De ce școlile nu au autorizații…

Ascultam azi la EuropaFM faza cu școala aia care a ars și cum, din vreo 400 școli din București, sub 10 au autorizațiile necesare de la ISU, MISU și PISU. Fetele de la microfon postulau pe tema “cele private trebuie să aibă, cele de stat nu”.

După care discuția a alunecat în “să închidem școlile până se fac conforme”. Ceea ce e un plan bun, nu e ca și cum luna viitoare s-ar lua vacanță și trei luni școlile stau goale.

Bun, de ce nu au școlile autorizații?

  1. pentru că, statistic, mor prea puțini copii și nu merită să iei autorizațiile alea pentru nimic. dap, e cinic ce spun, dar ăsta e adevărul. gândiți-vă câți copii cad în veceurile alea improvizate în școlile sătești. maxim 10 pe an. nu merită investiția pentru 10 vieți.
  2. pentru că sunt niște bani de supt dacă intervențiile astea se fac în regim de urgență, nu planificat. cade un tavan? ia foc ceva? se urgentează lucrarea. urgentează=fără licitație=firmă prietenă=bani sifonați. adevărații criminali sunt directorii de școli, inspectorii școlari și tot angrenajul ăla.

Ar fi simplu să dea ministrul un ordin ca în 30 de zile să se facă un plan de atac pentru ca toate școlile să aibă autorizațiile necesare și, când se termină școala, să înceapă lucrările? Da, ar fi simplu și normal. Nu o face pentru că nu ies bani din asta.

Și pentru că putem observa cu ochiul liber cât de repede am uitat o tragedie gen #colectiv.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

30 comentarii

  1. S-a mai discutat aici pe tema asta si lumea omite intr-o veselie realitatea. In urma repararii unei scoli, daca apare o usa, un geam , orice mizerie pusa si care nu a fost in planul de securitate la incendiu initial duce la pierderea autorizatiei si nevoia de a obtine una noua. Asa ca din cauza asta e numarul asta urias fara autorizatii. Asta nu inseamna ca nu e dezastru totusi din punct de vedere al starii cladirilor respective.

    00
    • Gresesti… e dezastru, si n-as vrea sa ma contrez cu tine, dar nu-i asa inconsistenta ca-n Romania mai rar in Europa. Pai daca ai un plan care e vizat si e gandit in asa fel incat toate sa decurga bine in caz de incendiu, iar tu Dorel, director de scoala „crezi” ca totusi 3 iesiri sunt prea multe si blochezi una… pai ia tot tu Dorel director de scoala sa platesti pentru un alt plan… sau chiar sa faci puscarie atunci cand e cazult. PS: S-a inradacinat mizeria asta cu lasa ca e ok si asa, nu ne permitem mai mult… e total gresita si nu are nici-un fundament. S-au sifonat bani in scoli de te doare capul, avem scoli in care s-au investit 250.000 euro in renovare si in 2-3 ani a fost praf scoala… acolo e de lucrat, sa faci lucrarile alea pe bune si sa stii exact cine se face raspunzator in caz ca se intampla ceva.

      00
    • Exact asta am zis si eu, ca e dezastru si in afara discutiei cu ISU. Doar ca ce spuneam mai sus e legat de modul in care functioneaza autorizarea. Mai exact, dupa spusele omului de la ISU, orice modificare adusa unei structuri: geam, usa, perete, acoperis etc duce la reautorizare. pur si simplu. nu are legatura cu starea cladirii. dupa Colectiv, la prima vara in care s-au facut lucrari de reparatii si consolidari pe la scoli/gradinite s-a ajuns la situatia in care majoritatea au iesit din autorizare. din motive cretine, adica fix aia cu un geam, o usa, un perete sau acoperis schimbat, pus etc.

      00
  2. Achizitie in regim de urgenta – cuvintele magice

    00
    • Desi a fost acuzat de pedofilie trebuie sa recunoasteam ca a avut multe idei bune Funeriu.

      00
    • Si eu te acuz de zoofilie.!

      Usor de dat din gura/maine, mai greu sa faci ceva. Gen doctorat la Strasbourg (care nu e recunoscut de marele sistem de invatamant romanesc).

      00
    • A fost acuzat de Antena1 si ca nu si-a luat bacu. Cand a venit asta cu diploma, Antena1 a dat vina pe un telespectator ca i-ar fi pus la dispozitie falsuri.

      00
  3. Nu exista autorizatii pt ca nu are cine sa faca acele scoli conforme la incendiu. O autorizatie nu e o hartie A4 si atat. O autorizatie garanteaza faptul ca acea cladire e conforma cu anumite standarde. Ori, pt a face scolile conforme cu standardele, multe (mai ales din mediul rural) trebuie mai intai daramate, si abia apoi refacute corect.

    00
  4. Cum bine e punctat in articolul hotnews (https://www.hotnews.ro/stiri-opinii-22474872-autoriza-securitate-incendiu-nu-este-moft.htm), schimbarile necesare obtinerii autorizatiei nu aduc niciun beneficiu primarului. Nu pot inaugura obtinerea autorizatiei, nu pot chema presa sa arate o usa mai larga de iesire samd.

    Si aici se vede problema de la Colectiv, daca primarul primea o condamnare serioasa cu executare se speriau si ceilalti primari si poate faceau ceva. Dar asa, fara responsabilitate si zero beneficii de imagine ii doare’n pix.

    00
  5. Daca legea ar spune ca o scoala poate functiona doar intr-o cladire cu „autorizațiile necesare de la ISU, MISU și PISU” iar lipsa lor constituie fapta penala si directorul si primarul risca pedepsea cu inchisoarea echivalenta cu tentativa omor, cum ar fi?

    00
    • Ar trebui sa mai inchiriem niste puscarii in Bulgaria, asa ar fi.

      00
    • Ar fi la fel cu o lege care sa spuna ca o masina care face accident din cauze tehnice = dosar penal pentru ala de i-a dat ITP-ul
      Sau o lege care spune ca inspectorul ANAF care da o amenda anulata de instanta = plateste personal cheltuielile de judecata
      etc …

      00
  6. Autorizațiile privind securitatea la incendii, asa cum spunea și altcineva, nu sunt simple foi de hârtie. Ele certifica un grad de securitate pentru utilizatori, vecini și forțele de intervenție. În foarte multe din cazuri, modernizare școlilor din ultimii 10 ani, nu au fost respectate proiectele inițiale /sunt deficiente din momentul construirii
    – s-a mărit numărul de clase prin împărțirea celor existente, implicit un număr mai mare de copii pe aceeași cale de evacuare (hol, scara);
    – nu se poate demonstra ca materialele utilizate, îndeplinesc cerințele de rezistenta la foc. Nu au fost intocmite/păstrate procese verbale, nu sunt certificate de conformitate. Cine își asuma răspunderea?
    – masuri asumate in proiectul inițial, nu au mai fost implentate (uși rezistente la foc, sisteme de detecție etc)
    – cu ocazia schimbărilor, nu au fost actualizate proiecteke/planurile, asa ca acestea necesita refacerea; etc
    Vinovăția este a constructorilor, diriginții de șantier și a celor care au recepționat lucrările din partea statului.
    Dacă însumam toate aceste elemente, ne putem imagina ca este nevoie de un efort organizatoric incompatibil cu instituțiile statului român, solictandu-se profesionalism……

    00
  7. c’mon guys, nu cunoasteti deja procedura?
    asteptam cu totii sa moara vreo 50-60 de copii ca apoi sa protestam, si in termen lung sa nu se intample nimic.

    00
    • Da, nu uitati cand vor fi alegeri, sa mergeti la ski, la socri, la Viena sau oriunde altundeva in loc de vot, sa fiti ‘cool’, rebeli si in antiteza cu toata lumea, ca sigur asta o sa rezolve problema.

      00
  8. Bine spus: “cele private trebuie să aibă, cele de stat nu”. Se stie doar ca focul stie sa faca diferenta intre locatie privata si locatie de stat.
    Siguranta este o nevoie umana si trebuie sa ii acordam o mai mare importanta atat noi cat si autoritatile.

    00
    • Păi se rezolvă ca pe vremurile epocii de aur:

      Se dă dispoziţie de partid ca focul să nu ardă în şcolile de stat, şi aşa va fi.

      Dacă se întâmplă orice altceva, sunt agenturili străine care vor să-l dea jos pe iubitul conducător şi să-l pună pe Cioloş cu echipa lui care vor să ne vândă ţara.

      00
  9. NOU
    #20

    romanii uitasera de #Colectiv inca de pe 06.2016 (dupa 8 luni…) cand au votat o tzoapa si un set de 6 pesedisti primari in bucuresti si apoi psd+alde all the way.
    cum ar veni, i-au votat pe criminalii celor din club, urinand cu bolta pe mormintele lor.

    in general istoria nu iarta, o natie care uita si isi bate joc de semenii lor e condamnata sa dispara si cel mai probabil vor mai urma multe incidente din care doar „bunul dumnezeu” ii va mai salva pe romani. e doar o chestiune de timp, imaginati-va daca ieri nu era sarbatoare….

    00
    • Dupa 45 de ani in care oameni de cultura au fost incarcerati, lideri de opinie omorati, personalitati duse la munca fortata, coeziunea sociala distrusa, individualitatea stearsa si absorbita in partidul unic, cred ca asistam la o rabufnire a individualismului. Egoismul primeaza si e exercitat ca prim atribut; dictonul personal este „intai eu, si pe urma ceilalti”.

      Vor mai trece inca 40 de ani pana sa ne revenim?!

      00
    • 40 de ani??? N-am văzut atât optimism de când sunt!!

      00
  10. Pentru obtinerea autorizatiei ISU, trebuie sa prezinti autorizatia de construire a cladirii, document care nu exista la momentul in care s-au construit majoritatea scolilor (si nu numai). Fun fact: niciun restaurant din Gara de Nord sau din Aeroport nu are autorizatie ISU si nici nu poate obtine.
    Daca lasam hartia in sine la o parte si ne uitam la fondul problemei, de acord cu Alexx, probabil ca daca ar putea obtine un duplicat de autorizatie de construire, ar fi multe lucrari de facut ca sa fie conforme ISU. Eu m-as multumi sa fie „ISU compliant” fara sa aiba hartia si cred ca ar trebui facuta o exceptie in legislatie in sensul asta. E horror story sa te apuci acum sa produci autorizatii de construire pt tot ce s-a facut inainte de 1990.

    00
    • Asa, si daca e horror story, nu poate exista un talk-show care sa incerce sa coaguleze problema, sa vedem ce trebuie administrativul/politicul sa faca , sa apara o initiativa parlamentara si sa rezolvam problema?

      Sau talk-show-urile sunt bune numai pentru povesti lacrimogene sau vituperari politice? Jurnalismul TV de investigatie e mort? TVR nu mai are redactori? Pentru ce-i platim?

      Madam’ Firea doarme in pantofii cu tocuri? P-acolo p-in Bucuresti n-aveti birouri parlamentare?

      00
    • In caz ca nu exista Autorizatia de Construire se face o Expertiza Tehnica. Si se rezolva problema.

      00
  11. Autorizațiile sunt pretexte pentru șpagă; taxa, etc. Nu intereseaza pe nimeni ….

    00
  12. Alexx are dreptate. Pentru obtinerea avizului trebuie facute schimbari pentru care e nevoie de bani. Bani pe care scolile nu-i au si nici nu-i primesc.

    00
  13. Principala problema e ca nu sunt bani iar o alta problema e ca foarte multe scoli sunt in cladiri istorice.

    00
  14. școala mâței s-a renovat acum vreo doi ani. are așa: fiecare clasă evacuare separată (clădirea arată ca blocurile americane de locuințe, cu scări metalice exterioare), scările interioare sunt metalice, ușile sunt antiincendiu, ușile de ieșire cu sistem batant, largi, pot prelua minimum 10 elevi pe secundă, senzori de fum în fiecare clasă și pe holuri din 10 în 10 metri. școala nu are autorizație pentru că geamurile batante din capătul holurilor nu se deschid la un anumit unghi. înainte de renovare, școala avea autorizație.

    00
  15. Pai dupa ce am vazut-o pe Carmen Dan, ministrul de interne, semnand cu surle si trambite petitia stop transmisiilor live din trafic, astept ca ministrul invatamantului sa semneze o petitie prin care se cere ca scolile sa functioneze numai cu autorizatie ISU.
    Prostu de mine am avut impresia ca ministrii astia au influiente si pot participa la modificarea si imbunatatirea legislatiei. Dar se pare ca nu.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile