Sindromul “defricatus aliis liberis”

Așa se numește când faci o mizerie prin care pui în pericol alți oameni, în special copii, în beneficiul copiilor tăi. Bine, ăsta e numele științific, traducerea în română este “mă piș pe copiii altora”.

Cum se manifestă sindromul “defricatus aliis liberis”:

  1. Oprești în fața clubului sportiv să-ți iei copilul.
  2. Oprești pe trecerea de pietoni sau înainte de ea, ignorând că blochezi vizibilitatea.
  3. Parchezi aiurea, că copilul tău nu poate merge 10 metri pe jos.
  4. Treci în viteză pe trecerile de pietoni.
  5. Treci în viteză pe lângă grupuri de copii sau pe lângă copii pe bicicletă.
  6. Mergi cu viteză printre blocuri.
  7. Vezi o mămică cu căruciorul apropiindu-se de trecerea de pietoni și accelerezi.
  8. Lași copiii la grădiniță/școală și dai muzica la maxim.
  9. Ești în autobuz, vezi că niște copii/adolescenți hărțuiesc un copil mai mic și nu faci nimic.
  10. Dai șpagă sau iei flotant undeva ca să înscrii copilul la grădiniță sau școală bună.

Punctul cel mai important: plânsul continuu că orașul nu e prietenos cu mersul pe jos și cu copiii, dar faci toate astea de mai sus. Toate, fără excepție, cu scuzele de rigoare. Mereu te grăbești, niciodată nu aveai viteză așa de mare de fapt, mereu lasă că îi dă următorul prioritate, mereu lasă că și alții fac la fel.

Ca un reputat cercetător ce mă aflu, precum și o persoană care s-a vindecat de sindromul “defricatus aliis liberis”, aș vrea să împărtășesc cu voi leacul, care e mai simplu decât vă așteptați. El se numește “dar dacă e copilul meu”. Puneți-vă întrebarea asta mai des. Dacă e copilul meu la trecerea de pietoni, aș vrea să trec cu viteză prin fața lui? Dacă e copilul meu pe bicicletă prin oraș, aș vrea să circul atât de aproape de el? Dacă e copilul meu care vrea să traverseze, să mai parchez ca retardatul să nu aibă alte mașini vizibilitate?

Simplu.

cuplu-copii-trecere-pietoni-oras

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

125 comentarii

  1. Punctul cel mai important: dai șpagă pentru a îți înscrie copilul la grădinița/școala din alt cartier, pișându-te, astfel, pe un copil care era îndreptățit să intre acolo.

    • Din cate stiu, ala care trebuie sa intre acolo va intra acolo, nu il poate refuza

    • Da-mi voie sa te contrazic umpic.
      Si eu locuiesc langa Bucuresti si imi duc copii in fiecare zi la scoala in Bucuresti.

      Da, mi-am facut viza de flotant si eu si sotia ca sa ii putem inscrie intai la o gradinita, apoi la o scoala din Drumul Taberei.
      La gradinita am incercat sa dam o spaguta mica, directoarea nu a primit decat buchetul de flori, la scoala i-am inscris direct la secretariat, fara sa intru in contact cu cineva din conducerea scolii.

      Dar crede-ma ca ai mei copii nu au luat locul niciunui alt copil din cartier, nu te gandi ca un copil din Drumul Taberei vine acum la scoala in provincie pentru ca nu a avut loc de ai mei. Pur si simplu s-a suplimentat numarul de clase. Asa se face peste tot.

      Crede-ma ca preferam sa duc copii la gradinita / scoala in satul in care locuiesc (sa nu mai stau in trafic o ora in plus in fiecare zi, sa nu ii trezesc la 6.20 dimineata samd) dar vreau ca ei sa aiba parte de cel mai bun invatamant posibil, lucru care nu era asigurat unde locuiesc acum.

    • @Cristi știi greșit. Îl refuză din lipsă de locuri. Grădinița nu e obligatorie.

    • @Cristi, eu știu povești în care părinții au trebuit să dea o atenție pe la direcțiune ca să fie acceptat copilul la grădiniță. Și mai știu și exemple care au dus copilul la privat pentru că-i oprea obrazul să dea șpagă pentru așa ceva…

    • 10. Exact asta am încercat să explic și eu unor colegi de serviciu și mi-am luat-o din toate părțile cu motivația că cei care fac asta nu fac nimic greșit dorind să își dea copilul la o grădiniță/școală bună suprasaturând clasele, pe când la cealaltă grădiniță au desființat una dintre grupe. A 2-a problemă este că generează și foarte mult trafic. Când am observat că afară e frumos și majoritatea vin cu mașinile și doar 2-3 ne luam copiii pe jos i-am întrebat dacă se grăbesc chiar așa de tare încât merită să se învârtă pe lângă grădiniță minute bune până prind un loc de parcare. Așa am aflat că foarte mulți de fapt au case în comunele limitrofe dar nu duc acolo copiii, ci preferă să îi aducă la oraș și e prea departe de mers pe jos.

    • La 10., de-aia e Scheiul blocat de masini dimineata si la pranz. Ca vin cu masinile din Sampetru si Harman.

      Sa nu carecumva sa-l lase pe odoras sa mearga cu piciorusele lui de la Livada Postei, ca-l mananca bau-bau.

      Si sa nu folosim transportul in comun, ca ne pute. (autobuzele alea noi, faine, special dedicate la acele ore)

    • Şi mai adaug un lucru la care Ion Marius şi restul m****ilor care îşi duc copiii la şcoli „mai bune” nu se gândesc: cârnaţilor, din cauza voastră le e mult mai greu copiilor să-şi facă prieteni, să socializeze etc. Copiii mei, după şcoală/grădiniţă rămân în parcul din apropiere să se joace. Cel mic efectiv nu are NICI MĂCAR UN COPIL la el în grupă care locuieşte în cartier! Pe toţi îi iau maşinile şi direcţia Pipera/Ilfov/mai ştiu eu unde. Pe urmă vă plângeţi că copiii sunt sălbatici şi nu ştiţi de ce.

    • @ion marius
      „Crede-ma ca preferam sa duc copii la gradinita / scoala in satul in care locuiesc (sa nu mai stau in trafic o ora in plus in fiecare zi, sa nu ii trezesc la 6.20 dimineata samd)”

      Locuitor nativ in satul respectiv?
      Sau te ai mutat la rezidential si pe urma ai zis ca vezi tu cum te descurci cu celelalte probleme

    • Ion Marius este un roman descurcaret care a vrut sa dea „umpic” de spaga ca sa aiba plodul parte de invatamant de calitate. S-a suplimentat numarul de clase, e ok boss, o las doar 5 minute pe avarii aicisha. Si daca ii spui ca e idiot se supara ca ai ceva cu el.

    • @Ion Marius,

      Mi-e mila de copii tai.

      E adevarat ca si eu am procedat la fel (cu sapaga), la freaking 3 statii de autobuz. 3 statii, nu-i trezesc la 6 si 20, fac 10 minute pana la gradi cu ei cu autobuzul. Facepalm.

      (Ne mutam langa gradinita/cresa/scoala vara asta, nu-mi spala asta pacatele dar macar eu nu vreau sa-mi invat copii sa faca naveta de la 2 ani)

      Ah da si eu imi tin copii in parcul din fata gradinitei dupa iesire pentru ca la mine in parcul cartierului parintii sunt niste giurgiuveni/calaraseni/ialomiteni care fumeaza langa copii. (chestie ilegala)

    • @ion marius hai ca m-am enervat. Am fost in situatia asta, scoala buna de care copilul meu apartinea. S-a suplimentat nr de clase cum zici ti, dar guess what, copiii fara pile erau la cls B, C samd, pt ca la A era o invatatoare cu staif unde intrau copii cu pedigree din: Bragadiru, Cornetu, Berceni, Militari, etc etc.
      Erau 40 de copii in clasa, ca deh, multi copii, multe pile. Din astia 40, doar 9 erau din cartier. Daca tu crezi ca asta e in regula si ca asta NU se intampla din cauza celor ca tine, te inseli amarnic.
      Da, inteleg, fiecare vrea ce e mai bine pt copilul lui, dar ghinion, unde vor 1000 dar incap 100, al meu are prioritate, capisci?!
      Intr-un final, mi s-a luat de „voi”, de profi, de sistem, de tot si mi-am mutat copilul la o scoala privata. Cea mai buna miscare ever.

    • @Cristina: deci ion marius a castigat, tu iti platesti singura scoala copilului si platesti in continuare, din taxele tale, si scoala copilului lui. El a rezolvat cu o spaga infima, tu ai o gaura de 5-10k euro pe an. Sigur, scoala privata e probabil mai buna, dar e oare chiar asa de mare diferenta?

      Reversul medaliei: tineti cont ca si aia care fac arondarile la scoli sunt tot spagarii din sistem. Desi am o scoala semi-decenta la nici 500m de „residence”-ul in care m-am mutat, am fost arondat la una de bronzati, in capatul celalalt al cartierului (nu am nici macar transport in comun direct pana acolo). Pentru ca scoala aia, desi are o singura clasa, e ocolita de toti specialii din zona, si probabil ramane cu locurile neocupate.
      Practic daca vreau la scoala de langa casa trebuie sa-mi fac mutatie pe o strada perpendiculara pe a mea.

    • @cristi

      La gradinita nu se suplimenteaza, nu e obligatorie. La scoala se poate suplimenta in functie de marimea claselor si gradul de ocupare. Dar daca sunt prea multi, numarul de clase poate creste doar anul urmator daca reusesc mai angajeze invatatori. Nu se fac toate clasele cu 50 de elevi si mai mult daca cererea e mare in locul respectiv.

    • La gradinita unde am eu copii s-a mai suplimentat cu 3-5 copii de grupa. Dar nu-ti imagina ca sunt mai mult de jumatate vreodata. Fiind gradinita mai toti sunt raciti si stau pe acasa. Si ai mei i-am tinut o gramada pe acasa din cauza racelilor.

      Dupa 3-4 luni 4-5 parinti si-au retras copii pentru ca raceau prea des. 2 zile la gradinita 2 saptamani acasa racit, te tampesc fazele astea.

    • sor’mea are scoala in spatele blocului, nu mai erau locuri ca vin copii din satele din „su urbie”, asa ca se fataie cu masina la o scoala de la cam 2 km de casa.

    • @Sorin stiu ce zici si, din acest pdv, ai perfecta dreptate. Nu a fost doar asta, dar indirect pot spune ca tot ce se intampla era cumva tot o consecinta a nr mare de copii din clasa, care se datora ambitiei si incrancenarii parintilor, care la randul lor se datorau reputatiei scolii si a invatatoarei etc etc
      Se crease un cerc vicios, cu ambitii si vrajmasii, turnat, sabotat si „dat la gioale”, copii care uitasera sa fie copii, in fine, chestii oarecum legate intre ele.
      Pastrand legatura off-scoala cu cateva familii si urmarind situatia pe mai departe, nu am regretat nicio secunda ca am luat copila de acolo.
      Bine, sunt cativa ani de atunci, acum e bine merci la un liceu (bun) de stat.

    • @THE Cristina: uita-te pe fluturas si zi-mi si mie ce procent din salariu dai la stat. Dacă e la fel ca al meu atunci, când vine vorba de învățământ, unicul loc în care copilul tău are prioritate e la făcut teme acasă, cu tine. În rest, în cel mai bun caz, e primul venit, primul servit. Nu-ți convine, faci ca tine și te duci la privat.

      Va supărați ca sunteți arondați la o școală bună și e bătaie pe ea, dar dacă ați fi fost arondati la o școală nașpa v-ați fi bătut pentru una buna… Câtă ipocrizie. Câți dintre voi merg la locul de munca sau la cumpărături exclusiv pe jos?

      Problema nu e ca se înghesuie lumea la 2-3 scoli, problema e ca sistemul de învățământ e la pământ, astfel încât nu poți sa speri nici măcar la mediocritate din partea învățătorilor / profesorilor / conditiilor.

      „De ce te-ai mutat la porumb?” De ce va freacă grija? Nu stați cu mine în mașină /tren / autobuz când fac naveta. Nu îmi duceți voi copii la școală.

      „N-ai văzut ca n-ai facilități?” Am văzut, dar a văzut și ala de a dat autorizație de construcție acolo. La el/ea țip sa facă, pana atunci ma descurc cum pot, vezi mai jos.

      „Du-ti copii la o școală de cacat ca sa se facă mai buna pe viitor”. Prefer sa stau 2 ore în trafic, și voi după mine. Eu sunt traficul, da. Și, dacă altfel nu se poate altfel, stau și 4 sa fiu sigur ca odraslele mele au parte de tot ce consider eu ca e mai bun.

      „Copiii nu mai socializează ca fac naveta”. Ce drăguț, la fel ca aia de la sat, dar pentru aia nu mai plângeți, ca aia nu va încurcă cu nimic.

      Cu restul punctelor din lista lui Vali sunt de acord.

    • @Andrei Sorry, legea imi da dreptate mie, nu tie, copilul meu are prioritate, punct. Chit ca tie nu iti convine.
      Cat despre cat dau eu din salariu ca sa beneficiez de drepturile mele si ale familiei, nu are nicio relevanta atata timp cat operatia extrem de complicata, prima de acest fel din Ro, de care a avut nevoie copilul meu, nu se putea efectua intr-un spital de stat, iar eu a trebuit sa imi ipotechez casa pt a o putea plati. Si da, platesc o galagie de bani la asigurari.
      Asa ca scutiti-ma cu „socialismele” astea.

    • Care lege? Serios, arata-mi in lege unde scrie ca tu, avand domiciliul stabilit in circuscriptia unei scoli, ai prioritate fata de mine, cu viza de flotant in aceeasi circumscriptie.

      Despre cealalta problema pe care ai simtit nevoia sa o impartasesti, imi pare sincer rau si da, pe langa sistemul de invatamant, si cel medical e de cacat. Dar nu schimba cu nimic faptul ca si eu si tu si toti ceilalti platim o galagie de bani si ca serviciile la care avem dreptul lasa de dorit. Si, din nou, desi e regretabila situatia, tot nu ai mai multe drepturi. Copilul tau nu are prioritate decat la tine acasa.

    • Revin, dupa ce am citit ordinul de ministru pentru anul scolar 2020-2021. Putem presupune ca in fiecare an va fi ceva similar.

      exista criterii de departajare. Resedinta, sub orice forma este ea (flotant sau domiciliu stabil) nu este criteriu de departajare. Astfel, criteriile sunt:

      1. Handicap
      2. Orfan de ambii parinti
      3. Orfan de un parinte
      4. Frate / sora inmatriculat deja la acea institutie.

      Departajarea se face in urma cumulilor de criterii. Cine are macar un criteriu va avea prioritate fata de cine nu are nici un criteriu. Copii avand acelasi numar de criterii vor fi departajati mai departe dupa nivelul criteriului.

    • @Andrei
      Explica-mi atunci (atat doar) de ce iti trebuie viza de flotant ca sa iti aduci copilul la mine in cartier daca domiciliul nu conteaza, ci faptul ca ai fost primul la poarta cand s-a deschis secretariatul. Atat.
      Aham.
      De fapt, stii ceva, nu imi explica nimic, ca am ce face cu timpul meu.

    • „De ce te-ai mutat la porumb?” De ce va freacă grija? Nu stați cu mine în mașină /tren / autobuz când fac naveta. Nu îmi duceți voi copii la școală.

      Ne fute grija ca din cauza ta e futur orasul.

    • Ionut, daca-mi arati ca nu detii masina si ca 1 an de zile mergi doar pe jos / cu mijlocul de transport in comun, oriunde ai avea treaba, promit ca imi inscriu copilul la maxim 20 de minute de mers pe jos de unde locuiesc, si iti trimit si dovada, pe mail. Daca vrei sa nu-ti mai fut orasul, va trebui sa nu-l mai futi nici tu.

    • Andrei, nu face promisiuni pe care nu poti sa le tii. N-am masina. Am si 20 de km mersi pe jos in Buc. Copii ii duc cu Ratb-ul (3 statii dus, 3 intors).

      Anul asta ne mutam langa gradinita.

    • @Andrei, încurci un picuț lucrurile și ai o justificare pentru a-ți susține o atitudine imorală și, posibil, ilegală (deși în Ro fără sancțiune). Viza de flotant se acordă pentru reședință (locuință secundară), iar nu domiciliu (altă mâncare de pește). Sub aspect juridic, majoritatea vizelor de flotant se obțin chiar dacă criteriile prevăzute de actele normative nu sunt îndeplinite (drept dovadă ușurința unor de a vă da copii la școli cu reputație). Sub aspect moral, dați chix lejer, fiindcă avem ideea de comunitate și de faptul că cei care locuiesc într-un loc anume sunt îndreptățiți să beneficieze de instituțiile de învățământ de acolo. Plus că există cazuri de copii din raza aia teritorială care acum sunt nevoiți să facă un drum mai lung, nu are prieteni și altele enumerate de ceilalți. Ăsta e short argument, că la cât de obtuz ești, crezi că lucrurile ți se cuvin doar fiindcă se poate. pwp

    • @Andrei
      Ok, iti fac pe plac si iti arat. In anexa nr 1 la acel ordin al ME la care te referi (de fapt, am cautat chiar unul mai nou), la articolul 9 si 10 este reglementata metodologia de aplicare a acelui ordin.
      Criteriile la care te referi sunt valabile pe locurile ramase libere dupa inscrierea copiilor din circumscriptie.
      Friends now? :-)

    • @Ionut, nu fac. Ce am spus ramane valabil. 1 an fara sa folosesti masina personala pentru tine, 4 ani de scoala primara, la maxim 20 de minute de mers pe jos, pentru mine. Negociem alte conditii daca e cazul. Daca Vali nu are nimic impotriva, adresa mea de email e reala. Facem impreuna un guest post anul viitor cu cine ce a facut.

      @Cristina, nu am nimic cu nimeni. Am citit si ordinul pentru 2021-2022. Ai dreptate, criteriile de departajare sunt pentru copiii din afara circumscriptiei. In rest, viza de flotant sau adresa de domiciliu din buletin tin locul adresei de resedinta, dupa care se face inscrierea initiala si pentru care scolile nu au voie sa refuze inscrierea, de unde si clasele de 40 de elevi.

    • Ma uit prin comentarii si vad cat de rau am ajuns sa ne uram intre noi.

      Mda.. ar trebui sa existe o lege, cumva sa le interzicem astora care vin de la periferie sa-si mai aduca copiii la scoala din centru. Dar de ce sa ne oprim aici, am putea sa interzicem si parintilor sa mai vina prin oras, stai la periferie nu ai ce cauta in centru! Ai nevoie la spitalul din oras ? mars la tine la dispensar in comuna! nu vezi ca faci trafic, uite cat trebuie sa astept la consultatie din cauza ta.

      @Bogg, e ciudat ca in grupa copilului tau nu sunt si altii din cartier. Stai intr-un cartier de pensionari ? Poate trebuie mutata scoala de acolo.

    • @ion marius
      la „imi duc copii in fiecare zi…” am inteles de ce faci asta, pentru ca macar ai tai copii sa invete limba romana corect.

    • @Ion Marius, n-am copii, deci subiectul mă cam lasă rece, dar spui tâmpenii.
      Zici că ai tăi copiii nu au luat locul niciunui copil arondat la școala aia, că pur și simplu s-a suplimentat numărul de clase.
      Nu sunt sigură că înțelegi ce presupune „suplimentat numărul de clase”.

      O școală, că orice clădire este o construcție finită, cu un număr finit de încăperi, fiecare încăpere fiind proiectată și construită pt un anumite scop.

      Când școala la care învață copiii tăi a fost construită a fost proiectată și construită cu un număr x de clase-încăperi, în care să învețe un număr x de clase-grupuri de copii. Încăperile clase au fost proiectate că dimensiuni, aerisire, etc pt ca un număr de y copii să poată învăța acolo în condiții decente.

      Când școala suplimentează numărul de clase= constituie mai multe grupuri de copii nu apar din neant/bagheta lu’ Harry Potter și numărul suplimentar de clase-încăperi. Cu construitul e mai greu.

      Acele grupuri suplimentare de copii
      – sunt băgate să învețe în laboratorul de fizică/chimie- ok, e proiectat să învețe copii acolo, dar pt 3-4-5 ore pe săptămână la gimnaziu și deloc școala primară- nu e proiectat ca aceeași copii să învețe acolo 5 zile pe săptămână, 4-6 ore pe zi, în cel de la școala mea băncile erau acoperite cu faianță, mie nu mi-ar plăcea să-mi știu copilul 4-6 ore zi, în fiecare zi, cu coatele pe faianță;

      – acele clase-grupuri de copii suplimentare sunt băgate în biblioteca școlii care se desființează și puf, copiii mai amărâți nu mai au de unde lua cărți;

      – se împart sala de sport și se creează 2 clase-încăperi, și puf, nu mai există un spațiu dedicat unde copii să facă ora de sport când e vremea nașpa și niciodată cele două încăperi rezultate nu vor fi la fel de potrivite că niște încăperi construite expres pt a fi clase;

      – se desființează cancelaria și se bagă acolo o clasă și cancelaria se face în biroul directorului sau în al secretarei sau prin vrea chițimie față de care faimoasa garsonieră de 11 mp pare stadion olimpic;

      – bagă copiii prin cot felul de încăperi care nu au fost proiectate pt a fi clase până când școala nu mai are nici debaraua în care oamenii pt curățenie să-și țină materialele.

      Și ajungem la momentul în care școala nu mai are deloc încăperi, primăria n-are bani/voință/whatever pt clădire suplimentară. Se ajunge la învățatul în mai multe schimburi.

      Presupun că cea mai mare parte dintre noi am învățat în școli în care se învăța în schimburi, după modelul aproximativ: de la 8 la 12 ciclul primar cu ore de curs de 50 de minute și pauze de 10 minute, de la 12 până la 17-18-19 ciclul gimnazial cu același model de ore de curs.

      Well, când școala are prea multe clase-grupuri de copii, care s-au înființat „fără să afecteze pe nimeni” și nu mai are încăperi se vor băga mai multe schimburi.

      Și asta duce la scurtarea orelor de curs și a pauzelor pt că mămicii și tăticile ar face scandal dacă le pui odorul să învețe în schimbul de noapte, respectiv după orele 17-19, când se termina pe vremea noastră schimbul 2.

      Dacă în același interval orar 8-19 în care învățau 2 schimburi cu ore de curs de 50 de minute și pauze de 10 vrei să bagi 3 schimburi (am auzit și de 4), vrei reduce numărul de minute și pt ora de curs și pt pauză. Iar programa este aceeași ca pt orele mai lungi de curs.

      (OK, poate sunt necesare niște schimbări în programa școlară, dar mă scuzați că mi se pare absurd ca programa școlară să se schimbe doar pt că Ion Marius și alții ca vror să-și ducă copilul la ce școală vrea pula lor).

      Am auzit inclusiv de ore de curs de 35 de minute cu 5 minute pauză.
      Ion Marius, accepți o reducere de salariu de 30% și să faci aceeași muncă?! Sau o reducere cu 30% a programului de muncă, dar să ai aceleași task-uri, aceeași cantitate de muncă de făcut?!
      Că nu te afectează.
      Așa cum nu-i afectează pe copii arondați la școala aia faptul că s-a suplimentat numărul de clase pt că tu și alții ca tine v-ați adus copiii.

      Pt că mi s-a pus pata:
      – nu se suplimentează numă

    • – nu se suplimentează numărul de clase, ci numărul de copii din clase. Peste limita maximă admisă de lege și mult peste numărul recomandat (care este mai mic decât limita maximă) de copii la clasă

      Și iar se bosumflă mămicii și tăticile că învățătoarea/profesorii nu-i acordă suficientă atenție odorașului.

      Încearcă tu, Ion Marius, să înveți ceva un grup de 35-40 de copii în 35 de minute. După ce ăștia au avut 5 minute pauză ca să se ducă la budă, să-și mănânce gustarea și eventual să se mute dintr-o clasă în alta cum se întâmplă uneori.

      Ca să nu mai vorbim despre faptul că clasele-încăperi au fost proiectate și construite pt a fi „locuite” în condiții decente de spațiu/ventilație/etc de un număr de x copii, nu de x+5 sau x+10 sau x+15.

      – de ce nu construiește primăria clădiri noi?!
      Să zicem că sunt un primar de bună-credință cu o echipă și angajați de bună-credință.

      Fac recensământul.

      Am x copii de vârstă grădinițară și școlară cu domiciliul în sector și y școli generale plus z locuri de școală generală la liceele din sector și h grădinițe.

      Fac niște calcule matematice nu foarte complicate și rezultă că în clădirile cu destinația școală și grădiniță existente încap toți copiii cu domiciliul în sector la modul că nu se atinge limita maximă legală de copii în clasă, se folosesc doar încăperile construite cu scopul de a fi clase și se pot organiza ore de curs de 50 de minute cu 10 minute pauză.

      Ba chiar, după ce încap toți copiii sectorului la modul ăsta, mai rămân câteva locuri libere.

      De ce pula calului să construiesc clădiri noi pt școli?!

      Ce răspund eu oamenilor din sector când mă întreabă de ce din banii din impozitele plătite de ei, ca locuitori ai sectorului, am construit chestii de care ei nu aveau nevoie?!

      Veniți voi, Ion Marius și alții ca tine, și plătiți impozite și taxe în sectorul/localitatea în care vă duceți copiii la școală.

      Până atunci, FURAȚI din drepturile copiilor arondați la școala aia și din banii părinților lor care plătesc impozite pt școla aia, indiferent cum încercați voi să vă fofilați.

    • @Andrei, te rog, inceteaza, te rog. Oricum, tu meriti o palma. Oricat de barbat ai fi, esti o pizda. Si sper ca nu o sa i zici unui tata care isi duce copilul la 10 km distanta ca tu ai fost ala cu aia mai groasa si ti-ai zis copilul unde merita el cu spaga, cand al altuia e nevoie sa faca naveta sau sa nu aiba prieteni. Oricum, legal si moral, esti praf. Si daca unul dintre noi o sa te cunoastem, sper ca va fi la parchet. Ca meriti un scuipici in fata (sa fiu civilizat).

  2. Păi și drepturili noastri?!?!?!?!?!?

  3. I-aș adăuga pe ăia ce pe lângă școală aleg și activitățile extrașcolare în colțuri diferite ale orașului și apoi se plâng că e trafic :)

  4. Cheile de la blog au trecut de la Fluture, Coloja, Eftimie etc. la Printesa Urbana, Blondele ce dracu’ fac, Urania si alte zane.

  5. Nebunule… Sa inteleg ca ai „colindat” ceva Brasovul de iti pui intrebari din astea.

  6. Ca tata a unui copil de aproape 2 ani ma intreb care e solutia?
    Caut zone unde exista gradinita si scoala ok si ma mut acolo? Daca fac asta, presupune sa ma mut in zone supra aglomerate, locuinte vechi / scumpe si haos total.
    Daca ma mut la „porumb”, nu am gradinita si scoala buna in proximitate, dar am spatiu si liniste.
    Serios nu stiu care e solutia la problema asta… cel putin in Bucuresti / Ilfov.

    • La mine, scoala si gradinita au fost factorii decisivi in alegerea locuintei.

    • Da, exact asta am facut. Luat locuinta mai mica, veche, in cartier central. Nu ai confortul de la vila dar hei, gradinita, scoala si liceul la doi pasi, magazine aproape, transport in comun, civilizatie.

      Si daca ma mut la ‘porumb’, ma mut unde am autobuz si asfalt, nu sa frec toata ziua masina.

    • @Mihai, daca preferi sa pierzi ore in trafic si sa ajungi sa beneficiezi de spatiu si liniste si odihna doar in week-end go for „porumb”
      Pt toate celelalte cred ca e mai lejer, chiar daca nu pare, locuitul in oras.

    • @Mihai, deci nu este bine sa te muti in zone centrale unde ai scoli si gradinite fiindca este supraaglomerat si este haos. Dar este mult mai bine sa stai la periferie si sa iti duci/iei copilul in fiecare zi de la gradinita/scoala cu masina, asta implicand probabil si cate o ora de stat in haosul din trafic (dimineata si seara).

    • Simplu, Mihai este haosul si aglomeratia din centru…..

    • Eu il inteleg pe Mihai. Cunosc multi in aceasta situatie. Da, cand esti tanar si n-ai copii, te incanta ideea de a sta cat mai departe de haosul urban, aproape de o padure, ceva, sa tai trandafirii din curte, d-astea.

      Nimeni nu se gandeste la ce o sa faca atunci cand va apare un copil si va da peste cap tot acest vis idilic. Zice ca va vedea el atunci, cand va fi cazul.

      Din pacate, nu exista o solutie imediata la problema lui Mihai. Ori faci pe soferul, zilnic si il duci/aduci de la gradi/scoala ori il duci la gradinita/scoala locala. In optiunea a doua mai intervine factorul cine il ia si cine sta cu el, daca ambii parinti se duc la birou.

      Solutia pe termen lung ar fi, cum mai zicea cineva prin comentarii, facut presiune pe autoritatile locale de a construi/imbunatati scolile existente.

    • Famelie mare din Bucuresti, care a invartit problema pe toate partile.

      Ramas in Bucuresti, in cartier „normal”,dar ceva mai aerist (adica cu loc de parcare), a fost compromisul optim pentru noi. Gradinita si scoala generala le-au facut in cartier, fara niciun fel de interventie. Unde au nimerit, acolo au ramas. La naiba, la niste bastonase, adunari si probleme cu segmente am putut sa ii ajutam si nou, nu era nevoie de cine stie ce eforturi pentru asta. Si nici nu a fost marele soc al vietii sa cunoasca si copii de cartier, din contra, as zice. A fost ok, nici asa, nici alminteri,

      Din clasa a V-a s-au mutat la liceu de stat care are si clasele V-VIII (a fost nevoie sa ia un examen pentru asta, s-au descurcat), dar relativ in zona, unde pot ajunge in max 30 de minute cu transportul in comun.

      Acum au trecut cu totii de scoala generala. De abia de aici incolo incepem sa ne gandim la un „exit”.

    • Fiecare are dreptul la decizie. Poate pentru unii e mai important sa stea in fiecare zi copilul la aer decat sa aiba magazinele aproape si sa stea in centru. Nu inteleg de ce trebuie judecat atat de patimas. In plus, copiii aia au parinti care vin si ei la munca in oras,deci traficul oricum exista. In tarile civilizate unde lumea sta in suburbii e misto, la noi daca nu stai in cetru esti sarac, furi locurile de la scoala, faci trafic si tot asa. Ps: da, stau la porumb de 10 ani deja si fi-miu merge le privat sa nu fie nevoie de spagi sau alte combinatii :)

    • Comentariile pe FB, forumuri si chiar bloguri mai civilizate cum este asta, mi se par din ce in ce mai distructive. Nu am mentionat nicaieri ca as sta la porum sau in oras. Vorbeam de o dilema si atat. Nu este nevoie sa-mi spuneti ca eu sunt traficul.
      O potentiala intrebare este daca e ok sa stai la porumb si sa dai copilul la gradinitia si scoala din zona indiferent cat de buna sau proasta este.
      nu este nevoie sa ne polarizam intotdeauna in grupuri. Nu mereu cei care nu sunt de acord cu noi sunt problema sau sunt prosti.
      @bancosul, cand eram tanar si nu aveam copii nu as fi conceput niciodata sa plec din oras. pe masura ce inaintez in varsta imi vine sa ma izolez din ce in ce mai mult

    • Păi și de vrei să-ți izolezi și copilul? Nu mai bine păstrezi izolarea pentru când o va lua el pe drumul lui?

    • Stai liniștit, Mihai. Am cumpărat apartament din anii 60, mic de 62mp utili. Cele mai importante criterii au fost spații verzi, grădinițe, școli, dispensare. Ce crezi? Nu mi-a primit copilul la grădinița de la 2 blocuri distanță, că nu mai avea locuri libere. Dar e plin de mașini zilnic acolo, cu cei din Popești Leordeni sau de unde plm mai vin.

  7. Tocmai d-aia fiica-mea o sa dea examen de acces la scoala, sa nu se mai alinte toți părinții ca vin eu de la 4 statii distanta, sa le iau locurile copiilor lor de la școala.

    Vin provincialii sa ne ia locurile de munca, etapa pe scoli

    • Tare, pare ca ai inteles tot :))) schimbarea sa vina, dar nu de la mine.

    • Mai dureaza pana cand toate scolile din Romania vor fi cu examen de admitere in clasa zero.

    • Frumoasă treaba asta cu examen la stat la grădiniță (probabil în curând), acces cu examen într-o anumită clasă în ciclul primar, gimnazial (repet, la stat), într-o țară în care „tuturor copiilor li se asigură accesul la învățământul gratuit de stat în aceleași condiții” și alte gargare de genul ăsta. Să fie egalitate de șanse pentru toți copiii, dar să nu înceapă de la ai noștri. Să se schimbe învățământul, dar să înceapă cu senzorii de la toaleta școlii copiilor noștri și alte tâmpenii de pe grupurile de părinți, nu cu apa adusă în școlile de la țară. Și eu am stat în chirie câțiva ani, până am găsit o locuință în apropierea unităților de învățământ pe care le vizam + parc. Astea au fost criteriile, iar viața le-a validat.

    • Adica fiecare sa-si dea copilul la scoala pe unde apuca, la 5-10 km de domiciliu .. sa generam trafic la ore de varf. Frumos principiu, ‘mie sa-mi fie bine, pe restul sa-i ia dracu’

    • A dat fii-ta examen și la grădinița?

  8. „Oprești pe trecerea de pietoni sau înainte de ea, ignorând că blochezi vizibilitatea. ”

    Se intampla frecvent la mine in oras. Un oras mic din Ardeal … cica ardelenii aia civilizati.
    Pai civilizatia se face cu amenzi.

  9. „9. Ești în autobuz, vezi că niște copii/adolescenți hărțuiesc un copil mai mic și nu faci nimic.” – aplicabil nu doar in autobuz si nu doar in cazul hartuirii. Interactiunea sociala lipseste cu desavarsire…”Important e sa-mi fie mie bine.”

  10. Daca vreti sa creasca calitatea invatamantului si la porumb, trebuie sa fie cerere, deci copii inscrisi la scoala/gradinita din sat. Dar nah schimbare vrem sa inceapa dar nu cu noi.
    Da, ar trebui si statul sa construiasca infrastructura, dar aia se face si in functie de nr de locuitori din zona respectiva. Daca nu ai domiciliul acolo, nu poate face nimeni presiuni. – partea cu statul sa faca e un punct mai mult valabil in statele civilizate…

    • Acum tu vrei ca parintii sa-si trimita copiii la scoala din sat, d-aia cu wc-ul in curte si profesori care in pauza merg la o tuica, in speranta ca in viitor copiii altora sa aibe parte de o scoala mai buna?

    • Sau poate doar sa nu mai cumpere case la „porumb” prezentate si vandute la pret de oras cu „toate facilitatile”

    • Radu… nu cred ca in toate comunele de la porumb sunt scoli cu wc in curte.
      Daca toti si-ar face buletin la porumb ar putea avea pretentii de la autoritatile locale.
      Vina ne apartine cand ne luam case unde nu ai toate facilitatile… am mai zis si pe aici, a zis si autorul si multi altii, daca clienti nu ar cumpara decat atunci cand ar fi facilitati, atat dezvoltatorii cand si autoritatile poate s-ar misca cu ceva solutii.

    • OK, vad ca insistati :) Bai, nu zic nu, aia care-si cumpara case la porumb sunt prosti gramada, dar voi sunteti si mai si :)
      Scoala din sat o sa ramana scoala de sat, cu invatatori/profesori la nivel de scoala de sat, orice ar face primaria sateasca. Si mai ales, chestie mai greu de spus asa ca o zic eu, cu copii de la tara, din familii care nu pun pret mare pe scoala. D-aia si in Bucuresti, intraurban cum s-ar spune, sunt parinti care aleg alte scoli decat aia din cartier, pe motive de, sa zicem, etnicitate a elevilor.

    • @Radu, daca nu-ti convin conditiile de la scoala din sat, de ce ti-ai luat casa acolo? Nu te-ai gandit ca vei avea un copil si nu o sa poti sa-i oferi educatia pe care ti-o doresti pentru el?

    • @Andrei G plm, nu stiu, de prost, eu nu mi-as lua casa la porumb, nici cu copil nici fara. Dar sa-i spuneti corporatistului care si-a luat sa-si trimita copiulul la scoala din sat ca sa nu va aglomereze scolile <>, ei, in cazul asta nu cred ca el e prostul.

    • @Radu, mai discutam si lamurim cine este prost atunci cand o sa ai copii si o sa fii nevoit sa il duci la o scoala aflata la 3-4 km distanta fiindca scoala din cartier este ocupata de smecherii care locuiesc in Ilfov.

    • Nu stiu altii cum sunt, dar intre un apartament de 60mp si o casa de 130 cu 600m de curte eu am ales casa. Oricum mergeam cu masina la birou ca e un singur autobuz care ajungea la mine la birou.
      Legat de cele de mai sus, la sat chiar e o problema cu educatia, cine spunea mai sus de parinti, profesori si pretentii avea dreptate.
      Mai mult, la mine la sat se colecteaza selectiv, in sectorul 1 nu, daca tot vorbim de civilizatie… toate au plusuri si minusuri, mie mi se pare ca fiecare trebuie sa aleaga ce e cel mai potrivit pt el.

    • Chiar credeți că peste tot școala aia „din sat/cartier” e varză?! Ați verificat promovabilitatea pe site-ul ministerului?!

      Pt că mie mi se pare că, cel puțin la școala primară, o învățătoare mediocră, ca să folosesc un cuvânt tare, s-ar putea să facă o treabă mai bună, cu implicare mai puțină din partea părinților, pt toți copiii cu o clasă „la sat”, cu 20 de copii în clasă, în ore de curs de 50 de minute cu pauze de 10, decât o învățătoare „de top”, într-o școală „de top” cu 35 de copii în clasă și/sau învățat în schimburi cu ore de curs de 35-40 de minute cu 5 minute pauză.

  11. Civilazatie pe dracu si la noi! Doar texte. Marketing.
    De ex. mult hulitul oras Constanta m-acceptat foarte fain in trafic. Ori scria pe mine BOU, ori.. chiar ok. La ce benzi am taiat pe acolo si manevre proaste, acasa in catunul ardelean era si batut.

  12. Ieri la sala, vorbeam de apartamente langa parc, scoala, copii.
    Un taran se lauda ca el sta la casa in Cernica si are si copii si sta in trafic, DAAAAR e ok deoarece conteaza si confortul masinii in care stai:)))

    Astepta cu ochii in lacrimi sa il intrebe careva ce masina are el :))). Nu l-a intrebat nimeni. M-tii mami voastre de tarani prosti!

    • isi ia sicriu de tabla si petrece 2 ore pe zi in el, in loc sa faca ceva util. Si e foarte mandru ca sta in puscarie de lux. L-au dresat bine producatorii auto sa munceasca pentru ei.

  13. Hm, voi chiar vă dați toți copiii la școală?!?

  14. Toti, efectiv toti taranusii din Bucuresti care s-au mutat la marginea orasului, dar tin mortis sa-si aduca copiii pana in inima orasului.

  15. De ce nu pui si parintii care stau de vorba cu alti parinti fix in fata intrarii la scoala/trecerii de pietoni/pe toata latimea trotuarului etc pentru ca acolo le-a venit si nu se pot tine, basica vorbitului e greu de controlat.

  16. Re: „politia vegheaza”. plm, idiotul ala de cichician, in cel mai prost film al lui, e mai interesant si mai violent. auzi comentariu… „… a starnit un adevarat razboi…”… nici o vanataie, nici o julitura….. „FREEEEEEEEEEDOM!!!!!!!!!!”. stiu, sunt nazist.

  17. Eu as face ancheta socială la adresa de flotant. Nu sta ma-ta acolo, te mutam la cea mai apropiata școală de domiciliu. Vrea ma-ta sa te dea la școala din centru – 1000 lei taxa de tranzit din care 500 la școală și 500 la primărie pt deranj

  18. Pe fiul meu nu au vrut să-l primească la școală, deși suntem la 2 pași, în schimb e plin de cei din Ilfov.
    Cum l-au primit? Am dat eu telefon și i-am rugat, dacă tot nu-mi primesc copilul la acea școală, să-mi dea în scris asta.
    Au sunat că a fost acceptat, dar nu au vrut să ne spună în ce clasă a fost repartizat, noi eram la careu și nu știam unde merge copilul, am sunat de acolo la secretariat și mi-au spus că este la G.
    După înscriere, băiatul meu a avut probleme cu un bătăuș din cei veniți din Ilfov (cred), ni s-a sugerat că ar fi bine să mergem la altă școală, că ei nu au ce să facă.

    • Asta este o bataie de jos din parte conducerii scolii. De fapt este o bataie de joc din partea Ministerului Educatiei ca permite asa ceva.
      Ar trebui sa aiba prioritate copii care locuiesc in zona si apoi, daca mai sunt locuri disponibile, si cei din afara orasului. Iar ca un criteriu de diferentiere ar trebui sa se ia in calcul „vechimea” in cartier. Adica daca un parinte are acte acolo de 5 ani sa fie prioritar fata de cel care si-a facut mutatie acum 2 luni.

    • @Andrei

      Eu zic ca viza de flotant trebuie eliminata. Problem solved. iti duci copilul in sat si gata.

      Nu-ti convine? Investeste spaga aia in scoala copilului. Du-te la directori si zii sa aduca profesori competenti. Sau scoala privata

    • Inscrierea la scoala nu merge pe viza de flotant (cred), ci e pe domiciliu stabil. Inainte sa inceapa inscrierile incepe cercetarea zonei ca sa gasesti un om care, contra unei sume modice dar lunare, te ia in spatiu si puf! adresa de Bucuresti. Ministerul nu are nimic de-a face cu asta si nu are nicio putere.

      Eu am scoala in coltul blocului (zona Aerogarii), dar numai la fi-miu in clasa sunt vreo 4 copii care vin de prin Ilfov.

    • Fiecare școală are o listă de străzi arondate. Dacă ai domiciliu pe una din străzile alea sunt obligați să te primească la acea școală. Nu știu cum se fac arondările dar uneori arată ciudat… de exemplu în cazul meu trec pe lângă alte două școli până ajung la aia de care aparțin. Cred că asta e și în cazul tău.
      @Andrei G problema e de la cei care fac lista cu străzile alocate școlii. Dacă nu ești pe listă ar putea să dea cu flit.
      @IonutAlt și ce faci cu cei care se mută cu munca la 300 km de casă și încă nu au bani de apartament, îi trimiți înapoi de unde au venit? După care vii să scrii pe aici că românii nu se mută în locuri care oferă mai multe oportunități.

    • @ic, cei care se muta cu serviciul la 300 de km distanta presupun ca isi iau si un apartament in chirie, nu locuiesc temporar in apartamentul unui prieten sau unei rude. Si pentru apartamentul ala inchiriat presupun ca fac si contract inregistrat la ANAF, ca doar nu stau ilegal si apoi se plang de faptul ca nu au loc copiii la scoli.

    • Si chiria nu e ceva temporar? Si cum demonstrezi ca locuiesti in apartamentul luat in chirie? Faci o viza de flotant.

    • @Andrei, iti schimbi adresa de resedinta din cartea de identitate.

  19. E unu care-si parcheaza Q7-le pe trotuar de n-ai loc sa treci cu carutul. Are scaun de copil in spate.

  20. Normal ar trebui sa se faca ancheta sociala la adresa de flotant. Nu sta ma-ta acolo? Mutam copilul la cea mai apropiata scoala de locuinta. Daca chiar vrea sa isi dea copilul in buricul targului si ei stau la 3 minute de metrou cu avionul in mijlocul porumbului se poate impune o taxa de trafic – 1000 lei la scoala pt ca se investeste pt un copil din alta localitate si 1000 taxa la primarie pt deranj

  21. Stai stai stai sa adaug si eu la lista, ceva povestit de un amic: era cu un coleg de-al lui cu masina prin oras si vad o gagica tinerica pe motoreta.
    Colegu: „Ba, ce buna e asta, ui’ la ea ce cur are, as trage la ea ca la… ”
    La care amicul il opreste: „Ba… da’ daca ar fi fi-ta si s-ar holba unu la ea?!”

    Nu-mi aduc aminte raspunsul colegului, dar probabil ca nu a invatat nimic din asta.

    • @jollyca, răspunsul simplu și natural ar fi „Nu, evident că n-aș mai zice asta, că ar fi greșit din foarte multe puncte de vedere, dar în situația de față nu văd nimic ilegal și imoral.”. Serios, argumentul „băiatului bun” e complet retardat…

    • Jollyca, daca ai fata, o urare buna ar fi „Sa nu ti-o futa nimeni!”
      Subiect de meditat.

    • Bezos și Gates au și băieți. nu fi rău.

    • Când dai o labă te gândești „Bă, da tipa asta e fiica cuiva…” ?

      Crezi ca germanii sau finlandezii nu se holbează la tinere ?

      Nu încerc sa scuz individul dar, cat timp fata nu era minoră, nu-i ca si când bărbații români sunt singurii cărora le curge o bală la femei mai tinere.

    • ce citesc pe aici e deja politia gandirii.

      nu conteaza ba ce gandeste in capul lui cat timp nu face nimic ilegal. poate sa aiba 19, 81 sau 12 ani. sau 6 luni. cat timp realizeaza ca ce ii trece prin cap e gresit si NU FACE NIMIC in directia respectiva, e ok. ca mai scapa cate o vorba fata de un prieten si asat se duce repede pe facebook sau chiar la politie nu inseamna decat ca ar trebui sa isi aleaga mai bine prietenii.

      cealalta varianta e sa imbracam femeile ca la ryadh.

      noi pe aici prin tarile care incep sa se lepede usor usor de jugul religiei traim incea mai buna dintre lumi. nici violuri in masa, nici parada ninjalailor.

      altfel spus, jollyca, eu afirmatia amicului tau as subintelege-o asa „Ba, ce buna e asta, ui’ la ea ce cur are, (daca ar avea peste 18 ani si as avea consimtamantul ei) as trage la ea ca la… ”

      raspunsul normal al celuilalt, presupunand ca nu e un frustrat labagiu care nu a vazut pizda pana aia +/- 40 de ani ar trebui sa fie „(in aceleasi conditii) si eu…”

      pana una alta, pentru ca fata aia sa fie „fata cuiva” a fost nevoie caun darlau sa o futa pe fata altcuiva. cam cum am facut toti.

    • Cred că problema era mai mult de abordare, gen că fata respectivă era obiectificată și omul gândea ca un animal. Dacă ai avea o fată, ai vrea să umble cu unul din ăsta, sau cu unul mai cizelat?

    • evident ca mi-as dori sa umble cu unul educat. cizelat, cu bani, cu putere, din familie buna, fara vicii, respectuos cu parintii etc.

      la fel de evident ca o sa umble cu cine ii place, indiferent ce zic eu.

      in ce priveste abordarea, cat timp se limiteaza la interactiunea cu un tovaras, nu vad problema.

  22. Inscrierea la scoala nu merge pe viza de flotant (cred), ci e pe domiciliu stabil. Inainte sa inceapa inscrierile incepe cercetarea zonei ca sa gasesti un om care, contra unei sume modice dar lunare, te ia in spatiu si puf! adresa de Bucuresti. Ministerul nu are nimic de-a face cu asta si nu are nicio putere.

    Eu am scoala in coltul blocului (zona Aerogarii), dar numai la fi-miu in clasa sunt vreo 4 copii care vin de prin Ilfov.

    • OKey atunci cu contract de propietar sau chirie. Fara m-a luat mama in spatiu. Singura modalitate sa fie luata considerare „primirea/luarea” asta in spatiu sa fie daca stai la ma-ta/alt neam acasa.

      Daca stai la prietenu inseamna ca tu platesti chirie pe NV si poate e cazul ca prietenul tau sa primeasca o vizita de la ANAF.

      Oare astia prin alte tari cum fac? Vreun „strainez” pe aici?

    • Se accepta si viza de flotant, nu trebuie sa iti schimbi adresa din buletin ca sa poti inscrie copilul la scoala intr-o anumita zona.

  23. Referitor la punctul 7, pe această cale le doresc unghii încarnate* tuturor celor care accelerează când văd cărucior cu bebe pe trecerea de pietoni. La fel și celor care parchează pe trotuar astfel încât ești obligat să mergi pe carosabil cu căruciorul.

    *încarnate bine, cât să fie nevoie de chirurg pentru rezolvare.

  24. Punctul 7 e valabil si pentru tatii cu carucior, sa nu crezi ca la noi e diferit. La fel accelereaza eventual si un claxon sa nu cumva sa indraznesti sa traversezi pe trecere. Valabil chiar si la trecerile semaforizate unde se suie pe tine cei cu intermitent dreapta.
    Mai am putin si scap de carucior si mi-am promis ca o sa il distrug pe o trecere de pietoni, pur si simplu il imping gol in fata unui astfel de dobitoc care accelereaza cand vede parinti cu copil in carucior.

  25. Solutia este, in esenta, simpla. Timp de 30 de ani trebuiau sa fie daramate progresiv blocurile comuniste vechile, ale caror durata de utilizare expirase (mai ales cele ramase in picioare dupa cutremurul din 77), si construite blocuri noi.
    Ar fi trebuit ca orasele cu peste 150,000 locuitori sa aiba economii locale sustenabile, pentru a nu forta tinerii sa contribuie la supraaglomerarea a 5-6 orase din tara care prezinta oportunitati reale de munca.
    Dezvoltarea noilor cartiere trebuia planificata mai bine.
    Dar nu putem da timpul inapoi.

    Intr-un fel, statul e de vina. Dar din alt punct de vedere, tot noi suntem statul. Fiecare functionar care alege sa sustina mocirla. Fiecare roman care pune stampila pe principiul „a furat dar a si facut”. Dar si pentru asta avem o scuza: saracia si sechelele regimului comunist.

    Realitatea din teren este complexa: oameni din tari asa zis „civilizate” vin la noi si fac lucruri ilegale si imorale in tara lor, pentru ca aici nu-i pedepseste nimeni.

    Oare cand beau tuica se transforma temporar in Romani? Sau realitatea e de fapt alta?

    Mai toti oamenii pun pe prim plan propria lor soarta. Daca simt ca au spate si pedeapsa e mica fac orice ca sa le fie lor bine.

    Poate, poate aici pe blog avem o pluralitate de oameni cu bun simt, care incetinesc masina cand vad un copil pe trecere, care iau in calcul drumul pe care trebuie sa-l faca pana la scoala si munca si nu se imbulzesc in trafic cu „gloata”.

    Sau poate avem o multime de oameni care ar face la randul lor exact la fel, daca ar fi pusi in aceeasi situatie.

    Cine stie?

  26. Bai nene, dar cat venin la bucurestenii astia plini de drepturi.

    Asa cum am scris mai sus, stau in Ilfov, mai exact in Domnesti si imi duc copiii la scoala in Drumul Taberei.

    Ok, dati cu pietre, HUO HUO, nenorocituuuuu .

    Dar hai sa va dezvalui un secret, si eu si majoritatea celor care se muta la porumb cum spuneti voi, au si cate o proprietate in Bucuresti, acolo unde au si domiciliu trecut in buletin.

    Cel putin eu si toti vecinii cunoscuti de mine sunt in aceasta situatie, asa ca pana una alta, suntem niste bucuresteni care isi aduc copiii la scoala in Bucuresti. In cazul meu stau oficial in sectorul 5.

    • Ho ba, marele landlord, unde era. Lasa-ne cu cotetu’ tau din Drumul Taberei, marea ta proprietate. Tu si Dorian Popa ce mai stati sa va inghesuiti ca idiotii ca v-ati mutat la tara :)))) Mai bine stai naiba in Ploiesti, ajungi mai repede in oras.

    • @ion marius, si daca am avea niste legi normale, care sa protejeze cetatenii cinstiti, tu ar trebui sa iti duci copilul la o scoala in sectorul 5, nu in sectorul 6.
      Sa nu intelegi te rog ca eu am o problema cu faptul ca tu (sau alte persoane) isi duc copiii la alte scoli mai bune. Singura mea problema este atunci cand cei care locuiesc in zona nu mai prind locuri si sunt obligati sa ii duca la 2-3-5 km distanta.

    • pierdem timpul, marius nu are taine cu logica.

  27. amuzant e că asta vine ca servită după articolul precedent.
    te-ai mutat la porumb rezidenz cu copii/și ai făcut copii și acum faci trei ore dus-întors ca să îi dai sărmanului ce-i mai bun? e greu să crești copi

  28. Big Like! Eu mă întreb de ce mama dracu vă interesează „calitatea învățământului” când poți plagia/cumpăra orice titlu până la doctorat….

  29. Scuza „copilul” ma lasa rece si cu o durere in fund grava de fiecaredata. Nu e copilul meu, nu am nicio obligatie fata de el deci nu ma intereseaza de ce urla, de ce intarzie, de ce…orice.

  30. Imi pare rau ca o spun, dar vad ca celor cu viza de flotant luata pe naspa chiar a inceput sa li se para normal ce fac. Am constatat ca prostii chiar sunt din ce in ce mai convinsi ca sunt destupati, leprele se cred ok, viclenia e asimilata istetimii, talharii practica „management financiar”. Uneori cred ca aceste cazaturi sunt sincere cand sustin ca sunt pline de calitati. Unele comentarii m-au umplut de sila, este vorba despre cei care nu se dau in laturi de la golănii ca sa apuce copiii lor ceva. Poate ceva imaginar – o scoala nemaipomenita.

    • Multi dintre ei incep sa faca scandal si gura cand vad un politician ca fura in draci si dupa le cumpara apartamente, masini, cafenele copiilor. Dar, la o scara mult mai mica, si ei ar face orice cct cu justificare ca vai, pentru copilul meu orice. Suntem ipocriti.

  31. Comentariile de la articolul ăsta sunt chintesența grupului de oameni despre care tot scrie zoso pe aici: oameni care votează cu USR, vor o țară ca afară, urlă că e corupție și mizerie, dar sunt egoiști și mizerabili în viața de zi cu zi. Oameni care, dacă ar fi într-o poziție de putere, nu ar sta de două ori pe gânduri, dacă ar avea posibilitatea să facă un abuz în propriul interes.

    • Amin. Și la modul general: suntem niște maimuțe egoisto-criminale și să terminăm odată cu parada asta sinistră că, de fapt, chiar ne pasă de ceva. Nu e nimic mai fals și mai mincinos.

  32. Văd că multă lume se opărește la ideea de a forța intrarea copilului la o școală la care teoretic nu ar avea acces, pe motiv că nu locuiește în zona arondată scolii. Uite că greșiți profund. NU E NIMIC ILEGAL IN A OBTINE VIZA DE FLOTANT. Sistemul social românesc permite să locuiești temporar (chiar fictiv) la o adresă cu acordul proprietarului de la adresa aia. Daca locuiești la adresa aia, nu poate veni nimeni să-ți spună „boss, tu du-ti copilul in altă parte, că ești venetic, nu ai adresa definitivă aici, nu ai mîncat salam cu soia in Drumul Taberei”. Se suplimentează locurile și incap toți copiii din zona aia. Nu e nimic rău, sau greșit, sau ilegal. Daca insist sa înscriu copilul la acea școală știu de ce, are profesori/învățători mai buni, rezultate dovedite, condiții didactice mai bune, indisponibile la Bragadiru, Popești Leordeni, Măgurele, etc. Dezvoltările imobiliare din jurul capitalei și marilor orașe au adus această falsă problemă pentru unii, a copiilor ce locuiesc efectiv în comune de pe lîngă oraș, dar învață la școlile din oraș. Pentru că în acele comune școlile sunt zero, s-a nimerit ca acele comune sa aibă teren intravilan in exces, numai bun de construit case, pentru orășenii sătui de bloc.
    Chestia asta cu arondarea unui copil la o școală pe principiul geografic trebuie să dispară. E o chestie comunistă, inventată de comuniști. Pentru cei mai tinerei așa, pina la revoluție nu aveai drept să îți faci buletin de oraș dacă locuiai la țară, decit prin tertipuri gen căsătorie falsă. Filmul „Buletin de București” vă spune ceva?

    • ”Chestia asta cu arondarea unui copil la o școală pe principiul geografic trebuie să dispară. E o chestie comunistă, inventată de comuniști.”

      Ai fi surprins să afli că nu comuniștii au inventat asta. Poți căuta pe google ”School attendence zone”.

      La noi e limitată treaba asta doar pentru grădinițe și școli, copiii putând alege orice liceu doresc. Prin alte părți, sunt eligibili, în funcție de adrese, doar pentru anumite licee.

    • @ubercool Ei ce sa zica si el, ‘inventata de comunisti’ suna bine si prostii pun botu’.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile