Situația la zi, vineri, 10 iunie

Mă gândeam în ce postură unică de noroc suntem zilele astea. Anii ăștia. Câte companii ar vrea să mute producția înapoi în Europa, unde e mai multă siguranță, în special în țările NATO, câtă mână de lucru ieftină, câte tăieri de costuri. Chiar și fără autostrăzi sau porturi. Aia e, 2-3 zile transportul bunurilor de colo colo, nu contează, e mai bine decât în nesiguranța din Asia și alte țări.

La fel cu porturile. Nu e un stat eșuat, e un stat impotent. Cum pana mea să nu poți face investiții în port, că e mafia prea mare? Voi sunteți serioși când spuneți asta? Sau de fapt spuneți că nu vă puteți atinge de ei, că vă dau bani și/sau vă au la mână?

La fel cu agricultura. Mă uitam la reportajul de mai jos. 70% din terenul agricol e în mâinile micilor fermieri. „Micilor fermieri” e un frumos mod de a spune că sunt cultivate în continuare cu calul și plugul de țărani care mor de foame.

Altfel, e cineva care stă pe aici de 2-3 luni și care are nevoie să i se spună cum să se protejeze de criză? Sau care nu a prins criza anterioară? Care mai latră acum că „ah, dar tu spui din 2018 că vine criza”?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

48 comentarii

  1. Bună dimineața!

    00
  2. De ce nu il pun sef in port pe Codrin Stefanescu? ala stie cu mafia.

    00
  3. Da, probabil că la un moment dat Dumnezeu ne va băga inclusiv în traistă. Stau într-o zonă a țării atât de frumoasă și de bogată încât ar putea fi raiul pe pământ pentru locuitorii ei. Dar nu. Orașul trăiește din videochat, jumătate din locuințe sunt închiriate ca studio X. Avem trei ape mari care ne înconjoară, dintre care unul e Dunărea, trec zilnic pe aici imense nave de croazieră cu sute de pasageri din comunitate care ar cheltui bani frumoși dacă ar avea măcar un ponton la care să tragă. Dar nu, s-a construit unul cu vreo zece ani in urma cu fonduri europene care a rămas nefuncțional pentru că a fost proiectat greșit și navele preferă să urce câțiva kilometri pe Prut, să intre la Giurgiulesti, un sătuc moldovenesc vai mama lui, și să-i imbete pe pasageri în cramele de la Cricova.
    Ar putea fi bogăție de pește, export, cherhanale peste tot. Dar nu. In Prut se dă cu curent, in Dunăre e mort cam tot de la plase și poluare, de Siret nu mai zic.
    S-ar putea face agricultură că sunt canale de irigații peste tot, a venit un italian și a cumpărat pământuri, face bani omul, ai noștri n-au fost în stare.
    In schimb, avem cea mai mare prăbușire demografică din țară, jumătate din populație și-a luat lumea în cap, slugărește in vest și se întoarce acasă între patru scânduri. Raiul roșu. Nu că alții ar fi fost mai buni.

    00
  4. Nici măcar polonezii, fruntașii Europei de Est nu fac față.E greu să schimbi în câteva săptămâni rutele pe care se transportă milioane de tone de marfă.In Constanța trebuie să ducă băieții din Ucraina cu niste valize de cash la machedonii care controlează portul.
    https://amp2.wiwo.de/unternehmen/dienstleister/transporte-aus-der-ukraine-das-weizen-chaos-an-der-grenze-zu-polen/28399832.html

    00
  5. Cea mai mare prostie a fost restituirea proprietatilor in natura. De la terenuri si paduri, la case si vile.
    Da, oamenii trebuia sa fie despagubiti, dar in bani. Asa s-au creat tot felul de situatii complicate din care au castigat doar smecherii. Probabil asta a fost si scopul.

    00
    • Tu vrei sa spui că nu avea constanda niciun drept la parcul Bordei?? Că plătim că prostii cate 2.5 mil euro lunar???
      Că nu aveau cocos și stelu niciun drept la terenul din rahmaninov????

      Pricinos sarak ce ești!!

      00
    • Și zici tu că Statul ar fi făcut treabă mai bună cu agricultura dacă deținea tot terenul pe care îl dețin acum micii fermieri?!

      00
  6. Care mai latră acum că „ah, dar tu spui din 2018 că vine criza”?

    Eu. Criza care vine, daca vine, are cauze pe care nimeni nu le putea anticipa inainte de pandemie.

    00
  7. Apa e udă și România este un stat eșuat.

    00
  8. In alte stiri, cat de tare e asta(nu ca nu stiam)? sa ne explice astia cu imobiliare Dubai https://www.youtube.com/watch?v=tJuqe6sre2I

    00
  9. La asta cu micii fermieri pare ca stam mai bine ca UE, unde proportia este de 75%:
    „Peste trei sferturi din fermele din Uniunea Europeană sunt mici (sub 10 hectare), multe dintre ele având chiar mai puțin de cinci hectare. Dimensiunea redusă sporește adeseori povara administrativă legată de solicitarea sprijinului pentru venit.”
    Cred ca este derutant faptul ca un producator de legume care lucreaza de ex 1 ha este considerat tot ferma (mica), dar 1ha de solarii nu este deloc putin… Acesti mici fermieri pondereaza mult in statisticile alea

    link in comentariul urmator

    00
    • Dintr-un raport al tradeville:

      Nivelul dotarilor tehnologice este cu mult in urma mediilor europene. Mai putin de 2% din exploatarile din Romania dispun de cel putin un tractor, comparativ cu 84% in Republica Ceha sau 62% in Polonia. In Bulgaria si Ungaria, procentul este 7%.

      00
  10. NOU
    #25

    eu zic sa dam tara asta cu imprumut la norvegieni, elvetieni, germani, olandezi ceva, vreo 2-3 ani… ce pot face mai rau?

    00
  11. NOU
    #32

    In Romania media e 3.6 ha, in Olanda 40ha si in Franta cam 70ha pt o exploatare agricola. Cea mai eficienta e Olanda. Ei au un program national care sprijina comasarea terenurilor pt diferite scopuri din 1920. Ideea e sa se adune oamenii dintr-o zona si sa se faca infrastructura de interes comun pt toata lumea. Sa puna fiecare 10mp sa se faca drum si irigatii, aia 10 mp se iau de la Gigel si se dau la Ionel si in final toata lumea are acces la drum, irigatii, planuri cadastrale, evaluare terenului, analiza chimica etc.. dar a inceput programul asta doar de 100 de ani.

    00
  12. Ala cu calculatorul in mana cu profitabilitatea a uitat sa spuna ca intai tre sa-ti vinzi vila din Primaverii, sa te muti intr-o casa la tara, sa cumperi alea 80 hectare(1-2k euro/hectarul); sa cumperi tractor si vreo 4-5 acesorii (plug, cultivator, insamantare, stropitoare etc), cumperi samanta buna, ingrasaminte, sa muncesti 18 ore in perioadele agricole, sa-ti mai asumi niste riscuri (vanzare, vreme, acte) si poate ai la final de an profit de 30-50 k…. De ce nu iti iei din start cu banii aia 10 garsoniere si le dai in chirie printr-o agentie si traiesti relaxat?

    00
  13. Marea problema a agriculturii este lipsa irigatiilor.

    In anii 90 cand se dateau marile tunuri, dinozaurii i-au lasat pe tarani sa si fure singuri caciula ca sa devina complici la furt… s-a distrus sistemul de irigatii care le punea “painea pe masa”.

    Vedeti si canalul Bucuresti – Dunare facut deja 80-90% si lasat asa de 32 de ani…

    Transportul pe apa e cel mai optim ( cost – cantitate ). Ghici ce?!

    Dunarea pe partea romaneasca nu a mai fost dragata de 32 de ani…

    Feroviar dezastru la fel, merg marfarele cu 20km/h… autostrada est – vest poate poate in 2030.

    De cati ani se chinuie astia cu aia 10km de autostrada pe la Deva si ursii?!

    Mai rapid era sa plece la vanatoare cu prastia dupa ursi…

    00
    • @AlinP „Dunarea pe partea romaneasca nu a mai fost dragata de 32 de ani…”
      Sa mori tu ca asa e?

      00
    • @AlinP
      Si ca idee, ia explica-ne si noua aici, ca poate nu stim, cum e cu „partea romaneasca”, „partea bugareasca”, „partea sarbeasca” si alte parti longitudinale de Dunare cunoscute de tine, ca vad ca te pricepi la navigatia fluviala.

      00
  14. Criza prezisa in 2018 vine cu CFR-ul deci nu-i graba.

    00
  15. Vreau sa asigur cititorii acestui blog sa stea linistiti. Rusia nu doreste ocuparea Romaniei. Cine si-ar dori sa ocupe o tara de cretini? Epitetele ar putea continua dar ma doare sufletul. Din recentul concediu Bucuresti, Brasov, Sibiu cu toate imprejurimile duc inapoi cu mine cea mai draga imagine. Cea de la Otopeni Plecari.

    00
  16. Din ce tot citesc, criza e mai aproape decat credem noi. Sau eu. Aștept cu interes articolul

    00
  17. Ei, asta nu inteleg poetii aia cu „politica nu afecteaza felul cum traiesc, absolut deloc”.

    Pana nu reusim sa mai luam la pila clasa asta politica, sa scoate ceva un pic mai bine din ea, o sa pierdem timp, bani si oportunitati (dintre care multe raman pierdute forever).

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.