Situația la zi, luni, 24 mai

Se pregătește creșterea vârstei de pensionare. Orice numai să nu scoți oamenii din economia subterană. Orice.

Altfel, cine are ~40 și crede că mai apucă pensie e optimist.


Soluția pentru ca primăriile să nu mai fie atât de lepre este să mărească impozitele pe proprietăți.

Am eu o idee bună. Faci DN-urile să ocolească localitățile și apoi pui un gard, să se descurce singure. Deja medici de familie nu au, utilități nu au, bani de salarii pentru primărie nu au, hai că e deja evident că destule localități nu au motiv să existe. Ori se găsesc politicieni care să le scoată din nămol, ori aia e.


Aș propune o rezolvare echitabilă în situațiile astea cu blocuri construite semi ilegal în zone de case: cine a cerut și cine a dat autorizația să se mute în casele alea de jos. De tot. Forțați să locuiască acolo.

Punem pariu că, brusc, descoperă că nu e ok să facă ceea ce, nelocuind acolo, li se pare normal? Punem pariu că, brusc, își descoperă conștiința și nici o șpagă nu îi va mai face să dea autorizații pentru așa ceva?

centrul-universului

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

62 comentarii

  1. ,,Altfel, cine are ~40 și crede că mai apucă pensie e optimist.,,Văd și aud această remarcă vehiculată tot mai des. În general nu prea aduce nimeni argumente, trist e că oamenii o iau de bună și acționează ca atare. Muncă la negru, contracte pe jumătate de normă sau fără. Să vină banul, că oricum nu mai prind pensie.

    • Una e să ajungi la vârsta la care ar trebui sa te pensionezi, alta e chiar sa primeste pensie de la acea vârstă…a doua e problema, ca banii cotizați lunar si care ar fi trebuit sa fie disponibili pentru cei pentru care s-au platit, se fura/cheltuie aiurea…

    • Bineînțeles că vreau pensie, și babana. Știu deja câte puncte de pensie am. Statul din 2050 sa facă bine să jupoaie de bani milioanele de lucrători asiatici și africani care vor lucra la noi aici. Și noi să stăm că belferii, cum stau azi pensionarii germani, italieni, francezi.. sa ne plimbam prin croaziere

    • 1. Populatia tarii imbatraneste de la an la an.
      2.In actualul sistem de pensii, cotizezi pentru cei care sunt deja iesiti la pensie, nu pentru tine.
      Ce zici de argumentele astea doua?

    • Da, pt ca este un sistem prost gandit. In alte tari se strange un fond din care tot primesti cu portia. Daca mori, mostenitorii tai primesc restul. Asa, lucrezi ca tampitul si… la 65 de ani cancer si la groapa. Si ai sanse daca ai lucrat in privat si te-ai stresat sa dai coltul mai repede ca ala de iese la pensie la 45 de ani.

    • @VuAd. La 1. eviți sau ignori un lucru foarte important și anume migrația. Că în momentul de față România nu prea e ce-și doresc migranții asta e vizibilă cu ochiul liber, dar în ceva ani, după ce presiunea populației din țările preponderent accesibile și permisive migrației vor face tot mai strictă treaba cu,,dă-mi un pahar cu apă că mi-e așa foame că nici nu știu unde o să dorm la noapte,, va fi o destinație acceptabilă.
      2. Da, este o problemă să cotiziezi la altul, dar mai trist e să nu cotizezi ,,că oricum nu mai apuc pensie.,, Nu fac Casco și asigurare de locuință că un pățesc nimic. Iar în general asta o auzi de la persoane cu venituri medii spre mici, unde pus 1000 de euro pe lună e imposibil.

    • Pensia e ceva inventat acu cam 100ani. Astia ce ies acu la pensie, ar fi cam a 3-a generatie de pensionari. Si inventia asta de „pensie” cam se clatina.

    • @Sfătuitoru, Pensia la nenea statul s-o fi inventat acu’ 100 de ani (aș merge mai degrabă spre 150, mulțumim nenea Bismark), forme semi-private și, să zicem primitive, există de mai multe sute de ani, poate chiar spre mie.
      Încă de când meșteșugarii s-au organizat în bresle în toată Europa au apărut forme de asigurare și/sau pensie.
      Erai meșter de whatever, plăteai la breaslă un procent din venituri, dar dacă o mierleai ăia ii dădeau lunar nevesti-ti niște bani să crească copiii, plăteau taxa de ucenicie pt fii tăi sau îți dădeau ție niște bani să supraviețuiești, dacă n-o mierleai și rămâneai doar schilod. Și ceva bani la bătrânețe când nu mai puteai munci.

      Am făcut cândva o lucrare de diplomă pt cineva și am avut un capitol pe temă. :)

    • O sa primim pensie, asta e clar. Daca ne ajunge sau nu e alta poveste, dar o sa existe, pentru ca batranii o sa constituie in continuare un mare capital electoral.
      In general majoritatea, sau o minoritate semnificativa, nu poate fi neglijata total in societatile democratice, ca exemplu aia care au luat credite de cretini, daca sunt suficient de multi trebuie cumva sa-i scoti din rahat, ca stat, ca nu poti sa ai 20% din populatie vagabonti.

  2. 1. Despre pensionare la Sfântu așteaptă se vorbea deja de la criza din 2008. Problema nu e dacă muncești la negru ci dacă reușești sa pui deoparte la tinerețe pentru zile negre.
    2. Creșterea impozitelor pe proprietate va lovi în primul rand „clasa de mijloc”. Marii investitori imobiliari cu mii de apartamente în proprietate vor fi protejați ca întotdeauna pentru ca sunt tbtf
    3. Aia e o gainarie de ferentari. Băieți deștepți lucrează în stil mare. De exemplu one united (aia de vor sa se listeze pe bursa) se baga numai în zone selecte gen aleea alexandru.

  3. Aoleu unde nu m-ar muta forțat din sărăcia de bloc comunist, fără balcoane, cu mirosuri si gândaci, situat intr-un cartier oribil, la o viluta de aia între blocuri, in centru, la doi pași de metrou! Cred ca mai degrabă ar ploua cu autorizațiile alea!

  4. La ultima nu ai prins smecheria. Se da autorizatie pentru bloc langa casa pentru a se muta ala cu casa. Apoi mai faci un bloc si e zona de blocuri.
    Asa face domnu Boc. Scuze, Bou.

    • Si in Oradea se intampla la fel. Ba mai mult, cei care au tupeul sa detina case langa blocuri sunt expropriati abuziv. In presa centrala nu ajung detaliile astea dar se pot citi in presa locala. E trist.

    • Dacă este vorba de Oradea sigur nu este adevărat.
      Și dacă ar fi refuz sa cred😂

    • NOU
      #18

      IMHO, trebuie să fii cretin dacă ai casa lângă bloc și să nu accepți să te muți.

    • @Temple IMHO, trebuie sa fii cretin daca ti-a bagat-o in cur si sa nu accepti sa o si sugi.

    • si la Iasi se face la fel

  5. Primariile nu au bani pt ca multe nu ar trebui sa existe(comune cu 300 de oameni) si altele sunt supradimensionate. Ce se mai aude de regionalizare, de desfiintarea multor comune, de reducerea aparatului administrativ ? Exact.

  6. Si apropo de asta, ca tot am primit extrasul de la Pilonul 2, scriptic arata bine, doar ca se aplica acelasi optimism cine crede ca va pune mana vreodata pe acei bani cand ajunge la pensie.
    In maxim 5 ani vor fi basculati in pilonul 1 si vor fi „sifonati” indiferent de cine va fi la putere, pentru ca e foame de bani.
    Bine ar fi sa ma insel, doar ca imi amintesc acum 2 ani pesede mai avea un pic si punea mana pe pilonul 2.

  7. „Altfel, cine are ~40 și crede că mai apucă pensie e optimist.”

    Eu am avut-o 40 si am coborât-o cu paracetamol.

  8. Pentru constructii aberante, de blocuri intre case, de cladiri care depasesc mult regimul de inaltime pentru zona, de imobile pur si simplu nepermis de urate, cu 2 pomi rahitici la poarta, fara parcuri, pomi si flori, fara zone de agrement, unele fara cai de acces pentru salvare si pompieri, ADRESATI-VA CU INCREDERE primarului Boc si Primariei Cluj. Satisfactie garantata.

  9. Sectorul 5 e parfum. In 4 se construieste in rezervatia Vacaresti direct. Au mutat gardul mai acate si au dat drumul la 3-4 blocuri fix langa pod (M Bravu). Il doare pe Baluta la bananuta.

  10. Orice numai să nu scoți oamenii din economia subterană. Orice.

    Cum?

    • Cu taxe mai mici mai nene. As da zambind 20% taxe, dar la 50% cam scrasnesc din dinti, mai ales ca de banii aia primesc fix pix.

    • Imi vin in minte cel putin 2 metode fasciste. Prima ar fi sa elimini complet banul fizic, totul urmaribil prin conturi. De unde ai Gigel banii astia in cont ? Exact, taxa. Daca nu ai contract/acte justificative sa fie taxa si mai mare ca ai lucrat fara contract. In SUA daca cineva primeste o suma mare in cont fara explicatii direct ii vine scrisoare de la IRS sa mearga sa explice. A doua metoda ar fi o taxa de cetatean. A functionat mii de ani, serios. Daca traiai pe pamantul „LandLord”-ului trebuia sa platesti … nu neaparat in bani. Puteau plati in produse, in aur, in serviciu militar dar cel mai des plateai in zile de munca. Toata lumea platea sub o forma sau alta. Acum unii au devenit mai smecheri.

    • 1. eliminat birocrația. angajarea unui om e criminală. mulți oameni nu se apucă de nimic legal pentru că nu vor să aibă de-a face cu Garda Financiară, pompieri, sanitari, pula mea, zeci de controale de la oameni care vor doar șpăgi ca să nu aplice legi făcute prost.

      2. confiști toate mașinile oamenilor care nu le pot justifica. 0 venituri de doi ani, dar ai ultimul model de bolid de lux? ia un bilet de autobuz.
      oamenii ăștia vor începe să aducă banii înapoi în economie. toți patronii din horeca, de pildă.

      3. nu mai dai voie să facă leasing la masini de lux pe firmă. vrei să treci ceva pe firmă? doar camioane, transportere, caddy et co. autoutilitare. domnul director va trebui să înceapă să își dea un salariu mai mare, nu doar 500 lei pe lună, ca să aibă de unde plăti leasingul.

    • Vali, sunt de acord cu 1 si 2. Dar, adu-ti aminte cand s-a micsorat impozitul pe chirii si in cateva luni au iesit la suprafata vreo doua milioane de contracte de inchiriere

    • Vezi ca la pct 3 e deja de ceva vreme, adica nu prea mai e mare castig sa o iei pe firma

      https://www.startupcafe.ro/stiri-taxe-21057623-masina-firma-cum-faci-tva-cheltuielile-3-situatii.htm

      Desigur, e pt prostii care nu doreau sa ceara recuperare TVA, firmele mari fac leasing operational (inchiriere).

    • „2. confiști toate mașinile oamenilor care nu le pot justifica.”

      Imposibil dpdv legal sa inceapa ANAF asemenea haiducie, ca scrie altceva in constitutie.

      Exista ceva ce s-ar putea misca in directia asta prin legea confiscarii extinse. Dar sunt multe alte conditii ca sa functioneze: dosar penal pe anumite categorii de infractiuni, proces, decizie definitiva in instanta.

      Nu se poate rapid si nu se poate din pixul unui inspector ANAF. Si e mai bine asa.

    • @Vali: confiscat nu, ca nu e constitutional.
      Cerut 10% impozit (adica impozitul pe venit) pe tot ce nu poti justifica – da, asta se poate.

  11. Comentariu de umflat tărâța: la 61 mi se pare prea devreme. Da, sunt femeie și tot devreme mi se pare. Ce naiba faci de la 61 încolo, te uiți pe vizor cine-a venit la vecina Virginica de la doi?
    Și înainte să mă credeți vreo stahanovistă, aici la mine-n târg te poți pensiona cel mai devreme la 63 (cu drepturi depline), dacă ai lucrat timp de 45 de ani. Eu o să mă pensionez la 67, conform actualei legislații.
    Sincer, și cu dânsa-ntr-însa și cu sufletu-n Rai nu prea merge. Românii se pricep foarte bine să răcnească: ba de ce li se ia mult impozit și „hai șefu’ să ne-nțelegem, pui matale minimul pe hârtie și e bine pentru amândoi” (ce să vezi, la pensie nu mai e așa de bine dacă ai contribuit cu un spanac și 2 piepteni), ba să se pensioneze repede, dar vai, pensia e mică….
    Nici eu nu-s încântată că mai lucrez un sfert de veac, dar mă mai gândesc și la ce va fi după, nu să-mi umflu mațu’ cu bani nedeclarați.

    • Pensionarea cat mai devreme posibil este parte din cultura romanului. De asta avem atatia pensionari cu nicio preocupare in afara de televizor si piata. In ultimii 30 de ani toti au cautat sa se pensioneze de la 50-55 de ani pe caz de boala (mai mult sau mai putin reala) iar acum se plang ca pensia e mica. Obsesia asta provine dintr-o marota mai ampla a romanului, grija caprei vecinului. Daca in tara exista unii care se pensioneaza la 45 de ani (politisti, armata, magistrati et al.), vor toti si ei („dar de ce ala poate si eu nu”). Marota aceasta se poate vedea peste tot: „de ce ala s-a vaccinat si eu nu, ei uite acum nu mai vreau nici eu sa ma vaccinez”, „de ce aitistii nu platesc impozit pe venit, ei uite atunci fac si eu evaziune fiscala”, „de ce vecinul de la 3 arunca gunoiul pe geam, ia sa il arunc si eu”. Oamenii de aici parca nu au repere morale proprii si se intrec unii cu altii in „smecherie”, ilegalitati si trait ca niste animale.

      Aici oameni de 30-40-50 de ani nu pun un ban deoparte ei pentru pensie, dar nu mai pot ei de grija varstei de pensionare. Nu care cumva sa aiba de munca o zi in plus fata de cat e minimul necesar, ca parca esti fraier daca esti corect, muncesti si iti platesti taxele.

      Munca e buna, tine creierul functional cu mai putin timp de Antena 3. Nu inteleg graba tuturor de a deveni niste pensionari tristi, fara nicio preocupare. Chestiune de cultura locala.

    • Ce-o să fac la pensie: o să citesc, o să gătesc de plăcere, nu pt că trebuie, poate o să călătoresc un pic, poate îmi găsesc un hobby nou.
      Dacă voi știți doar pensionari triști, cu ochii pe vizor sau în televizor, sau dacă voi n-aveți hobby-uri pt care nu aveți destul timp acum, nu înseamnă că alții n-or să aibă ce face la pensie!

      Și de ce cu ochii pe vizor să văd ce face vecina Verginica?! Io vreau cu vecina Verginica la cafea să pălăvrăgim despre ultima carte citită/uleiuri film văzut/ultimul model de broderie învățat/ultima rețetă de prăjitură încercată/ultima drumeție pe Jepii mici/ultimul exercițiu învățat la sală.

    • Din partea mea n-aveți decât să ieșiți la pensie și la 30 de ani, că nu eu v-o plătesc. Dacă atât ai putut înțelege din ce-am zis, nu-i de mirare că vrei la pensie.
      PS: pare să fie o noutate pentru tine, dar să știi că poți și munci, și avea hobby-uri.

    • @ingrid, insisti a prost. Poate in tara unde esti tu exista pensie privata, dar in Romania nu iti convine sa cotizezi pana la adanci batraneti si cand ajungi la pensie la aproape 70 de ani sa fii o leguma sau mai rau sa crapi si nici banii cotizati o viata sa ajunga la rudele tale.
      Daca tu esti no lifer si workaholica, nu e vina noastra a celorlalti care vad si mici placeri in viata , nu doar munca. Eu unul vreau sa calatoresc, sa plec cu cortul sau rulota toata primavara si vara la munte, sa citesc, sa ma apuc de wood working ca hobby,

      Spre exemplu daca as fi avut pensie privata in Romania si nu obligatorie cum e acum, la salariul pe care il am as fi putut sa ma pensionez mult mai devreme, adica mai exact sa se fi strans destui bani cat sa-mi permita o retragere din campul muncii mai devreme, dar asa statul imi impune sa muncesc pana aproape de speranta de viata si sa nici nu primeasca familia banii ramasi in cazul in care dau in primire.

    • @xtz, pensii grozave nu sunt nici aici (Germania), decat pentru anumite categorii profesionale. Cunosc personal pensionari care lucreaza pe 450 € (limita maxima la care nu se impoziteaza) pentru a-si completa pensia altminteri prea mica.
      Tot no liferi si workaholici or fi si amaratii aia care, la 70+, umplu rafturi la supermarket, sorteaza fructe si legume etc.
      Dar ma rog, fiti voi liferi si pensionati-va la 30 de ani. Succese nemasurate va doresc pe-aceasta cale.

    • @Ingrid, ce are coada vacii cu ștampila primăriei?!
      Că aș pune pariu că aia de 70 de ani care pun legume pe rafturi n-o fac din amor turbat pt muncă, o fac de nevoie. Una de nevoia externă, una e workoholismul.

      N-am cum să mă pensionez la 30 pt că deja am 40. :)

      Și dacă prin vreun miracol aș câștiga la loto niște foarte mulți bani, să dea dracii dacă n-aș renunța la job!
      Mai întâi aș călători vreo 2-3 ani prin lume și apoi aș sta să mă gândesc ce vreau să fac, poate o mică afacere din vreo pasiune, așa lejer, că o fac că vreau, nu că trebuie, poate voluntar în vreun ONG, habar n-am, dar aș vrea să nu mai aud vreodată „trebuie”.
      Da, sunt leneșă.

      PS. Sigur aș găsi eu ceva să-mi țină creierul în priză, nu trebuie să am un job pt asta.

    • @AB, cred că ai confundat persoana. Eu în niciun caz nu am spus că lucrez ca să-mi țin creierul în priză (dar a spus Levorius, deci mai răsfiră). Eu lucrez pentru că nu-s rentieră și aș renunța mâine, dacă aș câștiga la Loto :))) Doar am zis să nu mă luați de stahanovistă, dar când auziți de muncă vi se-ncrucișează privirea și citiți din 2 în 2, bag seama.
      Tot ce-am zis a fost că 61 e o vârstă prea mică pentru pensionare, la modul general vorbind; niciun stat n-o să-și permită așa ceva a la long, dacă vorbim de pensii cât de cât decente. Și dacă sunt forțați să iasă la vârsta asta, unii se vor pomeni cu pensii de mizerie, din care nu știu cât de fericiți și ”liferi” cu hobby-uri vor fi.
      Răspunsul cu pensionarii care lucrează la 70+ era pt xtz, care-mi dădea exemplu de pensie privată. Și-i ziceam că foarte mulți nu-și permit așa ceva – iar cine-și permite, nu-l apucă 70 de ani muncind….
      Atâta am zis, nimic mai mult. De la asta a sărit lumea cu disperare, nu cumva să-i pună careva la muncă-n exces și să dea-n greu, vaidemineșidemine :))))

  12. 1. Nu mai cadeti in manipularile ieftine,pnl+usr niste jegosi ordinari,in campania electorala au facut tamtam doar legat de pensiile speciale,iar cand s-au dus la cersit bani au stat capra si s-au angajat la tot ce li s-a ordonat(inclusiv linie directa pt culegatori de sparanghel).Bonus mai urlau ca vrea Dragnea sa nationalizeze pensii private….Pe buna dreptate,la alegerile viitoare psd+aur vor defila,nu ca o sa ii deranjeze pe jegurile de acum de la putere,ca si asa le place alternata aia naturala la butoane.
    2.Mai era pe vremuri unul cu Romania lucrului bine facut,promitea reforma a invatamantului,administrativa,dar primari si consilieri sunt de la toate partidele,cum sa ii lasi pe aia fara paine???nimeni nu va avea curajul unei reforme administrative,comasare de unitati administrative,ca isi distruge coloana vertebrala de sustinatori de partid si agenti electorali.
    3.Nu se va intampla nimic,asistam la o migratie in masa din zone rurale/orase prapadite spre marile orase,ceea ce duce la o presiune si cerere mare pt locuinte.Asta,si bineinteles dragostea pentru ortodoxie,misticism dacic,dpf off,betoane si kitsch imobiliar,manele,coruptie,samd.
    Ce nu isi dau seama multi este faptul ca blocurile construite de bisnitari si praduitori intitulati dezvoltatori imobiliari,cu complicitatea functionarilor corupti se vor degrada,multe vor ajunge adevarate favele,unde nici ambulant nu pot/vor reusi sa ajunga.

    • Functionari corupti = PSD 30 de ani.

    • Nu te mai da Becaly, ca se vede ca esti Dragnea.

      Se vede dupa cum scrii ca scrii repede. Ti-e frica sa nu te prinda aia cu mobilul trimis printre chiftele de Irinuca.

  13. Sistemul actual de pensii se numeste sistemul Bismark, si a fost o revolutie dpdv social.
    Nu e un sistem perfect, mai ales pt ca merge pe ideea ca populatia va creste non-stop si nu ia in calcul inflatia.
    In timp s-au tot adus ajustari, dar acum e cam jale pt ca natalitatea scade non-stop, iar peste asta avem emigratia tinerilor.

    Da, cotizez pentru pensie, ca am salariu, dar sunt constient ca pensia va fi una de mizerie, mai ales in contextul in care tot cresc preturile la viata de zi cu zi.

    Am prieteni care au net 5000 eur, dar si ei sunt sceptici ca apuca pensionarea.

    Paradoxul este ca teoretic o sa am niste proprietati imobiliare pentru chirie, dar prevad ca desteptii vor pedepsi aceasta burghezie cu tot felul de impozite creative proprietate.

    Si daca iar pun impozit anual pe cladiri cu proprietar PJ la 1%, le doresc omoarte dureroasa. Firma e moarta.

    • Dacă aș avea 5000 euro net pe lună, aș pune deoparte 2000, în euro sau ceva, să nu mi-i fută inflația chiar în ultimul hal.

      Pzm, dacă aș putea pune 2000 EUR pe lună la ciorap m-aș apuca să învăț să investesc.

    • „Paradoxul este ca teoretic o sa am niste proprietati imobiliare pentru chirie, dar prevad ca desteptii vor pedepsi aceasta burghezie cu tot felul de impozite creative proprietate.”

      Nu vor putea sa il creasca pana la cer, macar si pentru faptul ca si politicienii tot in imobiliare baga banii. Si oricum eventualele impozite suplimentare se vor duce inevitabil in cresterea chiriei. Pericolul cel mai mare e mai degraba sa nu mai existe cerere…

  14. Ok, facem DN-uri noi. Cam in 60-80 ani o sa fie gata.

  15. Stie cineva un laptop si un router care sa mearga bine in mormant? Presimt ca o sa mai am de munca 2-3 ani post mortem ca sa pot iesi la pensie…

  16. Cand aud de pensie in Romania imi vine in minte o imagine cu o batrana si sotul bolnav, la care am fost martor intr-un spital.

    Batranul rapus la pat s-a cacat pe el si nu prea a vrut nimeni sa se bage…

    Medicul cu privirea autista a facut un moft ca „orice pana la cacat, nu suport mirosul” si l-a trimis acasa(unde a murit peste cateva zile).

    Inainte sa plece, batrana le-a zis ca sotul ei in 40 de ani de munca la padure nu a lipsit o zi, urmat de niste „vedeti voi de la dumnezeu”…

  17. În articolul din Republica sunt erori de fundamentare. Una este „…..pentru că în 30-35 de ani plătim sute de mi de lei la buget și apoi beneficiem de niște pensii mici, care nu pot asigura un trai decent.” De ce este eroare ? Pensia mică este dată de cât s-a contribuit. CAS-ul plătit este doar o fracțiune din câștig. Cine a contribuit ani la rând raportat la salariul minim pe economie ca plată salarială, contribuție de câteva sute de lei, ce ar trebui să primească la pensionare? Pensii mici.

  18. Perioadă minimă de contribuție? Este un al doilea argument pe care se sprijină critica gazetarului de la Republica – cum că perioada minimă de contribuție ar fi 35 de ani. Este, da, dar pentru pensia anticipată parțial, cu stagiu de cotizare între 35-43 de ani. Dar ți se taie pensia cu un procent între 30%-0%. De fapt stagiul minim de cotizare este 43 de ani pentru o pensie anticipată. Iar de la 65 de ani, vârsta maximă, se poate cere pensie pentru minim 15 ani de cotizatie. Corect ar fi să ne raportăm la pensia la limita de vârstă, când se împlinesc 65 de ani, bărbații. Nu la stagiul de cotizare de 35 de ani. Link Casa Nationala de Pensii calcul https://www.cnpp.ro/varsta-pensionare

    Pare că gazetarul s-a folosit de o trunchiere a informațiilor pentru a demonstra ceva. Guvernanții sunt nașpa. Nu toți cei din ultimii 30 de ani. Ăștia de azi.

  19. Vali a pus în discuție mai multe soluții de a acoperi deficitul. Dar oamenii ar trebui luminați un pic, că nu trebuie, încă din timpul vieții, să fie tot timpul pe fiesta, ole! (1) Trebuie să pună bani deoparte de-alungul vieții, pentru pensie, într-o formă privată, ca dacă nu beneficiază de ei, să aibă parte moștenitorii. În SUA sunt publicat des articole despre cum să ai grijă, sănu te bazezi pe pensie, ci să investești. Ajungem deci la (2) O singură campania a fost executată acum câțiva ani, de NN, despre ce înseamnă să pui bani deoparte. Discursul politic și social este exclusiv bazat pe dependența de pensia publică, ceea ce face din o parte din pensionari captivii sistemului public manipulat de politicieni – care sădesc frici și temeri, manipulează voturi, dar pe la spate oferă pensii de serviciu establishmentului. Așadar, spre deosebire de State – poate și în vestul european – oamenii nu sunt stimulați să investească, să privească la viitorul lor, bazat pe pensie + economii de-a lungul vieții + investiții în active/bursă/etc. (3) Hai să nu ne înecăm într-un discurs care generalizează doar ca să creeze avantaje sau dezavantaje politice – o parte bună din pensionarii de azi sunt în mall-uri, prin parcuri la fitness, nu toți o duc rău. (4) De ce să iasă cineva la pensie – într-o societate care izolează pensionarii și îi trimit să stea pe bancă în parc? Și aici intervine conflictul dintre generații, dacă ții oamenii mai mult la muncă cum să mai dai din locurile de muncă, tinerilor? Eu nu vreau să ies la pensie, echivalentul morții sociale, vreau să muncesc, să fiu necesar și util. Nu 8 ore pe zi, nu 5 zile pe săptămână, ci cât pot să muncesc. Suntem într-o paradigmă socială în care oamenii sunt considerați eliminați social la pensionare, doar să încaseze o pensie publică și să stea la televizor. La vizionarea cărui program? Guess!

    • Mereu am admirat pensionarii care isi gasesc lucruri de facut. Am un prieten de familie, la 75 de ani si-a cumparat BMW, e activ, iese zilnic din casa, are pasiuni. Smart TV, dashcam, telefon Android, aplicatii de plata cu telefonul, Revolut. Primul DSLR din viata mea l-am tinut in mana si folosit acum vreo 20 de ani, era al unui alt pensionar de 69 de ani, comandat din State. Acum unde merg la sala vine zilnic un nene cu parul alb care a facut si cursuri de instructor si are si elevi, pe langa ca se antreneaza aproape zilnic.
      Al dracului daca ma vad jucand sah cu alti pensionari sau sa imi fabric vin de o calitate indoielnica din strugurii din bolta in butoaie de plastic sau sa ma inghesui in STB si la posta doar ca sa mai treaca timpul.

  20. Săptămâna trecută am fost în Hanovra. Hanovra este la aprox 3 – 3,5 ore de Berlin. Când am plecat de acolo aveam exat 3 ore și 5 min. După o ora de mers și aprox 120 de km, mai aveam 3 ore de mers. După încă 100 de km mai aveam 3,5 ore de mers. Am făcut trei ore pauză și am fost într-un parc din Wolfsburg. Cu cât mă apropiam teoretic mai mult dpdv al km cu atât dura mai mult, din cauza ambuteiajelor, până la țel. Așa-i și cu pensia asta nenorocită. Până sm sa ies eu, cam în vreo 24 – 25 de ani, pe la 70 de ani, In Germania va fi o pensie identică pentru toți.

    De fapt am văzut ca majoritatea celor care ies la pensie îmbătrânesc rapid, fie doctori, avocați sau muncitori. Eu am să muncesc cât pot de mult. Munca mă va tine tânăr.

    • Poate îmbătrânesc rapid pt că toată viața n-au știut decât muncă-muncă-muncă și acum nu știu ce să facă cu timpul și cu viața lor.

  21. NOU
    #62

    Care va fi situația în Germania? Dacă te duci și muncești și te stabilești acolo oare nu-i mai bine la pensie decât în România unde muncești și la pensie primești contravaloarea unui bax de țigări? Sunt unii care spun că și Germania va fi în incapacitate de plată a pensiilor fiindcă actualii pensionari vor vrea să se întoarcă în țările natale. Oare așa să fie? De ce ai vrea să vii la bătrânețe în România ca să mori cu zile într-un spital că nu te bagă nimeni în seamă deși ai cotizat sau că nu sunt disponibile medicamente sau că trebuie să aștepți 1 sau 2 ani pentru un RMN la statul pentru care ai cotizat? Și dacă Germania își va da seama că nu poate plăti atâția bani pentru niște pensionari care nu mai locuiesc în Germania și practic scot banii din economie și va decide brusc că nu mai plătește pensii în afara țării, ce va păți? O va trage România de urechi? Cică sunt destule țări care nu plătesc pensii dacă pensionarii nu locuiesc în țara respectivă. Oricând legile se pot schimba și Germania să întoarcă foaia și planul de a munci la nemți și de a te întoarce înapoi acasă cu banii strânși și cu pensia din Germania nu mai este fezabil. Și prin urmare Germania o va duce bine tot timpul și deci este mai bine să emigrezi și să nu te mai întorci niciodată în văgăuna asta de țară, nu? Voi ce părere aveți?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.