O seară cu muci la Enescu

scris de Dragoș

Citeam despre ‘turismul la vârsta a treia‘ deunăzi și m-a pălit corelația. Zic “pălit” pentru că sunt vasluian de capitală, cult nevoie mare.

În viața mea de tânăr inginer am mai fost de câteva ori pe la Sala Radio, pe la Ateneu, pe la Sala Palatului. Nu mă omor, dar o dată pe an mai ajung. Ultima dată la Radio mi-a plăcut Stravinsky – pentru mine un declic al muzicii de filarmonică. Așa că am făcut rost de bilete pentru luni de pe un site reputabil de combinații și m-am dus cu mândra de mână la concert, să-i arate moldoveanul unde e toporul lui Mahler la festivalul lui Enescu. 

Bașca în sectorul A: cea mai bună acustică, cea mai bună companie, pompă, circumstanță și rășini. Parcăm, intrăm.

Imediat apare un prim augur numărător de ouă: Adrian Năstase în carne și oase, salutându-se și pupându-se cu spectatorii, zece rânduri mai în față. Seara nu avea să fie bună.

Mă înfig în scaun, îmi pup consoarta. Îmi șterg sudoarea frunții, că doar nu e posibil să climatizezi o sală de concert într-o zi decentă de toamnă. Sunt nervos și transpir.

Mă foiesc, caut o poziție bună, mă pun picior peste picior, dau cu genunchiul în scaunul din față. Tragedie: în fiecare scaun de pe vremea lui Ceașcă sunt niște găuri pentru niște foste difuzoare, acum acoperite de un grilaj steampunk cum nici în Fallout 4 nu găsești, strânse de Dorel cu niște holzsuruburi. Holzsuruburi lăsate 2 mm în afară, că "n-a mai intrat, sefu’", îndeajuns încât să îmi rupă blugii (v-am zis că-s vasluian) fix în genunche. Levi’s 0-1 Sală Palatului. 

Dau niște morți în gând, ca-n societate, și aștept să înceapă. Trag ăia de arcuș de două ori pe Ravel și suntem pe drumul cel bun, zic eu. 

Nimic, nene. Nu începuse concertul, începuse porcaiala. Tusete, strănuturi, sughițuri, horcăieli, grohăieli, coptură galbenă. Ziceai că ești la Viena de Crăciun și că Dr. Evil a reînviat gripă spaniolă. Eram pe salon la pneumoftiziologie. Ulterior am simțit și un vânt din ăla cum numai în avion mai simți, dar măcar a fost pe silent. Ceva deosebit, amețesc de plăcere.

Se termină repede Ravel, începe Beethoven. În dreapta mea, o cucoană norvegiancă, olandeză sau evreică, una din trei, că vorbea cu h-urile alea aspirate. Nu neapărat grasă, dar în etate și solidă. Și o invidiam: eu nu pot arunca vocea din diafragmă, gros și ultra-bărbătesc, dar ea putea tuși cavernos de auzeam ecoul reflectat din celălalt capăt al sălii. Plămânii implodau, uragan categoria 5 la ieșire.

Nici măcar nu exagerez; a tușit prima oară (din multe) de am avut o extra sistolă. Mi-a percutat toracele și am crezut că am găsit, într-adevăr, nota maronie.

Văzându-mă într-o stare de apoplexie, prietena se oferă să facem schimb de locuri când se termină Beethoven, dar mă anunță că în spatele ei e o doamnă care își trage nasul. Nu mor, hai să încercăm.

Începe Stravinsky. Dezastru: sniff sniff, snort snort, muci în gât, muci în nas, muci înghițiți. Bun, înțeleg, ai 65-70 de ani și fumezi, nu îți mai pasă de viată, da’ cu mine ce-ai avut? Mă întorc o dată pe diagonală, mă uit cu coada ochiului. Mă întorc de două ori. A treia oară mă întorc la 180 și mă uit fix în ochii ei. I looked that woman into the windows of her soul… degeaba.   

A patra oară m-am întors și i-am întins un pachet de șervețele, pe care le-a refuzat. Nenorocire: mă sincronizasem cu mă-să (85+), care îi întinsese și ea o batistă crocantă și care a simțit pe loc nevoia, în mijlocul concertului, într-un intermezzo, să îmi explice cu vocea unei bunici care nu mai aude bine: “she asked me, not you”. 

Am crezut că se întoarce dirijorul. Nu auzisem niciodată o voce solitară într-o sală atât de mare. Intrasem în pământ.

Norocul meu a fost tocmai bătrâna, care mi-a oferit epifania serii și mi-a făcut cadou restul concertului. Am realizat atunci că nu mai conta, atinsesem deja nadirul si mai rău nu se putea.  Ăla a fost momentul în care am început să mă bucur de ultimele 20 de minute de Stravinsky. Am blocat totul în afară de scenă și am reușit să mai salvez ceva și pentru mine.

Se termină și Stravinsky.

Probabil lumea s-a simțit foarte bine. De asta dirijorul a fost nevoit să iasă și să intre pe scenă de 7-8 ori. Am mai văzut două trei bis-uri, dar aici, pesemne, a fost ceva deosebit.

M-am plictisit de aplaudat cum s-a săturat ursul de ghinde. A, că nu s-a ridicat nimeni în picioare e cu totul altă discuție; probabil a fost frumos, frumos pentru 8 bis-uri, dar nu pentru un ridicat respectuos. 

Mi-a părut rău pentru orchestră și pentru munca lor. 

De ce nu a fost afacere 300 de lei în loc de 400, cu doua zile inainte de concert cand era sold out? Pentru că am luat niște bilete ale unor turiști care nu au mai ajuns, și am aterizat într-un grup de străini bătrani, care nu mi-au lăsat impresia unei minime decențe. Unul dormea,  alta se mucea, alta tușea, mai toți vorbeau și șușoteau, alții erau aduși scaune cu rotile. Erau dezorientați, băteau cu pamele în genunchi când prindeau ritmul, ba am fost chiar întrebat dacă vor fi proiecții și filme, când au văzut ecranul mare cu led-uri.

Nu sunt arogant în tinerețea mea, dar cum spunea Vali, ce sens are? Suntem noi intrușii aici, că “nu intelegem” concertul și că muzica asta nu ne ocupă predominant preferințele? Sau sunt ei într-o impostură, că vin din obligația că “asa se face” și că “abia de la o vârstă  incolo” ajungi să apreciezi lucrurile mai fine în viață? Sunt eu nesimțit că mă întorc la o femeie să-i dau să-și steargă nasul, sau e ea că nu o interesează că problema ei poate deranja?  

Cu un gust amar, cu banii dați și cu pantalonii rupți, am conchis in doi că  poate nu suntem noi nelalocul nostru și că trebuia să ne bucurăm de concert, de muzică, de munca imensă a unor oameni. Frank Peter Zimmermann e un robot de cântat la vioară, iar Royal Philharmonic Orchestra e un trofeu al unor sute bune de ani-om de muncă, iar pentru asta am fost foarte recunoscători. 

Cu restul, însă, trebuie să ne obișnuim.  

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

48 comentarii

 1. Am râs, dar mai apoi am început să plâng.
  Bine punctat, Dragoș!

  00
  • Am aflat doua lucruri: 1: moldoveanul s-a dus în blugi la concert, 2: Levi’s sunt de proastă calitate.

   00
  • Si in ce ai vrea sa te duci? Ca nu esti la curtea regala din Viena. Pui o pereche de blugi, o camasa, un sacou si o pereche de pantofi si aia e. Ai fi surprinsa sa afli ca la astfel de evenimente lumea se imbraca casual, depinde de gusturile si personalitatea fiecaruia.

   00
  • Camy, ai fost des la Sala Radio? Fa cateva vizite, nu e lume imbracata prea elegant, sa stii.
   In general sunt pensionari ce si-au cumparat abonamente. Daca mergi la 10 concerte, deja ii stii.

   00
 2. Trist cu educatia, adica mai clar cu lipsa ei, trist cu acustica, trist cu snobismul (Nastase & co), trist cu tara asta…
  Bine scris articolul, bravo!

  00
  • Pai nastase nu mi se pare snob ca e acolo. E exact ceea ce ar face nastase.
   Pe de alta parte, un inginer emigrat de la vaslui care-si duce gagica la enescu…snob alert!

   00
 3. Festivalul Enescu, blugi Levi’s… hmm.

  Nu stiu care era in impostura acolo, daca o dam pe aia dreapta.

  00
 4. Tu te duci in blugi la festivalul lui Enescu?

  00
 5. La fel e si la teatru.

  00
 6. Bun articol Dragos! Multumesc !
  Mai scrie cand ai timp…

  00
 7. Baba aia care tuseste are mai mult de aface cu muzica asta decat un marlan ca tine, baga ti-ai pendula-n mortii ma-tii.

  00
 8. la Brasov din cauze similare cu ceea ce zici tu ..la repetitia generala din dimineata concertului nu mai intra public…desi era moca. Hodoroagele deranjau pur si simplu repetitia…nu au minimul de decenta sa asculte sa se bucure…fac din complezenta/obligatie…si acum din poignet cam ca mersul la biserica

  00
 9. Concert de muzica clasica si de tuse seaca

  00
 10. Auzi da poza … aia cu meduza? Ce ar trebui sa insemne ca tipa aia inoata prinr-o suspensie din aia cu muci galbeni de raceala de iarna? No offense da asta mi-a trecut prin cap cand am citit titlul 🙂

  00
 11. Ai dat 300 de lei pe bilete, si acum vrei sa scoti la licitatie sticla in care a scuipat tebecista din spate tot concertul, tipic Vaslui

  00
 12. vasluieni mai gasesti doar in jud Vaslui si la concerte Stravichi, unde isi cheltuie de obicei aj social pt un an, pe urmatoarele : bilet, inchiriat masina o zi, blugi levi’s idem, sector A, companie selecta in limita bugetului alocat si bineinteles sticla aia de flegme si muci pe care Vaslui o da ieftin

  00
 13. si eu credeam ca tinerii sunt cei needucati si nerespectuosi si nu invers…..oh wait

  00
  • Sigur erau israelieni. Îs nebuni când merg in excursie. Stiu pe cineva care, cand le facea ghidaje la muzeu, se putea deja astepta la multe badaranii de la ei. Nu grave, dar peste medie.

   00
 14. La Festival de vreo 16 ani, dar la Sala Palatului nu mai iau bilete, oricine ar canta. Ateneu, pe motiv de acustica si mai putina taranime, da’ si acolo se fataie lumea pe scaun si mai auzi cate un telefon cand ti-e lumea mai draga. Nu mai e publicul de acum 30 de ani.

  00
 15. Peste 50 de ani urechea nu mai percepe sunete peste 10-12kHz. Peste 70 se reduce la 7-8kHz. Sunetele unei orchestre nu pot fi percepute de oamenii batrani. Profesorul meu de fizica dixit.

  00
 16. Stravinsky zici? Cam ciudat, ca suna ca si coloana sonora de la filmele romanesti vechi.

  00
 17. Nu m a amuzat absolut deloc comentariul nimănui. Concertul a fost bun, dirijorul excelent. Mai bine stăteați toți comentatorii acasă si ascultați gratis la radio.

  00
 18. la același concert la care ai fost tu și ai prins în plină desfășurare febra alergiei la ambrozie, am fost și eu, am întârziat și la intrare o duamnă cu copilul a făcut un circ de-au chemat angajații jandarmii, deși pe site și pe bilete scrie că dacă întârzii chiar și 2 minute peste ora de începere a spectacolului mai intri doar la pauză (adică peste 50 minute 😀 ) – m-am scârbit de spectacolul cocălăresc al doritoarei de culturalizare și-am plecat, dar mi-am permis, am avut invitație

  00
 19. Am dat pe-acolo și eu pentru pastila de cultura. La modul un

  00
 20. Am dat pe-acolo și eu pe la Ateneu acum vreo 3 luni pentru pastila de cultura. Mi-am luat țeapă încă din parcare. A costat vreo 6 lei. Abia după am văzut un semn imens că parcarea este gratuita după ora X. Aveam să aflu ulterior că nenea stătea cu japca și avea și el o vesta reflectorizanta cat sa atragă privirile. M-am întors să îi zic că e nesimțit. Mi-a zis că el nu mi-a forțat să îi plătesc. Trecem peste.

  Frumoasa clădire, frumoase scenele de la interior. Nu mai fusesem de ceva vreme. Minunat concertul. Pe bune. Nu mă asteptam. Și plecasem de la prezumția că o sa adorm. Dirijorul… de senzație.

  Ajung acolo. Niste neni pe locul meu. Ah scuzați nu am văzut. Eu … Unde aveți? De fapt ei nu aveau nicăieri nimic. Trecem peste că m-am obișnuit. Băi înțeleg că dacă ești prieten cu varul miresei te baga ăla pe nașpa pentru că și deoarece…. dar cât de porc poți să fii sa te așezi în fața de tot?

  Acum sa vorbim despre alti spectatori sau Ateneueri că să înțeleagă tot omul. În primul rând cred că unii primesc ceva gratuități pentru că inițial am crezut că sunt in Jurassic Park. In stanga aveam un Centrosaurus (femela) care mânca ceva la pachet. În spate 2 străini (mica paranteza – încep să cred că la noi in vizita vin doar ăștia mai speciali că au fost îngrozitori tot meciul) ce se certau în ebraică. Lângă mine niște studenți de la conservator care non stop (băi non stop pe bune) radeau și se împingeau. Uite intra Ramona. Hai să râdem. Uite cum tine Darius vioara. Hai să râdem.

  Câțiva oameni în vârstă super stilați evident cu multi bani și drăguți. Câțiva oameni în vârstă super săraci și super drăguți. Multi porci. Unul mânca alune. Bănuiesc că ar trebui să consider îl consider un upgrade fata de varianta cu semințe.

  Surprinzător e că la pauză mulți și-au schimbat locurile. Majoritatea mai prin spate sa stea liniștiți.

  Multi pe telefoane. Multi vorbind la telefoane mai ales pe laterale. Multi cu dorința brusca de pipilici. Per total impresie pozitivă. Sper sa îmi dea Dumnezeu sănătate să apuc ziua când fie o sa am suficienti bani sa mă duc singur și să rezerv toată sala fie să apuc ziua când nivelul de educație creste.

  PS. am fost în costum.
  PS. eram doar vreo 4 prosti in costum
  PPS. Unul avea un tricou cu un craniu și pantaloni scurți (Nike). A stat pe rândul meu la vreo 3 locuri pe langa mine. Cred că a fost săracul printre cei mai educați.

  00
 21. :))) ii vad pe aici pe unii carora inca le curge tarana din buletin dar o rezolva elegant… il baga in buzunarul interior de la frac,

  00
 22. Am fost la trei concerte până acum, toate la Sala Palatului. Din păcate. La ultimele două blindat cu pastile pentru gât. Pentru că de la primul m-am procopsit cu ceva guturai boșorogesc + tuse cum n-am avut de la tutun în ultimii 20 de ani. Și acum trag mucii.
  Anyway, altceva voiam să zic. La concertu’ de marți s-a nimerit un tataie așezat pe unul din locurile noastre. Tataie la costum cu 40 de ace. A fost nevoie de 5 minute de explicații ca să priceapă că a greșit rândul și că nu acolo e locul lui. Nici acum nu sunt sigur dacă nu auzea sau pur și simplu nu pricepea.
  În spatele nostru, alți doi participanți la eveniment aveau aceeași problemă cu o doamnă în etate. Despre care însă sunt sigur că nu auzea :).
  Și atunci m-a lovit epifania: dacă ești babă surdă și nu auzi, de ce dracu’ vii la concert? 🙂

  00
 23. Băi, am crezut că doar eu am o probleme cu glanda sonoră. Detest zgomotele scoase în timpul unui spectacol/film/altele, așadar, io chiar te înțeleg. Articolul e delicios, mai vrem. 🙂

  00
 24. Nu uitati: bătrânetea e cea mai contagioasă boală. Nu scapă nimeni!Am fost şi eu la 3 concerte la Ateneu si la Sala Palatului. Nimeni si nimic nu m-a deranjat. Motivul? Am savurat muzica de la primul sunet până la ultimul. Simplu!

  00
 25. Sper ca autorul articolului are blog (zoso, dau un coniac bun pentru link). 🙂
  Credeam ca sunt singurul (sau printre putinii) care fac spume cand la concert/film/etc. diversi indivizi tusesc/ isi sug cariile /isi trag nasul / etc. 🙂

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube