Situația la zi, luni, 11 iulie

Sunt curios cum va evolua situația asta, în care proprietarul dă temperatura mai jos pentru chiriași, și ce învățăminte vom trage de aici.


Faza asta e mișto, că ăsta nu are unde să se ducă să se plângă, că colegii știu cine face și de ce.


Groaznic, justiția va sta unită în fața acestui act de violență, că justiția e dreaptă și mereu corectă. Sigur sigur problema e la ăla care a sărit la bătaie. Sau la CEDO, care tot întoarce deciziile justiției române. Și la bulgari, italieni și greci, care cred că justiția noastră e coruptă.


Ce au uitat vitejii să comunice: dacă autospeciala acroșată avea luminile pornite. Sau era parcată aiurea, că oricum mă vede ăla, doar nu o să parchez eu bine, că eu sunt de la poliție, bă!


Chestia asta cu UBER e deja obositoare, pentru că e știută de ani de zile și tot ce se întâmplă e că lumea e oripilată și atât. Închideți de tot serviciul în țara aia și gata, că orice altceva e gargară inutilă.

paza-asigurata-de-caini

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

85 comentarii

  1. Pentru punctul 1), poate se termina cu arderea pe rug a alor de la conducere firmei de vrea sa ii tina cu japca pe nemti in frig noaptea.

    00
    • Doar daca e ardere cu gaz, ca altfel nu e inclusa in green new deal. Optional cu plutoniu, dar am auzit ca ala e caldut in mod natural :)

      00
    • NOU
      #3

      E ok, am cautat eu [articolul original](https://www1.wdr.de/nachrichten/vonovia-temperatur-heizung-gas-nachts-100.html), unde spune ca cine are chef sa plateasca o poate face, si e exceptat de la limitarea astea.

      Also, nu stiu altii cum sunt, dar eu as prefera sa scot plapuma decat sa platesc 2-3 mii de euro la recalculare.

      00
    • Băieții deștepți care se sacrifica pentru a le arata rușilor cine sunt ei, o sa accepte fără nicio problema.

      00
    • In Germania de obicei chiria include si utilitatile, de aici dorinta proprietarului de a limita costurile. Mai ales ca multi chiriasi au chiria plafonata la nivelul anului in care au semnat contractul. Dar asa sunt nemtii, mai socialisti 😄

      00
    • @Vlad: chiria include si utilitatile intradevar, insa ele se recalculeaza la final de an, cand in functie de consumul generat, chiriasul va plati niste bani in plus sau va primi bani. In final, chiriasul va plati exact cat a consumat, indiferent de pretul platit pe luna.

      00
    • In cazul meu, la 22 grade e bine, pe la 20 strange, la 17 e cam frigut…

      00
    • Bucurestenii sunt de 2 ani inaintea Germaniei. Sau in urma, daca e sa luam in calcul „temperatura apartamentului incalzit iarna de la RADET”

      00
    • @F., corect. Le plangem de mila germanilor, fara sa tinem cont ca oricum in Bucuresti astea sunt temperaturile standard.

      Este ca acum cativa ani cand le plangeam de mila grecilor ca sunt in criza si li s-au micsorat salariile, dar ei oricum aveau venituri duble fata de noi.

      00
    • Atunci cînd faceți afirmații despre dormitul la 17 grade vă rog să vă gîndiți că este cu un grad mai jos decît temperatura din camera serverelor. Plapuma nu cred că ar fi suficientă – un sac de dormit ar fi o solutie mai bună

      00
  2. La punctul 1 solutia e sa se destepte si nemtii si sa fie proprietari 80-90% ca romanii. Cand ai casa ta iti faci tu cum vrei. Inchizi balconul cum poti, spargi si maresti bucataria, tragi teava de la aer conditionat pe geam sa picure pe bloc si cel mai important… nu ceri voie la nimeni sa dai gauri unde vrei, cand vrei. Niste prosti.

    01
    • Uita-te pe Eurostat sa afli cu cât au crescut preturile la imobiliare în ultimii 7-8 ani, comparativ cu chiriile. Iar apoi multiplica preturile de vanzare pt ca asta ar face și scenariul propus de tine. Nu ar fi mai bine si mai probabil sa se mute nemții în România? :)))

      00
    • A trecut comentariul pe langa urechile lui Gogu whooosh.

      00
    • Și s-a trezit unul sa semnalizeze ca EL a prins ironia. Fa-i si-o poza.

      00
    • Exact, faci tu cum vrei, dai drumul la gaz cât vrei, mai rămâne doar sa existe cantitățile necesare cât sa ajungă (si) la tine.
      Lăsând gluma la o parte, Ro e dependenta 17% de importuri (pe 2020, prin intermediari, dar e in f mare parte tot gaz rusesc), Germania 55% (în creștere în ultimii 10 ani), deci e oarecum normal ca ei sa se pregateasca altfel. Și deși suna bine pt noi, nu cred ca e. Pt ca o dependenta mai mica e tot dependenta la finalul zilei, iar daca actorii mari sunt in deficit semnificativ va fi greu de acoperit deficitul nostru (mai mic). Se fac analize interne și în Ro, insa mi se pare ca se concentrează prea puțin pe prevenție și pregătirea consumatorului.
      Dacă e rezonabila sau nu faza cu 17 grade…greu de spus. Sigur, poți sa te întrebi de ce s-a ajuns la o etapa de dependenta care sa impuna masuri care par excesive, dar înmagazinarea costa și nu cred ca mulți dintre noi am fi acceptat preturi semnificativ mai mari în lipsa unei crize, doar de dragul prevenției. Lăsând la o parte cantitățile de care discutam și infrastructura necesara pt asa ceva.

      Ma gândesc (unpopular opinion following) și la faptul ca generația noastră s-a obișnuit cu un standard de viata ridicat pe care l-am adus la stadiu de normalitate. E normal sa ai in mod constant temperatura optima în casa, electricitate, internet, apa (nu spun calda, ca totusi scriu din Bucuresti). Și nu spun ca ar fi ok sa ne întoarcem cu un secol, doua, în urma, dar cred ca din când în cand niște lipsuri ne ajuta sa reprioritizam/adaptam și sa devenim un pic mai performanți (pe termen scurt).

      00
    • Nu, lipsurile nu ajuta la absolut nimic.

      Germania este o tara falita. In comparatie cu ce a fost acesta tara si cu ce ar putea sa fie. Bie daca o compari cu Burundi, Romania, etc.

      Ai habar ce bine se traia aici inainte sa incepa desteptii sa zica ce bine sunt lipsurile, frigul sau ce misto sunt impozitee si ar trebui crescute? Anii 80 si 90 au fost de o asemenea bogatie (da era o tara foarte bogata) ca acum este destul de greu de imaginat. In ultimile doua decenii se cam suge maduva oaselor de atunci, si mai este destul de supt….

      De pe la inceputul aniilor 2000 cand a venit Schröder la putere, mai ales in ultimii 16 ani cu Merkel tara este complet schimbata. Germania este la nivelul Alabamei, in Europa este depasita an de an de cate o noua tara in Rankinguri.

      Sectorul energetic distrus, sectorul automobilistic este pe cale sa fie distrus, minieritul distrus cu orase ca in africa prin Ruhrgebiet, Mobilitatea/ Infrastructura distrusa sau cel putin pe cale sa fie distrusa, Sistemul medical (mai ales la tara, dar si in orase) este pe duca. Germania este depasita in toate domeniile economice de viitor (biogenetica, ai, it, etc.). Fara o schimbare majora a stilului de conducere gen UK aniilor 70, 80 si Thatcher viitorul tari va fi nasol.

      Incaodata: nu comparati cu Romania, Bulgaria, Ghana, etc.

      00
    • @AlexF
      „nu comparati cu Romania, Bulgaria, Ghana” – in penultimul paragraf ai folosit „distrus” de 5 ori. Te refereai cumva la Germania din Jul 1945? in loc de Jul 2022?

      00
    • Nu. Chiar la “cea mai buna Germanie a tuturor timpurilor” mă refeream. La Germania prezentului.

      Trebuie sa compari ce ai putea sa fi și cum ești. Te compari cu 45, cu 60, cu 80 șamd. Cum era Trendul? Nu te compari cu slabi, te compari cu puternici.

      Scosul din context sau născocitul de contexte noi cred ca nu-ți subliniază puterea de înțelegere. Aaaa, că-ți place sau nu ce scriu este altceva.

      00
    • @AlexF – mi-a venit sa ma uit rapid pe macrotrends și world bank, ca m-am speriat un pic, când am auzit de „falita” și „distrusa” :). Poate ca greșesc, dar de obicei, pt mine, puterea argumentului e data de acuratețea lui, nu de grandoarea termenilor.
      Pot înțelege ca perspectivele noastre difera insa, în esenta, cred ca suntem de acord ca analizele actuale de risc nu se fac (și nu s-au făcut vreodata) prin raportare la „bogatia” (reala sau perceputa subiectiv) de acum 30-40 de ani, apropo de referința la anii 80-90. Se fac prin raportare la context actual și pericole iminente – ex închiderea Nord Stream de azi si impactul acestei masuri pe modelul economic actual german, dacă „mentenanta” se prelungește.
      Și sunt de acord și cu faptul ca nu comparam, la modul general, Germania cu România (am locuit si am lucrat in domeniul energiei, in ambele tari). Dar articolul face referire la Germania si mare parte din cititori locuiesc in Romania, deci inevitabil vom face referire la cele doua si in comentarii.

      00
    • Ști ce raport fac eu:

      In 1994 învățam o meserie și câștigam 842 de mărci pe lună. Aveam mașină, in rate plătit totul din banii mei, aveam haine destul de ok și mergeam la disco de 3x pe săptămână.
      In 1994 îmi făceam programare la doctor și primeam consultația a doua zi. Sa zicem dermatolog. In prezent, in capitala Germaniei este cam așa: 4 luni aștept. La ocultiști lui fiu-miu sunt tot 4. Dar avem noroc ptr. ca in Landkreis Görlitz sunt exact 0 dermatologi. Baga in Google Landkreis Görlitz si vezi dimensiunile și nr. de locuitori.
      Nu prea am auzit pana acum ca trebuie sa luptam, îndurăm lipsa de curent, gaz, căldură, mâncare, o inflație traumatizantă, etc. Politicieni lucrau.
      Și ca sa te las: tatăl lui Lars a fost un angajat NORMAL, nu Boss, nu manager…nimic deosebit la Telekom. Soția casnica, trei copi. A construit o casa, nu o vila, cubi casa, la doi ani își lua un Passat nou nouț, familia făcea 2 concedii pe an, unul in sudul Franței, unul prin Austria. Toți cei trei copi au fost întreținuți când au fost la facultate. Și acum zi-mi tu te rog ce scrie Worldbank, ca un Neamț lucrează mai puțin pentru un kg de cafea, sau IPad? Serios?

      Btw. Pana prin 97, 98 se făceau mașini cadou prin ziare. Nu noi, uzate cu TÜV de la câteva luni la pana aproape nou. Repet: Cadou din rubrica de cadouri ale ziarelor. Dar ai dreptate, acum trăim in cea mai bună Germanie a tuturor timpurilor. “Immer Vorwärts, nimmer Rückwärts.“

      Si ca sa fac referiere so la România: țara vine bine din urma. Dacă aici merge in continuare așa in 10-15 ani Germania este depașită.

      00
    • @ Alex F – Perspectivele difera și cred ca e normal sa fie asa pentru ca și experienta personala e diferita. Eu în ’94 încă nu aveam 10 ani și cu siguranță nu as putea sa te contrazic în ceea ce privește percepția ta asupra celor amintite de tine mai sus. Și deși tindem sa apreciem disproporționat trecutul raportat la prezent, în anumite contexte, sunt sigura ca multe elemente din cele povestestite de tine au impact real asupra vieții de zi cu zi în Germania.
      Seara frumoasa!

      00
    • Ana, faptul că intr-o zonă geografică măricică nu există UN dermatolog (in afara de spital, dar aia nu au voie sa se ocupe de fac doctori ambulanți) nu este percepția mea subiectivă. Este obiectiva. Faptul ca acum aștept ptr un cardiolog sau oculist luni de zile nu este subiectiv. Obiectiv prin Germania salariile nu au crescut real (puterea de cumparare a salariilor – kaugkraftbereinigt) de pe la sfârșitul anilor 90. Vezi statistici.
      Ca in Germania nr emigrantilor create de la an la an iarăși este o chestie obiectiva. Statistica spune însă ca balanța este încă pozitivă. Vin imigranți in sistemul social. Vârsta de pensionare creste, asigurările medicale nu mai acoperă toate necesitatile (de expl tratamente de canal la măsele au decent o chestie de plată privată) chiar dacă dările mele cresc supraproportional. Exista statistici.

      Ahhh, ce făceam eu cu 842 de mărci in 900 toamna sau tatăl lui Lars. Da asta este subiectiv. Însă cu 422 de Euro + inflația oficială pe aceasta perioadă nu-ti permiți ce-mi permiteam eu atunci. poți sa faci un check cu statistici sau pot să zic într-adevăr ca asta este experiența personală. experiența personală a multor oameni normali (frizeri, casieri, etc) este ca au nevoie de ajutor social pe lângă salariul din full-time – totuși nu-i chiar așa de subiectiv acest punct de vedere ptr ca exista statistici.

      Oricum ai dreptate! Cred ca-i mai bine sa ne concentram ca Civilizație pe jumătatea plină a paharului.

      00
    • @ AlexF
      Inteleg din detaliile date de tine ca situatia economica/sociala din Germania s-a deteriorat (cel putin pentru clasa sociala din care faci parte) si aici nu am cum sa te contrazic pentru ca tu vorbesti din experienta proprie.

      Dar cand spui „distrus”, „distrus”, „distrus”… ce cuvant din dictionar ar putea sa foloseasca cei din Mariupol?

      00
    • In general situația sa deteriorat pentru cei ce muncesc. Pentru cei ce primesc ajutoare a devenit mai bună.

      De clasa mea socială, ce sa zic aici? Mie personal îmi merge la ora actuală foarte bine in comparație cu mine de acum 25-30 de ani. Situația se poate schimba însă zilnic: accident și asigurarea nu plătește, boală gravă, habar nu am cum și dacă as suporta un deces al soției, copilului. In ultimul caz bănuiesc ca as ajunge un om al străzilor alcoolic…sunt prea fricos să-mi pun capăt zilelor. Se poate schimba și in bine: contract imens (ptr nivelul meu…), copilul este deștept, chiar și la începutul pubertății și sper să facă alegeri bune ptr viața lui, vreun câștig la Lotto, poate-mi îndeplinesc visul și ne cumpărăm vreo casa veche prin Italia… habar nu am ce mă așteaptă mâine și asta este xtraordinar de mișto.

      00
  3. la 1 nu au ce face nemtii, fondurile alea gigant de investitii care au cumparat de a lungul anilor sutele de mii de apartamente, cotizeaza si la partide cu sume importante…le va da statul o mica subventie si cam atat…Daca Romania devinde atractiva pt fondurile de investitii si la noi va fi acelasi lucru…

    00
  4. Mda, la punctul 1 sunt si eu curios ce se va intampla, cum vor suporta nemtii… :) :) am asa o banuiala ca nu vor fi prea incantati… pe de alta parte e halucinant cati spalati pe creier incearca sa justifice masura in comentariile articolului :) :) … pare ca s-au adunat toti retardatii sa comenteze pe hotnews…

    00
  5. Măcar 20 grade bă, nu 17, că faci țurțuri. Anyways, trebuie sa fie un neamț tare isteț ăla care a calculat că economisește gaz cu ciclurile astea de racire-incalzire pereți. Eu am experimentat cu coborârea temperaturii ziua cu 2 grade, cînd eram plecat de acasă, același consum sau nitel mai ridicat, în marja de eroare. Cînd ridicam temperatura centrala făcea efort suplimentar și mergea minim o ora pina ridica temperatura la 22.5. Treaba e că facînd asta cînd ești în casă obții disconfort termic, nu neapărat economie. La 17 grade dai ture prin casa, nu stai liniștit și te uiți la tv, că îți îngheață mîna pe telecomandă, iar pisoiul se baga sub plapumă. Iar noaptea dormi cu plapuma groasa in cap, altfel răcești dracu la plămâni. Ăla care zice că trebuie să dormi la temperatură scăzută e cu problemele lui. La 21 grade mie mi-e frig, abia la 22.5 e ok. Iar onoarea nereperată a nemților o reperează coana Merkel de la conu Gerhard Shroeder.

    00
    • Stiu ei ce fac. Si ziua va fi ca noaptea.

      00
    • @finch, cauta cuvintele astea in google: temperatura recomandata in casa

      00
    • @george
      Caută dumneata pe google „cum sa pari deștept spunindu-le altora să caute pe google timpenii”. Recomandarea aia să și-o bage in cur ăla care o face, că poate așa nu va mai face recomandari legate de simțurile umane, că altfel vine unul și i-o bagă pe a lui. Au mai fost pe la noi unii care nu doar că au recomandat, dar au și forțat oamenii să consume cu limita 1litru de ulei, 1kg de zahar, 1kg de carne pe luna, 300g pâine pe zi și să aibă 18grade in casă. Temperatura de confort e aia la care se simte fiecare bine. Poate fi orice temperatura in intervalul 17-27, e treaba fiecăruia, depinde de metabolism, de stratul adipos, de sistemul vascular, viteza singelui, glandele sudoripare, de multi factori. Unora le e frig la 25, altora le e cald la 17. Nordicii au metabolism adaptat la frig, le e ok la 17 grade. Africanii mor de frig la 25, că sunt adaptați la 30 cu variație către 40.

      00
    • In ceea ce priveste iarna, ziua stau cu 21.5 (foarte rar dau la 22.5) grade in casa, iar noaptea dau la 19 sau 20. Dorm mult mai bine cand e mai frig. Cand plec de acasa dau centrala la 16-17 grade.

      00
    • @finch, ti-as fi zis sa cauti acelasi lucru in engleza dar, am banuit ca-ti cer prea mult :))

      00
    • Faza cu noaptea 17 grade si ziua cat vrei tu e pentru ca ei oricum mizeaza pe faptul ca ca ziua lumea e la munca si opreste caldura de tot.

      00
    • George, scuze că ți-am răpit din timp cu explicații dincolo de analfabetismul tau funcțional. Pe aicea sunt oameni care înțeleg și fraze mai lungi.

      00
    • bosilor v certati degeaba. in bucurenistan, am avut norocu sa cumapr ap nou cu central izolat, tot tacamu, acum 8 ani, am 4 pereti afara si unu care da pe casa scarii ce eneincalzita. stau la 1 deci beneficiez de efortu financiar al celor de la parter.
      Centrala merge fara termostat, o pornesc pe 1 cat sa porneasca usor, face cam 35-40 de grade in calorifere. Am in casa 23+ uneori o si opresc ca e prea cald.
      daca in primii ani cand am si prins ierni sanatoase prin bucuresti nu am platit maimult de 2500 de lei lunar anu asta a venit lejer 450 in ianuarie si banuiesc ca iarna ce vine o sa sara de 800 am un „feeling”.
      IDeea e ca ne-am obisnuit sa stam in tricou in casa si nu numai noi, e greu sa te intorci la 20 de grade da 17 cat zice neamtu. Daca as sta la casa as investi intr-o pompa de caldura fara nici un fel de regret si apoi panouri solare. Macar stii ca pe viitor caldura si curentu ti le generezi singur.

      00
    • erata, 250 de lei. damn the „edit” button

      00
    • @George, am cautat eu pe Google in ecgleza. Si am gasit mai multe rezultate, in ordinea de mai jos:
      -> 60 – 67 grade Fahrenheit => 15,6 – 19,6 grade Celsius
      -> 65 de grade Fahrenheit => 18,3 grade Celsius
      -> 66 – 70 grade Fahrenheit => 18,9 – 21,1 grade Celsius
      -> 60 – 72 grade Fahrenheit => 15,6 – 22,2 grade Celsius

      Care dintre ele este cea corecta?

      00
  6. Faza cu Uber nu este chiar asa de cunoscuta: lobby-ul la nivel foarte inalt (vezi Macron) sau modul in care si-au asumat ca unii dintre soferii lor sa fie agresati.

    Nu cred ca se mai poate pune problema ca serviciul sa fie interzis, nici nu cred ca este de dorit asta dar este bine ca oamenii sa cunoasca si aspectele astea.

    00
    • Da, nu stia lumea ca astia mituiesc, pardon, fac lobby si la politicenii din varf.

      Toti credeau ca legislatiile se modifica peste noapte pentru ca acele tari sunt foarte evoluate si actioneaza repede in interesul corporatiilor, pardon, cetatenilor.

      00
  7. NOU
    #40

    Probabil vom invata care e temperatura potrivita pentru somn: Adults 60-67℉ (15.5-19.4℃); sursa https://optimumsleep.com/ideal-sleeping-temperature

    00
    • Sa dormi tu la 16 grade.

      Minimul confortabil noaptea e de cel putin 22 de grade.

      00
    • @sin, ca ai tu probleme cu circulatia, e altceva.
      Eu la 22 de grade dorm deja in tricou si pantaloni scurti si neinvelit.

      00
    • Asta poate fi valabil pentru persoane sanatoase, dar nu toti sunt.

      00
    • @alexnicolae, mi-ar placea sa vad un studiu facut pe un grup mare de oameni unde se sa verifice calitatea somnului la anumite temperaturi pe o perioada de 1-2 luni.

      Din cate vad in articolul dat de tine se face referire la un studiu facut pe doar 6 barbati unde s-a ajuns la concluzia ca au dormit mai prost la o temperatura ambientala de 21, 24 sau 29 de grade fata de o temperatura ambientala de 34 sau 37 de grade.
      Aici se precizeaza ca au dormit dezbracati si probabil fara sa se inveleasca cu nicio o plapuma sau pilota.
      https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0013469481902261

      Dar nu scrie nicaieri de unde au ajuns la concluzia ca temperatura optima este de 60-67 grade Fahrenheit.

      00
  8. Da, dar cine aplaudau ca focile când Mutti închidea nucleară după nucleară în timp ce mai avea un pic și dădea ordin executiv pentru NS2

    00
  9. Legat de 1, uite cum radeau sobolanii nemti acu’ cativa ani: https://www.youtube.com/watch?v=FfJv9QYrlwg. Da, stiu, hai cu jos manute.

    00
    • Problema la nemti e de zeci de ani. Americanii le-au zis de prin anii ’70 sa o lase mai moale cu dependenta de rusi si sa fie atenti ce surse folosesc. Dar se pare ca nu au dorit sa le asculte sfatul.

      00
    • Până la unirea Germaniei in 1990 multe legi/ activități aveau nevoie de consimțământul forțelor ocupatoare aka USA și UK. Poate de aceea era “altfel”.
      https://de.m.wikipedia.org/wiki/Alliiertes_Vorbehaltsrecht

      00
    • Fara indoiala ca Trump era putin nebun si ca deciziile lui erau exagerate. Dar avea dreptate cu foarte multe lucruri. Nu poti sa te bazezi exclusiv pe resurse din Rusia/tarile arabe si pe productie in tarile sarace din Asia si sa iti pastrezi in acelasi timp statutul de lider economic.

      00
  10. Eu sunt proprietar in Germania si deja tineam temperatura la 19 grade noaptea. Probabil o sa o mai scad avand in vedere simularea de costuri pe care am facut-o pt anul urmator. Acum caut solutii pentru a scapa de gaz, dar e cam greu. O sa incerc sa reduc consumul pentru inceput

    00
    • Treci pe electric. Faceti cu vecinii intalniri sambata in fata la mall, sa treaca toata incalzirea pe electric.

      Poate asa va razganditi politicul ala sa treceti pe nuclear.

      Daca nu, mai stati 2-3 ani ca va dam noi curent :p

      Nuclearelectrica merge binisor, se prefigureaza investitii majore si crearea de specialisti pentru partea asta de Europa.

      00
    • Incerc. Deja am semnat sa imi instalez panouri PV de 12 kwp cu baterie de 8, mult peste consumul actual. Doar ca iarna nu prea produce. Am cateodata 6 ore de lumina, nu soare. Vreau acum sa gasesc solutie pentru vara pentru apa calda. Tot solar. Cu gazul cred ca va fi greu in viitor

      00
  11. Eu nu pot s[ dorm la temperaturi mai mari de 20 de grade. Vara mă adaptez cum pot, dar iarna nu văd de ce aș face 22-23 în casă în timpul nopții. 17-18 grade în timpul somnului e chiar ok, chiar și pentru bebeluși: https://www.sth.nhs.uk/clientfiles/File/Sleep%20Safe%20inners%20%5Bweb%5D%5B1%5D.pdf

    00
    • NOU
      #54

      Corect. asta e unul din lucrurile pe care prea putina lume il stie – ca e periculos pentru nou nascuti o temperatura in dormitor peste 18 grade.

      „Do not let your baby get too hot – keep your baby’s head uncovered and room temperature about 18°C (65°F)

      00
    • NOU
      #55

      @alexnicolae – lol, tell that to my wife, copilul nostru s-a nascut si crescut in +25 de grade celsius in toata casa …

      00
  12. nu moare absolut nimeni cu 17 grade noaptea, oricum esti in patura/pilota.

    cat nu sunt acasa temp este 17, pe la 4 pleaca centrala spre un 18 (daca nu e deja acolo), pe la 20 urca in 21 de grade iar la 22 am setat tot 22 ca faci o baie sa fie cald. la 23:30 trece in modul de somn cu 17 grade pana la 7 dimineata cand se duce in 21 iar la 8 trece iar pe 17

    00
    • Tu ai copii? Mai mult ca sigur nu, sau vorbești ca să nu taci. Pina la un an corpul de copil nu are termostatul reglat. La 17 grade un copil sugar va avea probleme. Afirmația ta că „nimeni nu moare la 17 grade noaptea” e mai mult ca sigur falsă, un copil sugar poate să moară la 17 grade, dacă nu din cauza temperaturii in mod direct, din cauza răcelii dezvoltate la plămâni.
      Toți pediatrii spun părinților „să nu aveți sub 22 grade și peste 26 in camera copilului”. Lasă doctore că nu moare la 17, îl călesc.

      00
    • @finch Am eu copii și cât erau mici îi scoteam iarna să doarmă afară în timpul zilei, indiferent de temperatură/vreme. Iar în casă termostatul e la 19 grade iarna. Ghici ce? N-au murit. Și nici „n-au răcit la plămâni”.

      00
    • @finch poate că ar trebui să vă căutați alt pediatru.

      Overheating can increase the risk of SIDS. Babies can overheat because of too much bedding or clothing, or because the room is too hot.

      When you check your baby, make sure they’re not too hot. If your baby is sweating or their tummy feels hot to the touch, take off some of the bedding.

      Do not worry if their hands or feet feel cool – this is normal. It’s easier to adjust for the temperature by using layers of lightweight blankets. Remember, a folded blanket counts as 2 blankets. Lightweight, well-fitting baby sleeping bags are a good choice, too.

      Babies do not need hot rooms. All-night heating is rarely necessary. Keep the room at a temperature that’s comfortable – about 16 to 20C is ideal.

      If it’s very warm, your baby may not need any bedclothes other than a sheet.

      Even in winter, most babies who are unwell or feverish do not need extra clothes.

      https://www.nhs.uk/conditions/baby/caring-for-a-newborn/reduce-the-risk-of-sudden-infant-death-syndrome/

      00
    • Lol. Până la incalzirea centralizata și distribuția de gaz cum a supraviețuit omenirea? Inuiții de unde făceau rost de copii să le supravietuiasca poporul? Prin Finlanda – sau Rusia, daca preferi – scot copiii din creșe în pătuț să doarmă afara câteva ore, asta la temperaturi de -x grade care daca sunt la noi e subiectul principal la știri. Zi ce vrei frate, dar că specia umană nu se poate perpetua la sub 17 grade că îi mor pruncii e din puțul gândirii

      00
    • Incerc pe cat posibil sa evit generalizarile cu „romanii sunt asa si pe dincolo” (deseori tampite si neadevarate), dar asta cu frigul am observat-o de prea multe ori ca sa mai fie o intamplare. Romanii sunt EXTREM de frigurosi. Nu stiu de unde vine, dar nu am mai vazut neam asa inspaimantat de temperaturi la 10-20 de grade celsius.

      Dupa cum vedem in comentariul lui finch, aceasta spaima se rasfrange si asupra copiilor, care sunt tinuti la 30 de grade ca sa „nu moara de frig” (la propriu!!!!!!!), iar cand mai cresc sunt incotosmaniti in iernile noastre de doi lei de parca ar fi in nordul siberiei la -40 de grade.

      00
  13. Deci, copii, ce am invatat din articolul asta si din cel despre AC-ul din masina? Ca romanii au nevoie de 16 grade vara in masina si de 29 iarna in casa. Nemtii’s prosti cu cele 17-22 grade ale lor.

    00
    • Corpul uman nu e un aparat calibrat termic. Percepția temperaturii ambientale variază foarte mult cu starea de sănătate, virsta, metabolismul, hidratarea și lista e lunga. De asemenea, cel mai important factor in percepție este anotimpul și modul de funcționare al organismului, setarea vara-iarna. Fiziologia de bază arată că intervalul de confort termic este destul de larg pentru om.
      – Vara corpul este setat pe metabolism „răcire”, tot sistemul fiind în mod transpirație, glandele sudoripare merg permanent, consumul de apă este mai mare.
      – Iarna e pe mod „încălzire”, tonusul muscular e mai ridicat, corpul produce căldură, aportul caloric necesar e mai mare, aportul de lichide scăzut.
      De asta iarna temperatura de 23-24 poate fi resimțită ca fiind joasă, deși purtam haine, iar vara este resimțită ca fiind ridicată, deși nu purtăm decît tricou.

      00
    • Esti amuzant cum cncerci sa le explici romanilor de intervale de temperatura recomandate cand pe ei ii trage curentul si le trece numai cu antibiotic :))). Mai lipseste sa incerci sa te contrazici cu finch cu racirea si incalzirea globala a corpului romanului. Poti incepe sa ii dai exemple cu uscarea hainelor la soare/intuneric sau uscarea hainelor in umiditate mare, mica.

      00
    • uite cine ține minte :)

    • „De asta iarna temperatura de 23-24 poate fi resimțită ca fiind joasă, deși purtam haine, iar vara este resimțită ca fiind ridicată, deși nu purtăm decît tricou.”

      oi fi io handicapat da’ la mine e fix invers. bine, nu la 24, ca la 24 mi e imi e cald si iarna si vara.

      da’ sa zicem 15. intr-o zi calda de ianuarie, ajunge temperatura la 15 grade. renunt la cojoace si geci si ma plimb pe afara cu un simplu hanorac, ca e cald afara.

      intr-o zi rece de vara, tot 15 grade, nu mai pot sa ies in tricou, chiar daca nu sunt friguros de fel, da’ pun un hanorac si e ok.

      aismbgpl…. acum am realizat, fie vara fie iarna, la 15 grade mie imi e de ajuns acelasi hanorac! moare basescu ca daca citeste comentariul asta.

      00
  14. Care puteti sa stati cu 17 sau 15 grade in casa, bravo voua. Veti face economii. Dar, ca si la avort, sau alte chestiuni, nu mai incercati sa va impuneti propriul punct de vedere. Unii nu se simt confortabil sub 21-22 de grade, unii beau cafeaua indulcita, altii fara zahar si altii cu lapte. Incercati sa acceptati faptele acestea. Daca nu puteti, exista ajutor de specialitate

    00
    • Am văzut o poză la gay-pride-ul de anul asta cu o pancartă cu „Locuințe pentru toată lumea!” Se pare că anul asta a fost mai pe intersecțional așa, cu anticapitalism gen. Ceea ce foarte bine, doar că de unde locuințe „pentru toată lumea” (presupun că în București, nu in Câmpulung Moldovenesc)? Fix așa – de unde gaz pentru toată lumea? Dacă ai gazul tau e ok, dacă trebuie importat de la ruși și nu e doar o marfă foarte scumpă ci pentru ei și o armă, well, economie. Că dacă le dai ce vor acum poate îți dau gaz mai ieftin o vreme, dar după ce le-ai dat suficient de mult ești cam sclavul lor și sclavii nu merită cheltuieli din partea stăpânului. Sclavii nici nu mai au dreptul să spună ce își doresc, dacă doar se gândesc să emită pretenții primesc o cizma in bot

      00
    • Sunt absolut de acord ca gazul ce nu il putem produce sa il importam de oriunde din alta parte decat de la rusi, dar nu ma prind ce legatura are cu ce recomand eu.
      Spune cate unul ca mai mult de 17 grade in dormitor este crima. Ceausescule, tu esti?

      00
    • Just. Insa si frigurosii au acelasi discurs agresiv si intolerant ca noi, cei care suntem mai sensibili la caldura. Ambele categorii incearca sa isi impuna punctul de vedere.

      00
    • Nm.Bradu, dacă oamenii se încălzesc cu centrala proprie, nimeni nu poate impune nimănui (în teorie, cel puțin). Dacă este încălzire centralizată, dacă se setează ca să fie 23 de grade, mă gândesc că fiecare are un termostat în apartament și poate să coboare la 17 grade, dacă dorește. Dacă se oferă 17 grade centralizat, atunci este posibil să fie mai greu să ridici această temperatură și acest fapt devine ceva impus locatarului.

      00
  15. Legat de #1.

    S-a cam dus mitul ‘vesticii stau în chirie că-s mai deștepți’. Stau în chirie pentru că n-au de ales de fapt.

    Toate locuințele au fost achiziționate de fonduri de investiții care au bani de lobby să mențină autorizațiile de construcții la minim pentru că ‘să fim verzi’ când de fapt e pentru a nu creea concurență.

    Și la noi lucrurile se îndreaptă în aceeași direcție, toate orașele mari sunt acaparate de oameni cu bani care le iau strict pentru chirie.

    Ca norocu’ încă n-au venit fondurile de investiții pe-aici, dar sigur urmează. Știți când? Când o să auzim la televizor cum dintr-o dată guvernanții sunt stresați să facă o lege a chiriei cap coadă. Înseamnă că cineva pregătește niște intrări și vrea să aibă cadru legislativ asigurat.

    Evident ar putea-o face și acum dar nu-i cine să dea șpagă…pardon, să facă lobby într-un mod organizat și consistent. Dar acela va fi momentul în care și românii din mari proprietari vor afla ce-nseamnă să fie mari chiriași…pentru că nu vor avea de ales, așa cum nici nemții n-au avut, nu că n-au avut cultură de proprietari cum credem noi.

    00
    • Știți când? Când o să auzim la televizor cum dintr-o dată guvernanții sunt stresați să facă o lege a chiriei cap coadă. Înseamnă că cineva pregătește niște intrări și vrea să aibă cadru legislativ asigurat.

      true story.

    • legea exista dar nu se aplica…iar cand anunta la televizor inca o data despre lege, acele fonduri de investitii deja vor fi cumparat mii de apartamente…iar preturile la cumparare vor fi duble fata de cele de azi…mai devreme de 15-20ani nu cred ca se va intampla, dar cine stie…

      00
  16. nemții sînt cel mai prost popor din Europa.

    00
  17. Nu stiu ce sa zic dar guvernele europene din tarile civilizate G8 si alte faze sunt mai usor de penetrat ca o curva de pe centura.

    00
  18. Ce dracu ați pățit, mah? Eu de ani de zile țin centrala la 18 grade noaptea și n-am murit. Diferența asta de un grad nici nu cred că aș simți-o.

    00
  19. 1) Vonovia vrea doar sa santajeze guvernul, prin populatia votanta, pentru a primi subventii pentru facturile de gaz si curent electric la iarna. Asa-i cand tot guvernul te-a lasat sa ajungi sa detii 500 de mii de apartamente. Stiu si ei ca daca chiar s-ar ajunge la asta, Bundestag-ul va arde foarte frumos intr-o noapte de decembrie, cand oamenii chiar se vor satura si vor iesi „sa se incalzeasca”.

    00
  20. Beneficiile de a sta in chirie. Poate la anul se decide ca nici de curent electric nu ai nevoie intre orele 24:00 si 05:00. Si apoi limitam si utilizarea aerului conditionat la 2-3 ore pe zi.

    Totul spre binele tau, sa nu creasca prea mult facturile cu utilitatile ca poate atunci nu o sa mai accepti asa usor cresterea anuala a chiriei.

    00
  21. Ceaușescu decretase 18 grade în dormitor, 15 grade în restul casei. În realitate dacă aveai 13-14 grade în casă erai fericit.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile