siturile inutile de joburi

bestjob, ejobs, myjob, care mai sunt…
Nu, acesta nu este un anunţ că îmi lansez eu site de joburi.

În schimb, mă alătur şi eu oamenilor frustraţi de rezultatele acestui tip de situri.
Ori românii nu sunt dispuşi să înveţe să îşi caute de muncă într-un mod civilizat şi eficace, ori siturile astea se bucură că au 2 milioane de CVuri înscrise şi 60 de angajatori şi consideră că treaba lor e terminată şi se felicită reciproc că au un site de top.
Adevărul este că aceste situri nu ajută mult/destul pe nici unii.

Să o luăm pe rând

Siturile. Atunci cnd îţi incepi newsletterul cu „Gigi nu vei ghici niciodata cine ti-a vazut CV-ul” (primit ieri de la Bestjobs), deja nu te mai adresezi oamenilor care au iqul de 2 cifre. Ce mă interesează pe mine cine l-a văzut, dacă nu m-a sunat nimeni? Toate siturile au o problemă de abordare. Şi asta pentru că au abonaţi mulţi. Şi atât.
Toate siturile de acest gen suferă de prea multe probleme. Majoritatea sunt făcute fără a avea o idee clară despre piaţă sau despre ce fac, porniţi pe ideea „ce mişto ar fi să avem un site de jobbing”, cumperi câteva milioane de afişări, dai 2 interviuri în ziar şi gata, eşti lider de piaţă! Că nimeni nu se descurcă pe situl tău, asta nu e problema ta. Tu ţi-ai fcut datoria şi ai dat o şansă tuturor, nu? De aceea există la gramadă angajatori premium cu angajatori cu adrese de mail la yahoo şi 15 angajaţi, vânzatoare şi tâmplari la un loc cu directori şi manageri.
Cum spuneam mai sus, limbajul de lemn este şi efectul sondajelor demografice, un fel de „dacă suntem prea inteligenţi, ne fug 70% din abonaţi, dacă suntem prea prosti, ne fug restul, care au o idee despre una-alta. Hai să fim undeva la mijloc”.

Angajatorii. Nu ştiu prea multe detalii din partea asta a baricadei, dar cred că puţină seriozitate şi sinceritate în anunţurile de angajare n-ar strica. Nu ştiu dacă se găsesc mulţi aplicanţi pentru „salariu motivant, firmă care nu doreşte să îşi dezvăluie identitatea, angajăm specialişti”.
O amică îmi spunea că ea ar vrea să aplice la un job pentru care compania respectivă a investit mai mult de 3 euro ca sa-l publice şi pentru care s-a chinuit mai mult de 5 minute să îl conceapă. Îmi vine în minte un anunţ al cărui titlu nu avea nimic de-a face cu conţinutul său. Ori, aici nu mai e vina mea, eu vreau să aplic…Sau celebrul anunţ „căutam fată plăcută să ne satisfacă oral. salariu 150€.”
Dar aici este deja o problemă de standarde.

Angajaţii-to-be. Pe HR-Romania aveau o chestie interesantă. „CVul dvs este completat în proporţie de 50% în română şi 10% în engleză. Nu puteţi aplica la această ofertă”. Genial. Forţai românul să fie la zi cu informaţiile, pentru că, atenţie, e în interesul lui. Bine cu de-a sila, că altfel nu se poate! Le aud pe colegele de la resurse umane cum sunt dezamăgite când sapă prin siturile astea şi sună oamenii şi ei nu şi-au mai actualizat CVul de 2 ani sau de 4 luni, timp în care au plecat în Congo sau în Botswana.
Pe unele situri poţi aplica la orice. Absolut orice! Probabil ar trebui un feature „nu puteţi aplica la mai mult de 3 oferte pe zi”, s-ar mai tria. Românii, acest popor minunat, aplică la toate ofertele, chiar dacă nu se califică, chiar dacă nu vor acel job, pentru că au impresia că, dacă fac asta, vor avea mai multe anse. Şi, uneori, dacă unul din angajatori sună, îmi creşte inima în piept de bucurie, chiar dacă la sfârşit, el si-a pierdut timpul şi eu sunt tot şomer.

Nu, acesta nu este un anunţ că îmi lansez eu site de joburi.
Doar o pagină unde oamenii din blogosferă îşi pot publica anunţurile, în speranţa unei mai bune trieri…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

18 comentarii

  1. email d-ala am primit si eu ieri.Si ziceam cine pana mea mi-a vazut cv ul de sunt astia asa de secretosi.

    00
  2. adresa de mail nu e trecuta. sau cel putin nu apare la mine. insemnari similare: ” muie mac” ? :D

    00
  3. Been there, done that…
    Am scos sute de CV-uri de pe eJobs. Stii cati oameni avem in firma luati de pe eJobs? Zero, nada, null, nothing, nimic!

    Cum sa angajezi fetite de 14 ani? Cum sa o angajezi pe „tanti_vasilica@yahoo.com”? Cum sa angajezi pe „papusica28@yahoo.com” ?!
    Cum sa angajezi oameni care nu au nici o treaba cu viata in general?

  4. comments are closed :))

    00
  5. @znuff – site-urile astea nu sunt doar pentru super calificati si cu 10 ani experienta. oricine are dreptul la un inceput si daca esti la inceput si nu ai ce scrie in cv te legi de fiecare amanunt (care ar putea fi relevant pentru pozitia pe care o tintesti)

    00
  6. zoso, ai foarte mare dreptate.

    00
  7. In afara de recomandarile directe („word-to-mouth” :) in cazul cererilor si ofertelor de joburi in IT, aici se foloseste LinkedIn (www.linkedin.com). Iar genul acesta de tool devine tot mai utilizat de catre recruterii de aici. Este de inteles de ce, postul lui Zoso explica foarte bine.

    00
  8. Video Fan: iti doresc sa ajungi in pozitia mea si sa cauti oameni pe eJobs. Nu am cerut calificati, nu am cerut oameni cu experienta de 10 ani. Am cerut Ospatari, Barmani (de fapt, Ospatarite, Barmanite) si nu am gasit nici unu (ma rog, una), si asta din 400 de cv-uri, seriozitatea lipseste cu desavarsire. Din cei 100 sunati, nu s-au prezentat la interviu decat 4 sau 5.

  9. Vezi ca la url-ul imaginii cu mail-ul tau ai pus un / in coada.

    00
  10. anu trecut prin primavara eu si cu un preten am aplicat la un job pentru aia de la bitdefender … softwin sau cum se cheama compania … io am ajuns la interviu da nu m`au sunat inapoi … p`asta din urma … l-au angajat abia acum … pe salariul ce mi-l propuneau mie anu trecut :)

    Deci si angajatorii sunt la fel de dude … exceptiile bineinteles confirma regula

    00
  11. Sunt si exceptii… eu m-am angajat la firma la care sunt de 3 ani in urma unui anunt de pe bestjobs sau myjob, nu mai stiu sigur.
    De atunci mi-am lasat CV-ul acolo, online, si-l mai actualizez din cand in cand, ca nu se stie cand sare iepurele :) Dovada e ca pana acum am fost chemat la cel putin 4 interviuri SERIOASE. La 2 nu m-am dus ca nu m-a pasionat in mod deosebit domeniul, la 2 m-am dus dar nu mi-au oferit suficient de mult peste cat am aici ca sa merite intr-adevar sa plec.
    Ideea e ca poti sa faci treaba si cu aceste site-uri, dar, ca in orice chestie gratuita, exista pleava.

    00
  12. ABS, BestJobs e gratis pentru angaja?i, nu pt angajatori :)
    ?i eu m-am angajat de 3 ori p?n? acum, de fiecare dat? prin BestJobs – foarte mul?umit.
    Ca idee ?ns?, BestJobs n-ar trebui s? mai permit? anun?uri puse de firm? cu identitate nedeclarat?. WTF is that!?

    00
  13. Site-urile de joburi sunt mult mai ok decat erau la inceput. Au filtre, optiuni mai normale, sunt mai usor de utilizat. Totusi acum 3 ani cand recrutarea on-line era la inceput (era si ieftina…) erau mult mai eficiente. De ce? Pentru ca problema cu recrutarea nu-i la site-uri, acestea sunt doar instrumente mai mult sau mai putin utile, problema e in piata de munca. E inflatie mare de oameni valorosi si disponibili pentru angajare, asa ca mi se pare putin probabil ca ar putea aparea o puzderie de profile interesante pe site-urile de profil. Raman totusi principalul instrument de recrutare, asa cum sunt ele si vor ramane pentru ceva timp de acum incolo.

    00
  14. la ce bani se ofera in unele domenii, e normal.

  15. As incerca o alta abordare, inspirata „de dincolo”. Asa ceva…

    Orice feedback e binevenit!

    00
  16. NOU
    #17

    salut

    tarziu citesc si eu postul dar nu ma pot abtine sa nu „comentez” :)

    Sunt recruiter si pana acum am recrutat zeci de persoane prin ejobs, bestjobs, … In ultima perioada a fost din ce in ce mai dificil sa gasesti aplicanti doar postand pozitia. Am cautat candidati in baza lor de date.

    Concluzia: daca vrei sa vina jobul la tine trebuie sa iti indexezi cvul. Sa folosesti cuvinte cheie in CV dupa care recruterii ar cauta o pers cu bakgroundul tau.
    EX pt CVul unui recruiter:
    – interviu
    – intervievare
    – recrutare
    – resurse umane
    – HR
    – selectie
    – assessment center
    ……

    Ajuta daca descrii cat mai in detaliu responsabilitatile – rezultatele …

    PS: cele mai frecvente cautari sunt dupa numele pozitiilor, certificari (limbaje si tehnologii pentru IT&C),

    00
  17. JobsFinder cauta joburi simultan pe bestjobs,myjob,ejobs si careerbuilder.
    Detalii si poze gasiti aici

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube