Situația la zi, miercuri, 22nov

Din 2022 s-a dat o lege care obligă primăriile să anunțe poliția când se înstrăinează o mașină. Oare de ce? Chiar nu-mi dau seama…În orice caz nu din cauză că românii făceau scheme să scoată mașinile cu motor mare de la taxe și impozite.

Polițistul Tavi explică aici mai detaliat.


În cazuri din astea, de start-up-uri cu șanse mici de reușită, eu în locul celor care au investit aș căuta pe toți ăia care au zis că da, e o idee beton, o să rupă, și le-aș rupe un deget. Și după aia nu aș mai vorbi niciodată cu ei.

Că așa se întâmplă, prietenii nu vor să îți spună că e o idee proastă, și tu pierzi ani din viață încercând să o facă să meargă.


Youtube se luptă cu utilizatorii în încercarea de a scoate mai mulți bani de la ei, întâi interzicând adblock-erele și acum întârziind cu 5 secunde începerea clipului. Pentru că streamingul costă. Banda costă. Serverele costă. Oamenii costă.

Știu, fac 1 miliard profit pe an, dar ei nu se uită la asta, se uită la câți oameni consumă conținut pe gratis.


Poate cineva explica cum funcționează repartitoarele astea și de ce le vrea statul? Când stăteam la bloc nu exista așa ceva și nu mă pricep.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

83 comentarii

  1. Eu am prins mizeriile alea de veneau odată pe lună să citească, o mizerie de făcut bani că de înregistrat, nu înregistrau ok.

    Dacă se ajunge la repartitoare, recomand și robineți cu cap termostat.

    Comentariu apreciat.501
    • Stiu ce te gandesti dar, din informatiile mele, robinetii nu mai pot fi dati la 0 fix ci tot or sa lase sa treaca putina caldura prin ei. Cel mai fain e cand ai repartitor in bucatarie si folosesti aragazul/cuptorul. Cunosc un caz in care, anul trecut, pentru acelasi tip de apartament s-a platit intretinerea 850 lei cu repartitor si 625 fara. La consumul de apa si cheltuielile comune au fost mici diferente dar, tot s-a platit cu 100 de lei mai mult.

      227
    • Eu am gaze, dar am cap termostatat pe toate caloriferele si se simte. Nu cred ca nu pot fi dati pe 0, ma gandesc ca asta face supapa aia, nu? Si daca trece apa mai putina, practic trece fara debit si nu prea mai incalzeste

      92
    • @Radu nu te impiedica nimeni sa ai robineti pe tur si retur astfel incat sa opresti total fluxul de apa si caldura. E si mai sigur, in caz de incident cu vreun calorifer nu mai trebuie golita coloana.

      Comentariu apreciat.352
    • Doar o sa fortezi caloriferul vecinului sa incalzeasca mai tare asta daca nu stai intr-un bloc de pensionari si opresc toti caldura.

      1217
    • Raspunsul anterior e pentru Andrei.

      @Jean: Tot exista riscul de „inghet” din acelasi motiv pe care i l-am scris lui Andrei. Tousi, cred ca legal nu ai voie sa ai consum 0 la caldura ca debransarea e ilegala.

      Indecis. Tu ce zici?426
    • @Radu am caloriferul din bucatarie cu repartitor foarte aproape de cuptor nu e nicio problema. Consum inregistrat 0 ca oricum stau cu acel calorifer oprit ca sunt fumator si e mereu geamu deschis in bucatarie.

      147
    • @Radu, eu îmi aduc aminte la părinți ca erau înseriate, sigur erau înseriate că si acum pe centrala termică tot înseriate sunt. Înserierea este la interior, dacă eu opresc caloriferele în interiorul apartamentului, nu am treabă cu coloana, că nu din caloriferul meu pleacă căldura la vecini ci din coloană.

      Nu știu dacă este ilegală debranșarea, pe la părinți toți sunt pe centrale, la fostul meu apartament la fel.

      Știu că dacă trecea coloană prin casă, pe aia nu aveai voie să o dezafectezi, dar nu are treabă cu caloriferele.

      La asta știu și un caz : omul era debranșat dar trecea coloana pe la el. Asociația i-a făcut somație să plătească căldură că vezi domnle, se încălzește la țeava aia.

      El s-a enervat și a zis, ok, atunci voi îmi dați mie chirie că țin țeava aia, deși eu nu sunt branșat. A rămas așa :)

      Indecis. Tu ce zici?274
    • repartitoarele alea masoara temperatura caloriferului si temperatura aerului din camera. daca temp aerului e mai mare ca a caloriferului atunci nu inregistreaza nimic.

      robineti termostatati exista de mai multe feluri, unele pot fi inchise total, altele nu. oricum o instalatie facuta corect va avea si robineti inainte de termostat pentru fiecare calorifer care pot opri totul, asfel incat sa nu trebuiasca sa golesti toata instalatia pentru un calorifer gaurit.

      concluzia matematica, aia data de legile termodinamicii, nu aia din povestile tatei gica de la 3, este ca repartitoarele iti vor scadea costul daca esti om rational. daca esti un nebun care sta cu caloriferele deschise maxim dar cu geamul deschis, alea vor inregistra in draci si aia va fi si realitatea, ca consumi, tu vei lua o parte uriasa din energia agentului termic si asta va iesi pe geam in loc sa ajunga si la vecinul ala de deasupra.

      226
    • @lrpx: Depinde in ce oras stai. De exemplu, in Oradea nu te mai poti debransa fiind ilegal si incalcand ceva HCL.

      In Oradea nu avem gaz asa ca montarea de centrale e un vis cam indepartat. La nivel de bloc ca la case (nu peste tot) poti fi legat la gaz.

      71
    • @Andrei coloana de trece prin casă este coloana comună, trece pe la tine, trebuie sa plătești. Nu o poți deconecta, la fel sunt și țevile de apă, nu le poți taia doar pt ca trec prin pereții tăi.
      Nu îți place, te muți la casă.

      25
  2. Repartitoarele sunt aparate neetalonabile metrologic, adica nu exista institutie care sa iti confirme ca aparatul a sau b sau c a masurat corect fata de marimea etalon.

    Obligativitatea curge dintr-o directiva europeana pt eficienta energetica.

    Comentariu apreciat.490
  3. Legat de repartitoarele de caldura, l-am intrebat pe Bard si a raspuns asa: https://g.co/bard/share/bdf3bc5e6c72

    422
    • Pe langa explicatia de mai sus, ele trebuie programate cu tipul de calorifer si numarul de elementi. NU sunt dispozitive care masoara exact. Singura metoda exacta e cea pe care o foloseste radet in subsolul blocurilor. Temperatura la tur, temperatura pe retur si debitul de agent termic. Practic, formula este E=m * c * deltaT. O sa fie distractie maxima cu diferentele care o sa apara intre contorul oficial si ce spun aparatele. Daca as fi avocat acum ar fi momentul sa ofer asistenta legala pro bono pentru dat in judecata firmele care monteaza repartitoare.

      Comentariu apreciat.334
    • Oh George, multumim ca l-ai intrebat tu pe Bard pentru noi. Sunteti amandoi baieti de treaba.

      Indecis. Tu ce zici?273
    • @ev21, oricand!

      A fost un fel de misto pentru cei care nici macar in zilele noastre nu sunt in stare sa gaseasca raspuns la intrebari simple. Poate ca si Zoso a facut misto intreband: „Poate cineva explica cum funcționează repartitoarele astea?”

      Intrebarea mai complicata e, intr-adevar: „De ce le vrea statul?” – la care Bard cu siguranta nu poate da un raspuns :)

      37
    • E=m * c^2 si iti pleaca caloriferul cu viteza luminii.

      Aveti grija cu repartitoarele, mai ales daca aveti pensionari sau saraki in bloc. Veti plati ca si cand aveti centrala si veti sta in frig daca vecinii isi inchid caloriferele.

      118
    • @George, ce sa vezi? Bard are un raspuns la fel de relevant si la cea de-a doua intrebare.
      https://g.co/bard/share/40922ed29f7b

      42
    • @Andrei G, good!

      20
  4. Legat de YouTube, aceștia au avut super profit și când reclamele erau mult mai scurte, dar cănd o dai grav in nesimțire cu 2 reclame lungi la început de video plus nenumărate reclame in timpul vizionarii, trebuie sa te aștepți că lumea sa găsească workaround-uri sa scape de ele.
    Doar mie mi se pare că google în ultime vreme au devenit greedy as fuck?

    Comentariu apreciat.981
    • Nu doar in ultima vreme.

      Comentariu apreciat.461
    • NOU
      #22

      „In ultima vreme” de cativa ani.

      Comentariu apreciat.451
    • LOL in ultima vreme adica de prin 2008?

      Comentariu apreciat.331
    • Nu numai google. Toti. Totul e subscriptie acu, nu mai poti sa dai 3 clickuri fara sa te abonezi lunar.
      Ce vremuri erau odata cand gaseai user si parole la siteuri cu gagici.
      Nici acum nu pot sa uit primele tatze digitale downloadate pe un modem de 54k si cum se descarca imaginea aia linie cu linie. Pana aparea blanita terminai de 2 ori :)

      Comentariu apreciat.644
    • Doar eu am impresia ca „secunda” din reclamele youtube dureaza mai mult? Eu cred ca adauga cateva sutimi la fiecare secunda.

      Comentariu apreciat.400
  5. pot fi multe motive pt care un startup crapa, nu neaparat ca e ideea rea. Poate sa nu fie momentul potrivit, poate sa fie o perioada proasta in piata, poate sa fie echipa nepotrivita.

    Comentariu apreciat.401
  6. Avem la bloc repartitoare care transmit datele automat către o firmă. Am scăpat de vizitele lunare unde administratorul trecea într-un tabel toate cifrele alea. În fiecare lună găsesc în cutia poștală foaie individuală cu consumul total și personal la apă rece/caldă și căldură la fiecare calorifer.
    Însă aștept cu nerăbdare să se facă ceva asemănător și la gaze pentru că astea sunt la comun și sunt vecini care pornesc aragazul și cuptorul ca să încălzească tot apartamentul.

    Indecis. Tu ce zici?2715
    • Și cât plătești citirea radio ? Ca la mine e 20% din costul total al apei. Cam mult 1500 de lei per bloc pentru o chestie automata care durează 2 minute.

      171
    • dubios rau la voi. la mine e 2 sau 3 lei pe luna de repartitor.per total in bloc intre vreo 10 si 20 de lei pe luna.

      13
    • @eddie, la mine este in jur de 2-3 lei per repartitor si inca 2-3 lei pe fiecare contor de apa calda/rece.
      Am 6 repartitoare si 7 contoare, asa ca platesc in jur de 30 de lei pe luna doar citirea acestor echipamente. Destul de mult din punctul meu de vedere.

      131
    • @eddie, parcă 2 lei de aparat era ultima dată când am verificat

      11
  7. Stii ce e frumos?
    In mod obisnuit masinile cu motoare mari erau peste 2999cmc
    Acum am tot auzit ca impozitul mare e peste.. 2l, adica 800 lei+

    104
  8. De ce vrea statul repartitoare: pentru ca firmele autorizate sunt ale unor baieti destepti, sunt de-ai lor. Super schema: angajeaza niste Dorei sa monteze repartitoarele apoi stau chill si vin banutii. Simplu.

    Comentariu apreciat.630
    • Si asta, dar si faptul ca baietii au facut stoc de cateva milioane repartitoare , care zac. Nu anul acesta, ci acum 7-8-10 ani.Si stocurile se cer vandute.

      Comentariu apreciat.360
    • Ia căutați voi pe bing sau yandex, ca pe google au scos paginile critice, la firmele alea de fac advertoriale la știri cu repartiotarele, să vedeți cine le deține, ce scandaluri au fost si cum a crescut cifra de afaceri de 20 de ori într-un an…

      191
    • @eddie

      Zi-ne, nu ne ține în suspans.

      72
    • @eddie, nu poti sa ne dai 1-2 exemple de firme, ca sa stim ce sa cautam?

      72
    • Am pus, dar e in moderare. Căutați decorpress Ploiești.

      60
    • Pentru ca am trecut ca angajator prin povestea asta, iti pot spune cam asa:
      – in pandemie a fost oK, oamenii deja antrenati lucrau de acasa.
      Stau ce au de facut, treaba mergea.
      – intre timp unii au plecat, altii au venit. Cei noi nu sunt pregatiti si nu are cine sa ii pregateasca + sunt foarte antisociali.

      Indecis. Tu ce zici?3224
    • @Bogumil
      Dar daca tu angajezi si nu ai incredere ca omul ala isi face treaba de acasa… ce sa zic… problema e in alta parte

      Indecis. Tu ce zici?287
    • daca le dadeai bani, nu mai plecau :))

      Indecis. Tu ce zici?264
    • As veni la birou. Dar stau si eu doar 6 ore, sau primesc bani pe cele 2 ore in plus petrecute in deplasare?

      Nu? Nasol. Stau acasă. Mai sunt zece angajatori care m-ar angaja fără pretenția sa vin la birou.

      Îmi pare rău daca suna arogant, dar se mai schimba piața, oamenii, natalitatea. Nu mai merge la fel decizie sa fii angajator cu sorici gros, pe modelul oricine poate fi înlocuit, eu îți fac un favor ca te angajez, 2 cu sapa – 3 cu mapa.

      233
  9. Salut !

    Cică repartitoarele măsoară temperatura ambientală, nu pe cea din calorifere: https://romania.europalibera.org/a/repartitoare-caldura-radu-opaina-10-intrebari/32677296.html

    Cum ar veni, potrivit legii, dacă ai casa izolată și termopan plătești mai mult dacă ai repartitor, nu mai puțin.

    Indecis. Tu ce zici?1122
    • Boss, FIZICA ! Masoara ambientul din camera SI caloriferul, de-asta sunt lipite pe calorifel in plm. Lasa-l pe opaina, ala a facut scoala de administratori. Asta e un subiect bun pentru cristian presura. Sa explice pentru mase.

      In functie de tipul, forma si numarul de elementi al caloriferului ai un anumit coeficient de convectie. Coeficient care e determinat empiric. De-asta NU E EXACT.

      Comentariu apreciat.356
    • @Costin
      Sa vezi ce bine masoara si ce valori se citesc, dupa ce isi inchid vecinii pe ale lor si se incalzesx prin pereti.
      Eu zic sa iti pui tu si sa ne scrii peste 1 an.

      118
    • @Alexx, poate n-ai inteles, eu sunt impotriva. Problema cu vecinii e altceva. Nu e de la aparatele astea. Poti sa ai si mama sistemului de masura, daca vecinii inchid caloriferul, o sa fii facturat mai mult. Asta e fizica, nu e de la aparat in sine.

      102
    • @Costin : Am văzut în nemția alt timp de repartitor, mai bun si mai exact: era pe robinetul de intrare si mai avea un senzor pe robinetul de ieșire din calorifer, practic masura strict diferența de calorii dintre intrare si ieșire. Astea aplicate care măsoară temperatura de pe calorifer si ambientală sint imprecise rău de tot…

      181
    • @eddie, ala e cel mai corect. Senzor de temperatura pe intrare si iesire si senzor ultrasonic de debit (integrat in unul din ele). Dar tot nu scapi de utilizarea proasta. Deschizi geamul cu caloriferul in functiune, platesti. Vecinii tai inchid caloriferele, platesti.

      74
    • costin, pai si nu era exact asta scopul principal al repartitoarelor?

      sa platesti cat consumi? de ce te intereseaza ce face vecinul? el vrea 18, tine 18, plateste 18. tu vrei 28, tii 28, platesti 28. ca nici tu nu ii platesti vecinului cota parte la factura de curent vara cand el are tot 18 si tu tot 28.

      si nu, nu conteaza de ce tine 18, de zgarcit, de prost, de ticalos sau ca asa se simte bine. daca vrea 18, aia e.

      da, pentru siguranta si igiena cladirii ar trebui stabilita o temperatura minima sub care nu ai voie sa cobori si aia sa fie asigurata automat fie prin termostate fie prin coloane contorizate separat si care se taxeaza ‘pausal’, sau mai stiu eu ce scheme mai au inginerii din ziua de azi.

      63
    • @Costin
      1. Si daca ai centrala proprie de apartament platesti mai mult atunci cand stai cu geamul deschis si cu caloriferul in functiune. Adica este normal sa se intample asa, pentru ca se pe geamul ala deschis se pierde caldura.
      2. Daca nu vrei sa platesti mai mult atunci cand vecinii isi inchid caloriferele, ai posibilitatea sa iti izolezi mai bine apartamentul. Problema este ca trebuie sa izolezi atat paretii care intra in contact cu apartamentele de pe acelasi etaj, cat si podeaua si plafonul.

      51
    • thebblack si andrei, asta am si facut la fosta garsoniera, am izolat toti peretii cu vecinii, si plafon, din considerente de zgomot.De abia dupa am vazut ca m-a ajutat si la gaze.
      Cei cu centrala stiu sa nu aeriseasca cu caloriferele mergand, dar nu ei fac obiectul discutiei.Pentru cineva care a stat toata viata la radet, o sa i se para incomod -> plateste.
      thebblack, perfect de-acord cu temperatura minima impusa.

      31
    • Costin, masurarea presupune etalonare. Fara etalonare exista cel mult aproximare, care e altceva. Fara suparare.

      40
    • costin, suntem de acord cu temperatura minima… dar xeva imi spune ca diferim grav la valoarea ei… eu zic ca un un 5, maxim 10, e de ajuns, caz in care daca cladirea are o izolatie exterioara ok se pot mentine chiar si in lipsa incalzirii active.

      01
    • @Costin Honorius are si nu dreptate. Daca ai caloriferul rece ca e deranjament pe coloana, si incalzesti casa cu aragazul, resou sau calorifer electric, repartitorul clasic tot inregistreaza consum.

      30
  10. Legea care obliga primăriile sa trimita la politie este din cauza ca la vânzarea unei mașini, noii proprietari „uitau” sa înmatriculeze noua achizițiesi faceau diverse combinații. Pentru cine vrea sa vândă o mașină recomand urmatoarele:
    – scris pe talon ca mașină a fost instrainata;
    – sa mai aveți rovigneta valabila încă 3 luni, pana se radiază mașină automat dacă proprietarul nu o înmatriculează, sa nu umblati pe drumuri pentru a anula amenzile;
    – în ziua în care s-a scos mașina de la primărie, dat mail la asigurător pentru a închide asigurarea. Ca sa nu facă noul proprietar accident cu asigurarea voastră.

    220
    • Ca idee, la inchiderea asigurarii primesti si banii inapoi daca faci cerere, pentru perioada ramas din valabilitatea politei. Eu am vandut masina cu 11 luni de valabilitate polita – mi-am luat banii inapoi.

      170
    • Prin alte tari la politie cand imatriculezi masina, trebuie sa arati si asigurarea obligatorie noua.

      93
    • @CatalinM, si in Romania exista aceeasi obligatie. Nu poti inmatricula o masina fara sa ai RCA valabil pe numele tau.

      40
  11. ,,Din 2022 s-a dat o lege care obligă primăriile să anunțe poliția când se înstrăinează o mașină. Oare de ce? Chiar nu-mi dau seama,,
    Pentru ca ca de exemplu exact in 2022, masina vanduta de mine a ajuns prin ceva sat in judetul Hunedoara, revanduta la a cincea mana unde un gugistiuc de 20 a facut un accident nasol.
    Ce m-a salvat a fost exact contractul de vanzare cumparare si aplicatia Atlas de la Primaria Timisoara.

    Comentariu apreciat.281
  12. Repartitoarele fac o treaba simpla si foarte complexa. In fapt ele inregistreaza niste unitati generale care arata cat de cald a fost caloriferul si cat timp raportat la temperatura mediului ambiant. Aceste indicatii sunt corelate apoi cu caracteristicile caloriferului (elementi, dimensiune) si ale camerei (orientare, dimensiune geam, izolatie, etc) si astfel se obtin alte valori care se cumuleaza si se obtine consumul de „unitati” pe cladire. Apoi factura de la distribuitorul de caldura se imparte in functie de aceste unitati prin regula de trei simpla la fiecare apartament.
    Avantajul este ca se impart cheltuielile cat de cat in functie de consumul real al fiecaruia.

    711
    • Fundamental exista un mare avantaj al existentei repartitoarelor chiar daca impartirea cheltuielilor nu e perfecta cum vor unii de mai sus. Avantajul major este pentru cei ce nu doresc sa consume, pentru ca daca lasi caloriferele inchise (evident repartitoarele au sens si cand ai robineti pe calorifere) vei plati pentru caldura o suma nesemnificativa. Util mai ales pentru apartamente nelocuite, cand pleci in vacanta, etc.

      124
    • Stati sa vedeti cum o sa apara vreun tocilar de la poli cu flipper zero sa-ti modifice coeficientii si s-au dus toate „unitatile”.

      34
  13. NOU
    #68

    Repartitor este un termen destul de generic. A nu se confunda denumirea comuna folosita atat pentru ce se monta acum 30 ani cu ce se comercializeaza in prezent pe piata.

    Dispozitivele de acum sunt niste dispozitive precise care iti masoara caldura consumata. Adica in interiorul echipamentului agentul termic de la centrala de bloc sau punct termic de cartier cedeaza caldura catre agentul termic din apartament printr-un asa numit schimbator de caldura.

    Rolul ansamblului este sa furnizeze caldura (pentru incalzirea apartamentului sau a apei calde, sau ambele) la cerere, in functie de consumul din apartamentul pentru care este prevazut, prin urmare se va factura pe baza consumului, nu se mai imparte factura de pe bloc / scara la toti consumatorii. Se evita eventuale discutii legate de „de ce mi-ai facturat mie atat daca eu sunt singur” sau „eu tin caloriferele oprite” sau „n-am fost acasa” etc.

    Raspunsurile de pe Bard sau similar sunt insuficiente / gresite / generice pentru ca nu stie utilizatorul ce sa intrebe specific. Exista o varietate de modele in functie de aplicatie.
    Nu e nevoie de senzori pe calorifer sa ce se mai spune.

    Iar modelele actuale sunt foarte precise, stiu un bloc de apartamente (spre) premium din Brasov la care cel putin la nivel de proiect avea aceasta solutie pe fiecare apartament, cu o singura centrala pe bloc.

    Las niste linkuri ca idee, sper sa nu intre comentariul in spam.
    https://www.purmo.com/ro/noutati/30990.htm
    https://ratiotermshop.ro/modul-de-incalzire-contorizare-si-preparare-apa-calda-menajera-rsm-20-cu-pompa-wilo-yonos-para-15-6-p14083
    Iarasi, preturile sunt orientative, nu va imaginati ca un dezvoltator care cumpara 50 bucati le ia la pretul asta.

    37
    • Baiatu cu citirea, cateva intrebari pertinente, doar ca sa vedem cata transparenta au firmele.

      1. Cum se stabileste cat consuma unul cu calorifer cu 10 elementi vs. 5 elementi? Ambele cazuri cu aceeasi temperatura in camera si aceeasi temperatura a agentului termic. Cum se stabilesc coeficientii si cine ii stabileste? Formule de calcul?

      2. Aparatele sunt metrologizate? Daca da, aveti buletine?

      3. Modul de calcul al facturii este trecut pe verso ?

      120
    • Also, daca esti inginer la vreo firma de genul, esti unul foarte prost.

      62
    • Stai ca mai vin idei:

      4. Mi-a soptit o pasarica ca prin 2012, in Colentina, daca prindeai masina cu baietii care citeau la distanta, pentru o suma modica de cateva sute de euro se putea modifica aparatul din soft. Stii ceva de asta?

      82
    • Acum 30 de ani, in 1993, nu se monta mai nimic. Majoritatea apartamentelor plateau în regim paușal. Poate acum 20 de ani. Și oricum multe dintre firmele alea montează aparate de acum 8-10 ani.

      30
  14. Daca studiul de piata in deschiderea unei afaceri se bazeaza pe „mi-au zis prietenii ca ar rupe” ar trebui din start sa faci altceva cu viata ta.

    120
  15. pt ultimul punct, cel cu repartitoarele vezi aici

    https://eficient-energetic.ro/eficienta-energetica/

    14
  16. NOU
    #75

    Mi-am dat seama ca nu am raspuns la intrebarea „De ce le vrea statul?”
    In teorie, ar trebui sa optimizeze consumul de combustibil folosit de centrala / punctul termic care furnizeaza agent termic (apa calda) catre asa numitele repartitoare.
    Ca introducere ar trebui sa explic ca o centrala termica este un ansamblu de echipamente (cazan – ăla care produce caldura din gaz sau alt combustibil, pompe, echipamente de siguranta – supape / vase de expansiune, robineti, automatizare, etc) si cand depaseste o anumita capacitate echipamentele se vand separat pentru modularitate, nu o singura cutie, cum avem in apartament.

    Pentru un bloc sau un ansamblu de blocuri se vor monta intotdeauna mai multe cazane din motive de redundanta si modularitate. Prin urmare si celelalte echipamente aferente vor fi multe. Deci este un ansamblu complex.

    E, cu aceste repartitoare a.k.a. module termice se poate ajusta foarte fin functionarea intregului ansamblu in functie de consumul total de caldura. Pana la urma interesul este in reducerea consumului de combustibil, ca asta ne doare. De exemplu, fara modularizare centrala termica poate functiona la capacitate 80% cand pe baza consumului ar fi necesar doar 60%.

    Ideea de la care se pleaca este buna – teoretic reducem consumul de combustibil, reducem productia de centrale mici, se vor produce mult mai putine, dar mai mari. Reducem emisii, etc. Modelul exista, in vest functioneaza.

    In practica nu se ajunge neaparat la consumuri mai mici pentru ca exista si pierderi de caldura pe traseul conductelor iar o centrala de bloc oricat de modulara e, nu va fi mai modulara decat 30 de centrale de apartament. Adica din 30 de centrale poate teoretic sa fie doar una in functionare. Ar insemna un consum sub 5% din toata capacitatea instalata in bloc la capacitate nominala. Pe cand o centrala de bloc nu stiu daca o poti aduce la mai putin de 10-15% din capacitatea ei nominala.

    Pe de alta parte, sunt mai putine riscuri de incidente cu o singura centrala decat cu 30 – ganditi-va ca sunt oameni care nu-si fac reviziile instalatiilor de gaze sau a centralei, nu stiu cati isi schimba detectorul de gaz sau pastila senzorului la 3-5 ani cand isi pierde sensibilitatea, etc.
    La centrala de bloc teoretic asociatia ar trebui sa aiba contract cu o firma care va face reviziile periodice. Nu mai zic, la cele peste o anumita capacitate ISCIR cere supraveghere permanenta si altele.

    46
    • In continuare nu ai raspuns :) Pentru ca intrebarea este despre altceva.
      Raspunsul e bun, de folosit la un eventual articol despre centralele de apartament :D

      81
  17. Aia cu inmatricularea si transferul masinilor mi se pare ca in evul mediu in Romania. Nu inteleg logica de a gestiona si la politie si la primarie si la cumparator si la vanzator aceasi masina. Logica mea ar fi ca mergi cu contractul, acte, etc si numerele (daca e cazul) la un ghiseu al statului, se inregistreaza contractul, transferul proprietatii si de acolo toate institutiile de stat isi actualizeaza datele. Nu pot sa inteleg de ce nu comunica baza de date de la primarie cu cea de la ANAF, cu cea de la RAR, cu cea de la RCA si cu cea de la politia circulatiei.

    110
    • și la case e la fel. trebuie să o declari la cadastru și la taxe și impozite. ca poate nu ai treabă.

    • @Vali cum e in Belgia:

      „The Vehicle Registration Service (DIV) is responsible for the registration of cars, motorbikes and trailers over 750 kg. It keeps a databank for numerous organisations such as the police, the Finance FOD, insurance companies and so on. When you register with the DIV, you receive a certificate of registration and a license plate.”

      Adica e un serviciu care comunica cu toate celelalte. Adica nu e chiar SF, exista modele, doar trebuie copiate.

      90
  18. Sunt patit la faza cu informarea politiei de catre primarie la vanzarea masinii.
    Inainte sa vand masina am hotarat sa imi pastrez numerele de inmatriculare, asta presupunand ca cumparatorul la inmatriculare va fi obligat sa aleaga alt numar de inmatriculare.
    Dupa 6 luni ma duc la politie sa imi recuperez numerele si supriza, in baza lor aparea ca tot eu sunt proprietar. Ii dau actele de scoatere de la primarie si domnisoara de la ghiseul imi raspund cu sictir, nu ma intereseaza ce aveti dvs, la mine in calculator apare ca nu e vanduta, nu s-a trimis nimic de la primarie. Solutia a fost sa cerere la primarie sa transmita informarea catre politie, mi-au raspuns ca au facut. Intre timp mi s-a luat si nu m-am mai dus la politie sa imi recuperez numerele. Deoarece masina aparea tot pe numele meu eventualele amenzi imi pot reveni mie. Momentan nu am primit nimic.

    30
  19. Brave browser, merge youtube în fundal pe android și fără reclame.

    40
  20. S-a mai zis, dar zic și eu.
    Repartitorul măsoară diferența de temperatură dintre spate (calorifer) și față (aer din cameră). Dacă diferența e pozitivă, incrementează un contor în funcție de niște coeficienți (care depind de tipul caloriferului).
    Contorul de la subsolul blocului înregistrează debitul de agent termic și temperatura, apoi se calculează energia consumată (MWh – asta plătim).
    Dacă factura de la termoelectrica e de 1000 de lei (conform contorului de la subsol) și am trei repartitoare care au contorizat 30, 20, 50 de impulsuri, împart cei 1000 de lei proporțional cu impulsurile.

    Asta e tot.

    30

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile