Situația la zi – miercuri, 14 decembre

studiu Ipsos: 49% dintre oameni dau cadourile primite mai departe, deoarece le este rusine sa il dea inapoi sau sa il schimbe

Asta ca să aveți idee de cât de mult îi cunoaștem pe cei cărora le oferim cadouri și cât de bine sunt primite cadourile pe care le oferim.

Pe de altă parte, un gift-card e prea banal, hai să aruncăm bani pe ceva ce nu va folosi/purta. Și în orice caz să nu oferiți cărți sau bonuri de combustibil.


Rata la creditele ipotecare cu dobânda legată de IRCC creşte cu încă 250- 270 de lei din ianuarie, după creşterea de 250 de lei din octombrie

Adorabili oamenii care au mușcat-o pe aia cu “mă mut de la Robor la IRCC că e mai bine”. A venit factura și pentru ei.


După realizarea Aeroportului Ghimbav, Adrian Veștea „a prins” aripi: Vrea să construiască autostrada Brașov – Comarnic.

Președintele CJ Brașov e văr cu Elon Musk, deja aeroportul e gata, duduie de zboruri, se apucă de săpat la autostradă. El singur, cu lingurița.


Am uitat ce era mai important: grecoaica aia a luat 1,5 milioane euro la pungă!!!! Și era combinata cu un italian. Numa neamuri cinstite.

Poliția din Belgia a confiscat peste 1,5 milioane de euro în numerar, găsite în casele de la Bruxelles ale europarlamentarului Eva Kaili și fostului europarlamentar italian Pier Antonio Panzeri.


UBER sunt fierți pe făcut chestii mișto.

uber

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

50 comentarii

  1. Ăia 49% înseamnă că încă mai primesc calendare de perete, memory stick de 2 gb și agende cu coperți moi.

    10
  2. Pai n-a muscat-o nimeni cu mutatul de la ROBOR la IRCC, ca tot e mai ieftin creditul decat pe ROBOR. O sa fie o perioada scurta mai mare (cand incepe ROBOR sa scada si IRCC are un delay) dar vrei nu vrei, dobanda e mai mai mica pe IRCC cu mult fata de ce aveam pe ROBOR.

    Prosti sunt aia ce in 2021 nu au luat credit cu dobanda fixa pe urmatorii 5 ani cand posibil ca lucrurile o sa se mai linisteasca.

    00
    • Dobânzile fixe nu erau pe la 7 la sută?

      Inflația va scădea și IRCC, ROBOR vor ajunge sub 5 la sută, dar cei cu dobândă fixă vor rămâne blocați, nu?

      00
    • Dobanda fixa include si marja bancii. IRCC de pe 2 ian va fi 5,7% la care adaugi 2%-2.5%. E peste dobanda variabila, cel putin la nivel actual.

      Sa fie avantajos, trebuie ca in 5-7 ani de cat beneficiezi de dobanda fixa, IRCC+Marja sa fie in medie sub dobanda fixa. Probabil asa va fi, mai ales ca in 2021 a fost un an cu IRCC pe la 1% si ceva.

      Dar, e la fel ca la bursa. You can’t time the market. La inceput de 2021 nu se prea prefigurau schimbari majore, nici razboaie, nici crize energetice. Partial era alarmanta tiparirea de bani ce urma sa duca la o inflatie, dar sa fim seriosi, cati dintre noi suntem fierti pe macroeconomie.

      La finalul zilei, dobanda variabila vs dobanda fixa tine de apetitul de risc al fiecaruia. Insa problema mai mare este ca nu multi romani isi fac astfel de calcule si se arunca direct la o rata mai mica. Chiar daca IRCC era la cel mai scazut nivel din istorie.

      00
    • Eu am făcut credit cu dobândă fixă in 2021 cu 4,08%

      00
    • Eu vad doua scenarii. Unul in care nimeni nu va mai cumpara placi RTX 4080 cu 1500 de euro si masini de 15.000 de euro la 30.000.

      Celalalt scenariu e cel in care lumea le va cumpara, ceea ce inseamna ca preturile vor ramane sus. Inseamna ca sunt bani si de acolo putem cere mariri sau cauta alte locuri de munca mai bine-platite.

      Eu cred ca va fi dezinflatie.

      00
    • @Red … esti optimist, in urmatorii 5 ani e posibil sa fie dezastru de naspa pe partea de credite… in primul rand schema e simpla: „nu iei credit daca nu faci bani cu ajutorul lui”, iar partea de credite imobiliare e penibila in situatia curenta, probabil cea mai mica problema a ta este sa-ti iei o casa cu credit in momentul asta…

      Stiu sunt anti gasca, dar exista o posibilitate foarte mare in care o sa pice in cap piata imobiliara in finalul lui 2023 inceputul lui 2024, iar acolo e momentul ala cand vrei sa ai banii aliniati… acum e momentul de strans cureaua si pus banutii pe dobanda, cumparat titluri de stat… acumulat bunuri usor de fructificat.

      PS: Creditele imobiliare sunte cea mai mare teapa intr-o tara ca Romania…

      00
    • @Red … chiar povesteam acum jumatate de an cu cativa care si-au luat apartamente acum 2-3 ani si valorau aproape dublu la momentul asta. Le-am zis atunci… pai atat timp cat nu dai „cash out” atunci… el nu valoreaza mare lucru, e doar teoretica faza… n-au dat „cash out”, probabil o sa fie momentul ala din viata de care o sa-si aminteasca toata viata… cand cu un credit de 70k euro … puteau face 50-60k euro asa scurt fara bataie mare de cap, acceptau si ei sa stea 4-5 ani in chirie si mai puneau 30k si aveau acelas apartament dar fara credit in cap.

      00
    • Dar da… vai e casa mea, fac ce vreau in ea… =))

      Oamenii pun prea des botul la presiunea sociala, iar asta le mananca toata tineretea si sansa la mai bine. Deciziile economice trebuie sa fie backed de logica in primul rand, iar de sentimente aproape deloc.

      Investitia intr-un apartament luand un credit la momentul 2021 … e destul de trista, nu stiu ce te-a dus la asta… dar cu siguranta stiu ca ai 100 de feluri in care poti sa-ti justifici alegerea.

      00
    • @Goldy – o investitie imobiliara inseamna ca din chirie platesti rata la banca, impozitul, asigurarea si eventual renovari sau bani in plus. Din cauza asta o chirie o sa fie mereu egala cu rata pentru acelasi apartament sau mai mare.

      Povestile personale cu cazuri exceptionale unde gasesti o chirie mult sub pretul pietei ca sunteti prieteni sau ca stai in chirie intr-o garsoniera si compari cu a cumpara 2 camera intr-o zona mai buna sunt irelevante.

      00
    • Cel mai sigur și fără stres e să nu faci credit. Vă spun din experiență.

      00
    • @Goldy
      Trebuie sa tinem cont si de faptul ca in 4-5 ani preturile au crescut din nou, in unele locuri chiar s-au dublat. Deci nu-si mai luau nimic cu banii adunati.
      Eu stiu multi oameni care nu erau organizati incat sa puna ceva bani deoparte de la o luna la alta. Ce sa mai vorbim de 4-5 ani… Si-au luat credite pt locuinta, era singura lor solutie. Fiecare are povestea lui.

      E usor de facut un raport pt trecut: in octombrie 2019 iti luai o casa, in iunie 2020 era maximul ca era pandemia – o vindeai etc, in februarie 2022 stiai ca vine razboiul, apoi inflatia… Incearca sa faci o previziune de acuma pt urmatorii 4-5 ani – cu argumente – sa vad daca ne convingi sa actionam asa.

      Ai zis „o sa pice in cap piata imobiliara in finalul lui 2023 inceputul lui 2024” fara argumente. Nu m-ai convins sa tin banii cash. Nu e ca si cum n-as fi auzit de ani de zile in fiecare saptamana ca o sa pice piata imobiliara in anul/perioada X – toate variantele posibile.

      00
    • @Bigbear … de fapt ce sustii tu n-are sens, nu e ca si cum ai chiriasi garantati… si nici suma aia prin care platesti tu rata din chirie nu e una care sa faca sens pentru cumparatul unei locuinte pe credit. singurul calcul care are sens este (chiria x 12 x 15 = valoarea apartamentului la ora actuala) … orice este peste e bine pentru tine, orice e sub e rau pentru tine… la cum zici tu chiria x 12 x 30 =))) e o gluma investitia. Poti baga banii aia intr-un S&P si in 30 de ani ai o suma mult mult mai mare fara sa-ti bati capul.

      O alta varianta e sa iti cumperi tie apartamentul, dar intr-o lume atat de dinamica ca tanar sa te legi la cap de un loc e total gresit parerea mea… dar fie, cum zice si @Adi … situatiile sunt diferite de la om la om.

      PS: Investitul in apartamente si case cu credite de la banca e o prostie in majoritatea cazurilor, da… daca ai banul jos inteleg sa iti cumperi ceva ca invetitie de genul, dar ai prea multe batai de cap si stres inutil pentru o situatie cat de cat simpluta… cel putin anul asta… 100k iti aduc 7650 din dobanda la titluri de stat… ar trebui sa-ti dai apartamentul cu 800 de euro sa poti bate dobanda asta… ca idee. Cash is king mereu, banii lichizi pe timpuri dinastea sunt life changing parerea mea.

      00
  3. Oricât de bine ai cunoaște pe cineva, e imposibil să îi cumperi pentru al șaptelea Crăciun consecutiv ceva care îi place, îi este util, pe care NU și l-a luat deja singur, și se mai încadrează și în buget.

    00
  4. In legatura cu IRCC vs ROBOR, momentan IRCC-ul se mentine sub ROBOR 3M. ROBOR-ul in T4 a fost de 7.93%, 8.2% si 7.82% IRCC in T4 pe toate cele 3 luni a fost 4.06%.

    Istoric vorbind (desi e greu sa te raportezi la un sample size destul de mic) IRCC a performat mai bine decat ROBOR 3M.

    I have no chickens in this race, eram doar curios sa vad cum arata graficele. Am folosit datele de aici:

    https://www.alphabank.ro/Portals/0/PDF/Cotatii_indici_referinta/cotatii-robor-3m.pdf

    https://www.alphabank.ro/Portals/0/PDF/Cotatii_indici_referinta/cotatii-IRCC.pdf

    00
    • Voi știți că se poate trece un credit prima casa pe ircc din ROBOR? Banca noastră,BRD, n-ea zis că doar creditele noi pot avea dobânda calculată cu ircc.

      00
    • Daca nu te lasa banca ta sa faci modificarea, faci o refinantare la alta banca. Asta in conditiile in care te mai incadrezi la rata cu venitul actual.

      00
    • @Beb, da se poate trece si Prima Casa pe IRCC, inclusiv la BRD. Probabil persoana cu care ai vorbit nu a inteles bine situatia, sau nu se pricepe.
      Vorbeste eventual cu directorul agentiei si se rezolva repede.

      00
  5. IRCC are un decalaj de 6 luni fata de ROBOR, in rest nici o diferenta.

    00
    • Nu chiar. Uita-te de exemplu in 2021T4, unde IRCC a avut o rata de 1.08%. ROBOR 3M a avut minim de 1.50% in iulie si 1.54% in februarie in 2021.

      00
    • chiar asta a fost si scopul lui, sa fie un indice mai previzibil, nu de la luna la luna. se presupune ca ai 3+ luni sa iei decizii in cazul in care lucrurile o iau la vale.

      00
    • Cum numeri tu lunile ?

      Robor 15 iulie 2022 – 7%
      IRCC 1 Ian-31Martie 2023 – 5.71%
      Cel mai probabil IRCC 1Apr-30Iunie 2023 – 6%

      00
    • Logica spune ca in perioada de criza IRCC-ul ar trebui sa fie mai mic decat ROBOR-ul pentru ca tine cont de volumul efectiv de tranzactii interbancare.
      Iar in perioadele de criza, lumea se mai linisteste cu creditarea.

      00
  6. Inca n-am reusit sa inteleg de ce dracului nu merge faza cu Whislist-ul in Romania… faci lejer un whislist, il atasezi la Facebook/instagram/orice alta platforma si uite baiete, asta vreau de Craciun…

    Ti se strica sandwich maker-ul in noiembrie… cadou perfect de craciun… dar nu, lasa ca stie Dorelutza ca tu vrei un toaster sau o vaza. =))

    Whislist la orice, ai un eveniment in familie… o zi de nastere, o aniversare de nunta, o nunta, o logodna, un botez… frumos wishlist si aia e.

    Pe de alta parte, raman la parerea ca tot ce tine de vouchere, bonuri, tichete is random… pliculetz frumos cu bancnote de 100-200-500 noi noute is the king… daca stii cum zic :D

    00
    • Bebe? Le ducem haine. Haine haine haine. Sau tone de jucarii.
      Casa noua? Lenjerii si pahare. Sigur au nevoie de lenjerii si pahare.
      Nunta? Iar lenjerii. Ce poate fi mai frumos. Sau poate pahare?
      Secret santa? Cana si fular.
      Zi de nastere? Nimic, ca ne stim de ani buni.

      00
    • Orice, dar nu lenjerii…
      Am patit.

      00
    • a fost buna ideea de wishlist la secret santa la munca. in rest, nu stiu daca cu familia ar merge. mi-ar placea, dar rudele mele sunt ori comode, ori cu atitudinea de „stiu eu mai bine”. in familia mea, maximul de efort e…pijamale si dulciuri. cand nici de aia n-a fost timp, se dau direct banii echivalenti. din timpul de pregatire a sarbatorilor, 90% e despre facut mancare

      00
    • @Goldy, este perfect sa dai bani in plic de Craciun. Eu iti dau tie bani, tu imi dai mie. Acum ramane de vazut doar sa ne sincronizam si sa dam fiecare o suma similara.

      @Robert, tu ce ai duce unui bebe/copil daca nu haine sau jucarii? Crezi ca l-ar incanta daca te-ai duce cu un aparat de gatit la aburi ca sa ii pregateasca parintii broccoli mai usor?

      00
    • @Andrei G, eu duceam si duc cărți sau chestii similare. Uneori eram singura.
      Chiar și pt bebe: sunt tot felul de chestii plasticate pt la baie, altele cu animale/păsări/culori, știți și voi genul.
      Uneori se trezeau părinții că aveau tone de haine și jucării (de obicei gălagioase), dar nu aveau pe ce-i arăta copilului „uite, mami, ăsta e un leu, asta o vacă” sau de unde să-i citească o poveste seara până când apăream eu și cadoul meu. Nici nu realizau că le lipsește ăsta.

      M-am interesat mereu, ca să știu dacă o țin pe linia asta sau o abandonez pt haine și jucării, dar am fost mereu informată că copii le place să li se citească sau să citească ei înșiși (când s-au făcut mai mari).

      00
    • Lenjerii e cel mai tare. Am primit doar lenjerii care nu se portivesc pe dimensiuni la ce am eu ca saltele, plapumi si perne. Ca tot avea Vali articol cum trebuie sa le dimensionezi

      00
    • Pune și tu pe listă un frigider Smeg, poate se găsește cineva… și e mai sănătos ca un sendvișmeicăr ce-ți ”prepară” mîncare nesănătoasă…

      00
  7. Lasa ca se strang bani in corporatii pentru a se oferi cadouri.
    Sa-i vezi cum se organizeaza mai bine pentru strans bani decat sa livreze ceva la munca.

    00
  8. Singurul cadou primit și dat mai departe a fost, mai prin tinerețe așă, o gonoree oferită cu mult drag de o domniță simpatică foc.

    00
  9. Cazul Kaili este forate interesant. Fata nu e chiar naroada, a facut Arhitectura dar nu a profesat si a intrat tare pe scara rulanta, studii de chestii europene, comitete si comitii si evident politica. A facut ce a facut si a ajuns la Bruzelle unde la fel a mers prin toate comisiile. Desi nu e singura spagara (lobista) de pe acolo a reusit sa cada rau de tot, scandalul de fapt e o ancheta mult mai larga si care merge mult mai departe. Arabii au devenit cam prea obraznici si aroganti pentru o natie care pana acum 50 de ani inca incrucisa rasele de capre bune pentru lapte si lana.

    00
  10. Frumoasa grecoaica aia!

    00
  11. <>

    In ce fel a venit factura si pt ei? Care era alternativa mai avantajoasa? Pt ca din orice unghi te uiti la problema si pe oricate parti o intorci ircc e mai avantajos decat robor punct. Mai avantajos era sa nu iei credit, da, corect, dar nu suntem toti bloggeri de succes.

    00
  12. Cum adică am muscat-o pe aia cu „ma mut pe IRCC ca e mai bine”? Pai chiar a fost și este mai bine. Și dacă prin absurd din ianuarie 2023 plătesc fix egal ca la robor, faptul ca din vara și pana acum am plătit-250lei pe luna tot este un câștig.

    00
    • lasa ca o sa posteze zoso din nou atunci cand ROBOR va fi mai mic decat IRCC, pentru ca IRCC are acel delay, despre cum si-au luat teapa cei cu IRCC ca uite, ROBOR scade si ei platesc mai mult.

      00
  13. Robor 3M la 1 Iulie 22 – 6.47
    IRCC 1 Ianuarie 23 – 5.71

    Unde e teapa celor care au optat pentru IRCC? Daca nu intelegeti de ce am pus robor-ul din iulie si ircc din ianuarie, va rog sa va mai informati.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.