Silicon Valley-ul românesc execută, dar nu gândește

Ne supărăm când ne vin șefi din afară. Ne deranjează când vin alții să ne spună ce să facem. Și facem, dar mai în scârbă așa.

Cam asta e ideea articolului ăstuia de pe Forbes. Trebuie să vină Loic LeMeur sau Brian Boland ca să ne spună cum să construim un produs bun.

 

Sunt două probleme distincte aici:

Nu putem să ne luăm poziția în serios

Am observat asta mereu la noi. Dacă treaba noastră e să executăm un șurub, ei bine, o facem așa un pic și apoi ne plictisim și începem să vrem să executăm și șurubul vecinului. Orice alt detaliu nu contează. Noi nu vrem să executăm șurubul ăla, chiar dacă suntem plătiți pentru asta.

Uitați-vă pe orice teren de fotbal unde joacă amatori. Se împart în două echipe, se stabilesc pozițiile și după câteva minute toți încep să alerge după minge. Nu contează că poziția lui era de mijlocaș defensiv, el se duce în atac, nene! Știe el mai bine decât ăia care sunt atacanți! Întrebați, toți vor răspunde la fel:

– Vrei să fii atacant, Vasile?
– Ah, nu, eu joc bine așa!

La volei la fel. Se lovesc cap în cap alergând doi spre poziția unui al treilea, care e deja acolo și e pe minge.

Asta e una dintre problemele noastre grave. Nu putem executa doar ce e treaba noastră.

Nu suntem capabili să ducem o idee până la capăt

Să presupunem că Gigel vine cu ideea roții. Face o schemă cu ideea și o prezintă unor prieteni pe care îi vrea parteneri la realizarea ei. În 99% din cazuri, dacă trebuie să se execute două roți, una va fi ovală, pentru că ăia care o executau s-au gândit ei mai bine și au decis să facă roata ovală fără să îi anunțe pe ceilalți. Nimic altceva nu mai contează, decât să le arate ei celorlalți cine e șeful.

Am fost de câteva ori în excursii fără un lider asumat. De obicei liderul era profesorul, dar el amâna sau își scrântea glezna sau naiba știe ceva și rămâneau alți adulți să decidă. Era teroare.

Știu că am decis cu toții și v-am anunțat că mergem în direcția asta, dar eu m-am gândit mai bine și mergem dincolo. Fără un motiv anume, așa vreau eu. Da, știu, trebuie să ajungem la cabana aia, avem rezervare acolo, dar hai să nu.

De asta românii se asociază rar. Pentru că nu pot duce o idee până la capăt.


Într-o țară cu puține reușite, cea mai bună idee e să fii vorbitor la conferințe despre antreprenoriat. Să înveți fraieri să fie antreprenori. Nu contează că tu nu te pricepi și că nu ai făcut nimic niciodată, fraierii pun botul.

Serios. Avem cei mai mulți coach și speakeri motivaționali per capita din lume.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

57 comentarii

  1. Eu nu inteleg cum Brian Boland sa dus sa lucre pt Zuckerberg , chiar nu inteleg.

    00
  2. Stai sa vezi daca vine vreun roman care a lucrat prin afara sau a plecat din randul lor in afara si acum revine, sa le spuna ce si cum sa faca.
    Sa vezi prapad atunci !!!

    00
  3. NOU
    #6

    Mai vorbea unul de lideri si disciplina
    In germania in jur de 1933

    00
  4. „Nu suntem capabili să ducă o idee până la capăt” – the irony.

    Nu-i rau ce zici. Insa noi nu avem lideri, nu avem oameni care sa fi crescut produse de la 0, sa stie sa organizeze echipele (cu exceptia lui Radu Georgescu si inca 2-3).
    Iar problema cu oamenii care bat in taste de capul lor nu e doar la noi, e si in Silicon Valley, doar ca acolo exista cineva la carma. De ce crezi ca arunca FANG cu bani in team leaders?

    00
    • Te contrazic. Sunt oameni pe care nu ii știi, care își omoară creierul în organizații mari. Unii dintre ei sunt foarte buni și fac de la zero si stiu sa creeze echipe eficiente. Problema lor e, însă, un lider peste ei care sta ca o naparca acolo. Un astfel de lider naparca e peste tot și de el nu treci. De aia nu ajungi sa afli cine sunt oameni aia valoroși. E doar un exemplu

      00
    • @Cami
      un leader prost e un lucru foarta nasol pentru orice business. dar. nu te obliga nimeni sa stai acolo.

      00
    • Cel mai prost este un lider prost care se crede bun.

      00
    • @pi
      si atunci pleci

      00
  5. Eu as adauga la lista si teama de-a ne asuma responsabilitatea pentru idee, ca cine stie, poate ideea e proasta.

    00
    • Eu cred că asta e de fapt problema! Fuga de răspundere.”Faceți bă așa Nu e bine cum faceți. Păi hai pune mână și fă! Aaaa.. nu, eu nu. Ziceam așa… treaba voastră…”

      00
  6. … Nu, romanii sunt mai buni de atat. Ca sunt si figuranti, neseriosi, sau prea putin seriosi, printre noi, e alta treaba.
    Tu , Zoso, iti faci treaba cu seriozitate ? Esti capabil sa colaborezi cu altii pentru a-ti face treaba cu seriozitate ?
    Asta conteaza, restul… e can-can :)

    00
    • Zosolina își face treaba la modul serios. Publică el harticole?
      Zilnic/silnic?
      Publică…
      Tu citești?
      Citești…
      Ce dreaq’ mai vrei?
      Înghețată pă băț?

      00
  7. Si mai putem adauga:
    1) Daca bei o bere cu seful deja poti sa-l iei peste picior si sa nu respecti termenele.
    2) In momentul cand ti-ai executat sarcina pt care esti platit cumva firma/angajatorul iti este dator extra.
    3) Clientul e prost, romanul stie mai bine de ce are clientul nevoie. Caietul de sarcini si specificatiile sunt orientative, romanul stie mai bine.
    4) Falsa modestie si exagerarea ne sunt in sange.
    5) etc

    00
  8. ce zice goia in articol se cam bate cu articolul de acum cateva zile cu ‘ideile nu conteaza’ daca ar avea o motivare financiara confortabila sunt sigur ca ar aparea mai multi deschisi la discutat idei, altfel ce sens are sa planifici ceva daca nu te apuci de treaba?
    stii ce nu fac articolele astea niciodata? nu prezinta un loc sau un mod de informare de educare cum sa treci bariera aia, fie ca e imaginara sau nu.
    si in cam 99% din stiri sunt asa, nu prezinta informatie educativa, ci niste fapte pe care indiferent ca le-ai citi ori ba tot la fel de prost ramai.

    00
  9. Nope!

    1. Majoritatea mare a românilor care fac treabă bună (de la zidar la programator) au plecat;

    2. Cei care au rămas o ard antreprenorial (Bucureștiul e pe podiumul european) sau au un job așa, în acte, să meargă vechimea, dar își canalizează resursele intelectuale pentru a obține venituri suplimentare;

    3. Cei câțiva care se dedică muncii sunt bine plătiți, gen de la 4000 (minim) de euro în sus;

    4. Tocmai ce s-a retras Intelul din România (din cauze globale); Marile companii nu ne iau în serios, pentru că nu mai avem ce oferi, iar ele se îmbulzesc aici pentru că nivelul de salarizare este cel mai mic din lumea civilizată. Faptul că au externalizat call-centere, arhive și divizii de procurement nu înseamnă că suntem sillicon valley, ci exact ceea ce caută ele: muncă, nu gândire. Șefii din afară vin doar ca să optimizeze, atât. Perfectează niște proceduri și pleacă, că așa e profitabil.

    00
    • E foarte corect ce spui: peste 90% din antreprenorii romani nu fac profit dar au o carte de munca la firma si fac vechime pentru o viitoare pensie. Ar iesi din afacere oricand daca le-ar oferi cineva pretul corect pentru investitia facuta si o alternativa. Stiu zeci de buticari in situatia asta. Romania e, oricum, Bangladesh-ul Europei si toata lumea incearca sa se scoata pe salariile mizerabile de aici.

      00
    • Pe voi cine dracu crezi ca va întreține în tara asta?
      Acciza pe benzina, cas-ul :)))

      Majoritatea taxelor din tara asta sunt plătite de întreprinderile mici și mijlocii.
      Corporațiile plătesc doar taxele pe munca, mai putin în cazul handicapaților și a celor din IT (categorii defavorizate )

      Fara economie (adică fără antreprenori ) nu erați decât niște talibani creștini.

      00
    • @ Cosmin>

      economia = antreprenori + angajați + consumatori;

      Altfel, e ca și cum Hidrogenul s-ar uita așa, în scârbă, la 10 picături de apă și le-ar zice că ”fără mine nu ați exista”. Pune mâna pe o carte de logică de-a 10-a și recitește despre principiile noncontradicției și al terțului exclus.

      Dar stai așa, se pare că suntem talibani creștini deja, că nu prea avem manuale în școli; chiar și cu marile contribuții pe care zici că le-au adus antreprenorii în economie. Bună performanță, amice!

      00
  10. Asta cu „Nu suntem capabili să ducă o idee până la capăt” nu este ceva specific romanesc. Peste tot e la fel. Am lucrat prin diferite tari si nu e nimic diferit

    00
  11. vorba unui antevorbitor, nimeni nu vin cu o solutie, desi toata lumea vede care sunt problemele.
    Bo$$, eu cred ca sursa acetor probleme e de fapt un amestec de traditie balcanica (in domeniul lui personal aplica „las-o ba ca merge si-asa” dar altuia din alt domeniu ii da tot timpul lectii) cu taierea initiativei in timpul comunismului (nu cumva sa iesi din randuri). Sunt, sau suntem, o minoritate cei care gandim altfel. de-aia cele mai de succes idei de dupa ’90 sunt cele care au piata de desfacere in afara tzarii.
    inca o dovada a ceea ce zici tu e legata de doua mari succese ale industriei constructoare de masini: locomotivele EA si daciile zise frantuizoaice. in ambele cazuri, atata timp cat contractul de fabricare sub licenta a fost valabil, au iesit produse legendar de fiabile. cand au inceput sa intre romanii cu ideile lor, acelasi doua produse s-au trasformat in niste jafuri notorii. adica suntem buni executanti dar slabi la facut imbuinatatiri, sau stricam mai tare cand lucram de capul nostru.
    si totusi, nu inteleg de ce, suntem totusi latini, daca stai si te gandesti ar trebui sa nu fim chiar zero la imaginatie……..

    00
    • o soluție simplă ar fi „ți-ai terminat treaba, marș acasă”. nu stai până la 7 la birou, că ți-e rușine să pleci. să vezi atunci frecarea mentei pe feisbuc.

    • ca si corporatist ti-as da maxim de like-uri pt asta Zoso. Patronelu elvetian nu intelege ca munca mea dureaza de la 1-4h si ca dupa aia nu mia sunt productiv si ca mi-ar face enorm de bine sa o iau la pas spre casa. Nu el stie una ca in foile lui eu tb sa lucrez 8h ca pt aia ma plateste desi eu imi pot termina munca in 4 „pentru ca as fi motivat sa plec acasa” daca mi- fac mia repede (plus mia bine si mia productiv).
      SI in plus pentru a demonstra ca suntem proactivi, mai stam 1h in plus sa vada ca ne pasa….Si toate astea pentru ca desi suntem platiti bine si peste drum la concurenta e acelasi kkt…

      00
    • @zoso nici nu ai idee cati stau peste program si o freaca degeaba crezand ca in felu asta ajung departe fara sa se gandeasca ca nu fac nimic in acel timp.In IT sa stii ca ii greu sa cunosti cand ti-ai facut treaba si stai degeaba peste program gandindu-te ca in felu asta castigi ceva in plus fata de altii care sau carat, mai apoi te gandesti ca nu te da pe tine afara ci pe cel care pleaca primul de la serviciu, ca asa stii tu … ca nu- i frumos sa rupi usa ceea ce ii fals.

      00
    • oamenii stau peste program si nu fac nimic, dar se poarta de parca ar face o mare favoare angajatorului.
      Nu stiu Gigi, dar daca nu esti in stare sa-ti termini treaba in orele normale de program… poate nu esti chiar atat de bun.

      00
  12. Mai avem si alte belele:
    – prima (cea mai grava cred eu) suntem cozi de topor, curve (romanasul si-ar vinde si pe ma-sa daca e vb sa-i fie mai bine)
    – sintem ‘instabili’ (unreliable) (gata, am scapat de comunisti/securisti, uraa! etc si de fapt leprele isi schimba blana iar prostul de roman tot cu aceleasi gunoaie merge inainte)
    – nu sintem practici, nah asta e, sintem latini – mai important e sa i-o spui lu’ X/Y ca e prost/magar etc decit sa rezolvi problema
    – sintem ‘cheap’ (innebuniti dupa kkturi mokka) – nici acum nu stim ca nimic nu e degeaba, punem botul la toate mizeriile daca-s free.

    00
  13. Anii de comunism au omorât mai multe lucruri. Printre ele antreprenoriatul, cultura si etica de business și nu în ultimul rând responsabilitatea văzută ca asumarea muncii si rolului tău în organizație.
    Sigur, mai apare câte un vârf, mai manifestă câte unul calități de lider native și nu luate din cărți, dar nu avem tradiție și continuitate.
    Vor veni, 25 de ani e prea putin deocamdată.

    Silicon Valleyul de România nu există, e o iluzie vândută atât angajaților din România cât și clienților. În urma IT-ului curent, bazat 99% pe outsourcing nu va rămâne nimic dacă nu se schimbă nimic. Fara inovație și R&D adevărat totul e o joacă în nisip, nu se construiește nimic sustenabil.

    Calculatorul e noul strung. Am avut norocul infrastructurii de internet care a explodat atunci când aveam salarii mici. Pentru IT nu a fost nevoie de autostrăzi, ca pentru automotive, ca altfel nu exista nici outsourcingul.

    De aia ni se pare că „facultățile nu oferă ce cere piața”. Pentru că piața nu cere ceea ce poate da mediul academic. Piața cere scoli profesionale de programare. Strungari și câțiva maiștri.

    00
    • asta ar implica ca treburile alea sa fi existat inainte de comunism, ceea e e in cel mai bun caz discutabil si in cel mai rau caz hilar.
      Contrar istoriei imaginate d eunii, Romania nu era raiul pe pamant inainte de WW2, si chiar si pe vremea aia marii antreprenori erau de la primul si pana la ultimul cam neromani- Auschnitt, Malaxa, Blank parca nu prea suna romaneste, nu?
      Romanii nu au o traditie de antreprenoriat si nici cine stie ce traditie a eticii muncii- astea sunt chestii care se dezvolta in medii stabile nu in tari invadate si parjolite timp de secole.

      00
  14. Dar d’astia’s peste tot in lume bre, ce te-a apucat? Si eu am dat banii pe kkt-uri nefolositoare si continui s-o fac. Doar traiesc in epoca consumerismului.

    Corect. IT-ul romanesc suge din perspectiva viziunii.
    La nivel global, pe piata IT(dezvoltare cu tot cu servicii/suport included), romanul face parte din noua specie indiano-chinez care face treaba un pic mai bine pe o suma un pic mai mare.
    Ghici ghicitoare!
    Oare la ce nivel e un antreprenor roman de-al nostru pe langa cei indieni si chinezi?
    Raspunsul e oarecum ironic: antreprenorul(brand zero)roman suge cel mai mult.
    E exact opusul, comparat cu calitatea executiei.

    00
    • @Geo>

      Corect, peste 90% din antreprenorii români sunt pe profit minim, doar datorită forței de lucru ieftine. Dacă și-ar plăti angajații la nivel european, ar da faliment începând cu luna următoare.

      Vorbeam zilele trecute cu un amic, are 3 angajați și după ce plătește tot ce are de plătit, îi rămân între 5000-8500 ron. Salariații și-i plătește cu 1400-1500 net. I-am spus că astea nu-s salarii, și omul mi-a răspuns că ”păi, atâta produc”. Sfinte căcat! Lipsă de logică majoră, e ca și cum ai spune că niște 3 cetățeni vor să presteze ”X”, iar acei trei fac un plan de afaceri și caută un patron, iar ei să execute.

      Până la urmă a înțeles că de fapt atât produce ideea lui, iar argumentul era că angajații plecau după maxim un an de muncă. Ca să fiu succint, a admis faptul că angajații plecau pe mai mulți bani; și nimeni nu dă bani unuia care nu produce, deci pe cale de consecință angajații lui puteau produce mai mult, dar nu la el, nu în business-ul lui.

      00
    • @marte ai dreptate dar nu in modul in care crezi tu.
      ala posibil sa aiba dreptate si el, n-ai cum sa platesti angajatii cu mai mult decat produc, iar daca ala nu se risca sa faca un imprumut sa creasca firma nici nu va ajunge candva sa plateasca angajatii mai mult, unii accepta pentru ca fie sunt in situatii limita fie sunt studenti sau abia au terminat si au nevoie de ceva la cv.
      revenim la problema de cultura si gandire pe termen scurt.

      00
    • @NIX>

      Amice, nu m-ai contrazis cu nimic. Cine ai vrea să gândească pe termen lung, dacă nu antreprenorul? Cum să capete salariații remunerații decente, dacă antreprenorul nu le exploatează forța de muncă mai bine? Așa-s majoritatea micilor întreprinzători din România, se mulțumesc cu un profit de 6500 de lei pe lună, că în condițiile în care dacă s-ar angaja, nu ar avea salariul ăsta. Astea-s firme parazitare care cad primele atunci când statul ridică puțin ștacheta la impozite sau emite diverse reglementări.

      Dacă ai o firmă de 10 ani și până acum toți angajații ți-au plecat după 3-6 luni pe salarii mai bune, înseamnă că ești la limita de jos și nu-ți poți păstra oamenii competenți în firmă; ideea ta nu produce sau ți-ai axat activitatea pe o nișă deja suprasaturată (din lipsă de inovație), dai salarii minimale și de aici îți scoți profitul.

      Cam asta e mentalitatea majorității celor care o ard antreprenorial în România. Angajații sunt cei care pare că se gândesc mai mult pe termen lung. Un om capabil nu va sta niciodată la o firmă care nu produce, nu se extinde și e condusă de un om fără ambiții de-astea. Nu ai nicio scuză să zici că atât produce angajatul tău, dacă piața liberă îți arată că absolut toți angajații tăi au plecat în afaceri mai productive. După logica ta, se pune problema productivității lor, sau a afacerii tale?

      Asta n-o spun doar eu, o zic și cifrele. Tot pe-aici pe blog scria autorul că 70% din români câștigă nimic. Foarte puțini oameni de afaceri care, prin muncă, management eficient și inovație, își permit să plătească angajații decent încât aceștia să nu plece în câteva luni. Restul parazitează, iar când statul va mai cerne paraziții, iar auzi prin ziare titluri de jelanie, că ”guvernul omoară IMM-urile”. Să fie clar, nu ești un bun antreprenor dacă nu poți ține pasul cu piața muncii. Ești la limita de jos și vei cădea fără dubii, când guvernul va echilibra balanța.

      00
  15. Totusi… e cam greu sa inovezi pe burta goale cu statul punandu-ti piedici la orice pas.

    00
    • Statul român, la ora actuală nu pune piedici antreprenorilor. În orice țară există o paritate între patroni/angajați; Piața muncii nu poate fi compusă doar din patroni; astfel statul ajustează balanța prin creșterea impozitării; afacerile bune rămân în picioare, cele care parazitează, se închid; e o practică normală în orice societate capitalistă. Când balanța se ajustează, statul determină ceea ce se numește ”relaxare fiscală”.

      Cât despre inovare, asta e cheia succesului. Piața ideală este cea în care nu există competiție; când nu ai competiție, poți practica ce adaos comercial vrea pendula ta, dacă ideea ta are cerere mare. Statul e un purice, în această ecuație.

      00
  16. Incearca tu sa vinzi un produs marketat ca startup Romanesc pe piata din UK sau USA si apoi scrie un articol despre cat de lipsiti de invoatie si gandire sunt antreprenorii romani din IT.

    00
  17. E posibil sa fie un silicon vally in urmatorii 5 ani, daca ne uitam la Zuckerberg, Gates si Musk, nu au fost cu covrigul in burta si erau in top middle class. Scoala are o mare vina uitate ca majoritatea programatorilor nu au people skills, sunt cei mai tari la scris coduri.

    00
  18. Incredibil, in 2016 inca se mai gaseste unu sa comenteze „ca e comunismul de vina”. De aia suntem noi lenesi si neseriosi astazi, ca cel mai devreme acu 27 de ani ne conducea alta clasa politica.

    00
    • Tu crezi ca in 1989 s-a apasat pe buton si mentalitatea s-a schimbat radical? Dupa mine e nevoie de cel putin 50 de ani pentru a ne debarasa de amprenta acelei perioade.

      00
    • Tu știi câți ani are liberalismul în Europa? 27 de ani la scară societății e infim. Spune-mi te rog, când stai la coadă de câte ori ti se lipește unu de omoplati? Comportamentele se transmit și se perpetuează subtil.
      Crezi ca daca după 89 ai înființat o facultate de managementul afacerilor, gata, avem business ca în Londra? Măcar ești optimist, na.
      Avem încă securisti în toate businessurile și tu te miri că eu zic ca comunismul ne-a handicapat, iar legile noastre jumate sunt de când s-au făcutsi constituția RSR.

      00
    • Eu am lucrat in IT in Romania. Pe acolo pe unde am lucrat eu nu existau angajati lenesi. Doar salarii mai mici decat restul pe principiul „atat produci, nu muncesti de ajuns etc.”
      Am plecat in vest. Si sa vezi, frate! Astia o freaca la marele fix. Nu am vazut atata leneveala ca pe aici. Dar leneveala aia face parte din program. E cumva luata in calcul de catre management. Ca sa nu mai vorbesc despre cate sedinte aiurea.
      Asa, ca cel putin in IT, nu este vorba despre oameni lenesi in Romania. Ci doar despre management de kkt. Care isi ascunde incompetenta in spatele sloganului: Romanii sunt lenesi, bla bla bla ….
      Mai lasati placa asta cu romanul nu munceste. Mai mergeti pe afara si vedeti cum se munceste acolo si dupa aceea blamati-i pe romani. Da-i omului salariul meritat si nu-l umili cu ore degeaba peste program si o sa vezi ca nu toti meseriasii buni au plecat in afara.

      00
    • oamenii educati sub comunism inca mai muncesc si domina in Romania. Majoritatea celor in pozitii de senioritate care-s peste 50 de ani s-au format sub comunism. Toate cucoanele alea care va fac viata amara la Circa 16 de unde crezi ca vin? Crezi ca nu-si pot face slujba calumea? pot, dar nu vor pentru ca asa au invatat.

      Si daca te uiti in jur vezi ca apucaturile alea se mostenesc.

      Pana cand nu da ortul generatia care era la 30 de ani in 89, Romania nu se va schimba.

      00
  19. ”Ne deranjează când vin alții (din ”afară”) să ne spună ce să facem”
    Ne-o fi deranjînd, însă fără acești ”din afară” marea majoritate n-ar face nimic!
    Mă gîndesc că nu întîmplător timpurile în care România s-a modernizat cel mai mult au avut un rege ”din afară”, Carol I. Toți urmașii lui n-au mai avut aceeași eficiență. Fie s-au balcanizat (Carol al II-lea), fie n-au mai avut aceeași autoritate.

    00
  20. Zece ani, sindicate IT.

    00
  21. Mie mi-a placut poza atasata.

    00
  22. In Romania nu e scoala/traditie de Product Management. Ei sunt cu viziunea, roadmapul etc. Product Managementul are putin de-a face doar cu IT ul, problema e la nivel de economie romaneasca. IT ul are ca scop sa livreze ceea ce are nevoie product managerul. Viziunea pe care trebuie sa o aiba IT ul e strict tehnica („cum implementam in mod optim ideea X astfel incat sa satisfacem cerinta imediata si sa lasam si portile deschise pentru dezvoltarile viitoare) si de obicei e buna.
    A doua problema e lipsa rigorii muncii (celebrul „las-o ca merge si asa”) care se manifesta in multe domenii, nu numai in IT.

    Contrar parerii multora, IT nu inseamna numai programare (kilometri de cod scrise dupa niste specificatii)- inseamna si baze de date, arhitectura si proiectare de aplicatii, administrare si configurare de servere, telecom, retelistica…. Iar aici dracul nu e chiar asa de negru. Faptul ca ele nu se vad inseamna ca merg bine intr-o organizatie.

    00
  23. E ciudat ca ac observatii vav software le faceam pe un alt site si imi luam huo.
    Am lucrat mult afara,am fost sapat scarbos aici, am adus alta mentalitate si mi am furat.o. putini oameni.ok. sefi …jalnici. plec iar.

    00
  24. Care Silicon? Bison transparent?

    00
  25. NOU
    #55

    Hai ca ati luat-o razna cu totii! @Marte si NIX

    Ce treaba are antreprenoriatul cu IMM-urile sau SRL-D-urile?
    Cati reusesc cu adevarat sa devina milionari, chiar si in .us (sau sa depaseasca pragul critic de break-even?

    IMM-urile au fost gandite sa dea de mancare la cativa angajati, cu-o mica afacere de familie, gen calfe, zidari, croitorie, incaltaminte, vanzatori locali, comunitati mici, inchise…

    Bine, in Bucuresti exista doar IT si resul nu exista si nu circula cu metroul, stim asta, dar sfera serviciilor nu se rezuma doar la IT, ci la restu, care abia strange de o bere la sfarsit de luna…. IMM-uril au fost gandite, ca tot sistemul, ca o forma de asistenta sociala, daca ai depasit pragul de PFA…. Asa banuiesc ca e pest tot, in Austria, Croatia, Maldive, poate si-n Hispania, aia izolati care scot 40 $ profit sunt multumiti ca nu-s pe minus…

    Nu toti s-au nascut business angels sau IT-isti in cadrul McDonnalds!

    00
  26. @Marte
    N-ar fi mai bine sa incerci tu putin antreprenoriatul si apoi sa emiti judecati de valoare?
    Sunt satul de ”inteligenti” d-astia care dau sfaturi pentru ca-s ei destepti in cap dar sunt exact ca si trainerii de vanzari care n-au facut vreo vanzare in viata lor. Ia arunca un ochi la multitudinea de supermarketuri din piata si analizeaza salariile pe care le dau. Sunt foarte mari nu-i asa? Da stiu aia nu stiu nimic despre antreprenoriat.
    Daca ar face zoso pe marele antreprenor si ar pune o taxa pt continut n-ai mai intra dar ti-ar sta in cap sa ne explici cum nenorocitul ala care gazduieste blogul da salarii de kko.

    00
  27. mi-ai amintit de serialul Silicon Valley, l-ai vazut? ti se pare realist ce se intampla acolo? sau poate s-a mai discutat in alta parte topicul

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube