Schimbarea începe cu noi: despre pasivitatea grețoasă românească

Ador revolta româneasca de buzunar. Știți voi, aia care ne dorim ca societatea să se schimbe, aia în care ne plângem de una și de alta, aia în care facem pe autiștii când cumpărăm de la magazine dubioase (mi-a scris un băiat că a pățit ceva cu garanția la cel.ro, i-am sugerat să îi scrie direct lui Cabral) sau când cumpărăm bunuri furate și așa mai departe.

Și tragerea asta e cur e adorabilă în unele situații.

Situația 1

Zilele trecute, o tanti a scris pe fb de o mică revoltă personală împotriva a ceva ce era greșit din societate. Complet de acord cu ea. Am dat click pe profilul ei și am văzut ca i-a dat like lui Badea și lui Gâdea. I-am aruncat asta în față instant, că îmi place să văd cum se pupă dorința de a avea o societate mai bună cu jegul propagat de cei doi. Ce a urmat a  fost parte halucinant, parte incredibil. Argumentația doamnei (că era trecută de 30 și lucra și în PR) a fost așa:

eu nu le-am dat like, și chiar daca apare la mine la profil ca le-am dat like, eu nu le-am dat, dar poate le-am dat mai demult și oricum nu sunt de acord cu ei azi și nu mă reprezintă, dar nu le-am dat, nu știu de unde ai scos-o pe asta.

Două ore mai târziu o ținea pe a ei, dar nu a făcut cel mai elementar gest: să meargă la ea la profil să le dea unlike.

 

Situația 2

În care un dobitoc o trage pe mama în uplă, că așa vrea el și așa se simte el bărbat. Nici o problemă până aici pentru nimeni, mai puțin pentru mine și pentru mama. Ceilalți oameni ridica din umeri neinteresați. Nu e problema lor.

Și îi înțeleg. Până când dobitocul le ia și lor mama la uplă. Și atunci aleargă lăcrimați să se plângă altora, care îi tratează cu aceeași indiferență cu care ei i-au tratat pe cei dinaintea lor. Și atunci e amuzant.

Tot la categoria asta, am tras-o un pic de păr pe Monica Ghiurco, care se plânge că nu ia nimeni atitudine împotriva cenzurii. Pentru că ea a luat mereu, adică niciodată.

Situația 3

Azi, pe Facebook, mi-a apărut un articol de-al lui Ștefan Murgeanu (nu știu care e numele lui real). Nu sunt prieten cu el pe FB, dar 399 prieteni de-ai mei sunt și, fără să știe, propagă articolele despre Multi Level Marketing ale omului.

Am scris despre asta, taguind o parte din cei 399, majoritatea oameni de la care am așteptări și pretenții și care sunt cât de cât cunoscători ai online-ului, și reacțiile au fost cele așteptate: de la “nu știu” la “nu eu” la “eu am fost la sală”. Pur și simplu adorabil. Nimeni nu face nimic, că nu îi afectează direct că fac reclamă unei mizerii.


Repet: în toate cazurile vorbim de chestii mici, de eforturi minore. Și totuși, oamenii care vor schimbarea societății și mentalităților, pentru că li se pare că mergem în direcția greșită, nu sunt dispuși să le facă nici pe acestea. De aceea mizeriile există în continuare și de aceea se dezvoltă și se răspândesc. De aceea mizerabilii prind curaj, că văd că nu sunt sancționați în nici un fel.

Dar e ok. Să continuăm să plângem și să nu facem nimic.

 

 

vomitat

“vomitat” via shutterstock

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

24 comentarii

  1. Chestiile de tip MLM nici mie nu-mi plac, drept urmare am cautat sa vad daca-l am pe respectivul in lista, evident dupa ce am vazut statusul cu pricina, la tine. :D Si da, il aveam. Si da, nu-l mai am. :)

    00
  2. Episodul de azi cu MLMul lu’ Murgeanu, mi-a adus aminte de o chestie: pestele de la cap se împute. Nu ma asteptam sa vad Avon-Oriflame pe post de sponsori/parteneri/bagatori_in_seama/exemple_de urmat/whatever pe la conferintele vietii din .ro-ul cel de toate zilele.

    00
  3. @Ciprian:-iti raspund eu la dilema, daca-mi permiti! :)
    Sunt, generalizat, doua tipuri de MLM:
    -primul tip, MLM-ul pentru care valoarea inseamna comercializarea produselor. Adica se pune „pret” pe produs. Ceea ce e un business curat pana la urma pentru ca profitul vine din comercializarea produselor. De asta Avon, Oriflame sunt vazute ca sisteme ok. Pana mai anul trecut, parca, era si Herbal Life, acum nu mai stiu.
    -al doilea tip, MLM-ul pentru care valoarea inseamna oamenii din retea. Adica se pune „pret” pe oamenii din sistem. Produsul comercializat (ori serviciul) nu mai conteaza. Asta e MLM-ul ala pacatos, in care naivii sunt pacaliti sa se inscrie punandu-si la bataie economiile oferindu-le speranta unei imbogatiri peste noapte. Iar profitul unui astfel de MLM vine din banii „donati” de naivi pentru a intra in sistem si mai ales de la diversele conferinte pentru care se platesc sume destul de mari ca sa intri.

    00
  4. O poza cu tipa asta, este si in toaleta barbatilor din The Pub, de la Universitate.

    00
  5. And the bit goes on, Vali! Puterea exemplului e mimată de foarte mulţi. La mimă se pricep mulţi, acţiunea (de acord cu tine, în ceea ce priveşte lucrurile mărunte) cu menţinerea unui deadline nu înseamnă nimic pentru majoritatea. Şi ce e şi mai trist e că asta reiese din sânul familiei, societatea perverteşte mult mai târziu.

    00
  6. Tu confunzi pasivitatea cu durerea in cur. Ii doare-n cur adica nu le pasa. :) Nepasarea si pasivitatea nu sunt acelasi lucru. Ei nu sunt pasivi, nu e pasivitate, e nepasare. :) Nu ii intereseaza, subiectele respective.

    00
  7. Mi s-a furat laptopul si l-am recuperat intr-un final, ideea e ca am intrebat cateva persoane daca ar cumpara un laptop de la cineva din piata cu un sfert sau jumatate de pret, fara factura. Tz tz tz, toti au fost compatimitori, toti cunosc pe cineva cu lucruri furate sau au trecut prin asta si extrem de multi ar cumpara in continuare electronice fara factura, incarcator, etc!

    00
  8. Ești rău. Eu i-am dat unlike și m-ai taguit și-a doua oară. Dar desigur, pentru ignoranța inițială nu mai e nimeni rău :-)

    00
  9. imi place cand dai exemple, de parca nu faceai si tu reclama la cel.ro :))

    00
  10. Explicatia fetei cu like-urile seamana cu „…stiam, cum nu stiam, stiam! … Nu stiu, ei le-o incarcat… un om… de unde sa stiu cine le-o incarcat… „

    00
  11. Vali, dat tu ești conștient că cu cât ești mai cu atitudine în fața acestor mizerii cu atât ești mai hăulit, nu?

    Pe ideea: ce dracului ai bre de strigi, nu vezi că restul tac? Aici zic eu că-i cauza lipsei de implicare, frica de marginalizare.

    Îi mai simplu să fii o oaie.

    00
  12. NOU
    #15

    Apropo de Badea si Gadea. Publicul lor e total spalat pe creier. Toti iubitorii de Badea aka oligofrenistii ii preiau aceleasi replici stereotipice intr-o disputa pt ca ei n-au creier sa genereze proprile argumente:

    1. esti basist
    2. s-a inventat telecomanda
    3. de-aia e cel mai tare in audiente
    4. da pe ailalti cine-i plateste?
    5. bine Mircea, tine-o tot asa
    6. esti basist
    7. si ce daca sta cu bunica?
    8. esti basist
    9. „labe unu tv” (in contextul in care laba_dea suna chiar mai explicit)

    00
  13. Nu stiam ca discutiile tip „luat mama in upla” mai sunt luate in serios. Cel putin nu peste nivelul gimnazial.

    00
  14. „De aceea mizerabilii prind curaj, că văd că nu sunt sancționați în nici un fel. Dar e ok. Să continuăm să plângem și să nu facem nimic.”

    Stii ce dificil este sa fii primul care o face? De obicei primesti sageti in spate, te sacrifici, si mai mult de ego-ul personal e posibil sa nu castigi nimic. Pentru ca Romania. Dar pierzi: timp, bani, energie.

    E frumos sa credem ca o picatura, si o alta picatura, vor face schimbarea in mentalitati, comportament, etc. Dar nu e asa. Fiecare picatura vine cu marimea sa, si daca esti un mic om, sigur nu schimbi mare lucru. Poate doar pentru tine, cel mult. Dar la fel, cu mari sacrificii.

    De un astfel de mizerabil am dat eu, care a procedat in acelasi mod cu altii inainta mea. Si nimeni nu a zis „gata”. Am facut-o eu si il port si ma poarta prin Justitie (corupta, cum e la Iasi), si au trecut 2-3 ani, si vreo 5-10k EUR au fost cheltuiti. Si voi merge pana in panzele albe de dragul dreptatii, dar cati ar putea sa o faca financiar, emotional, intr-o lume plina de mizerabili care se cunosc si se ajuta intre ei?

    Personal voi purta aceasta lupta si o voi castiga, insa Romania m-a dezamagit.

    00
  15. Cand incepi o astfel de actiune trebuie sa o duci in forta,un mieunat online nu inseamna nimic.
    Acum 3 ani am fost in Bulgaria la Albena.Anumite chestii nu mi-au convenit.Cand m-am intors in tara am scris un articol pe un site de specialitate si am trimis de asemenea o plangere in limbile engleza si romana ambasadei Bulgariei la Bucuresti,specificand si persoana vinovata plus link catre siteul pe care publicasem toata afacerea .La 10 minute dupa trimiterea plangerii-pura coincidenta-primesc un mail foarte politicos de la o doamna,care se recomanda ca director al evenimentului la care participasem si care ma ruga,intr-o romana perfecta,sa-i spun impresiile mele.Am raspuns plus link.In 5 minute am primit un mail de scuze de la persoana vinovata si peste cateva zile aceeasi persoana era somera.Specificasem catre doamna director ca nu as mai vrea sa comunic cu acea angajata…

    00
  16. Tot Romanul doreste o tara ca afara dar sa se comporte in continuare romaneste. Vrem ca politia sa-si faca treaba dar daca ne opreste in trafic si doreste sa ne ia permisul, pentru ca meritam acest lucru, nu stim cum sa-i dam spaga. Toti suntem moralisti pe FB dar din pacate in viata reala suntem exact ce nu ne place .

    00
  17. Toate firmele astea de MLM sunt un mix interesant de Schema Ponzi amestecata cu practici de convingere tip JW (Martorii lui Iehova pentru conaisseuri). Am participat la o prezentare Amway si la o intrunire in Sala Marelui Regat a Martorilor lui Iehova de pe strada Dezrobirii din Militari si sunt trase la indigo practicile prin care te fac sa crezi ca ei iti sunt prieteni, toti iti vor raul si te poti salva/imbogati doar daca stai pe langa cei din acelasi grup. MLM asta mi se pare si mai gretos, pentru ca e din start un rahat cu perje, macar sectele astea mai canta, mai se veselesc, unii chiar cred in ceea ce fac.

    00
  18. citez din Doamna.. „Sunt perseverentă, pentru că nu mă las când trebuie să duc o treabă până la capăt. Ambiţioasă, pentru că vreau să îmi depăşesc permanent condiţia. Altruistă, pentru că ţin foarte mult la oameni şi norocoasă pentru că am reuşit să ajung să fac ceea ce îmi place: televiziune.
    Motto-ul în care cred este: «Omul este suma acţiunilor sale, a ceea ce a făcut, a ceea ce poate face. Nimic altceva.» (Mahatma Gandhi)”..
    si acuma traducerea matematica.. ceea ce a facut= 0 + ce poate face= ~ 1 + CE VA FACE propriu zis (exersatul bocitului) == .. :D mult oricum

    00
  19. Problema cu MLM-ul in România e că ajungerea la succesul pe care-l propovăduiesc se face cu MUNCĂ, iar românii înțeleg că MLM-ul e vreo minune care-i face milionari în 6 luni. Și de aici toate dezastrele.

    00
  20. Legat de faza cu cel.ro, mi-am dat seama ca nici eu nu am reactionat exemplar si cum mi-as fi dorit pe durata intregului conflict si sa povestesc doar de la ce a inceput nu e just.
    De regula sunt foarte vehement cand se produce o nedreptate dar nu atac pana nu am toti factorii de partea mea.
    Ce pot relata fara probleme e ca baietii comercializeaza produse fara garantie de producator, lucru care am realizat acum ca e un factor foarte important pentru mine. Dar asta nu face un articol asa ca am renuntat in gratuitati pe baza de presupuneri din partea mea :)

    00
  21. Haivas, scuza-ma dar esti prostut. MLM-ul nu poate asigura bani multi decat pentru un procent infim de oameni, bani putini pentru 5-10% si 0-nil-nada altfel. Restul doar vad ca nu fac bani si ajung sa consume ei produsele, pentru ca-s foarte faine oricum :)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile