De două ori pe an, lumea își aduce aminte că există edu.ro, pentru că acolo sunt afișate rezultatele de la Bac și de la Capacitate. Și de fiecare dată când se întâmplă asta, site-ul edu.ro pică în nas.
Dar iată și ceva mai amuzant: anul ăsta s-a ocupat Siveco de ceva sistem de centralizare, care, desigur, nu a funcționat deloc atunci când trebuia. Clasic Siveco.
Alte plângeri aici, aici, aici și aici.
Reiau întrebarea: o firmă atât de incompetentă și de mizerabilă ar trebui să mai participe la licitații publice? Pentru că e evident că sunt incompetenți și că habar n-au de baze de date, de scalabilitate și de alte asemenea, dar câștigă contracte pe bandă rulantă, contracte pe care apoi le execută prost, afectând viețile oamenilor care n-au nici o vină.
Si cine sa ii puna pe black-list, Boss?
Pe black-list ar trebui să-i pună Dna Protecția Consumatorilor și eventual Dna Justiție, dacă prima-i incompetentă. Acestor 2 stimabile li se fâlfăie de cetățeanul de rând, dar aici vorbim de o întreagă comunitate de cetățeni, care mai devreme sau mai târziu le vor poști masiv.
Nu stiu (si banuiesc ca nici tu) exact toate datele problemei.
Dar si emagul a avut probleme de blackfriday ani buni, de celelalte magazine nici nu mai spun.
Numa’ zic, ca probleme cu interneții au avut si altii mai profi.
Zi si tu de imbecilitatea ca rezultatele apar la la amiaza si pana la ora 20 trebuie depuse contestatiile.
Vorbeşti prostii. Un magazin online e la fel cu afişarea readonly ale unor rezultate?
Eu de ex pur şi simplu exportam în html, fişiere statice şi le serveam aşa, cu o navigare cât de cât bună, şi la revedere. Da, nu aveai search, n-aveai toate briz brizurile unei aplicaţii realtime, dar funcţiona brici pentru afişarea rezultatelor.
Nu trebuie ştiinţă, doar un pic de voinţă,
Edu.ro. Bani publici.
Dante International – eMAG. Bani privati.
Ce ne spune noua asta??
E greu cuaie sa bagi un elasticsearch sau un sphinxsearch, ca e MOCA. Alte tari folosesc linux cu tehnologii open source capabile sa le implementeze un indian cu 10$ / ora. Dar noi nu, microsoft ca na … mananca si gura lor o licenta.
așa era scris în caetul de sarcini, nu poți sări peste asta!
si caietul de sarcini cine l-a facut?
Pai normal ca Siveco & Co sunt membrii gold Microsoft . Cu discount-uri foarte mari la licente , mai scot si de acolo oleaca de euroi .
Caietul de sarcini în România se scrie la urmă, după care se face pierdut, asemenea unui faimos contract de autostradă și multor alte documente de mare importanță. Poate-s expediate pe la ruși, în cutii pe care scrie ”a se adăuga tezaurului României”.
Din cate am auzit, una din cerintele caietelor de sarcini pentru diferite softuri de la ministere este ca firma participanta sa mai fi avut contracte IT cu Guvernul
da, s-or fi gândit băieții c-ar fi prea de tot să scrie direct CUI-ul firmei.
Siveco a avut ceva proiecte și pentru armată înainte de 2010, oare le-au implementat la fel?
@axel,
Da! Am un prieten care e it-ist la armata si a stricat fara sa vrea un contract al Siveco cu armata. Siveco il avea in desfasurare de ani de zile si nu il finalizase iar el cu o echipa mica au facut treaba inaintea Siveco. Acum Siveco l-a pus la index (ce-o fi insemnand asta nu stiu exact).
Dar contractele cu Siveco vin de sus de tot. Si, bune sau rele, trebuie implementate chiar daca nu sunt utilizabile.
Siveco, adică aia care făceau „afaceri” cu suedejii din Sintești! În România și uber face taximetrie și încasează cash fără casă de marcat, fără licențe, fără asigurări, fără nimic.
Si ce daca se interzice Siveco, crezi ca nu pot sa faca o firma Siveko care sa ia contractul?
Vezi si celebrele deja Hexi Farma si Hexi Pharma…
Nu asta e solutia, cu interzicerea ci sa se asigure ca produsul software face ceea ce trebuie sa faca.
Cât timp există interese în spate tot așa o să fie. Afaceri cu statul. România, 2016. Nimic nou. Încă.
Câtă naivitate! În România se evită sancționarea Societăților mari (fie ele străine sau naționale), că nu dă bine.
1. Team-Net-ul, în loc de o amendă penală, trimite un directoraș în delegație, la pușcărie. Dacă vrei să faci o sugestie pentru optimizarea revisal, nu te bagă nimeni în seamă, dar amenzi se dau pe bandă rulantă din această cauză.
2. De la Microsoft nu e nimeni de vină, dar e ok, că am băgat un pseudo-tenismen la pușcărie și s-a făcut dreptate.
3. Hai să anchetăm o treime din oncologii României că au primit șpagă excursii prin India mascate în ”Congres”, dar hai să lăsăm companiile farmaceutice în pace, că ”șpaga” a căzut din albastrul cerului, nu are proveniență terestră.
4. Maguay – ăștia-s Dumnezeul României. Sfântul Petru însuși negociază contractele, fără ăștia nu intră nimeni în Rai.
Microsoft nu are centru pentru dezvoltare software în România. Doar pentru asistenta tehnica. Aceste servicii sunt oferite clienților care folosesc produsele și serviciile MS. Nu MS a dezvoltat sistemul.
… Zoso,
Intrebarea e: CINE si CUM verifica ceea ce produce Siveco ?
Normal ar fi sa existe macar o echipa undeva in cadrul statului, cu oameni capabili sa verifice functionalitatea acestor sisteme super-sofisticate si super-scumpe. Numai ca… aceasta echipa mai mult ca sigur nu exista, si nu poate exista, pt simplul motiv ca niste oameni atat de competenti ar fi absorbiti in mediul privat cu muuuult timp inainte sa se gandeasca cineva de la stat sa ii angajeze, si cu salarii cu muuuuult mai mari decat cele la care ar putea spera la stat.
le verifică oameni șpăguiți. și le semnează de primire oameni cu buzunarele pline și foarte pline.
Poti sa ai oamenii cei mai integrii care verifica, daca firma/oamenii care au facut caietul de sarcini l-au facut incomplet esti obligat sa semnezi ce ai primit, chit ca nu e functional.
@Zoso
Bai, eu nu cred ca sunt spaguiti, sau nu majoritatea oricum.
Dar nu cred ca exista competente de a verifica asemenea mastodonti de baze de date. Cine pana mea sa o faca ? Doar niste programatori extraordinari de buni, cu resurse babane (servere de test, retele puternice, etc) pot incerca sa faca asa ceva. Altfel, e imposibil.
@Basile
Si daca, ipotetic, caietul de sarcini ar fi bun ? Si ce daca ?
Cum verifici produsul finit ? Cum testezi tu functionalitatea , la livrare ?
Cum stii daca testele pe care le face furnizorul la livrare sunt compatibile cu viata reala ?
Ah, romanii, eternii pareristi-profesionisti, comentatorii de pe margine experti in orice subiect si universali bagatori in seama.
Aurele maica, tu crezi ca aia care au facut site-ul is niste imbecili sau au avut alte constrangeri si restrictii de care tu nu ai habar?
E foarte foarte hazliu cum in orice moment exista cate un expert care sa declare suprematia linuxului in orice domeniu
Ăsta lucră la SivecoSiveco…. Sinteşti tot aia
A trebuit cândva acum vreo 2 ani să fac o aplicație de FB și ceva pe WP pentru Siveco și oamenii de acolo se chinuiau maxim să pară foarte pro găsind tot felul de probleme în scenariile lor. Genul de oameni care nu puneau un fișier pe server de frică să nu le bubuie tot acolo. Varză.
Aplicatia aia de forum puteam s-o fac si eu. Descarcam phpBB (open source), schimbam un pic layout-ul, fonturile si cateva culori, imi puneam initialele la copyright si gata. Pac la… licitatii!
cum man vii tu aici și spui ca romanii nu sunt cei mai buni programatori? Da’ ce, crezi soft-ul ala e făcut de nespecialiști și testat cumva de niște suedeji care se ocupa cu fier vechi?? oops!
Pai oamenii aia (sau na, parintii lor) voteaza cu doua maini tot felul de corupti si certati cu legea. Asa ca nu-s chiar fara de vina.
Asta e una dintre afirmațiile logice, dar lipsite de sens pentru România. Experiența aposteriori indică faptul că niciun partid politic nu poate ”furniza” oameni care pot / vor să administreze ceva ca la carte. Acum aceasta a devenit o expertiență apriorică, cam toată lumea știe că pe oricine ai vota, la fel va face.
Soluția ar fi să se inființeze un departament care să se ocupe de cei votați care nu-și respectă platforma expusă în campanie. Iar când cineva își face campanie, să avanseze un document (asemenea unui plan de afaceri) în care să detalieze despre fezabilitatea programelor și despre sursele bugetare.
Și, bineînțeles, să se stabilească remunerații decente: statul trebuie să fie un concurent pe piața muncii, astfel încât un om de conducere care administrează zeci de milioane de euro pe un salariu de 5.000-10.000 de euro nu va veni să administreze sute de milioane la stat, pe salarii de 2000 de euro. Altfel nu atragi decât ageamii și corupți.
Astfel, oferind un salariu bun + comisia care să verifice dacă platforma candidatului se află în grafic cu realitatea măcar odată la 6 luni va îmbunătăți mult modul în care se administrează banul public;
@Marte
In RO nu se aplica sentinte judecatoresti definitive cu anii. Comisiile nu au nicio valoare.
Solutia mai eficienta ar fi actualizarea Codului Penal la … realitatile romanesti. In loc de imunitate, demnitarii sa capete articole speciale in Cod, mult mai aspru pedepsite decat pt faptasii de rand. Nu poti sa il judeci pe Iliescu dupa aceleasi articole dupa care il judeci pe nea Gigel , hotul satului. Daca ar fi asa, si daca s-ar judeca corect si relativ rapid , penalii s-ar retrage de la sine.
Si daca providerii au dat niste specificatii tehnice pentru server si statul roman a pus ce server vrea el?
Vedeti, de asta il injura melteanul, cu gura plina, pe ala cu radarul care sta dupa boscheti in comuna… doar, doar o prinde un fraier care produce banii de radar intr-o luna de munca.
Pentru ca, la nivel de stat, se fura cu vagonul, clar si fara niciun fel de jena. In acest timp prostii sunt sugestionati sa-si plateasca taxele, sa mearga regulat la Biserica si sa se uite cu maxima atentie la rezultatele de la Bac, sa nu cumva sa le scape daca media natioanala a scazut cu 1% fata de anul trecut.
Oho! Si tocmai au negociat un contract gras direct cu CE-ul. Vor implementa servicii de eLEARNING in toate statele membre UE. Daca serviciile sunt la fel de proasta ca AEL-ul pe care il stiu, e grav.
O solutie buna care ar rezolva problemele a fost implementata de bulgari.
Soft-ul produs la comanda pentru guvern (nu licente) trebuie facut open-source pentru a putea fi analizat de popendulatie.
Link aici:
Se emite certificat constatator de neindeplinire a obligatiilor contractuale, cum a primit si Hexi o groaza (cam tardiv, ce-i drept). Cu o hartie din asta nu te mai primeste nici papa pius la licitatii, insa problema este sa se emita documentele (trebuie sa existe sange in instalatie pe undeva).
Între timp: https://news.slashdot.org/story/16/07/04/2042250/bulgaria-got-a-law-requiring-open-source
Vechea problema de cost…
Pe vremea când lumea avea telefon cu fir erau prevazute un număr finit de conexiuni…sa spunem 100000. De revelion conexiunea cu numarul 100001 murea pentru ca nu exista fizic.
Pentru seara de revelion, nimeni de la actualul Romtelecom nu marea capacitatea centralelor pentru ca nu avea sens sa cheltuie mai mult doar pentru o singura seara.
De aceea, cu siguranta si acest server scoate din uz în cele doua perioade din an pe cei veniti peste capacitatea lui.
Nu va cheltui nimeni nimic în plus decat în momentul in care vor avea o crestere a traficului zilnic. Atata timp cat ai au doar doua perioade de vârf… nu vor investi nimic…