Situația la zi, marți, 20august

Când ai 100 intervenții în 24 de ore, poate faci ceva greșit. Sunt toți tâmpiți sau nu se înțeleg prea bine regulile, nu sunt semnalizare traseele bine, nu sunt potecile amenajate și alte asemenea?

Nu merge să dai numai vina pe victime mereu, Salvamont.


O schemă de la BricoMall și Bogdan Pricope:

Mi-a apărut ostentativ reclama asta la căști pe Instagram, zic hai să ascult ce zice gigel ăsta. Noise canceling pasiv, bravo Bogdanel, ai limba ascuțită. Mă uit la descrierea produsului "sunet clar, cu anulare activa a zgomotului" la căști de 60 lei.

Mă așteptam să se ia lumea cu ei în comentarii. Ce să vezi, majoritar comentarii laudative de la conturi aparent fake cu 0 postări.


Antena1 promovează un scam, nu știu dacă din prostie sau din neștiință. Sau, mai plauzibil, nu le pasă, o fac pentru click-uri.

Știrea vorbește despre cum faci 20.000€ pe lună făcând poze, în realitate e vorba de o tipă care vinde un curs care te învață cum să faci asta și îți cere 67€.

https://stan.store/capturedbyjade/p/getpaidforpictures

Plus reddit: unu, doi

 

20211206106

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

48 comentarii

  1. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 1258
    • Depinde ce vrei sa vezi acolo, eu as fi spus ca oamenii ar trebui sa isi calculeze mai bine viata pentru ca nu o duc asa bine cum cred.

      Comentariu apreciat.627
    • @Toreador asa e, mereu altcineva e de vina.

      Cersetorul isi face un deserviciu cu mesajul ala ca daca ii dai bani te apropii mai mult de situatia lui :D

      Indecis. Tu ce zici?2512
    • Mana intinsa care spune o poveste pasiv-agresiva nu primeste pomana!!
      Fiti profesionisti, ce dracu!!

      Comentariu apreciat.559
    • @Bigbear

      Depinde ce vrei sa vezi acolo…

      Eu văd ce am descris în comentariul inițial.

      @ev21

      Așa e, mereu altcineva e de vină.

      Life is not fair if others make it so.

      615
    • Buba e ca ala care sta in picioare are datorii mai mari decat cersetorul

      100
  2. Nu stiu cat de mult schimba ideea de baza a articolului, dar au fost 22 de interventii in 24 de ore pentru a salva 109 persoane. Mie mi se pare ca totusi e o diferenta destul de importanta.
    „În ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Naţional Salvamont, s-au primit 22 de apeluri prin care se solicita intervenţia de urgenţă a salvamontiştilor. (…) În cazul acestor intervenţii au fost salvate 109 persoane. Şase dintre acestea au fost predate Serviciului de Ambulanţă sau SMURD pentru transport la spital”

    Comentariu apreciat.383
  3. A si dispărut reclama.

    Stricătorul de biznis lovește iar.

    Comentariu apreciat.343
  4. Hmmm. Poate dacă ar face niște alegeri mai bune, „sensibile”, nu ar trebui să fie cu apa la gât. De genul pe ce cheltuie, ce să studieze, ce viitor își doresc. Cunoașterea limitelor personale și dorința de a le depăși. Sau se lancezesc la sânul părinților… Și plâng pe media soșăl

    1114
  5. 76 din aia o suta au fost dintre cei ce au ramas blocati la Stana lui Burnei din cauza unei viituri..

    Comentariu apreciat.522
    • Salvamont Argeș:

      „ATENȚIE!!!
      Drumul spre Stana lui Burnei pe Valea Rea este RUPT la 5 km in amonte de confluenta cu Zarna!
      Va rugam sa renuntati la toate planurile de acces spre Moldoveanu!”

      Vreo 100 de romanii: lasa boss ca stim noi mai bine!

      Indecis. Tu ce zici?4044
    • Acum sincer sa fiu, cand sunt pe trasee nu verific mereu ce posteaza Salvamont Arges pe facebook… Daca tot avem tehnologia de RoAlert, n-ar fi rau s-o folosim…

      1210
    • @Arthur și să dea la tot județul RO-Alert că nu știu ce traseu montan e impracticabil?

      157
    • @Mihail, Ro alert se trimite pe zone/ celule gsm care acoperă o zonă, nu pe județ. Tehnic nu ar fi o mare problemă.

      @ev21, incerc sa îmi dau seama cum s-ar fi petrecut lucrurile în scenariul tau: se face o avertizare de drum de acces rupt, 100 de români se duc, trec cu mașinile în spate peste porțiunea afectată, ca mai apoi sa se poata plânge că au rămas blocați?

      100
  6. Adevarul este fix sub nasul nostru. Sunt o groaza de dobitoci care urca pe munte fara un minim de pregatire, echipament, prevedere, logica, bun simt si etc. Iar traseele usurele sunt cele mai periculoase pentru ca alea atrag hoarde de dobitoci. De aia paradoxal, trasee foarte grele ( de ex Negoiu prin custura Saratii) fac f putine victime. Pe acolo se incumeta doar oameni cu pregatire, echipament si respect pentru munte.

    Comentariu apreciat.5415
    • Și din același motiv, chiar daca sunt multe, accidentele pe traseele facile nu sunt foarte grave.
      In schimb, când e sa faci nefăcuta pe Custura Sărații de exemplu, urmările sunt mult mai nasoale.

      30
  7. N-or fi toți tîmpiți, dar majoritatea copleșitoare, da. Uite-te cum merg toți pe stradă, cum traversează ca oile capii, cum te lovești de ei prin mall sau îi auzi răcnind unii la alții din colțuri opuse.

    Comentariu apreciat.694
    • De acord, unde pui ca ‘strategia’ asta de urlat chiar functioneaza, uite, urla ca prostu si se gasesc unii mai prosti sa-i salveze, cum ar fi sa treaca toti nepasatori pe langa ei? Ar urla mai tare? Dar pana la urma asta e societatea consumerista, mananca ciolan ala care urla mai tare, indiferent cat de prost e.

      144
  8. Cele mai recente iesiri pe trasee de munte: aproape toti cu adidasi de panza. Era o tipa care cobora de pe munte cu bebelusul in brate si un tip in slapi, tinand de mana copilul de vreo 3-4 ani. Astept sa vad si un cortegiu funerar care urca la Moldoveanu si ma declar multumit.

    Comentariu apreciat.7010
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 2583
    • @Andrei…. Vrei sa mergi cu bebelusul la aer curat? Sunt alte destinatii. Muntele e altceva. Si faptul ca tipul (tatal, banuiesc) era in slapi…. Plm, chiar nu vezi unde e problema????

      Comentariu apreciat.469
    • Poate l-a avut ca momeală dacă se întilnește cu ursul. Avea timp să facă altul…

      Comentariu apreciat.574
    • Da ma, se stie ca bebelusul trebuie tinut doar sub 100m altitudine, ca mai sus il trage curentul =))

      Indecis. Tu ce zici?1031
    • Pai na, in Decathlon erau mai ieftini papucii decat bocancii de munte.

      132
    • Cum să spui că n-ai habar de munte: „Cobora, deci urcase fara probleme?”

      143
    • Pai cum e ma, un om? Daca cobora nu urcase deja? Sau coborase la deal prima data? Neam panicat maxim, frate. Si daca le zici ca-s alte neamuri care n-au problemele astea, neamuri care lasa copii afara in carucior cat timp iau masa, sau neamuri care – soc – merg cu bebelusii cu avionul, iti zic ca bine ca esti tu elitist. Neam de crabi. Cum domle sa iei copilu pe munte, copilu trebuie infofolit cu dooj de haine si lasat la altitudini mici.

      Indecis. Tu ce zici?624
    • Andrei coborarea de pe munte e mult mai periculoasa ca urcarea. Acolo se produc cele mai multe accidente. Si da, am vazut si eu mama inconstienta care cobora de pe Tampa cu sugarul in brate, pe traseul de sub telecabina, unde tocmai plouase si erau pietrele ude.

      150
    • mentiune: bebelusu se care in ruccsac special pentru munte.
      mentiune2: deja se schmba „preferintele” si sunt din ce in ce mai multi oameni care urca in pantofid e trail running. Si vorbesc aici de oameni care stiu cu ce se mananca sportu asta

      70
  9. Salvamontiștii nu taie factura la final de fiecare intervenție? Poate ar trebui…

    Indecis. Tu ce zici?3413
    • Da, nouă…

      Indecis. Tu ce zici?273
    • Eu întrebam dacă exista posibilitatea ca cei care nu tin cont de avertizări, nu sunt echipați corespunzător, se expun aiurea etc. sa plătească pentru nesăbuința/prostia lor.

      165
    • Eu am înțeles ce întrebi. Dar ei rămîn doar cu spaima și noi toți cu plata acțiunii de salvare.

      121
  10. aia cu castile n-a fost si la Faiar, nu e agentia de publicitate pe TikTok a fratelui teparului RobertMtk sau reclama e facuta de altii? si ei promovau chinezarii si copii de produse

    55
  11. Aia de pe autostrada spre Moldoveanu nu aveau semnal sa sune la Salvamont.
    Am mai scris pe aici: in domeniul educației montane suntem sub nivelul mării, la fel ca si in alte domenii, doar ca aici mai multe greșeli îți pun sănătate sau chiar viața in pericol.
    Cine sa se uite la prognoze meteo pentru munte, cine sa ii oprească pe dacii liberi sa urce fara echipament potrivit pe munte.
    E luna concediilor sa sta la coada sa faci poze cu indicatoarele de pe vârfuri de munte, mai calca unii stramb, mai alunecă, ii mai trăznește.

    Comentariu apreciat.352
    • Bine că există autostrada că altfel era plin cu cei dornici „să cucerească vîrful” pe traseele cu dificultate peste medie. Unde-s mulți, proști mulți, mizeria multă.

      26
  12. niste chestii din țara aia cu berea rece în frigider

    (1) de vară
    În zona Cinque Terre, unde ajungi cu trenul (linie specială), cu vaporașele (vreo 5 rute) sau cu masina (daca iti permiti parcarea), se poate ajunge si pe … jos, pe poteci marcate, amenajate și mai ales, întreținute de custozi. Doar că … accesul este condiționat de achiziționarea unui card. Ok, să zicem că de la 7.5 euro nu e mult (dacă si la Piatra Arsă dai 10 lei pentru acces în parcul național). Aha, deci dacă e aglomerație pe poteci, hai punem și taxă. Good local business. Accesul mai este condiționat de purtarea de echipament adecvat adică bocanci. Te-a prins rangerul italian în șlapi? Pac, amendă!
    (nu pun poză, pun un link din 2019, desi azi e la fel de valabil cu afise la intrarea in traseu
    https://www.cnn.com/travel/article/cinque-terre-sandal-ban/index.html)

    (2) de iarnă
    Gata, ninge, mergem la ski. Cumpărăm un skipass din ăla de 75 euro/full day, să ne spargem pe 20 pârtii și 15 instalații cu scaune incalzite si paravant. Asigurare de ski? Ce e aia? Scrie mare la fiecare ghișeu și pe site: ”The law stipulates that the police can carry out checks on the actual possession of insurance cover. If the skier is not in possession of insurance, he risks a fine of € 100.00 to € 150.00, in addition to having his skipass confiscated.”
    (https://www.dolomitisuperski.com/en/Plan-ski-holiday/Insurance)
    Cât m-am dat pe acolo, am văzut accidente aproape in fiecare zi, cu salvamonți, snowmobile și elicoptere. Or fi avut răniții asigurare ori ba?

    Ne întoarcem pe plaiurile natale.
    Am venit la mare, am plătit cazare, mă bag în apă pe steag roșu, salvamarul de aia e plătit, să mă salveze pe mine în caz de orice.
    Am venit la munte, am căzut în prăpastie, să vină Arafat să mă scoată cu elicopterul, că io mi-s cetățian ieuropian și plătesc tacse!

    Comentariu apreciat.405
  13. încă una cu Piatra Arsă

    Săptămânile trecute a dat recital de vioară Alex Tomescu pe munte.
    De la Piatra Arsă la Cabana Caraiman, plimbare lejeră 90% din traseu.
    Măi, dar să vii cu bebelușul expus la UV de 2000 metri, fără protecție solară, tu familie de hipsterași cu pălăriuțe și săndăluțe. Și nu era doar un caz, am văzut mai multe familii.

    Cu toată crema cu care m-am dat în ziua aia, tot m-am ars.
    Copiii ăia mici ce vină vor fi avut pentru niște părinți supradotați?

    Comentariu apreciat.4511
    • Nu înțeleg cum a supraviețuit omenirea fără cremă de protecție solară. Până acum 20 de ani nu ieșeau din case? Cremă de oameni cu fițe.

      Indecis. Tu ce zici?1125
    • @Florin, a supravietuit, nu a trait 80-100 de ani cat vrem sa traim sanatosi acum. Daca stii ca un lucru iti face rau, de ce sa iti faci rau cu intentie?
      Arsura solara doare. De ce ai vrea sa ii provoci o arsura unui bebelus?

      165
  14. Nu confunda nr de persoane cu nr de interventii. Alea au fost 22.
    Si da, in 99% din cazuri sunt tampiti

    151
  15. Mie mi se pare că traseele sunt mai bine marcate și mai echipate ca oricând. Mai mult, tot salvamontiștii au marcat cu săgeți și înscrisuri sau au montat cabluri și pe trasee nemarcate mai umblate din Bucegi. Nu știu dacă și prin Crai, Făgăraș sau alți munți.

    Eu cred că problema e în altă parte. Aș putea face o mică cercetare pe temă, dar mai bine ochiometric: fluxul de turiști este mult mai mare. Accesul mai facil (DN1 sâmbăta spre Brașov, iar duminica seara spre București poate fi un indicator). Există în plus și trenuri. Platforme precum You Tube, FaceBook, Instagram etc., contribuie din plin la popularizarea și motivarea mai multor persoane de a se aventura pe munte. Doar că aventurile altora din online par mai ușoare decât sunt în realitate. Așa ajung tot felul de oameni pe munte, unii care știu ce au de făcut și cum, alții care doar cred asta. Unii echipați, alții în adidași. Iar echipamentul, ușor de procurat acum, nu aduce automat și aptitudini. Uneori dorința de aventură, echipamentul sau aplicațiile din telefon nu vin la pachet cu forma fizică, cunoașterea muntelui, abilități de orientare, de estimare a riscului, mobilitate și tot ce mai trebuie. De exemplu, eu nu am înțeles cum s-a întâmplat accidentul de pe Brâna Aeriană. Am fost recent pe acolo și era echipată cu două rânduri de cabluri, mai vechi și mai noi, pe toată lungimea ei. Trebuie doar să te asiguri și să fii atent la schimbarea carabinierei la trecerea de la un segment la altul al balustradei, adică la trecerea peste ancore. Dar și asta se poate rezolva cu două lonje de asigurare în loc de una singură. Dacă nu înțeleg nu înseamnă că dau vina pe cineva, atât timp cât nu știu cum s-a întâmplat.

    În concluzie, mai degrabă numărul mare de „aventurieri” amatori stimulați online și mediatizarea excesivă a cazurilor de către Salvamont dau numărul excesiv de evenimente negative pe munte despre care auzim/citim. Accidente erau și înainte, dar nu prea auzeam de ele. Numărul mare de cruci de pe Jepi și nu numai este dovada că se mai întâmplau rele și în alte timpuri.

    Comentariu apreciat.380
  16. Numărul mare de intervenții vine și din numărul mare de solicitări, la care Salvamont trebuie să răspundă. Când nu existau telefoanele mobile, salvatorii aveau viața mai ușoară, aveau mai mult timp de băutură.

    1410
  17. Sunt oameni care sunt in stare sa faca via ferrata in slapi si oameni care in bocanci La sportiva isi rup picioarele pe un banal forestier.
    E foarte bine cu echipament si e relativ accesibil la nivel de incapator, insa e vorba si de disciplina si informare.
    Suni la salvamont si intrebi de traseu inainte sa il faci, te uiti pe vreme ca sa adaptezi echipamentul, mergi cu o agentie/ghid, nu te duci de unul singur pe traseu, informezi pe cineva de acasa pe ce traseu mergi si stabilesti „panic hour” adica dupa cat timp sa se ingrijoreze daca nu dai semne. iei cu tine echipament redudant, de exemplu frontala pentru un traseu care nu ar prea avea sanse sa se termine pe intuneric.

    150
  18. A da vina pe Salvamont este la fel cu a da vina pe Salvare că sunt multe solicitări în perioada sărbătorilor.

    220
  19. Legat de aia cu Salvamontul, în Vatra Dornei (pentru că e unul din locurile menționate în articol) marcajele sunt o glumă.
    Am fost acum 3-4 ani cred pe două trasee separate și efectiv după ce treci de primele 3-4 marcaje ești pe cont propriu, nu se mai văd sau nu mai există acei copaci pe care era pus marcajul.
    Drept dovadă și noi am pierdut traseul la un moment dat și am ieșit în cea mai apropiată localitate ca să terminăm cu prostiile.

    144

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Alte linkuri (mostly NSFW)