Se înmulțesc țepele prin sms. Soluția e una singură: să vorbim cu toată lumea despre asta, noi cei care ne pricepem cât de cât. Pentru că știrile astea nu ajung la oamenii care cad pradă metodelor de genul ăsta. Nici videourile de avertizare și mesajele băncilor.
Burduja, fost ministru al digitalizării, a descoperit pe pielea lui că Facebook și Google ignoră reclamațiile știrilor cu deep fake.
Parchetul General, Diicot, chestii. O amendă pentru companiile astea? Ca să-și bage mințile în cap și să nu mai ignore reclamațiile? Nu. Dosar cu șină și plângeri pe hârtie.
De aia nu ia nimeni în serios nici o instituție ocupată cu «ceva» cibernetic la noi. Nici STS, nici DNSEC, nici APTI.
În zona Olteniei se deșertifică terenul. Stați să vadă prostani gen Dan Negru clipul ăsta.
Bun. Luat la rând toți parlamentarii care au fost acolo în ultimii 20 de ani. Ce au făcut. Se reunește CSAT pe tema asta? Există vreun plan? Altul decât să iasă politicieni să se plângă că…nimic.
Jumătate dintre români sunt stresați cu banii, jumătatea ailaltă bagă la păcănele febril.
Inflația care tot crește înseamnă că sunt bani.
Bani negri. Că în jurul meu, toți angajații din privat plâng că nu li s-au mai mărit salariile…
Captain obvious, da’ plm, deja nu mai e frustrant, devine insuportabil…
Inflația crește când se tipăresc bani sau când se fac imprumuturi imense care ajung în pensii si salarii nu în investiții.
Banii negri nu au putere să ducă inflația prea sus deoarece majoritatea deja circulă și nu sunt creați apăsând pe butonul de pornit tiparnița ca banii de la guvern (în afară de cazul în care cineva a descoperit o metodă foarte bună de falsificat și poate plasa câteva miliarde pe an).
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Salariul in mediul bugetar e mai mare decât in cel privat… și ultima data citisem că sunt mai mulți decât restul iar numărul crește (și din nefericire nu creste numărul de medici sau profesori). Când vrei să îi plătești și aduni sumele ajungi la o valoare mare. Mai plantezi o panseluță, mai atârni niște ouă de Paște și banii s-au dus. Așa că mai tipărești o serie sau te mai împrumuți din nou.
@ic, eu sunt sincer și recunosc că nu sunt cel mai ascuțit creion din penar.
Dar am și eu o întrebare.
Voi ăștia care sunteți doxa pe finanțe ce înțelegeți prin ,, tipărit bani ,, ? Adică iasă banii din tiparniță și se aruncă din avion ?
Sau nu cunosc eu circuitul banilor în natură ?
@Paco BNR a dat drumul tiparniței cam de pe vremea covidului.
https://www.bnr.ro/StatisticsReportHTML.aspx?icid=800&table=570&column=
Ai aici Masa Monetară M3(cantitatea de bani din piața).Dacă în 30 de ani 1990-2020(COVID) masa monetară a ajuns la 433 miliarde,în doar 4 ani(2020-2024) a sărit la 677 mld,deci o diferență de 244 în doar 4 ani.Asta duce la inflație pentru ca bani mai mulți se bat în piață pentru aceleași produse.Guvernului îi place inflația deoarece colectează impozite și taxe în special TVA,crește PIB-ul și se poate împrumuta procentual mai mult.
@Paco tipăritul banilor în varianta super simplificată ar fi cam așa:
1. Există niște bani in bancă…
2. Banca pune deoparte rezerva minimă și restul îi imprumută cu dobândă unei firme care vrea să investească in creșterea producției sau ție să cumperi ceva.
3. Pe măsură ce încasează dobânda poate cere bancii centrale să tipărească suma încasată în plus. Creditul cu dobânzile plătite la timp înseamnă că firma sau tu produceți suficiente bunuri. Creșterea aia de producție trebuie să se reflecte în cantitatea de bani existentă, altfel deflație, patronul e supărat că a cumpărat materia primă scump acum trei luni și vinde mai ieftin acum, dă oameni afară… pe termen lung nu e bună.
4. Există firme care își măresc producția prin mijloace proprii. În cazul ăsta cei de la statistică ar trebui să vadă asta și să sugereze guvernului să tipărească bani pentru a acoperi creșterea.
Practic, băncile la noi dau credit aiurea și nu mai încasează nimic (semn că producția o ia înjos) iar aia de la statistică mai umflă chestiile din pix spunând guvernului că mai poate tipări bani mai mulți.
‘Mai plantezi o panseluță, mai atârni niște ouă de Paște ‘. deci niste bani se duc la niste unii (putini) care dau parandarat (deci bani negri) ălora care le-au dat contractele de plantat panseluțe și atârnat ouă.
La ce inflație avem, înseamnă că mare parte din economia noastră e formata din firme de astea sugative la bani de la buget. Adică e nimic de fapt .
Deci corupția= > (și) inflație.
Unde e jumatatea aia de romani stresata cu banii ? Ca nu se vede nici in trafic si nici in consum. Stiu o sa ziceti ca la tara, dar acolo cred ca au plecat toti cei care vroiau sa faca ceva cu viata lor.
Ca fapt divers, bacsis mai lasati livratorilor ?
de când cu covidul, nu mai comand acasă.
Faptul că tu nu vrei sa dai mai mult pe ceva nu înseamnă că alții nu vor plăti. Sunt unii care cu o si înainte de salar ajung pe zero indiferent cât le dai.
Dar și ala care arde benzina stând pe loc ar prefera să dea 5 lei in loc de 7 așa că si el se plânge că e scumpă.
„Ca fapt divers, bacsis mai lasati livratorilor ”
Da, doar asiaticilor si doar cash.
ce amuzanti sunt cei cu retelele de telefonie, atat spamu-ul numerelor si cel al sms-urilor poate fi foarte usor redus la 0 sau aproape de zero daca s-ar vrea dar nu ii obliga nicio lege asa ca nu se vrea
la fel si rhaturile alea pe fb, tktok, si alte retele de sm.
asa ca sa traiasca scam-ul! sa fie toti romanii fara prea mult creier tepuiti de miliardari de weekend.
Nu e chiar asa usor sa blochezi tot. Scammeri isi schimba metodele in functie de ce filtrezi/blochezi. Cea mai ok metoda la momentul asta e machine learning, sunt cateva companii care ofera asta. Dar ghici ce ? Au inceput sa trimita phishing prin RCS/iMessage unde companiile de telefonie n-au niciun control.
solutii ar fi dar nu se vrea, cat de greu ar fi ca guvernul(ele) sa spuna instalati sau sa oblige producatorii sa introduca un filtru in aplicatie pt asa ceva? ai o baza de date cunoscuta cu spam/scam si filtru pe care din fabrica il ai activat sau il activezi pentru siguranta marita… dar cine sa vrea, la fel ca la cripto, e bun cat isi iau spaga si fac si ei manarelile lor apoi vor spune stop, nu mai e legal, sau e legal numa crypto x. plm same old song
@Sagi: Hai lasă-mă! Lensa și Stomalink (care fac pariu că are baza de date de la Buhnici) îmi trimite mesaje de pe numere scurte, numere care sunt închiriate de companii. La X număr de plângeri pa și la revedere, e foarte simplu.
Jegoșii ăștia care fac spam nici măcar nu îțî dau posibilitatea să stergî numărul din baza de date. Dar na, e greu, hai să fim simps pentru companii.
Scammerii sunt creativi, nu o sa ajungi niciodata la 100% filtrare. Dar da, se pot face imbunatatiri, dar chiar astepti asta de la Google ? Sau de la stat ?
@FLO – eu ma refeream la phishing. Spam-ul este o alta poveste. Companiile alea nu inchiriaza niciun numar, ci platesc alte companii care se ocupa cu SMS delivery (sunt cateva sute in Europa) si pot folosi orice sender ID vor (cu ceva limitari, normal). Si cand mesajul ajunge la Vodafone, n-au de unde sa stie daca te-ai abonat sau nu la Lensa.
La 15.07 primesc mesaj ca pachetul a ajuns la cutie. La 15.11 aveam si mesajul ca pachetul are probleme de livrare si sa actualizez datele pe linkul de tepe. Toti baetii care livrau au vandut ciordit bazele de date cu pacientii firmelor de curierat
„Pentru că știrile astea nu ajung la oamenii care cad pradă metodelor de genul ăsta”
Dar ajung foarte ușor clipurile alea imbecile cu bani în iepurașii de ciocolată
Pai la oameni imbecili ajung clipuri imbecile, nu?
Pai domnul Burduja trebuia sa dea report ad, dupa care se „rezolva” imediat cu un mesaj de genul:
„To keep our review process as fair as possible, we use the same Advertising Standards to review reports.
We’ve taken a look and found that this ad doesn’t go against our Advertising Standards.
Because you reported it, we won’t show this ad to you again. You can also influence the ads you see by hiding ads or changing your ad preferences.
If you disagree with the decision to not take the ad down, you can request a review.”
Avem noi asteptari prea mari de la lume Vali. „Bun. Luat la rând toți parlamentarii care au fost acolo în ultimii 20 de ani. Ce au făcut. Se reunește CSAT pe tema asta? Există vreun plan? Altul decât să iasă politicieni să se plângă că…nimic.”
Crede-ma ca asa e si in privat si efectiv nu mai pot. Mi-as lua tot si m-as duce in munti daca nu as avea familie. Nu mai imi trebuie nimic din tot ce inseamna civilizatie si ce ne inconjoara. Trebuie sa fii tanara si naivi sa faci copii si sa speri la ce… la nimic.
Sa vad cum se arunca cu bani aiurea in jur, sa subcontracteaza si apoi stai ca trebuie sa dam 200 de oameni afara, dar avem marire de salariu 1.5%. Si asta nu se intampla in Romania. Sa vezi cum toti in jur nu stiu cum sa amane sa traga de timp, sa taraganeze munca, nu mai pot bah frate nu mai pot. Si nimeni nu e responsabil pentru nimic.
Azi aproape toată presa sportivă l-a „omorât” pe Emeric Jenei pentru câteva minute/ore (depinde de site) și noi ne batem capul cu deep fake-uri d-astea finuțe?
Da, și el săracul stătea la soare pe o banca in Oradea,am trecut pe langa el la ora 13.20
Totusi de ce ai face un deep fake cu Burduja? Oamenii care pot fi pacaliti au habar cine e Burduja? E un scam ultra specializat tintit catre alde Ciuca si Bode?
A făcut reclamă la multiversx/egld și a devenit cunoscut printre „investitorii” crypto, adică fix targetul scammerilor, oameni cu ceva bani de pierdut și pr… naivi.
Filmăm Dune 3 în Oltenia, apoi deschidem parc tematic.
Se potrivea mai bine Mad Max sau Burning Man, csf ncsf.
Neversea Dabuleni
Le facem autostrada la bucuresteni, ca se pare ca asta e rezolvarea la orice problema de turism in tara asta, autostrada cu drive in direct in restaurant/partie si parcare si ii imbogatim pe desteptii aia de acolo care au votat partidul ala care are grija de ei de 33 de ani
din poza lipseste a sasea usa, chiar daca ar fi la fel de ignorata, „work”.
At first I thought on the Monty Hall game show.
Porcii raman porci!
„Îi trimiteam câte un porc în fiecare iarnă”. O familie întreagă a obținut diplome fără să calce la examene. Fostul prorector al Universității Spiru Haret a fost condamnat
(Hotnews)
1. De curiozitate căutați cine rulează reclamele acelea cu deepfake sau alte „reclame” alarmiste.
De exemplu, mă tot targeta o reclamă cu „Cutremur puternic în România”. Am găsit că reclama era rulată pe persoană fizică de un român dubios cu legături prin est.
Aici platformele, că se numesc Google sau Facebook ar trebui să facă mai mult. De ce ai rula o astfel de reclamă? Ce vinzi?
Pentru business-urile legit au tot felul de reguli aberante, dar cumva aceste fake-uri sau non-reclame scapă de verificare. Și le raportez, dar ele tot apar.
Ce mecanisme de verificare sunt în spate.
2. Deșertificarea din Oltenia am învățat-o de acum 30 ani în școala generală.
Oamenii din zona aceea, care sunt direct afectați – ce fac, cu cine votează, ce planuri sunt pe acolo? Înțeleg că copacii plantați tocmai pentru oprirea deșertificării au fost tăiați și băgați pe foc.
Sunt nascut in ’90, iar la scoala in cls a 8-a la geografia României am învățat despre deșertificarea Olteniei. Deci nu e ceva ce se întâmplă de cativa ani, nu e ceva spontan, e ceva ce se întâmplă de zeci de ani.
Adrian, chiar ma gandeam sa scriu ce ai scris tu.
Dar cum zice vali, pe cine sa intereseze?
Asta cu desertul oltenesc e ca si cu marele cutremur care tot o sa vina. Da ce domne, dosr nu vine chiar azi? Stai sa ies eu la pensie si poate sa vina!
In romania multe treburi merg atat de anapoda incat tind sa cred ca suntem cea mai norocoasa natie din lume!
Mai suntem p-aici si unii nascuti inainte de ’90. Oltenia era desert si prin anii 40-50, doar ca geniul din Scornicesti avea un fix cu productia la hectar, iar niste ingineri agronomi/horticoli si-au adus aminte ca daca pui copaci dispare nisipul. Asa ca prin anii 70 zona se schimbase drastic fata de anii 40, doar ca dupa 90 au inceput baietii sa vanda sistemul de irigatii din zona metru cu metru, incarcand pana la refuz barjele de fier vechi la Calafat. Bine, nu numai acolo, cu sistemele de irigatii s-a intamplat la fel peste tot, dar in Oltenia s-a simtit cel mai tare pt ca au inceput iar sa apara nisipurile cam din 90 incoace. Deci ce ai invatat e corect, dar inainte cu 15-20 de ani sa inveti chestia asta, lucrurile stateau altfel.
cred că v-am mai zis, în bucata ”mea” de Oltenie, geniul de la scornicești a decis asanarea/secarea bălții Potelu și ”redarea” terenului către agricultură.
câțiva km pătrați de luciu de apă (floră, faună proprii, ecosistem, alea-alea), chestie care a produs schimbări importante în circuitul apei în natură și a influențat nivelul de precipitații din zonă.
când eram eu copil adulții încă spuneau despre anumite zone (deja intrate în circuitul agricol, deși exista și o livadă) ”mă duc pe baltă”.
Legat de partea cu cybersecurity si institutiile, suna acum 2 saptamani cineva la usa, locuiesc cu chirie, acte in regula… tot ce trebuie, ma uit pe vizor… 2 politisti cu mapa.
Deschid usa si ma intreaba daca locuieste acolo persoana x… persoana x fiind proprietara, ii zic care e faza, imi zice bine… sa o anuntati va rog sa se prezinte la sectia de politie y… il intreb, scuze… e ceva legat de noi? ceva plangere? … imi zice asa sec politistul, nu pot sa va dau detalii, dar asa super sketchy… ii zic, pai eu locuiesc acolo, daca e vreo plangere ceva, ca nu fac nimic alela, chiar as vrea sa stiu, la care imi zice… nu pot sa va dau detalii.
Dupa 2 zile sa aflu de la doamna ca a fost la sectie ca a facut online ceva plangere ca au vrut sa o tepuiasca cu ceva metoda prin sms… cica a stat la politie 2 ore si au interogato aia, ca de unde stie ea ca aia e metoda de scamming, ca de ce a facut plangere ca de ce aia si aialalta… A zis ca a venit si concluzia, nu se poate face nimic s-a inchis totul si sa aiba grija pe viitor… si a primit SMS de pe un fucking numar de telefon.
Legat de desertificare, plantezi dracului 1000 de ha de salcami, pui niste albine, rupi in doua zona aia… faci si bani si lucruri de bun simt, toate astea pe bani europeni… cauti toti proprietarii, le zici frumos cum sta treaba, semnezi niste contracte clare cu ei si aia e.
@Goldy – citeste mai sus un pic … s-au plantat salcami, au crescut, a venit iarna, frig, taranetii au taiat pomii si i-au pus pe foc…. desertificarea continua!
In sudul Olteniei au fost salcami (dafini le spun aia pe acolo) gramezi si fara numar, crescuti ai nimanui. Dupa 1990 populatia locala i-a ras de tot ca sa ii puna in gospodarie probabil langa dalele furate de la sistemul de irigatii. Asa ca acum au cam ce au cultivat…
Pentru combaterea deșertificării sau transformarea zonelor improprii se folosește metoda half-moon basin. În câțiva ani o zonă aridă se transformă în oază verde.
https://www.youtube.com/watch?v=WCli0gyNwL0&ab_channel=AndrewMillison
Daca vrem sa scapam de desertificare, trebuie sa renuntam din timp la o parte de teren agricol, lasat sa se impadureasca. Insula Brailei ar merita sa fie scoasa de sub agricultorii Sauditi si Evrei si lasata sa se salbaticeasca si trecuta ca parc natural.
trebuie, dar psd e partidul cel mai votat intotdeauna.
Plantezi subversiv specii invazive de plante pe langa culturi, gen bambus. alea se extind si distrug culturile.
Mai e o faza. Cum se dau subventii de la stat pentru pasuni, gen pasuni alpine, multa lume impiedica impadurirea intentionat, ca sa beneficieze de bani si nu au neaparat nevoie de pasunile alea.
Unii aveau inregistrate animale fara ca sa detina, tineau turma de animale agatate in cui, intr-o plasa cu etichete de identificare pentru urechi animale. le dau foc ca sa nu se stranga vegetatie si sa dea bine la control.
Cine stie ce suprafata uriasa ar putea sa se impadureasca. In total, google zice ca avem 5 milioane hectare pasune. Oare ce procent e irosit si consuma bani degeaba?
Bine, eu as elimina complet pasunile alpine. mai prost mod de a creste animale nu exista.
Oricum noi crestem oi ca sa exportam la arabi si africani, sa le crestem lor populatia ca sa ne poate bombarda.
In Dobrogea, ca acolo pare afectata de desertificare. From the rive to the sea, de la Dunare pana in mare, rezervatie. nu mai cultivi nimic.
Daca scade suficient populatia si salbaticim suficient teren, avand in vedere ca intram in postindustrialism eco, nu mai o sa avem nevoie de forta de munca si mancare multa. Ne putem hrani doar din livestock salbatic.
pentru problema desertificarii trebuie intrebati specialistii, unii chiar sunt din zona aia si stiu ca gasisesra o schema cu stuf, banuiesc ca pentru asta cu desertificarea era.
#PaulStanescu