Scurte de primavara

Au fost numiti trei noi membri in CC(R)-ul francez. Niciun jurist, niciun magistrat. Doi politicieni, sustinatori ai presedintelui si un altul de la curtea de conturi. Prietenie pe fata, fara jena. Frantuzeasca. Bemol: CCR-ul francez are mai putina putere decât al nostru.

In Franta, daca iti dai demisia, nu primesti ajutor de somaj. Abia de curând s-a introdus o prevedere ca poti sa iti dai demisia o data la 5 ani. In conditiile astea primesti ajutorul de somaj. Insa, de 4 ani incoace s-a constatat ca au explodat „rupturile de contract” in cadrul firmelor. Mai precis, tu esti angajat pe perioada nedeterminata si vrei sa pleci. In loc sa-ti dai demisia si sa nu iei somaj, multe firme sunt ok sa-ti rupa contractul de comun acord. In felul asta tu iei somaj, somaj pentru care oricum ai contribuit si tu si firma. Pentru firma, demisia ta nu o avantaja cu nimic, financiar. La fel cum nu o avantajeaza nici ruptura de contract de comun acord. Statisticile spun ca cei intre 30 si 40 sunt cei mai multi care folosesc dispozitivul asta. Pe mine ma duce cu gândul la firmele/patronii care, in final, vor sa futa si ei un pic statul francez, ca prea sunt taxe mari de 30 ani incoace. Sistemul isi da singur la gioale. Ma bucur.

Louis Vuitton finanteaza un proiect al sotiei presedintelui Macron. Un proiect social, desigur. Cursuri de formare pentru tinerii intre 20 si 30 ani, din cartierele in care somajul e mult mai mare decât media Frantei. Nu, bineinteles ca nu este spaga. Nici macar „atentie”. Cu siguranta ca Louis Vuitton va fi controlata de fisc la fel ca înainte de aceasta finantare. Et la marmotte…

26% din americani au sters aplicatia Facebook de pe telefonul mobil. Presupun ca au pastrat totusi contul, ca apoi futi Tinder-ul.

77% din angajatii Tesla sunt anxiosi cu privire la jobul lor. 30% la Apple. 20% la Uber. Pentru cei care vor sari repede la beregata, la Uber e vorba de angajatii Uber, nu de soferi.

Europa reprezinta 18% din cele 350 milioane de tone de plastic produse anual in lume. 350 milioane de TONE! Suntem deja morti, dar noi inca ne dam coiosi pe interneti.

49% din populatia Frantei si Germaniei vede puterea si influenta USA ca pe o amenintare. Bine, aici e normal sa se creada in Illuminati, ca doar au avut secolul Iluminismului… si pe fratii Lumina.

1,7 miliarde de adulti nu au cont bancar.

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

62 comentarii

  1. Pentru toti cei care spun ca „si ceilalti fac la fel”, va rog sa retineti ca sistemul de control interinstitutional (sa-i spunem ”checks and balances”), traditia democratica si forta opiniei publice sunt mult mai puternice la ei decat la noi. Monstri gen dragnea, dancila sau t. toader apar mai greu acolo, sau deloc. Sa nu comparam mere cu pere.

    00
    • Foarte buna precizare. Thanks.

    • @Rățușca obosită

      Mitterand? Sarkozy?

      00
    • Atat m am saturat sa i pupam in cur pe straini si sa luam lumina de la de zici ca noi suntem sclavii lor. Nu exista popor de hateri mai mari ca romanii. Suntem sacul lor de box si d asta ne si trateaza ca pe sclavi. Romanii fac muncile pe care ei nu vor sa le mai faca. Jandarmii lor bat la oameni ca la covoare si noi spunem „da dar la ei e altceva ai nostrii sunt adevaratii monstrii”. Macron ala in plm e un esec total dar el si transgenderu se merkel conduce europa. Putin e cel mai ordinar om pt noi romanii dar e super respectat de merkel/macron, mai mai sa nu l supere pe rusnac cu ceva. Orice roman cu functie inalta daca face ceva cu rusia/china e facut kkt de presa dar germania e bf si cu rusia cu china.
      Erdogan ala face nenorocirile lumii si sta la masa cu toata lumea buna, nu maraie nimeni impotriva lui. Exemplele pot continua

      00
    • Dan, no problem daca te-ai saturat de pupat in cur Macron sau Merkel, continua sa-l pupi in cur pe Dragnea si PSD, ca ei sunt geto-daci.

    • @fluture
      N ai inteles nimic

      00
    • @Dan vino cu o opinie „pe constructiv”, nu doar cu imprastiat cacat.
      Hai zi, despre cine ai pareri pozitive? Care ar fi un sistem sau personaj de referinta?

      00
    • Mie imi place Viktor Orban. Nu mi se pare ca exista conducator european sa se bate strict pentru interesele tarii lui la UE. Mi se pare ca pune pe primul loc asta interesele Ungariei. Ce face W.Orban in Romania e o mizerie dar o face pt ca poate si ii permit Romani si in al doilea rand isi vede de interesul Ungariei

      00
    • Vorbesti ca sa nu taci. Ce face dracnea in .ro e pistol cu apa pe langa ce a facut orban in .hu . Asuprire pe fata, absolut toate contractele publice atribuite discretionar, instituie monopouluri, la tutun de exemplu a dat licente de vanzare doar camarilei lui etc. Tu citesti despre el frimituri si e nasol, daca ai stii tot ce se intampla acolo te-ai ingrozi, e o mica rusie.

      00
    • @Mar
      Da mai da-l in mm pe dragnea. Chiar asa trebuie sa comparam orice da absolut orice cu dragnea??? Nu mai putem sa traim de grija lu dragnea?? Acum ceva timp „drgnea” era denumit nastase,ponta sau oprea. Astia toti au disparut pe rand si problemele sunt aceleasi ceea ce inseamna ca doar variabila s a schimbat. Intelegi ceva din asta sau trebuie sa ti desenez ?
      Despre W. Orban: daca nu ma insel alianta lui a castigat anul trecut alegerile cu 50% sau cam asa ceva.spui ca e pistol cu apa pe langa eminenta cenusie din teleorman.ok… A castigat alegerile pe pomeni electorale? A furat la vot ? Au votat doar aia prosti,fara dinti,fara scoala,fara studii superioare?? Sunt tare curios ce spune consultantul politic din @Mar. nu e intamplare cand castigi alegerile

      00
    • Țin minte o știre de la începutul anilor 90, cum o fabrică de axe și boghiuri nu a primit finanțare de la guvern pentru finalizarea unui contract de export pe piața chineză, pe considerentul că trebuie să ne orientăm direcția către Vest, unde economia funcționa pe adevăratele reguli ale pieței libere și nu planificată ca în China, specifică comunismul de care tocmai ne lepădasem. Câteva luni mai târziu contractul fusese parafat între Germania și China.
      Dan (cu majusculă) și-a exprimat o părere și nu știu de ce a fost contrat. O fi fost poate și o reacție la tonul de lamentare, repetat de atâtea ori de multe alte persoane.
      Uite, eu (cu minusculă, evident caracteristică) momental lucrez temporar la o companie olandeză (care m-ar angaja permanent dacă le-aș învăța limba – aceea cu unele consoane de parcă trebuie să vibrezi scuipatul din cerul gurii) care exportă proiecte de automatizări pentru clienți din „Russia”. Nimic deosebit în ecuație dacă percepția generală n-ar fi că: românii ar avea gene recurente de suboameni, Rusia ar fi răul absolut iar Olanda unul dintre vârfurile de lance ale democrației europene (exceptând turiștii din Pattaya, firește). Însă totul la condițional optativ.
      Adevărul e că în spatele poleielii ășteia, cu democrația, se ascunde un pragmatism și cinism economic demne de legile junglei.
      Și atunci, de ce n-ar avea Dan dreptatea lui?

      00
  2. Un post chiar interesant scris de Fluture vs textele lungi si plictisitoare cu care ne-a obisnuit.

    00
    • Da, abia acum am realizat ca media cititorilor are o putere de concentrare si intelegere echivalenta cu a unei râme.

    • Eu cred că toate vietățile au aceeași capacitate de concentrare, diferă doar modul în care a fost specializat. Oamenii, în schimb, sunt mai cretini decât o ramă, rezolvă probleme pe care le creează tot ei, și în plus, multe din ele nici nu există.

      00
    • NOU
      #15

      noi, cititorii acestui blog duntem cei care am inventat sintagma TLDR. De ce crezi că Vali se limitează la câteva rânduri într-un articol?

      00
    • Dar cu ce mândrie spui asta…

      Da, nu mai pot citi mai mult de 3 paragrafe, dar nu-i o problema, ca asa sunt toti cunoscutii mei. Pe de alta parte, e adevarat ca suntem putin stigmatizati de ceilalti, dar ne facem in curând un ONG ca sa luptam pentru dreptul nostru de a avea attention span-ul unei râme.

    • graphomanes sans frontieres

      00
  3. La noi nu primești șomaj nici dacă-ți dai demisia, nici dacă închei contractul prin acord. I’m that shit.

    00
    • La noi e capitalism, de-aia a plecat Fluture și ne oferă atâtea detalii interesante

      00
    • Cu alte cuvinte, acolo unde esti tu nu exista ajutor de somaj? Sau e numai daca ai fost dat afara din motive economice? Ce tara e asta? Fugi repede de acolo :-)

    • Probabil Nemtia.

      Daca cintractul este incheiat prin acord comun, ai șanse destul de slabe, dar ai… in cazul in care zici ca oricum ai fi fost concediat si faci pe psycho…

      00
    • Romania.
      Am ratat un „in”: „I’m in that shit”. Firma a fost cumpărată, dar au fost tot felul de „programe” pt plecari d-astea cu „acord”.
      Da, în principiu ajutorul de șomaj e pt aia zburați din motive de reduceri de posturi și alte chestii asemenea.

      00
  4. Si in Romania, daca iti dai demisia, atunci nu ai dreptul la somaj.

    00
    • Nu e ca si cum romania ar avea sistemul copiat dupa francezi, oh wait..

      00
    • Nici daca pleci de comun acord nu primesti somaj… Doar daca se desfiinteaza postul.

      00
    • primesti somaj si daca ai avut contract pe perioada determinata si a expirat

      00
    • @Andrei, da.
      La modul general, primești șomaj dacă contractul de muncă încetează din alt motiv decât vina ta (te dau afară c-ai făcut chestii nașpa) sau alegerea ta (demisie, acord).

      00
    • @A:
      Deci, nu?
      Căci nu mai înțeleg nimic. Și un contract pe perioadă determinată e un acord (prin acord, părțile convin să înceteze colaborarea în data de).

      00
    • @H. nu chiar.
      prin ”încetarea prin acord” se înțelege un contract de muncă pe perioadă nedeterminată care încetează prin acordul părților (nu demisie sau concediere). nu expirarea unui contract pe perioadă determinată (deși acesta prevedea implicit acordul încetării la o anumită dată).

      00
  5. @ Fluture.
    Stimabile, după 6 luni de muncă în Franța, ceva pe Renault ca să fiu mai precis, pot să-ți zic că-mi place Franța și-ți dreptate in posturile tale lungo-plicticoase de multe ori.
    Ai niște idei bune, pe care nu le agreez la început, dar după o analiză îți dau dreptate, nu întru tot, dar să zicem că ești pe plus în cazul meu.

    Franța e un lucru mișto, cu toți magrebienii, cu toate problemele închipuite și tot așa.
    Venind dintr-o țară retrogradă și ironic francofonă cum e Rromânica, cunoscând sistemul de aici, pentru mine Franța a fost un mare pas înainte în privința schimbării de mentalitate, a civilizației, a felului în care se fac lucrurile.
    Și acolo am remarcat o grămadă de probleme, de deraieri ale sistemului laic și public francez, daaaaaaaaar tot e mai bine decât România.
    Pentru mine Franța ar fi o țară bună de trăit, cu toată că felul lor mai rece de a fi și mâncătoria de cur față de străini e la mă-sa a casă.
    Cu toate astea, le pot accepta, căci hei sunt un intrus la ei acasă, și fiind învățat cu greul de suedie, pot trăi bine, prospera, pune bani deoparte și duce o viață bună acolo. Atât singur cât și în familie.
    Asta fără să-mi mânc de sub unghii și fără să trăiesc cu 7 intr-un studio.
    Ce iubesc la francezi este mobilitatea forței de muncă și că se ajunge repede la 70-100 de km distanță pentru a lucra, datorită sistemului excelent de transport, mai ales pe autorută.
    Tot de la francezi, maimuță fiind când am ieșit din țară, am învățat pragmatismul și minimalismul în ceea ce privește viața francezului de rând și să mă orientez pe ceea ce contează.
    Nu mai simțeam nevoia cocalară de a fi român neaoș. Mașină ieftină, haine normale, comportament decent, casă utilitară.
    Pentru chestia asta chiar trebuie să mulțumesc Franței pentru că m-a educat, dar și României pentru că m-a făcut adaptabil. Să zicem că am luat ce-a fost mai bun de la ambele.
    Are și Franța părțile ei urâte, mai ales în apropierea Parisului unde am locuit.
    Am fost prin favelasurile alea din zona Stade de France, în mahalele din zona metropolitană vestică a Parisului, am umblat prin zona Flinsului, Poisy, să dau câteva nume de localități. E rău, e urât, e plin de crocobauri și negrotei, daaaar având spiritul de supraviețuire sus și având simțurile ascuțite în România în interacțiunea cu magrebienii noștri, am știut să mă feresc, să interacționez, să conviețuiesc cu negrii Franței.
    Ca o potențială curiozitate pentru autor, deși probabil nu e, lucrez în domeniul automatizărilor industriale.
    Oare pentru binele meu în interacțiunea cu ciorile lor o fi și faptul că-s mai tuciuriu și trec bine-mersi drept arab levantin: algerian, sirian, libian, oleac mai închis și cu plete negre? :D :D
    Per total mie mi-a plăcut Franța, e bine acolo pentru unu care a trăit în România o condiție de muritor mediu, dar care vrea civilizație, să muncească, trăiască și să prospere spre o viață normală în Franța, însemnând: o chirie( sau chiar un credit pentru o casă), un hatchback, 1-2 copii la școală, 2-3 vacanțe pe an, asigurări medicale plătite, ceva bani deoparte și să poți respira.

    Vive la France.

    00
    • Si eu sunt de acord cu tine in mare parte a comentariului. Acolo unde ne despartim e ca in numai sase luni ai ajuns sa vorbesti de „polițiști” si „arabeti”. Am intâlnit in 20 ani mult prea multi români aciuati prin tarile francofone, care, dupa câtiva ani, erau mai rasisti si xenofobi decât francezii get-beget. Limbajul e doar inceputul si expresia a ceea ce creste mai târziu in creierele mici. Nu am o atractie deosebita fata de africani – am vreo doi la munca lânga care nu pot sta mai mult de 30 de secunde – dar niciodata nu voi afirma ca „ciorile put” sau „arabii sunt…”. Asa cum nu voi afirma niciodata ca „românii sunt sclavi” sau „românii nu muncesc” cum vehiculeaza relativ multi si pe aici si aiurea.

      Revin, limbajul e important, chiar daca tu, in sinea ta, stii ca nu esti xenofob sau rasist. Sau ca esti, dar doar cu aia care „merita”. Si ai dreptul sa fii, dar strict cu aia, nu sa ii bagi pe toti intr-o oala si sa-i numesti, generic, „polițiști”.

    • Nu e rasism, nu e răutate.
      Și eu am fost făcut cioară, suedez, arăbete. Nu m-am supărat.
      Asta mi-e culoarea și nu sunt atât de Michael Jackson.
      La fel cum îmi place să mi-o bat de olteni. Și eu sunt oltean.

      00
    • E o forma de rasism latent. Dar tot rasism.

      Când spui „polițiști” vorbind de negri (sau suedeji) ii consideri sub-oameni. In nici un caz de nivelul tau.

    • De parca rasismul ar fi ceva rau si o problema ce trebuie rezolvata exclusiv de ala care e rasist. Uneori rasismul vine si dintr-un complex de inferioritate deci nu naeaparat ca aia sunt ‘suboameni’ dar ma opresc aici pana nu-mi arata fluturele calea si adevarul absolut

      00
    • Bineinteles ca rasismul nu e rau, ca n-au murit câteva zeci de milioane de oameni din cauza asta. Si inca mai mor. Si, bineinteles, nu trebuie rezolvata de ei, trebuie ca societatea sa ii accepte si sa ii ajute sa nu mai fie.

      Nix, te dai victima, dar ai avut zeci de comentarii de cacat si ai primit fix ce ai meritat.

    • Tot de la francezi, maimuță fiind când am ieșit din țară, am învățat pragmatismul și minimalismul în ceea ce privește viața francezului de rând și să mă orientez pe ceea ce contează.
      Nu mai simțeam nevoia cocalară de a fi român neaoș. Mașină ieftină, haine normale, comportament decent, casă utilitară.

      Hau, păi când ne-a învățat Ceaușescu să ne mulțumim cu puține (minimalismul) & să ne descurcăm cum putem (pragmatismul), îl înjurai de mă-sa. Acum, te-ai re-evaluat sau cum?

      00
    • @ Eddi.
      Sunt trecut de 30. Am apucat prea puțin din ce dezastru a făcut nea Nicu în anii 80.
      Pragmatismul și minimalismul văzut la oamenii ăia, nu are nimic d-a face cu mizeria, foametea, lipsurile, abuzurile, violența psihică la care populația era supusă și ținută de către Ceaușescu și securitate.
      Faptul că oamenii-și înțeleg niște nevoi, pe care și le satisfac, ar putea avea mai mult, dar nu sunt interesați să demonstreze cuiva ceva, nu are de-a face cu lipsurile.
      E o diferență mare, maaaare de tot. Nu confunda lucrurile.

      Nu intru în dezbateri fără final, legat de ce-am spus, să mi se demonstreze că nu am dreptate.
      Am fost p-acolo, am trăit printre ei, ce-i drept destul de puțin, am fost printre ei, am învățat și am înțeles niște lucruri, care pe mine m-au ajutat.
      Descurcatul ăsta e mai puțin prezent, este mai mic prin alte părți. Ce primează este legea, înainte descurcatului sau descurcatul în limitele legii.
      Descurcatul românesc nu are d-a face cu descurcatul altora.

      Zi faină.
      Acuma, știi cum e? Fiecare-i subiectiv și își ia din locuri și de la oameni lecțiile de viață pe care le consideră utile și se mulează pe sistemul lui de valori.

      00
    • Aham, deci ești părtinitor…

      00
    • NOU
      #39

      Eu am inteles de aici ca negrii care spun “wazupp, nigga” sunt cei mai mari rasisti

      00
    • Văd că nimeni nu are curajul să spună așa că o voi face eu: felicitări fluture, nu eshti tu cel mai breaz din curtea …. blogului da’ măcar nu eshti rasist în plm ;)

      00
    • Si toate astea le-ai invatat in 6 luni?Unora le trebuie o viata…

      00
    • @Ionut M:
      ”Pragmatismul și minimalismul văzut la oamenii ăia, nu are nimic d-a face cu mizeria, foametea, lipsurile, abuzurile, violența psihică la care populația era supusă și ținută de către Ceaușescu și securitate.”
      Nooo, nimic…. Doar le-a DETERMINAT (celor ce nu le aveau) și le-a EXARCERBAT (celor ce le aveau deja)!!

      00
    • Pot sa fiu „rasist”, cand esti pus in situatia de a fi cu cutitul la gat intr-o toaleta dintr-o gara intr-o tara europeana? Si cand mereu tre sa fi atent la arabi, turci, suedeji si etc sa nu iti dispara totul? In rest daca sunt civilizati doamne ajuta nu ma deranjeaza cu nimic, pot sa fie si albastri.

      00
    • Acolo nu e vorba de rasism, acolo e vorba ca trebuie sa faci ce poti ca sa-ti aperi viata. Nici nu are importanta ce culoare are cel care ti-a pus cutitul la gât. Confunzi termenii. Iar faptul ca era un chinez, arab sau român, nu inseamna ca apoi trebuie sa ii urasti toata viata pe toti chinezii, arabii sau românii.

  6. NOU
    #45

    Foarte bun articolul, inteles poate in mare parte de cei care au trait efectiv in Franta, cu o mentiune : Romania doar la nivel sa zicem oficial poate fi numita francofona, faptul ca am organizat ceva congres pe tema nu ne face francofoni. 6-7 ani franceza in scoala cu 1-2 ore pe saptamana daca e proful motivat nu ne face francofoni, tarile francofone adevarate predau aproape toate materiile in franceza. Am colegi berberi, kabyli si africani educati, daca am avut vreodata un necaz au sarit si m-au ajutat mai mult decat un roman/ european, rasismul e real insa si am pierdut enorm in imagine datorita unora dar asta nu intereseaza guvernul Romaniei, problemele din diaspora nu conteaza. La stilul in care se pleaca din Ro cred ca mai toate blogurile vor avea guestpost direct din diaspora, inca odata Vali este printre primii cu initiativa, always on top.

    00
  7. un fel de cronicapunctro, numai ca aia e de doua ori pe zi

    00
  8. Bon, ia hai sa indreptam pe ici pe colo si-anume-n punctele esentiale, „greselutele” Fluturelui:

    1) Consiliul Constitutional din Franta nu e echivalentul CCR-ului romanesc. Si cea mai buna dovada e c-au numit un condamnat penal (chiar daca cu suspendare).

    2) Rupture conventionnelle este o chestie care exista de 11 ani. A fost introdusa tocmai ca o metoda de protectie pentru cazurile in care nu se mai putea sta la firma respectiva, aia nu vor sa te concedieze si singura posibilitate de-a pleca ar fi fost prin demisie, pierzandu-ti asadar dreptul la somaj. Atentie, ca sa intelegem si din punctul de vedere al angajatorului, indemnitatile pe care le obtii in urma unei „rupture conventionnelle” nu pot fi mai mici decat cele pe care ti le datoreaza daca te-ar fi concediat, dar se intampla mai nou ca si firmele sa-ti propuna sa pleci in acest mod.

    Faza cu demisia mai nou e asa: in zelul reformator macronist s-a votat o lege care spune ca daca-ti dai demisia in scopul crearii unei firme, atunci poti avea un oarescare drept la somaj… doar ca primul articol pe care l-am gasit pe un ziar de specialitate zice: Atentie! Desi legea e in vigoare de la 1 ianuarie anul acesta, normele de aplicare nu sunt cunoscute, deci nu va repeziti sa va dati demisia.

    Stiu ca te dai ranit de „rasismul” romanesc, poate ca dupa 6 luni ti se pare naspa sa vorbesti de arabeti si negrotei dar… uite ca si eu sunt plecat dinainte de infiintarea ANAF si daca ani de zile am fost asa mai impaciuitor si-am incercat sa zic ca hai ca nu sunt chiar asa rai, dupa ce mi-au venit in apartamentul de deasupra 2 araboaice, mama si fiica, care merg ca niste elefante si care au facut lucrari in casa de-a innebunit toata rezidenta, am realizat ca este totusi o prapastie de netrecut intre felul lor de-a convietui fata de-al nostru.

    PS. Am editat eu acum, dar data viitoare, daca esti la fel de smardoi, iti citesti cârnatii in Trash, ok?

    00
    • @Vlad – rasismul tau era latent. Ai fost „impaciuitor” cum zici tu, dar, in realitate, abia asteptai un incident ca cel descris de tine, ca sa-ti sara mustarul rasist din tine.

      La un alt post, ai vrut sa ma convingi in mai multe comentarii ca paduchii copiiilor de la gradinitele/scolile pariziene sunt exclusiv apanajul negrilor sau magrebienilor, ca francezii (si românii cu cetatenie franceza, of course) n-au vazut in viata lor asa ceva, de fapt, din motive genetice (Heil!), pur si simplu nu pot avea paduchi. Bineinteles, nu erau argumente de rahat, era purul adevar, pe care eu insist sa ti-l dau inapoi in bot ca un rasism de cea mai joasa speta.

    • Lăsați, băi, păduchii… Deci și în Fr legea e fix-pix pînă la apariția grandioaselor ”normative de aplicare”??
      Eu credeam că e ceva specific Ro.
      Și în continuare cred că aceste ”normative” sunt un semn cert că legea respectivă e prost gîndită/formulată!!
      În Ro (nu știu Fr, dar bănuiesc că e la fel – căci cerința e absolut naturală!), cetățeanului i se cere șă CUNOASCĂ legile! Or, acestea sunt formulate adeseori atît de confuz (vezi, deci, necesitatea unor normelor de aplicare) încît pînă și judecătorii (chiar și cei ai CCR) nu le știu!
      Și oricum, dacă ajungi în fața unei curți de judecată, ei te judecă după ”normativele de aplicare”, deși nimic nu-i îndreptățește (în Constituție nu scrie nimic despre o astfel de obligație!).

      00
  9. În America nu prea mai e la modă Tinder, ci Bumble. Nu știu dacă e nevoie de cont facebook și la ăsta…

    00
  10. @fluture: Nuci l a noi nu primești șomaj când demisionezi

    00
  11. Plm. Nici la noi…

    00
  12. Deci Franta ne-a dat „regulile sulfuroase in care baltim de 150 ani”, iar noi in astia 150 ani n-am facut mai nimic. Le-am urmat tâmp, pâna la coborârea internetului prin fibra, ca apoi sa infieram cu vigurozitate aia si ailalta.

    Nimeni, pe blogul asta cel putin, nu a ridicat in slavi Franta. Nimeni. Va luptati cu propriile nerealizari, astia de aruncati cu rahat si in Franta si in România si in Germania si in mai stiu eu cine. Ca apoi sa-l luati in brate pe Viktor Orban, razboinicul luminii, sabia dreptatii si chivotul legii.

  13. In sfarsit, un articol al lui Fluture pe care l-am citit complet, si il apreciez.

    00
  14. NOU
    #55

    In doi ani de viata pe acilishea am ajuns sa iubesc Franta si gasesc ca e probabil cea mai buna tara in care sa traiesti la ora actuala.
    Daca avea si ceva forte de relief in Nord era 100% perfecta! da’ ma rog, Alpii sunt la 3h de tgv.

    Singurul lucru detestabil totusi e ca o familie de „asistati” social in care ea nu lucreaza, el e sofer si lucreaza 6 ore pe zi + 2 copii ajung sa aiba apartament imens in Vestul Parisului, BMW serie 7 si carucior de copii Mcclaren de 1000 de euro bucata. Toate dintr-un salariu de sofer si ajutoare sociale. Iar eu, ca celibatar, platesc mii de euro impozite pentru leprele astea nesimtite care terorizeaza un bloc intreg cu copiii lor rasfatati.

    Dar altfel e ok, in curand ma mut langa alti asistati probabil. Si cand ii aud cum se mai plang ca e viata grea in timp ce mai beau un vin fin la terasa si povestesc cum au refuzat un job pentru ca era munca multa si complicata…

    00
    • Sunt curios cum a fentat statul vecinul. Nimic trecut pe numele lui? nimeni din adiministratie nu verifica?

      00
    • Zi eu sunt curios, nici în Italia nu se mai riscă lumea la anumite cheltuieli, chiar și dacă au câștigul pe măsură…

      00
    • NOU
      #58

      in Franta nu e un fenomen izolat asta cu asistatii bogatani, sunt regiuni in jurul Parisului unde vezi asistatii umbla cu BMW uri noi si au cosurile pline de mancare, nu-mi dau seama cum fac dar mi au zis mai multi colegi ca e trai bun ca asistat.

      La vecinii mei insa e simplu, pentru familii cu 2 copii si un parinte care nu munceste ai o groaza de beneficii si ajutoare, inclusiv subventie de chirie pe unde sunt apt disponibile adica poti sta la Versailles in 70 m2 cu 500 euro chirie, primesti 800 de euro de copil si nu platesti taxe, plus alte beneficii cu cresa.
      Daca un parinte ia minimul, 1400 si adaugi 1600 alocatii pentru copii si cazi chiria, ramai cu 2500 euro din care sa iei mancare si sa bagi gaz in BMW.
      Pai in unele zone e o regula ca mamele sa nu lucreze si sa stea acasa cu copiii iar aia nu sunt musulmani sau ceva…sunt francezi din bunici…
      Mai am un fost coleg care a fost dat afara si de 2 ani sta pe somaj care e undeva la 75-80% din salariu la „cadre”. L-am intrebat daca isi cauta a zis ca asteapta sfarsitul celor 2 ani de somaj. Cred si eu…si eu m-as duce sa vad lumea pe somaj si apoi sa vin sa ma alaturi vestelor galbene ca nu-mi gasesc de lucru.

      00
    • Doamne, ce tâmpenii scoti din tine. 1600 eur pentru doi copii? Si zici ca stai de doi ani in Franta? Nu stii sa folosesti google.fr? 200 eur cel mult, pentru amândoi. Pe luna.

      Somajul la fel, nu poate depasi 57% din salariul avut.

      Esti montat impotriva lor, dar recunosti candid ca ai face si tu la fel daca ai putea. Sper pentru tine sa iti iei un BMW in curând, e evident ca balesti la acest statut social.

    • 200 la care adauga 50 euro allocation journalière de présence parentale pe care mult si-o scot pe nashpa, mai adauga si 115 e allocation de soutien familial (ASF), daca esti la al 3 lea copil mai iei 250 si cate si mai cate.

      Eu am auzit asta cu 800 de la francezi, ei sunt aici de cand e Franta, probabil in anumite cazuri de parinti fara job sau care lucreaza la negru si copii declarati handicapati se ajunge la 800.

      Altfel stai fara grija, marca mea preferata de transport e RER C, suficient de cocalareasca incat sa ma simt bine.

      p.s: pt somaj e 57% din brut inseamna 66 % din NET. Aici nu-mi dau seama daca brut inseamna inclusiv ce varsa angajatorul pentru tine pentru ca daca e asa, atunci somajul e 85% din cat luai inainte in mana, dupa impozite….

      00
  15. „In Franta, daca iti dai demisia, nu primesti ajutor de somaj” nu s-ar fi cuvenit, de fapt, să fie scris ”ȘI în Franta, daca iti dai demisia, nu primesti ajutor de somaj”??

    00
  16. @antonioro:
    V-am apreciat mesajul, dar să știți că și sistemul juridic britanic are slăbiciunile lui. Nu sunt specialist, dar o să vă spun care este percepția mea, poate greșită, despre justiția britanică: este ”centrată” pe precențe!
    PRO: se scurtează enorm timpii de răspuns ai sistemului (băi, am judecat deja acu’ 10 ani un caz similar, de ce s-o luăm acum de la capăt?!).
    PRO: E mult mai ușor să faci cetățenii că sunt tratați EGAL și PREVIZIBIL de către sistemul juridic.
    CONTRA: O eroare de judecată (că SIGUR se-ntîmplă), chiar și în procent infim, odată comisă produce o suită teoretic nesfîrșită de alte judecăți injuste.
    CONTRA: Există, cel mult, spețe similare. Cazurile, însă, însă foarte rar similare. Mai mereu există o cît mică particularitate (în afara numelor inculpaților).
    Eu sunt cu inima lîngă dreptul roman. Cel în care ADEVĂRUL, oricare al fi el, e cel care e JUST să conteze. Fiat justitia, et pereat mundus!
    Din această cauză, eu n-am nicio problemă că Parchetele au colaborat/colaborează cu SRI! Problema mea nu va fi niciodată ”cum au fost obținute probele?” ci ”reflectă probele ADEVĂRUL?”, sunt reale (netrucate), au fost obținute în lipsa unor eventuale torturi fizice sau pshihice? Aum, în numele respectării intimității, cică nu mai sunt admise în instanță (adică SRI poate intercepta și pe mai departe orice dorește, doar că eventualele lor interceptări video/audio nu mai pot fi folosite drept ”probă”). Adică, în loc ca noile reguli să se axeze pe aflarea ADEVĂRULUI (adică, să zică: chiar dacă înregistrarea vine de la SRI, ea trebuie supusă expertizării pentru a certifica autentitatea ei – credeți-mă, un trucaj, oricît de bine făcut, este depistabil!), ele au preferat să scadă rangul acesteia de la ”probă”, la cel de ”indiciu”. Adică ceva care ajută procurorul să găsească firul corect de investigație, dar îi rămîne sarcina de a găsi ”alte chestii” – foarte bune în acest sens fiind, la fel ca acum 100 de ani, tot hîrtiile ștampilate (cel puțin la fel de ușor/greu de falsificat precum și înregistrările video).
    Na, vorba bancului:
    ”Dacă găsești o comoară în grădina ta, 70% din ea este a statului. Dacă, în schimb, găsești niște droguri, ele sunt 100% ale tale!”

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile