O fi semn de maturitate sau de bătrânețe?

Zilele trecute am avut tendința să corectez pe cineva care spunea o prostie ușor demontabilă. Și m-am oprit. Întâi pentru că omul pe care urma să îl corectez nu ar fi primit critica și doi pentru că apăram pe burta goală o companie.

Și am zis să îmi văd de treaba mea. Că e mai sănătos. De ce să-mi fac un dușman pe gratis? Pentru ce? În numele adevărului? Lăsaț.

Îmbătrânesc sau mă maturizez?

 

20211205903

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

48 comentarii

  1. Îmbătrânesc sau mă maturizez?
    Si una si alta ! Lupta cu prostii este consumatoare mare de resurse mentale, nu merita.

    Comentariu apreciat.2095
  2. Daca o tii tot asa o sa devii frecventabil.

    Stai sa vezi in 10 ani si apoi pe final sa ne trimiti poze cu pustoaicele cu care iesi.

    Comentariu apreciat.1132
  3. Acelas lucru am patit si eu cu niste colegi de la fotbal si asa cat ne pregateam era ceva de alegeri si zice unul ca ce bine este in Ungaria ca Orban a investit in sport si in familie si ca da 33 mii euro la familiie noi imprumut ca sa faca copii si multe alte chesti.
    Am vrut sa zic ceva dar m-am abtinut.
    Eu zic ca deja societatea este mult prea fracturata, si nu mai tine de educatie / cultura etc. Deja imi este indiferent de ce primar , premier, pardid , presedinte iese.

    Indecis. Tu ce zici?3121
  4. Trist! 😁

    197
    • Cam da si nu-i de ras. Din pacate, se numeste resemnare. 🙁

      Comentariu apreciat.413
    • Pe de o parte, când renunți la ideea că poți schimba lumea, nu mai ești tânăr, pe de alta maturitatea are avantajul că te învață că nu se poate face binele cu forța. Aici depinde foarte mult de motivarea interioară. De ce simți nevoia să corectezi omul care greșește? Pentru orgoliul propriu sau pentru binele care rezultă?

      Comentariu apreciat.432
  5. NOU
    #20

    nenea, nenea…

    Comentariu apreciat.402
  6. Ai ajuns în momentul în care îți alegi bătăliile.

    Comentariu apreciat.690
  7. NOU
    #22

    Marele filozof Keanu Reeves a spus:
    ”I’m at the stage in my life where I keep myself out of arguments. Even if you tell me 1+1=5. You’re absolutely correct, enjoy.”
    Chiar nu are rost să te mai stresezi dacă știi că omul nu poate să primească un sfat/o critică. Te-ai certa cu el.

    Comentariu apreciat.963
    • Keanu are fck you money, de aia își permite să fie așa zen.

      Comentariu apreciat.4413
    • Oamenii vor sa aiba dreptate atunci cand iti vorbesc, cu cat au ego ul mai mare cu atat sunt mai atasati de dreptatea pe care o au. Dreptate care poate sa fie reala sau inchipuita. Cand ego-ul ti-e mare, incerci sa ii convingi si pe ceilalti ca ai dreptate chiar si atunci cand nu ai, ai sa schimbi scenariul din mers pentru ca vrei sa cazi in picioare.
      Keanu e zen pentru ca e budist.

      172
    • Eugen – Keanu e un pic altfel de om.

      165
    • Da, bogat la un nivel la care nu ii pasa ce gandesc altii absolut deloc pentru ca nu il afecteaza.

      Si nu ma lua cu religia, aia e o extensie a lui, a personalitatii lui, nu e motivul pentru care este asa cum este. Desi Budhism-ul e teoretic impotriva violentei de orice fel, sunt o multime de situatii in care au folosit invataturile lor pentru a justifica violenta impotriva altora. Cam la fel cum au facut si crestinii si alte religii de-a lungul timpului.

      182
    • Nu ai nevoie de bani sa nu iti pese ce gandesc altii despre tine, chiar daca tu crezi altfel. Nu toti cei bogati sunt zen. De ce crezi ca in cazul lui e vorba de bani?

      40
  8. well, aici sunt.
    in domeniul in care lucrez, de mai bine de 20 ani am avut abordarea asta:
    – eu cred ca nu e bine asa, e mai bine asa, pentru ca uite am vazut pe pielea mea ca nu e bine, hai sa facem cum propun eu, uite am mai facut, iese asa
    – oamenii, fiertii ca le demontezi planurile, nu da bine la management, e mai destept asta ca noi
    – eu om bun de credinta, pierd lucrarile pe banda rulanta, baietii buni tac din gura, castiga lucrarile, fac rahatul cerut de client. ghici ce, nu merge
    – revenit la mine, hai sa reparam, dar nu mai am bani, trebuie ceva ieftin si foarte bun

    intre timp, mi-am facut foarte multi dusmani, ba ca sunt eu destept si le atrag atentia, ba ca nu vreau sa repar ieftin.

    am decis sa nu imi mai fac dusmani. daca omul insista pe tema lui, refuz sa ofertez.
    am castigat clienti, care au inteles ce fac si imi cer mie sa le spun cum e mai bine. dormim toti linistiti toti

    pacat ca trebuie abordat asa, dar csf, n-ai csf

    am invatat sa tin la sanatatea mea mentala, si sa ii tratez pe clientii buni si mai bine, decat sa imi toc mintea cu toti nebunii, fara sens.

    Comentariu apreciat.632
    • Total adevărat. Eu la anteriorul loc de munca am făcut același lucru. Am găsit greșeli, etc și am zis hai sa le dau idei de eficientizare BLA BLA. Cine a ieșit prost? Eeeeu.
      Și de atunci m-am învățat minte. Acum am inceput un altul, unde la fel, am găsit scurtături pentru câteva chestii. Naiba le mai spune ceva. O sa folosesc respectivele descoperiri strict pentru mine și pa!

      Comentariu apreciat.301
  9. Cred ca e semn de baranete. Apare lehamitea sa te mai contrazici cu altii. Eu unul sper ca din alea 10 „certuri” care deriva dintr-o discutie cu un fanatic pe un anume subiect, macar 1 din idei sa ii puna putin convingerea la indoiala.

    Nu avem fiecare dintre noi lumina absoluta, dar impreuna putem bajbai pana o gasim.

    115
  10. Suntem prea radicalizați online, probabil și pandemia a avut un rol în asta, nu îmi dau seama. Evenimentul ăsta oarecum traumatic pentru unii ne-a strâns în grupuri și grupulețe unde ne sprijinim unul pe altul, iar când ieșim din bulă și ne confruntăm cu alte idei riscăm să reacționăm mult prea agresiv.

    Deși sunt un troll bătrân și trist, cum m-a numit Galos – fac asta de prin 2003, mi s-a cam luat să îi corectez pe toți idioții mai ales cu algoritmul Facebook care te banează aproape instant că îi explici unuia unde greșeste, dar nu e în stare să scoată scam-urile de pe platformă. E un pic de „oare merită să îmi pierd timpul cu ăsta?” combinat cu „iar îmi iau ban 7 zile dacă îi spun că e prost” și ceva mai multă oboseală. Așa că intervine lehamitea și o lași așa. Că de blogging nu mă mai apuc a zecea oară.

    203
  11. Nu pare semn de bătrânețe, că majoritatea celor bătrâni din jurul meu sunt niște arțăgoși atotștiutori.
    De maturizat nu știu ce să zic…
    Poate bei mai puțin alcool și nu îți intră rapid cheful de scandal:))))
    Numa’ zic.

    Comentariu apreciat.392
  12. Fii ca si Carla’s dream, ca si Smiley Omul pe care il intreaba lumea in mesaje cu ce kkt se spala pe cap, CU HEAD AND SHOULDERS:)))) AHAHAHAHAHHAAH asa zice el, ca toti de la Global Records. Nu e voie sa ai o parere despre nimic, fii Yes Man si caseriile companiilor vor fi tot timpul deschise.

    153
  13. Depinde mult si de cum corectezi.
    Daca o faci de pe pozitia „ce prost esti sa crezi/zici asta!” este inutil, chiar daca ai putea avea dreptate.
    Daca o faci mai cu duhul blandetii, cu niste argumente simple si clare, acceptand ca poate nu vei avea succes, fara ca acest lucru sa te irite prea tare si fara sa-l dispretuiesti din acest motiv pe om (dispretul se simte imediat!), cred ca macar poti planta o indoiala in mintea respectivului.
    Ajuta mult sa te gandesti ca NU esti mereu ala destept care stie mai bine, toti suntem, cel putin ocazional, prostii incuiati.
    Nu se aplica la discutiile online cu necunoscuti. Acolo nu trebuie investit nici timp, nici efort.

    199
  14. Cel mai simplu e sa te intrebi: de cate ori te-a convins unul mai destept decat tine sa-ti schimbi o parere? Sansele sa convingi tu pe altii sunt cam tot pe-acolo.

    Comentariu apreciat.304
  15. Nu. Nu esti mai destept sau mai intelept decat erai acum 20 de ani. Batranetea mi se pare ca aduce doar oboseala, nu intelepciune. Pur si simplu nu mai ai nervi si chef sa mai combati oameni sau idei.

    212
  16. Dacă spui lucrurile pe nume, oamenii ce vor să audă / știe adevărul vor fi lângă tine și te vor respecta. Dacă nu zici nimic, ca să nu ofensezi proștii, încuiații, oamenii fără educație și rațiune, o să fii blestemat să fii înconjurat de ei. Acum depinde ce vrea fiecare. Doar că drumul adevărului și al realității e mult mai greu decât al minciunii și iluziilor

    192
  17. Sper sa ajung si eu la maturitatea in care sa-mi pot tine gura…

    113
  18. Ambele. E bine, cred eu.

    42
  19. Am fost multi ani pe linia asta de „choose your battles”, nici eu nu vreau sa intru in certuri fara miza, sau din care singurele rezultate posibile pt mine sunt de a pierde. Dar observ mai recent ca unii oameni daca identifica faza asta la tine, or sa caute sa o exploateze. Daca te stiu de non-conflictual, isi umfla ego-ul la tine aiuristic, doar ca sa se simta ei mai cocosi, si pt ca stiu ca n-o sa le dai peste nas. Asa ca nu stiu care e directia ok, pendulez. Poate e despre a fi non-conflictual dar sa nu o declari public…? Dont know.

    190
  20. NOU
    #43

    In general sunt rau cu lumea. De exemplu, cand cineva imi zice ceva care nu-mi place, le replic, in japoneza:

    YAKOYU KUTAWA

    sau

    YAPULA KUKANA

    si lumea ma lasa in pace.

    Asta inseamna sa fii zen cu adevarat.

    915
  21. Cred că ambele.
    Și eu pățesc asta, tot mai des în ultima perioadă, și-mi spun: pentru ce? Lasă proștii să fie proști în continuare, nu-i deștepți tu dacă le atragi atenția că-s proști.

  22. Lupta cu prostii trebuie dusa pt ca daca desteptii renunta in cativa ai ei vor fi prostii

    64
  23. eram la cineva in vizita, a pus mancarea pe masa rece … pentru ca „cuptorul cu microunde dauneaza sanatatii”. (zise bucatareasa)
    Mi-era foame si sotul bucataresei imi era prieten bun.

    81
  24. Lasatul prostilor sa abereze cat vor ne aduce in situatia in care idiotul satului care spune doar prostii e ales lider de opinie.

    Si vedem asta peste tot, de la „Zelensky criminalul vrea sa omoare ucrainieni si d-aia a pornit razboiul”, la „UE si oculta mondiala vor sa extermine populatia, d-aia avem chemtrails”.

    153
  25. E una din ideile expuse si de Dale Carnegie in cartea lui renumita, carte pe care ai trecut-o la sectiunea „de evitat”.

    Devii ceea ce se chema in vremuri medievale „inteleptul satului” :) Unde erau mai multi, alcatuiau Sfatul Batranilor.

    110

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Euro2024



Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la de la Aceeași Mărie.