Situația la zi, luni, 25iuni

Nu s-a schimbat nimic în învățământ în ultimii 30 de ani, dar continuăm să ne mirăm că e praf. Da, este praf și va fi praf până nu se vor schimba lucrurile. Până nu se vor adapta la secolul 21.

Orice altceva e gargară.


Un ziar nemțesc îl umilește pe Iohannis și îl trimite înapoi la coada vacii. Poate la final de mandat ne prezintă o listă de reușite. Ce a făcut pentru țară, în afară de a aduce PSD la putere și a tolera în PNL tot felul de ratați și nulități.


Alt articol care îl periază de fapt pe Geoană. Încep să văd un șablon aici. Prea bate la ochi cum a devenit nimeni în drum cel mai puternic candidat.


Morar fără rușine. Să îți zică să înveți să iubești România un ciorditor care și-a luat 20 de ani salariul de la un infractor condamnat, asta e România?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

71 comentarii

  1. Geaona pt că între el, buzoianul șmecheraș și generalul de popotă, el e raul cel mai mic . Atât poate țara asta .
    Și da, asta e Romanika, in care cei care fura cel mai mult sunt bine, intangibili, chiar respectați .

    Comentariu apreciat.7326
    • Nici o sută de recepții high-end NATO nu spală colecția de personaje autohtone pe care le-a tolerat Geoană pe lângă el și în zoaiele cărora s-a scăldat benevol ani la rând. Nu știu ce să zic cu ”răul cel mai mic”. Dar, chiar și fără pietrele astea de moară, eu nu înțeleg ce vedeți la el când deschide gura. E fix Crin Antonescu. Vorbește ca să … nimic.

      Nu că ceilalți…

      Comentariu apreciat.599
    • sa mor de as vota cu Viorica daca ar mai candida

      Comentariu apreciat.507
    • Păi, cine se mai oferă, în afară de ăștia 3 ?
      Și care să nu fie ticălos sau lepră ?

      130
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1872
  2. Unde-s toti aia care ziceau ca invatamantul din romania e foarte bun asa cum e la articolul cu discursul acelei fete ?
    Hai ba baieti, cu curaj

    Comentariu apreciat.7712
    • Pe grupurile de profesori bineinteles

      Comentariu apreciat.336
    • Nu stiu de altii insa eu sunt unul care am am zis ca trebuie privit mai in detaliu cand spunem ca invatamantul e de cacat sau nu. Am zis ca o sa fac un guest post dar din pacate nu am avut timp, am ajuns acasa undeva joi.

      Am sa enumar pe scurt ce vreau sa zic. Hai sa punem in balanta salariile profesorilor, mizeriile de pe mass media, pacanele si pariuri peste tot, emisiunile de cacat, analfabetismul si manelele promovate peste tot, educatia de acasa, inteligenta emotionala a parintilor si a profesorilor, cum trateaza ei copiii, nasimtirea unor profesori care nu are legatura cu functia ci cu omul, ori ca sunt medici, ori ca sunt spalatori de masini, la fel se comporta, dotarile si costul scolii. Pe scurt, vrei un profesor bun da? specializat, sa stie ultimele noutati? Sa fie si bun psiholog? Sa aiba si o comunicare buna, calda dar sa fie si lider ca ai lui elevi sa il respecte si sa il urmeze? Zi-mi daca tu ai preda pentru salariu de profesor in loc sa muncesti pe nisa ta specializata.

      Ideea mea e asta, da, invatamantul poate e la pamant dar trebuie sa ai si ce sa pui acolo si cu cine sa lucrezi. Uitati-va in jur atat la adulti cat si la copii si spuneti-mi daca aveti ce pune in ambele tabere. Zi-mi simplu, numeste 3 adulti pe care i-ai vrea profesorii copiilor tai.

      Comentariu apreciat.735
    • Ideea mea e asta, o reformare a sistemului e necesara dar trebuie si materialul cu care lucrezi schimbat. Degeaba faci tu un plan nou de asfaltare a strazii daca tot cacat pui, la fel de putin o sa tina.

      Plus ca acum nu mai intru in detalii despre invatamantul de masa, despre faptul ca scoala sau informatia e mai putin importanta ca sa reusesti in viata, ci mai mult aptitudinile sociale si personalitatea sunt cele care ajuta (scot din calcul onlyfans si copiii lui tata sef pe nu stiu unde). Bine, asta nu are trebqa cu testele PISA sau ce sunt acolo.

      195
    • @Cristi: Zi-mi ce salariu si ce beneficii are un profesor cu toate gradele luate pana la varsta de 45 de ani si-ti spun daca as preda sau nu. Tare tind sa cred ca raspunsul meu va fi afirmativ dar, nu ma hazardez pana nu-mi dai toate informatiile. Mersi!

      136
    • @Radu-Mihai https://www.edupedu.ro/grile-salariile-profesorilor-in-2024-detaliate-pe-fiecare-functie-gradatie-si-treapta-de-vechime-publicate-de-ministerul-educatiei/amp/

      Pe scurt am citit ca cel mai mare pentru > 25 de ani ar fi 11k brut (pune in medie cam 50% taxe din asta)

      Insa ca sa ajungi ma > 25 ani, 25 ani trebuie sa treci prin salariu mai mic, inclusiv debutant o perioada.

      100
    • Am calculat netul si iese in jur de 5000 lei net (4999, mai exact) dar, la banii astia, se mai pot adauga tichetele de vacanta, „cadourile” de la parinti, meditatiile nefiscalizate si alte „bonusuri” mai mult sau mai putin legale. Asadar, e un venit bun pentru Romania si, da, cam insuficient in acelasi timp pentru un profesor. Totusi, in cazul meu, m-as lasa de jobul actual ca sa ma fac profesor, sincer vorbind. Atat ca acum e prea tarziu si nu am cum aduna vechimea in invatamant dar, daca as fi intrat in tinerete direct in sistem ar fi ok.

      813
    • @Radu-Mihai daca doresti sa incerci, nu trebuie sa fii neaparat profesor scolar, ai oricand varianta sa faci meditatii cu copii. Am facut-o cativa ani si e foarte motivant (nu financiar ma refer). Cand vezi ca un copil pregatit de tine, unde tu nu esti profesor titular, are incredere in tine, decide sa mearga cu tine pentru a atinge un obiectiv si reuseste sa il atinga. Chiar iti recomand sa incerci ca actiivtate pe langa jobul actual. Toata schema e sa iti dai seama, ca si la parrenting, cum sa il faci sa iti ofere incredere si sa te urmeze?

      112
    • Da, nu trebuie sa fiu profesor scolar pentru a da meditatii dar, cati parinti sunt de acord sa-si dea copilul pe mana unui „neica-nimeni” care nu e in sistem si nu-i poate ajuta cu nimic? Am vrut sa „meditez” la engleza cativa copii din familie dar, parintii au zis ca asta nu are cum sa-i ajute. Totusi, o singura nepoata a facut engleza si parintii au primit felicitari din partea profei ca a vazut o imbunatatire la clasa. Ei, ceilalti au auzit dar, au laudat programa si pe profa chiar daca li s-a spus ca am „meditat-o” eu.
      In fine… noi sa fim sanatosi!

      40
    • “ Da, nu trebuie sa fiu profesor scolar pentru a da meditatii dar, cati parinti sunt de acord sa-si dea copilul pe mana unui „neica-nimeni” care nu e in sistem si nu-i poate ajuta cu nimic?”

      Sef, pleci la razboi cu mentalitate gresita. O sa pierzi interviuri, vanzari, femei, oportunitati cu mentalitatea asta. Nu vreau sa ma dau profesor insa tu ar treebui sa pui problema in felul asta “ da-mi voie sa iti arat in o sedinta de ce o sa intelegi mai bine de la mine decat de la profesoara de la clasa”. Ca om de vanzari pe langa activitatea principala, iti zic ca tot ce trebuie sa faci eate sa ii faci sa iti dea o sansa sisa incerce. In momentul in care au incercat, vanzarea e facuta, ca la dat sample sa guste, tot ce trebuie sa faci este sa livrezi valoare.Iti trebuie 2-3 copii veniti organic la tine, restul vor veni prin referinte afland de la ceilalti si nu o sa ai unde sa ii mai pui in calendar.

      40
    • Crezi ca am cerut bani pe „meditatii”? N-am facut-o dar, e vorba de perceptia generala! Inevitabil, unele chestii le pierzi in viata dar, am lucrat in vanzari si stiu cum e cu tehnicile de vanzare.

      00
  3. Poate vede și Striblea articolul ăla cu învățământul. Și dacă-l vede să-l și citească.

    Comentariu apreciat.364
    • Si daca il vedea si apoi il citește, mai e partea aia dificilă, cea cu înțelegerea lui…

      Comentariu apreciat.434
    • NOU
      #19

      și dacă l-a citit, poate roagă pe cineva să i-l explice, ideal cineva din afara bulei sale; cu toată bunăvoința mea, io, în problema învățămîntului, văd un singur scenariu: băieții (vechi și noi) de la butoane nu vor o populație majoritar educată! cum altfel explici talmeș-balmeșul din legislație, numărul de miniștri, subfinanțarea cronică etc.? nici măcar meseriași n-au vrut să avem, remember Abramburica?

      Comentariu apreciat.473
    • nu cred că e asta. e incompetență și rea-voința. daca te apuci să faci curat, rămân șomeri țuțeri de partid, de care ai nevoie sa strângă voturi. sistemul educațional nu e făcut pentru copii, e făcut ca membrii de partid să aibă un job și de unde fura (renovări, laptopuri etc)

    • Tot filozoful bulgar ne lumineaza „Scopul unui sistem este ceea ce face. Dacă sistemul educațional produce oameni cărora le lipsește gândirea critică, precum și ideile creative și abilitățile esențiale ale secolului 21, acesta nu este un simptom al unei probleme – este un semn că sistemul funcționează exact așa cum trebuie.
      Dacă sistemul de justiție favorizează corupția, este blocat în birocrație și oferă favoruri anumitor oameni în loc de justiție, acesta nu este un simptom al unei probleme – ci un semn că funcționează așa cum a fost conceput să funcționeze.
      Dacă sistemul economic nu contribuie la o mai bună calitate a vieții pentru tot mai mulți oameni, ci rămâne dependent de câteva industrii-cheie și de furt de fonduri europene, acesta nu este un simptom al unei probleme – ci un semn că face ceea este prevăzut să facă.
      Dacă sistemul administrativ al țării funcționează mult prea lent și complică cetățenii și mediul de afaceri cu reguli și proceduri arhaice și greoaie, în loc să le faciliteze (primul vot electronic din Estonia a avut loc în 2005, adică acum 19 ani – verificați singuri câte milioane au fost cheltuiți în Bulgaria pe e-guvernare în acești 19 ani și cu ce rezultat) – da, așa este, ați ghicit corect. Sistemul funcționează așa cum a fost creat.”

      Comentariu apreciat.541
  4. Atata timp cat blazonul de mandrie al profesorului roman este ca materia lui este cea mai grea ( fiindca o preda prost, cu aceleasi metode pe care le folosea si acum 40 de ani ), ca la el in clasa jumatate raman corigenti la sfarsitul semestrului ( sfanta frica ), ca fara meditatii n-ai nicio sansa, ca ce prosti sunt vesticii, ca materiile de la noi din clasa a 9-a, la ei se fac intr-a 12-a ( cum plm s-or descurca aia mai bine in viata, fata de geniile romanesti, care aparent rup matematica si stiintele exacte in doua, cu 3 ani inaintea prostilor din vest ), n-ai cum sa schimbi nimic niciodata.

    Mandria invatamantului romanesc de generala si de liceu, este ca la noi se toceste mult, ca la noi sunt 15 materii pe profil, 10 fara legatura cu profilul ales de elev, si fix alea cu cea mai putina legatura, au cei mai zelosi profesori, chititi sa iti dea teroare in aia singura ora pe saptamana pe care o au la clasa ta .

    Profesorii din invatamantul gimnazial si liceal din romania sunt, cu mici si rare exceptii, din doua categorii in extrema : vin la scoala doar pentru salariu, fiindca au post de titular, nu le pasa de nimic, poti sa faci gratar linistit in spatele clasei si sa tragi legale in ultima banca, sau uber zelosi, a caror mandrie este ca elevii tremura de frica in fata lor. Asta este scoala romaneasca .

    Comentariu apreciat.9016
  5. Miahi Morar- zice o doamna ceva de „intoarcerea la normalitate”
    Care e faza cu „intoarcerea la normalitate”? Am stat si am relfectat cand a fost in Romania normalitate in ultimii 30 de ani si nu mi-am adus aminte. Apoi am luat din raft niste carti de istorie si nu am gasit niciun moment de normalitate. Am epuizat cartile si apoi am cautat pe net si tot nu am gasit. Unde sa mai caut? Pe cine sa intreb? Cine ma poate lamuri? Ce plm e vorba asta?

    Comentariu apreciat.522
  6. Legat de știrea cu învățământul aș arăta râzând cu degetul spre toate știrile alea care glorifică olimpici. Alea-s apa noastră chioară. Cu alea ne îmbătăm noi, ca popor: cu câte un locul I la olimpiada de geografie din Slovenia obținut de un băiețel care ține un tricolor în mâini în poza de atac. Ăla ne va salva pe noi peste 20 de ani – el și ceilalți 300 de olimpici spre care aplaudăm cu evlavie. Pentru că suntem în negare: statisticile spun clar că suntem ultimii în Europa la educație pe toate planurile, dar oamenii încă dau share la aberații de tipul ”A fost acceptat la Oxford dar a ales să urmeze o universitate din România”. Că uite – dom’le – patriot.

    Comentariu apreciat.8113
    • iese un articol pe tema asta? :)

    • Olimpiadele sunt doar concursuri de masurat cine e mai bun la a se conforma sistemului.

      Indecis. Tu ce zici?1533
    • Vali, ce articol să iasă? Cred că are material Coloja de un foileton. Și nu numai el. :)))

      117
    • as aduga si faptul , ca parintii ii imping pe copii sa mearga la faculati pe profil de IT . Toti baga in ei mate-info , dar unul nu baga mate-fizica , o sa avem cei mai multi someri pe domeniul de IT din europa . Asa a fost si in anii 2000 , multi economisti si juristi . Doar am zis , nu dati cu pietre :)

      1811
    • scuze de greseli , nu pot da edit …

      41
    • a fost olimpic international si are doctorat in Franta, dar a preferat sa sa salveze Bucurestiul de rechinii imobiliari, interlopi si provincialii din Voluntari. toata lumea da share la olimpici pe fb si ofteaza ca tineretul pleaca dar voteaza oameni cu bacul luat la 35 de ani si plagiatori in doctorate

      Comentariu apreciat.633
    • @Vali: Să prind niște vreme, că-s uber-ocupat de vreo 2 luni.

      1012
    • ai avea timp de articol daca ai lasa uberul.

      stiu, gluma de cacat. i’ll see myself out.

      Comentariu apreciat.531
    • păi, dacă nu fac uber, din ce să trăiesc? din blog? din păcănele?

  7. Discutia asta cu privire la invatamant si de cat de rahat este devine obositoare. Obositoare intrucat, solutii la modul concret nimeni nu are altele decat sa mai sifonam niste bani publici ca sa ne iasa bine statistica. Sunt absolut sigur ca pe baza acelor documente sunt niste oameni de bine care la o adica poti sa-ti dea niste hartii despre cum sa faci ceva…
    In acelasi timp hai sa ne uitam pe evolutia procentului din PIB data invatamantului:
    https://www.edu.ro/bugetul-ministerului-educa%C8%9Biei-%C3%AEnregistreaz%C4%83-o-cre%C8%99tere-de-finan%C8%9Bare-domeniului-%C3%AEnv%C4%83%C8%9B%C4%83m%C3%A2nt-de-2418
    O sa poti vedea ca incepand din 2009 finantarea se tot duce in jos. Pur si simplu prioritatile noastre ca tara sunt altele si prin urmare asa de ce ne miram de realitatea cotidiana?

    Indecis. Tu ce zici?273
    • am eu soluții, dar nu mă ascultă nimeni.

    • N-o mai haleste nimeni p-asta cu banii.

      Asa ziceau si doctorii. Li s-au dat salarii, beneficii, s-au mai modernizat spitale ; spaga a ramas la fel, fuga dupa bani a ramas la fel, maratoanele doctorilor intre cabinetul de la spital, si cabinetul lor privat, unde-si pot face ei tarifele cum vor, au ramas la fel de rapide, miserupismul a ramas la fel.

      La fel si in politie, la fel si in justitie. S-a dat cu banul, romanul a ramas la fel.

      Comentariu apreciat.6614
    • @vali
      Multe din solutiile care s-ar preta aici trebuie sa aibe un sprijin fie popular, fie politic. Politic stim destul de bine ca nimeni nu are un real interes sa faca ceva. In acelasi timp cand ma uit la sprijinul popular nu pot sa nu observ ca solutia este sa se faca si sa se dreaga, dar numai dupa ce tremina copilul meu scoala.
      Pur si simplu mi se pare ca lumea deja a acceptat situatia si merge mai departe. In acelasi timp nu pot sa nu ma abtin sa vad cum deja o mana de experti o sa sifoneze bani in continuare fix pe ideea ca avem o problema si noi va dam solutiile….

      210
    • Ventore, undeva 3700 lei profesor debutant; o casierita de la Lidll ia undeva intre 3000 si 4000. Deci un angajat cu studii superioare dintr-un domeniu critic si determinant al societatii castiga similar cu o casierita. Atat. Cum faci atractie si retentie in sistem?
      Spune-ne, ca erai prost si mai sus, dar ai ales sa certifici aici.

      Indecis. Tu ce zici?2515
    • @Ventor
      Ideea de baza este ca tu ca tara cand alcatuiesti un buget ce trece prin parlament prezinti o declaratie asupra ceea ce este important pentru tine ca tara. Faptul ca tu arunci ce mai ramane la invatamant, caci anumite procente sunt ridicate ca mai vine ceva din PNRR/fonduri UE arata cat de mult tu ca tara pretuiesti educatia.
      Asa ca de ce ne miram ca avem rezultatele pe care le avem cand tot ce inseamna educatia pentru statul roman sunt niste bani de seminte?
      Referitor la povestile cu spagile in domeniul medical si nu numai lucrurile sunt extrem de simple. Sistemul este subfinantat si prost gestionat, rezultatul fiind fix spaga. Ai vreo 6 milioane de contribuitori la vreo 19 milioane de beneficiari, ce rezultat o sa fie in schema asta? Daca spagile alea de care unii se plang ca le dau medicilor ar fi fix o coplata ce-am spune?
      In zona magistratilor si a politiei lucrurile sunt intr-adevar dezastruoase si poate ca n-ar strica o reforma, dar breslele astea nu o vor accepta vreodata asa ca anumite domenii vor subperforma fix pentru a fi bani pentru ei.

      157
  8. NOU
    #44

    Absolut nimic nu e nou, situatia de la noi a mai fost rezolvata si in alte parti. Problema mare a Romaniei e ca jumatate din tara e in Evul Mediu tarziu (Feudalism tarziu), unde toata lumea de pe o mosie depinde de semnatura Baronului local, mai mare sau mai mic, lucreaza in agricultura sau in firme mici care sunt amenintate oricand cu aceasi semnatura. In rest e la fel, doar ca Baronii locali incaseaza dijmele de la supusii care lucreaza la corporatiile straine si de la straini.

    Cand unii zic ca invatamantul nu e chiar zero se refera la cele 10 orase din Romania care sunt in media Europeana ca dezvoltare.

    Solutiile de astazi sunt:
    1. o mare parte din copii sunt abandonati de administratia publica, pentru ca sunt in sate izolate, pentru ca nu sunt bani in zona.
    2. pe termen scurt sunt doar de gestionat avariile pentru restul – se micsoreaza cat se poate standardele. Care, in teorie, e un lucru bun. Scopul pentru aia 50% din copii care au avut ghinionul sa se nasca (si sa ramana) in zonele sarace din Romania, e sa invete sa scrie, sa citeasca suficient cat sa migreze spre orasele mari sau spre alte tari.
    3. pe termen lung, se cresc numarul de orase mai dezvoltate (o sa mai dureze 50 de ani, pana dispar toate satele si orasele sub 5000 locuitori). Acolo exista deja activitate economica mai avansata, baronii locali incaseaza mai multi bani de la supusii lor mai educati. In timp tot mai multi baroni vor incuraja sa vina „negustori sasi” si la ei in curte sa isi faca firma. Si tot ca in evul mediu, ii vor mai speria din cand in cand cu „taxe, corporatiile straine sunt rele si trebuie nationalizate”, nu de alta, dar sa nu si-o ia in cap si sa uite ca sunt doar tolerate in tara unde „proprietatea privata e un moft”.

    Pentru orice bani cheltuit de un baron din jumatea aia feudala de tara pentru educatia copiilor supusilor lui, trebuie vazut care e beneficiul pe care il asteapta baronul.

    1. Daca nu cheltuie nimic, copii pleaca si ii ramane lui tot terenul din Judetul respectiv. Pe care il inchiriaza la o corporatie straina, WIN pentru baron. Statul e reprezentat de baron, toti baronii din fiecare judet au doar afaceri din astea primare, de ev mediu : agricultura si imobiliare.
    2. Daca cheltuie pentru educatia copiilor, aia poate raman pe capul lui si cine stie ce o sa voteze, poate chiar sa il inlature pe el sau pe partidul lui. Merita sa isi ia de la gura lui un Lamborghini nou la fiecare 2 ani ca sa construiasca o scoala?

    Comentariu apreciat.352
    • NOU
      #45

      si ca sa termin intr-o nota pozitiva, se va reforma educatia doar cand baronii aia care taxeaza corporatiile straine vor vrea sa se extinda si vor avea nevoie de muncitori mai educati. Dar doar daca:
      1. sunt siguri ca tot ei vor beneficia de pe urma voturilor „noilor educati”.
      2. castigurile obtinute in teritoriile educate si exploatate cu munca educata sunt mai mari decat castigurile obtinute de pe teritoriile exploatate fara sa fie necesar sa cheltuie baronii bani pe educatie.

      Si la fel ca in Evul Mediu din Vestul Europei, solutia nu va veni de la feudali, ci de la privati. Tot mai multi copii se vor educa pe un traseu paralel cu cel de stat. Fie ca vor fi meditatii private, scoala in afara tarii sau tutoriale Youtube/TT/Linda/Coursera, etc. Radeti de cat de multi copii urmaresc retelele sociale, dar tot acolo au pentru prima data in viata lor ocazia sa auda o limba straina, sa vada cu se pune tencuiala in diferite moduri, cum se sudeaza, cum sa folosesti periuta de dinti.

      Sau cum arata asfaltul drept. Sau cum arata un parc. Sau un trotuar. Sau ce inseamna apa calda si toaleta unde poti sa tragi apa.

      Si ocazional, o parte vor ajunge si la materialele despre istorie, geografie, matematica (distractiva la inceput), fizica, chimie, etc..

      Schimbarea e inevitabila, indiferent de cat vor adultii din Romania sa ii opreasca pe copii sa invete (nu am vazut in ultimii 30 de ani prea multi adulti care sa se implice).

      172
  9. Sa schimbat ceva in invatamant, in rau.

    79
  10. ca in toate domeniile, sub mandatele werneriene, premierul de la grivco.

    51
  11. Nu mai știu dacă ieri sau azi am citit că matinalul celor doi mari centauri este cel mai ascultat matinal din România. Și mi-am adus aminte de câte ori ai scris despre ei că fură sau că mănâncă din ăla maro cu ambele mâini.
    Concluzia este că românilor le plac oamenii de genul. Concluzia este că românilor le place să fie morari și buzdugani. Altă concluzie nu pot trage.

    121
    • și ai crezut? – „am citit că matinalul celor doi mari centauri este cel mai ascultat matinal din România.” sau ai luat de bun ce ai citit. 🤔 din moment ce ai ajuns la concluzii… Ți-am vorbit urât într-un comentariu… îmi pare rău.

      23
    • mă uitam azi pe stories. unul e fiert pe sport, are campanii cu sport, ne educă, ne învață pe noi cum merge treaba, mai puțin pe omul alături de care și-a petrecut juma de viață. pe ala nu poate să îl convingă să bage sport. cumva la el nu ajunge.
      cam ca la buhnici cu borțun. vorbește borțun acolo, lui buhnici îi intră pe urechi și ii iese pe nas tot ce aude, că nu se lipește nimic de el.

    • @Laur – Stai calm. Și eu le vorbesc altora urât din când în când :)
      Cât despre crezut, am verificat cu un fost coleg din presă, el rămas prin ea. Pare-se că da, cifrele sunt bune, matinalul lor e pe primul loc :)

      22
    • @Zoso – Sportu’ e important. Ține oamenii lângă tine, mai ales pe cei care nu se pricep la sport :)

      50
    • până nu văd cifre, până nu pot verifica din cel puțin 3 surse rămân la concluzia că mai bine o melodie frumoasă s-ascultăm https://youtu.be/9o0rAvZtM7w?si=5ZqcBo4_R3_d1wgh vor veni replici la asta cu „cel mai ascultat matinal”.

      12
    • @Laur – Îmi pare rău, în afară de ceva de gen în materie de cifre eu nu pot da mai multe :)
      Dar da, să ascultăm orice le este de ascultat și să le fie de bine cu matinalul lor. Le-am cam trecut pe toate în revistă de când conduc, momentan stau cu cel de la Seven. Cumva copilăresc, trădând de multe ori lipsa unor cunoștințe generale de bază din partea redactorilor, dar pe gustul meu din punct de vedere al desfășurării. Se mai face o caterincă, mai aflu ceva de prin lume (tot chestii de care poți râde sau la care poți zâmbi) și muzica e pe gustul meu :)

      https://ciao.ro/morning-zu-este-cel-mai-ascultat-matinal-de-radio-din-romania/

      20
    • așa ceva nu există… „Morning ZU este cel mai ascultat matinal la nivelul publicului comercial din București, fiind lider absolut de audiență cu o creștere de 36% pe public comercial față de anul precedent.” nu ai cum să măsori așa ceva.

      21
    • câți adolescenți cu vârste cuprinse între 15-18 ani cunoști tu care ascultă radio și mai precis matinal?

      60
  12. NOU
    #58

    Asta cu Morar care a luat salariul 20 de ani de la un infractor condamnat nu va mai fi pentru mult timp. Pregatiti-va sa-i platiti despagubiri lu dom’ profesor pentru zilele de puscarie si Morar va fi cel care a luat salariu de la un martir in lupta cu sistemul. Mai vorbim in cateva luni. Daca o sa fie asa merit sa-mi schimbi descrierea in Tata Omida!

    120
  13. un argument e ca nu avem imobile bune. jumate de tara e in ev mediu, cealalta e in ghetto.

    Nu inteleg de ce trebuie statul sa construiasca scoli si restul de cladiri, si de ce trebuie sa le detina el.

    De ce nu cauta spatii comerciale/utilitare si sa le inchirieze pentru ce au nevoie.

    Sa scoata la licitatie contracte de inchiriere cu lista de cerinte. cheama fonduri de investitii si banci. aia platesc corporatie straina de constructii

    In tara ai 216 orase. sa zicem ca ridica aia macar una in fiecare oras, mai mica sau mai mare. pe banii lor. iar statul doar plateste chirie.

    Poate in plan ideal poate nu e rentabil. Ca uite, daca statul nu e proprietar, in 100 de ani de chirie, iese pe minus.

    Dar daca in doi trei ani, bagi o generatie intreaga in cladire moderna din beton si sticla. presupui ca societatea o sa faca un salt cu acea generatie incat nici nu mai conteaza dialogul rentabilitatii.

    Daca societatea evolueaza, presupunem ca o sa creasca economia si statul poate sa cumpere acele imobile.

    61
    • Programul educational „Prima spalare de bani”

      Toti banditii si baronii cu bani facuti din nu ne intereseaza cum. daca construiesc o scoala, liceu, casa de cultura, etc… si le ofera statului in chirie. nu sunt intrebati de unde au bani!

      O sa se bata intre ei pe contracte, care cum sa construiasca mai multe scoli!
      O sa trimita interlopii sa-ti duca copilul cu forta la scoala, sa justifice contractul, ca scoala lui are copii, ca sa primeasca baronul chiria.

      E doar o chestie de chimie, ordinea in care folosesti elementele ca sa iasa reactia in folosul comunitatii :)).

      110
    • alta

      numarul angajatilor si rezervistilor in MAPN si MAI se ridica la sute de mii

      avem pe teritoriul Romaniei o industrie serioasa de procesare lemn. material de constructie!

      Armata are o gramada de utilaje si scule, camioane, capacitate de mobilizare si campare.

      In Elvetia, exista un model de constructie din lemn, Appenzeller simplu si rezistent in timp, unele au sute de ani.

      Dai la austriacului niste paduri, gratis, tu stat. Iar el sa iti dea inapoi o parte de material procesat.

      Oricum armata incaseaza bani si toti sunt grasi. in cateva saptamani le dai ordin sa construiasca in toata tara macar 10 000 de constructii din alea.
      Le predai ministerului educatiei. Sa faca scoli si locuinte pentru profesori.

      07
    • In Moscova se construieste, anual, un milion de metri patrati de cladire peste 100 metri.

      Cu un milion de metri cred ca rezolvi problema spatiului. Acum voi vreti sa spuneti ca in Rusia se poate, dar la noi cu UE si NATO and banca mondiala and shit. Ca intr-un singur an-doi, sa nu ridicam un milion mp de cladiri pentru invatamant?

      Cu doua trei miliarde se pot construi fara probleme. Nu zicea Denes ca nu are ce face cu banii. Ca bancile fac prea mult profit? Ca fiecare are stransi cateva mii si nu stie in ce sa investeasca?
      Uite. Un fond de investitii in imobiliare cu destinatie publica. In care oricine poate investi, pe care statul plateste chirie. Castigi pe toate partile, faci profit, stochezi valuta, mai si iese ceva bun din investitie. nu investesti in specula si bitcoin.

      Nu statul trebuie sa faca asta. E in interesul capitalistului sa rezolve probleme, ca de aia traim in economie de piata. Identifica problema, faca lobby la guvern sa o rezolve prin mijloacele lui economice.

      Ori asa, ori in stil comunist, cu voluntari si armata.

      10
    • Treaba asta era de facut ieri.
      Toti economistii si directorii de banci din Romania trebuie demisi. Au ratat in a folosi capitalul pentru rezolvarea problemelor.

      10
  14. Ca să rezolvăm problema cu învățământul am avea nevoie de vreo minim 10 de ani de buget normal la educație, desigur cu bătaie spre viitor, nu cu reducere în al 11-lea an.

    Învățământul e de căcat pentru că suntem in mare parte faliți, inclusiv la nivel personal. Chiria/rata le radiază multora aproape jumătate de salariu. Apoi importăm foarte multe produse de bază la prețuri ca în Vestul Europei și SUA. De unde să mai rămână bani și pentru educație ?

    55
    • se rezolvă in vara asta, dacă pui niște oameni care se pricep.

    • produsele de import sunt in general mai ieftine decat cele romanesti, beneficiind de cursul de schimb, productivitate superioara si/sau subventii mai mari, deci importurile scad preturile.

      51
  15. Punctul nr. 1 în redresarea învățământului trebuie să fie sistemul de formare a profesorilor. Cât timp un student trebuie să facă doar 20 -30 de ore de practică în modulul pedagogic e inutil să avem așteptări înalte. Au venit unii și au spus că nu poți ieși învățător doar cu liceu pedagogic. Uitând că un absolvent de pedagogic ieșea în „câmpul muncii„ după vreo 550-600 de ore de practică efectivă în clase primare. Și nu-l vedeai din prima zi orbecăind… M-am săturat să văd pe grupurile de profesori postări de genul „sunt proaspăt absolvent, am prins un post, cine mă ajută cu un model de plan de lecție etc?” Când faci sute de ore, ai timp să „furi„ meserie, ai timp să-ți dai seama dacă îți place să lucrezi într-o școală.
    Să nu uităm de sistemul autohton, o atenție la secretariat și se obține adeverința că s-au făcut orele de practică.
    De aici trebuie pornit. Plus salarizarea să nu se facă după vechime. Nu vine nimeni știind că abia după 25-30 de ani va ajunge la salariul mediu pe economie.

    53
  16. Geoana a aparut, „din senin”, la Moisescu pe canal, deci e clar.

    20
  17. Morar e o mizerie,cum de a facut atatia bani ??chiar si de la felix pare ca a ciugulit bine se vinde scum scalavetele de morar

    20
  18. Hello Zoso.

    Ma ingrijorez … ascult podcasturi de-a lui Mihai MORAR.
    Nu am urmarit povestea, ce prostii a facut ? ce i se reproseaza ?
    (ca nu vreau sa sustin oameni îndoielnici :O)

    TKS

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)