E posibilă schimbarea clasei politice?

Circulă o nedumerire generalizată vizavi de schimbarea clasei politice. Oamenii au impresia că dacă ies în stradă se va schimba ceva. A dat Băsescu înapoi. L-au dat afară pe un ministru de care eu personal aud prima oară. Deci se poate. Aşa se schimbă clasa politică, prin proteste. Nu.

Politicienii nu se schimbă din cauza protestelor, ci din cauza fricii. Frica de proteste e una mică şi poate fi evitată simplu, aruncând nişte leşuri mulţimii furioase. Ştiţi voi, încă 100 lei la alocaţie. Schimbarea guvernului. Prostiuţe menite să ia ochii fraierilor. 

Adevărul e că există un singur tip de frică destul de puternică pentru a stimula politicienii să facă ceva pentru cei aleşi. Frica de ăia care care chiar ar face ceva. Alternativa. Ăia care se gândesc că pot fura mai puţin şi nimeni nu va observa dacă ţara o duce mai bine.

De aceea azi, a schimba pe X cu Y nu e o soluţie, pentru că nici unii nu vor face nimic. Toţi sunt tributari într-un fel sau altul sponsorilor. Şi până termină de furat pentru ei şi pentru sponsori se termină cei patru ani.

În 2009, când am fost la mătuşa de la Hanovra, am văzut pe stâlpi nişte afişe electorale foarte foarte specifice. Oamenii nu votau pentru Merkel sau pentru Koln, ei votau pentru ăia care vor repara rigola sau vor toaleta copacii mai bine, iar acel ales duce mai departe voturile lor în Parlament sau unde naiba le duc. Şi ar face bine să se ţină de cuvânt, că altfel nu mai pupă voturi. La noi, toţi promit câte în lună şi în stele şi nimeni nu se întreabă de unde bani pentru toate promisiunile sau, mai grav, dacă intră în atribuţiile alesului respectiv promisiunea.

Clasa politică se va schimba atunci când îi va fi frică de unii care chiar fac.

 

da-i_dracu

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

23 comentarii

  1. da, dar pentru ca aia care chiar fac sa fie alesi, sau sa candideze, macar, ar trebui sa se schimbe societatea care ii produce si, apoi, alege, iar oamenii sa nu mai voteze cu galeata ci cu o minte educata.
    vestea buna e ca se poate. vestea proasta e ca nu se va intampla (nici) in (urmatorii) patru ani. cel putin patru.

    00
  2. Adevar graiesti maria ta, dar romania e a ta?

    00
  3. Calea expusă în articol a devenit mai greu practicabilă în ultimii ani. Chiar dacă face vreunul ceva, sunt 10 televiziuni care vor explica zi şi noapte că fapt e invers. Iar prostime care să pună botul este destulă… Şi va fi tot mai multă.

    00
  4. Şi încă ceva: sistemul acesta nu reprezintă o soluţie pentru un alt aspect negativ al politicii: gândirea pe termen scurt. Politicile care aduc bunăstare reală, durabilă, sunt politici pe termen lung şi nu întotdeauna plăcute ca impact imediat. Sistemul acesta va avantaja politica de tip social, cu chestii de genul vă mărim pensiile, vă dă ajutoare de cumpărat ţigări ş.a.m.d.

    00
  5. Bun, si cum ii aduci pe aia care chiar fac ? Scopul schimbarii lui X cu Y prin protest in strada este sa-i transmiti atat lui X cat si lui Y ca tupeul si furtul nu vor fi tolerate, si daca va bateti joc de noi nu scapati netaxati. Putem sa gandim utopic, ca odata o sa vina trimisii lui Dumnezeu la putere si ne vom ridica precum pasarea pheonix, dar am incetat sa cred in basme pe la 7 ani. In lumea reala, fie ca ne place sa recunoastem sau nu, frica este ceea ce-i determina pe politicieni sa nu faca exces de putere si sa se gandeasca de 2 ori inainte sa incerce o magarie.

    00
  6. E simplu a spune ca daca nu votezi, nu contezi.  E deja a țîșpea oara cand vreau sa fac o alegere buna, dar chiar nu am ce alege. Iar cand intre un cal mort si unul pe moarte, il aleg pe niciunul, imi vor spune ca-s pretentios! As merge la vot doar de dragul de a strica hartia aia pe care am platit-o tot noi. As merge si l-as vota pe Diaconescu sau pe Vadim, doar ca sa fiu impotriva. Dar, then again, ce dreaq as rezolva? Si ajung din nou la aceeasi concluzie: nu ma duc, nene. Nici de ciuda! Nu ma duc!

    00
  7. Eu cred ca si faptul ca se iese in strada dupa 20 de ani neorganizat (cel putin la inceput) e un semn ca ne trezim. Acum, sa vedem ce se intampla mai departe: ne culcam la loc ca ne-a obosit iarna sau mergem mai departe. Din pacate la nivel de alternative, slabutzeanu rau de tot…

    00
  8. Nu, nu ne trezim, e doar gloata ce asteapta mai multe pomeni. Nu va schimba nimic pentru ca nu se poate schimba nimic, asa cum spune zoso, insa foamea e mai mare ca pana acum si jos in popor dar si sus la politicieni si sponsori. Din foamea aia vedem noi atata circ la televizor.

    00
  9.  Si daca dupa un an iti dai seama ca”gospodarul” pe care l-ai votat ” a luat-o pe pustii” ce faci ?
     Da-l dracu’ , lasa-l sa mai faca trotuaru’ sau sa toaleteze frunza inca trei ani pina cind vom alege alt  „gospodar” poate vom avea mai mult noroc .
     Eu „zic” sa se interzica prin noua constitutie „iesirea in strada” si alegerile anticipate. 

    00
  10. Prostii, da’ multii, trebuie sa ceara capul lui Boc. Nu demisia, executia.

    00
  11. Si aia care chiar fac ceva, unde sunt? Sau de ce nu vor sa iasa?

    00
  12. Schimbarea e posibila.  La un moment dat, pomanagiii vor fi mai putini decat cei care vor sa munceasca cinstit si pe branci. Si poate ca momentul se apropie…  :)

    00
  13. Poate ar fi mai usor de facut schimbarea de la cel mai de jos nivel, de la primar. Trebuie doar luata lista cu promisiuni si verificat statusul din 3 in 3 luni. Apoi comunicat in gura mare, asteptat scuzele, demontat si alea, pam-pam. Si dupa 4 ani daca cetatenii considera ca sunt multumiti de raportul promisiuni/realizari, sa voteze in consecinta. La noi nu face nimeni nici macar asta, o simbla sumarizare a activitatii administratiei locale.

    00
  14. Bun…si atata timp cat o astfel de alternativa, precum cea descrisa de tine, nu exista, eu ar trebui sa continui sa suport pur si simplu toate mizeriile, furturile, dictatura si aroganta actualei clase politice?

    00
  15. As vrea sa remarc in legatura cu acest subiect cat de dificila este „primenirea” clasei politice. Actuala legislatie face extrem de dificila si costisitoare intrarea unor noi persoane pe scena politica. De exemplu, ca sa se infiinteze un nou partid e nevoie de vreo 20000 membri. Asta limiteaza accesul pe scena politica la partidele deja existente, si de care ne-am saturat pana în gat. In aceste conditii, pentru improspatarea scenei politice sunt doar doua optiuni – fie inscrierea intr-un partid deja existent, fie o candidatura independenta. In primul caz  „cine se baga in tarâțe il mamâncă porcii”, în al doilea caz trebuie sa ai o super-finantare…

    00
  16. Raspuns negativ. Povestea aia cu nemtii are in spate cateva sute de ani de democratie. Poate am avut si noi ceva-ceva inainte de comunism insa acum am luat-o de la capat. Si capacitatea de invatare apartine poporului.

    00
  17. @Teo
    Ca să faci un partid trebuie 25 000 de semnături din 18 județe, din care minim 700 în fiecare județ, cu CNP (după tevatura cu recensământul oamenii au reticențe în a-și da CNP-ul, m-au refuzat mai mulți pe chestia asta când am ieșit la strângere de semnături pentru Noua Republică).  
     
    @Daniel
    Dacă nu vrei nici un partid, nu-ți plac nici cele noi care apar acum și nu-ți poți face unul din cauza regulii abuzive cu 18 județe, poți să găsești câteva sute sau mii de oameni în același colegiu electoral și să propuneți un candidat independent. Această posibilitate nu ți-o poate lua nimeni. Dar trebuie semnături destul de multe, mi se pare că 4% din electorat în circumscripția unde candidează persoana respectivă. Trebuie și ceva finanțare, nu neapărat foarte multă că probabil nu o să vrei să cumperi voturi, dar resursele umane sunt esențiale.  Teoretic se poate și e cumva mai la îndemâna cetățenilor fiindcă te aliezi cu vecini, nu umbli după semnături în jumătate de țară. Altfel e mai avantajos să faci un partid din cauza sistemului electoral actual, cu voturi care se pot vărsa de la un candidat la altul.
    Legi:  http://legislatie.resurse-pentru-democratie.org/drepturi-politice.php  

    00
  18. @ipo, am vrea si noi sa fie asa cum zici dar problema a mai mare este ca daca ii schimbam pe astia de la putere cu….sa zicem USLasii, pe Antene si Realitati o sa vedem doar Benny Hill si Mr. Bean in loc de „Afara ploua. ploua pe banii nostri!?  Poplatia este foarte mult maniplata cu tembelizoru.

    00
  19. @archenemy Daca nu mergi la vot nu ai nici un drept sa comentezi despre clasa politica. Ea ii reprezinta pe cei care merg la vot: pensionari, asistati, someri, etc. Nu pe tine. Deci nu ai ce sa le reprosezi. Vrei schimbare? Du-te si voteaza un independent, partidul verde sau ala si mai verde(macar te poti alege cu o pista de biciclisti), orice. Dar nu sta acasa alaturi de 45% din electoratul cu drept de vot, sa te poti lamenta dupa aia ca nu ai avut cu cine sa votezi.

    00
  20. A schimba pe X cu Y nu e o solutie, e o necesitate. Puterea corupe, de-aia trebuie schimbati o data la 4 ani, nu pentru ca ar veni altii mai breji.

    00
  21. da. ai dreptate. solutia nu e sa-l schimbam pe x, despre care stim sigur ca fura, cu y despre care doar banuiam ca s-ar putea sa fure si el la randul lui. sa mergem pe varianta sigura.

    00
  22. De unde a apărut actuala clasă politică? Sunt picaţi din cer, aduşi de nave extraterestre, numiţi de Împăratul universului? Nu cumva politicienii sunt imaginea în oglindă a ceva?

    00
  23. Sunt un tanar emigrant care a avut ocazia sa vina in Romania saptamana asta si am fost de 3 ori la proteste la Universitate.

    Eu cred ca se schimba ceva daca oamenii ies in strada, numai asa se vede ca acest popor nu e asa usor de prostit. E esential ca aceste nemultumiri sa se reflecte cumva in societate si cum nu exista societate civila in adevaratul sens al cuvantului cum altfel vezi tu un prostest viabil?

    Sunt dintre aceia care cred ca USL si PDL sunt aceeasi mafie si voi vota cu un partid mic cu care nu am votat pana acum. Eram fan PNL dar de la asocierea cu PSD mi-e greata de ei. Poate voi vota PNL daca se separa inainte de alegeri?

    Apropo petitile online nu ajuta cu nimic decat daca sunt ca in UK unde chiar se discuta in parlament daca ajung la 100 de mii de semnaturi. UIte linkul aici: http://www.epetitions.direct.gov.uk

    Respect celor ce mai ies in strada!

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile