Ce-mi place că presa cenzurează mesajul afișat, că e antisistem și trivial.
Eu sunt curios de altceva. Poate prin sistemul ăsta informatic erau și niște liste cu câte cadre didactice sunt și cât personal auxiliar, precum și salarii. Sunt interesat de cât au salariile toate lipitorile de pe lângă profesori, de câte ori mai mari, cu câte sporuri și așa mai departe.
Cât despre mesaj, nu face decât să dea apă la moară vânzătorilor de cursuri amuzante, piață nereglementată în nici un fel.
ps: walletul ăla e gol.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Furnizori? Curicula? Calificarea celui ce tine un curs? Competente dobandite in timpul lor?
Să reglementezi anumite cuvinte precum „Academia”, „Universitatea” samd. Să nu mai poată să se numească Academie sau Universitatea orice Chifoi.
Cursurile alea e despre datul cu parerea, nu au studii in spate, iar ce face Mandachi le numesc cursuri populiste. A avut si el o shaormerie care a crescut pe banii prostilor si cand treburile nu mai mergeau (nu mai reusea nici a doua zi sa vanda carnea de ieri) a ales sa vanda.
Cip,
ce mai stai,fa si tu o retea de 60 de restaurante si vinde.
Înțeleg nevoia de a tria din șmenarii cu life hacks și alte rețete de sucesuri dar eu am învățat chestii folositoare în viață și în carieră care au făcut cursuri și nu sunt profesori acreditați.
Să te aștepți ca statul să judece ce e folositor sau nu, în special să te aștepți ca statul român să nu transforme toată procedura într-un sistem de luat șpagă mi se pare cam naiv.
La un moment dat trebuie pui un anumit nivel de responsabilitate pe consumatori altfel ajungi cu o masă de oi nu sunt în stare să judece probleme complexe fără un daddy care să le zică ce e corect sau nu.
Un alt exemplu interesant este revolta bucureștenilor(sau rezidenților din buc) către prețurile din restaurante și serviciile de livrare pt. mâncare. Și acolo am auzit la fel, „Ar trebui să se facă ceva” de parcă mâncatul în restaurat și livrarea de mâncare e un drept inviolabil.
Ce ar trebui să se facă e că lumea să își ia un multi cooker sau să învețe să gătească rețete mai rapide și să lase companiile care nu se adaptează preturilor cerute de piață să între în faliment.
Și înainte să săriți cu comentarii de genul „înainte era mai ieftin” ar trebui să știți că toate, absolut toate companiile astea care intră într-o piață nouă își vând serviciile în pierdere un an doi sau chiar trei după cum le tine bugetul că să acapareze cât mai mult din piață. Nici Foodpanda, nici Uber sau alte lucruri de genul au în plan să mențină preturile de la deschidere, absolut niciuna.
Profitați de luna de miere cât puteți și apoi decideți dacă prețul real se merită stilului vostru de viață.
@caposu
Am mai multe magazine și vând. E bine acum?
Unuia de asta care ma futea la cap cu zeci de telefoane i-am zis sa isi vândă casa si sa investească în ce crede. Pe alții i-am înjurat, nu știu de unde au numărul meu dar mereu ma suna cate un deștept de asta care sa ma învețe cum sa fac bani.
Mandachi e șarlatan, in general populistii sunt șarlatani.
Mai da-i in plm pe astia care injura scoala pe motiv ca nimic, bai, dar absolut nimic din ce inveti acolo nu e util, fiindca nu te ajuta sa ajungi bogat. Dar daca stai tu 10 luni pe youtube, inveti suficient cat sa ajungi bogat. Hai sictir.
In lumea asta nu exista doar programare, hacking, scripting sau alte discipline asemanatoare unde e clar ca poti deprinde cunostiinte urmarind tutoriale online.
Sa il vad eu pe unul cum ajunge neurochirurg dupa ce a studia 10 luni pe YT. Iar ca sa ajungi la facultatea de medicina cam ai nevoie de o diploma de liceu.
Faptul ca in Romania nu iti trebuie multa scoala sa faci bani, ci doar sa faci parte din PCR (pile,cunostiinte, relatii) si sa ai o disponibilitate pentru a incalca constant legea, nu e decat o consecinta a guvernarii facute dupa mintea smecherilor ajunsi constant la putere. Iar acei smecheri au tot ajuns la putere si cu „ajutorul” nepasarii celor multi care se pisa pe el de vot. Ce fac smecherii care ajung la putere? Distrug in continuare sistemul de invatamant, producant prosti care au impresia ca ei sunt miezul din dodasca fiindca se descurca cu calculatorul…de parca doar ei conteaza.
PS: lucrez in IT si imi e din ce in ce mai greata de indivizi de genul, aroganti peste masura. Oameni care au impresia ca daca se pricep in domeniul lor, brusc le stiu pe toate.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
@NIX
Diploma in foarte multe cazuri este irelevanta, doar ca este in continuare un criteriu de departajare. Si asta se intampla pentru ca oamenii astia auto-didacti care au invatat si s-au descurcat singuri sunt extrem de rari si nu toti se vor angaja undeva unii dintre ei incercand sa-si deschida o firma, o afacere. Chestia asta este foarte rara, insa e romantizata prea mult in societatea noastra actuala.
Gandirea si memoria trebuie sa fie antrenate cumva. Ori in acest moment alta alternativa decat sa te duci la scoala si sa faci ceva acolo nu prea exista. Misto LLM si ideea din spate insa nu va inlocui complet scoala sau ideea de studiu. Ceea ce va inlocui, va fi faptul ca cine stie sa-l foloseasca indeajuns de bine va face niste lucruri mai repede intr-o perioada de timp bine definita. Este un ciocan hai sa incetam cu ideea ca peste tot sunt cuie.
LLM este un papagal care-ti spune ce vrei sa auzi. La o analiza mai atenta poti sa-l faci pe ChatGPT sa-ti spuna si tampenii cu un aer doct. Un prost n-o sa se prinda.
@Asdad2005 sunt de acord cu raspunsul tau.
@NIX, da, acolo e un typo, „studiat” am intentionat sa scriu, scuze.
Scoala romaneasca are bubele ei si am descris deja relatia dintre analfabetii functional pe care ii produce si cum asta e o consecinta pentru distrugerea pe mai departe a sistemului.
Ala care e destul de destept sa invete in 10 luni de YT, ce invata altii in 4 ani de liceu, nu se preteaza la un website defacement obosit ca sa emita o tampenie. Ca sa inveti in 10 luni pe YT, ai nevoie de foarte multa disciplina. Iar disciplina lipseste elevilor care in pandemie inchideau webcam-ul in timpul orei ca sa stea pe YT nu sa urmareasca cursurile vreunui canal educativ, ci pe Dorian „Hatz” Popa facand reclame la pacanele.
In ziua de azi informatia e la liber, dar mintile cele mai fragede au nevoie de un ghid, un profesor care sa ii ajute sa distinga intre ce e util si ce nu e util. Scoala nu e doar ceea ce credem noi cei din afara sistemului ca e, scoala e la urma urmei un sistem perfectibil care functioneaza dupa niste metodologii. Metodologiile de invatare si predare sunt in continua evolutie, iar ele descriu cum ar trebui sa fie sintetizata informatia si dupa ce programa pentru a fi asimilata. Ok..unele materii sunt intuile, dar nu sunt inutile pentru toti. Unora le sunt utile, iar solutia nu e blamarea scolii per ansamblu de catre toti pishatii.
Eu nu ma pis pe el de vot dar la ultimele scrutinuri chiar nu am avut pe cine alege, astfel incat am votat cu toti. Desi sunt convins ca nu e o parere apreciata de cititorii acestui blog, pur si simplu n-am putut discrimina intre de-alde Sosoaca si Ioannis, erau la fel de valorosi. Si consider ca asta e parerea generalizata a intregului popor care „se pisa pe el de vot”. Pleaca ai nostri, vin ai nostri… Daca tu crezi ca in clasa politica actuala votul ala conteaza in vreun fel, esti naiv.
Ai dreptate cu ce ai zis, vreau sa fac o mica precizare. Hackerul s-a referit la cursurile pre universitare unde toți cam învață aceleași materii inutile. Da, dacă ești îndrumat cum trebuie poți să acumulezi aceleași cunoștințe și de pe net, dar din păcate majoritatea populației nu poate face diferența între știință și pseudo știință așa că la scară mare nu ar funcționa.
Legat de ce ai zis tu, in alte țări există home schooling și te admit fără probleme la facultate daca iei examenul de admisie.
Lăsând la o parte medicina, sunt alte facultăți care pot fi înlocuite de meterialele găsite pe net sa nu mai zic de versiunile ulterioare de chatGPT.
Eu lucrez in IT și cam tot ce fac am învățat singur de pe net sau la job. In liceu mi-am instalat o versiune crackuita da encarta și pot să zic că am învățat în cei 4 ani de liceu mai mult de acolo decât de la cursuri.
@hash – LLM este un papagal care-ti spune ce vrei sa auzi. doar ca papagalu ala e mai inteligent decat majoritatea oamenilor, avand acces la informatii si cercetare practic bate la cur orice student sub nota 8, nici macar n-am zis de chatgpt, m-am referit la modul general, oricum boboru n-are acces la real time smart LLM sau are daca stie sa il implementeze, ruleze si destul acces si resurse.
Da, diploma e foarte relevanta, si imi pare normal, ca si carnetu de condus masina, din pacate acolo e si problema.
oricum educatia mai ales in romania e mai mult prezentare de informatie, ceea ce si chatgpt poate face.
practic am intrat in era copiilor cu parinti artificiali, si sincer acum mai degraba il ai parinte pe chatgpt decat pe prostul din ograda,
majoritatea mai degraba decat sa se uite la dorian popa si alti popi si popei sau popice ar sta si s-ar delecta cu intrebari smart pe chatgpt sau alte llm.
avem acces la informatie dar nu neaparat si la resurse, haxerului de pe edu ii lipsesc si lui resursele ca altfel nu baga ca un constipat mesajul ala.
@Mihai, si eu am fost pasionat de istorie in generala (la nivelul de mers la olimpiada), dar tot mai multe lucruri am aflat de pe Viasat History sau NG.
Si de fizica am fost foarte pasionat in liceu ( la fel, mers la olimpiada si obtinut rezultate la judeteana), dar in ambele cazuri tot scoala e cea care mi-a deschis apetitul.
Nu imi castig existenta nici din istorie, nici din fizica, dar simt ca am o cultura generala un pic mai buna.
Sunt de acord si cu home schoolingul, dar cum zici si tu: la final dai un examen. Ei, autorul mesajului de pe net, pare ca nu recunoaste nicio autoritate in domeniul academic si mesajul sau e de scurcircuitare totala a cerintelor academice.
Ideea pe care o vinde e:
YT + 10 luni + ??????? = bani
Pe cand de fapt el vinde:
YT ( cunostiinte preluate fara discernamant uneori ) + 10 luni (termen care variaza in functie de inteligenta si harnicia fiecaruia) + ?????? ( IT-ul ca se plateste bine din cauza lipsei de forta de munca in Romania) = bani
@Mihai
Prima chestie pe care trebuie s-o intelegem. Nu toata lumea este obligata sa faca 8-10 clase sunt indeajuns de multi copii care prin mediul rural au abandonat scoala si muncesc pe unde apuca. Oricarui elev care are parerea ca scoala este inutila, ca se invata materie la kilogram l-as trimite frumos o luna la munca si sa traiasca din ce produce. Pentru ca daca intr-adevar scoala il tine din evolutie poate ca e timpul sa mearga in campul muncii ca vorba aia e criza de forta de munca. Sigur poate or fi si mai rasariti care vor lua calea antrepenoriatului, dar multi se vor intoarce la scoala pentru ca e mai simplu de facut.
A doua chestie, ideea de homeschooling face sens atata timp cat cine o face stie foarte bine ceea ce face, respectiv mediul in care o face este unul propice. Chestia asta se intampla in niste cazuri foarte rare, incat am face greseala sa facem dintr-o exceptie, o regula in sine. In Romania nu este ceva reglementat in toata afacerea asta si poate ca n-ar strica sa se intample.
Legat de ChatGPT si de faptul ca ai invatat singur lucrurile stau cam asa:
1. In cazul in care esti briliant si prinzi repede informatia, orice facultate, diploma nu te va ajuta. Vei concentrat pe rezolvarea unor probleme si felul in care poti face asta. Newsflash oameni de genu asta sunt foarte rari.
2. Pentru muritorii de rand asimilarea de informatii si mai ales modul in care stiu sa le aplice o sa faca diferenta intre muncitor necalificat si unul cu inalta calificare. Este o platitudine doar ca in urmatoarea perioada o sa fie extrem de mare nevoie de oameni care pot asimila informatii, le pot aplica si mai ales pot avea o gandire obiectiva, dar si critica. Ei bine chestiile astea se fac si se incep prin scoala, respectiv se termina in familie. Asta nu poate sa niveleze nici un ChatGPT nici orice alta inteligenta artificiala, este o chestie umana si care o sa faca intotdeauna diferenta. Asta este motivul pentru care este bine sa treci prin scoala si sa te tii de ea, daca vrei ceva mai mult de la viata. Daca esti de parere ca scoala e inutila, o abandonezi intri in campu muncii si asta este. Faptul ca ai invatat singur si alte cele pleaca din faptul ca te-ai tinut cat ai putut de scoala.
3. ChatGPT si alte clone ca el sunt doar niste unelte care te ajuta enorm, daca sti sa le folosesti si sa le aplici. Inteleg entuziasmul si tot ce vine din spate, doar ca sunt doar niste unelte care folosite te pot ajuta enorm. Nu vor inlocui experienta, ceea ce sti si ai invatat ci in cel mai bun caz te pot ajuta sa rezolvi niste probleme mai rapid, ori sa asimilezi un pic mai repede diverse informatii. Insa totul este foarte nuantat si limitat.
@Maferesc Din nou, total de acord cu tine.
Este aceași gândire pe care am văzut-o zilele trecute pe Twitter. Un fel de influencer zicea că din cauza inflației cei care au cash vor avea de pierdut iar oamenii la comentarii înțelegeau că tre sa cumpere crypto :)))).
Mesajul afisat e scris de un boomer enervat că au schimbat rețeta maionezei de la Dristor Kebap.
Invatamantul romanesc ar trebui sa aiba un singur obiectiv: elevul sa poata intelege texte scrise la obiect in materia care se predă.
Iar materiile sa fie tratate ca limbi straine, de la matematica la limba română. Sa vezi ca elevul a inteles ce cere problema, sa vezi ca a inteles o demonstratie.
Scoala te invata sa fii angajat bun la patron.
Ca tu ai pierdut timpul in scoala nu e vina nimanui.
E greu la scoala din 2 motive:
– profesorii nu stiu sa predea;
– elevii sunt putori.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
1. ataci persoana;
2. boomeru’ asta n-are timp sa-ti explice, are ceva experienta cu predatu’, dar: din observatie oamenii care vin din pasiune la info invata fara sa indesi atata in ei, mai citesc si ce le dai pe langa curs (video-uri, linkuri, bloguri etc). Aia carora le e lene poti sa stai si cu palaria-ntinsa in fata lor, nu citesc, asteapta sa le pice invatatura din cer direct in cap;
3. invatati sa va contraziceti profesorii pe subiect, cei inteligenti vor aprecia asta, si
4. cea mai importanta chestie: INTREBATI la curs/seminar ce nu intelegeti, ca d-aia-i pus ala acolo nu sa ‘recite’ (cititul il puteti face acas’) ci sa va raspunda la intrebari!
Stiinta e greu si nu se poate ‘turna’ in capul cuiva daca ala n-are tragere.
Continuati sa dati vina pe profesori pentru esecurile personale.
Cred ca ar fi mult de discutat pe subiect, partea buna e ca odata cu gpt avansat profesorul devine irelevant si elevu poate sa dea vina doar pe el însuși, totusi ce e aia vina? Hop tzop toti sar la a arata ca sunt mai deștepti, asta imi place la ai, nu are complexe de superioritate sau inferioritate
@Hash, în facultate toți asistenții de seminar și o bună parte din profesorii de curs ne spuneau „întrebați ce n-ați înțeles, sunteți aici să învățati și să înțelegeți, nimeni n-o să vă considere proști pt că n-ați înțeles niște concepte complet noi pt voi și diferite de tot ce ați întâlnit până acum și întrebați”.
Să le dea Domnul sănătate tuturor, că au fost materii sau bucăți de materie, la care, dacă nu era asistentul de seminar, puteam să mă dau cu capul de pereți și nu pricepeam.
Sunt 20+ ani și, deși i-am uitat numele, nu-l uit pe cel de la Contabilitate primară, un puști care in vară își dăduse licența si-n toamnă ținea seminarii, era transpirat tot și cu un aer hăitui după unele seminarii, dar dacă nu era el și acum dădeam restanțe la Conta.
Ziceți oi ca accesul liber la cunoștințe e mai eficient in resalizarea post punerea decât educația școlară?aha, acum inteleg de ce sunt pline bibliotecile publice
Probleme de autocorectare… va las sa citiți între linii
Mergea pus direct pe site pentru descarcat si raportul ala cu analfabetii functional de acum 2-3 saptamani.
analfabeti= substantiv masculin la plural
functional= adjectiv subordonat substantivului analfabeti. Deci trebuie pus la masculin plural. ANALFABETI FUNCTIONALI
“raportul ala cu analfabetii functional“ NU!
“raportul ala cu analfabetii functionali” DA
cu drag
@rio Situatia e putin diferita. Din punct de vedere gramatical, “functional” nu arata cum sunt analfabetii (adica nu este adjectiv), ci arata modul in care ei functioneaza , se comporta sau nu functioneaza. Este adverb si nu se acorda cu substantivul. Este deci “analfabeti functional” sau, mai usor analfabeti (din punct de vedere) functional (adica al functionarii lor).
Explicat mai pe larg aici: https://youtu.be/HVEQZOl8-G8
Mesajul prezentat acolo este trivial si-l vei auzi la oricare absolvent de liceu sau de facultate. Si-mi plac mesajele astea pentru ca indirect creeaza doua premize simple:
1. In ziua de azi nu mai ai nevoie de scoala ca ai informatia la discretie.
2. Oricine merge la scoala si legitimeaza acest sistem este prost.
Iar cum astazi oricine poate sa scrie o carte sa vanda un curs oriunde, oricand sunt destul de sigur ca o sa apara si solutia. Mai un curs de influencing, mai un curs de dropshipping si neaparat e-bookul scos acum care e la oferta promotionala. Si ca de obicei vor exista indeajuns de multi fraieri sa puna botul si apoi sa ramana in continuare prosti, dar hey uite ce proasta e scoala romaneasca.
Efectiv mesajul asta incepe sa fie obositor pentru multi. Nu-ti place scoala faci frumos 10 clase sau 8 si apoi in agricultura sau constructii. Vrei medic, avocat, it-ist? Trebuie un pic de studiu din pacate…..
@Asdad2005 – la punctul 1 este totusi un adevar – nu mai ai nevoie de scoala ca ai informatie la discretie.
Acum 30 de ani nu aveai acces la informatie, nu aveai de unde sa afli de exemplu care este distanta de la Pamant la Soare sau cate continente exista. Tot ce puteai face era sa intrebi cativa oameni in jurul tau (parinti, prieteni), sa te duci la biblioteca si sa intrebi daca au o carte care sa iti spuna cate continente sunt (asta daca exista o biblioteca in orasul tau, ca daca erai de la tara ori nu exista ori sortimentul de carti era foarte limitat).
Azi scoti telefonul, cauti si ai raspunsul instant.
In acelasi mod si partea de meserie – vroiai sa pui 2 placi de faianta, un pom sau sa iti vopsesti o usa? Trebuia sa gasesti un mester sau pe cineva care stie, stim toti ca meseria se fura, nu se invatata, etc. Azi se aplica aceeasi solutie – in cateva minute ai informatia, stii concret ce si cum se face.
In conditiile astea o parte din studii incep sa fie mai greu de explicat, nevoia de invatat pe de rost, de tocit, de acumulat informatii pe care probabil oricum o sa le uiti (cand a domnit Stefan cel Mare, cel mai nordic oras din Romania, ce e euglena verde etc) si problema scolii este grava – pentru prima oara in istorie trebuie sa explice ce aduce in plus, sa isi argumenteze existenta.
Pana acum erau soferii barbati in Arabia Saudita – femeile nu aveau voie sa conduca asa ca apelau la barbati sa le duca din stanga in dreapta, azi au dreptul de condus si barbatul trebuie sa demontreze de ce ar apela o femeie la el.
Eee nu, cum adica? Renunti la scoala si sa muncesti pentru bani? Pai sunt atatia influenkeri care le spun ca este de ajuns sa fii smecher. Evident ca fraierii care vor incerca schemele respective vor ajunge ori muritori de foame (si eventual avand o teorie a conspiratiei care le justifica ratarea), ori facand munca nasoala pentru tot soiul de smecherasi. Chiar imi dau seama ca, la ora actuala, pentru un procent (20%, 40% cine stie?) din tineri este foarte greu sa tina un drum drept fiind bombardati in permanenta cu tot soiul de mesaje idioate. Ma uit la nepotul nostru care devoreaza YouTube (probabil si TikTok), se delecteaza cu muzica trap si ma gandesc ca oricat ii spun parintii ce este drept/corect, oricat ii sustinem noi sau bunicii, mesajele alea din muzica trap sau din clipuletele de pe youtube se aud periculos de des ca sa nu aiba o influenta
Informațiile sunt la discreție, doar că Informațiile din spațiul public mai sunt și false.
Așa că îți cam trebuie o bază de informații primite dintr-o sursă corectă, care furnizează doar informații reale și corecte, pentru ca, folosind această bază, să poți discerne ce e relevant și real din afluxul de informații cu care suntem inundați.
Mesajul ala e inca o mostra de inteligenta de ITst
Poate IT-ist de tip „copy/paste” de pe SO.
Pare doar targhetat spre elevi.
După cum zice și Peterson (sîc!) un angajator se uită și la faptul că ai fost în stare să urmezi niște cursuri zi de zi, cu rezultate bune, reușind să ajungi un țel (diploma, master, laurea etc). Înseamnă că ești capabil să o faci din nou. Că vii la lucru în mod constant, și odată ce ai făcut o promisiune (contract de muncă) bună te ții de ea. Nu înțeleg de ce este atât de blamat lucrul acesta în ziua de azi!
Copiii sunt crescuți azi în puf, buni doar să se joace pe telefon sau computer, fără a ști să facă cel puțin un Power Point, un text corect gramatical. Sunt toți egali, fete și băieți laolaltă, toți buni, che ha toți frumoși.
Numai că nu e așa!
Nu stați aiurea pe tictok, îndrumați-vă copii, și dacă nu știți cum, cereți sfatul unora ce știu. Există, trebuie doar să vreți……
https://www.youtube.com/watch?v=4HX4_AEJSsU
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Ia zi Matei, ti-a pus ma-ta sandvis astazi la scoala ca mie foame!
a pus dar e doar pt premianti, n-are ma-ta bani de-asta
încetăm și noi cu glumele cu „mă-ta”?
O altă zi, o altă petardă…
Vin vremuri grele și în Învățământ. Dacă și Emma, gagica lui Bobby Păunescu, și-a făcut cont de Only la 18$ …
Diploma de la scoala arata unui potential angajator ca ai avut ceva in tine daca te-ai dus la scoala atata timp. Este poate cea mai mare valoare. In rest meseria se fura daca te duce capul.
In privinta facutului de bani subscriu si eu : e nevoie de PCR si incalcarea legii. Si poate de asta nu am bani.
Comentez in meme sa nu se vada ca sunt boomer (genX de fapt dar asa le place astora inca uzi dupa urechi sa zice):
Regele imbecil: Eu cred ca scoala romaneasca e buna pentru ca da olimpici!
Supusul: Eu cred ca pentru ca scoala romaneasca e naspa, degeaba faci scoala, mai bine inveti online pe youtube.
/regele imbecil da coroana supusului
Asadar, model de gandire, daca deschid Youtube si tastez acolo „che samai anvatz” o sa am in fata o lista cu ce am de invatat in momentul asta, cat ma tin puterile, urmatoarele 12 minute! Si maine fac la fel…. pac! In 10 ani, la varsta de 28 de ani, pot fi milionar, sunt pregatit!
Oops, am uitat! Aia mici incep de pe youtube kids, cu Peppa Pig Academy, mai tarziu Gasca Zurli apoi orice influencer considera ei ca se potriveste pt ei, de profil real sau uman!
@Maferesc Din nou, total de acord cu tine.
Este aceași gândire pe care am văzut-o zilele trecute pe Twitter. Un fel de influencer zicea că din cauza inflației cei care au cash vor avea de pierdut iar oamenii la comentarii înțelegeau că tre sa cumpere crypto :)))).
Un inginer bun, indiferent de domeniu, nu ajungi după 10 luni de youtube. Ce să mai vorbim de medicină, acolo chiar trebuie să pui mâna pe carte. Faptul că unii nu înțeleg la ce folosește ecuația de gradul al II-lea ori de ce unele elemente reacționează ori nu cu celelalte, nu înseamnaă că nu trebuie predate în școală. Unii se pun pe făcut bani, alții pun umărul la construcția și dezvoltarea tehnologică. A doua categorie trebuie musai să priceapă ce se predă în școală.
De parca nu era deprimant destul faptul ca orice prostalau poate avea o platforma publica in zilele noastre, acum a devenit si mai lipsit de nadejde. Faptul ca site-ul celor care ar trebui sa invete pe altii este daramat de unul care a invatat pe youtube sa „nu stiu ce” e destul de stanjenitor. Capacul, cireasa sau moțul e pus/pusa de faptul ca mai si dezbatem daca, cumva, chiar s-ar putea ca in 10 luni de youtube sa inveti ceva semnificativ.
Ioane, ministerul ala nu invata pe nimeni. Este doar o structura politica. Și faptul ca a fost hackat este cam jenant, se vede treaba ca nu mai sunt informaticienii de-alta data
Poate dacă ai IQ 150 și n-ai suferit de subnutriție în copilărie…
Nasol cu programa actuală școlară dar ar fi și mai rău fără ea. De bine de rău școala românească scoate analfabeți funcționali. Dar în cazul în care ar fi desființată ar fi plină țară de analfabeți nefuncționali.
Zic așa: hai să avem răbdare cu neofeudalismul cyberpunk. Că n-ar redirecționa clasa politică banii aia, și așa puțini (2,1%) spre cercetare AI LLM. Ci tot spre vile, paranghelii și foloase pentru beizedele.
Hai sa terminam cu notele, coronitele, calificativele, doctoratele care ne frustreaza!
Motivul pentru care băiatul criminal din Belgrad și-a ucis colegii cu sânge rece.
Se presupune că unii copii erau mai buni decât el la școală, iar el nu voia ca ei să se facă remarcați prin aceste abilități pe care le aveau, scrie cotidianul telegraf.rs.
Chiar așa! Fără note, fără ierarhia meritocratică. Cum adică „cel mai bun câștigă!”? Toți egali. Să nu supărăm pe nimeni. Doar că o să supărăm pe cineva. Pe ăia deștepți ce vor să facă ceva cu viata lor. Ceva mai mult decât tictok, insta șamd…. Și răzbunarea lor va fi în a pleca unde sunt prețuiți. Iar ăilalți, egalii, vor rămâne să voteze PSD în continuare și să se mire că totul e de kk în jurul lor!
E o diferența mare între „fără note, fără ierarhia meritocratică” și mizeria care se întâmplă la noi.
În mod normal, țintă unei țări că România ar fi să aducă nivelul mediu de educație al populației cât mai sus. Măcar 2 generații un pic mai ușor cu olimpicii.
Suntem țară săracă, resurse avem mai spre deloc în educație.
Chiar și așa tot se fură din buget. În 2019, Dolj, directorul unei şcoli accepta la plată facturi fictive sau „umflate”. Banii scoşi „legal” din contabilitate erau apoi împărţiţi frăţeşte între el și partenerii de „afaceri”.
Și atunci se aplică metodologia „fiecare pentru mămăligă lui, scapă cine poate”.
Iar profesorii și învățătorii normal că vor avea o înclinație spre studenții și elevii care se descurcă cel mai bine, doar sunt și ei avantajați.
Vedeti ca nu toti youtuberii sunt escroci patentati, se mai strecoara profi meseriasi ce chiar au muncit onest , dar in naivitatea lor au neglijat sa-si faca back-up la clipuri ;
exemplul e chiar recent, de 3 zile, profesorul Radu Poenaru, de la colegiul „Transilvania” din Cluj a fost hackuit de un jmecheras ce a crezut ca a facut un act de bravada… (ca nu cred ca i-a facut-o vreun fost corigent).
Cand piticul tau da acum EN, dar nu ti-ai permis sa-l dai la meditatii, nu prea mai ai chef de caterinca…
https://www.facebook.com/poenaru.radu.3/posts/pfbid035Jh3SJKwKbiRBiphQxPFG96xZfAMBZuMhrbP4vnpqvZaWCW4BrnVTjLw5LVwT47ml