Situația la zi – 8 octombrie 2020

Sunt un pic masochist și sunt curios ce mai zic oamenii care toată vara au dat buzna cât mai des în toate locurile aglomerate. Și se și lăudau cu asta. Nu azi, peste vreo 2 săptămâni așa.

Videoul cu horeca s-a dus în tot felul de medii și mi s-a explicat că mănânc senvișuri în gară, că nu știu, că e vorba de salarii și oameni, că bla bla. Nu că mă așteptam la altceva. Aia e retorica: noi nu putem avea un business decent pentru că plouă afară.

În continuare, nimeni nu sare cu cifrele din horeca, sector lovit grav, pierderi de miliarde de euro. Hai, copii, săriți cu taxele plătite la stat, să vedem și noi, ăștia care nu înțelegem de ce aveți servicii infecte cât de importanți sunteți.

Românul voia să meargă la teatru, dar s-a închis fix când voia el să cumpere bilet. Cât a fost deschis a avut treabă. Virtue Signaling at its finest.

În bula cealaltă se transmit insistent mesaje cum că o să murim cu toții (de foame sau nu) pentru că nu am votat cu PSD. Care aveau ei soluții la criza asta. Ei aveau soluții, dar voi nu le-ați vrut și ați votat cu ăștia.

Al doilea mesaj transmis e că acum au furat ăștialalți, de aia e așa mare scandal, că altfel n-ar fi fost probleme. De aia e scandal, da, că au furat alții, nu ăia care trebuiau. Și că la alegeri se fură de mult, dintotdeauna, e ceva normal, e doar problemă acum, că au furat ăilalți, și nici nu merita discutat. Doar trasmitem insistent mesajul ăsta, că altfel n-ar merita tratat.

Mă uit cu mirare cum oameni iau de bune și discută pe marginea datelor despre virus din state dictatoriale. Nici nu știam că trebuie să ne uităm la Belarus sau Iran pentru soluții și idei.

 

coronavirus-memes-312

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

120 comentarii

  1. YES GIANINA IS BACK!

    00
  2. am să pun niște cifre aici, ca să rămână: 5000 de cazuri pe zi, 200 de decese zilnic, în medie, vreme de 500 de zile de acum înainte. faceți calculele, ca să știți la ce să vă așteptați.

    00
    • motiveaza ti evaluarea asta..nu stiu ce sa zic…mi as dori,…dar parca nu mi vine sa fac calculele de pe acum…

      00
    • Am sa pun niste cifre aici: 50% din populatie in somaj, statul intra in faliment. murim de foame :)

      00
    • nu cred, sper ca dupa 10-15 zile consecutive de 5000 cazuri/zi se reinstaureaza carantina totala, mai ales la cati morti zici tu…

      00
    • @edi, sunt extrapolări are evoluțiilor de până acum. în actualul ritm, se va ajunge la 7-8.000 de cazuri zilnice prin ianuarie – februarie, se va păstra plafonul ăsta până în vară, iar apoi, pe fondul campaniei de vaccinare (care va începe în martie-aprilie la noi, zic eu), cifrele vor scădea încet, situație revenind la normal în primăvara lui 2022. probabil vom vorbi de sute de infectări zilnice și de sub 10 decese pe zi din toamna lui 2021.

      @krakatau, dacă lumea va conștientiza că are locul de muncă expus de evoluția pandemiei, nu de măsurile luate împotriva ei (care oricum sunt proaste, întârziate, reactive, luptând înpotriva efectelor, nu a cauzelor), situația ar fi mult mai ușor de gestionat.

      00
    • Ne mor sclav..platitorii de tax…cetatenii!!! sa facem ceva!!!

      00
    • am să pun niște cifre aici : 18353845030573241633

      00
    • , 5.

      00
    • @maxp, chiar şi dacă se bagă mâine carantină totală, există o inerție a infectărilor (vin alea familiale), ar dura măcar săptămâni bune să se stabilizeze şi apoi să scadă.

      00
    • @adyzah clar, nici nu credeam ca scad cifrele in 5 zile de carantina

      00
    • Comentariu ascuns de trepadusi!

      00
    • Mai taie din ele, da-le dreaq!

      00
    • Am să pun niște cifre aici, ca în bancul cu bețivul din tramvai: cui nu-i place în spate să treacă în față.

      00
    • # Berenger – Cifrele se pot negocia ? Daca da cam in ce marja ?

      00
    • Am sa pun niste cifre aici: 4, 8, 15, 16, 23 si 42

      00
    • In momentul de fata, suntem cam pe buza prapastiei. Adica paturile disponibile la ATI sunt pe terminate, ne descurcam doar cu mari eforturi logistice. De ex. se imbolnaveste careva la Bucuresti si e dus cu elicopterul la Botosani, ca doar acolo mai este loc. Sau poate ai „noroc” si s-a eliberat un pat in Bucuresti (a se citi: ala de dinaintea ta a dat coltul).
      Daca se depaseste capacitatea si se trece de o limita de 100, poate 150 de morti pe zi, intr-o saptamana sau doua se va ajunge repede la aproape 1000. Practic, toti bolnavii noi in stare grava vor fi la mila Domnului.
      Deci „5000 de cazuri pe zi, 200 de decese zilnic, vreme de 500 de zile” e imposibil. Daca ajungi la 5000 de cazuri pe zi si 200 de decese zilnic, dupa doua saptamani o sa ai 5000 de cazuri pe zi, 1000 de decese zilnic. Uitati-va la graficul deceselor zilnice din Italia. Odata ce s-a depasit capacitatea spitalelor, cresterea a fost exploziva. Noi inca n-am trecut prin etapa aia.

      00
    • @Claudiu, le bag la loto, duminica

      00
    • bine ma corcodusule, acelasi rahat cu crestere exponentiala si toata romania intr-o luna infectata am mai auzit-o acum 6 luni, surpriza, „decesele” au ramas pe acolo, adica infim…

      00
    • Dupa cum spuneam, noi n-am trecut inca prin etapa aia. Au trecut italienii, de exemplu.

      00
    • 5000 ti se pare mult? :))
      eu la 20000 m-as ingrijora. putintel.
      ca dupa ce era sfarsitul lumii la 500, 700, 1000 de cazuri pe zi, trebuie stabilite tinte mai ridicate.

      00
  3. Ce e interesant ca focarele mari si multe din ultima vreme sunt casele de batrani, case de copii si spitale. Au mai fost si cateva fabrici. Ca solutie eu vad sa inceapa sa curga amenzile pe cei ce ar raspunde acolo in caz de focar: institutii, directori, etc. A intrat boala in institutie ca masca este optionala ? Amenzi. Sa poti chema linisitit politia daca un angajat sau pacient nu poarta masca si sa se lase cu amenzi si la angajat. As modifica si legea muncii, sa poti da afara pe cei ce nu poarta masca. Trebuie cumva responsabilizata lumea ca altfel nu avem nici o sansa.

    00
    • sau CCR declară că legea care instituie amenda e neconstituțională.
      Judecătoarea aia n-are țiglele pe casă, dar e una. Kk-ul ăla cu neconstituționalitatea a legat toți judecătorii de mâini cu privire la contestațiile amenzilor.

      00
    • @AB: pai evident ca era neconstitutional, stii ca amenzile erau 4-5000EUR daca te intalneai c’un organ care s-a trezit prost dispus? Las-o in spanac de treaba.

      00
    • erau 2000-5000 LEI (nu cred c-am văzut de 10.000), nu Euro.

      Știau și ăia care le-au luat, dar „aveam declarație, dar nu era semnată și datată” (dude, nesemnată și nedatată aveai hârtie igienică)” sau „știam că trebuie declarație, dar sunt bătrân și aveam treabă în oraș, regulilenu ar trebui să se aplice bătrânilor” (bunică-mea, care n-a mai ieșit din curte de 5 ani din motive de sechele AVC, sigur are niște foi nescrisa într-un caiet vechi și un pix sau creion) „trebuia să cumpăr miel de Paște” (dintr-un sat de la x km, că-n piață nu era bun). Astea mi le amintesc din motivațiile contestațiilor.
      Recunosc că au fost și abuzuri, chiar au fost, dar multe amenzi au fost date pe bune. Eu personal, care sunt o blândă și o înțelegătoare, le-aș fi dat unora și 3 amenzi maxime.

      00
  4. Salut. Apropo de aia cu statele dictatoriale.
    In China nu a mai murit nimeni de MUUUULTA vreme.
    Au 80.000 infectati si vreo 4000 morti :))))

    Si lumea se preface ca e pe bune.

    00
    • păi fix asta e problema: așa zice statul chinez, că n-a mai murit nimeni de covid de multă vreme.
      Întrebarea e: să-l credem sau nu?!

      00
    • Si Huawei e de 20 de ani in Romania, am vazut eu la tv.

      00
    • Interesant. Cam cum crezi ca fac chinezii ca sa ascunda bolnavii/victimele?

      00
    • Să ascundă? De ce să-și bată capul cu asta? Declară scurt că au avut 80000 de infectați, nu s-a mai îmbolnăvit nimeni datorita măsurilor luate de bunul stat chinez, care – ca un bun părinte – are grija maxima de cetateni. Iar jurnaliștii străini ar face bine sa ia in serios cifrele alea, sau vor fi trimiși acasă, cum s-a mai întâmplat. Și oricum, daca sunt foarte insistenți și întreabă lumea pe strada, nici oamenii ăia n-au de unde să știe ce și cum, că doar n-au chef să-și petreacă timpul pe la poliție dând explicații de ce a fraternizat cu inamicul capitalist.

      Știi, la modul în care nici Romania n-avea vreun caz de sida inainte de ’89.

      00
    • @Sabotor Si, in mijlocul razboiului economic, nici un reporter din vest nu poate scoate un reportaj serios cu treaba asta. Si SUA nu poate sa-i preseze diplomatic sau sa-i dea in judecata ca pun sanatatea lumii in pericol, desi au promis deja asta, si probabil ca vor aparea niste procese. Mai ales ca mema asta a aparut prin mai/iunie, pentru cine mai tine minte, povestea cu 200000 de sicrie.
      Si China nu e Romania comunista, cand nu puteai pleca sau intra din tara.

      00
    • @Dex
      tu ai impresia ca China e o tara libera, prin care reporterii din vest se pot plimba ca la ei acasa. Si ca oamenii sunt liberi si ca nu exista lagare de reeducare. China, tara aia care suda usile blocurilor in primavara, ca sa nu iasa oamenii din bloc. China, tara aia care are un sistem cu CCTV si facial recognition care te urmareste peste tot. China, tara aia care implementeaza un sistem de puncte pentru cetatenii ei. Dap, seems legit.

      Si nu fa greseala sa crezi ca turistii chinezi ce-i vezi peste tot sunt chinezii de rand. Nu, sunt aia privilegiati, aia care n-au motiv sa plece din China, ca pentru ei totul e misto.

      00
    • @Sabotor
      Deci despre lagare s-a aflat. Despre sudat usi s-a aflat. Despre CCTV s-a aflat. Despre sistemul de puncte s-a aflat. Ce altceva? Sute de mii de sicrie, s-a aflat. Doctorul care a dezvaluit musamalizarea covid, s-a aflat. Sinucideri la fabrica de telefoane, s-a aflat.
      Dar nu se poate afla cati bolnavi/morti de covid are china in ultimele 3-4 luni?
      Pe bune, oricine poate zice orice de China si 90% dintre vestici o iau de buna. Eu zic ca un pic de suspiciune nu strica nici in directia cealalta.

      00
    • Simplu: in China, daca esti depistat pozitiv, te impusca scurt si gata, cauza mortii nu mai e COVID. Glumesc… sper.

      00
    • Dex: cum ascund chinezii victimele. Nu spun că le ascund, că nu știu, dar dacă ar fi să dorească lucrul acesta, nu este aât de greu: nu fac teste. Nu faci test, nu ai cazuri. In loc sa declare deces covid cu comorbiditati, declara deces de comorbiditate. Iar dpdv numar populatie, este in crestere si acum. Iar in China chiar va fi, este de cand nu mai au politica copilului unic. Asa ca se pot ascunde multe, la cat de controlat este totul la ei. Daca vor, habar nu am daca vor, daca fac… dar de facut au facut multe, de l transplantele fortate din comunitatea Falun Gong la diverse altele. Si toata lumea stia lucrurile acestea si toate statele si natiunile unite si etc taceau. la fel acum ca vor sa bage in campuri de reeducare populatia din Tibet, ca vor sa invadeze Taiwanul etc. Nu cred ca intr-adevar au reusit sa stopeze atat de mult raspandira virusului sau sa opreasca decesele COVID, ci ca nu mai sunt toti cei care decedeaza cu virusul , dar si cu alt boli, trecuti ca deces covid. Dar nu avem cum sa stim exact ce fac acolo, asta este clar

      00
    • @Dex
      boss, poti sa filmezi un lagar, poti sa filmezi armata in timp ce sudeaza, dar cum filmezi cauza mortii la X oameni? Daca vine activistul de partid la medic si-i spune – verbal, da? – „de azi nu mai treci covid niciunde, c-ar fi pacat sa devii inamic al poporului” ce crezi ca se intampla si cum crezi ca sunt informati jurnalistii din vest. Si daca ajung zvonuri la jurnalisti si publica aia un articol pe baza de zvon (ca s-a mai intamplat) e pus a 2-a zi pe avion de catre autoritatile chineze.

      2. la mana, in momentul de fata presa (aia corecta, cata o mai fi) are chestii mult mai importante de acoperit decat statistica medicala a unei dictaturi comuniste. Nu mai crede nimeni din Februarie statisticile date de chinezi, toti stiu ca-s false pana la cer si-napoi, si nimeni nu-si mai bate capul cu asta. E ca si atunci cand il stii pe unu’ drept mincinos patologic, nici nu te obosesti sa demonstrezi ca minte – toata lumea stie ca minte. Dar nici nu crezi ce spune. Asa si cu China.

      00
    • @Sabotor
      Ok, de dragul discutiei, daca nu te-ai suparat deja. Care ar fi scopul sa ascunda lucrurile astea? Si de ce acum? De ce n-au zis de la inceput ca virusul nu exista? Sau multe alte variatii pe tema asta. De ce nu raporteaza ceva minim, sa zicem 2000 de cazuri pe zi? Sau de ce nu raporteaza 2 milioane de cazuri pe zi si zero morti, ca sa fie cei mai smecheri? De ce mint? Ca sa ce?

      Nu ti se pare ca logica ta poate justifica orice? In momentul in care transformi pe cineva in actor irational nici o discutie pe subiect nu-si mai are logica. Orice intrebare „de ce?” are raspunsul pentru ca X este irational. Si atunci nu mai ai nevoie de dovezi, de logica de nimic. Ori, de-a lungul istoriei e greu sa gasesti un regim absolut irational. Si Gingis Han a avut o logica in actiuni, retroactiv privind. La fel si chinezii, au mintit cu aia, au mintit cu ailalta, e posibil. Dar daca tragi concluzia ca la orice China minte poti spune orice despre China si nimic niciodata nu te va putea face sa te indoiesti de lucrul ala.

      00
    • China vaccineaza de cateva luni populatia cu vaccinuri experimentale. Abia acum iese prin presa (vezi https://asia.nikkei.com/Spotlight/Coronavirus/China-inoculates-350-000-while-coronavirus-vaccine-still-in-trials). Acolo daca vine politia la usa si zice ca tb sa-ti facem o injectie nu intrebi nimic si accepti. Ca mai mor cativa e irelevant pentru ei, macar tin covid-ul sub control.

      Asta in zonele urbane, ca in alea rurale nu cred ca fac teste de frica sa nu dea de cine stie ce alti crocobalauri, urmatorul covid.

      00
    • @Dex
      nu m-am suparat, stai linistit. E o discutie.

      Motive sa ascunda sunt destule. Sa arate propriului popor cat de buni si drepti sunt ei si cum toate masurile ce le ia partidul sunt spre binele populatiei – spre deosebire de sistemul depravat capitalist care – uite – omoara oameni pe banda rulanta. Aceeasi era si logica partidului in Romania, pana-n ’90 – nu exista SIDA, nu exista somaj, nu exista criminalitate datorita partidului, partidul vegheaza la linistea ta si toti cei care indraznesc sa conteste ce face partidul sunt agenti infiltrati.

      La inceput au incercat sa vare mizeria sub pres. Au admis ca exista si ca e o problema abia dupa ce a „scapat” in lumea larga.

      Si nu, nu asa se pune problema – ca transformi pe oricine intr-un actor irational si nu mai poti sa ai incredere in ce spune/scrie. E vorba de credibilitate, pur si simplu. Esti o dictatura cu presa/justitie/armata subjugata politicului si cenzura si control strict a ceea ce e publicat? Imi pare rau, nu esti credibil.

      Ca sa fac o analogie – in caz de abuz (ia ca termen generil) daca tu comunici cu victima doar prin intermediul aluia de a savarsit abuzul, tu ai incredere abuzatorul iti spune excat ceea ce a transmis victima?

      Daca facem o comparatie cu sistemele democratice – exista presa de o parte si de alta a spectrului politic si desi multa e vanduta si cu interese ascunse, e acolo si incearca sa scoata la lumina marsaviile facute de „ceilalti”, asa ca sunt mai de incredere, ca ies mizeriile mai usor la lumina. Si – ca o paranteza – din cauza asta Antenele nu trebuie inchise, chit ca manipuleaza ca la balamuc. In momentul in care toata presa e de absolut acceasi parte a baricadei, nu mai e de incredere.

      00
    • @Sabotor – nu e chiar asa usor de ascuns insa nu contest ideea ta. Ma uitam insa ieri la dezbaterea vicepresedintilor din US si Kamala Harris a zis o chestie foarte interesanta – dupa gripa porcina Obama a trimis o echipa de specialisti in China sa monitorizeze situatia la fata locului in caz ca apar alti virusi insa Trump a retras echipa de acolo.
      Interesant e faptul ca aveau oameni in China care sa monitorizeze si pare logic – ai spioni la toate nivelurile prin guvern insa nu poti sa vezi 80 de mii de morti? Ca nu apare in presa pentru tot poporul e una insa la nivel inalt sunt convins ca sunt mult mai putine secrete.
      Apropos, CIA a spus congresului US pe 28 Ianuarie ca exista virusul si cum se misca insa Trump nu a vrut sa alarmeze lumea si au aflat abia pe final de martie. Cine trebuie sa stie sunt convins ca stie, exact cum e si cu furtul de lemne in Romania – noi nu stim cine taie si vinde padurile insa nu inseamna ca cei de acolo chiar nu stiu si doar dispar copacii noaptea.

      00
    • @Sabotor Merci de conversatie. Nu vreau sa o mai lungesc, dar daca tot ai adus vorba de credibilitate, legat strict de covid, sa nu uitam ca majoritatea acuzatiilor au pornit de la administratia Trump, care a avut o abordare bipolara de-a dreptul. Ba virusul nu exista sau e inofensiv, ba e vina Chinei. Cu rezultate, zic eu dezastroase, sau, cel putin, sub medie. Sa nu uitam ca oranjgutanul s-a intors la munca dupa 3 zile in spital, fara masca si fara sa-i pese ca poate infecta alti oameni.

      00
    • Pandemia in timpul urangutanului portocaliu e cel mai mare rau ce se putea intampla Statelor Unite. Cred ca nici o alta tara din lume nu si-a batut joc mai tare de proprii cetateni decat Statele Unite pe pandemia asta. Totul sub atenta supraveghere a imbecilului ala. Ala care se contrazice pe el insusi, nu ma mira ca dadea declaratii care se bateau cap in cap vis-a-vis de China.

      Spre ghinionul (?) lui, acolo presa nu e (inca) subjugata (total) de stat, ca altfel raportau si ei victorii pe toate planurile, cu maxim 2000 de infectati, din care 2352 vindecati.

      Si da, si-a batut joc maxim (si) de aia din jurul lui. Dupa ultima numaratoare erau 27 din jurul lui care au fost infectati. A iesit din spital ca sa continue cu narativa lui, ca Covid e nimic, nu-ti fie frica, uite, si eu l-am luat si n-am nici pe dracu – desigur, fara sa mentioneze ca are elicopter la dispozitie, 7 medici si access la cele mai noi tehnologii medicale. Si inca nu-i sigur ca-i totul ok, momentul critic e la o saptamana – zece zile dupa infectie. Si Boris a fost absolut ok in prima saptamana, situatia s-a imputit apoi si a trebuit sa stea cateva zile bune la terapie intensiva.

      00
    • Statul chinez zice. Statistica oficiala e una, aia neoficiala facuta pe caiet…alta. Realitatea din teren (aia care mor la margine de drum sau se duc la vrajitoarea din sat sa ii descante) e din alt film

      00
  5. Si totusi înca nu se moare de foame iar apocalipsa economica nu a venit …

    00
    • Momentan sunt firme multe ținute în viață de ajutorul de la stat, când ăla trece, firma dă faliment, se deschide una nouă fără datorii. Ca idee și în it deabea se mai fac angajări și nimeni aproape că nu mai ia juniori sau interni, dacă ai clienți afectați e nasol

      00
    • Ratele la credite sunt parcă păsuite până la sfârșitul anului.
      Taxele erau parcă până-n octombrie sau noiembrie.

      Cum am mai zis la toată lumea:

      Până la alegeri se va amaneta tot dacă trebuie, pentru a menține situația roz. Împrumuturi masive, vindem Petrom-ul încă odată, orice, nu contează. După ce trec alegerile și avem scaunele de la masa ciolanului împărțite, se va descoperi dintr-o dată realitatea.

      Așa că până atunci vorbim degeaba, aruncăm doar cu cifre din burtă.

      00
    • Ca idee și în it deabea se mai fac angajări și nimeni aproape că nu mai ia juniori sau interni
      Pai n-ai auzit … s-a tras internet in Nigeria si daca tot se lucreaza remote de ce sa nu platesti mai ieftin, ce plm, doar asa functioneaza capitalismul, nu?!

      00
    • Piata muncii in momentul asta e inghetata tun. In ultimele doua luni cred ca am vreo 30 de CV-uri depuse la diverse firme potrivite cu pregatirea si sub pregatirea mea. Loc de munca din parti. Si mai ales ca vine un nou val de someri, nu ma vad angajat prea curand, din pacate.

      00
    • Dupa ce trec alegerile si s-a impartit ciolanul, se va descoperi realitatea: ciolanul plecase.

      00
    • Pai mah baieti, nu le ziceati voi la saraci sa invete pentru un job mai bun?! Ce-ati patit acum, v-au lasat saracii aia fara locuri si acum nu va convine?

      00
  6. ieri ma intreaba un amic daca ies la protest in piata victoriei. lol ma, ce protest, protestu’ ospatarilor? nu mi-a mai raspuns

    bine, e mic, are 21 de ani, il iert.

    au protestat ieri cumva? ca nu a scris nimic pe nicaieri

    00
  7. la scoala la fimea, in bucuresti, s-a invatat hibrid pana acum, de luni care urmeaza ne-au anuntat ca sa vina toti elevii la clasa. fix acum, la 3000cazuri/zi. din sute de parinti cred eram numarati pe degetele de la o mana cei care am avut obiectii. pt ca restul nu cred, am auzit motive de genul „oricum iei si de la cumparaturi” pm nu iau de la cumparaturi ca ma duc cu masca si nu ma bulucesc la coada si cand ma duc acasa ma spal bine si ma schimb de haine. retards, retards everywhere

    00
  8. Foarte simpatici sunt si cei care rag ca vai Horeca si vai teatrele, dar in acelasi timp rag la fel de tare contra purtarii mastii.
    E adevarat ca fiecare natie isi are procentul ei de prostani, dar Romania castiga premiul detasat.

    00
  9. Cifre din HORECA? Nu prea au cifre. La fel cum nu prea gasesti nici POS-uri functionale prin HORECA. La fel cum nu prea se dau bonuri fiscale in HORECA. La fel cum multi angajati din HORECA sunt platiti cu salariul minim sau au contracte de munca facute pe cateva ore pe luna… sau nu au contracte. Ca de ce ar avea contracte, nu?

    Dar stai linistit, HORECA are o foarte mare contributie la buget. Pe verticala. Sau era pe orizontala? Nu mai stiu…

    00
  10. Realistic, lumea este speriata de viitoare posibile restrictii si de repetarea scenariului din primavara. Oriunde te uiti, observi ca numarul de cazuri a crescut, data fiind perioada calendaristica din an, dar singura chestie care nu cadreaza sunt numarul deceselor. Mai precis, prin alte tari acesta este stabilizat si in scadere, iar la noi este in crestere.
    In rest, statul roman s-a dovedit cum stiam incapabil sa gestioneze intreaga situatie, asa ca singura solutie ramasa este sa mai punem de niste restrictii, niste declaratii pe propria raspundere si niste amenzi. Desigur, momentan facem pe plan local, urmand daca situatia o va cere s-o facem la nivel national. Mai pe romaneste, sa incercam sa amanam inevitabilul si poate al de sus, are mila de noi.
    In continuare, ma deranjeaza ca se pune foarte mult accent pe portul mastii si nu si pe igiena persoanala. Dar intr-o tara in capitala careia, apa calda este un lux, banuiesc ca este de inteles, nu-i asa?

    00
    • E uimitor că nimeni nu se întreabă de ce aspectul medical e ignorat. Avem o boală nouă – hai să o tratăm cu restricții, amenzi, dosare penale, declarații pe proprie răspundere și să certăm cetățenii la fiecare conferință de presă. Nimeni nu s-ar fi gândit la ceva medicamente, tratamente, terapii etc. Nu, noi cu amenzile. Până acum trimiteam toți spionii să vadă cum s-au vindecat Johnson, Trump, alții, că bugetele serviciilor cresc ca Făt-Frumos: într-un an cât Educația în 7 ani.

      00
    • Sorin, nu exista tratament. Exista chestii experimentale, nu știi exact ce efecte adverse au, de-aia sunt în TESTE. Johnson s-a vindecat, ce-i drept, cu stat o săptămână nasol pe patul de spital, n-a fost floare la ureche. Trump bravează, inițial doctorii nici nu voiau să spună că a fost pe oxigen, s-au scăpat. Și 2 încă nu e vindecat, face el pe viteazul, că mesajul lui a fost de la început virusul nu exista, nu afectează pe nimeni, e inventat de democrati, asa ca hai să așteptăm până săptămâna viitoare sa vedem cum merge treabă.

      Și-n plus, nu m-ar mira ca acolo la casa albă să aibă aparatura de spital să-l trateze cum trebuie, că el doar voia să iasă din spital să trimită un mesaj.

      00
    • #Sorin: „E uimitor că nimeni nu se întreabă de ce aspectul medical e ignorat – – hai să o tratăm cu restricții, amenzi…”

      tocmai aspectul ala spune de izolare ca e virus de contact, de control al portilor de intrare al virsusului ca mai e si aeropurtat, de igiena. si amnezile vin ca sa corijeze asta ca trecutul pe rosu. da ghici ce… avem anlfabeti functionali ce nu pot face o legatura intre ele.

      00
    • „… dar singura chestie care nu cadreaza sunt numarul deceselor…” Serios? Când ai „vizitat” ultima oară un spital pe la noi? Cam asta e diferența aia care-ți dă ție cu virgulă. Și asta nu înțelege mulțimea de „curajoși” : ai ajuns la spital, eventual pe ATI? Ia legătura cu pompele funebre. Dacă nu te omoară covidul, te omoară restul infecțiilor pe care le iei de pe acolo. Sau personalul medical incompetent.

      00
    • Aspectul medical al acestei situatii nu este ignorat, de nimeni, nici de mai marii dumnezei ai medicinii romanesti. Problema a fost, intotdeauna, la nivel de cazuri grave care aglomereaza ATI-urile si care indirect pot pune in cur sistemul sanitar al unei tari. Fix din cauza asta, se aplica restrictii si anume sa dai posibilitatea sistemului sanitar sa respire si sa nu oboseasca, iar in timpul castigat faci ceva sa asiguri continuitatea actului medical. Asta la nivel teoretic, in practica, Romania nu a facut decat sa amane niste lucruri, care din pacate se vor intampla. Asta e motivul, pentru care orice idee de carantina, lumea o va respinge, pentru ca deja lucrurile sunt cum sunt.
      De asemenea, amenzile de prin primavara nu s-au uitat si oricine are un pic de viziune nu-si poate pune intrebarea simpla: cum vor arata lucrurile dupa alegeri si ce rahaturi, vor mai face cei care ne conduc?
      Asta e tablou situatiei curente din pacate.

      00
    • Nu sunt bani pt scenariul din primavara. Si in unele locuri ar fi mult mai nedrept decat in altele. de exemplu in Medias sunt azi 8 cazuri active si in Sibiu vreo 240. La populatie doar de vreo 4 ori mai mare la Sibiu.

      00
  11. Astia care va bateti cu pumnii in piept ca muriti de foame, sa stiti ca pamantul nemuncit inca va asteapta. Astia care se plang ca nu au cu ce sa isi mai plateasca chiriile, casele batranilor inca stau sa cada. Ce zic eu? Sa te muti la tara? Am inebunit? Exact, muta-ti hoitul ala plangacios la tara daca mori de foame si pune mana pe sapa ca mancarea creste si din pamant.

    00
    • Creste o pula, nu mai vorbi tampenii. Daca ai impresia ca poti trai la tara dintr-o bucata de teren muncita manual te inseli amarnic. Animalele ce le tii cu nutret cumparat sunt la fel de scumpe ca si carnea din magazin, gurile rele zic ca e chiar mai ieftina cea din magazin. Nu mai pui munca. Cateva legume sezoniere ce poate se fac sau nu se fac nu te vor tine satul tot anul. O vaca manca mult si iarna trebuie sa cumperi nutret iar vara sa o scoti la camp. Paine, zahar, ulei, curent, apa curenta, cablu TV, rechizite, haine, medicamente, etc. nu cresc in gradina. Sapa si lopata nu te salveaza de la foame.

      00
    • Pol Pot, tu ești?

      00
    • @Ciocanul, soacramea la tara nu are vite sau porci, are doar gaini, un solar cu rosii si alte legume pe langa solar. femeii a trebuit sa-i cumparam lada d-aia frigorifica cat un firigider ca sa tina iarna toata carnea de pasare si toate legumele congelate. pivnita e plina in fiecare toamna/iarna de borcane cu diverse conserve. iarna are ceapa, cartofi din curtea proprie, morcovi pastrati, la borcan are deja prefierte baza pt diverse mancaruri gen tocanite samd, are 2ha gradina, din care 1ha e porumb. de cate ori mergem la ea ne intoarcem cu portbagajul plin, dracului inca mai am zacusca de asta toamna, femeia a pus 150 de borcane pt nevastamea si pt cumnatamiu. practic aprovizioneaza 2 familii cu carne de curte si legume. DAR munceste in curte de dimineata de la 5 pana cand e lumina afara. deci nu-mi spune ca nu se poate

      00
    • @maxp: „DAR munceste in curte de dimineata de la 5 pana cand e lumina afara. deci nu-mi spune ca nu se poate” – ia fa calculul cat ar fi profitul daca ar vinde tot ce zici tu acolo ca produce, imparte la cate ore munceste pe zi, dupa aia inmulteste cu cate ore munceste intr-o luna si zi-mi ce salariu ar avea si zi-mi daca tu ai munci pe banii aia.

      00
    • aici vorbeam de oameni ramasi fara serviciu/un venit. ce preferi?! sa mori de foame sau sa muncesti si sa ai de mancare? da ai dreptate, daca le vinde probabil iese pe minus.
      alta discutie, dar pot sa aduc si argumentul bio, fimea n-a mancat pana la 6 ani cat are acum, pui din comert, doar de curte, rosile au gust de rosie, gatim numai cu ingrediente naturale.

      OP zicea ca daca ai ramas fara serviciu si n-ai alta alternativa te duci la casa bunicilor de la tara si te descurci, nu mori de foame daca nu esti lepra.

      00
    • @sin mai bine mori de foame, cum sa muncesti fara sa faci profit…

      00
    • @Ciocanul
      de pe o bucata de pamant poti sa produci destula mancare pentru tine. Nu poti sa faci bani cu bucata aia de pamant, dar poti sa produci mancare pentru tine. Vezi treaba asta pe la sate – pensionari cu o pensie de 2 lei au ce pune pe masa, ba mai mult, produc destul cat sa le dea si copiiilor sa-si duca „la oras”.

      00
    • 2ha din care unul cu porumb. Aratul unui ha de porumb este 1500 de lei. Cu restul de ingramant, semanat, pule, maturi treci de 3000 de lei cheltuieli. Un kg de pui este 8 lei la supermaket la oferta si tot sunt oferte. Pot sa cumpar 375 de kg de pui de 3000 de lei(da stiu, nu e bio dar nici porumbul nu e bio si nici furajul ce le dati la inceput, si nici vaccinurile la pasari, etc). Nu cred ca cumpar 375 de kile de pui intr-un an pt mine. Eu nu cred ca batrana voastra „produce” atata pui intr-un an di ha-ul ala. Nu ma apuc sa-ti fac calcule la legume ca nu ar rost ca si acolo e faliment. Iti zic eu „afacere”: sa dea cele 2ha la asociatie, sa-si tina un lot mic pt rosii, ceapa, usturoi, cativa cartofi, 20 gaini pt oua si sa mai taie cate una cand veniti voi duminica la masa si e bine asa. Practic sa-i dai motiv sa iasa din casa, nu sa se rupa la prasit si buruieni. Daca nu are pensie mai „uitati” si voi cate 100-200 de lei pe masa cand plecati.

      00
    • perfect de acord cu tine. n-o face pt bani o face ca asa e invatata, n-o putem dezvata, practic aproape era sa nu vina la nunta ca nu avea cu cine lasa gainile. asta e.
      dar subliniez iarasi, nu vorbim de scos bani aici, ci de un ospatar care din senin se trezeste fara serviciu, nu are unde se angaja in ac domeniu acum, probabil altceva nu stie sa faca si…. trebuie sa plateasca chiria la bucuresti. daca e in chirie, poate renunta, se duce la parinti ii ajuta pe langa casa, ca singur n-o sa invete acum in octombrie gospodarie, nu moare de faome si dupa pandemie se poate intoarce sa fie ospatar iarasi avand acelasi nr de kilograme, nu? :)

      00
    • Care pamant bosule?
      Cei 2 ari de vie/porumb/pepene impartiti intre 3-5 frati pe care oricum si-au construit ilegal „casa” niste conationali colorati?
      Te duci la tara sa iei in arenda pamant de la altul, sa platesti chirie la casa „batraneasca” si sa bagi brazda pe plugul cu cai, Moromete-style?
      Sa DAI bani ca sa traiesti „experienta” agriculturii de subzistenta?

      00
  12. E foarte simplu: purtam masca din clipa in care iesim pe usa. Cu totii. Pe gura si pe nas.

    Apoi, ne vedem cu cati mai putini oameni. Nu stii pe cine au vazut ei, etc…

    Ramane problema scolilor, gradinite, camine de batrani… adica locuri in care se intalnesc oameni din case diferite, fara masti.

    La scoala (unde se mai face) > masca sau shield d-ala.

    La camine de batrani… e dificil dar as zice ca mai bine fara vizite. E de ajuns un asimptomatic si gata, tot caminul.

    Purtati frate masca ca nu va pica nasul! :)

    Ah… pentru istericii si inconstientii care au incercat sa profite politic de pe urma pandemiei: multa carne de mici va urez!
    Aia care tipa acum sunt exact aia care tipau acum cateva luni ca spital = puscarie, ca dictatura, ca botnitza, care s-au dus la CCR, etc… multa, multa!

    00
    • /La scoala (unde se mai face) > masca sau shield d-ala./

      Ai vrut sa spui pepsiglass

      00
    • O solutie mai buna. Ne izolam cu toti in casa si murim de foame dar scapam de virus.
      Cea mai buna solutie.
      Din pacate la cat de prost e guvernul asta PNL chiar asta o sa faca.

      00
    • Prietene, tu esti infinit mai responsabil de sanatatea ta decat guvernul. Ca sa nu zic ca_cand vine guvernul si baga stare de urgenta toti se revolta ca de ce. Uite, d-asta!

      Poarta masca pe nas si lasa guvernul in prostia lui.

      00
    • @Soare Razvan: ca fapt divers, daca tot o dai in extreme – un om poate supravietui cu post negru si 40 de zile. in varianta ta, in 20 de zile e win-win, singurele conditii fiind sa nu uiti sa bei apa si sa stai totus izolat.

      00
    • nimeni nu se infecteaza in aer liber, fara aglomeratie. asa ca masca in aer liber e o tampenie colosala.

      00
    • @S: si daca te scuipa unu’ pe strada ca e bou? Stranuta/Tuseste langa tine? Riscul e mai mic, dar nu e zero

      00
    • F – deja o dam in paranoia… de ce nu te inchizi intr-un balon?

      00
    • #S
      „nimeni nu se infecteaza in aer liber, fara aglomeratie.”

      altu care nu intelege ca aerul e un amestec de gaze.
      si se comporta ca un gaz. si are curenti ce duc particole mai departe etc.

      mai multe aici, are si poze: tinyurl.com/FAQ-aerosols

      00
  13. Azi e 8 martie ?

    00
  14. Rămân la părerea că abordarea a fost total aiurea. Mă uitam la stadioane sau la tenis, la RG. Care era problema să accepte 1/5 din capacitate? Un om la 5 locuri? Ai şi încasări, şi ceva atmosferă, oamenii au un debuşeu. La fel la teatre, terase, cinematografe, etc. Daaaaar, cu respectarea cu strictețe a regulilor + mască. Nu omorai afacerile, nu aveai infectări multe, win win.

    Eu ştiu că românii sunt căpoşi, şmecheri, ştiu ei mai bine, dar cred că nici comunicarea de sus nu a mers la mintea şi sufletul oamenilor

    00
    • pai la restaurante s-a dat voie, in teorie cu reguli bune, dar in practica, pe unde m-am uitat la restaurante erau ca in zilele normale: chelnarii masca sub nas, mesele inghesuite, chiar am urmarit la vreo 2 terase (stateam pe banca in parca si aveam linie directa cu terasele) sa vad daca dau dracului cu ceva pe masa dupa ce pleaca clientii: nimic, deci despre ce vorbim?1 daca aia nu-si stiu interesul si si-au bagat pla acum sa-i inchida, puteau f bine sa functioneze fara pb daca respectau un minim.

      00
    • Problema e că în România dacă se țin deschise la „capacitate redusă”, șefuleții vor ignora această capacitate redusă, regulile și masca, pt că aceeași durere în cur și foame de bani. Mai bine închizi tot.

      00
    • Asta zic, cineva, un „lider”, care să le spună românilor „hai să nu fim şmecheri un an, hai să fim deştepți”. Oamenii se uită de unde vin mesajele.

      00
  15. Intre timp, peste ocean, detinutii sunt torturati cu Baby Shark
    https://www.nytimes.com/2020/10/06/us/jail-baby-shark-charges.html

    00
    • Thanks for reading The Times.
      Create your free account or log in to continue reading.

      00
    • #ltaa instaleaza Bypass Paywalls (chrome, firefox) si rezolvi problema

      00
    • @zippo
      0.5 euro pe saptamana. 2 lei pe saptamana. Mai ieftin decat Jurnalul National tiparit. 2 lei pe saptamana pentru jurnalism serios. 2 lei pe saptamana pentru niste articole serioase, fara reclame.

      Partea nasoala e ca cu reclame nu, d-aia e adblock, cu 2 lei pe saptamana nu, ca e nasol. Dar vrem presa cinstita si corecta si care sa nu fie coruptibila. Dar fereasca sfantul sa dam 2 lei pe saptamana pentru asta. Vezi unde-i problema, sau nu?

      00
    • Macar daca alterna cu Bouncing seals, varianta de 10 ore. :)

      00
    • Nu am o problemă cu site-ul că își cere drepturile, dar nu mă apuc acum să plătesc țâșpe site-uri, doar pentru un singur articol distribuit de careva. Poate că Ck are abonament la Times, dar oare știe când trimite link dacă poate fi citit?

      00
    • #Sabotor:
      te inteleg, nu mai citi tot felul de situri dubioase si o sa iti fie bine.

      pluginul ala facea un bypass la artiolele gratuite ce pot fi citite doar avand un cont.

      00
  16. Moare Horeca? nu pot sa descriu cat de mult nu imi pasa.
    Nu se termina nici o lume, primii crestini nu au facut nimic vreo mie de ani asteptand sa vina sfarsitul si JC Superstar si, chiar daca vine, odata ce esti mort nu mai e problema ta.
    Oamenii s-au trezit ca broasca in cazan. 30, 82, 69, cineva umbla la termostat. Nu ne intereseaza sa rezolvam problema, doar discutii sterile cine, cum, cat ar fi furat, cine a copiat programul de guvernare. Aceiasi oameni, aceleasi metehne. Nici o inchisoare noua.
    Dpmdv pandemia asta e o sansa nesperata sa ardem niste etape in evolutia sociala. Nu o sa ajungem noi nemti sau extraterestrii, dar macar ceva mai cizelati si mai ordonati sau nu, ca nu asa functioneaza universul si noi suntem autorii Miorita. Acum, ce-o vrea Sfantul Covid si Cuvioasa Entropia…

    00
  17. Hai să plângem de soartă Horeca… Saracii de ei…

    Faliment frumos, poate aia care le vor lua locul cum stă treaba cu servirea.

    Și 2. C-am venit prin Romania, nimeni în nici un bar/restaurant cu poarta masca. Pai ce sa zic, daca ei – care au fost primii închiși în primăvara – nu respecta un minim necesar pentru a evita un nou val și implicit, noi restricii…. Pai încă o dată, faliment plăcut si mars la păscut, 0 milă pentru ei.

    00
  18. ma … nu stiu despre altii dar eu m-am saturat sa fiu aratat cu degetul ca nu fac aia, ca nu fac ailalalta .. trecura 7 luni de cand lumea stie de pandemie si statul roman a avut suficient timp sa se organizeze ca sa isi protejece cetatenii .. a facut-o? sau a frecat barbunca ? eu zic ca a frecat barbunca, pentru ca:

    1. nu s-au luat masuri la nivel de intarire a sistemului sanitar cu personal ..dimpotriva..oamenilor din sistem li s-au promis stimulente, tichete de vacanta pe luna, etc si pana acum au simtit doar gustul degetului mijlociu… motiv pentru care ameninta cu greva

    2. Institutia pe care statul roman a scos-o in fata ca si interfata pentru organizarea anchetelor epidemiologice si activitati similare… DSP .. complet falimentara si mai dezorganizata ca niciodata..

    3. Asigurarea cu materiale sanitare de protectie .. minim minimorum trebuiau asigurate masti pentru copiii care se duc la scoala ..2 bucati/zi..adica scoala este inca gratuita , nu? pai nu, din moment ce purtarea mastii la scoala este obligatorie dar eu, ca parinte, trebuie sa iau 2 masti/zi* 2 copii= 4 masti pe zi…

    4. organizarea activitatii scolare: ne-am trezit in spetembrie cu o mare surpriza … ca trebuie sa inceapa scoala si pandemia nu a trecut .. nu avem infrastructura necesara in scoli: echipamente, abonamente de net decente ca sa nu cada din 10 in 10 minute conexiunea, masuri de stimulare ptr profesori (pentru ca intradevar au un risc crescut de a se imbolnavi )

    Toate astea la o prima strigare.. in conditiile astea, nu mai are rost sa intram in chestiuni de subtilitate

    zi bai Orbane … de ce ma arati pe mine cu degetul cand vreme de 7 luni ai frecat barbunca ?

    00
    • Pentru ca asa functioneaza modelul „disciplinar” actual, din cand in cand statul vine si te cearta pentru ca nu ai fost cuminte . Esti sigur ca preferi varianta pe baza de recomandari ?

      00
    • 1. eu, din ce stiu, in primavara au primit bonusuri si bani extra aia „din linia 1”. la modul ca apoi niste jegosi (tot medici) care la inceputul pandemiei au zis ca pula, nu lucreaza ei pe pandemie ca n-au chef sa se imbolnaveasca, au facut proteste si cacaturi ca ei de ce nu au primit bani. 2 la mana, din ce stiu eu, acu cativa ani salariile in sanatate au fost crescute mult, ca sa nu ia mita. Si, in plus, aia e munca lor. Asa cum pompierii lupta cu focul, medicii lupta cu bolile. Acu e o situatie mai deosebita, trebuie sa-si faca treaba, ca apoi au timp sa se intoarca la a trata raceli banale cu paracetamol. Pe scurt, mucles in pula mea, ala le e jobul.

      2. Ca orice institutie de stat e praf. Nu e vina actualului guvern, e vina ultimilor 30 de ani de bataie de joc din partea TUTUROR partidelor.

      3. Pula mea, ai vrea acum ca scoala sa-ti plateasca mastile? Pai hai sa-ti plateasca scoala si caietele de pe care invata copilul tau, sa plateasca si creioanele si ghiozdanele si hainele si tot, ca-i scoala gratis. Da-o-n ma-sa de treaba.

      4. Infrastructura nu se face in cateva luni. Culegem – din nou – roadele ultimilor 30 de ani de bataie de joc si contracte cu UTI (si altii abonati la contracte cu statul). In plus, organizarea asta cu online depinde de scoli. Guvernul/Ministerul poate sa aloce fonduri scolilor, dar e treaba scolilor sa se pregateasca efectiv, doar nu-ti inchipui ca se duce Ministrul Educatiei sa traga cablu in scoli si sa instaleze Zoom pe PC-uri sa mearga scoala online. Unele (putine) scoli s-au pregatit, la altele a fost durere maxima-n cur, pe model bugetar.

      Personal, cred ca guvernul asta a facut o treaba decenta pe pandemia asta. Nu extraordinara, dar nici proasta. A luat niste masuri, a alocat niste bani pentru laptopuri pentru elevi (pentru scoala online) a dat niste bonusuri la medici, a informat lumea, a tratat de bine de rau pacientii (la aproximativ acelasi numar de infectati / milion de locuitori, avem mai putini morti pe milion de locuitori decat Marea Britanie, Irlanda, Italia sau Franta; ce-i drept sunt si alte state care stau mai bine decat noi – Germania, Austria etc).

      Cum zic, se putea si mai bine, dar nu e nici rau. Problema cea mare si unde e un fail major e la oameni. Nu poarta nici dracu masca, recomandarile/reglementarile guvernului sunt bataia de joc a tuturor imbecililor antivaccinisti carora le e frica ca ii controleaza Bill Gates si Soros cu o masca. Doar prin orasele mai mari se mai poarta masca PRIN UNELE LOCURI, dar si atunci asa, la misto, pe barbie, cu nasul si gura la aer liber. Si apoi, tot imbecilii astia urla ca nu-i protejeaza guvernul de covid.

      Lunea trecuta am venit in Romania (unde-s muistii de Coco si restul, sa-mi urle ca i-am invadat ca sa ma tratez in Romania?); politistii de frontiera purtau masca. Am oprit intr-o benzinarie, nu purta nimeni masca. Zilele urmatoare am fost intr-un mall mai mare, masca era purtata cum zic, la misto. In magazine mai mici/baruri/restaurante nu poarta nimeni masca, ba mai mult, se uita toti la mine ciudat ca sunt cu masca pe fata. Si apoi ne plangem ca epidemia scapa de sub control si ca guvernul nu face nimic; ne plangem ca ne e incalcata libertatea pentru ca se inchid restaurantele si barurile la 10 seara si ca nu putem sa mergem sa pupam moastele Paraschivei. Asa se vaita toti ca nu pot merge dupa 10 intr-un bar de zici ca i-a inchis cineva la Auschwitz si stau la coada la dusuri. Si astia apoi striga cu pumnul ridicat catre guvern ca nu a facut ce trebuie pentru a-i proteja de covid.

      Pe scurt, fara sa iau apararea guvernului actual ca-i departe de a fi perfect, dar in cazul asta vinovatii trebuie cautati printre noi.

      00
    • @sabotor .. nu ca vrei sa iei apararea guvernului …dar o iei… daca am timp, iti detaliez unde cred ca esti in eroare cu ce trebuie sa faca un guvern pentru cetatenii unei tari

      00
    • @andrei
      eu chiar te rog, sa explici. Nu e ca si cand sunt incremenit in ideea mea, daca ai argumente valide (sa ne intelegem de la inceput, fara Soros, Bill Gates si alte mizerii vehiculate de PSD, da?) putem discuta pe treaba asta. Dar deocamdata, ce vad eu, guvernul a luat niste masuri pentru a domoli pandemia asta, masuri care includ masca/restaurante inchise/adunari cu maxim X persoane, iar cetatenii au decis sa se pise pe ele masuri si sa urle ca guvernul ii asupreste, ca mai apoi sa urle ca guvernul n-a facut nimic sa combata pandemia.

      Nu zic ca nu se puteau face mai multe, se putea, slava Domnului. Dar, deocamdata, sa nu uitam, stam mai bine decat multe alte state mai dezvoltate – Franta, Spania, Marea Britanie etc.

      00
  19. Psd a avut vreo soluție pentru pandemie? Unde? Din nou, dacă nu scăpau ca prin minune de la guvernare înaintea dezastrului (ca și acum 10 ani), ce măsuri ar fi luat Dăncilă? Le-ar fi respectat românii cu strictețe?

    Ce aș face eu la următorul lockdown?:
    -două săptămâni de preparare
    -două săptămâni închid tot
    -două săptămâni de relaxare/preparare. dacă cifrele sunt ok se păstrează deschis, dar închidem instant dacă tendința e negativă

    Nu o fi soluția magică, dar sunt sigur că un program structurat, niște predictibilitate,ar fi de folos pentru toată lumea.

    00
  20. A, si despre HoReCa… o sa dispara unii, o sa fie greu pana trece hopul dar nu moare nimeni.

    „Dupa” va fi la fel de multa nevoie de crasme, la fel ca si de taxi-uri, etc… si toate vor re-aparea si vor face exact la fel.

    Acum n-ai ce face, ca patron. Inchizi, renegociezi contractele, lasi oamenii in somaj si dup-aia ii aduci inapoi sau angajezi unii noi. In afara de bucatari, nu e ca si cum au nevoie de ani de pregatire.

    Imi pare rau pentru ei, nu a fost un an usor si probabil ca unii vor inchide de tot. Dar majoritatea vor trece peste 2020.

    00
  21. Nu vreau sa i-au apararea nimanui, doar semnalizez o situatie care poate aparea. Cum credeti ca vor proceda toti cei care raman fara bani/mancare dupa ceva timp?

    https://www.hotnews.ro/stiri-international-24337746-franta-doi-politisti-batuti-impuscati-regiunea-pariziana-agresorii-furat-armele.htm

    00
    • Nu, de foame, se face ca in Napoli acum cateva luni, se aduna cartierul si sparge un supermarket. Aia din Franta e pentru altceva, o fi regiunea pariziana, dar nu are legatura cu parizerul.

      00
  22. Scz nu ma pricep, am cum sa pun o poza in comentarii?

    00
  23. Hadean ce parere are? Ar fi interesant un cuvant din partea lui pe tema asta.

    00
  24. Sa inchida alegerile, ca de acolo s-a infectat lumea :)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)