie, consecvent. Funcționează, cel puțin la mine. Cu băutura e mai grav: am băgat într-o seară 6 beri, a doua zi la antrenament era să vomit pe bandă. Ori băutură, ori antrenament.

Efecte

A durat un an să slăbesc 30 kg. Primele 4-5 luni cam 20 kg, restul pe drum. Inițial scăderile în greutate sunt spectaculoase, urmează plafonări și scăderi din ce în ce mai mici. Am pus pe mine 50 kg în 15 ani, ar însemna să fiu idiot să m-aștept să scap de ele în 3 luni. Ca să scap de restul 20 kg m-aștept să dureze încă 2 ani. Asta fără regimuri minune, dacă mi-aș aduna puterile și aș ține un regim cred că aș da jos 10-15 kg în 3-4 luni, însă nu vreau asta. Ideea e că pe sistemul ăsta cu durată lungă nu îmi atârnă pieile pe mine, are timp pielea să se adapteze la dispariția stratului de grăsime. În august când nu am fost deloc la sală am mâncat destul de aiurea, nu ca vaca scăpată în trifoi, dar mai mult ca de obicei. Plus 3 kg, le-am dat jos în două săptămâni la sală.

Ideea e simplă: cam ăsta va fi stilul meu de viață de acum înainte. Dacă mă las de sală mă umflu ca broscoiul în 6 luni, posibil să sar peste 130 kg dacă mă țin de lingură cu nădejde. Fumatul? Tot un pachet pe zi, dar se simte din ce în ce mai mult la antrenamente că ar trebui să mai tai din țigări.

De ce?

Nu știu sigur de ce. Când am văzut cămașa întinsă pe jumătate de pat mi-am zis că îmi trebuie o cămașă mai mică. Nu cred că o să trăiesc mai mult, fumez și beau, pierd nopți, bag 3-4 cafele pe zi. Dar mă simt mai bine, cât mai trăiesc măcar să mă pot mișca.

După un an de muncă, dintr-o bucată: 70 genoflexiuni, 46 flotări, 60 abdomene, 1 km alergare în 4 minute și ceva. Când m-am apucat făceam o singură genoflexiune: mă lăsam jos și rămâneam acolo.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

99 comentarii

  1. Congrats man! Tine-o tot asa.

    00
  2. intrebarea este: te caci gros sau împrăștiat?

    00
  3. Btw la 1,3 chintale , iti vedeai ciocanu’?
    Cum a fost v-ati revazut dupa atata timp?

    00
  4. Felicitari! Am ajuns si eu de 2 ori la 0.1 tone, acum mai am vreo 10 kg de dat jos pana la greutatea la care vreau sa ajung. Esti zeu daca reusesti sa iti pastrezi stilul asta de viata, eu nu am reusit.

    00
  5. Felicitări! Și să menții tot așa.
    O spune unul care, la fel, ajunsese la peste 100 de kg. Și care gâfâia la urcatul scărilor.
    Și am slăbit în principal așa:
    – am mâncat pîine doar dimineața. și atunci felii subțiri – maxim 4 – de alea toast, cu șuncă slabă și rucola
    – nu am mâncat nimic prăjit în ulei
    – am luat ultima masă la maxim 19.
    – am mers pe jos zi de zi 5 km în ritm alert.
    Așa cum spui și tu, la început scăderea a fost vizibilă, apoi au apărut plafonări.
    Dar am început să merg la sală:
    – nu puteam alega pe bandă. așa că am mers pe bandă
    – nu puteam face bicicletă eliptică. simțeam că leșin după 5 minute
    – nu puteam ridica greutăți decât cu greu și doar la anumite grupe de mușchi
    – nu puteam face abdomene – maxim 10 și alea cu leșin
    însă exersând și ignorând disconfortul – 6 zile pe săptămână – seara, mai puțin sâmbăta am început să pot alerga pe bandă – ajunsesem la 1 oră, să fac bicicletă fără probleme, să ridic greutăți din ce în ce mai mari și mai ușor – nu foarte mari că nu sunt interesat să fac culturism, să fac constant 5-6 serii de 50 de abdomene.
    După care la observațiile unui amic, profesor de sport, am început să alerg afară, constatând că e o diferență ca de la cer la pământ :)
    Și eu care alergam o oră pe bandă, afară după 1 km spălam pe jos. Așa că am exersat și asta și acum am câteva semi-maratoane alergate, alerg în medie 30-35 de km pe săptămână că nu-mi permite timpul mai mult și merg la sală 2 zile pe săptămână.
    Și încă mai am creșteri/scăderi în greutate. Dar de vreo 6 ani mă învârt pe la 82 de kg de o vreme plus minus 2 în funcție de cât de activ am fost.
    Dar e o chestie ce trebuie asumată și menținută, o viață activă și nu numai ci și reducerea porțiilor de mâncare.

    10
    • taie paine, cartofi, zaharuri, paste…si in general tot ce e carbohidrati. Carne si grasimi poti sa bagi linistit.

      00
    • Painea toast e cea mai proasta (contraindicata). Incearca neagra sau cu tarite (dar tot putina) si carnea facuta la gratar, dar nu impreuna.

      00
    • Nu stiu de ce i-ati dat atatea minusuri sfatuitorului, omul a dat un indiciu de bun simt – ficatul proceseaza cel mai usor glucidele don alimente, grasimea e pe ultimul loc, amidonoasele, fie ca sunt paine, paste, sau fasole contin amidon care ingrasa, la fel si glucidele din fructe, daca vrei sa slabesti renunti la zaharuri sau le reduci la maxim; in plus, pielea are rolul de a excreta si metaboliza toxinele pe care alte organe nici nu le proceseaza, asa ca 30 de minute de transpiratie zilnic sunt sanatate curata, nu mai zic de dezvoltarea sau intretinerea masei musculare ( eu am aceeasi greutate pe care o aveam in liceu sau la 14 ani aplicand principiile astea si inca n-am murit, din contra) deci poti manca oricata ceafa de porc vrei cu conditia sa nu consumi zaharuri: amidonoase, fructe, dulciuri combinate cu grasimi, un fruct – doua pe zi sunt mai mult decat suficiente, vezi ca are si dr Nazarnian un plan de dieta pe site-ul lui si atentie la coloana, cum ti s-a mai spus, felicitari si succes pe mai departe

      00
  6. 4 minute / km la alergare este foarte ok. Bravo.

    00
    • e chiar de maraton :)
      scot 7 desi am bagat sport mai mereu, fac 50 abdomene si geno fara sa clipesc, 30 km cu bicla sunt de incalzire dar ce depaseste 50m de alergare ma deprima si ma urc in masina. 100+2 kg

      00
  7. Te iau la mine la tara doua saptamani,poti manca si bea cat vrei.Cu toate astea iti garantez ca dai jos 10 kg in perioada asta.Am de curatat pomii,de schimbat un acoperis la o magazie,am de taiat vreo trei camioane de fag,dupa aia trebuie sparte si stivuite lemnele taiate……Vii?

    00
    • Dar ce ai acolo, o ferma? Scuze, nu ma pricep, dar pare cam multa treaba pentru o simpla gospodarie la tara. Sau nu?

      00
    • @loft: nu si daca „la tara” se mai cheama si conacul isarescu

      00
    • ce bine ar fi să slăbim doar din mișcare! îți dai seama că culturiștii ăia nu și-ar mai umfla mușchii în veci dacă măcar 1% din ce zici tu ar fi adevărat :D și ca exemplu personal, am fost o vacanță la țară unde m-au muncit mai rău ca pe sclava isaura și m-au hrănit doar cu mămăligă, cartofi, fasole, lapte și brânză, ține se îngrășase ca o vacă de prăsilă după 2 luni, ține?

      00
    • Neah, că aia nu mai e sală unde să socializezi sau să vezi videochat-ista cum trece pe lângă tine.

      Le zici oamenilor că vii de la sală: „Uite un om care se îngrijește, se respectă, se iubește. Respekt!”
      Le zici că vii de la țară (de la muncă, nu de la ieșire în natură): „Ce caută țărănoiul ăsta pe aici în loc să stea în balega lui?”

      00
  8. Poze cu camasa nu ai?

    00
  9. De ce ai face abdomene…

    00
    • E discutabil. Ideea e ca sa nu iti construiesti tot antrenamentul pe abdomene. Am prieteni care aveau burta si faceau abdomene in draci, sperand ca asa vor da burta mai repede jos. Gresit as zice, grasimea se reduce din toate zonele unde s-a depus indiferent de exercitiu ales sa consumi calorii. Exagerand cu abdomenele ar putea avea un efect negativ asupra moralului si anume: iti vei intarii zona abdomenului si implicit creste masa musculara sub stratul de grasime, dand impresia ca nu reusesti sa „scazi” din burta in timpul dorit. Acum daca tu sti la ce sa te astepti si iti doresti un abdomen beton, nu mai conteaza daca faci numai abdomene, atata timp cat ai rabdare cu tine si reusesti sa ramai motivat.

      00
    • Am fost prea din scurt, nu? Cu „de ce ai face abdomene” ma legam de lipsa de informare si nu doar a celor care au impresia ca ard grasime punctual ci inclusiv a antrenorilor personali platiti cu 5-600 de lei pe luna.
      Se zice ca burta se da jos in bucatarie.
      Se mai zice eat less, move more.
      Se mai zice si cel mai bun exercitiu fizic e cel pe care il faci, atata timp cat faci ceva.
      E, eu mai zic ca nu iese nimic bun fara informare, fara citit, fara cunoasterea corpului propriu prin combinarea tuturor celor de mai sus.

      Sunt adeptul fitnessului utilitar. Sa pot sa ridic nicovala de pe jos si sa o pun pe raft fara sa trozneasca ceva, sa pot sa fac sex fara sa suflu ca dupa urcat zece etaje si viceversa.

      00
    • Adica tu dupa sex vrei sa ramai impasibila?

      00
  10. 46 flotari dintr-o bucata nu e rau… si nici 4min si ceva/km. Ai putea sa incepi cu banda si bicicleta, cu ocazia asta rezolvi si cu incalzirea. Calisthenic rulez. Bafta

    00
  11. Dupa succesul cu review-uriile auto ar fi interesant sa vedem solutiile individuale la slabit ce au functionat, fie si temporar.

    00
    • Eu tot prin solutia lui guest_author am reusit, cred ca e cea mai buna. Mananci ce vrei, dar atunci cand te ridici de la masa sa iti mai fie putin foame, nu mananci sa te saturi (dupa cateva saptamani te obisnuiesti si nu o sa iti mai fie foame) si sport cat cuprinde.

      00
    • Ciorbă de ridichi și supă de tăiețel* plus 130-140 etaje zilnic timp de 6 luni, mici variatii la 106 +/- 4kg.

      00
  12. Good job!
    Iar dacă te apucă lenea la un mmdat, deși nu cred (știm cu toții că e parșivă și că se instalează după două, trei, patru, cinci amânări), intră aici, recitește articolul scris de tine și, măcar de rușine, tot o sa îi dai înainte :)) dacă nu de mulțumire și din alte motive bune :)

    00
    • Eu zic ca e suficient sa-si controleze caloriile… miscarea ajuta desigur dar poti sa-ti mentii greutatea normala daca nu mananci ca la sfarsitul lumii, adica mananci disciplinat. Nici nu trebuie de fapt sa fii obraznic la masa; cateva sute de calorii in plus de la o varsta se depun la echipamentul de iernat. Autorul sigur manca ceva mai mult dupa cum recunoaste. Felicitari pentru sinceritate si efort; multi raman la „precis e de la glanda… n-am ce face…”

      00
  13. Te-a pus antrenorul să faci genuflexiuni la greutatea aia și ținând cont că nu ai făcut sport? Nu ți-ai forțat prea tare genunchii?

    00
    • Cand o sa inceapa sa il doara o sa fie prea tarziu.

      Sau poate face genuflexiunile cum trebuie si nu cum se invata la scoala.

      00
  14. 30 min / 5km . Probabil ar trebui sa bag mai repede, dar de obicei fac 60 min / 10 km (si nu e chiar flat).

    Acusi vine cross-ul 15 noiembrie, ne vedem p-acolo :)

    00
  15. Nu am fost niciodată foarte pufos încât sa înțeleg cam cât de greu e sa scapi de atâtea kilograme dar admir maxim munca și efortul depuse. Felicitări!

    00
  16. Cum faci sex cand ai burta foarte mare?

    00
  17. N-am niciun comentariu vis-a-vis de metoda, pare ce trebuie.
    Pot doar sa-t zic ca, daca esti cat de cat competititiv, poti slabi foarte usor daca te prind competitiile (de running, bicla, triatloane eventual). E suficient sa mergi la cateva, sa-ti urmaresti si sa vrei sa-ti imbunatatesti timpii scosi si nici nu vei realiza cand dai jos restul de 20kg in mai putin de un an. Vorbesc asta din proprie experienta.
    Acum e toamna, vine iarna se cam gata concursurile. Mai baga sala pana la primavara, inscrie-te la semimaratonul din mai la cursa de 10k sau stafeta, atmosfera super faina, o sa vrei sa te inscrii si la cursa din toamna. Plus ca mai sunt si altele, apoi ture cu biclele, macar 100km in weekenduri si, macar o tura de catarare pe luna. Daca-ti place, ai sa vezi ca scapi de sala, o faci cu placere, poti sa mananci ce vrei si nici nu-ti dai seama cand ajungi la 70-80 kg.

    00
    • Da, exact, toata ziua numai alergi si mergi pe bicicleta. E si foarte sanatos sa alergi la maratoane, ce sa-ti spun. Nu mai veniti cu chestii din astea care suprasolicita corpul, daca alergatul usor e bun nu inseamna ca maratonul e mult mai bun, din contra e mult mai rau. Sportul in exces e fix la fel de daunator ca si sedentarismul.

      00
    • @ unknown, subscriu. Intre sistemul organizat, verificat și eficient al lui guest_autor și a o arde lelea pe la concursuri unde (quote) e atmosfera faină, aș alege fără ezitare prima variantă.
      Notă: alerg semi-uri de peste 5 ani, cred că știu despre ce e vorba. Chiar și dacă o faci inteligent, și nu doar pentru „atmosfera faină”, etapele pre- și post maraton te pot da ușor peste cap. In sensul de completely f*cked up…

      00
  18. Nu conteaza daca ai pus 50 kg in 15 ani. Poti sa le dai jos si intr-un an si ceva.
    Conteaza ce faci dupa ce ai ajuns la kg dorite – adica sa mananci sa te mentii la acele nr de kg. ATAT.
    Nu poti slabi doar cu sala, dar poti slabi doar mancand mai putin. Nu conteaza ce mananci, ci doar CAT, asta PENTRU A SLABI.
    Din punct de vedere optimal al sanatatii e important si ceea ce mananci

    Poti face orice, dar nu poti bate principiul de dificit caloric.

    00
    • Slabitul prin infometare simpla e o prostie. Slabitul rapid prin infometare e cea mai mare prostie. In primul rand e nociv, in al doilea rand nu reusesti sa te tii de el si te ingrasi la loc. Mai mult, daca faci putina miscare si inima ta o sa iti multumeasca.

      00
  19. Am râs la aia cu fugăritul de către șobolani pe bandă. Dar da, motivația e cea mai importantă, restul sunt detalii. Din păcate e resursă limitată, mai ales după ce dai la o partea ce e necesar pentru mers la muncă în fiecare zi.

    00
  20. Eu as adauga 2 chestii:

    – daca te trezesti la ~40 de ani ca ai in spate 15 ani fara sport si cu +50 Kg, inainte sa te apuci de sport, mergi si la un medic, cauta-te putin pe-ici-pe-colo, sa stii ce si cat de intens poti sa faci, sa nu patesti ca Cotabita…

    – la partea cu mancarea: probabil omului i-ar fi fost SI MAI USOR daca lucra totusi la ORELE de masa (eg. nu mananci nimic cu 4 ore inainte sa mergi seara la culcare), si daca renunta pe cat posibil la NENOROCITUL DE ZAHAR.

    Bafta !

    00
  21. Ai grija cu coloana si nu o ignora daca incepe sa iti dea tot felul de semne. Patesti ca mine am fortat nota, au inceput dureri din ce in ce mai mari, am ajuns la doctor, am facut recuperare, acum trebuie sa fiu atent cand ridic greutati. Si la presa, la multifunctional, la ridicat greutati etc nu mai am voie sa ma uit nici in poze. Am cautat alternative la salile de sport si am gasit cateva. In prezent merg la xbody unde dupa cateva saptamani am ajuns sa cred ca sunt singurul barbat din totalitatea clienti care merg acolo. Pana si persoana care antreneaza e femeie. Nevasta-mea zice ca ma duc special acolo nu ca sa ma antrenez ci ca sa imi mai clatesc ochii. Ca si rezultate ma mentin ca si masa si greutate. Antrenamentul e destul de bun si foarte comprimat, in 20 de minute ies din tine mai intai sfintii dupa aia dracii si la finalul sufletul.

    00
  22. cel mai țeava adjuvant, cu o rata covârșitoare de succes sa-ti pui in ordine fizicul atunci cand esti mai mult sau mai puțin deșănțat, este sa-ti iei o talpa in spate de la partenerul de viața :)

    00
  23. Varianta testata pentru dat jos kg fara sa schimbi nimic in alimentatie -doar ordinea si asocierile.

    Dimineata – ce vrei, cat vrei (ciorba, ceafa cu cartofi prajiti, 3 felii de tort etc – ati prins logica)
    Pranz: legume oricat, de oricare dar fara dresing-uri cu maioneze „and stuff” – un ulei de masline sau o lamaie stoarsa etc.
    Cina: fructe – oricate, de oricare, dar atat.

    Intre mese – apa in cantitate normala si nici o alta gustare.
    Ultima masa in jurul orei 19.00
    Activitate care sa consume energie moderat -adica nu stai pe scaun si pe canapea toata ziua si efortul maxim e sa ajungi pana la masina si inapoi.

    Rezultate: ~10 kg/2 luni

    Beneficii: nu vaduvesti corpul de nimic, dar schimbarea meselor iti mai taie din elanul de a manca.

    10
    • Iti taie si pofta de viata odata cu elanul de a manca. Nu stiu cine v-a bagat in cap ideile astea, dar tu tocmai ai descris reteta perfecta pentru o dieta esuata. Pe langa faptul ca nu cred ca tu te duci la prima ora la restaurant sa razi o ciorba de burta si 5 mici, dieta ta nu e cu nimic speciala, se bazeaza tot pe deficit caloric, dar singurul caz in care poti sa urmezi asta toata viata e daca nu traiesti mult. La fel de eficient e sa mananci ce vrei si cand vrei, cat timp la finalul zilei ai 500 calorii sub necesarul zilnic tot 10kg/2 luni dai jos.

      00
    • Felicitări, da’ să ştii că nu-i o idee tocmai bună să bagi fructe seara. Mai degrabă la prânz, şi seara legumele. Chestie de glicemie.

      00
  24. conteaza ce mananci si cat mananci apoi te ajuta miscarea. Daca bagi gratar cu cartofi prajiti si paine ar fi bine sa bagi gratar cu o salata, dupa cateva luni incepe sa iti placa. Fructele si carbohidratii in cantitati cat mai mici, dar nu trebuie eliminate. Apoi mancarea impartita in 3-5 mese pe zi.

    00
  25. Un guest post foarte util.

    00
  26. Mă bag și eu în seamă: am slăbit cam 20 de kg într-un an (de la 105 la 85). Sport doar cyclette acasă (mai vedeam un film, un episod etc), asta și din motive de sănătate (nu am voie să ridic greutăți sau orice implica mușchii abdominali). Am început cu 10 minute pentru că simțeam că mor. După o săptămână am trecut la 15 minute, după aia am luat-o în km parcurși. După un an făceam 40 de km/h fără prea mari probleme (câteodată erau 2 reprize pe zi). Asta aproape zilnic. Despre mâncare pot spune că am redus cantitățile, am eliminat pâinea, alcoolul și carbogazoasele. Reușesc să mă mențin destul de ușor dupa 6 ani continuând cu același stil de viață, chiar dacă mai sunt zile când sar antrenamentul. Felicitări celui ce a scris articolul.

    00
  27. Am slabit 30 kg (120 -> 90) din august 2016 pana in octombrie 2017. Primele 10 kilograme le-am pierdut usor, doar din mers la sala si avut grija la ce mancare bag in mine. Dupa asta am inceput sa numar caloriile si macronutrienti si fac asta si in prezent.

    Momentan am 30 ani, 91 kg, 196 cm, 15% procent de grasime (am probleme cu grasimea in zona abdominala). Pentru nivelul meu de intensitate fizica (3 antrenamente/sapt), rata metabolica bazala e undeva in jur de 2800 kcal. Mesele mele zilnice tind spre un deficit de 20%, adica incerc sa mananc maxim 2300 kcal.

    Ca reguli generale:
    – fara zahar adaugat;
    – cat mai putina grasime animala
    – incerc sa consum cat mai multe proteine (carne slaba, oua, iaurt, suplimente) dar e al dracului de greu. nivelul optim e undeva in jur de 2-2.2 g/kg corp;
    – carbohidrati complecsi (orez, ovaz, cartofi, din cand in cand paste integrale) cat mai multe legume;
    – grasimi din avocado, galbenus, lactate, nuci (nuci, migdale, caju, uneori alune);

    Multa informatie utila imi iau de la tipul asta: http://physiqonomics.com/

    10
    • Până acum ai avut cel mai pertinent comentariu de aici. E un rezumat bun la articolul.

      Apropo,o sursă excelentă de carbohidrați complecși este grâul spelta dacă ai ocazia să cumperi. Au atâta fibră încât pentru mine țin cel mai mult de foame dintre celelalte surse.
      Și chiar e bun la gust și textură.

      00
    • Merci. O sa incerc.

      00
    • Orice doctor specialist si cu studii facute pe bune iti va spune ca nivelul optimal de proteine la o persoana sanatoasa e undeva pe la 1g/ fiecare kg de greutate pe care il ai. AAa, ca vrei sa pui masa musculara, e altceva.

      00
    • @gup, pentru un soarece de biblioteca sau larva e de ajuns. pentru cineva cu activitate fizica, indiferent ca vrei sa slabesti sau nu, ai nevoie de mai mult, altfel recuperarea dupa efort devine greoaie si ajungi sa pierzi din masa musculara.

      00
    • Mai citeste careva pe aici si chiar te va crede. Ai auzit despre mituri? Nu stiu ce studii ai tu in materie, eu am vorbit cu o duzina de medici pe aceasta chestie, oameni preparati din tari cu apa calda. Sa ii cred pe ei sau pe tine? Cu accept-ul lui Vali: https://mennohenselmans.com/the-myth-of-1glb-optimal-protein-intake-for-bodybuilders/
      Omul este un fel de „zeu” al muschiului natural, poate inveti ceva de aici.

      00
    • Citeste mai atent, acolo zice maxim 1.8 g/kg corp. E problema mea ca eu vreau sa consum mai mult …

      00
  28. oare de ce ulamea toti astia care vor sa „slabeasca” si n-au sireturi la pantofi se gandesc prima data la ce’o sa manance cand incep „cura de slabire”?

    00
  29. Totusi, la 130Kg si 1.78m, dupa ce ai slabit 20kg in 4-5 luni, nu aveai piele lasata pe abdomen? Si daca nu, care e metoda cea mai buna sa isi revina?

    00
  30. Dar ce te faci cand esti consemnat la pat 6-8 saptamani, 18h din 24, cu mese dese din cauza antiinflamatoarelor?

    00
    • Ai grijă ce bagi la mesele alea și cât bagi. O spune un om care a fost consemnat la pat 6 luni în mod complet și de tot (bine, 5, în a 6-a am reînvățat/reobișnuit să stau în picioare și să merg).
      Nu mai știu cât cântăream înainte de faza asta, dar maică-mea susține că atunci m-am expandat și-și reproșează modul în care m-a hrănit.

      00
  31. Eu am slabit cam 20 kg intr-o vara (din mai pina in octombrie) doar mergind de 2-3 ori pe saptamina pe bicicleta (la sfirsitul verii eram capabil sa pedalez fara oprire peste 100 km, sa urc zimbind rampe pe care la inceput le urcam doar cu 2-3 opriri) si renutind la 3 alimente de baza: piine, cartofi si zahar.

    10
    • La mine a fost invers: am pus 10-15kg intr-o vara, și sa-mi trag palme dacă știu cum. Alea 10-15 kile le am in plus și acum… încă îmi vin cămășile de acum 10 ani. Spun asta pentru a sublinia ca „accidentul” a fost doar intr-un an, nu am intrat pe un „trend ascendent”.
      Acum, ce să fac sa dau jos 10-15 kile, regimul meu de viață fiind destul de echilibrat, mă gândesc. (De peste 5-6 ani am aceeași greutate )

      01
    • ai pus 15 kile intr-o vară? geez!!! eu abia am pus 3 vara asta și am respirat greșit și s-au dus două. back to 71 :(

  32. Zici că eu am scris articolul asta :-). Bravo GUEST care o fi ăla. Gândim la fel, acționăm la fel, bravo!

    00
  33. Ca % nu e mult 20kg. Și ritmul nu e prea intens, 4kg pe luna. Adică cred că e un ritm la care corpul se adaptează ușor, nu apar dezechilibre ca pielea lăsată.
    Zic că nu e mult ca procent pt că eu in 5 luni am slăbit vreo 17kg. De la 82. Ok, am exagerat cu slabitul, că am doar 177cm. Macar in anii următori, când am mai avut perioade de delăsare, am avut unde sa pun la loc (vreo 6kg acum, au fost și 8) fara sa fac din nou burta.
    Ca mișcare, doar am mers mult pe jos (plimbări de o ora in zile de lucru, 4 ore sâmbătă și duminică). Mâncat o masa mare pe zi (ori dimineață, ori seara) și încă o gustare (ceva de patiserie, de exemplu). Masa mare era ori orez cu carne, mai ales de vita și o salata, ori un senvis mare cu mult cascaval , salam și piept de pui. Dulciurile le-am cam eliminat. Mai erau câteva beri și maxim o zi pe săptămână cu ceva fast food. Și era important cantaritul zilnic.

    00
  34. Inca merg pe bicicleta, cam 5-6 km pe zi, dar mai trebuie umblat si la alimentatie, la mine e greu cu dulciurile. Dar incer incet le scot din alimentatie. O idee buna este ultima masa la 19:20-19:30 ceva super usor. Si da inca urc cu bicicleta pe scari 7 etaje. Si da pe la etajul trei fac pauza ca ma rupe la urcat. Cardio pur.

    00
  35. cumva imi dau seama ca te-ai tampit. e ok . si eu. trebuie sa mai citesc si alte bloguri. nu, alea din blogroll sunt proaste. sau poate ar trebui sa emgirez ceva.

    00
  36. Ignora sfaturile celor care iti zic de maratoane, concursuri de alergare, de sute de km pe bicicleta. In majoritatea cazurilor e doar o uzura care nu o sa iti aduca beneficii pe termen lung.

    00
  37. văd că se discută foarte mult despre cum dai kg jos, dar foarte puțin despre cum le pui. recunosc, n-am fost niciodată mâncău, am făcut tot timpul mișcare și, pe cale de consecință, nici n-am avut probleme cu greutatea, dar pe la 38 de ani m-am trezit și eu punând vreo 10 kg într-un an fără să fac nimic deosebit față de ce făceam înainte. ideea e că organismul se schimbă odată cu înaintarea în vârstă și trebuie să te adaptezi la aceste schimbări. ține de alimentație (trei mese îngrămădite în 10 ore, pentru ca organismul să aibă timp 14 ore să ardă caloriile, deci mic dejun la 9, cină la 19, fără altceva între mese, măcar o zi pe săptămână post negru până la prânz, carne – o porție cât palma fără degete pe zi, măcar două zile fără etc. etc), ține de mișcare continuă, nu cu pauze și apoi una extenuantă (dacă nu ai curte de grădinărit, lemne de tăiat, fă atunci măcar cei 5000 de pași zilnic în ritm alert recomandați de toată lumea), ține de tonus (stresul îngrașă) etc.

    altfel spus, e mai simplu să nu vă îngrășați decât să slăbiți. faceți ce e de făcut la primele semne de îngrășare, sau preventiv înainte de a apărea acestea, nu după ce grăsimea se acumulează, pentru că, de regulă, curele de slăbire sunt adevărate atacuri la sănătatea unui organism deja slăbit.

    00
  38. În primul rând, sincere felicitări. Să faci ceva bun pentru tine este semn de psihic sănătos şi forţă. Felicitări!

    Sunt câteva aspecte şi principii (care de altfel apar şi în postare); nu sunt evident cu caracter general însă tind să cred că se pot mula peste profilul fizic al majorităţii.

    Există trei tipuri de nutrienţi: glucide, proteine şi lipide. Restul e mit (suplimente şamd).

    De departe proteinele sunt cele mai importante. Motivul este bine documentat şi explicată pe foarte scurt, importanţa proteinelor este una structurală. ADN-ul reprezintă legătură proteică în sine. Celule ne mor în fiecare zi şi cred că toţi vrem să ni le regenerăm.

    Căutaţi să nu eliminaţi nimic dintre cele trei tipuri de nutrienţi. Nici carnea, nici zaharurile (evident cele din fructe sunt arhisuficiente), nici grăsimile.

    Aplicaţi însă principiul limitării. Da, a cantităţii. Dar nu uitaţi şi de calitate, mai ales a proteinelor pe care le băgaţi în voi.

    Aici, la mine (evident, eu sunt eu, nu seamănă un corp cu celălalt la nivel hormonal) lucrurile stau aşa:
    – dimineaţa 2 ouă fierte sau brânză grasă de vaci cu 2 felii de pâine; weekend, ouăle prăjite cu 2 felii de pâine
    – prânz, 400g legume (mix mexican ca preferat al meu dar şi fasole, linte, quinoa) şi 2 mere; în weekend adăugat la legume şi 250-300g piept de pui sau de curcan; aş băga cu plăcere carne roşie însă îmi e cam interzisă (gută); duminica, 1 amandină
    – seara, 2 felii de pâine cu brânză grasă şi 1 roşie; ronţăit un morcov mai târziu

    Acum, despre activitate fizică în vederea slăbitului.
    Trebuie să ştii ce vrei. Eşti obez şi vrei să slăbeşti? Atunci te concentrezi pe dat jos grăsime. Noi oamenii putem „da jos” cam trei tipuri de masă: lipidică, musculară şi, rar şi insignifiant, osoasă. Dacă vrei să slăbeşti te ocupi de dat jos masa lipidică. Nimeni nu cred că vrea să dea jos masă musculară, zic.
    Pulsul maxim al unui om (sunt multe de spus, ritm cardiac sau puls şamd) este de 220bpm. Dacă socoteşti 220-vârsta obţii maximul pe care îl poate suporta inima ta, cel puţin la nivel empiric. În cazul meu, 220-39=181bpm.

    Acum, există intervale ale valorilor pulsului în funcţie de care dai jos ce trebuie sau, mă rog, ce vrei.

    Zona 1: 50-60% din pulsul maxim (la mine, maxim 109bpm): aici intră plimbările lejere, respiraţie normală, plimbare clasică
    Zona 2: 60-70% din pulsul maxim (la mine, maxim 127bpm): aici intră mersul sportiv, respiraţie uşoară, ajută la recuperare şi îndeamnă la anduranţă

    Primele 2 zone sunt pentru pierdere 85% masă lipidică, 15% masă musculară. Trebuie să „stai” în zonele astea ale pulsului dacă vrei să dai jos grăsime. Evident, cu limitare calorică şi mâncat cu cap.

    Restul zonelor de puls sunt pentru îmbunătăţire fitness şi performanţă (maratoanele de care se tot aminteşte). Vrei să slăbeşti adică să elimini strat adipos? Stai în zona 1 sau de preferat în zona 2. Monitorizează pulsul cu atenţie când faci mişcare.

    Vă scrie astea un om care la 29.01.2018 avea 128,4kg şi acum are 91kg. Mers sportiv vreo 4,5 luni, seară de seară; alergat de la mijlocul lui mai încoace. Nu sală, nu greutăţi, doar mers, alergat şi cu meniul de mai sus.

    Şi da, mergeţi şi la medic. Faceţi analize. Ficat, trigliceride, cardiogramă şamd. Şi înainte, şi pe parcurs. Monitorizaţi procentul de grăsime (e de-ajuns un şubler din ăla special) şi luaţi în calcul şi indicele de masă corporală. Apoi, când ajungeţi la ce doriţi, începeţi să creşteţi masa musculară cu greutăţi, proteine de calitate şamd.

    10
    • de ce asa putine proteine? din cauza gutei?

      00
    • da, din păcate, da; guta e parşivă rău; trebuie să ţin aportul de purine sub control; fără carne roşie, fără bere, fără vin roşu (merge alb), fără peşte marin, oceanic, fără ciuperci şamd; pot apela la brânzeturi şi ouă şi o fac din surse de cât mai calitate cu putinţă

      cum consum niţel (chiar dacă am tratament) dintre cele enumerate mai sus, risc să mi se umfle gleznele şi pa-pa alergat (devii niţel dependent; cei care aleargă aproape zilnic ştiu despre ce vorbesc)

      00
    • Poți suplimenta cu suplimente proteice pe baza de zer sau caseina.

      00
  39. felicitari pentru vointa si disciplina! sport regulat ar trebui sa faca toata lumea, indiferent de greutate, pentru ca e o chestiune de sanatate si tonus.

    satula de durerile constante de spate m-am apucat de inot in septembrie anul trecut. am implinit un an de inot si sunt mandra de mine! ma duc de 4 ori pe saptamana, de la 7:15, ca la 9 incep lucrul. pe langa faptul ca imi incep ziua cu sportul meu preferat, spatele nu ma mai doare deloc, ma simt bine fizic si psihic. cu greutatea nu am avut probleme niciodata, mananc orice cu moderatie si tot ce e nevoie sa fac e sa-mi mentin corpul asa cum e.

    00
  40. Poti sa iei legatura cu https://www.facebook.com/Body.3ngineering si o sa te faca sa intelegi de ce problema principala este mai degraba ce mananci (fara carbo/zahar) nu cat mananci sau cat sport faci.

    00
    • E ok ce zic ei acolo, mai putin partea cu nazismul asupra carbohidratilor. Atata timp cat nu ai diabet, nu ai de ce sa te feresti de glucide. O persoana care are activitate fizica are nevoie si de carbohidrati.

      00
  41. Da, asa se procedeaza atunci cand vrei sa slabesti. Trebuie sa faci putin efort. Numai ca unii nu vor sa munceasca. Prefera sa caute metode magice, pastile, aparate care lucreaza singure si alte minunatii, doar sa nu faca ei un efort.

    00
  42. Soluția mai simplă era să îți iei un pat mai mare!

  43. Treaba e mult mai simpla decat pare si se numeste deficit caloric. Pe scurt, bagi in tine 2500 de calorii. Ca sa slabesti ai nevoie sa consumi mai mult decat bagi in tine, iar ca sa pui pe tine, invers.

    00
  44. Va certati degeaba. Cautati pe youtube dieta cu curent. E sfanta !!!

    00
  45. E bine ce ai scris mai sus, dar nu e neaparat nevoie de antrenor pentru a slabi. Pentru a slabi trebuie sa te mentii in deficit caloric, nu conteaza cum. Poti taia din mancare, poti face miscare, atata timp cat esti in deficit caloric, slabesti.

    00
  46. Pentru a slabi, este necesar sa fii in deficit energetic. Asta inseamna sa mananci portii mici de mancare, sa controlezi caloriile, sa ai la fiecare masa o sursa de proteina, sa fii activa etc. Nu tine diete, daca nu intentionezi sa le tii toata viata.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube