Iar se dau afară ITiști. Money quote:
Ironia sorții face ca, după ce au fost puse să cheme oamenii la întâlniri în care să le impună să își dea demisiile, chiar angajatele din departamentul HR să pățească la rândul lor același lucru.
Podul de la Brăila deja are probleme. O să țină așa și probabil la vară se va închide până o să triplez cantitatea de beton din stâlpi.
Voi de ce nu v-ați făcut copiii afaceriști, săracilor? Adrian Năstase a putut, Liviu Dragnea a putut, Piedone a putut. Nu vă iubiți copiii, de aia.
Aia cu limitarea vitezei la biciclete mai are un genunchi de furnica pana sare si la limitarea de la distanta a vehiculelor electrice. Teoria conspiratiei 101.
vor fi praguri de viteza maxima si de zone accesibile, in functie de abonamentul lunar. primele 2 luni gratis!
Daca reusesc reptilienii sa faca asta eu ii votez.
„They’ll have to download an app that will show them when a speed limit is approaching and install the Townmaking Institute device on their bikes.”
pana nu se impune sistemul de incetinire nu prea ai ce sa faci
Deci o să-mi țin băbuța până ajung la vârsta lui Iliescu! Sau găsesc „băieți” să-mi hăcuiască mașina să nu bage în seamă comenzile de la centru’!
olandejii aveau niste masinute electrice care aveau voie pe pista de bicicleta, ceva mai bine decat scaune cu rotile electrice cu acoperis dar care pindeau jejer suta ca erau manarite de baetzi…deci 20 ani nu au fost incidente cu ele pana au iinceput sa apara doctorii si inginerii de import care accidentau si chiar omorau biciclisti pe pista. Le-au interzis acum, adica au voie pe banda normala, cu permis si asigurare si numar, nu le mai vrea nimeni, probabil asa vor face si la biciclete, le vor categorisi ca scutere si gata.
@Iar se dau afară ITiști. se ajusteaza bula din IT. Urmeaza imobiliarele, mai apoi stock market pt ca la ambele P/E ratio sunt umflate de ani de zile.
Also, nu uitati: serviciile sunt cele care intotdeauna cad cel mai dur si cel mai jos (si, da, ele se ridica si cel mai usor). ‘Cheap money times are gone’ ca sa citez din clasici impreuna cu dobanzile de 1-2%
Iar urmeaza imobiliarele? Cred ca s-au saturat deja de cat tot urmeaza.
@Tudor detalii pt dummies: volumul de vanzari, mai putin pretul
Se dau afara de la 10 companii, se angajeaza la 1000. Un IT-ist bun (chiar si mediocru, nu plimbator de hartii) isi va gasi mereu o (alta) companie.
HR-istele…nu prea. Cam nasol, dar nu intra la IT.
Amsterdam? Haiti: primele cazuri de canibalism. Guardian – Is the feared gang boss ‘Barbecue’ now the most powerful man in Haiti?
Da, super tare. Un tip care isi face rivalii friptura si ii mananca a capturat aeroportul si nu il lasa pe prim ministru sa se intoarca in tara, ca daca se intoarce il mananca.
Pentru cei care nu stiu, Trump a zis acum vreo 5 ani ca Haiti e un shithole si toti leftistii care s-au simtit loviti la wokeism s-au apucat sa demonstreze ca nu e asa, unii de la tv s-au dus in concediu in Haiti, i-au facut reclama, mergeti si voi, hai sa tragem larg zavorul, realitatea nu exista, noapte buna tuturor, doamnelor si domnilor.
cu Haiti si Dominicana (unde este aproape la fel ca in Haiti) rezolvi simplu: o blocada totala si in 6 luni sunt toti mancati intre ei. Restul e pe interese politice caci cam greu cu inotatul pana in Cuba unde nu e nici lapte si nici miere.
Republica Dominicana e bine din cate am auzit, iar diferenta dintre ei si Haiti se vede din satelit, pe jumatatea lor de insula mai exista paduri.
Adevarul este ca Trump le cam stie pe toate.
@mac gregor: poti sa-mi dai un exemplu de leftist care s-a dus in concediu in Haiti? Nu de alta, dar se stie ca Haiti e un shithole de pe vremea lui Papa&Baby Doc, nu era nevoie sa vina Trump acum 5 ani sa zica asta.
Sigur. Conan O Brien, om de tv, host, comedii snl si alte leftisme care traiesc cu impresia ca sunt smart.
@mac gregor
Da, harta e socanta. Cam la fel se vedea si granita de nord Romaniei cu Ucraina – evident la noi erau rase padurile.
Diferenta este ca Haiti a fost colonie franceza, iar Rep Dominicana a fost colonie spaniola. E posibil ca francezii si spaniolii sa fi luat sclavi din zone diferite ale Africii iar spaniolii au avut noroc sa cumpere marfa mai de calitate.
Haiti a fost prima colonie din Caraibe in care negrii au preluat puterea si si-au declarat independenta. Au platit ceva despagubiri Frantei si astia i-au lasat in plata Domnului.
Am citit articolul cu concedierile din IT. Nasol, nu stiu cum as reactiona daca as fi concediat, dar cu siguranta incantat nu as fi.
Ce in schimb m-a distrat a transperenta de care fiecare vrea sa sa aiba parte si multele explicatii pe care vrea sa le primeasca. Plus nemultumirile ca in 2022 au avut bani de Electric dar anul asta fac concedieri. Cat e bunastare, sa se bucure ca a impartit-o compania cu ei.
Din graficul atasat acolo, daca-l inteleg corect, rezulta ca vreo 50% din angajati oricum stateau pe tusa in asteptarea de noi proiecte. Adica practic erau platiti fara sa produca nimic. Asta-i si vina de management, desigur.
In general se cam intoarce roata de la o piata a muncii unde angajatul facea regulile, la unii unde le face din nou angajatorul.
„Plus nemultumirile ca in 2022 au avut bani de Electric dar anul asta fac concedieri.”
Si nu au dreptate? Asta e greseala de management incepator: cand totul e pe val aruncam cu bani, apoi strangem cureaua de pe o zi pe alta la maximum.
Oare daca angajatii ar fi primit alegerea „vreti electric si concedieri sau fara electric si fara concedieri?” ce ar fi ales?
In general se cam intoarce roata de la o piata a muncii unde angajatul facea regulile, la unii unde le face din nou angajatorul.
Unde frate a facut angajatul regulile?
Sunt 2 -3 procente probabil , ceva job uri de nisa unde is permit sa puna conditii, dar asta nu inseamna ca e general.
Hai sa mai lasam de-o parte articolele alea din ZF unde si lacrimogenele de HR de pe Republica.
@dny, se poate și mai rău. Uite, avem ”firmă”, eu + soția.
Nuș cum dracu’, dar cumva am ajuns de nu fac regulile nici ca angajat, nici ca angajator.
@dny, e vorba de IT, unde, într-adevăr, au fost câțiva ani în care piața a aparținut exclusiv angajaților.
Atentie „concediat” nu e acelasi lucru cu „fortat sa isi dea demisia”. A doua varianta e cea corecta. Daca implica un avocat fiecare din acei IT-isti cu siguranta le era mai bine. Dar na… sunt OI oamenii din IT. Vorba aia „capu’ plecat rastoarna buturuga mica”.
Ciuby; IT-ul este o piata mare si diversificata, ce spui tu este un mic procent, deloc relevant pt tot ce inseamna IT
> vreo 50% din angajati oricum stateau pe tusa in asteptarea de noi proiecte.
La aia de-si fac reclama in formula unu si nu stau bine cu vederea, interviurile pentru ales plantatia nu mai sunt aranjate de manageri romani, din varii motive de multifunctionala. Si atunci nu e greu sa gasesti oameni care au dat 2-3-4 „interviuri” la client pe domenii total eronate, cu comunicare proasta, clienti care asteapta altceva, frontend trimisi la mobile, mobilisti trimisi la frontend (de multe ori la acelasi client!) si tot asa. We did the dutiful, si aia a fost.
Au plecat oameni buni de middle dupa aquimerger si acum fiecare trage pe unde poate…
După concedierile astea, ar merge un follow up la articolul cu cat câștigi pe lună
Merge un articol cu „mai aveti job?”
„Angajații care sunt invitați să își dea demisia au dreptul să știe:” Și urmează ”decât” 14 puncte bine ancorate în viața reală.
Wishful thinking.
Când s-a angajat masiv pe principiul ”respiri neasistat? ok, vino la noi” angajații nu s-au întrebat de ce și cum. Nu mă înțelegeți greșit, șefimea a greșit și atunci și acum, dar naivitatea asta, cum că firma îți datorează ceva, e incredibilă. E un contract, tu muncești chestia X pe banii Y. Postul s-a desființat, nu avem bani, la revedere și un praz verde, nu mai poate managerul că tu ”ai dreptul să”. Lui îi țâțâie curul că dacă treaba se împute și mai tare, îi vine și lui rândul, pilă sau nu.
Și urmează curând articolul cu angajatul care declară sub anonimat ”șeful m-a dat afară dar el și-a luat un Bentley nou”. Pe principiul, ”dacă scârțarul ăla de Elon ar da $1000 pe lună la fiecare om, n-ar mai fi sărăcie în lume”
Dacă se desființa ii dădeau afară, dar încearcă sa îi determine sa demisioneze. Schema e ca procesul de concediere este complex, iar printre altele firma nu va mai putea angaja o perioada. Prin asta ei lasă loc de manevra, ca poate vor veni proiecte noi și reiau angajările.
@Eu, poți să dai un link/info legat de ”nu va mai putea angaja o perioadă”? Da, procesul de concediere e mai stufos, trebuie să documentezi de ce se întâmplă, trebuie să cauți alternative de job-uri interne sau prin Șomaj, dar hai să fim serioși, mai orice firmă poate oricând să vină cu un PPT plin cu motive economice pe care (probabil) nu le combați în instanță.
@adyzah, are dreptate, dacă desființezi o poziție nu mai poți angaja vreo 45 de zile pe aceeași poziție. Sunt convins că @Eu crede că e vorba de luni întregi, că așa era până acum ceva ani.
(1) Angajatorul care a dispus concedieri colective nu poate face noi angajări pe locurile de muncă ale salariaţilor concediaţi pe o perioadă de 12 luni de la data concedierii acestora.
Dacă desființezi 50% din posturi e cam greu sa poți angaja după pe aceleași posturi. Iar cei concediati pot da în judecata firma și pot solicita sa fie repuși în funcții.
@Ciuby, ba chiar 6 luni. Si poti angaja, dar trebuie mai intai sa-l intrebi pe Costelus proaspat concediat daca vrea sa revina. Daca refuza, poti angaja pe altcineva apoi.
@Eu, asta dacă nu se reia activitatea, dar da, fix pe posturile alea, prima opțiune o are fostul angajat.
@Eu
„nu poate face noi angajări pe locurile de muncă ale salariaţilor concediaţi pe o perioadă de 12 luni de la data concedierii acestora.”
Asta e un vis umed de alta data. Fiecare angajat are incadrarea pe un anumit cod, la care se poate renunta lejer.
@Zarax, vezi că e legea veche aia cu 6 luni. Sau poate mă înșel și-mi poți da un număr de lege, articol + paragraf ca să mă educ.
Se face reorganizare si nu mai e nicio treaba cu procesul de concediere
@dny, încadrarea se face pe cod COR și în IT ai 3-4 coduri mari și late pe care sunt încadrați angajații.
@Ciuby
Iti citez un pic dintr un act:
„angajat al xxx in baza cim nr 123 angajat in functia de „abc” / 12345, post inregistrat in organigrama companiei cu marca 1.23.45″
Cativa ani mai tarziu… vine o decizie prin care postul creat pentru marca 1.23.45 se inchide.
Guess what.. zero impact pe mai departe pt angajator, se creaza o noua marca pt un nou post
Te pot „da afara” in urmatoarele moduri
1) Demisie cu acordul partilor. Semnati ca sunteti de comun acord sa inceteze contractul din data X.
2) Restructurare – inseamna bataie de cap pentru firme care nu pot angaja o perioada pe acelasi post.
3) Pe motiv de incompetenta/indisciplina. Asta e si mai complicat, trebuie trimise notificari angajatului, trebuie facut un PIP, comisie de evaluare etc. Dureaza cel putin 6 luni.
Pentru companii, cea mai buna varianta e 1. Dar din punct de vedere al angajatului, e cea mai paguboasa, in primul rand pentru ca nu ai dreptul la somaj (in Romania daca ai o parte de vina pentru ca nu mai ai loc de munca, nu mai primesti somaj).
De aceea, daca vor sa iti impuna sa iti dai demisia fortat, ar fi bine sa iti dea salarii compensatorii cat sa merite. 1 salariu compensatoriu nu acopera nici macar somajul pe care l-ai primi.
Demisie cu acordul partilor nu exista. incetearea contractului de munca, da.
demisia e o notifcare, nu tre sa ti-o aprobe nimeni.
S-a schimbat legea: firma poate angaja din nou în 45 de zile, timpul în care angajatul dat afară poate depune contestație. Dacă firma nu are proiecte nu va fi afectată prea tare de faptul că nu poate angaja.
La restructurari mari in IT se face ca la pescobar la restaurant. Inchis de OPC la 12:00 taverna racilor reci srl, continuat activitatea de la 14:00 pe taverna racilor calzi srl.
Urmatorul pas, dupa masinile electrice, e sa dea si ceasurile smart inainte cu 10 minute(sa nu mai intarzie nimeni) pam pam
Legat de faza cu it-istii.
Peste 2 luni, cand incepe sesiunea de angajari de primavara se va umple iar linkedin-ul cu post-uri de hr legate de faptul ca nu fie nu gasesc oameni, fie nu sunt angajatii loiali :))
@Alex, asta e retorică de Reddit. Nu începe nimic peste 2 luni, stai liniștit.
Pe ce va bazati in afirmatii ?
IT-istii romani sunt incompetenti. Pot ei concura ei cu colegii sauditi?
https://science.hotnews.ro/stiri-tehnologie-26968290-arabia-saudita-prezentat-mahomed-primul-sau-robot-barbat-dar-lucrurile-nu-decurs-conform-planurile.htm
Atat asteapta Ion, sa treaca botul ala pe la Rovine, sa vezi ce-i sar servourile. Sa le otravim repourile si sa le dam foc la bazele de date, am zis!
E pe bune?! Fix acum cateva zile citisem cum gigantul BeMyWife deschide la Cluj o mega echipa de mii de ITisti printr o colaborare fix cu astia…
Cireasa de pe tort e ca in articol fix ITistii embedded sunt cei “zburati”.
Pentru cine nu stie embedded sunt fix aia de lucreaza “low level” la componente si chestii hardware…
Deschide un call center la Clug. NTT a dat afara acum cam tot ce nu vorbeste germana.
Undeva cineva inca mai crede ca majoritatea celor din IT sunt ancorati in realitate. LOL.
Aia buni sunt.
Cum să fii ancorat în realitate când tu faci “reconversie” de 1 lună si apoi cereai 1k-2k euro pe lună.. plus ca i și primeai
@heming pai salariul de junior este de 1.5k-2k pe luna… cat vrei sa ceara?
Zarax, nu stiu unde i-ai gasit tu, dar de prin 2009 de cand fac asta pentru un salariu, nu doar ca hobby, am intalnit poate unul sau doi oameni care erau programatori si puteau iesi din bula lor ca sa inteleaga imaginea de ansamblu din societate si sa nu scoata aberatii ca „cum adica, ne dau afara ca nu mai au bani? anul trecut ne-au dus la Monaco in teambuilding.” sau „imi dau demisia de aici, plec fara sa las loc de buna ziua, dincolo imi dau 1k euro mai mult”.
Am de a face zilnic cu ei, majoritatea nu se pricep la nimic altceva decat munca, multi dintre ei sunt mediocri si ca profesionisti, si in general iau cele mai idioate decizii in viata.
Eugen, esti mai rau ca o soacra… judeci enorm si ft pasiv-agresiv.
Te ai gandit ca poate problema e la tine?!
Dai din gura de parca ai lucrat in toate firmele de IT…
@raul mă refeream la faptul ca unii au facut reconversie de la un job mult mai prost platit.
Sa iti triplezi salariul intr o luna, eu zic ca a easy money și de aceea nu poti sa fii cu picioarele pe pământ – evident ca nu se aplica la toți
Hermin, te-ai simtit cumva? :)) Am lucrat ca PM in ultimii 3-4 ani, mai ales pe integrari cu terte parti, asta inseamna ca am de a face cu programatori de la diverse firme, din multiple natii si multe niveluri de pregatire.
Sa zicem ca inteleg mai bine decat tine cum si cat gandesc, mai ales pentru ca asta e treaba mea, si ca stiu cum sa le traduc chestii pe care ei nu le inteleg pentru ca proiectul sa se finalizeze, iar eu sa imi iau prima de succes. Pentru ca pe mine personal asta ma intereseaza, sa imi iau prima aceea pe langa salariul fix. Tu cu cine ai lucrat atata, de iti dai cu parerea despre mine?
Pai nu sunt ancorati in realitate pentru ca majoritatea sunt ce mult mediocrii in gandire, asa ca pica usor in plasa cum ca am trai intr-o meritocratie in care „am salariu mai mare ca 90% din cei din jur, inseamna ca sunt mai destept decat 90% din aia (iar restul de 10% sunt hoti/corupti/begetari”. Eugen are perfecta dreptate, ca in afara de discutiile strict legate de munca, oamenii chiar nu prea au intelegerea lumii din jur.
Eugen, de multe ori omul inteligent se ascunde in spatele “prostului” sau “lenesului” atata timp cat are de gastigat…
Faptul ca tu esti PM si nu reusesti sa ii “storci” indirect iti demonstreaza faptul ca nu esti atat de inteligent pe cat te crezi.
Hermin, in loc sa raspunzi clar o dai in diverse. Ca atat poti. Rata de finalizare cu succes pe proiectele mele e cam 90%. Restul de 10% sunt fie probleme majore cu terta parte, fie client care a ramas fara bani/si-a pierdut interesul pe proiect, fie pretentii fanteziste care nu sunt acoperite de realitate.
Pai NTT si alti au model de bussiness „tzamtzaritul” de oameni. Practic ii oferi ca si servicii catre alte firme. Daca proiectele alea s-au inchis sau le-au pierdut fata de alti ofertanti nu ai ce sa mai faci cu ei. Poti fie sa-i reconvertesti catre alte proiecte si alte tehnologii sau valea. Care sunt programatori cam pot sa se reorienteze. Dar ai o turma de tichetari, project manageri, etc ce sunt undeva intre imposibil si foarte greu de convertit. Toptanul s-a angajat ca firma a putut sa-i vanda mai departe, altfel nu-i luau doar ca respira. Ganditi-va ca pe multi i-au vandut ani de zile cu 30 de euro pe ora. Pe o luna NTT factura 4800 de euro. Hai sa zicem 4500 ca mai mergea in vacanta. Cheltuiala cu unul dintr-asta e 2000 de euro pe luna. Si asta s-a intamplat ani de zile. Seniorii se vand cu 100 sau si mai bine pe ora. Nu le plangeti de mila la NTT.
Majoritatea firmelor din Romania din IT fac samsareala de oameni din pacate.
In Romania sunt cam 250000 de angajati in IT. Concediaza 2 firme cate 100 de ITsti. Ce scrie presa (ma rog, presa…. aerianul de doru supeala)? VAL DE CONCEDIERI IN IT. Ceva sub 1 la mie pentru doru supeala inseamna VAL de concedieri. Un VAL intreg, nu-i de gluma cu asa ceva….
Peste tot in industrie, in Romania, s-au oprit angajarile, s-au taiat maririle anuale si ceva ce nu s-a mai intamplat de 15 ani: se renunta la oameni. Daca in urma cu 2-3 ani nu gaseai suficienti oameni sa-ti ocupi pozitiile, acum ai prea multi.
Si nu e doar NTT, nu e doar Cognizant. Mai sunt si GlobalLogic(fostul fortech), Endava, Evozon, Linnify, Pitech, Pentalog, Fintech, Arobs, Connatix, si astea sunt doar cateva.
Nu mai vorbim de valul de concedieri din vest(inclusiv gigantii Amazon, Microsoft, Twitter, Alphabet, Meta, Apple + o pleiada de companii mai mici).
O data cu cresterea dobanzilor, se reduc banii din piata si se renunta la proiectele speculative, si totodata la angajarile „strategice”. Am mai vazut filmul asta o data prin 2008. Piata isi va reveni, dar probabil ca salariile vor scadea, pretentiile la angajare vor creste si vor fi multi care se vor reconverti profesional.
@heto, în 2008 nu aveam AI-ul. Piața își va reveni, despre un nou val de angajări nu știu ce să zic
Heto, s-au facut angajari in prostie in pandemie, acum se revine incet la normalitate.
@heto – La Fintech/Softelligence nu-i chiar nici o mirare
@heto
repeta dupa mine:
0.08% nu e „val de concedieri”
0.08% nu e „val de concedieri”
0.08% nu e „val de concedieri”
0.08% nu e „val de concedieri”
0.08% nu e „val de concedieri”
0.08% nu e „val de concedieri”
0.08% nu e „val de concedieri”
0.08% nu e „val de concedieri”
0.08% nu e „val de concedieri”
0.08% nu e „val de concedieri”
Acum, ca am lamurit asta, sa trecem la urmatoarele:
Ai dedus tu asta in urma unei stiri cum ca 2 firme renunta la 200 de oameni?
Adica Romania (bai, Romania!) cauta disperata sa angajeze indieni, nepalezi si pakistanezi pentru ca nu gaseste suficienti romani pentru joburile disponibile, dar pentru tine e taman pe dos. WTF, dude, ce fumezi?
Somajul in US e la minimul din ultimii 50 de ani, dar da, val de concedieri. Bai, voi ganditi un pic si filtrati stirile, sau le luati asa, de-a gata, hapaind cu placere orice cacat?
@Sabotor, srilankezii ăia vin să se angajeze în IT?
@Ciubi
Poate ar trebui.
@Ciubi
Daca nu era destul de clar de ce am mentionat nepalezii, era raspuns la:
Peste tot in industrie, ma-ntelegi?
despre concedierile din IT: cei un pic mai in varsta am mai trait asta, prin 2009
Nimica nou. Cand incep problemele si contractele nu mai sunt asa multe, firmele incep sa taie din costuri. Daca problemele nu sunt mari, se taie de pe la traininguri si TB (mutand practic problemele catre firmele de training). Daca treaba e urata, se taie bonusuri, mariri si, de obicei ultima pe lista, se fac concedieri.
Pentru a nu isi bate capul cu toate chestiile birocratice si legale, firmele prefera varianta „demisiei voluntare”, cu plata unei compensatii sub forma de bonus. Ca angajat, poti sa accepti (iei banii, iei o scurta pauza si apoi cauti de munca) sau poti sa refuzi (riscand ca daca treaba se impute sa intri in concedieri colective, fara compensatii)
Data trecuta, eu am scapat de putin. De data asta … vedem. Momentan e liniste
Unii in NTT si Cognizant si-au luat prime si mariri. Surprinzator ? Nu prea. A inceput sa nu se mai faca chestii generale. Ce merge cresti si platesti, ce nu merge dai afara. Daca nu ai proiecte pe automotive ii restrangi pe aia sau ii muti de acolo, aia pe retail si banking merg bine, ii cresti si incerci sa-i tii. Daca incepi sa reduci costuri de peste tot te trezesti ca iti pleaca cei buni si te trezesti cu o turma de inutili.
Nu pot sa nu remarc ca acu 2-3 ani cel mult, era marea demisioneala la moda.
Adica pleca lumea din varii motive.
Zilele astea e valul de concedieri la moda. Si vai, stai ca au drepturi si ii concediaza.
Pai cum e?
Intuiesc de ce. Pentru ca Elonie Musca a dat afara de la Twitter o gramada de atarnatori si firma nu a crapat.
Surprinzator sau nu, dar s-au prins si altii ca pot sa mai taie din oameni si firma merge inainte.
Bun venit in lumea reala celor din IT.
La noi e o chestie curenta: a pierdut firma proiectul, se da afara sau se lasa turnoverul natural sa reduca numarul de angajati.
Am vazut thumbnailul articolului si m-am speriat … am crezut ca a murit jigodia.
Bravo Pietone, daca o bagi si pe soacra macar secretara de primarie, esti tare, chiar ai o famiglie de politicieni care are grije de tarisoara asta…
Ca si sfat pt IT-isti. Ca si Lenin zic si eu „invatati, invatati, invatati”. Mai ales daca esti la inceput de drum nu o da prea des in life balance si alte balarii ce te indeamna sa toci banii si sa lucrezi putin. O buna parte din timpul de lucru trebuie sa-l aloci invatarii de tehnologii noi, metode noi, o limba straina, o maslina. Proiectele vin si pleaca, tehnologiile se schimba si viteza cu care se schimba se acceleaza. Am vazut destui dati afara din firea la care ultimele cuvinte au fost: pai nu stiu asta, sa mi se faca training. Daca te simte slab, inflexibil, prost de gura angajatorul te va zbura cand tie lumea mai draga daca nu au nevoie de tine. Te pot tine cateva luni fara proiect dar timpul ala zboara repede.
Măi, în principiu ai dreptate. Doar că treaba nu ține de life balance cât ține de burnout. După 8-10 ore de mentenanță la C++ scris în anii 80-90, nu prea mai ai energie să înveți pe de rost React și Blazor (sau ce mai e la modă azi) în „timpul liber”, adică ăla din care 2 ore le pierzi oricum pe drum + măcar 5 de somn. Nu toți au neaparat capacitatea de a învața X skill nou în 10 minute pe zi™
de ce sa te complici sa faci restructurare si sa te „lupti” cu angajatii ca sa plece sau sa nu poti face noi angajări ? ii dai afara si ii reangajezi pe o alta firma – bingo, inspectia muncii poate s-o sooga – ai oameni mai putini dar mai buni si mai bine platiti , potriviti cu proiectul pe care lucreaza, eventual faci project based contracts – si nu mai ai nevoie nici de jde mii de HR-izde …..
Nu Amsterdamul are probleme reale, ci noi suntem cei care avem probleme reale cu directia in care se indreapta lucrurile.
E posibil ca punctul despre limba germana de la compania aia sa fie doar o justificare legala. Cum grosul populatiei române nu prea sprechen deutsche, au scuza ideala ca angajatii nu sunt calificati. Ca la tool development si process oriented nu-s chiar asa de mari probleme.
Asta cu limitarea bicicletelor electrice poate parea amuzanta daca nu ai calarit un animal de ala de 40 de kile. Daca mergi cu 20 kmh, deja e relativ repede pe asa-zisele noastre piste, care mai peste tot se intersecteaza cu trafic pietonal sau auto. La 40 deja se lasa cu multe oase rupte. Un MTB normal are vreo 15 kile, ca idee.
N-ați înțeles nimic cu podul de la Brăila.
Au fost documentarul cu construcția, acum intră la ăla cu dezastre inginerești.
După aia, mai vedem.