Situația la zi, marti, 31 august

România pierde populație, titrează toată presa, la comunicatul INS. OK, e ușor de observat, dar:

  1. nu a întrebat nimeni câți locuitori de la sat și câți de la oraș au plecat. prea mult să ceri și ce studii aveau. informații utile pentru a vedea cât pleacă la muncă forță brută și cât forță educată.
  2. dacă punem cap la cap cu cât se construiește, vedem că orașele mari nu pierd locuitori, din contră, câștigă. oamenii vin unde sunt banii.
  3. ne uităm că statul nu are nici o politică pentru a încuraja natalitatea, iar familiile văd asta și nu fac copii. cum adică școli, creșe și grădinițe printre rezidențiale? păi ce treabă are statul? el doar vrea copii…
  4. pleacă oameni de la țară la muncă fizică și dau terenul în arendă, ceea ce e bine. mai puțini oameni făcând agricultură de subzistență, mai mulți în fabrici și uzine. da, nasol că azi în uzinele din afară, dar poate ajung și în uzinele noastre la un moment dat, când vom avea autostrăzi, spitale și facilități pentru copii și adulți.

Aproape că îmi pare rău pentru oamenii care trebuie să producă aceste texte. Toți trebuie să începem de undeva, dar dacă trec 2 ani și tot texte din astea produci, ai o problemă.


Ministrul Energiei a ieșit și a zis că nu se poate face nimic pentru nimeni și că trebuie să așteptăm cuminți să vedem ce ne dau rușii. Gaze sau altceva. Important e că nu se poate face nimic, statul nu are mecanisme pentru nimic, doar vrea taxe, dar nici pentru alea nu are mecanisme de colectare de fapt.


poluare-ecologie-plastic-emisii

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

64 comentarii

  1. Păi da, statul vrea taxe. Din facturi mai mari are și statul taxe mai mari.

    00
  2. Înc-un an, și iarăși vine PSD la putere.

    00
    • Și care ar fi diferența?

      00
    • @Vasi Steag rosu cu trandafiri in loc de sageata.
      Și mai multe mutre de securiști la TV.

      00
    • Eu sunt singurul de aici care stie ca nu conteaza cum votam.
      Singurul lucru care conteaza este cu cine va face alianta UDMR-ul, de fiecare data.

      00
    • vasi, una mica, insesizabila poate pentru unii, dar extrem de imprtanta. cu cacatii urat mirositori de la pnl, jumatatea mai tembela a usl-ului, nu simt nici o amenintare in ce priveste apartenenta la ue si nato.

      cu psd-ul (jumatatea mafiota) la butoane ma simteam in permanenta pe o lama de cutit inclinata spre bratele atotprimitoare (desi par mai degraba falci imbalosate) ale mamei rusia.

      00
  3. au trecut aproape 2 ani de la programul casa verde, program pentru instalat fotovoltaice pe case, a fost omorât și teoretic reînviat, practic nimeni nu zice nimic de el, dar noi vrem energie ieftină

    00
    • Funcționează.

      00
    • @Sly Unde funcționează? Da, într-adevăr, se vând și se instalează fotovoltaice, dar la prețul întreg, ceea ce înseamnă minim 24.000 de lei. Cu plata în rate (495 de lei lunar timp de 7 ani, ofertă de la EON) ajunge la 41.580 lei. Să se calculeze în câți ani amortizez investiția dacă factura mea lunară este acum de 100 de lei (și nu-mi garantează nimeni că toamna sau iarna factura mea va fi 0 lei).

      00
  4. Statul nu are nicio strategie, dar nici nu prea mai știu țări unde să stea mamele 2 ani în concediu de creștere copil, apoi să mai primească și un ajutor cică stimulent de inserție timp de un an de câteva sute de lei pe lună.

    00
    • Poate pentru ca au unde ii lasa?daca nu ai parinti ce faci cu un copil mic de cateva luni,un an?il lasi singur in casa?
      A,iei bona normal,deci unul din parinti o sa munceasca gratis,salariul il dai la bona.nu mai bine il cresti tu de banii aia?
      E frumos cum din alte tari luam numa ce ne convine:vai acolo nu stau mamele pana la 2 ani,dar nu luam si partea cu cresele,ca parintele nu munceste pana la 18,nu face 10 ani in trafic,au parcuri,au salarii decente,spitale etc

      00
  5. În uzinele noastre ajung vietnamezi, sri lankezi, etc. pentru ca UE ne cam obliga sa-i platim mai bine decat pe romani.

    Ok, aici se poate invoca și „lenea” angajatului român când este sub sef român, dar dacă 20 de ani de „mai sunt 20 la ușă ca tine” n-au rezolvat problema asta, n-o so rezolve nici riscul de a pierde jobul in favoarea unui vietnamez.

    Ce-i drept, vietnamezul nici n-are rude la țară de la care să aducă murături, gemuri șorici, cârnați. Ba chiar, ocazional și un sfert de porc.

    00
    • se fac lucrari pe strada unde stau. SUnt cam 10-15 asiatici (par filipineri, taivanezi, ceva de genu). Isi iau pauza pe strada, pe unde prind, la umbra…. nu vezi o hartiuta, nimic lasat acolo unde au stat si mancat. Pe cand muncitoru roman lasa dupa el ambalaje, vesnicele „grenade” noimarkt (sau cum naiba se scrie)

      00
    • @sfatuitorul Ca oricine aflat in tara straina le e frica sa incalce legile locale ca sa nu-i trimita acasa.

      00
    • ma cam indoiesc ca stiu legile si vad la localnici ca nu respecta asa ceva. Romanii prin ce tari au plecat nu au respectat nimic, mentalitatea nu o schimbi usor. Mi se par a fi respectuosi, cu ceva bun simt, oricum n-au scarba aia de pe fata ca la romani, de ” ce dracu vrei si tu, hai valea de aici”. In fine

      00
    • @sfatuitorul vietnamezii veniti aici sunt la 8300km de casa (cu avionul) boss. de asta respecta legea.

      00
    • Da’ unde te obliga „UE” sa ii platesti mai bine? Just askin’, ca nu stiu vreo lege in sensul asta, mai invat ceva nou azi

      00
    • Cum sa te oblige UE sa-i platesti pe vietnamezi mai bine ca pe romani?

      Si cum crezi ca patronul ar prefera un vietnamez (care necalificat costa sa-l angajezi si dureaza, ca e pe cote, cacaturi – se dau mite pentru a putea angaja d-astia) fata de un roman la acelasi pret?

      Serios, unii de unde le scoateti ideile astea si le trantiti ca si fapte? Da-mi o sursa pentru porcaria asta ce-ai spus-o acum…

      00
    • Să spun pentru a 1000-a oară părerea mea despre ăia care zic de români, că sunt puturoși, neserioși și că nu muncesc?
      E una foarte proastă și de obicei se lasă cu spurcăciuni în comentarii și lumea iar se simte ofensată de limbajul meu de autobază.
      Românii dacă sunt respectați, plătiți corect, muncesc în condiții decente și nu sunt hămăliți in bunul stil al patronului român, cunoscut de toți, sunt la fel de buni, decenți, harnici și serioși ca și occidentalii.
      Mai ușor cu legendele despre neseriozitatea românului, că nu ține. Și în țară, și în afară, oamenii plătiți, respectați, își fac treaba și sunt serioși la muncă.

      00
    • Românii dacă sunt respectați, plătiți corect, muncesc în condiții decente și nu sunt hămăliți in bunul stil al patronului român, cunoscut de toți, sunt la fel de buni, decenți, harnici și serioși ca și occidentalii.

      românii sunt ca un câine abuzat, care nu mai are încredere în oameni. așa sunt ei cu patronii români. dacă dau peste un patron bun, tot muncă de rahat fac, că alți 5 l-au abuzat înainte.

    • @sfatuitorul, taiwanezi???
      Imi este greu sa cred ca vin taiwanezi la munca de jos la noi in romania in conditiile in care Taiwan este o forta la nivel global in domeniul tehnologiei, au pib-ul aproape triplu fata de al nostru, iar nivelul lor de trai e mult peste al nostru.

      00
    • Aici se vede cultura generală…când crezi că vin oameni din Taiwan să lucreze în România :))

      GDP/Capita:
      Taiwan: 32k
      România: 12k

      Da, cred că e și coadă la ambasada României din Taiwan :))

      00
    • @vosidit98, legea care te obliga sa platesti muncitorii extracomunitari cu cel putin salariul mediu pe economie este facuta pentru a proteja forta de munca autohtona. Pentru ca daca ar fi posibil sa ii platesti cu salariul minim pe economie, atunci toata lumea ar prefera sa aduca muncitori din afara in loc sa creasca chiar si cu 50 de lei salariul unui roman.
      Sunt convins ca nu ai vrea sa concurezi cu muncitori din Filipine sau Vietnam pe salariul minim pe economie.

      00
  6. De ce ai incuraja natalitatea pe o planeta suprapopulata? Doar sa creasca economia prin consum?
    In plus se bate cap in cap cu „scopul” vaccinarii. :)

    Da, oamenii migreaza incet incet acolo unde este banul. Dar cu cat se ingramadesc mai tare cu atat mai scump este sa traiasca, cu atat mai mult cheltuie si de fapt nu produc mai nimic dar au munca de birou mai bine platita.

    00
    • Planeta e in genere suprapopulata de tarile mai bananiere asa.
      Gen India, cele din Africa (la babuini acolo), etc.

      Pana si Chinei incepe sa-i scada populatia, anuntasera recent ca ii lasa pe cetateni sa faca si al 3-lea copil.

      In genere, cu cat gradul de civilizatie e mai crescut si ai acces la divertisement in diverse forme, nu prea-ti mai arde de facut copii ca-ti dai tabieturile peste cap.
      In schimb, cand vii acasa si nici curent n-ai, cum sa te distrezi si tu…

      00
    • @Bogdan
      România nu este suprapopulată. În fapt capacitatea optimă a româniei ar fi pe la vreo 25 de milioane de locuitori fara a se pune problema suprapopularii.

      A ca sunt Bucurestiul, Clujul, Timisoara supraaglomerate, asta e alta discutie care tine de infrastructura, de oportunitati, etc.
      Dar ia-o la pas prin tara si o sa vezi fix cat de suprapopulata este.

      @Pyro
      I don’t wanna be that guy, dar România este exportatorul #1 de banane din Europa. :))

      00
    • As fi putin circumspect la afirmatia asta.
      Daca dai un search pe ec.europa.eu ai putea sa gasesti ceva de genul:

      For emigration, the highest rates in 2019 were reported for Luxembourg (25 emigrants per 1 000 persons), Cyprus (20 emigrants per 1 000 persons) and Malta (16 emigrants per 1 000 persons).

      Nu zic ca nu suntem si noi consistenti, dar zona balcanica e mare, chit ca nu-i mentionata mai sus.

      In plus de asta, cred ca bananele noastre sunt de mult plecate in proportie de 90%.

      00
    • NOU
      #30

      Incurajezi natalitatea sa nu scada natalitatea, tati. Ca daca scade sub in anumit numar suntem fcuked astia multi care suntem. Si robotii lui Elon sunt inca la

      00
  7. „If every person on Earth just recycled” – asta ar insemna ca toti oamenii de pe pamant ar fi constienti de problemele ecologice si ar face presiuni pe companiile care polueaza.

    00
    • Nu trebuie sa pui presiuni, trebuie sa nu mai consumi curent, sa nu mai cumperi plastic de unica folosinta, sa nu te mai plimbi cu masina aiurea, etc..

      Alea 100 de companii pe ce dracu’ polueaza daca nu sa produca ce consumam noi?

      Deci argumentul e foarte prost, daca nu mai consumam plastic nici compania aia nu mai produce plastic, nu mai consuma curentul electric pentru producerea plasticului, etc.. Daca nu mai lasam becurile aprinse aiurea, nu se mai arde la fel de mult carbun sau gaz, etc.. Daca nu mai schimbam masina o data la 5 ani, daca nu mai consumam benzina sa ne plimbam duminica, daca luam mai mult trenul, etc..

      Toate companiile alea devin poluatori mai mici, ca alea produc pentru noi, nu ca sa fie ele smechere ca Iliescu-n ’90.

      00
    • Prin presiuni la asta ma gandeam – amenintarea cu boicot.
      Multe companii din Vest au bagat sub pres problemele mai delicate (poluare, munca copiilor, sustinerea unor war lords etc) prin subcontractare in tarile sarace. In ultimii ani a inceput un curent prin care se incearca sa traga la raspundere companiile mari si pentru ce fac sub-sub-subcontractorii lor. Din pacate inca foarte multi oameni se uita doar la pret (mic) si nu le pasa de ce sta in spatele acelui pret.

      00
    • @MihaiC: Dar asta ziceam ca nu trebuie amenintare. Daca consumatorul (noi) nu mai vrea produsul aia nu mai produc.

      Oricum, la final, presiunea trebuie aplicata din partea statului atat pe consumatori cat si pe producatori.

      Ca de asta se dau acum legi prin care se limiteaza plasticurile de unica folosinta, nu ca il aruncam noi in tomberonul gresit. De asta in UE se dau legi pentru dreptul la reparare (unde producatorul e obligat sa produca componente de schimb pe o anumita durata de viata), ca e mult mai ok sa repari frigiderul decat sa cumperi altul daca ti se rupe o usa dupa 3 ani.. etc..

      Dar in principiu exista realitatea ca o data ce ai convins consumatorul, producatorul nu mai are de ales.

      00
  8. Povestea cu depopularea este aceeasi ciorba reincalzita cand vrem sa vedem ca INS-ul face ceva. Romania se depopuleaza din 89 incoace pentru ca tara asta nu a fost gandita pentru omul de rand.
    Stiu se construieste la greu in orasele mari si in acestea inca se invart banii. Realitatea si mai dura este ca la cat de mult s-a construit si cati bani se invart pe aici calitatea vietii nu este wow, iar cand te apuci si tragi linie realizezi ca doar banii sunt singuru lucru care te tin captiv intr-un oras mare. Numai ca te loveste din nou realitatea si observi ca scoala plodului te costa cat rata la casa sau mai mult, iar pentru orice problema de sanatate ajungi sa mai platesti o asigurare privata/abonament la nu stiu ce clinica. Nu mai vorbesc de trafic, poluare care apare din cauza faptului ca se construieste mult si haotic(Prelungirea Ghencea ce-o mai face?). Si asa multi oameni in puterea muncii iau decizii ce indirect sporesc depopularea si anume:
    1. Isi baga piciorul si pleaca in alta tara.
    2. Aleg sa ramana aici, dar nu-si vor intemeia o familie intrucat sunt realisti privind calitatea vietii si mai ales costuri ce implica asta. Stiu ca in general toate sunt gratuite, doar ca nu sunt.
    In rest astept venirea iernii si sa vad cum o sa fie facturi pe la gaze/intretinere. Si mai mult abia astept primele lacrimogene privind faptul ca au gaze si centrala, dar stau pe frig pentru ca nu-si permit sa plateasca factura ei avand ultimul model de iphone.

    00
    • La Bucale și Cl00j se sparg ușor 5000 de lei pe lună doar ca sa trăiești semi decent (internet, telefon, lumină, gaze, apă caldă) în garsonieră și să nu manânci doar parizer cu pâine și apă. Fără ieșiri în oraș, fără fitze gen cumpărat cărți, mers la cursuri, cumpărat haine decente, etc..

      00
    • Bani sunt mai mulți, avem acces la mai multe produse, cumpărăm mai multe, dar calitatea vieții nu a crescut.
      Lucrurile care ne îmbunătățesc calitatea vieții: infrastructura rutieră, mediu mai curat, sănătatea, un nivel scăzut de corupție, instituții publice care să își facă treaba lipsesc. La nivel macro calitatea vieții este printre cele mai slabe.
      Și vorbesc din experiența umblatului și trăitului și pe la alții.

      00
    • @vosidit98
      Nu stiu cat de scumpa e viata in Cl00j, dar in Bucale costurile fixe sunt asa:
      1. Chirie/Rata la casa: 1500-3000 ron. Depinde foarte mult ce vrei sa ai si unde stai, dar in general pe zona asta de preturi ai de unde alege.
      2. Intretinere si utilitati: 300-500 ron in bloc comunist fara centrala proprie, la care se mai adauga intre 100-300 de ron curentul electric, iar internet si teve sa tot fie intre 30-80 de ron. Daca le aduni iesi undeva intre 400-800 de ron cu totul.
      3. Abonament la transport in comun ar fi: 80 ron Metrou, 80 ron STB cica daca le combini faci o economie de 20 de ron si iese 140 ron.
      In final daca te apuci sa le aduni ca suma iese undeva in intervalul 2000-4000 costuri fixe. Acum sigur nu am pus mancarea, si alte cele dar daca sunteti un cuplu te-ai apropia de suma de 5000, iar daca esti singur mai poti face una alta si sa fi pe la 3500. Iar daca ne raportam la faptul ca salariu mediu in Bucale sa tot fie 4700 viata nu mi se pare scumpa daca vorbim de unul sau doi adulti.
      Ei bine povestea se schimba dramatic cand apare un copil in ecuatie intrucat nevoile se schimba si brusc descoperi neajunsurile de prin oras.

      00
    • @Asdad2005, cum ai ajuns la concluzia ca viata nu este scumpa in Bucuresti?
      Din calculele tale, pentru un cuplu avem cam asa:
      – chirie/rata – sa luam o valoare medie de 2000 de lei, adica din partea de jos
      – intretinere si utilitati – o medie de 600 de lei
      – cheltuielile cu alimentatia se mai ridica la aproximativ 2000 de lei (fara a lua in calcul mancatul la restaurant)
      – transport – 280 de lei pentru 2 persoane

      Ajungem la un total de vreo 4900 de lei, adica peste jumatate din veniturile medii ale unui cuplu. Si trebuie sa tinem cont ca venitul ala medie de 4700 de lei nu este valabil daca luam in calcul numai tinerii, trebuie sa luam in calcul si persoanele de 30-50 de ani care au de multe ori 1-2 copii in intretinere.

      Deci, din restul de 4500 de lei, un cuplu intre 30-50 de ani din Bucuresti trebuie sa:
      – intretina 1-2 copii;
      – cumpere haine pentru ei si pentru copii;
      – plateasca bona sau gradinita (chiar daca este de stat, tot ai costuri de minim 500-600 de lei cu gradinita);
      – cumpere diverse articole de mobilier prin casa;
      – repare diverse parti ale casei care se deterioreaza cu timpul;
      – sa economiseasca bani pentru a pleca macar de 1-2 ori pe an in vacanta (mai ales cei cu copii);

      00
    • @Andrei G
      Am spus ca viata este ieftina daca vorbim de unul sau doi adulti fara copii. In momentul in care introducem copii in ecuatie totul se cam schimba si din pacate realitatea este cea conturata de tine.
      Insa cat timp nu ai copii si ai venituri in jurul mediei sau putin peste cred ca putem fi de acord cu faptul ca viata este ieftina. Vrei ceva mai mult alternativele sunt deja stiute si nu are rost sa mai vorbim de ele.

      00
    • Chiria la București/Cluj e mai mult decât minimul pe economie, doamne ferește…

      00
    • @Boros
      Totul depinde de posibilitățile fiecăruia. Nu-ti permiți chiria poți găsi un coleg de apartament sa împarti cheltuielile. Bineînțeles dacă ai variante mai bune pleci în alte țări. Ideea este ca viata nu mai este asa de nasoala in România dacă nu ai copii și ești în puterea muncii. Ceea ce ne aduce în scenariul în care depopularea tarii este o chestie cât de reala și tangibila, doar ca nu numai migrația contribuie la asta.

      00
  9. 70% din emisiile globale sunt rezultatele incalzirii/racirii a 100 de case de CEO /s

    00
  10. https://youtu.be/EqhElbkDnlk?t=639
    hai Zoso, ca asta e reclama mascata la Spiderman (in spate, pe perete e un paianjen)

    00
  11. treaba asta cu 100 de corporatii care produc 70% din emisii ignora o mare chestie: corporatiile alea nu produc doar pentru ele sau ele intre ele, pana la urma ajung sa vanda la consumatorii aia care nu mai folosesc paie de plastic si conduc electrice. ca daca n-ar fii consumatorii, n-ar fi nici corporatiile. conduci o electrica, dar ai idee cat se polueaza ca sa faca bateriile la ea? nu mai folosesti pai la bautura pe plaja aia misto din italia sau grecia, dar avionul cu care ai zburat acolo cate gaze de sera a produc? ti-ai cumparat chestia aia misto de pe Amazon, sigur una dintre cele 100 de corporatii, dar pachetul cum a ajuns din China intr-un depozit din Germania/Polonia/Spania si apoi la tine, s-a teleportat sau a parcurs mii de kilometri in vapoare, tiruri si dube? te uiti la filmul ala misto de pe Netflix pe care il opresti dupa vreo 20 de minute sa dai o buca, datacenter-urile de la Netflix si toata infrastructura si data center-urile sa iti dea filmul ala merg pe aer sau tot pe curent, parte din el produs tot cu emisii mari?

    00
  12. eu si sotul meu am decis ca „a avea copii” nu e pentru noi. ne uitam la toti prietenii si rudele care au copii si alearga din doctor in doctor pentru chestiuni banale, se plang de scoli, de faptul ca n-au cu cine sa-l lase, ca trebuiesc supravegheati non-stop, cum urla la ei si se abtin din greu sa-i bata dupa ce vin terminati de la munca. viata pentru familiile cu copii in romania e foarte grea. daca n-ai copii, datorii si casa fara rate e chiar ok.

    00
    • Banii nu ajung pentru toate.
      Nu văd o problemă în a avea rate, câtă vreme nu sufocă și pot fi plătite fără griji.
      Mulți au de unde, mulți nu au și apelează la rate. Nu-i un lucru rău, dacă este făcut cu cap.

      00
    • Casnica, la fel gândesc și eu! Îmi ajunge responsabilitatea de a îmi achita integral costul locuinței( nu am mostenire) și job fulltime, alta responsabilitate nu vreau și nici nu as mai avea rabdare.

      00
    • @casnica – „viata pentru familiile cu copii in romania e foarte grea”

      Putin zis grea, este un calvar de neimaginat. Acum cativa ani, vecinul de deasupra care statea cu nevasta si cei trei copii imi povestea in parcare ca si-a distrus viata si ca ma invidiaza ca n-am nevasta, copii si datorii. Nevasta-sa era terminata cu cearcane in ochi, nu o ducea prea mult capul, statea mereu la munca dupa program si lasa copii in grija soacrei. Dupa doua luni au fost evacuati din cauza datoriilor la banca si de-atunci nu mai stiu ce s-a intamplat cu ei.

      00
    • daca ai un job relativ OK platit si cu program normal (fara ture) si esti o persoana calma, nu vad de ce sa nu ai copii. Adica iti permite job-ul, iti permite salariul sa te intretii si sa ii asiguri si copilului o viata relativ decenta. Daca mai ai parinti in viata, e un ajutor si mai mare! bine, cu conditia sa fie pe picioarele lor si normal la cap…
      Faptul ca te iei dupa alte cupluri care au copii si crezi ca la fel va fi si la tine e o greseala, dupa mine.
      Eu de exemplu sunt foarte calm si nu ma agit din orice. N-as certa un copil pentru orice tampenie pe care o face, e copil pana la urma! De batut un copil, niciodata! adica pe mine nu ma lasa inima sa bat un caine cum fac altii, cu atat mai putin sa ating un copil!
      Na, fiecare e diferit, dar sa judeci situatia ta prin prisma altora e gresit, parerea mea.

      00
    • @Irod: teoretic ai dreptate, dar e descurajant sa nu ai nici macar un exemplu pozitiv in jur, dupa o copilarie mai putin decat decenta si povesti horror spuse non-stop despre cat de nasoale sunt sarcina, nasterea si cresterea copiilor. vorba aia: sa invatam din greselile altora!

      00
  13. Referitor la recliclare, incalzire globala, mediu, calitatea vietii etc. :
    Ieri am vazut stirea ca Algeria tocmai a terminat ultimele rezerve de benzina cu plumb din lume, era ultima tara ce inca mai vindea benzina cu plumb ( Romania in 2006 a fost fortata de UE sa renunte, altfel aveam inca vreo 5-10 ani ).
    Poate pentru unii pare o stire ca si oricare alta, insa e bine sa vedem implicatiile: plumbul emanat reduce IQ-ul copiilor expusi cu 10-20 puncte, creste agresivitatea, afecteaza grav sanatatea intregii populatii etc.
    Toate cele mentionate mai sus se stiau din anii 20, in anii 70 lobby-ul firmelor ce produceau TEL a fost invins si impactul real a devenit cunoscut si acceptat global ( slava domnului ca nu au aparut conspirationistii atunci ), si cu toate acestea a durat fucking 20 de ani pana sa fie interzisa in tarile dezvoltate, si inca 30 de ani pana sa fie eliminata in restul lumii. Practic oamenii/politicienii au acceptat sa aiba pentru inca 50 de ani copii/cetateni cu agresivitate si retard mintal…
    Exista 22 de ani de intarziere intre eliminarea completa a benzinei cu plumb si eliminarea efectelor asupra sanatatii…
    Si concluzia : daca pentru ceva asa de evident si de grav au fost necesari 50 de ani sa fie remediata situatia, ce asteptari sa avem cand vine vorba de schimbarile climatice… unde nu exista magic bullet ( pentru benzina cu plumb solutia era gratuita : adaugarea de alcool in loc de TEL ), nu exista certitudinea ca va functiona, nimeni nu stie ce pasi concreti trebuie urmati ( certificatele verzi s-ar putea sa faca mai mult rau decat bine, pentru ca creaza iluzia de progres in randul poluatorilor etc. ) …

    00
    • NOU
      #57

      PoPulatia Romaniei e data de anii alegerilor (europarlamentare/ locale/ parlamentare/peezidentiale). Numarul de mandate puse in joc e dat de numarul populatiei.
      Cand sunt alegeri Pac pac! Suntem catralioane de romani. Cand se termina alegerile si vin vremuri triste (aka ajutoare de stat pe cap de vita furajata) suntem asa… o mana (aranca bagata in fund!)
      Nu va mirati ca la alegeri vorbiti cu cei din jur, multi spun ca au votat dar procentual suntem mereu undeva jos?
      La nivelul EU (“teoria conspiratiei” mode activated) Jermania vrea imigranti pentru a nu pierde din voturile in Parament in favoarea tarilor mai putin avansate (Spanachia, Pawlonia, Italea)

      00
  14. NOU
    #58

    P.S. scriu mizer: aifon cu cafea!
    Daca nu intelegeti mesajul va fac traducere romana-romana.

    00
  15. Cand m-am mutat in pizderia, vorba unui fost coleg de radio, deci la rednecks in NJ, fie-mea era stresata ca va fi singurul copil din „sat”. Deh, inca nu apucase fata sa vada ce e pe aici. In afara de 2-3 familii, restul au 2,3 sau chiar 4 copii. Familii normale de americani, intr-un orasel fara pretentii din Jersey. Nu sunt banii si fitzele din NYC, sunt oameni normali cu familii normale. Nici aici nu sunt nus’ cate programe din asta „pro-natalitate”, dar pana si un rupt in cur, daca isi vede de treaba, nu moare de foame. Si isi permite 2-3 copii, fara prea multa bataie de cap.

  16. Din înțelepciunea populară: “cine are copii, sa-i trăiască – cine nu, sa nu-i dorească!”

    00
  17. Mai nou pe aici nu se aproba comentariile in dezacord?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.