ZF a scris despre schema cu compensarea enegiei, dar s-a răzgândit…

Apare o știre în reader, dau click și nu mai e. Cineva a publicat-o, după care s-a răzgândit. Că știți cum e, când vrei să faci o conferință pe teme de energie, nu prea merge să-ți superi sponsorii și vorbitorii.

De aia nu merge să pui botul mereu la ce spune presa. Că, uite, asta e ce apucă să publice și se șterge, dar câte nu apucă să se publice, că strică interese?

 

Apropo de glume proaste, au trecut 9 zile de la faza cu Paul Diaconescu și Petrișor Obae, omul care știe tot ce mișcă din presa, nu a scris nimic pe subiect. Nu știu de ce, dar pot specula: omul care, de fiecare dată când eprins că fură ceva, zice că o avea și el, nu o avea acum pe asta, sau, mai simpatic, ia bani pentru (protecție media mascată ca) articole de bine.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

30 comentarii

  1. e greu de făcut niște legături… însă după olimpiada din Grecia care a necesitat anumite [(„investiții”=spălare de bani)] majore în infrastructura Greciei prețul facturilor la energie a crescut extraordinar de mult ducând Grecia pe gura prăpastiei … noi(Românica)… vom scăpa doar cu ajutorul UE … la fel cum a făcut și Grecia la momentul respectiv…

    00
  2. Au bagat articolul pe abonament, exista pe zfcorporate

    Intretimp, de la Google cache sa dam cetireee

    România riscă să aibă una dintre cele mai păguboase scheme de sprijin pentru facturile la energie la nivel european, însăşi structura ei ducând preţurile în sus ♦ Din 2021 au început să se încheie din nou contracte directe de achiziţie de energie în afara bursei ♦ Aproape toţi consumatorii din România intră în schema din sprijin, inclusiv cei noncasnici, cu excepţia a 34 de mari companii ♦ În România sunt însă 800.000 de companii care au acum un preţ al energiei plafonat la 1.000 de lei pe MWh, cu TVA inclusă ♦ Vineri, energia pură, fără nicio taxă, se vindea la 2.500 de lei/MWh.

    „Preţurile sunt cele care sunt acum pentru că statul recunoaşte costul de achiziţie al furnizorului. Practic, pe bani publici, statul român compensează dezmăţul furnizorilor“, spune un specialist din piaţa energiei.

    România are în aplicare o schemă de sprijin pentru facturile la energie în perioada aprilie 2022-martie 2023, bazată pe un sistem de plafonare a preţului. Astfel, potrivit OUG 27/2022, consumatorii casnici nu pot plăti mai mult de 800 de lei/MWh, cu TVA inclusă, iar cei noncasnici au setat ca prag 1.000 lei/MWh, cu TVA inclusă. Cu excepţia a 34 de mari consumatori de energie, printre care se numără Alro, Azomureş şi Liberty Galaţi, toate companiile din România, circa 800.000, primesc energia la acel preţ de 1.000 de lei/MWh. Problema este că pe bursă preţul spot pur era la finalul săptămânii trecute de 2.500 de lei/MWh, fără alte taxe. Diferenţa dintre costul de achiziţie al furnizorului şi plafonul recunoscut de statul român este plătită de stat, din bani publici.

    00
    • Si se poate afla relativ usor cat se sifoneaza djn bani publici pe schema asta, delta(pret)=1500 lei/mw, inmultit cu 60-70% (?) din consumul zilnic national (scadem adica marii consumatori).. te doare capul la ce cifre ies.

      00
    • Statul fte pe ma-sa castige cat mai mult sa iasa cresterea economica. Io, statul, cel mai mare producator de energie (nuclearo, termo, hidro) produc curentu la 10 bani/kw (cifre din burta ca n-am chef de cautat) si-l vand la 2,5lei distribuitorilor. Bag o groaza de bani in jeb. Apoi compensez diferenta pana la 0,8-1leu. Le arat distribuitorilor celalalt jeb „e gol ma, n-am bani, va platesc mai tarziu” Si ma mai joc 4 – 5 luni cu banii aia.

      00
    • acuma, realitatea seacă este cea pe care Biden a auzit-o de la cartelul petroliștilor (bine, nu că n-ar fi știut cum stau lucrurile): dacă eu ca executiv în firmă decid să măresc producția pentru a scădea prețurile, figura o să țină exact 24 ore, până primul acționar află ce idei ciuce îmi trec prin cap și mă concediază cu un sms. corect, nu?

      „pentru că statul recunoaşte costul de achiziţie al furnizorului”. păi, și cum ar putea finanțele (sau cine se ocupă de asta) să nu recunoască acel preț? furnizorul vine la tine și-ți zice: am cumpărat la 2500 lei, uite factură și chitanță, am revândut la 800 – tot tu, ca stat român, ai stabilit prețul ăsta – și ai mai spus că-mi dai diferența. ok, acuma dă-mi banii mei.

      problema are o unică soluție (din nefericire, suspectă din punct de vedere ideologic): re-naționalizarea producției și distribuției de energie electrică. privații pot să se ocupe de panouri solare, mori de vânt și altele asemenea.

      00
    • @Joker: Dintre toate solutiile posibile fix la asta cu nationalizarea te-ai oprit.
      Si dupa ce se nationalizeaza sectorul asta, ce mai urmeaza?
      De ce sa ne oprim, resetam tot, nu?

      00
    • Dacă naționalizezi tot fix la fel ca la Tarom va fi tot. Prețurile vor tot crește ca să susțină eterna creștere a numărului de angajați alocați la fiecare alegeri fiecare pentru pila lui.

      În alte țări ca Norvegia funcționează naționalizările poate, dar la noi NU. Nici în Italia, nici în Grecia pentru că în secunda în care e a ‘poporului’ de fapt e a elitei din vârful poporului, fără drept de apel.

      Și asta ar însemna automat, ca tâmpenia asta cu compensarea prețului de la buget, că prețul ar fi etern compensat de la buget ca să fie și prețul jos, dar să se poată și finanța achizițiile la suprapreț, angajații care fură, și angajații degeaba.

      Cum era Petrom înainte de vânzarea la OMV. Erau de toate dar se fura efectiv de peste tot și mereu pe pierdere. Bani de investiții zero pentru că nici o bancă nu era nebună să finanțeze o hoție organizată, deci doar de la buget, bani care cum intrau erau sifonați și dispăreau.

      00
    • @Joker: Nationalizarea inseamna monopol de stat. Practic oricat de prost ar merge „compania” nimeni nu e raspunzator de nimic dar nici nu poate da faliment. Ceva gen Venezuela si petrolul ei.

      Efectiv nu merge, aici problema e monopolul sau, cand sunt mai multe companii, intelegerile chiar si tacite dintre ele. Statul poate interveni aici facand competitie daca vede ca lucrurile o iau razna sau poate stimula competitori noi pe infrastructura celor vechi cu legi anti-competitie. Sau poate „compensa” doar bani ce se baga in infrastructura (preferabil a unui plan prestabilit cu tinte clare). Sau poate ameninta cu taxe (sau chiar impune taxe) cand au impresia ca preturile sunt prea mari.

      Hai inca un secret, nici dracu’ nu ar fi crescut consumatorilor pretul de 2,5 ori. Ca pana la urma consumatorul nu mai consuma si aia e.. Realistic daca nu exista alta varianta statul putea doar sa promita ca da diferenta pana la un cost demonstrat de productie si sa ajute producatorul, nu distribuitorul (cum face acum).

      Vezi, sanse, solutii si discutii sunt. Noi efectiv nu vrem sa le avem, nici noi si nici politicienii.

      00
    • @Cosmin. aseară ascultam un podcast de pe nyt o discuție cum văd americanii soluția. bine, era vorba despre petrol, dar cu bătaie către toate utilitățile esențiale: piața să fie „liberă” între $60-$90. sub $60, cumpără guvernul tot până aduce din nou prețul la nivelul floor-ului; peste $90, guvernul vinde.

      din câte spuneau ăia, nimeni din industrie nu a râs de idee. dar toți vor obligatoriu un consens bi-partizan și lege trecută prin congres că s-au cam săturat și ei de ciclurile famine/feast.

      și uite așa, după ce am fost ultimii comuniști din lumea civilizată, poate reușim să fim și ultimii capitaliști. haha.

      00
  3. „pentru că statul recunoaşte costul de achiziţie al furnizorului”. păi, și cum ar putea finanțele (sau cine se ocupă de asta) să nu recunoască acel preț?

    De exemplu utilizând un mecanism perfect legal numit reglementarea pieței. Daca marii distribuitori privați de energie electrică și gaze nu au murit de foame ani și ani, cat timp piață a fost reglementată, înseamnă că făceau profit frumușel și atunci. Nu le convine? Ura și la aerogară.

    00
    • uite ce cred eu: toți cei implicați (ANRE, finanțiști, energeticieni, parlamentari) au fost pur și simplu chitiți să dea un tun, să speculeze la maxim o conjunctură cu care te întâlnești once in a lifetime.

      normal că va urma re-reglementarea pieței; dar ea va opera și va produce efecte pentru viitor.

      între timp, miliardele alea plecate din trezoreria statului vor ajunge la stația terminus: câteva buzunare private; și – ce-i absolut fabulos – dintr-o afacere perfect legală, cu toate hârtiile pe masă.

      00
  4. Articolul e o tempenie si ideea se propaga si la TV nestavilita.

    1. Profitul este facut de producatori, iar producatorii sunt de stat in procente majoritare!
    2. Cf legi, profitul furnizorilor este plafonat! Nu pot sa faca nimic!

    Furnizorii cumpara de la producatori pretul de pe bursa (cu bani din imprumuturi internet sau externe) si asteapta ca diferenta dintre pret si plafonare sa o dea statul, asa cum a promis.

    3. Problema este ca toti furniorii sunt in faliment daca satul nu da banii de compensare.

    La TV furnizorii sunt „baietii destepti”, problema este ca ei sunt de fapt victimele, pt ca statul roman nu are banii promisi.

    Detalii si explicatii aici, daca e permis:
    https://forum.softpedia.com/topic/1216028-adio-plafonare-tarife-energie/page__st__108#entry29283466

    https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/furnizorii-de-energie-si-gaze-acuza-ca-rectificarea-bugetara-nu-le-ramburseaza-nici-un-sfert-din-banii-cuveniti-pentru-plafonarea-preturilor-risc-major-de-functionare-20819915

    00
  5. Legat de a doua fază, a început să închidă comentariile la unele articole (în loc să le modereze cum trebuie), iar când apărea un comentariu despre Paul Diaconescu, închidea secțiunea de comentarii.

    00
  6. Uitati cu cat a cumparat Electrifa Furnizare de la producatori:

    https://www.economica.net/va-mai-putea-cineva-sa-plateasca-facturile-in-romania-energia-electrica-cu-vanzare-la-termen-nu-spot-a-ajuns-la-pretul-de-4-000-lei-mwh_607641.html

    Ei bine, a reușit să vândă energia cu aproape 4.000 lei/MWh. Primul pachet a fost adjudecat de Electrica Furnizare, cel mai mare furnizor de energie din țară, cu circa 3,5 milioane de clienți, la un preț de 3.960 de lei/MWh. Al doilea pachet a fost adjudecat tot de Electrica Furnizare, pentru 3.970 lei/MWh.

    Voi platiti limitat la 300 lei/Mwh

    Diferenta 3670-300 = 3670 lei si trebuie ca furnizorii sa o primeasca de la stat, iar statul vrea sa o ia din profitul producatorilor (si ei majoritari de stat).

    00
  7. Am pus intrebarea asta de multe ori pe aici dupa ce am vazut ca iarna trecuta am primit facturi de curent mai mici (in ciuda a tot ce spunea presa si ce vorbea internetul):

    Nu va simtiti prost sa-mi platiti curentul, ca eu ma simt prost sa vi-l platesc.

    Adevarul e ca tepele ce s-au dat acum sunt mai mari decat isi pot imagina cei de la ZF si problema e ca guvernul acu’ ca i-a venit factura se scarpina in cap (dupa ce-si platesc proprii oameni, normal). Stai sa treaca si iarna asta tot asa si apoi probabil ca o sa vedem iarasi modificari in guvernare…. Ca e o tactica veche, cand e de rau sa conduca altii.

    Si pe langa asta sa nu uitam ca mai avem de dat bani inapoi si pentru benzina si motorina. Sa vedem si acolo distractie si tepe pe bani multi.

    00
    • nu sunt țepe – țepe au fost ce au făcut ăia cu caritasul sau Vântu cu fni-ul. ăștia, promoția 2022, pun pariu că în cel mai rău caz au parcat aiurea, în rest sunt convins că au respectat legea până la a 3-a zecimală. bine, foarte probabil tot ei au și scris-o.

      00
  8. Eu n-am înțeles până acum cam care e rostul Digi, vezi, engie. Ăștia au unități de producție pe undeva? Sau sunt practic niste bișnițari?
    Cam toți producătorii de energie și-au dat seama că poți mari profitul fără a mari producția. Cererea tot crește, că odată cu evoluția umanității consumul de energie creste și el. Revolte sociale, apariția mișcărilor extremiste, bătălii pentru controlul resurselor. Vin vremuri interesante.

    00
  9. Sa nu uitam ca am avut un ministru al economiei care nu intelegea pentru ce e utila o bursa de energie :)))

    De-asta platim taxe, ca sa invete functionarii de la zero sa legifereze cum trebuie in favoarea lor/noastra/UE. Nu le-a iesit acum, nu-i nimic, in mai putin de 2 ani ii schimbam si apar altii mai noobi la compus legi, dar cu o perspectiva noua.

    00
  10. Am găsit documente compromițătoare la Trump acasă.
    Covveeffee forever.
    Deutschland unter alles.https://twitter.com/nowthisnews/status/1044740334306058241

    00
  11. Citind mi-am amintit de faza asta… oare si-a mai luat tipul un Urus s-au l-a dat si pe asta… ca era pe schema din cat povesteste

    https://youtu.be/8A3yJ26pYHU?t=599

    00
  12. haa.. cred ca toata lumea stie ca fiecare ziar si post tv apartine de un partid politic … doar nu ai impresia ca exista libertatea presei :))) , la fel cum fiecare oras e impartit intre gasti/mafie.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube