Situația la zi – 8 februarie 2022

După ce i-a dat în primire canalul de Youtube, Cristi Dascălu s-a gândit ca e momentul să revină la ce l-a consacrat: educația prin scheme. Așa că a produs un video în care insistă că el e pe educație, vrea ca programatorii să fie freelanceri și că firmele hrăpărețe sug sângele programatorilor și alte abureli de-ale lui.

Are dreptate cu ceva. Educația în România e la pământ dacă un lache a cărui experiență de viață și de muncă se rezumă la a fi intern la două companii mari a ajuns să țină lecții despre chestii.


Radiografia satului românesc: hoții au intrat în curte să fure lemne, proprietarul a ieșit să vadă ce se întâmplă și a fost omorât.

Nu cred că poate fi descrisă în cuvinte disperarea care te duce la alegeri din astea, de ambele părți.


Jurnalistei i s-a pus oglinda în față și nu prea i-a plăcut ce a văzut, așa că a trecut la atac: ăia care s-au adaptat sunt nenorociți și sunt rasiști cu semenii lor că nu înțeleg că singura plăcere a unor e să aducă acolo jegul și mizeria umană de care au fugit de acasă. Cum adică să ceri civilizație? Păi unde suntem aici?

Foarte mișto și toxică atitudinea asta de a le găsi scuze.


Am văzut un comentariu mișto pe undeva, dar nu mai știu unde.

Ca membru USR, mă întreb ce cred liderii partidului că știrea înlocuirea sefului celui mai important partid de opoziție din țară a fost a treia ca importanță, după o garsonieră în Cluj și un Dragobete nereușit.

film-gold-1

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

71 comentarii

  1. Am si eu o nelamurire… astia care fac clipuri de yt in romania, nu isi asculta propriile clipuri?

    Adica pe bune, canci dictie, ritm, un ton atat de monoton incat ar adormi si un veteran al congreselor PCR…

    00
    • Nu, n-au niciun fel de capacitate de introspecție, sunt imuni la rușine.

      00
    • confirm, nu avem rușine :D

    • Ca idee, scopul lor e să găsească 2-3 proști pe an ca să le plătească toate facturile.

      Dacă ar fi fost capabili, ar fi lucrat deja pe €80k pe an (€100k+ pentru cine știe să presteze). Acum se zbat pentru niște clickuri și pentru ce mai pică de la fraieri.

      00
    • Publicul lor ii place si asa, pentru ca sunt oameni care au trecut prin scoala ca gasca, cu standarde joase. „Nu-mi trebuie mie nota mare la Romana”, „nu le am cu scoala”, la asta duce.

      00
  2. Hai bah ca nu s-a batut nimeni cu garsoniera din Cluj

    00
  3. Ăla cu ochii divorțati o să moară repede, deja s-a fâsâit. Nu-i nimic, grupurile mari de IT de pe Facebook și-au găsit deja înlocuitori.

    Altfel, USR rămâne cel mai important partid de opoziție din țară. La putere s-a dovedit a fi cârpă de șters pe jos, deci hai să-i lăsam în opoziție, zic.

    00
  4. După 10 min de Cristi dascălu, l-am ignorat pana acum, mi-am dat seama ca:
    1) e și foarte prost si rau intenționat
    2) nu poate fi luat in serios din pricina aspectului
    3) foarte mulți IT-isti care nu înțeleg lumea în care lucrează – bazat pe comentariile de la video
    4) imi pare rau ca m-am uitat si cele 10 min

    00
    • Îmi cer EU scuze că ai suportat 10 minute de gunoi d-ăla. N-am idee de ce, dar simt nevoia.

      00
    • nu poate fi luat in serios din pricina aspectului

      nu cred că aspectul îi face o defavoare, cât schema aia de a lua tricoul de firmă pe el când are ceva serios de spus și în rest umblă mai jerpelit ca mine.

    • Nu neaparat aspectul fizic, cat toată imaginea pe care încearcă sa o proiecteze, implicit tricoul si ii iese un aspect total inconsistent

      00
    • Nu cred ca tipul e mare inovator. Categoria asta de robotei/programatori care nu prea inteleg ei ce fac e destul de numeroasa, si se pare suficient credula. Are piata lui. Ma indoiesc ca asemenea ‘nisa’ nu exista si in US, de exemplu. Au aia de exemplu tot felul de ‘pastori’, care numa’ apar pe sticla si iau la bani cu sacul de la creduli. No, tipul asta are doar alt fel de prozeliti.

      00
    • Știa mama ce știa când mi-a zis să mă fac Tech Evangelist. Sunt atâția programatori care trăiesc în păcat, nu pun hashul de git în code review, testează în producție, încât Biserica Ultimelor Taskuri în Jira ar salva multe suflete și proiecte de pe Calea Pierzaniei în backlog. IBAN0123456789. Orice bit e primit.

      00
    • m-am intalnit la un moment dat cu un vecin nou pe scara, mi-a zis ca e ceva frontend dev si era foarte entuziasmat ca se inscrisese in cursul lui Dascalu, chiar daca era destul de scump (cuvintele lui), imi pare rau ca era chirias si s-a mutat, eram curios sa vad care e efectul cursului, desi tipul parea relativ tinerel (25 +- 2 ani) si foarte naiv.

      00
    • Nu esti in target :). Am descoperit ca una dintre jmecherii este sa dai vesti bune.
      Nu ai scoala ? N-ar nimic, s epoate si fara !Esti grasa ? N-are nimic, esti pe natural, ai inner beauty. Ai bagat la crypto si s-a dus pe pla ? Aia e, e corectie, cine nu risca nu castiga. Ai cancer si a zis doctorul ca o sa crapi in 6 luni?Ia de aici un ceai minune.

      Cam asta e reteta. Sa dai vesti bune/speranta oamenilor in problema.
      Probabil ca tu nu esti in problema pe care incearca sa o panseze Dascalu.

      00
  5. Dupa cateva secunde de vizionat clipul cu Dascalu ca mai mult n-am rezistat, am impresia ca il vad pe Dan Diaconescu la 18 ani daca s-ar fi nascut prin 2000. Cum da el din labute ofuscat ca programatorii din Romania sunt exploatati de corporatiile straine.

    00
    • Liderul de sindicat mult asteptat, acest Mesia al IT-ul deschide-ne tu calea si du-te in plm si pune mana si munceste….

      00
    • Pipera Stop Taiat cablu Stop Aurel Vlaicu Stop Primit plata overtime dublu Stop Rambursat credit Stop Dascalu e de la ITM? Stop

      00
  6. La Julius Constantinescu cred

    00
  7. ce ma prinsese dascalu la inceput cand prezenta chestii din cazatura aia de garsoniera unde dormea cu bicicleta langa perna. Chiar parea un baiet onest, fara figuri si ma intrebam dc naiba stai in conditii vai mortii tai daca faci 5k euro pe luna. Dupa aveam sa realizez ca e specialist it cum sunt eu cosmonaut. petarda de caracter.

    00
  8. La sat e tot la fel. Fara Politie. Sau adormita, cat timp indienii joaca masina in picioare.
    Si e doar inceputul. Multe sate sunt cucerite de indieni, asadar cred ca revoltele populare vor fi mai dese. Si alea fara Politie.

    00
  9. Efectiv omu’ doar te invata de o „exploatare” a unui loophole din legislatia romaneasca in care taxele pe SRL/PFA in IT sunt mici, mult mai mici fata de alte tari (comparativ cu a lucra contractor/consultant). WOW, te invata ca poti lucra remote (oricum 90% din firmele de IT din Ro fac outsourcing). Nu e nimic extraordinar, sunt 2-3 lucruri pe care poti sa le citesti pe net, sper ca exista putini retarzi care ar plati 5k pentru 3 idei simple. Poate te invata si ca pot aparea probleme cu ANAF-ul ca nah, nu e tocmai 100% „legal” aceasca mascare a unui contract de munca. Dar, hei, nu cred ca vrea nimeni sa auda de partile negative :))

    00
    • Nu e nici un loophole, sunt multe domenii care platesc impozit la norma, precum medicina, constructii, agricultura, cercetare.

      Motivul pentru care lumea si presa se leaga constant de IT-isti este din cauza faptului ca sustin partidul nepotrivit.

      Toate sistemele din Europa vestica, inclusiv sistemele de virtual cockpit din mercedes, bwm, volkswagen sunt programate in Romania, oare dece masinile japoneze sunt asa inapoiate ?

      00
    • @Andrei, loophole ul se refera sa lucrezi ca salariat la firma de IT, dar sa iti faci forma juridica de PFA/SRL, unde impozitarea este mult mai mica. Astfel, in loc sa platesti toate taxele salariale la ditamai salariul, ai niste impozite mult reduse si implicit ramai cu mai multi bani. Schema este insa reincadrabila de xatre ANAF, daca se dovedeste ca ai facut o in scop de optimizare fiscala. Nu cred ca venom se referea la impozitul pe venit scutit, ca ala e clar stipulat in Codul Fiscal.

      00
    • @Andrei, calm, la fel cum ti-a explicat Cosmin, ma refeream la diferenta intre a presta fix aceeasi munca pe PFA/SRL versus angajat al unei companii. Stai linistit, nu a s-a luat nimeni de marii programatori din Ro, desi sincer exemplul tau e foarte slab, nu e ca si cum nu au fost bug-uri cu marile virtual cockpit-uri :)))

      Repet, 90% din IT-ul din Romania e o industrie de outsourcing, nu inteleg de ce nu ne place sa recunoastem asta, nu e nicio rusine, nu avem capabilitati (financiare, organizare, antreprenoriat) sa facem produse de la 0.

      00
    • @venom

      Loophole-ul care învață el e altul. Nici mie nu-mi place de tip, dar să vorbim totuși pe subiect.

      Bugetul unei companii pentru un soft e de 100 euro pe oră să zicem. De banii ăștia vine la firma de outsourcing, iar firma de outsourcing îl angajează pe gigel cu 20-25 la oră.

      Dascălu te învață cum să lucrezi direct la firma străină, sărind peste intermediar (ceea ce eu fac de vreo 10 ani imediat de exemplu). Atâta tot.

      Astea cu SRL/PFA sunt chichițe juridice, n-au nici o treabă. și explic și de ce: degeaba îți faci SRL să lucrezi cu o firmă de outsourcing în ro, ăia tot 20-25 îți vor da, că sunt pe srl că sunt pe carte de muncă. El zice să mergi la firma mamă direct.

      Singura problemă la aspectul ăsta e că riscurile sunt mai mari, trebuie să te organizezi tu, să economisești pentru timpii morți, etc. Bine, dacă faci de la 40-50 eur/oră în sus nu ești capabil să economisești, ai probleme mai grave din start.

      Dar trebuie și să ai soft skills să negociezi cu clientul, să explici approach-ul tău, să dai și consultanță, să explici la om ce nu e bine, ce nu e bine, tot tacâmul. Ești contractor așa cum e un electrician sau un instalator când te angajează clientul să-i faci o treabă, e vorba aia, îți trebuie un pic sales.

      La firma de outsourcing vii dimineața la serviciu deschizi computerul, vezi ce task-uri ai, le faci, ai închis, ai plecat acasă. Toată partea aia de găsit clienți, negociat, definit task-uri, sunt făcute de firmă, în contul diferenței dintre cei 20-25% care ți-i dă ție, nu e neaparat bătaie de joc cum zice el.

      E fix același context cu a fi instalator pe cont propriu, și a fi doar un instalator într-o echipă coordonată de cineva, unde vii la serviciu, faci ce ți se zice, ai plecat acasă, banii intră-n cont pe 10 și la revedere. Când ești pe cont propriu trebuie tu să cauți clienți, să vezi proiectul, să negociezi, să dai consultanță, să facturezi, tot tacâmul.

      Aici mă enervează ce face Dascălu. El nu explică că atunci când ești contractor, îți asumi mai multe roluri (sau hats cum se zice). Ești om de vânzări, ești project manager, ești marketer (tre să-ți faci un blog tehnic, un profil de linkedin să zicem, trebuie să faci niște chestii ca să te marketezi ca programator), etc.

      O altă problemă majoră e că banii mulți sunt la proiecte mari, iar proiectele mari nu se dau la 1 contractor. La un moment dat atingi un plafon, și vei putea lua strict proiecte pe care le poți duce singur cap coadă. Asta înseamnă că nu te specializezi ci că devii un fel de amator în toate. Ceea ce nu e neaparat rău, dar e un aspect mega-important totuși de care trebuie să ții cont.

      Și la fel ca un electrician singur vs unul în echipă, niciodată nu vei lucra la proiecte mari, vei face toată viața apartamente și case, proiecte mici care le poți duce singur. Ceea ce repet, nu e un lucru rău trebuie să știi ce vrei, să nu te iluzionezi degeaba.

      00
    • Deci daca un programator lucreaza pe PFA pentru o firma atunci este angajare mascata, dar daca un medic lucreaza pe PFA pentru o clinica atunci nu mai este.

      In Romania singurele produse sunt studiile de fezabilitate si tepele, asa ca prefer sa fac muncesc pentru nemti.

      Dascalu tepuieste copii de liceu si ospatarii care viseaza la mii de euro in IT :D.

      00
    • Se numește „Activitate Dependenta” aia cu PFA pt. un SRL și e „taxată” serios de ANAF dacă ești prins.

    • iti faci contracte cu mai multe firme si hopa, nu mai e dependenta.

      00
    • @Znuff – activitatea dependenta nu se decide strict in baza a cate contracte de lucru ai, ci este mai complexa. Ar fi aiurea sa impuna Anaf cati clienti sa ai… conteaza si daca lucrezi la un sediu al lor, beneficiezi de concediu platit de ei, lucrezi cu tehnica pusa la dispozitie de ei, ai un program fix si indatoriri bine stabilite…

      00
    • Ar mai fi de adaugat ca activitatea dependenta se aplica doar intre un PFA si un SRL din RO, daca ai un singur contract cu o firma din afara RO, nu se aplica.

      Prevederea exista si prin alte parti – in DE de ex, ca PFA nu poti avea un contract / client care sa iti genereze mai mult de 5/6 din veniturile tale anuale

      00
  10. De speriat comentariile de la clipul lui Dascalu, dar probabil alea raman dupa ce le sterge pe cele de la oameni inteligenti. Totusi ma nelinisteste ideea ca Dascalu nu si-a facut si el un coin, un NFT ceva…

    00
  11. Dascalu a prezentat până acum “ceva” IT creat de el?
    Nu prea l-am urmărit, mi s-a părut amuzant cum cei din it cu care lucram erau fascinați de el și cum renunță el la internship.
    Unii încercau și să-mi explice că nu te angajează nimeni direct, fără să fii intern, iar când le arătam pe linkedin persoane angajate direct prin Dublin se suceau.

    00
  12. Nu am idee de programatoari si IT insa ma gandesc ca este la fel ca in constructii sau alt domeniu, nu inteleg daca este o piata asa de mare de lucrari pentru freelanceri. Da, in loc sa lucrezi pentru un service poti sa repari masini acasa si castigi de cateva ori mai mult decat salariul din service – insa exista totusi niste limite, nu merge sa isi deschida service acasa o mie de mecanici maine atelier acasa pentru ca toate flotele si leasingurile se vor duce in cele autorizate.
    La fel si in constructii, sigur ca pot gasi pe Gigel sa imi faca instalatia sanitara mai ieftin decat firma de constructii insa poate nu am chef de complicatii, sa vad cine e Gigiel, daca vine, daca face treaba buna si apoi garantia inexistenta.
    Nu inteleg exact cine apeleaza la acei freelanceri in loc sa mearga la o firma, presupun ca singurul criteriu este pretul insa cand te duci la Asupritorii SRL stii ca ala are 200 de angajati, face asta de 10 ani si ninge/ploua gaseste 2-3 amarati sa iti faca tie bucatica pe cand daca angajezi pt aceeasi bucatica pe Fane din Sintesti nu esti sigur de rezultate plus ca daca Fane face o treaba gresita sau este in urma ori pur si simplu nu mai raspunde la telefon ca a decis sa isi ia vacanta nu prea ai ce sa ii faci legal.
    Inteleg ca omul vinde un produs, inteleg ca trebuie sa faca si el niste bani in lumea asta insa mi se pare josnic sa promovezi o afacere ca o chestie de binefacere.
    Cum ar suna „vreau sa ajut 10 mii de romani sa nu mai locuiasca impreuna cu parintii, sa nu mai inchirieze niste apartamente vechi si triste, vreau sa ii ajut sa se mute in casa lor, moderna, noua” semnat Negoita?

    00
    • se vede ca nu stii care-i mersu. Asupritorii SRL subcontracteaza pe FAne din Sintesti sa-ti faca lucrarea. la pret de 5-10x mai mare.

      00
  13. Draga Vali situatia la zi e alta: Coleen Taliban plateste cazarea iubitei din banii partidului.

    00
  14. Am urmarit o intamplare interesanta acu in pandemie, buna de pus la radiografia disperarii.

    Beizadeaua unui abonat la contracte de infrastructura(cu zeci de utilaje in vremurile bune) a adunat 8 dosare penale, toate cu suspendare sau amanari, dintre care unul cu tentativa de omor prin injunghiere.

    In ultimii ani nu a mai facut taticul bani si de la limuzina de 100k a ajuns la ruginituri de 5k.

    Recent, beizadeaua a luat de pe strada un adolescent si l-a baga cu forta in masina, l-a dus in padure si l-a amenintat ca daca nu recunoaste ca i-a furat din casa 6000 lei, hau hau miau miau.

    Ala de frica recunoaste pe moment, chiar daca nu a facut… tacsu lu ala mic lasa angajatii din vest si se intoarce acasa sa rezolve problema, alege sa nu se complice si vrea sa-i dea banii. Doar ca beizadeaua nu mai cere 6k lei, ci 10k euro… evident ca a fost refuzat.

    Dupa mai putin de doua saptamani tipul a primit 7 ani cu executare pentru problemele din trecut.

    Banuiala mea e ca e foame de bani in sistem si l-au presat pe ala sa mearga cu cash, nu a avut de unde asa ca a ales un pusti mai bine imbracat, stiind ca tacsu face niste maruntisi si slab de fire(aparent).

    00
  15. Ca si contractor/freelancer/anteprenor chiar daca castigi de 2-3 ori, vin cu multe batai de cap si sacrificii:

    1. Nu esti asigurat in sistemul national de pensii si sanatate, adica fara concedii platite, fara concedii maternale, fara concedii medicale.

    2. Nu ai beneficii corporate, asigurare medicala privata, pensie pilonul 2, teambuildings, evenimente, etc.

    3. Nu poti accesa credite.

    4. Esti disposable, firma poate sa o termine cu tine in orice moment fara vreun motiv, ceea ce pune un stres imens pe viata de zi cu zi.

    5. Trebuie sa-ti asiguri singur echipamentul si licentele (windows, outlook, antivirus,programe), ca si exemplu o licenta de Java costa 5000$/an, una de Intellij costa 500$, etc.

    6. Birocratie cu contabili, facturi, declaratii, tva.

    7. Anaf (agentia nationala de viol anal) care modifica legile la intamplare, scot restante, aplica amenzi, te pun pe drumuri aiurea, doar pentru distractie

    00
    • Salut!
      Poti sa detaliezi te rog ce ofera acea licenta Java de 5000$ pe an si de ce ai nevoie de ea ca dezvoltator independent?

      00
    • Sunt cateva aberatii spuse mai sus. Ca si liber profesionist, platesti si contributii la casa de pensii si sanatate deci esti asigurat inclusiv concediu maternal si contribui inclusiv la pilonul 2. Doar ca contributia la pensii e mult mai mica. Credite poti accesa si ca Pfa, Pfi … poate putin mai dificil si la valori totale mai scazute. Daca ai contabil, e responsabilitatea lui sa se informeze legat de legislatie si cerinte Anaf.

      00
    • tre sa stii sa te descurci. Mie mi-a dat un baietzash o licenta de Java nou nouta cu doar 3000$ si daca vroiam 2 mi le lasa la 2000$.

      00
    • mai rar atatea aberatii pe pixel patrat. 1,2,3,4,5,7 sunt false

      00
    • @andrei – tu ai copiat random stuff si ai pus intr-un post sperand sa fie unele bune?

      „2. Nu ai beneficii corporate, asigurare medicala privata, pensie pilonul 2, teambuildings, evenimente, etc.”

      de aici jumate sunt aberatii dar jumatea aia cu evenimente si teambuildings e corecta insa daca imi aduc eu aminte de acum vreo 15 ani de la corporatie, dupa 1 an ma saturasem ca in fiecare luna sa plec cu aia de la munca la baut la predeal/sinaia si un ametit sa ne povesteasca el ce tare e o chestie sau alta si sa fie considerat ca fiind un curs la teambuilding. deci singura chestie corecta din text e cea de care am fost cel mai bucuros sa scap :))

      00
    • Cred ca ai facut lista asta doar ca sa te simti bine ca ai ramas angajat ;)

      Ok, sa le luam pe rand.

      1. Daca facturezi printr-o microintreprindere, nimeni nu te opreste sa arunci si un salariu minim acolo. Si ai si asigurare medicala. Visezie ca pensia de stat va fi minunata si nu trebuie pierduta? Poti mari acel salariu, dupa cat ai chef. Sau iti asiguri tu singur pensia aia (pensie private, achizitii conservatoare, gen imobiliare, etc)

      2. Nu ai beneficii corporate. Nici nu cred ca ai asa nevoie, ca ti le cumperi singur :) Odata ce poti ajunge la 80-90% din tot ce produci (ca angajat ajungi la mai putin de 50%), iti raman in plus o gramada de bani, Nu mica.

      3. Nu poti accesa credite. Prin micro, veniturile tale principale sunt dividendele din firma de IT. Cam toate bancile considera aceste venituri, dar iau in calcul doar 50-75% din ele. Tinand cont de 2, nu ai nicio problema. E suficient sa ai dividende consistente in ultimii doi ani si poti obtine ce credit vrei tu, ca persoana fizica.

      4. Esti disposable. Asta e adevarat, Cred ca singurul punct adevarat de aici. Pentru cei care nu suporta acest stres, clar ca nu e o optiune. Trebuie sa fii capabil sa cauti clienti, sa negociezi si sa livrezi, sa te stresezi, sa rezisti in perioade moarte si asa mai departe. E posibil ca dupa o varsta (stiu si eu, 40-45-50 de ani) sa devina prea greu de gestionat. Deh, totdeauna exista un cost.

      5. Trebuie sa-ti asiguri singur echipamentul si licentele. Dracu stie daca e adevarat ca licenta de Java costa 5000$/an. Eu nu stiu, asa o fi, parca nu as crede. Daca utilizezi platforme clasice, a la Windows si Visual Studio, pretul licentelor e fix pix. Dar aici e de vazut.

      6. Birocratie cu contabili, facturi, declaratii, tva. E destul de clar ca te declari neplatitor de TVA. Doar daca nu cumva poti scoate 6000 de euro lunar ca freelancer, ceea ce nu prea cred. Pentru o firma prestatoare de servicii de talia asta, neplatitoare de TVA, contabilitatea te costa in jur de 150 de euro/luna cu totul, maxim, dar poti gasi si mai jos. Si contabila face aproape totul. Gestiunea documentelor e fix pix (cateva documente de trimis lunar contabilei). Vezi punctul 2 si vezi daca merita sau nu diferenta de bani.

      7. Anaf (agentia nationala de viol anal). Astea sunt legende. Controalele la astfel de firme sunt aproape inexistente. Nu se baga ANAF-ul la astfel de firma, prea mici pentru a verifica ceva. Nici nu prea au ce, ca nu platesti TVA, nu platesti impozit pe profit (ca sa ia la purecat cheltuielile) si sigur nu ai angajati la negru :)

      Si cam asta e lista. Dupa cum am scris la 4, acolo e punctiul cheie. Restul sunt non-probleme.

      00
    • Eu am prezentat gratis o lista de dezavantaje, sacrificii si munca pe care trebuie sa o faci.

      1. Daca mergi pe PFA atunci da esti asigurat la sistemul public pe minimul pe economie, daca mergi pe SRL atunci trebuie sa te angajezi pe tine, lucru care implica complicatii contabile, ITM, plati etc.

      2. Asa de curiozitate stii cat costa o asigurare privata ? sau mai bine mergi la stat ?

      3. Ca si PF te duci la orice banca vrei tu, le dai buletinul si intr-o ora ai creditu, ca si PJ trebuie bilanturi, extrase, vechime, asa ca cel putin cativa ani nu poti lua credit.

      4. Trebuie sa performezi continuu, dar poate mai vrei sa traiesti si tu.

      5. Ce este asa greu sa cautati pe google „”oracle java license cost” ?
      Alta bataie de cap cu licentele, ca is 10 tipuri si pachete, ti se strica laptopul, ti se viruseaza, daca esti PFA raspunzi cu casa.

      6. Daca depasesti 300 000lei atunci esti automat platitor de tva, daca facturezi in UE iti trebuie cod tva cu taxare inversa, daca facturezi in state trebuie sa declari tva la anaf, de unde sa stiti voi deastea.

      7. In 2018 vuia pres de stiri in care Anaf-ul a obligat PFA-urile sa platesca datorii pe 3 ani, dar in afara de asta sunt baieti buni.

      00
    • @Andrei, după ce ți-a explicat @silicon_v foarte bine, văd că continui să aberezi.

      Uite eu fac faza asta de vreo 14 ani, hai să-ți explic.

      Anul trecut am luat credit cu balanța la zi, aprobat de pe o zi pe alta, deci aia cu creditul pică. Dobândă 3%, în EUR, pentru că oricum așa încasez.

      Faza cu facturatul în UE și US e penibil. Faci o singură data asta, odată ce ai obținut codul VIES, care merge contabilul oricum să le depună, și apoi lucrezi fără probleme. Ce e așa greu, nu te mănâncă funcționarul ăla când depui dosarul, durează nici 5 minute (în oradea cel puțin).

      Ce sărăcie are US cu TVA-ul, poți să-mi explici? NU se facturează cu TVA în US. Fazele cu ANAF sunt legende, am o firmă ce o am din 2013, 0 controale.

      Respect total decizia de a fi angajat, și e ok, nu e pentru toată lumea freelancingul (de fapt asta mă enervează la fanteziile promovate de Dascălu), trebuie disciplină și self-control și să fi suficient de matur cât să știi că TU ești responsabil pentru tine, nu e ca la angajator unde nu-ți asumi nimic. Tu ești responsabil de pensie, de sănătate (fac carte muncă oricum ca să fii la zi) și tu îți pui deoparte banii în pensie privată fix la fel cum face și corporația. Știi ce greu e să programezi un ordin de plată odată pe lună? Durere frate.

      Dar știu că nu toți oamenii sunt capabili de asta, eu mă auto-gestionez de la 18 ani, n-am treabă, dar văd oameni la 35-40 de ani care încă depind de părinți pentru o grămadă de chestii, aceea nu vor fi freelanceri niciodată, oricâte mii de euro ar plăti la oricine pentru orice cursuri.

      00
    • Eu am luat credite, sunt asigurat la sănătate și plătesc pentru pensie.
      Nu mai știu cum e la SRL, că eu am de mulți ani ÎNtreprindere Individuala (Am avut și SRL, prima dată am fost asociat în 1990, apoi am avut UN SRL înființat prin 2008).

      00
    • Andrei, ia sa vezi ca nu ai dreptate in mare parte din cazuri:

      1. Oh, ba da, le platesti din buzunarul tau grupa mare. Diferenta e ca nu ti le mai plateste angajatorul din salariul brut, ci le platesti tu din salariul brut.

      2. OK, hai sa zicem ca la asigurarea medicala ai dreptate, la pilonul 2 vezi mai sus, iar restul nu stiu ce om normal la cap ce isi pretuieste propriul timp le considera beneficii.

      3. Eh nu, in special daca ai SRL. Nu numai ca poti accesa credite, mari sanse sa ai oferte chiar mai bune ca persoana fizica (am obtinut oferte de leasing imbatabile pe SRL fata de as fi obtinut pe leasing personal/creditare).

      4. Da. Dar daca esti bun in ceea ce faci, nu se prea intampla asta, iar daca se intampla, mari sanse ca deja esti in negocieri cu altii. Asta daca nu lucrezi pentru mai multe firme o data.

      5. Daca nu esti puradel care viseaza jocuri de pe filelist, mari sanse ca deja ai licenta la tot ceea ce folosesti, iar aberatia aia cu 5000$ licenta java nu stiu de pe unde e culeasa.

      6. 200 RON/luna un contabil bun si n-ai treaba cu nici una din cele de mai sus.

      7. Da si nu. In general, daca la 6 ti-ai gasit pe cineva bun si competent, n-ai treaba nici aici. Puncte bonus daca ai un tovaras avocat.

      00
  16. Cred ca multi au inteles gresit mirajul cu freelancing. Defapt, tot ce promoveaza el nu e freelancing in adevaratul sens al cuvantului. Nu lucrezi 3-4 ore cand ai chef si ce proiecte vrei etc. Nu, pur si simplu esti TOT un angajat al unei corporatii/companii, in multe cazuri din strainatate si incasezi banii prin PFA/SRL. Faci fix aceleași lucruri ca un angajat din tara respectiva. Nu e ca si cum intri pe un site, gasesti un proiect pe 5k, il faci pe ala si vezi ce faci luna respectiva. Nu, fratilor, esti ca un angajat, dar fara drepturile respective, ai contract pe 6 luni cel mai probabil, incasezi foarte multi bani si platesti putine taxe. Dar, te pot da afara cand vor, iti platesti pensia singur etc. Trebuie doar sa-ti faci calculele… E frumos pe 10k cand lucrezi pentru US, dar si cand stai cct la cur ca nu-ti prelungesc contractul sau faci overtime, nu mai e asa frumos.

    00
  17. Nu toți IT-istii au soft skills pentru a fi subcontractori independenți. De fapt, extrem de putini au aceste soft skills și le dezvolta după 35-40 ani, adică măcar 10-15 ani in domeniu, după ce trec prin citeva proiecte mari ca angajați, văd și bagă la cap metoda de lucru. Unii nici măcar nu pot fi subcontractori, gen designeri de circuit integrat pe zona analog, äia care nu scriu cod, ci pun tranzistor cu tranzistor și rezistența cu capacitor. Ăștia nu sunt acceptați ca subcontractori, nu am văzut și nici auzit așa ceva, și chiar am incercat, că asta sunt, designer analog. Doar softistii, codiștii, ăștia merg ca subcontractori. Unii sunt idioți teribili, știu un pic de sintaxă și se cred IT-isti, că prin liceu au instalat și Windows prin cartier. Ăștia au nevoie de o firma cu șef de echipă, un băiat cu doctorat pe concept, cîțiva care sa știe treabă acolo, cu ce se mănîncă tehnologia aia. Așa orice putoi îți scrie 200 linii de cod și ce faci cu ele? Ce spune acest baiet e teorie, nu are treabă cu realitatea. Firmele au know-how, te iau de la zero și te fac profitabil într-o echipă. 8-9 mii de lei net pentru un om cu 5 ani de experiență într-o firmă sunt bani buni, că singur nu are cum să producă acei bani. Dar ce știe puroiul asta, că nu cred că a lucrat ceva la viața lui.

    00
  18. Stai puțin, s-a schimbat șeful la AUR? Când?

    00
  19. Bai radeti voi de Dascalu dar are la mana Rolex! Sarakilor!

    00
  20. am un prieten freelancer, a inceput treaba prin 2002-2003, un combo intra gaming – viata – femei – programare – tzepe, toate se rasucesc random in fiecare an.

    70% din contracte le are pe us/canada, se termina contractul dupa 3 luni asteapta banii inca 3 luni, 6 luni sta pe bara rezolvand 30% contracte in romania si gaming / gagici si ciclul se rasuceste. de 10 ani are un proiect mare in cap dar cand trage linie la finalul anului – a spart 90% din income, iar 10% il are de backup in caz de lipsa loc de munca. e fix ca in glumele alea cand auziti ca sparge omul tot in ziua de salariu la pacanele – la el nu e cazul, dar sparge absolut tot ;)) radeam de el ca ar trebui sa-si contorizeze cumva consumul si mi-a aratat un super excel cu o gramada de sheet-uri pe multi ani in care se vedea ce ziceam mai sus – sparge tot ce castiga, si permanent are in asteptare sa intre in cont intre 15-25k euro, dar cel putin 20% din clientii din extern dau tzepe la plata asta in ultimii lui 10 ani.

    a avut o perioada nashpa acum 2 ani cand s-a ales cu ceva problema la plamani (nu fumeaza, bea moderat) si a cam vizitat spitalele private iar de lucru a fost cam pe pauza ca nu se putea concentra, etc asa ca si-a dat seama ca ce face el ii permite sa stea pe bara maxim 6 luni dupa care e muritor de foame.

    ps. am si prieteni care lucreeaza direct pe canada la corporatie pe 8-9k $ si care la 2 ani mai adauga un apartament/casa la avere si sunt extrem de constiinciosi cu trezire la ore fixe, fara sa frece duda in orele in care fac proiecte, fara gaming …

    00
    • Se zice pă canada, pă iuchei (nu anglea ca tot țăranu).

      00
    • Păi aici e toată schema. Dacă nu ești în stare să te disciplinezi, să te ții de treabă, doar freci duda degeaba. Freelancingul nu e pentru oricine.

      Dacă el lucrează cu US și sparge 90% din bani, ce să mai zici, acolo sunt alte probleme, nu freelancingul. Dacă ar fi fost angajat era dat afară demult și tot muritor de foame era.

      00
  21. Doamna cu articolul cu diaspora are dreptatea ei pe undeva legat de procesul de integrare. Totuși cred că se face că nu înțelege ce zic unii oameni care o trag de mânecă. Iar premiza „nu te poți supăra că atâta pot și ei” mi se pare că se aplică la animale nu la oameni. Sau dacă se aplică la oameni, atunci lasă-mă cu discriminarea mea de clasă, cum îi zice ea.

    Btw, a ratat un termen dacă tot îi place cu discriminarea, se cheamă auto-rasism și nu e așa specific românilor. Am întâlnit și sud-americani care se feresc să vorbească spaniolă când aud vorbindu-se cu accentul de la ei din țară.

    00
  22. M-am uitat si eu la Dascalu, ca hotarasem ca e un kkt dar am utiat sa dau unsub. Dat la 1.5x. Nu stiu daca din cauza vitezei, dar parea mai nervos ca de obicei – vorbeste mai tare, spre „tipat” chiar, bate cu mana in masa, a mirosit gesturi de politician.
    A aratat un nou nivel de carnat – compara salariu de sofer uber in NY cu salariu de programator in Ro. De ce nu 1-1? Programator US vs programator Clujean?? A, sunt 50 de state americane fiecare cu un nivel de income si fiecare cu al sau regim de taxe? Atunci ca sa scurtam video, de ce am ales convenabil statul cu venituri dintre cele mai mari? Dar halatu?
    Cheltuielile, taxele, cost of living-ul NY vs. Bucuresti? Alea intra la DYOR.
    Faptul ca statele astea 2 au total alte viziuni, nu mai comparam? Ca Ro sare in carca antreprenorilor doar sa-i incurce iar US te lasa in pace in majoritatea timpului? Tot DYOR. Ca insusi regimul de taxe e fundamental altfel? DYOR?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube