Seriale: Chernobyl

E un serial bun. Nu cel mai bun, nu foarte bun, doar bun.

Serialul are două componente.

Prima e cea evidentă, descrierea dezastrului, cu mare atenție la detalii, la pas, foarte încet (cine ar fi crezut că există public care vrea să vadă și altceva decât împușcături și acțiune rapidă?).

Principala problemă aici e că au trebuit să improvizeze, pentru că rușii au secretizat tot ce au putut legat de incident.

A doua e mai dureroasă, nu că un accident nuclear ar fi floare la ureche: politica. Și asta pentru că nu doar în Rusia se promovau incompetenți pe posturi de conducere, nu doar în Rusia se ținea poporul în întuneric, nu doar în Rusia se acopereau și se negau evidențe.

Și de asta serialul a atins foarte multă lume. Așteptăm și filmul despre Fukushima.

ps: prin 2001 sau 2002, am văzut un site pe care nu îl mai găsesc, unde un motociclist fotograf făcea o expediției în zona interzisă. era impresionant pentru că era prima de acest fel, iar cele 30-50 poze erau destule pentru a ilustra tragedia. acum sunt deja prea multe, toată lumea pozează și filmează 4K de acolo, și-a pierdut farmecul, toți căcații pozează o fotografie de familie, o păpușă rămasă în urmă sau cine știe altă minune…

cernobil

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

127 comentarii

  1. Unul din puținele lucruri neînțelese de mine a fost de ce lucrau îmbrăcați ca niște chirurgi.
    Oricum nu le-a folosit la nimic după explozie.

    00
    • Pe vremuri medicii erau imbracti in negru pt a ascunde sangele pacientilor. Odata cu descoperirea bacteriilor si virusirilor si-au dat seama ca murdarie=boli si ca pe alb se vede cel mai bine daca esti curat ori ba. Cu timpul omul imbracat in alb era considerat un simbol al elitismului si alt tip de doctori(ingineri, chimisti, fizicieni) au imprumutat uniforma. De. asemenea un centru de comanda e dichisit cu aparate foarte scumpe si sensibile, de aceea ordinea si curatenia e cruciala.

      00
    • Nu stiu exact ce intelegi prin „imbracati ca niste chirurgi”, dar radiatiile Alfa sunt periculoase doar daca sunt ingerate iar cele Beta sunt oprite de hainele alea impermeabile de cauciuc. Asta daca te refereai la imbracamintea de protectie.
      De radiatiile gama nu te scapa nici dracu dar de alea ai doar in timpul exploziei.

      00
  2. Bun filmul. Mi-a amintit de acele zile. Când la noi a apărut o singură știre oficială, spusă într-o dimineață la radiojurnal. Dar s-au distribuit pastile cu iod, s-au făcut vaccinări, se luau măsuri, dar totul pe mutește. Toată lumea știa, dar toată lumea n-avea voie să vorbească. Probabil sa nu deranjăm marele popor de la est.

    00
    • NOU
      #5

      Asa cum nu-i deranjam azi pe altii cu prea multe intrebari despre inchisorile CIA din Romania.

      Se schimba doar decorurile, piesa e aceeasi.

      00
  3. Sincer, mi se pare extraordinar de bun serialul dar mor cand aud ca are „mare atentie la detalii”..
    E tipic Hollywood cu o super dramatizare… Personajul inventat ca sa reprezinte comunitatea stintifica ce a ajutat la dezastru e scrisa „de porc”, diverse situatii sunt descrise stupid de apocaliptic… Cifrele aruncate sunt partinitoare si luate din raportul cu estimarile cele mai mare..
    De asemenea au schimbat efectiv, pentru efect dramatic, ordinea anumitor fapte..

    Si e trist ca realitatea (si aici intra chiar si factorul de necunoscuta) ar fi suficient de dramatic.. Dar mnah, altfel e cand arati un elicopter cum pica fiindca a stat 5 secunde pilotul deasupra nucleului..

    00
    • da, si eu cred ca pompierii aia s-au ales doar cu o insolatie mai puternica…

      00
    • Nu pilotul era problema. Componentele electronice cedează înaintea omului. Nu prea ai inteles cum e cu radiatiile.

      00
    • In realitate elicopterul a atins cu elicea firele macaralei iar regizorul a recunoscut că a dramatizat această scenă.

      00
    • @Andrei: Pai exact aici e problema… Arati cum mor cativa pompieri, te comporti de parca e o chestie nemaiauzita si apoi amentinti ca ajunge lava intr-un bazin plin cu apa si produce o explozie de doua ori cat bomba de la Hiroshima si devine Europa de nelocuit..

      In realitate in episodul 1 arata pentru efect cum un tip ce tine usa deschisa incepe sa aibe arsuri imediate din cauza radiatiei.. Uite aici povestea tipului respectiv (care a supravietuit): https://www.theguardian.com/world/2004/aug/24/russia.health … Nu e suficient de groaznica? Si aici e problema masiva a radiatilor, faptul ca e o necunoscuta

      Radiatiile iti cresc grav riscul infectiei.. Alta e ca radiatiile se masoara in timp de expunere… Deci e foarte grav cand radiatii mici dar constante ating surse de apa si hrana (de asta exista zona de excludere), nu ca mori fiindca vine valul de radiatie si gata, te-ai dus.. Aia a fost atunci, in prima seara si nici atunci nu a fost pentru toata lumea decat pentru cei cativa care s-au dus efectiv langa combustibilul topit.

      Si apoi e absurd sa critici intreg sistemul comunist sovietic dar sa nu critici deloc personalul stiintific care a facut parte din el… Mai mult, „actorul principal” nu a avut piedici din partea guvernului (ca doar comunist din tata-n fiu era si el) ci din partea insasi colegilor de lucru.. Ca asa a fost sistemul

      Sigur, filmul e mai mult decat ce ma asteptam… Dar nu e cu „mare atentie la detalii” .. E o dramatizare a faptelor reale, realitate modificata imediat si fara regret cand nu s-a incadrat catusi de putin efectului de panicare sau de condamnare a sistemului..

      00
    • @septimiu: Elicopterul ala a zburat in realitate 6 luni mai tarziu si pilotul a atins din greseala cablul macaralei..

      00
    • si aia care erau la km distanta, pe podul mortii, tot langa reactor erau, nu?
      si sa inteleg ca cercetatorii decideau singuri cum se construiesc reactoarele, nu? adica stabii comunisti nu aveau nici un cuvant de spus? si KGB-ul se ocupa de siguranta cetatenilor, asa-i? mda…

      00
    • @Andrei: aia nu au existat in realitate si n-au murit..

      00
    • Rusii au tacut din gura si nu au spus nimanui despre dezastru. De ce a trebuit sa fie suedia tara care a facut anuntul? Dramatizare pe naiba. Nici 20% din drama si fapte nu au aratat in serial.

      00
    • Intelegi gresit ideea de atentie la detalii. Nu se refera la povestea filmului ci la imagine. Blocurile, pe exterior si interior, imbracamintea oamenilor, masinile, etc. Astea-s detaliile care te fac sa te simti acolo si pentru care e atat de apreciat serialul.

      00
    • @Cristian: Pentru modul in care e facut, scenariu, actori si .. ma rog, calitatea in sine .. e super serialul..
      Chiar daca am inteles gresit ce a spus Vali nu trebuie decat sa te uiti la comentarii sa vezi de ce in continuare raman cu mare boala pe oricine spune de „atentia la detalii”…

      @Nino: Data viitoare cand faci pauza de pe youporn, citeste in pula mea o carte si nu mai pune intrebari idioate pe net..

      00
  4. Un serial bazat pe fapte reale, insa doar BAZAT,si de rest umplut de scenaristi este luat drept document istoric. Bravo, copii, e bine in bula voastra ?

    00
    • Stai linistit, pentru bula voastra a cerut Putin un alt serial despre Cernobil, despre care autorul lui spune ca va fi avevarul-adevarat, cum ca un agent CIA s-a infiltrat in centrala si a sabotat eforturile oamenilor muncii de a arata ce competenti sunt atunci cand Partidul si Poporul le-o cere.

      00
    • E foarte bun serialul, chiar bun. Cat despre floricele ele sunt normale, e un serial oameni buni.

      Daca vreti documentare, exista National Geographic

      00
    • Cine te-a rănit așa de tare în suflețelul tău să vezi ca “document istoric” apare cam nicăieri, nici in recenzii, nici in descriere, nici in artico.

      00
    • Sunteti prea multi pe statul de plata Rusia Tocat asa ca acum nu mai aveti nume conspirative. Acum aveti numere.

      00
    • @7, Ți-ai plătit ratele luna asta?

      00
    • @ivanG, IonutO, septimiu, Nico (si restul care aveti o problema cu orice critica adresata serialului):

      Uitati, voi sunteti problema pentru care e incorect sa fie numit serialul ca „atent la detalii”… Degeaba intelegeti ca nu e un documentar daca nu va comportati ca atare…

      Citit si voi „Midnight in Chernobyl” si „Chernobyl 1:23:40” care documenteaza mult mai bine situatia reala (chiar sunt mai „atenti la detalii”)
      Uitati aici un scurt interviu cu autorul primei carti: https://www.inverse.com/article/56132-chernobyl-hbo-true-story-miners-legasov-location

      Da, serialul e misto, e fain, face o incursiune geniala in perioada respectiva… unii vad ca si inteleg ca nu e un documentar.. da’ atunci de ce naiba luati pe bune actiunea din el?

      00
    • @cosmin învață sa faci o diferența între serial/film ARTistic inspirat din fapte reale și document bazat pe fapte concrete. E o diferență magică.

      00
    • Cine a zis ca luam a pe bune actiunea din el? Am zis mai sus ca e un serial misto nu un documentar misto.

      Pt informarea mea am vazut si vreo 2-3 documentare ai am citit si eu niste articole.

      Ce intrebare am eu daca stie cineva. Gaseste cineva vreun articol despre incendiul din 92 de la Chernobyl? Sau cum au functionat celelalte reactoare langa radiatiile alea?

      00
    • 7 e IQ-ul?
      MAI LASĂ, BĂ, ANTENELE!!!

      00
  5. Mi se pare genială apariția Ulanei care reprezenta oamenii de știință care au ajutat la oprirea unui cataclism.
    A punctat foarte bine incompetența conducerii și sacrificiul oamenilor de știință dar și a minerilor și a celor din armată.
    Curios este că nici nu au mai folosit instalația de răcire deci minerii au fost iradiați inutil.

    00
  6. Partea cea mai trista e ca spitalele din Romania 2019 sunt la nivelul celor din URSS 1986.

    00
  7. sper să-l preia și netflixu, având în vedere că sunt singurii care fac centralizat audio și subtitrare în nșpe limbi, l-am văzut deja de 2 ori, aș vrea să-l aud/citesc și în alte combinații

    00
  8. Asteptam documentarul HBO si despre testele nucleare facute de americani:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Pacific_Proving_Grounds

    00
    • Asa si de ce ar face despre asa ceva?…

      00
    • Din acelasi motiv pentru care au facut si Chernobyl. :)

      00
    • E mai simplu decat crezi:
      Scrie scenariu, fa rost de bani sa-l filmezi, filmeaza-l, editeaza-l si aia e. Daca-i bun de ceva il vom vedea pe HBO sau la nasulTv.
      Spor!

      00
    • Idee era alta. HBO a facut documentar despre cat de naspa au fost radiatiile de la Chernobyl si cum era sa dispara Europa. Despre radiatiile pe care le-au dat ei nu spun nimic de buna voie de ce nu fac un documentar?

      00
    • *Despre radiatiile pe care le-au dat ei de buna voie de ce nu fac un documentar?

      00
    • NOU
      #45

      cand ii aud pe astia cu „da dar si aia au facut” ca sa minimizeze o chestie mi se pare ca internetul e compus numai din agenti kgb virtuali.
      cum era si cu propaganda lui dragnea, „da domle, a furat, cine nu fura? plus ca toti zic de dragnea dar nu vad ca se fura si in franta”
      asa si acum cu tovarasul madalin, problema nu e incompetenta aparatului sovietic care a dus la tragedie ci ca au facut americanii teste nucleare (care mr smartass, se fac in zone nepopulate gen deserturi, subteran, in apa sau in atoluri).

      00
    • Nu e documentar, e un serial inspriat din fapte reale. În morții ei de treabă…

      00
    • russia bad, america good /s

      00
    • @pensionaru – corect doar că nu prea e așa.

      „Many of the islands which were part of the Pacific Proving Grounds are still contaminated from the nuclear fallout, and many of those who were living on the islands at the time of testing have suffered from an increased incidence of various health problems. Through the Radiation Exposure Compensation Act of 1990, at least $759 million has been paid to Marshall Islanders as compensation for their exposure to U.S. nuclear testing. Following the Castle Bravo accident, the U.S. paid $15.3 million to Japan.[4]”

      00
    • NOU
      #49

      madalin, cauta si „the polygon” / Semipalatinsk sa vezi cat au putut rusii sa testeze si ce, in fond cea mai mare bomba nucleara testa ever (tsar bomba) e opera lor.
      sunt convins ca rusii n-au platit nici macar o compensatie victimelor expuse la radiatii, eventual i-a impuscat pe toti ca sa nu mai sufere.

      00
    • https://en.wikipedia.org/wiki/Closed_city

      Cititi despre astea daca vreti sa vedeti chestii de groaza.. Cel mai cunoscut e City 40 (pentru cei ce nu stiu sa citeasca exista un documentar pe Netflix) …
      Macar de Cernobil s-au ocupat si efectele reale sunt relativ mici fiindca nu a existat contaminare efectiva pe spatiu foarte intins dar de prin orasele alea povestea sta putin altfel….

      00
    • Când văd proști din ăstia îmi vine să-i bat cu basca udă. Basca de comunist, bineînțeles.
      IDIOTULE, la așa ceva, mai contează cine a produs accidentul?
      Sau ce cacat vrei tu, că nu am înțeles?
      Să ce? Dacă francezii au făcut teste nucleare, înseamnă ca Cernobal e mai puțin tragic, „e mai de înțeles”?
      BOULE.

      00
    • Cristi – te aștept să mă bați cu basca aia udă. Îți spun unde mă găsești? Aștept mesaj. Pwp.

      00
    • La soda caustica în ochi reziști, prostovane? (Triumf de aragaze, se vinde la carrefour, are și pulverizator)
      Acid sulfuric pe față?
      Lasă adresa, că vin să vedem din ce ești făcut.
      Cacat.

      00
    • Curajosul de Madalin, dupa ce a inceput sa-si ia mui, si-a schimat avaturul…
      Coa, fii atent aici… De ce sa vorbim doar despre testele nucleare americane, hai sa vorbim si despre cele sovietice, daca e sa vorbim despre niste neni care erau gata sa-si dea cu bombardeaua in cap si vroiau sa vada care o are mai mare… Bombardeaua , nu altceva: https://www.pri.org/stories/2017-03-13/soviet-era-nuclear-testing-still-making-people-sick-kazakhstan.
      Altfel, daca tu nu poti sa faci diferenta intre un accident cauzat de incompetenta unora, accident ce putea avea urmari mult mai nasoale, si le compari cu un act voit, facut intr-o zona mai mult sau mai putin pustie, repet, din motive ce tineau mai mult de o oarecare politica decat de altceva, pai atunci nu are rost sa mai discutam…

      00
  9. As avea si eu doua intrebari, si nu insinuez nicidecum ca „Chernobyl” e cel mai bun serial. Mie mi se pare „foarte bun” cu toate ca multi ii scot pete din nimic, vezi treaba cu elicopterul care, vezi Doamne, nu s-a prabusit atunci, de parca daca scenariul l-a prabusit atunci e ca si cum ar fi produs un sacrilegiu. Ba am auzit la cineva ca serialul ar fi chiar „comercial”, treaba care m-a facut sa rad. Daca si asta e comercial…
    1. De ce e „doar bun” si nu e „foarte bun”, tinand cont ca e, totusi, un film, nu un documentar?
    2. Care e, de exemplu, un serial „foarte bun” si care ar fi „cel mai bun”?

    00
    • cel mai bun ar fi daca exploda un reactor in California si cercetatorul babardea toate colegele plus cateva eleve de la un liceu din apropiere, in timp ce salva omenirea.

      00
    • > 2. Care e, de exemplu, un serial “foarte bun” si care ar fi “cel mai bun”?

      Cel mai bun – The Wire / Sopranos

      Foarte bun – The Americans, Breaking Bad, GoT, The Shield, etc.

      00
    • Subscriu la The Wire, cel mai bun serial 😬

      00
    • 1. foarte mulți oameni au fost impresionați de tragedia umană și de amestecul politic, de aia l-au declarat „cel mai bun”.

      2. cum au zis colegii de mai sus, breaking bad, sopranos, the americans, californication, atlanta, vikings…

  10. Foarte bun serialul. Si descrie perfect incompetenta din aparatul de stat sovietic.

    00
    • Se pare că a însemnat acel „moment zero” în societatea sovietică când adevărul a devenit brusc imposibil de ignorat.

      00
  11. Un veritabil portret al omului sovietic. Minciuna, teroare, incompetenta. Reactorul nu mai exista dar CC-ul se tragea pe cur ca totul e sub control.
    Accidentul de la Cernobil a fost si ultimul cui in cosciugul uniunii sovietice, cel mai mare faliment economic si moral din istoria omenirii.

    https://www.youtube.com/watch?v=MU4_bJT8W3Y

    00
  12. Am văzut… dar fara actori de culoare, hm… 😁

    00
    • Aia care au stat pe langa reactor erau un pic bronzati…

      00
    • Bronzatul la umbra reactorului de la Cernobîl,noul sport extrem. Riscuri? A nu doar un mic cancer, căderea părului, impotenta, și dacă încasezi o doza mai serioai cedează organele interne unul câte unul. Nimic grav, se poate rezolva la incinerator. Sa din realiști. Europei i-a trecut glonțul de uraniu pe la ureche in acea fatidica zi. Exista povestea a trei oameni care au intrat în subsolul reactorului sa acționeze niste valve pentru golirea apei de sub reactor. Daca n-o făceau era vai de partea asta de Europă. Energia nucleara are riscurile ei,prea mari aș spune eu,in condițiile in care tot mai multe țări încearcă să renunțe la ea.

      00
    • A fost un worker de culoare care a participat in echipa Lichidatorilor, din cate stiu. Ciudat in comunism, nu?

      00
    • @Dragosi: mai rar, dar nu ciudat. Probabil un părinte a venit din Africa să muncească/studieze în societatea utopică socialistă.

      00
    • aceste glume ne doare. pun pariu că erau niște suedeji care căutau fer pe acolo…

  13. Stai ca sunt o gramada care-l plang pe Ceausescu si spun cat a tinut el la poporul roman.
    Nu conteaza ca dupa faza cu Cernobalul, dupa ce a primit informatiile de la rusi, a ascuns asta propriei populatii. Asa ca poporul a beneficiat din plin de radiatii. Asta in timp ce securistii erau informati si isi ascundeau copiii prin case, sa nu se imbolnaveasca.
    Ce a avut de castigat Ceausescu din asta imi scapa.

    00
  14. Mi-am făcut cont pe HBO pentru asta. :)) Mi-a plăcut serialul, foarte minuțios explicat totul, unul dintre cele mai bune producții de acest tip. Mi-ar plăcea să existe mai multe filme asemănătoare.

    00
  15. A fost ok mini-seria, dar nu m-as mai uita inca o data. Parca un pic cam grabite anumite scene.
    Am impresia ca americanii nu prea inteleg cum a fost de fapt comunismul, sunt unele scene tipice filmelor americane care m-au facut sa dau ochii peste cap, gen cand ii spune aluia ca il arunca din elicopter, amenitarea minerilor cu pusti etc. Nu era nevoie de asa ceva in perioada aia pt ca toti aveau familii, toata lumea stia ce se intampla daca nu te conformezi.
    Apoi alte mini-drame de genul vai trebuie sa trimitem 3 oameni inauntru ca sa salvam milioane…da, grea decizie. Sau jumatate de episod cu aia cum impusca niste caini si au procese de constiinta. Serios, exista pericolul ca milioane de oameni sa moara si ei vor sa ne impresioneze ca mor niste caini. Baba de la tara care filozofeaza despre Holomodor etc etc
    Nu vreau sa fac „nitpicking” dar mi se pare imensa nota pe imdb. Cinematografia e superba, seria e ok, dar sunt alte serii gen Band of Brothers care mi se par mult mai bune.

    00
    • De acord ca multe lucruri au fost simplificate, din motive cinematografice. Dar nu as fi atat de sigur cu americanizarea scenelor respective, amenintarile din cate stiu se foloseau, uneori chiar se trecea la violenta fizica, era o metoda de intimidare in ultima instanta, o modalitate de a te impune. Iar a te impune era crucial, era adevarata granita dintre competenta si incompetenta. Cercurile puterii nu erau populate de oameni finuti, ci de oameni care ajunsesera sus prin orice mijloace, trebuind sa se impuna unor mase de oameni mai mult sau mai putin abrutizati. Plus ca toti aveau in spate gasti care ii sprijineau, individual nimeni nu insemna oricum nimic. Exista binenteles gasca lui Gorby, dar si gasti ostile cat si gasti vasale care aspirau la puterea suprema asteptandu-si sau provocandu-si sansa. Pana la urma, Uniunea Sovietica nu s-a prabusit din cauza vreunei nemultumiri sau au revolei populare ci din cauza disensiunilor ireconciliabile din cadrul elitei politice comuniste. Mai pecis din momentul in care o insemnata parte a acestei elite a vazut in destramarea statului o oportunitate in a-si apropria si consolida puterea.

      00
  16. A fost un worker de culoare care a participat in echipa Lichidatorilor, din cate stiu. Ciudat in comunism, nu?

    00
    • Igor Anatolyevich Khiryak

      00
    • @Dragosi – ciudatel in comunism insa noi traim intr-o lume stupida. Cautand tipul ala primul link in google e asta https://www.rt.com/news/461078-chernobyl-black-liquidator-hbo/ unde se spune ca producatorii au fost criticati ca nu au distribuit mai multe persoane de culoare in serial. Un film despre URSS in 86 si aia vor mai multe persoane de culoare? Serios, cat de tampit sa fii sa ceri asa ceva, sa concepi asa ceva?

      00
    • well, trebuie sa fii nitel tampit sa ceri negri homosexuali si everei eskimo in fiecare nenorocit de film (pseudo)istoric. dar comunitatea afro-rusa nu e chiar basm si nici macar extrem de redusa. sclav africani au fost importati de toate puterile lumii, inclusiv de imperiul rus. ba mai mult, marele pushkin are niste stramosi nitel … neortodocsi.

      00
    • Ca aveau suedeji destui, nu ma indoiesc, ca aveau tovarasi negri comunisti refugiati din Africa cand lucrurile se imputeau pe acolo sau ramasi dupa studii iarasi mi se pare firesc. Dar ca aveau un numar semmificativ de urmasi ai sclavilor negri importati pe vremea tarului asta mi se pare o perla de bac. Cine ar fi importat sclavi negri si de ce? Nu aveau destui iobagi localnici ieftini? Poate or fi adus unul, doi ca sa decoreze petrecerea unui print sofisticat, dar mai multi e nerezomabil. Nu era rentabil sa-i foloseti la munca, fata de munca ieftina a iobagilor si condamnatilor penal cea a negrilor era prohibitiv de scumpa. Era folosita in America unde populatia locala era pe cale de disperitie si plantatiile de coloniale asigurau o rata a profitului enorma, permitand acoperirea unui cost ridicat al fortei de munca. Dar Rusia era o tara cu economia inapoiata avand rata profitului redusa, se baza tocmai pe costul extrem de redus al fortei de munca. De ce ar fi investit in sclavi scumpi?

      00
    • Existau multe familii mixte, pentru ca in URSS veneau multi studenti de culoare din Africa sau Cuba la studii, iar unii nu se mai intorceau (cam cum se intampla cu arabii la noi).
      @Ventidus: corect, institutia serbiei era mult mai profitabila in Europa decat importul de sclavi din Africa.
      In Americi, unde colonistii alb erau mult mai putin numerosi, era cu totul alta poveste.

      00
  17. Chiar mi-a plăcut, un serial foarte bun. Ar trebui mai multe seriale de genul ăsta. Recomandat celor care suferă după comunism.

    00
  18. @Zoso
    Ai cumva vreo evidență legată de comentatori? Sunt persoane care comentează pentru prima dată aici pe blog? Gen specialiștii ăștia în reactoare nucleare care știu ei mai bine cum a fost, băieți verticali, nu că vânduții ăia de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică.

    00
  19. E puțin spus că-am fost entuziasmat când am văzut trailerul și cast-ul mini-seriei HBO, dar, după ce au lansat-o, a trebuit să mă opresc la al doilea episod, căci este o ficțiune îngroșată destul de nașpa în multe dintre punctele esențiale (docu-dramă, termenul cu care au descris-o ei, e ceva diferit un documentar așa cum e advertorialul față de jurnalism).

    În ultimele luni, m-am tot documentat pe subiectul Cernobîlului, intervievând, printre mulți alții (trăiască Skype-ul) pe Adam Higginbotham, autorul cărții Midnight in Chernobyl, 2019, pe Serhii Plokhii (Chernobyl: The History of a Nuclear Catastrophe – 2018) și pe Sonjei Schmid (Producing Power: The Pre-Chernobyl History of the Soviet Nuclear Industry).

    A ieșit dosarul ăsta: https://mindcraftstories.ro/index.php/tema-lunii/
    E la jumătate, o să-l publicăm integral în următoarele zile, inclusiv interviurile menționate mai sus.

    00
    • @Vasile – am citit, felicitări. Vezi că există online și traducerea carții (maidegrabă o broșură) lui V. Dyatlov, scrisă după ieșirea din închisoare și care spune că vina pentru dezastru este EXCLUSIV a proiectanților reactorului RBMK.

      00
  20. Tot ma intreba lumea, daca intre 2 mai – 6 mai 1986 (cand a venit norul radioactiv) a plouat sau nu in Bucuresti.Cineva mi-a zis ca n-a fost deloc ploaie atunci.

    00
  21. @Cosmin, 7, Mădălin, etc.

    În momentul în care veniți și dați cu pietre ar fi bine să aveți și niște argumente. Mă lovesc de troli pe ale platforme pe care le frecventez. Argumentul suprem al trolilor e că uite ce au făcut ăia și ăilalți. Teste nucleare sau Fukushima, în cazul de față. N-om fi noi p-aici academicieni, dar nici oameni care se informează din fake-news-uri. Prima voastră reacție a fost să arătați cu degetul spre alții. Chiar aș vrea să văd un film asemănător despre Fukushima. Se cam anticipa că va fi un accident nuclear de gradul 7. La „sovieticii” nici tovarășii din eșaloanele superioare n-au aflat că a avut loc accidentul de gradul 7. decât atunci când ăia mărunți n-au mai putut să-l ascundă.

    Ca o paranteză. Tsunami-ul măturase centrala de la Fukushima și generatoarele de rezervă (reactorul a rămas intact) și „presa” de la noi vorbea despre nu știu ce nuntă sau divorț, nu mai știu exact ce rahat. Al doilea cel mai mare accident nuclear din istorie urma să aibă loc și ăștia se ocupau de căcaturi. Bine, nici cu publicul român nu mi-a rușine.

    Deci, ceva argumente care să vă susțină punctele de vedere cum că n-am fost chiar așa cum prezintă comunitatea științifică internațională accidentul aveți? ( Că deja am depășit filmul). Stric legat de subiect și nu de testele nucleare din Pacific, munții Himalaya, deșertul nu știu care din New Mexico, etc.

    00
    • Eu n-am spus nimic de comunitatea stiintifica internationala. Am spus doar ca se confunda un film hollywoodian, cu multi scenaristi buni, cu prezentarea exacta a realitatii. O poveste frumoasa, confundata cu datele istorice.

      00
    • Ok..
      https://www.cdc.gov/nceh/radiation/emergencies/contamination.htm (asta nu e despre Cernobil dar e important sa intelegi diferenta dintre contaminare si radiatie cand vorbesti despre efectele unui astfel de eveniment)…

      https://www.nei.org/news/2019/viewers-guide-to-hbo-miniseries-chernobyl

      https://www.iaea.org/newscenter/focus/chernobyl/faqs

      https://www.iaea.org/sites/default/files/chernobyl.pdf

      Cine ti-e de vina ca citesti doar review-uri la film … Altii stiu si unde e Cernobil pe harta si ce s-a intamplat acolo inainte sa apara serialul…

      00
    • Frumos, link-uri în engleză, link-uri de la AIEA că să pari mai credibil.

      In specificațiile tehnice de exploatare a reactoarelor RBMK sunt doua restricții specifice:
      – nu se funcționează în mod în mod continuu sub 700 MWt;
      – se vor menține în zona activă minim 30 de bare de control;

      Separat de asta, valabil la orice timp de reactor:
      – sistemul de răcire la avarie a zonei active trebuie sa fie tot timpul funcțional;
      – sistemul sau sistemele de oprire de urgență trebuie sa fie activate.

      Ca un rezumat, au fost vreo șapte greșeli care au dus la explozie. Nu le mai țin minte descrierea și succesiunea că a trecut ceva vreme de când am avut treabă cu domeniul. Am avut treabă teoretic, nu practic.

      Dar stai, am citit asta in review-urile filmului :))))

      00
    • Pai nu sa par mai credibil.. Ca alea sunt fapte… Bah, esti prost!? HBO „a uitat” sa crediteze una din surse, filmul e clar o caricatura cu comunisti tipic americani…
      Faptele in sine au ordinea schimbate sau sunt inventate din neant, coaie.. Fapte mari, cum e discursul de final din proces, sunt morti fictivi, luati dintr-o statistica care i-a convenit lui.. Sa fie morti, da-i in pula mea pe aia vi ce au ramas cu probleme, ca nu aia e drama….
      URSS-ul si comunismul e mult mai rau, sistemul era mult mai defect si mai infect… Dar intentionat cred ca scenaristul i-a scris limitari sa arata un sistem general bazat pe minciuna si ascunzisuri..
      Dar da, coaia, daca ti-a placut tie cum au jucat 2 actori atunci asa trebuie sa fie, luati-as creierasul ala infect la radiatii.. Zic altfel sunt Putinist, m-am convertit de 2 saptamani dupa ce nu mi-a mai dat Soros banii…

      Pai tu vi sa-mi spui in mortii ma-ti de bulangiu ca ala ce-a scris „Hangover” stie mai bine decat IAEA?
      Las’ ai auzit tu in podcasturi si review-uri cat de „painfully accurate” ii.. Da’ esti prea prost sa si traduci de pe wikipedia..? Bravo, mah, ia zi… ce mai scrie in manual?

      Pai, boule, astia ca tine il aplaudau pe Ceausescu in ’68… Ca erau incapabili de mai mult… Astia ca tine au iesit in ’90 cu furci si toapoare, s-au speriat cand au gasit masina de scris..

      Imi bag pula, nu mai zic nimic de serialul asta ca n-are rost… Pai toti zic ca inteleg ca-i o fictiune, nu-i documentar, da’ cumva toti au impresia ca asa s-a intamplat frate, cum joaca pixelii aia pe ecran.. Or’ ramas ei putin surprinsi cand au vazut ca ne si invecinam cu Ucraina la nord, inca nu sunt siguri daca era vorbe de Ucraina, de URSS, acelasi lucru? Da’ stai ca ne spun ei cum e cu comunismul, cu democratia, ce sistem…

      00
    • Încă aștept argumente cum că n-a fost așa cum zice comunitatea științifică internațională. Despre cum s-a produs accidentul și ce urmări a avut. În schimb, primesc înjurături. Refugiul incompetenților.
      Cartea de securitate nucleară e bine-merci. Are un capitol despre Cernobîl. Pe vremea aia nu avusese loc accidentul de la Fukushima. Pomenește și de TMI și de alte accidente sau incidente.

      Unde am pomenit eu ceva din film? Ce te-a făcut să crezi că m-am raportat la film când am comentat mai sus? Ce te face sa crezi că am văzut filmul? Înțelegi diferența dintre un film și realitate?

      00
    • Coaie.. Filmul e fals… Nu comunitatea.. ca ti-am dat link-uri de la IAEA.. Esti tampit?

      00
  22. mie mi s-a părut unul din cele mai bune seriale din cele pe care le-am văzut

    00
  23. Destul de slabut pentru standardele de azi; nicio parte a actiunii nu are loc in China, actorul principal nu e de culoare. La naiba, nici macar un personaj secundar care sa fie tranny. Tare dezamagitor.

    00
  24. NOU
    #99

    Unde il putem vedea ? ca mi sa luat de cata reclama ii tot faceti prin online….semn ca sa dat un piscot consistent….

    00
    • hbo go? hbo canal tv, torrent?

      00
    • Vezi că a băgat la oșan împreună cu dvd-urile alea cu România… și nu mai știu cum. Le găsești tu.
      Plm, dacă nici pe un link nu știi să dai click…

      00
    • Da. S-a dat „pișcot”.
      Întreb foarte serios: voi cum pula mea sunteți atinși de idei comuniste? Nu ati trăit în comunism, nu existați pe vremea aia, nu v-ati luat palme peste ochi la timp?
      Cum de se adună atâția idioți care o sug despre „pișcot”, „de ce nu se face și filn despre americani”, „rușii nu erau chiar așa”, „totuși nu a fost chiar un dezastru major, au fost altele și msi mari fără să se faca atat caz…”
      În puii mei, am văzut copil nadcut cu trei degete la mâini, presupus din cauza radiațiilor. Noi fiind o țară cu puțin noroc!
      Ce „ruși”, ba? Ce „dar de ce nu se face film despre americani”?
      Voi credeți că mai contează ce sistem politic e in țara unde se întâmplă un accident?

      Știți de ce s-a oprit cursa înarmărilor nucleare?
      Pentru că, după Bomba Țarului (Tsar Bomb) și-au dat seama ca treaba e fututa.
      Comuniștilor, rușii au avut cea mai mare bomba atomica făcută vreodată. Ați castigat.
      E ok acum, idioților, puteți să vă opriți s-o sugeti?

      00
    • ia gata.. cui nu-i place, bre, minciuna? Adica asta e un film, nu un documentar, dar e adevarat ca altfel sunteti comunisti bah.. firatz ai dracu’ sa fiti de mici Stalinisti sub acoperire..

      00
    • Unda de șoc pentru Tsar Bomb a înconjurat Pământul de 3 ori, a futut nu știu ce strat protector de particule care protejează planeta, iar efectele au durat câțiva ani.
      O bombă atomică. Una.
      Făcută de ruși, să mângâiem comuniștii de pe blogul ăsta.
      După bomba aia au început „tratatele de neproliferare a armelir nucleare”.
      Știți de unde știu cuvintele astea? Pentru că aproape zilnic erau prezente în buletinele de știri ceausiste.
      Cam asta e cu „atomicul”… il doare în cur pe uraniu și pe plutoniu ce sistem politic îl lansează. ;)

      00
  25. Daaaaa, un cacat de serial. Partidul a avut dreptate: propaganda vestica sa întineze partidul și conducătorul suprem… Vai de pula noastră, am crezut ca se mai deșteaptă generațiile care vin din urma, dar văd ca m-am înșelat.

    00
    • Ca unul care se trezea IN CLASELE PRIMARE la 5 dimineața, mergea la coadă la lapte, abia apoi la școală, mă întreb cum de apare copchilaraie atinsă de ideile comuniste.
      „Istoria se repetă”? În era asta, oare se va reîntoarce comunismul?
      Nu că nu aș fi pregătit (am 20 săpunuri în casa, 10 kg de făină, 4kg de zahar, 30 de suluri de hârtie igienică, 10 deodorante).
      Sa știți că nu glumesc deloc, am lucrurile astea in casă.
      M-a tâmpit comunismul, și nu am trăit decât primii 13 ani sub el.
      Uneori simt că trebuie să merg la pdiholog… cum să ai 10 săpunuri în casă!?
      Când văd tineri atinși de comunism… mi se ridică sângele în cap. „La strung! La șaibă!” (Ghe. Dinica)
      Aș face experimental niște județe autonome, să fie comunism acolo. În cât timp vor pleca toți din județele alea?
      FMM comunism!

      00
  26. Până la filmul despre Fukushima, care până la urmă a fost rezultatul unei catastrofe naturale așteptăm un film, măcar documentar, despre Hisashi Ouchi. Google that. It’s terrifying.

    00
  27. uai doamne, chiar nu a inteles nimeni despre ce e serialul asta? despre explozie se stie cam tot ce poate fi stiut pana cand rusii vor publica documentele lor, asa ca e un pic dramatizat. NU despre asta e serialul. oameni buni si oameni rai, prosti, destepti, incompetenti, ticlaosi, eroi, sunt peste tot, chiar daca aici e un pic dramatizat. NU despre ei e serialul (sau doar in mica parte). sistemul bolnav gata sa sacrifice mii, milioane, zeci de milioane de oameni, de-ai lui sau de aiurea doar pentru a-si acoperi propria prostie, incompetenta, ticalosie a fost doar unul. despre asta e serialul. si din nefericire la umbra acelui sistem au crescut si inca mai cresc altele exact la fel. cine nu cunoaste istoria, o va repeta. poate nu cu un reactor rbmk1000, dar un club ars pare un bun inceput.

    mergeti la vot si nu mai votati corupti. mai devreme sau mai tarziu vor muri oameni. multi!

    00
  28. Multi filmeaza 4K „injumatatindu-si” speranta de viata; sau mai bine spus jucand la loteria cu speranta de viata si „sperand” sa castige loteria!
    Nebunia asta cu turism in zone de tip Cernobil nu e chiar sanatoasa… pentru cei care intreprind astfel de excursii.

    Oricand aveti de ales… alegeti sa nu mergeti in astfel de zone!

    00
  29. Cred ca website-ul despre care vorbesti este: http://elenafilatova.com/

    00
  30. Moticiclistul este Elena Filatova.
    Am prieteni care au donat bani, eu cred că am tradus ceva și în română (am uitat dacă am facut-o sau nu).
    Cert e ca am purtat puțină corespondenta cu Elena Filatova.
    Are filme făcute de amatori (părinți filmând copii) chiar in ziua exploziei. Iar pe film se văd „spikes” de radiații.
    Încă nu am văzut miniseria HBO, dar nu știu dacă mă va impresiona msi mult decât filmele REALE, mai mult decât munca Elenei Filatova.

    00
  31. serialul asta e la fel cu varianta de la holyywood la povestea cu Dracula.

    00
  32. De ce crucea rosie americana nu accepta sange de la oameni care au trait 5 ani in Europa din anii 80 pana in prezent ? https://www.redcrossblood.org/donate-blood/how-to-donate/eligibility-requirements/eligibility-criteria-alphabetical/eligibility-reference-material.html

    00
  33. Bunicel serialul.

    00
  34. Creatorul seriei a declarat ca de vor vrea cei de la HBO ar face o miniserie si de Fukushima sau Bhopal (asta ultimul e incredibil).

    00
  35. Tine minte cineva (sau si-a intrebat parintii) daca in Romania a fost anuntata populatia despre dezastrul de la Cernobil? A stat lumea (sau macar copiii) in casa? S-a dat iod?

    00
  36. @maddy: presa din vremea respectiva a relatat evenimentul.
    Ca a relatat timid sau nu (in raport cu standardele de astazi) asta este probabil interpretabil…

    https://a1.ro/premium/cernobil-romania-relata-timid-despre-cea-mai-mare-catastrofa-nucleara-id484501.html

    00
  37. serialul mi s-a parut asa si asa. am trait vremurile alea si am mai si citit cate ceva intre timp.
    decorul, hm, imagini de acasa ca sa zic asa :) cineva pe alt blog zicea ca aia fumeaza in film BT, n-am fost atat de atent.
    in schimb mi se pare ca este plin de speachuri motivationale si multa vorbarie. sunt convins ca asa erau si sovieticii. not!
    la fel, citisem ca primarul din minsk parca a tinut mortis sa tina parada de 1mai. ce vreau sa zic este ca filmul a oferit asa o imagine romantica: gorbaciov a fost din prima de acord sa maseze 600k de soldati, sa intoarca pamantul cu sus in jos, s-a interesat cati vor avea de suferit din armata, etc. Aia au mustrari de constiinta cand impusca cainii. Probabil li se pare o capodopera generatiilor care n-au prins deloc sau care au avut apa calda pe tot parcursul vietii. Eu mi-aduc aminte ca n-am primit iod, ca am stat baricadat in casa ca auzise bunicul la europa libera, ca a baricadat geamurile cu carpe si prosoape. In schimb rosii din gradina am mancat nonstop

    00
  38. Daca era facut de Netflix, bagau 2-3 actori de culoare acolo, o scena gay, cativa pustani, un negru dur, mascul alfa care da ordine si stie tot ce se intampla, un alb straight care e intr-o pozitie de comanda si habar nu are, luand cele mai tampite decizii, etc.

    Va las pe voi sa continuati acum.

    00
  39. De asemenea, ma astept din partea presei leftiste si corecte politic din SUA sa faca gura din cauza faptului ca serialul nu e destul de divers, in sensul ca nu se regasesc minoritati, femei, gay in acele roluri si mai ales in leading roles.

    00
  40. @Vali: Asta e site-ul la care faci referire: http://www.kiddofspeed.com

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube