Ha ha ha! Sectorul imobiliar are nevoie de ajutor!

Dezvoltatorii imobiliari, firmele de construcţii şi toate domeniile în care există un grad ridicat de îndatorare. În loc de soluţii pentru aceste sectoare, avem reacţii aiurite, de sprijin a bursei, în condiţiile în care piaţa de capital este o soluţie marginală în România”, a declarat luni Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Vai de noi, sectorul imobiliar e in groapa!

Bine! Foarte bine! Daca nu se caliceau la preturi, poate acum aveau vandut totul. Ca pretul cimentului a ramas la fel, plus se iau discounturi pentru cantitati, deci nu s-au scumpit materialele atat de mult incat sa justifice cresteri de 50-300%.

Hotnews are un reportaj despre mai multe ansambluri neterminate. Care e la fel de misto ca articolul de mai sus. WestPark trebuia sa se dea in folosinta in august sau septembrie din cate imi aduc aminte, dar e de bine, cica mai e doar un apartament nevandut. Primavara Ghencea arata ca acum 3 luni, semn ca s-a muncit serios toata vara, plus ca zona e vai de ea, privelişte catre mortaciuni si ciulini. Si cireasa de pe coliva imobiliarilor:

“Quadra Place – Politehnica, de vanzare apartament 3 camere confort LUX, suprafata 99 mp, etaj intermediar, loc parcare, liber, se accepta credit, finantare banci. 232.000  euro, pretul include TVA”

230.000€ pentru un apartament de 3 camere in Militari. Apartamentul vine mobilat complet, puteti opta pentru un sistem de alarma sofistica, un ciobanesc de paza, o servitoare orala de 16-18 ani (de la T.V., ca tot e aproape), ale carei servicii sunt incluse pentru 5 ani, 2 locuri de parcare pentru masina, sala de fitness cu acces gratuit, 300gr. marijuana, si o aparitie total gratuita la revista “prosti care cumpara apartamente la preturi umflate, in timp ce noi ne plangem ca sectorul imobiliar e in criza”.

De 200K imi cumpar in Berlin unu (87mp), doi (tot 87) sau in Orlando, USA ditai vila, asta daca nu imi place cea din Vancouver sau din Costa Rica.

via balonu

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

39 comentarii

  1. Eu astept cu nerabdare crahul imobiliar sa imi pot lua si eu casa… :)

    00
  2. same here :)

    00
  3. bai, nu mai ziceti asta, ca nu mai vine crashul. Eu ma gandeam ca daca vine, sa imi iau vreo 2-3 apartamente, sa am. in unul sa stau singur, in unul cu nevasta si copiii, si in unul cu amanta :D

  4. Heh, asteptati voi mult si bine; dezvoltatorii fac exact ce trebuie pentru a tine preturile sus: nu mai construiesc nimic. Va exista oferta exact pentru cererea reala, omu’ cu banu la purtator si nu chibitul de pe margine.

    00
  5. Yee-ha! Bula imobiliară, bul-bul, bul-bul
    Se sparge încet, bul-bul, bul-bul,
    Imobiliarii o bulesc, bul-bul, bul-bul.

    Ah, poate vom avea şanse şi noi ăşti’ mai tineri şi fără moşii moştenite de la moşi să ne cazăm permanent pe undeva. Totul îmi aduce aminte de discuţia asta.

    00
  6. @J.Mihai: la ce iti mai trebuie bai piscina daca ai marea aproape? burghezule! Ai uitat cand mancai salam cu soia! huo!! :P

  7. S-au scumpit si materialele fata de anul trecut:
    – fier pt armatura 2.45 RON/kg in iunie 2007 si 4.50 RON/kg in iulie 2008
    – ciment: 20 RON/sac in iunie 2007, 24 RON/sac in 2008
    Tot nu se justifica o crestere mai mare de 20-30% la o casa in rosu

    00
  8. Impreuna cu o agentie am dezvoltat un site de imobiliare pt State. In fiecare zi fac update-uri si ma minunez cum pretul unei case in Miami ajunge cat o cutie de chibrituri ce sta sa cada din Bucuresti.
    Problema apare din concurenta romaneasca guvernata de „capra vecinului”. In US orice agent imobiliar are dreptul sa vanda orice proprietate care e sub contractul altui agent, la final impartind acel procent din vanzare. Toata lumea e fericita, vinzi mai mult, vinzi mai repede si desi castigi mai putini bani/proprietate castigi mult mai mult datorita cantitatii.
    Acum sa auzi in Romania ca o agentie lasa o proprietate din gheare sa fie vanduta de altcineva. Suntem inca prea fuduli si avari iar asta ne incetoseaza privirea de ansamblu.
    Astia sunt afaceristii romani, abia acum ii vedem in adevarata lor splendoare de business men.

    00
  9. Aproape ca m-am inecat cu un covrig cand am vazut pretul asta…

    “Imobil nou, finalizat situat in imediata apropiere a B-dului Expozitiei, la 2 minute de Piata Presei Libere. Apartamentul de la parter are o suprafata de 121mp la care se adauga o curte exclusiva de peste 91mp. Complet finisat. Disponibil imediat. 431.000 euro”

    cine se baga?

    00
  10. Speranta lu’ domnu’ Pogonaru are legatura cu faptul ca guvernul Spaniei a lansat un plan de 3 miliarde de euro pentru sprijinirea dezvoltatorilor imobiliari: http://standard.ro/

    00
  11. Nu mai retin unde citisem ca pretul unui apartament dintr-un oras mare de provincie de la noi, cca 70-80.000 euro echivaleaza cu pretul unei vile pe malul oceanului in Brazilia, intr-una din statiunile de top de acolo. Vila venea impreuna cu piscina, evident.

    00
  12. Robintel, gasesti si mai ieftin :)

    00
  13. GabiT, s-a scumpit cimentul ptr ca Lafarge si Romcim practica monopolul pe piata. Costul sau real este sub 50%, iar ptr companii de dezvoltare in nici un caz nu va fi la pretul cu care il achizionezi tu

    00
  14. Eu inteleg sa marim contrastul pentru a arata ca avem dreptate, dar oare nu sunteti satui de comparatii idioate?
    De ce comparam un apartament in Bucuresti, unde esti la cativa km de locul de munca bine platit care ti-a dat bani pentru achizitia locuintei cu:
    – sudul Frantei (nu se mentioneaza oras), unde nu stiu cate firme iti pot oferi 2000 de euro pe luna sau au o marime suficienta pentru a iti permite evolutia in cariera.
    – nu stiu ce plaja din statiune prin Brazilia sau 3 case si 2 lacuri in Florida etc., de la care, cu siguranta, faci 2 ore pana la munca si nu din cauza aglomeratiei.

    Oamenii care isi permit sa locuiasca si sa faca bani in puncte departate de orasele mari sunt deja plecati acolo, in mare parte.
    Si astazi va puteti face o casa linistiti in oricare din localitatile de pe DN1, sa zicem cu banii de pe un apartament amarat din Bucuresti. De ce nu o faceti?

    Pur si simplu, mi se par puerile aceste comparatii si arata cat de „adanc” gandesc cei care scot asemenea ineptii pe gura.

    00
  15. @Zoso
    Ar trebui să faci un sondaj pe site să întrebi publicul în cât timp crede că se va sparge bula imobiliară.

    Nu trebuie să te duci în SUA. La 230,000 de euro îţi iei casă în sudul Franţei tăticu. N-ai ce să compari cu zona aia. Este absolut beton.

    00
  16. Cum ziceam si in alta parte: in Bucuresti preturile nu vor scadea sensibil atat timp cat task-ul gasirii unui job potrivit (ca bani si ca specialitate) pentru un absolvent de facultate cu ceva experienta in munca este si continua sa fie „foarte simplu”.

    00
  17. Pui gresit problema; sau poate nu m-am exprimat eu bine. Ideea e ca in Bucuresti doar cine nu vrea sa munceasca nu-si gaseste locul, exista pozitii pentru toti, de la retarzi si mediocrii pana la oameni cat de cat competenti. Salariile sunt cum sunt insa de bine de rau ele trag media pe economie in sus. Intr-adevar insa daca ai cap si multa experienta optiunea Bucurestiului nu mai e de fapt o optiune :P

    00
  18. nu-mi vine sa cred…la oferta dn orlando…..pai dintr-atata imi vand si eu casa si plec….ce dreaq sa stau aici cu toti rromasii cand ma pot balaci in piscina si sa servesc placinte cu d-na smith, sotia ofiterului de credite din orlando…..frate, chiar e pe bune, nu sunt cecomisioane si ate labareli?

    00
  19. cãcaţii ordinari… in loc sa se recunoasca invinsii sa dea faliment ei vor mai mult… si inca de la stat…

    00
  20. @Mihai

    Eh, la 230.000 ai de unde alege. Una decentă o iei pe la vreo 150,000.
    Cred că trebuie să menţionez: la 230,000 de euro ai şi piscină şi grădină şi garaj şi ce-ţi mai treceprin cap, în afară de propriul domeniu de vânătoare. Un palat cu domeniu de vânătoare (13ha), măgari (nu mă întrebaţi de ce, am văzut şi eu la TV), piscină imensă, parcare, garaje, vreo 14 camere, 2 bucătării, 4 băi, salon (un fel de living, dar mai mare), mansardă (se poate transforma în locuibilă), etc etc etc era 1,500,000 de euro. Cât trei împuţiciuni de-alea la 400,000+ de scria cineva mai sus.

    00
  21. Dane, esti tampit sau doar te prefaci? Salariu mediu in Franta este 1300 euro. Nu-ti trebuie multa osteneala ca sa poti castiga acei 2000 euro in orice oras de provincie din franta. Ai dreptate, nici eu nu as compara Caracal cu Perigueux, spre exemplu, doua orasele din sudul tarilor comparate, unde poti cumpara locuinte la preturi similare…. La fel cum nici Bucurestiul nu l-as compara cu Parisul, in conditiile in care in Buc dai pe un apartament mai mult decat pe unul in Paris, Madrid sau Berlin ( si te rog sa nu compari un apartament din militari cu unul din arondismentul 6) Bucurestiul, fata de ce ofera ca nivel de trai, are preturile umflate de cel putin 3 ori.

    00
  22. @Alex: ai dreptate. Unele comparatii sunt cam trase de par. Ar trebui sa ne uitam la New York, Los Angeles, San Francisco, eventual mai aproape de noi, la Moscova (care e un oras scump :-D).

    @Robintel: asta zic si eu. N-au decat sa dea faliment daca nu s-au bazat decat pe lacomie si specula.

    00
  23. Ce nu scrii tu in articol e altceva, apartamentul unu : APARTMENT ON 4th FLOOR OF HISTORIC BUILDING FROM 1875 si la apartamentul doi : Construction Year: 1875
    Asa ca ia-ti tu acolo si da 200.000 EUR pe el.

    00
  24. @Alex

    :)) Americanule. Crezi că dacă omul nu-şi permite să-şi facă o casă la marginea drumului îşi va permite să cumpere un apartament la 300% din valoare?

    00
  25. @Dan

    Spune-mi cât de simplu este. Că vin şi io în Bucale.

    00
  26. @Dan

    … şi aici intervine drama…

    Dar să revenim la subiect: merită ajutat sectorul imobiliar? Eu spun că nu. Să se descurce cu banii pe care i-au ăcut până acum. Dacă nu se descurcă, foarte bine. Să dea faliment. Vor veni alţii, ceva mai chibzuiţi.

    00
  27. @Chriscross

    Nu e ciudat cum îi apucă pe toţi înainte de campanie? Întreb şi eu…

    00
  28. @Radu

    1. Spania are de unde.
    2. Cel mai mare dezvoltator cu probleme pe acolo e unu care a băgat vreo 1,5 miliarde de euro, dar nu l-o dus capul. Ăia au construit mai mult decât se poate construi. Cu mult mai mult. Ăla mare şi cu probleme are 100,000 de apartamente. În plus. Prostia se plăteşte şi aşa mi se pare normal.

    00
  29. @Răzvan

    :)) Aşa, şi dacă este din 1411, 1 Ianuarie, care este problema? :)) Este modernizat complet, etc etc etc. Crezi că astea făcute la normă îs mai bune?

    Dacă îi aşa de ce stau toţi magnaţii în case din triasicu’ inferior? De ce nu-şi aiu de-astea moderne?

    Hai hai cu falimentu’
    Că nu s-a-ntărit cimentu’,
    Şi nu plânge ca dementu’
    Că nu te mai vrea clientu’…

    00
  30. @Razvan: sefule, eu stau intr-o cladire din 1927. nu sunt ca ale noastre.

  31. pretul materialelor a crescut semnificativ, am prieteni care se plang ca anul trecut vecinii lor au construit casa cu gard cu tot cu 60 mii eu si ei cu 100 bagati pana acum nu reusesct sa duca la capat treaba! hai sa iti dau si preturile de la quadra 2- 3 camere suprafata totala construita minim maxim 88.20 91.30 pret minim maxim 109.629 146.613 -preturi orientative fara T.V.A
    (le am pt ca le primesc pe mail de la dezvoltator de cand am achizitionat un ap de la ei acum un an ca fraierul si nu am asteptat spargerea bulei pe care o asteapta tot romanul! ce prost am fost! as fi putut sa imi iau si eu un ap de 140 mii cu 60mii acum ) l.e conargul chiar e un dezvoltator serios, nu „ie” turci e romani! vezi cum decurge constructia la http://www.rasarit- de-soare.ro si parerile celor de la quadra 1 pe forumuri

    00
  32. @nicholas: e vorba de constructii industriale. nu de „mai iau 2 saci de ciment, ca sa mai asfaltez si garajul”

  33. in Budapesta cu 230mii iti cumperi doua apartamente noi si mai raman bani, nu am acu link dar se vand apartamente noi cu pret de 1000-1100 metru patrat. Si daca nu ma insel Budapesta are 3milioane de turisti pe an fata de Bucuresti 60mii.

    00
  34. @zoso: unu=doi. Adica e acelasi apartament, in ambele anunturi, cu 10k mai ieftin la al doilea anunt.
    despre immo in ro – odihneasca -se in pace.

    00
  35. e naspa casa aia din vancouver, tre’ sa treci cu feribotu’ pe continent ….. iti dai seama, frustrare, timp pierdut, benzina scumpa …. plus nu vezi ca e in mijlocul padurii ? ce fel de viata sociala crezi ca poti avea acolo ? :P

    00
  36. @canadianu’: nu si daca esti zoofil :-) adica iubitor de natura

    00
  37. De ce ai dat Bucurestiul pe un oras din Germania?

    00
  38. @zoso:

    Si de ras, dar si de plans…(de unii/ altii).
    Ex: sunt oameni care au dat 125.000 de euro pe 2 camere in Crangasi in ianuarie 2008 si platesc rate 40 de ani…Cat sunt azi 2 camere acolo…? Dar cat vor fi dupa 1 octombrie?

    Fatuci si baieti destepti dintre participantii la piata imobiliara au tinut-o „pe a lor”, intr-o directie…comandata, „pe interese”. Nici statul nu s-a rupt in fuguri decat cu „crestere”, la nivel de pret (si) in imobiliare (sau mai ales) etc, curgea lapte si miere din supraevaluare. Toti, inclusiv statul (si BNR s-a laudat cu valoarea din evaluarea imobilelor sale actuale) se gudura de boom-ul economic si cresterea „valorii” sale din evaluri imobiliare ale activelor sale, raportari „la norma” etc.
    Cui i-a mai pasat de logica si normalitatea evolutiei unei piete imobiliare, in genere, in sensul ca dupa „in sus” (la noi, PREA in sus!), urmeaza totdeauna „in jos” (posibil, cu aceeasi amploare, dupa 1 octombrie si in viitorul apropriat)?! Cine sa ia in calcul si recesiune posibila economica sau criza potentiala mondiala, vulnerabilitate etc? Piata imobiliara e volatila si vulnerabila, dar acestea n-au fost luate in considerare nici de stat, nici de poplatie, pana de curand.

    La noi, cand e…avarie sau dupa dezastru, toata lumea se trezeste. Ca la inundatii.
    Ce e bine si de remarcat e ca romanii nu mai sunt chiar atat de prosti cand cumpara o locuinta. Se vede si…se simte. Ceea ce e bine.

    @NEOX:

    …trebuie sa mai ai si CU CE sa cumperi, dupa „crahul imobiliar”. Sa nu uitam ce probleme mari sunt in Spania s.a., tari din UE, din scaderea pietei constructiilor, a celei imobiliare. Sunt consecinte directe economice, dar si indirecte, piata munci etc.

    @ ARHI:

    Sunt solutii: in sudul Romaniei, se importa masiv orice de la bulgari, pentru constructii, mai ales ciment la pret mult sub cel „romanesc”. Casele din judetele Constanta s.a. se incalzesc cu lemne bulgaresti iarna etc.
    Alta solutie ar fi interventia statului in monopolurile create in Romania: petrol, ciment… Dar interesele si politica…

    @Robintel & Radu:

    O avea Spania de unde… Ca si America, acum, cu criza puternica, generata in principal de acordarea de credite nesustenabile a fi achitate de catre beneficiari etc.
    Problema e ca banii din astfel de dezvoltari „o taie” din Romania, finalmente. Cu exceptia unora dintre impozite (la vanzarile notariale, pe salarii eyc), piata fortei de munca si a economiei pe orizontala generate de constructii/ dezvoltari imobiliare. Si atunci, ce si cui „sa dai”? E nevoie de locuinte inca, nevoia este inca mare.

    Sa nu uitam, totusi, ca suntem in economia de piata…

    O mentiune: la noi sunt destui dezvoltatori spanioli. Sunt unii care au intrat in colaps in Spania si, corespondentul romanesc si-a schimbat…numele etc, ca sa nu fie afectat (am postat asta mai de mult…).

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile