Nu se va schimba nimic

Prin 2008 România, la fel ca întreaga lume, a fost lovită de o criză economică fără precedent, criză pe care media vremii a numit-o drept „cea mai mare de la cea din anii ’30 încoace”. Numeroși cetățeni au fost prinși pe picior greșit, cu credite imobiliare luate în franci elvețieni, fără economii sau cu rate la perdele și televizor.

Lucurile au fost atât de grave încât s-au tăiat pensiile și salariile bugetarilor, ceva de neînchipuit în zilele noastre.

Absolut toți oamenii care au trăit în acele vremuri au murit și 12 ani mai târziu o nouă criză îi prinde cu rate la casă, la perdele și fără nici un fel de economii. În urmă cu două luni una din două reclame era la credite, carduri de cumpărături și alte instrumente financiare similare. Printr-o bizară scamatorie a timpului întâlnim persoane de 30-40 de ani care nu au nicio memorie referitoare la acele momente și cer, din nou, ajutorul statului sau altui zeu imaginar pentru a trece și peste această criză, pentru că în ultimii 12 ani nu au reușit să pună un leuț deoparte.

Dacă din 2009 până acum puneau 10 dolari pe lună (două pachete de țigări) deoparte acum ar fi avut 1200 de dolari, cât să trăiască modest trei luni în izolare, nu să ceară bani de la mami și tati.

Unul din ăia care în acele vremuri de criză a avut interdicție de a mai lucra în sistemul bancar pentru un atac speculativ la adresa leului (adică încerca să ne bage și mai mult în rahat) este acum ministru de finanțe și ia împrumuturi pe ascuns să plătească salarii la colegii de partid angajați la stat.

Somn ușor în continuare, peste trei ani n-o să mai țină minte nimeni toate astea și consumul de săpun va reveni la normal. Ne vedem în Thailanda.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

136 comentarii

  1. Pai câțu tocmai a zis că totul e ok, economia aproape duduie si că suntem mai tari că germania și america, nu înțeleg de ce își face lumea griji.

    00
    • Cand un liberal iti zice ca economia duduie trebuie sa iti faci griji.

      00
    • 2008. Toamna. Criza financiara din Statele Unite ar putea determina o scadere a preturilor pentru anumite active imobiliare, ceea ce va permite si romanilor sa cumpere proprietati in SUA, sustine premierul Calin Popescu Tariceanu. „Daca nu aveti incredere in ceea ce va spun eu, atunci sunt cateva publicatii financiare in Romania pe care vi le recomand sa le consultati. Va repet, nu vor fi efecte” si-a argumentat Tariceanu afirmatia, facand referire la analiza publicata marti de Ziarul Financiar.

      00
    • „Germaniei si US sunt pe marginea prapastiei. Noi suntem cu un pas inainte!”

      00
    • poate neintentionat, tariceanu a avut punctual dreptate:
      daca iti lichidai in acel moment activele din romania si achizitionai active in sua, ieseai in profit si scapai si de deprecierile dezastruoase care au urmat in romania.
      pentru ca valul crizei s-a propagat cu intarziere, combinata cu amplificare, spre periferii.

      00
    • @Nicu – în 2008 când Tăriceanu a dat declaratia economia chiar mergea bine în acel an creșterea economică a fost peste 7%, criza in Romania a venit din 2009 iar în 2010 Băsescu și Boc au marți TVA de la 19% la 25%, au tăiat salariile cu 25% și au impozitat pensiile cu 10% (au vrut să taie și pensiile cu 15% însă nu i-au lăsat CCR), in 2009 n-au făcut nimic pt că era an electoral și trebuia reales băsescu.

      00
    • @Remus: intr-adevar, criza vine singura… nu o creeam noi prin comportamentul nostru irational, de-aia am avut crestere in 2008, ca ne comportam corect si civilizat, a naibii criza, a facut precum toamna din poezia lui Toparceanu, nu putea sa mai stea? Macar cativa ani, pana cumparam noi proprietati in SUA.

      „Gri, gri, gri, criza gri…
      Nu credeam c-o sa mai vii…”

      00
    • @heto – în america piata imobiliara a inceput sa cada încă din 2007 însă începutul crizei e considerat a fi 15 septembrie 2008 când a căzut Lehmann brothers, am fost și care au castigat din criza chiar daca majoritatea au pierdut, ce zicea Tăriceanu in 2008 era corect – cine avea bani găsea adevărate chilipiruri imobiliare in america.

      00
    • @Remus: Criza incepe cu mult inainte ca atentia publica sa fie atintita asupra ei. Asa si cu pandemia de covid-19, a inceput cu mult inainte de a o declara WHO ca fiind pandemie. Pe la sfarsitul lui Ianuarie/inceputul lui Februarie deja se vedeau semnele. Dow Jones-ul a atins maximul in 12 februarie. Conform celor spuse de tine aveam vreo 2 saptamani la dispozitie sa cumparam si sa facem profit. Niciun om intreg la minte nu crede ca a inceput criza in septembrie 2008. Atunci deja era clar pentru toata lumea ca e groasa.

      00
    • @heto – căderea indicilor bursieri nu e neapărat un indicator al unei viitoare crize că altfel ar fi o criza la fiecare 2-3 ani când scad indicii bursieri. Nici măcar căderea pietei imobiliare nu e neapărat un indicator, problema in 2007-2008 au fost politicile imorale și chiar ilegale ale băncilor care dădeau credite neperformante practic oricui inclusiv muncitorilor sezonieri care nu puteau aduce nici o dovadă că vor putea plati ratele pe termen mediu și lung.

      În plus băncile ascundeau in bilanțuri aceste credite neperformante iar lucrul asta îl făceau de ani de zile, bula in timp s-a tot umflat pana s-a spart in 15 septembrie 2008 când una dintre cele mai mari bănci americane – Lehmann Brothers – a cerut intrarea în faliment. În ciuda opiniei generale nu băncile americane aveau cele mai multe credite neperformante ci deutche bank însă ulterior toate guvernele au pompat in bănci zeci și sute de miliarde de euro și dolari pt a nu cădea tot sistemul bancar.

      00
    • Mai neinformat si mai naiv din fire am zis ca ok, PNL astia sunt niste jegosi ordinari, PSD level, dar Catu asta pare baiat ok.

      Prost mai sunt uneori.

      Si pentru ca trebuie scapat de mafia PSD/PNL – tre sa ma fortez sa mai votez inca o data cu USR. Probabil ii iau poza lui Barna (fmm de gainar), ma pis pe ia pana il decolorez si ii ajut pe fraieri sa revina la scoruri mai apropiate de vremurile cand Barna nu transforma partidul intr-un PSD v2.0

      00
  2. eu am tinut minte criza anterioara, de aia am in fiecare pereche de blugi cate un teanc din ala ca in poza.

    00
  3. Aia care au 30+ ani acum, in 2008 erau in liceu sau facultate. Pe multi dintre ei criza de atunci i-a afectat in mica masura sau deloc, deci e ca si cum nu ar fi existat.
    Plus ca in multe familii nu se face niciun fel de educatie financiara cu copiii, uneori nici macar nu se discuta absolut nimic ce are legatura cu banii.

    00
    • In 2008 am inceput facultatea, taica-miu a ramas somer prin 2009,maica-mea -25% la salariu (asistenta). N-am uitat prin ce am trecut. Din 2012 cand m-am angajat am in minte tot timpu o chestie …”ba, dar daca pocneste ceva pe undeva si raman fara serviciu, dat afara, etc”. Si uite asa am facut niste economii sanatoase.

      00
    • Nu zic ca nu e o idee foarte buna sa inveti din trecut. Si in cazul asta sa ai economii.
      Doar ca inteleg de ce unii nu se gandesc la asta.

      00
    • Gabi ar dreptate 30-40 adica 18-28 combinat cu afirmatia aceasta a lui Eftimie „Absolut toți oamenii care au trăit în acele vremuri au murit” care poate fi interpretata metaforic au plecat rezulta „succesuri”.

      00
    • Si eu eram la facultate in 2008, parinte bugetar, stat in camin, mancat cu 10 lei :), dar nici mari asteptari cu toate ca si lucram. Si in ziua de azi ii intreb pe oamenii din jur sau colaboratori cum a fost pt ei criza din 2008 :)

      00
    • In martie 2009, la minimul istoric al pietelor de capital din SUA/ EU, eu imi cautam de lucru. In anul acela am terminat facultatea. Toti recrutorii te chemau la interviuri, doar ca sa iti spuna apoi ca au inghetat angajarile pana nu se stie cand (ca si acum). Cu greu am gasit ceva (nu aveam mari asteptari ca proaspat absolvent, desi aveam experienta de 3+ ani de munca) abia spre sfarsitul lui august ’09. Pentru mine cel putin a existat criza anterioara, si am tinut seama pentru viitor. Poate cei de varste similare care au stat (sau inca stau) pe banii parintilor nu au simtit nici criza de atunci, poate nici pe cea de acum. O vor simti la varsta de pensionare, cand nu mai are cine sa ii ajute si probabil nici pensie cine stie ce nu vor avea. Si atunci va fi o trezire la realitate dura.

      00
  4. „Cum, maică, să nu vă luați și voi un credit, să intrați în rândul lumii!?”

    00
    • Nu vad nici o problema sa-ti iei un credit atat timp cat iti permiti acel credit, in genul 10-20% din venitul familiei.
      Daca te iei dupa gura lumii e altceva.

      00
    • „Sa nu mai stati pe usa altora.”

      00
    • Ai mei au cumpărat un apartament în Spania, în 2004, în 2014 l-au dat băncii, cu proces și avocați, că ăia voiau încă 25k euro să îl ia și să nu piardă. După ce ai mei au plătit cu religiozitate 10 ani fiecare rată.
      În 2008 eram (nu mai sunt de 5 ani) proaspăt bugetar. M-a lovit -25%, dar eram fără obligații.
      Eu unul când mă gândesc la 30 de ani, mă ia vertijul. E bine să ai bunul tău, rata e mai mică decât chiria, dar în caz de rahat vs ventilator, dacă stai in chirie te muți la mai ieftin, alt oraș etc., dacă ai plătit 5-10-15 ani te cam ia de la corazon.
      Părerea mea.

      00
    • Am mai zis treaba asta si mi-am luat o gramada de minusuri. La cum evolueaza economia in prezent si la cum reactioneaza statele la crizele economice, sa fii responsabil financiar, spre ex. sa nu te arunci aiurea la un credit, inseamna sa fii prost.

      https://www.youtube.com/watch?v=46XGS6S9qfM

      00
  5. Oculta ma vrea sarac, tu crezi ca ma lasa sa pun bani deoparte? Interesele sunt mari.

    00
    • Corect, toata lumea ar vrea sa puna 10 dolari pe luna la ciorap problema e ca oculta nu baga dolari la vinzare la piata. De ce oare?

      00
  6. Un plan de siguranta e destul de usor de facut: vezi cheltuielile pe un an si pui deoparte acea suma. Cred ca e suficient pentru 90% din cazuri.
    Dar daca castigi un salariu de mizerie care abia ajunge de pe o luna pe alta, cum se intampla la majoritatea romanilor, cam greu…

    00
    • Eu am fost si bogat si sarac de mai multe ori in viata, si la momentul asta nu mai judec pe nimeni. E usor sa judeci oamenii ca nu fac economii cand tu ai 3000 euro pe luna, dar unii nu au bani de mancare, de unde pana mea sa faca economii? La fel e usor sa injuri „bogatii” ca au de toate, dar tu bagi tigari si bere la pet pe ritm de manele 7 zile pe saptamana.

      00
    • Si eu ce-am zis?

      00
    • Fumati ma si beti bere pe muzica simfonica sa vedeti cum o sa fiti si mai sanatosi si mai bogati!

      00
    • În sfârșit doi oameni care au habar de ceea ce se află în jurul lor. Ce economii să ai dintr-un salariu de 1500-2000 de lei?

      00
  7. S-a terminat criza din 2008?!

    00
  8. Nea Eftimie, da, am rate la apartament si platesc mai putin rata la 2 camere decat as plati chirie pentru o garsoniera si, la batranete, se presupune ca voi fi proprietar. Eu inteleg ideea articolului, dar pana termin creditul e posibil sa mai fie vreo 2 crize financiare. Nu toti s-au nascut proprietari ca tine.

    00
    • Eftimie e chiabur?

      00
    • Și eu am gândit la fel. Nu este ușor cu ratele, dar oricum, când trebuie să dai, găsești soluții, altfel ai cheltui mai mulți bani pe lucruri inutile. Și da, la un moment dat ai o casă plătită. Fie că o închiriezi atunci, fie că o vinzi și cumperi ceva mai mic, o garsonieră, ai ceva, altfel, nu ai nimic. Desigur că este un pic stresant în unele perioade, dar ce faci fără stres și un pic de efort? Desigur, cu condiția să fi luat un apt zonă bună, nu foarte vechi etc și cu rată suportabilă, de exemplu mai mică decât chiria.

      00
    • Și mai este ceva: inflația. Rata se devalorizează în timp în raport cu veniturile. Dacă ai azi o rată de 300 eur, iar chiria este 400, în câțiva ani rata va fi tot 300, dar chiriile 500, 600 etc. Când am luat eu apartamentul, aveam rata 320 eur, iar chiria ar fi fost 280 în ceva similar. Acum, a scăzut rata, dar chiria a crescut în bloc, la 400, 420. Deci.. pe termen lung, dacă te orientezi să cumperi ceva ok, ești cu mult mai câștigat. Banii și la bancă se devalorizează.

      00
    • Esti nou pe aici cred… Sa ai rate de orice fel la banca e pacat capital. Majoritatea cititorilor au bani sa isi ia casa cu 3 dormitoare in Bucuresti si masina de la Mercedes in sus. Totul cu cash. Si mai economii inca pe atat.
      Vii tu aici sa ne zici de apartamentul tau cu 2 camere care nici macar nu e al tau, e la bancii?
      Nu mai fiti saraki!

      00
    • am bani de casa tocmai pentru ca nu imi iau Mercedes.

      00
    • Ideea ca vinzi repede daca ai nevoie de bani presupune ca are si cine sa cumpere ce vinzi. Daca economia e in cap, teoretic ai ce vinde, practic o sa mananci parizer cu franzele ca poate nu vrei sa vinzi cu 50k ceva ce ai cumparat cu 80k.

      00
    • Ati luat in calcul si dobanda pe care o dati la credit? Vad ca multi uita de acest lucru. Plus, daca iti cumperi un apartament/casa cu ideea ca preturile vor continua sa creasca mereu, scuza-ma, dar esti cretin/cretina (ma refer in general). Vad ca asta e cea mai mare greseala a tuturor, impresia ca mereu sa fii proprietar e cea mai buna varianta. Difera de la caz la caz, cu analizat foarte atent pretul apartamentului – nu vrei sa iei un credit de 80k pe un apartament care defapt valoreaza 50-60k, ai belit cariciul grav. Un credit mic (achitat in 5 ani) este cea mai buna varianta, altfel stat in chirie cat mai mica si redus cheltuielile+crescut veniturile. Nu degeaba bancile din Ro va fac ca pe oi.

      00
    • Ce zice jagardeaua e crudul adevăr.
      Ești pus intre a alege să stai toată viața in chirie și a plăti rată la o casă.
      Nu toți au salarii de baștani, să-și permită o rată de 1000 de lei/lună, 1000 de lei să economisească, plus cheltuieli cu mașina, mâncarea, facturi, intreținere și ce mai e nevoie.
      Și atunci oamenii de multe ori aleg varianta ratelor. Nu-i cea mai fericită soluție, dar e cea mai puțin rea.
      Cum spunea Vali, dacă nu ai minim 25% din prețul casei și ratele pe 1 an, nu te băga. Perfect de acord cu sfatul de bun-simț dat, că ideea asta m-a salvat in 2008 de la a lua un coteț supraevaluat și a-mi amaneta sufletul.
      Dar, efectiv, mulți nu pot plăti chirie, economisi, trăi etc. Nu au de unde atâția bani. De aia au apărut cotețele de 2 camere, făcute prost și foarte prost in câmp, să se incadreze in plafonu de 60.000 de euro de la programul Prima Casă.
      Am explicat eu, fără grija ratelor la apartament, fără rate la mașină( doar conduc Logan vechi :( ), fără datorii, unuia care a stat 5 ani de zile prin cămine, chirii, proprietari nebuni, s-a cărat ca suedezu cu cortul, a stat cu morcovu-n cur că-l poate zbura proprietarul oricum, că nu e bună indatorarea pe 30 ani, cu alternativa funia sau dormitul sub pod.
      Mi-am luat blesteme, de nici acuma n-a terminat Dunărea să le spele.

      00
    • @sin: de ce nu? depinde de fiecare. eu să achit ceva pentru care am luat credit mă descurc. dar să mă pui să strâng 50 000 să spunem, foarte greu. dacă ești foarte disciplinat poate că este altceva. însă cred că trebuie fiecare să luăm deciziile în funcție de ce știm că putem face, nu după cum am vedea noi la modul ideal că ar trebui să fim, că așa amânăm la nesfârșit lucrurile, că poate vom reuși să facem ce ne închipuim și nu rezolvăm niciodată nimic. depinde de circumstanțele fiecăruia, dar atenție: am spus că este vorba despre un apartament ok, zonă bună nu supraevaluat etc

      @venom: dobânda aceea este mai mică decât chiria plătită ani de zile, dacă te orientezi către o proprietate care să merite, este ok. dar fiecare decide pentru el, nu înțeleg de ce trebuie ca cineva să fie ”cretin” că gândește altfel? până la urmă fiecare își duce alegerile, bune sau rele. din ce am văzut, mulți dintre cei care au cumpărat multe apartamente pentru a le închiria tot sunt împotriva ca oamenii să își cumpere ceva și împing ideea chiriei pe termen nedefinit. adică nu am văzut atâta vehemență în a respinge o idee, decât când este vorba de un interes, altfel, fiecare cu elegerile sale, dar nu este așa pornit împotriva alegerilor altora.

      00
    • @Venom, da, am luat în calcul și dobanda. în rata aia mai mică decât chiria intră și dobanda.
      dobanda e un preț pe care îl plătești pentru a avea acum un bun pe care l-ai putea avea peste 5-10-20 de ani.
      rata (cu tot cu dobândă) la apartamentul meu meu a fost întotdeauna în cei 10 ani de când plătesc mai mică decât o chirie pentru un apartament similar-identic în aceeași zonă (la aceleași condiții de confort; am verificat periodic), chiria e constant 300 E pt 2 camare, rata a fost în cel mai rău caz, pt aproape 1 an 280 E, de 6-7 ani e 230. poate aș fi găsit o garsonieră cu chirie sub prețul ratei, dar nu cu mult, nu mi-ar fi ajuns o viață să economisesc diferența pt a cumpăra ceva cu banii jos la un moment dat.
      iar confortul mental că atât timp cât plătesc nu vine nimeni cu ”vreau să vând/se însoară copilul, îl mut aici/a îmbătrânit mama o mut aici din provincie” sau mai știu eu ce altceva (și zic de chestii rezonabile, cu un timp oarecare de căutat nu de nebuni ”m-am certat cu nevasta, mă mut aici mâine” și altele și mai nașpa despre care am auzit/citit), caută-ți altceva” a contat destul de mult pentru mine.
      da, plătesc dobanda, după x ani am o casă a mea, plătesc chiria, după x ani am praful de pe tobă.

      00
    • Nu degeaba bancile din Ro va fac ca pe oi.

      Dl mugur stie.

      00
    • @venom – practic la un credit de 100 000 de euro după 30 de ani de rate plătești băncii în total cam 250 000 euro – 150 000 de euro sunt doar dobânzile și comisioanele.

      00
    • 30 ani o chirie de 300 de euro inseamna 108.000 euro deci ai iesit mai castigat
      poti sa stai 60 de ani in chirie cu 216.000 euro cu banii pe care ii dai la banca pe un apartament de sub 100000 in care stai 30 ani + cat o mai duci

      deci calculul e destul de simplu, crapi in jur de ~65-70, chirie ca nu are sens
      vrei sa traiesti pana la 90, probabil iesi mai bine cumparand

      un alt calcul simplu e: 10 ani chirie 300 + stans 700 => 84k euro stransi pt un apt cu banii jos
      apt care pana ieri era la pret umflat de 105000 si plateai bancii 250k in 30 de ani

      Mirela, rata NU ramane tot 300, ea variaza cu acel indice minunat. IRCC sau cum naiba se mai cheama. asa ziceau si cei din 2008 cu CHF, oamenii nu realizeaza ca rata nu este fixa, iar credite imobiliare cu rata fixa in romania nu se dau ca ar fi prea scumpe

      Grijile alea cu zburat proprietarul si alte balarii le au cei care inchiriaza la negru, fara contract.

      00
    • @Flat, in acest caz matematica e un mic mai dificila de facut. La ce ma refer: tu pleci de la premisa ca imobiliarele vor avea aproximativ aceeasi valoare si peste 30 de ani. Si nu cred ca e asa. Mai departe tot rationamentul devine nul, pentru ca vorbim de alte cifre in cazul asta.

      00
    • @Flat, țin minte că mi-am verificat contractul, după 30 de ani aș fi dat bancii cca 100.000 E. Cam tot atâți cât aș fi dat și pe chirie în tot atâția ani, dar la final apartamentul îmi rămâne mie.
      nu prea am chef să trăiesc până la 90 de ani, dar parcă nici la 60 n-aș avea chef să mor.

      grijile cu zburatul pot să existe și cu contract. pt că orice contract are o clauză de reziliere. e nevoie doar ca proprietarul să te notifice cu x zile/luni înainte.
      și dacă vinde și-ți zice/notifică ”vând peste x luni”, dar el dă anunț la ziar că vinde să vezi ce amuzant e să-ți cauți casă de închiriat în timp ce trebuie să fii acasă la ora x că vine proprietarul (sau agentul) cu potențiali cumpăratori la vizionare.
      sau chiar și fără vizionări și mai știu eu ce. faptul că tu trebuie să te agiți să-ți cauți casă, să trambalezi lucruri (după mai mulți ani de locuit în același loc se adună o grămadă de chestii, nu mai e ca-n studenție, o geantă cu boarfe și computerul, eventual laptop) e un stress.

      00
    • Contractul nu se poate rezilia unilateral, ci doar cu acordul partilor.
      Deci nu te poate da nici un proprietar afara dupa cum are el chef. Din conta, mai degraba un chirias rau platnic nu poate fi evacuat legal decat dupa multe luni si procese anevoioase.

      00
    • @A, @Mihaela + restul:

      Ce incerc eu sa zic (poate in termeni prea duri) este ca nu in Toate conditiile cumparatul > inchiriat. E foarte ok sa cumperi daca:

      1. te-ai documentat de X ori despre valoarea medie a apartamentelor in zona, cu cat s-au vandut, potentialul de viitor al zonei (ce se construieste pe langa, ce scoli sunt, ce potential de dezvoltare exista, poate baga metrou (lol) etc etc). @A, felicitari, cred ca tu ai facut asta.
      2. te-ai asigurat de un milion de ori ca faci un credit pentru o valoare = sau < ca valoarea apartamentului – trebuie sa te asiguri foarte foarte bine ca nu platesti mai mult decat face (stiu, necesita munca, asta e, deal with it). Nu vrei sa iei un imobil la supra-pret (vezi cazul 2007-2008 si cam ce se intampla pana acum cateva luni) si mai ales nu vrei sa iei un credit pentru asta.
      3. iei un credit pe o perioada cat mai scurta si in moneda in care iti castigi existenta (!) cu o dobanda fixa (cazul ideal).

      Pe bune, ideea asta "da, dar la final raman cu un bun care e al meu" simplica nedrept o decizie financiara complexa. Da, in pnm, ramane al tau, dupa ce poate ai platit de 2x mai mult fata de cat valora si ramas cu un cacat comunist de 40mp, intr-un bloc deja vechi, caruia i-a scazut valoarea si pe care nu-l vrea nimeni. Fiecare judeca daca se merita sa platesti 30 de ani pentru asta.

      00
    • Măi oamenilor, nu-i vorba aici de faptul că vei fi proprietar la bătrânețe, chestia e cum am zis mai sus, dai avans, plătești rate (primii 10 ani mai ales dobândă), vine taifunul și rămâi cu pla în mână. Dacă ar fi credit imobiliar fără avans, m-aș băga fără discuție. Se strică mizeria, aia e… dar dacă dai 25-30% avans, plătești rate, și eu după 10-15 ani te lovește mizeria? Nu mai vorbim de investițiile băgate în anii ăia, că te vezi proprietar. Subliniez, nu-i vorba de rate, îi vorba de a avea de unde plăti. Și iar zic, 30 de ani, la cum „fuge” timpul în zilele noastre, e FOARTE mult timp. Tușește un pinguin și ai rata mai mare cu 30-50%, plus jobul fwtut. E fain așa. Nu mă contrazic cu cei care sugerează cumpararea, e doar părerea mea legat de credit imobiliar.

      00
    • @Flat, un contract cu executare succesivă, cum e contractul de închiriere, poate fi reziliat/denunțat unilateral cu un preaviz rezonabil înainte. notificarea aia de x zile/luni de care ziceam mai sus. nimeni nu te poate ține legat în lanțuri într-un contract pe care nu-l mai vrei, trebuie doar să respecți niște condiții și să îndeplinești niște proceduri. vezi alineatele 2 și 4 din art. 1276 din Codul civil (cel nou, aflat în prezent în vigoare; a existat ceva similar și în cel vechi)

      Noul Cod Civil art. 1276
      (1) Dacă dreptul de a denunța contractul este recunoscut uneia dintre părți, acesta poate fi exercitat atât timp cât executarea contractului nu a început.

      (2) În contractele cu executare succesivă sau continuă, acest drept poate fi exercitat cu respectarea unui termen rezonabil de preaviz, chiar și după începerea executării contractului, însă denunțarea nu produce efecte în privința prestațiilor executate sau care se află în curs de executare.

      (3) Dacă s-a stipulat o prestație în schimbul denunțării, aceasta produce efecte numai atunci când prestația este executată.

      (4) Dispozițiile prezentului articol se aplică în lipsă de convenție contrară.

      00
    • @Dr. Acula: Si daca dai banii jos in mana nu e la fel? Apropo, daca iti faci rate ai in general cam obligatoriu si asigurare pe apartamentul ala.

      Nu recomand nimanui sa se complice cu un credit inainte sa fie sigur ca are nevoie si ca isi cumpara exact ce are nevoie, dar cand ai gasit acel ceva ratele sunt in general singura sansa reala. Iar la imobiliare se merita (si nu, nu avem dobanda mare de ceva vreme).

      Acuma, desigur, tine si de preferinte. Exista si-un risc ca poate vrei sa te muti si te vezi obligat ca trebuie sa astepti sa vinzi locuinta intai, etc.. In 30 de ani se pot intampla multe..

      00
    • Tu esti de vina ca te la fapte.

      Daca nu faceai asta acum erai in asentimentul altora care-ti spun cat de prosti sunt altii.

      00
  9. Iar n-am nimica de-a face cu realitatea. In 2008/2009 mi s-a marit salariul cu 70%, acum in 2020 mi s-a marit iarasi desi n-am cerut.

    In 2008 n-aveam actiuni cumparate, acum am si chiar daca au cazut (o vreme), tot am scos profit de vreo 10%.

    Lumea are credite la casa, eu am date in chirie vreo 2.

    Lumea ramane fara loc de munca, eu nu-mi vad capul de munca. Bine ca am avut vineri si luni libere ca sa pot repara ceva la serviciu inafara programului.

    Fie sunt al naibii de norocos, fie fac ceva bine si nu-mi dau seama ce.

    00
    • „Lumea are credite la casa, eu am date in chirie vreo 2.”
      E ok sa pui „vreo” cand e vorba de 2? Sau e cu marja de eroare intre 2 si 300?

      00
    • Huo bogatii, sa plateasca mai multe taxe, ca sa-si ia pulimea adidasi cu luminite.

      00
    • Dupa cum ziceam, nu am nici o problema in perioada asta. Iar apoi nici despicatul firului in 4 nu ma supara, si nici voturile negative.

      Dupa cum ziceam, am fost, sunt si cred ca voi ramane complet rupt de realitate.

      00
    • chiar nu am vrut sa sune cu rautate sau ceva.E o intrebare legitima.De la ce cifre incolo poti sa pui aproximezi cu „vreo”

      00
    • Red, poate ar fi interesant sa ne spui ce lucrezi.

      00
    • Chaturbate?

      00
    • Weird flex, but ok.

      00
    • Scriu aplicatii web pentru o companie mica din Europa de vest. Anul asta au mai angajat si acum mai degraba zic colegilor ce programe sa scrie.

      00
    • Și plătești și impozite pentru contractele alea de închiriere, nu-i așa? Înregistrate la ANAF și tot ce trebuie, nu?

      00
    • N-am sa intru in detalii legat de ce e inchiriat, dar fiti linistiti ca nu fac nimic dubios.

      De fapt cred ca de asta am si scris. Foarte multa lume se plange cand e ceva rau, dar nimeni nu scrie cand lucrurile sunt in regula si neschimbate de ani de zile. Iar daca faci „multi” bani neaparat e vorba de videochat sau ceva afaceri ilegale.

      Nu e cazul. Lucrez, platesc taxe, nu stiu pe nimeni de la ANAF, de la Primarie sau din ceva partid. Cand am avut o problema sau nedumerire, m-am dus la persoane necunoscute din domeniu si am platit.

      Am luat si tepe, am lucrat si nu am fost platit, am si pierdut o gramada de bani aiurea (vreo 20 000 de euro), dar asta e viata. Pierzi si castigi. Chiar daca esti luat de prost nu inseamna ca trebuie la randul tau sa pacalesti pe altii. Si eu unul ma culc linistit seara stiind ca mi-am facut treaba.

      00
    • Nu nu esti singurul, numai că printr-o ciudata lege a lui Murphy fix aia kre e mai rupți financiar și ‘telectual are gura mai mare. As zice că da faci parte dintr-o elita foarte mica insa a dracului de tacuta. Partea nasoala e ca ești în minoritate și marea parte a deciziilor politice se fac nu sa te ajute pe tine, ci pe Giani BMW idolu la femei, din păcate ….

      00
    • Asta-i din ciclul „nu ca ma laud, dar…”?

      00
    • Red , du-te ma in pula noastra si nu din cauza ca ne ofticam ‘de realizarile tale’ , mai degraba din cauza ca majoritatii celor care citim blogul asta nu ne plac laudarosii/meltenii/plinii de ei , s.a.m.d.

      00
    • Probabil de aia oamenii in general nu scriu de bine, ca atrag numai aprecieri negative. Oricum, ma asteptam la ostracizare, chit ca nu imi schimba viata in vreun fel.

      Suna a lauda desi totul l-am obtinut prin munca. Am pornit in viata fara vreun imprumut de un milion de euro, fara rude in pozitie cheie, doar eu si calculatorul lasat de frate-miu.

      Si, desi ma repet, comentariul era menit sa contrabalanseze toate parerile negative legate de locuri de munca, bani, etc. Unora ne merge bine si in carantina/criza. La urmatoarea criza poate celor care se plang le va merge bine si mie prost. Asa e viata.

      00
  10. Credite o sa tot faca lumea. In ziua de azi e foarte greu sa te descurci fara credite. Evident, vorbesc de achizitia unei locuinte, a unei masini, nu de plasme si alte prostii. Dar cat a mers bine economia noi am pus ceva deoparte si am platit in avans la creditul pentru apartamentul luat pentru copil. Acum putem duce usor inca vreo 3-4 luni de criza, cu tot cu ratele la banca. Sa te lasi in voia soartei si sa nu-ti faci nici un plan de rezerva, e prostie crasa. Evident in cazul celor care ar avea posibilitatea unui plan de rezerva (sunt multi oameni care traiesc la limita supravietuirii si nu au surplusuri ca sa puna ceva deoparte).

    00
  11. „Dacă din 2009 până acum puneau 10 dolari pe lună (două pachete de țigări) deoparte acum ar fi avut 1200 de dolari…”

    Daca ii puneau in banca acum aveau 700 dolari pentru CA COmisioane :)))

    00
  12. Oare de la ce sumă economistă v-ați simți confortabil?

    00
    • Daca nu ai bani de stat pe bara un an din economii, nu e cazul sa te simti confortabil.

      00
    • cheltuielile pe 3 ani :)

    • NOU
      #81

      mă gândesc la faptul că dacă ar fi, ipotetic, o criză ce necesită economii substanțiale pe o perioadă mai mare de 6 luni, să zicem 1 an in extremis, nu ar mai conta – deoarece ar genera o anarhie și anomie de neimaginat. adică dacă presupunem că o parte majoră din poulație rămâne fără venituri 1 an de zile, imi închipui că nici serviciile de bază – utilități, educație, medicină, siguranță nu ar mai funcționa. ar fi un scenariu apocaliptic.

      00
    • @vali: nici atunci nu te simti confortabil.

      1. exista posibilitatea sa se blocheze conturile (cipru 2013), si nu cred ca esti confortabil cu 40k-50k la saltea.

      2. la cum tiparesc astia euro si dolari, mi-e ca pana la anu’ cu economiile pe trei ani o sa mai cumperi doua paini.

      00
    • @androidul … nu te limita la cazul cand toti sufera de criza. Ia si cazul tau singular, ramai fara serviciu (da firma respectiva faliment, inchde un departament), calificarea ta e mai rara, nu prea e nevoie pe piata de prea multi ca tine…ce faci ? pana te recalifici tre sa ai bani. POate trebuie sa te muti in alta zona/tara, trebuie bani…

      Ar mai fi si asa numitii „fuck you money”. Parca nu strica sa ai asa cat sa traiesti liber si independent 2-3 ani.

      00
    • @heto, da, peste 3 ani o sa fie 5 mii un 3 camere si 20 de mii o punga de pufuleti.

      00
    • @Anda:

      Unde am zis eu ca or sa scada preturile la apartamente si or sa creasca la pufuleti?

      Daca iti ziceam ca o sa vina o zi in care cineva te va plati ca sa-l scapi de petrol, ziceai ca-s tacanit, nu? Nici eu n-am crezut ca se poate asa ceva, da’ uite ca viata ne arata ca si inimaginabilul e posibil.

      00
    • @heto

      Cat mai diversificat (banci, valuta). Si ceva cash. De urgente/supravietuire.
      Daca ai mai multi: 20% CHF. Astia sunt imuni la tiparnita.
      Recomandare: long term 15-20% din economii in crypto (80% btc, 20% altele). Cam 65% din masa monetara nu se misca. N-au iesit nici cand a fost 13-14K. Deci acolo sunt niste baieti cu bani multi care tin tot. Au intrat pe la 1.5K.

      00
    • @Silviu, nu fii imbecil. @Oricine, va rog inlocuiti crypto cu stocks/index funds/bonds, lucruri bazate pe un lucru real economic, nu pe o specula.

      00
  13. Sunt cetățeni care au economii pentru toată viața și nu se simt confortabil….(intru în ei domle)

    00
  14. Prima criza pe care am prins-o a fost aia din anii ’80 si a fost cea mai rea: nu aveam mancare, caldura, apa calda, curent, se mergea toamna o luna cel putin la munci agricole incepand cu clasa a V-a. Prin ’88 am fost in practica suplimentar cate o saptamana si primavara la cules de capsuni si iarna (noiembrie-decembrie) la cules de mere care aveau bruma pe ele. In ’89 se zvonea ca la liceu mergem in practica la canal dar a venit deranjul si am scapat de tabara de vara fortata.
    A doua criza a fost aia din anii ’90 care la noi s-a suprapus cu ceea ce s-a numit tranzitie. Atunci au fost disponibilizari, jocuri piramidale, mineriade si tot felul de manele politice. Eu eram in liceu si singurul dezavantaj era ca nu prea aveam bani de bere si tigari. Viata era frumoasa.
    A treia criza a fost aia din 2008 cand ne cam aducem toti aminte cum a fost. Nu a fost nici pe departe cea mai grea desi pe mine m-a ciufulit bine. N-a lipsit mancarea, caldura, apa calda, ba chiar am avut mall-ri si alte daravele de spanzurat bani. In zece ani au intrat dracii in noi si spargeam bani ca apucatii pe toate prostiile.
    Criza asta este a patra pe care o traiesc si sper sa-i fac fata desi nu stiu inca la ce sa ma astept. Am ceva economii dar n-am idee daca asta o sa ma salveze.
    Daca se mentine trendul va fi mai usoara ca aia din 2008 (in anii ’80 era la fel de greu pentru toti, in anii 90 mai erau unii care nu sufereau deloc, in 2008 pentru multi a fost chiar bine iar altii nu au simtit nimic) cu mentiunea ca numai unii vor plati scump dar ne vom vaita toti ca din gura de sarpe.

    00
    • Asa este! Bine punctat! Anii 80-90 au insemnat bucurii minuscule azi: bere, tigari, un cort, o mare (odata pe an). Prin 2000 am atins vestul si la cinversia leu/vest mi se parea enorm.
      Acum majoritarea din noi isi dau seama ca nici imobiliarele nu sunt mie la mie sigure.. O pansemie groaznica, cu minus 25% oameni, stai si te uiti la proprietati.
      Cel mai fain azi e ca virusul asta ma poate lua si pe mine si pe ala cu miliarde.
      Tot ma framanta ideea daxa nu e mai bibe sa spargi toti banii, cum vin asa sa se duca. Life is short.

      00
    • Give this man a cookie… aud de criza din 2008 ca de apocalipsa. Va ganditi ca nu a ramas in memoria colectiva tocmai pentru ca nu a avut un impact atat de puternic?

      Ce e mai rau: minus 25% la salariu si inflatie ~8%, taieri zero si inflatii de peste 150% cativa ani la rand (90-94 sau 97), sau sa crapi de foame, frig si politie politica in anii ’80? Eu inteleg ca p-aici scriu doar early millennials, dar ne uitam mai departe de lungul propriului nas.

      00
    • @Avu, da nume de miliardar care a murit de covid, pana acum multimilionarii n-am auzit sa moara, poate vreunul trecut de 80

      00
    • pana se opreste internetul, tv, apa calda, curent si caldura si mancarea e pe cartela e bine comparat cu ce a fost. asta e si motivul pt care se voteaza asa de 30 de ani. comparat cu anii 80 e bine.

      00
  15. Imi place cum, din articolul asta al lui Eftimie, vinovatii sunt oamenii sau Câțu. Aia care au decis cresterea cheltuielilor bugetare fara sa prevada venituri corespunzatoare sau falsificand situatiile, intarziind rambursari de TVA si de concedii medicale sunt de incredere. Numai buni de votat din nou, salvatori pe cal alb, la toamna….Ma insel, sau in 2009-2011, masurile de austeritate au venit dupa un episod similar, cand, in ciuda avertismentelor, s-au votat cu 2 maini cresteri de cheltuieli bugetare si salarii in 2008-2009? Si tot asa, cu un pretext jenant, in 2009 partidul care a fost la guvernare cel mai mult in ultimii 30 ani ,s-a retras de la guvernare , ca ii lase pe ailalti sa plateasca oalele sparte.

    00
    • Nu sunt fan Câțu dar pa faza asta sunt de acord cu tine.

      După ce PSD a dat fără număr creșteri salariale ca să își asigure masa de votanți, acuma cumva ministrul de finanțe e de vină că ia împrumuturi să plătească acele creșteri, de parcă ar avea de ales.

      Îmi sună a propagandism PSD.

      Clar Câțu nu e un sfânt războinic al luminii, e pus acolo ca să rezolve niște probleme ale băncilor, nu neg, dar dacă vrei credibilitate e bine să fii echilibrat pe cât posibil nu să arunci cu idei din avion fără nici o precizie.

      00
    • @ manu144x, ok de acord cu tine. Atunci cum iti explici ca PNL a mai angajat niste oameni in plus in loc sa dea afara ? Cumva pentru ca PSD=PNL aceeasi mizerie ? Mai departe cresterile salariale si de pensii necesita niste voturi prin parlament. Si PSD si PNL au votat pentru. Sa ne intelegem nu tin partea nimanui, dar cand e vorba de o masura usor de implementat care iti aduce voturi multe pe termen scurt, nu mai ai mama nu mai ai tata, votezi cu 2 maini, pentru ca altfel esti executat la televizor. Nu zic ca e ok ca politician sa te doara in fund de viitorul tarii, zic doar ca sunt multi oameni care voteaza intrebandu-se lor ce le iese.

      Era sa uit, ca zici de imprumuturi … Nu cumva PNL a decis sa plateasca in avans in toamna 2019 niste contracte de inarmare care ar fi trebuit platite in 2020 pe ideea ca erau bani atunci ?

      @Bipbip, cine a fortat PNL a vina la guvernare ? Exact, foamea dupa contracte. Daca mai aveau rabdare in opozitie un an, PSD era istorie.

      00
    • Nu mă confunda te rog cu un susținător PNL. N-am fost de-acord deloc cu venirea lor la putere, nu i-am votat, nici nimic. Era fain să-și erodeze electoratul PSD acuma, dar așa, vor reveni victorioși după o gestiune dezastruoasă a covid. La fel de dezastruoasă era și cu PSD, pentru că da, sunt fix aceeași mizerie, și au aceeași incompetenți, rezultatele erau fix la fel.

      A plătit alea pentru că e omul lor, ți-am zis clar.
      A angajat alți oameni pentru că ăia care aparțin de PSD nu pot fi dați afară. Că așa e legea, e aproape imposibil să dai afară pe cineva la stat, te dă în judecată și câștigă toate salariile înapoi. Nu că ar fi corect, ci că așa de tâmpite sunt legile. La privat poți fi dat afară fără probleme, la stat doar dacă se desființează statul.

      Da, sunt ambele partide aceeași mizerie, doar ce am specificat eu e că e acuzat de niște chestii care nu sunt vina lui, și amestecarea lucrurilor nu ne ajută.

      Noi românii facem rotație de cadre profesionistă deja. Oricine ar fi la putere, e de vină pentru toate, și uităm total de cei dinainte, numa bun prilej ca să îi punem înapoi.

      După ce ajunge PSD la putere o să zicem că toate hoțiile PNL din timpul crizei sunt vina PSD, și o să cerem iar PNL la putere. Și tot așa mai putem merge 100 de ani.

      Nu, trebuie fiecare ținut minte pentru măgăriile lui și îndepărtat de-acolo definitiv prin vot.

      00
    • Băi manu xxl sau cum îți zice ție, cum n-avea de ales Câțu lu pește? Doar să se împrumute ca să plătească pomenile în continuare? Da dacă ar dar afară o treime din begetari, care nu fac nimic, cum ar fi? Nu-i bună soluția că ar pierde voturi PNL-ul. Hai lăsați-mă cu astea.

      00
    • eh, n-a dat afară!
      am o prietenă, a luat pe bune, ba chiar împotriva cuiva cu pile în interior, un concurs într-o instituție publică în toamna lui 2019. la sfârșitul lui ianuarie sau început de februarie anul ăsta a zburat (plus încă vreo câțiva în aceeași situație- din aceeași instituție zic) în cadrul unei largi operațiuni a lu’ Orban care a dat afară pe toți (au mulți) cei care intraseră în instituțiile publice în ultimele luni ai guvernării psd. pe motive puerile. decizia ei de încetare a contractului n-are nici cap nici coadă.

      00
    • Nu înțeleg de ce va certati, catu tocmai a zis că totul e ok așa că mai angajează 10 mii de pile la stat pe lângă cele 10 mii de pile angajate de pnl in cele 6 luni de guvernare.

      00
    • @N nu sunt sustinator PNL, consider ca sunt aproape un PSD pe galben. Dar daca mai statea Veo un an, ne duceam pe copca rau. Asa ca in ciuda faptului ca si astia sunt idioti si hoti, intre cei doi i-as alege pe astia. Din fericire, incep sa apara si alternative. Pe de alta parte, PNL mi s-a parut sinucigas ca s-a bagat la guvernare: vezi ce am zis mai sus: e tactica PSD sa se dea la o parte inainte de alegeri, ca sa dea vina pe altii pentru mizeriile facute de ei. A propos de chestia cu cheltuielile militare, ai niste detalii? Ma indoiesc ca s-au aruncat sa le faca daca nu erau prevazute in buget, dar poate ii suspectez inutil de mai multa responsabilitate decat partidul care si-a dat jos 3 guverne ca nu reuseau sa il scape pe lider de zdup.

      00
  16. Ia si citeste articolul cu salariile cititorilor de acum vreo 2 luni si dupa sterge articolul ca e fix degeaba. Pai o ardem pe sarakie?!

    00
    • Dacă pui o linguriță de miere în sticla de Cava D’Oro poți jura că e Drambuie. Milionari de carton e fumat, actual e milionari de MDFL (medium density fiberboard lăcuit).

      00
  17. ba o sa se schimbe dar nu pentru pulime.
    as we speak, sunt unii care devin Sefii la bani, altii devin Sefii la tari iar altii Sefii la sclavi.

    00
  18. criza financiara inca nu s-a instalat!
    acum doar se acutizeaza factorii declansatori.

    00
  19. Sclav financiar o sa ramai mereu ca individ daca: 1. nu esti in stare sa economisesti. 2. nu esti in stare sa gandesti un plan de actiune cu banii economisiti extra pe langa cei 3-6 luni care iti acopera cheltuielile de baza. Dupa o anumita suma banii trebuie investiti, nu dormi cu ei in plm sub perna – un pic de educatie financiara nu strica.

    00
  20. Ce ziceti de criza de peste 10 ani cand generatia decreteilor va iesi la pensie?
    Se gandeste cineva la ea?
    Probabil vom avea intre 7 si 8 milioane de pensionari la 3 milioane de angajati.
    In 2018 Statul cheltuia aprox. 75% din venituri pe salarii si pensii. Care va fi procentul in 2030?

    00
    • de ce fluieri in biserica?

      acu’ serios, aia ne va lovi pe toti in moalele capului si e o bomba cu ceas care deja e amorsata, nu stiu daca mai poate fi oprita. Dar nu-i bai, multi dintre noi vom mai avea de platit in acel moment cel putin 12-15 ani la creditele imobiliare, Viata va fi frumoasa, noi vom fi bogati, vom sta toti pe plaja cu **** la soare si vom sorbi din coktailuri cu umbrelute, pentru ca nimeni nu stie sa faca power-pointuri mai frumoase ca ale noastre…

      00
    • „Probabil vom avea intre 7 si 8 milioane de pensionari la 3 milioane de angajati.”

      Da’ pe vietnamezi de ce nu i-ai numarat?

      00
  21. Unul din ăia care în acele vremuri de criză a avut interdicție de a mai lucra în sistemul bancar pentru un atac speculativ la adresa leului (adică încerca să ne bage și mai mult în rahat) este acum ministru de finanțe și ia împrumuturi pe ascuns să plătească salarii la colegii de partid angajați la stat.

    N-am nimic de comentat, am simtit nevoia sa recopiez.

    00
  22. Despre ce criza vorbim in 2008? Da, s-au pierdut niste bani, niste afaceri, joburi etc. Asta se intampla tot timpul. La noi a fost problema cu creditele date aiurea, in euro, franci cand toti s-au trezit furati de banci. Apoi nimeni n-a mai avut incredere in banci, nimeni nu mai lua credite, imobiliarele au cazut. Pentru ca lumea era speriata de banci! Apoi bancile au fost luate la puricat, s-au schimbat regulamente si a durat ceva timp, ani, pana si-au revenit. Dupa Covid se vor reaseza treburile. Afacerile mici si inutile vor dispare. La fel si cei care aveau businessuri doar pentru imbogatire rapida. Dar apar altele mai eficiente si sustenabile, in special cele online. Cel mai probabil statul va investi in fabrici strategice, deci joburi noi. Firmele saracite dupa covid vor apela la credite, deci bancile vor porni motorul economiei. Imobiliarele nu vor scadea, s-a vazut ce bine e sa ai o casa comoda, decenta, nu sa stai cu parintii si bunicii la gramada pana la 30 de ani, inghesuiti in 3 camere. Plus o casa de vacanta, plus un teren unde sa mai lucrezi ceva, sau o garsoniera unde sa te retragi/izolezi in caz de necesitate.

    00
    • Dar apar altele mai eficiente si sustenabile, in special cele online. Cel mai probabil statul va investi in fabrici strategice, deci joburi noi.

      „Online”, doamne…

      00
  23. -legat de tiparirea banilor, vad ca unii din voi ganditi aiurea, faptul ca 1000 de euro va insemna 100e, total gresit;
    -peste 50% din populatie nu are ce economii sa faca fiindca o duce de pe o luna pe alta;

    Imobiliarele la porumb nu au nimic daca ar fi facute pentru confortul omului, aerisite, cu spatii verzi si acces rapid; cat timp statul nu obliga dezvoltatorii sa si conecteze porumbul cu sosea asfaltata, canalizare, nu se va intampla nimic. Statul trebuie sa isi apere cetatenii! Cand va veni ziua in care sa i se interzica oricarui pulica sa construiasca locuinte colective? E absur sa apara srl peste noapte cu 0 experienta sa construiasca.

    00
    • Concluzia: nu va cumparati apartamente in militari residence

      00
    • haide boss, asa se sustine economia, cu bani blocati in imobiliare =))
      si intelegeam daca aveam zona turistica dezvoltata si parcuri peste parcuri, dar asa, razi cu lacrimi

      00
  24. Azi, dupa anuntul lui Ioha ca din 15 putem zburda am vazut deja hoarde de oameni in oras(Timisoara) si nici o politie.

    00
  25. NOU
    #121

    Ca tot povestesc unii experientele din jurul anului 2008. La noi greul a fost in a doua jumatate a anilor ’90, inceputul lui 2000. In 2003-2008, ai mei au scos cat de cat capul din tranzitie (au reusit in sfarsit sa isi gaseasca locuri de munca pe domeniul lor de inginerie dupa ce ani la rand au lucrat ca muncitori necalificati sau ca vanzatori, si traiam de pe o luna pe alta cu datorii in stanga si in dreapta).

    In 2008 am absolvit Politehnica si aveam deja un an de corporatie dupa 2 ani la negru intr-o firma mica. In 2009 am pus 1000 de euro economiile mele, 1000 de euro economiile alor mei, 1000 de euro imprumutati de la prietenii parintilor, si am luat un apartament in Bucuresti cu Prima Casa. Apartament in centru, nu i-a scazut nicioadata valoarea. De atunci am tot crescut profesional si financiar, in 2011 am plecat din Romania, anul trecut am schimbat iar tara.

    Nu ma laud, am avut noroc (asa zice maica-mea). Eu zic ca am avut curaj, fortune favors the bold. Uneori ma intreb unde eram acum daca ramaneam in Romania, dar bulea mea in general a dus-o bine si dupa 2008. Prea tineri sa luam credite in franci, prea educati sa ne bagam la credite neperformante.

    00
  26. Aham, astept sa vad ce s-a intamplat cu imprumutul pentru salarii in 2009 in valoare de 20 de miliarde de papusoi. In teorie pentru salarii, in practica nu deoarece s-au taiat salariile… bine, s-a taiat salariile la pulime ca ai’ de sus stateau bine mersi pe acelasi venit daca nu chiar mai mare.
    Sa ne auzim cu bine, prin de-astea’ am mai trecut noi si am uitat. Istoria se repeta. fum fum fum iese focu’ iese focu’

    00
    • Imprumutul ala de 20 mil iepuroi luat de statul roman pentru “ repornirea economiei” n-a ajuns niciodata in economie. S-a dus la BNR pentru constituirea celebrului “ buffer de siguranta”. Chipurile pentru situatii neprevazute si colateral pentru imprumuturi viitoare. In realitate, acel “ buffer” a fost folosit (exact acelasi lucru se intimpla si-n ziua de azi) pentru proptirea “leului puternic”, astfel ca oamenii sa-si poată plati ratele la banci. Asta a fost conditia bancilor la celebra “intrunire de la Viena” a lui Isarescu&Co. Statul roman, prin BNR, a devalizat zeci de miliarde de euro din 2010 incoace pentru proptirea leului. Cam 1.7 miliarde pe luna in ziua de azi. Doar pentru ca creditacii cu Prima Casa si alti CHF-loans sa nu renunte la plata ratelor datorita inflatiei. O tara intreaga trage in jug si sta in subdezvoltare doar pentru ca armata creditacilor sa-si poata plati ratele. Aveam tara impinzita de autostrazi pina acum cu miliardele alea aruncare pe apa simbetei. Ciudat e ca (virgula) calul de bataie al tuturor sint pensionarii, astia “ vlaguiesc” finantele tarii. 85% dintre ei au pensii jenante si pentru care chiar au contribuit. Problema financiara a Romaniei sint bugetarii (prea multi), pensionarii “speciali”, dar mai ales creditacii. Din cauza lor, bancile nu finanteaza economia si micile afaceri (pentru ca-s “lipsiti de risc”, mai ales “garantati” de stat). Daca aia incep sa nu mai plateasca, economia se duce in cap. Mai ales ca majoritatea creditacilor sint bugetari, aia considerati solvabili si cu “job sigur”. Acum intelegeti de ce nu-s dati afara sau scazute lefurile? Ca n-ar mai plati ratele la banci. Aia-s singurii “consumatori” de credite care-au mai ramas in viata. Sectorul privat e, deja, decimat, adio credite. Si-n timp ce economia romaneasca are nevoie disperata de infuzii de capital, BNR arde cite 1.7 miliarde iepuroi pe luna ca sa nu se devalorizeze leul. Un leu mult prea puternic pentru economia pipernicita care-l tine in spate. Si totul facut pentru linistea creditacilor. Intr-un stat in care bancile comerciale desfasoara doar 2 activitati -creditarea statului si-a sectorului imobiliar. Droguri sigure, fara risc. Nicaieri in mume nu se intimpla asta. Peste tot bancile crediteaza economia reala, infrastrucura, micile afaceri – totul facut pentru dezvoltare. Aici nu-i cazul, imobiliare only…

      00
    • @antonioro , ai dreptate legat de bugetari, mare dreptate. Ce insa nu spui e ca indirect creditele imobiliare au creditat firmele de constructie, angajati, taxe, materiale de constructii. E clar ca asta nu e ideal dar acum te intreb la rece ce fel de alte afaceri se puteau credita pe aici ? Fabricile cu capital strain vin cu bani din traista sau de la mama lor, nu depind de George de la BNR sau Ionela de la ING. :) Bodegi, birturi, restaurante sunt destule si poate prea multe la puterea noastra de cumparare. Hai sa nu ne mai mintim cu turismul, nu suntem o destinatie turistica speciala, suntem mediocrii si la acest capitol: ai niste munti mediocrii, un litoral amarat de 2 luni, orase destul de banale. De produs chestii gen haine si incaltaminte nu ai sanse, te bate Asia la pret. Pe mancare mai miscam ceva dar putin ca toata UE iti arunca mancare ca fac prea multa la pret de nimic. S-ar credita afaceri daca ar fi viabile, dar nu prea sunt oportunitati, asta este tristul adevar…

      00
    • @ciocanul Imaginatia antreprenoriala e nemarginita. Finanteaza o idee si ea s-ar putea sa nasca o mina de aur. In absolut orice domeniu. Insa, orice idee poarta un mare risc-sa fie de succes sau, de cele mai multe ori, nu. Risc pe care, in Romania, bancile nu vor sa si-l asume, ele merg doar la sigur, doar in domeniile garantate de stat. Romania e o tara foarte scumpa – raportat la puterea de cumparare vs preturi – din cauza lipsei concurentei. Care concurenta nu se poate dezvolta in lipsa aparitiei unor noi afaceri care sa lupte intre ele si sa traga preturile in jos. Asta-i consecinta monopolurilor sau oligopolieilor din Romania – lipsa ofertei, implicit preturi mari. Scopul capitalului exact asta e – sa circule, sa creeze competitie, sa fie universal valabil pentru orice idee antreprenoriala. Asta aduce competiție, iar competitia naste progres. Unii pierd, altii cistiga, insa asta este capitalismul. Iar banca trebuie sa se pozitioneze in aceasta lupta ca fiind institutia care ofera o sansa fiecarei idei, asumindu-si riscuri. Asa-i peste tot in mumea capitalista. Banca e un business ca oricare altul, deci isi asigura riscuri. Nici un business nu trebuie sa mearga pe mina statului, statul si initiativa privata sint necompatibile. In Romania, in general, antreprenoriatul se rezuma la comert. Nu la productie. Lumea alege “ the easy way”, in care plimba marfa, prin nenumarati “ middle men”, de la unul la altul, fiecare adaugind profit la rindul lui. De unde rezulta preturile nesimtite. Un fel de societate tip – Middle East – in care toti sint negustori, dar nimeni nu produce nimic. Doar isi vind si revind unul altuia acelasi produs, la nesfirsit. Fara sa produca plus valoare. Statul roman ar trebui sa impuna bancilor finantarea afacerilor de productie. Garantindu-le, exact asa cum face Germania. De ce statul roman garanteaza o multime de pomeni sociale tip Prima casa, Programul Rabla, Rabla pentru electrocasnice etc, si nu garanteaza Primul Tractor(pentru fermieri), Prima linie de imbuteliat lapte, Primul strung etc? Statul garanteaza doar consumul, nu si productia. Mare greseala, din asta s-au nascut bulele speculative imobiliare, de vinzari de masini noi (pretul aceleiasi masini noi e mai mic in Germania decit in Romania) etc. Dezvoltatorii imobiliari construiesc in nestire rezidentiale, dar nu construiesc rezidentiale de business – spatii de productie, complexe de spatii comerciale individuale etc – pentru ca nu exista cerere, sint greu vandabile sau greu de inchiriat, atita vreme cit nimeni nu poate finanta (prin banca) o idee de productie individuala. De aia exista mii de buticuri (cu pretentie de “market”) prin partere de blocuri, baraci insalubre, cosmelii de tabla, tarabe mizerabile. Pentru ca nu exista business estate, cu mii de spatii comerciale nou-noute gata de inchiriat, la cheie. Care arata cam cum sint outlet-urile alea de haine de prin Austria sau Turcia, de unde-si iau romanii toale. A nu se confunda cu mall-urile, alea-s altceva. In Romania afacerile riscante nu-s rentabile. Pentru ca, de ex, ca sa poti produce si vinde covrigi de 1 leu bucata, trebuie sa cumperi un spatiu comercial (daca exista) pe care se cere 200k euro. Nu merita, profitul afacerii e prea mic pentru a plati pretul ala. Dar s-ar merita daca ar fi nenumarate spatii comerciale, nou-construite, pe care sa le inchiriezi cu contract pe 6 luni sau 1 an. Timp in care te dumiresti daca afacerea merge sau nu. Nu merge, inchizi pravalia si te apuci de altceva. Ai pierdut doar chiria pe 6 luni, nu 200k euro, cumparind ceva de care nu mai ai nevoie. Asta ar da oamenilor posibilitatea sa incerce mereu altceva. Asta-i capitalismul.

      00
    • antonio, încearcă să pui punctuația cum trebuie, că la stilul tău te vede roboțelul ca spam.

    • lol, antonio confunda creditarea din partea bancilor cu angel investmentul.

      cat de in serios poti sa iei un om care face confuzia asta?!

      00
    • Acum 1 an si ceva am incercat sa cumpar niste echipamente in leasing relativ ieftine, in jur de 30-40k. Am aplicat la 4 banci BT, BCR, Raiffeisen si OTP. Dupa un du-te vino tampit cu trimis de acte, facturi de la furnizor documente, toti au zis ca ei nu finanteaza echipamente de genul ala. Ei nu au ce sa faca cu ele daca eu dau faliment, in conditia in care eu ofeream avans de 40%. Toti mi-au zis ca daca era vorba de auto imi puteau da si cu 15% avans pe sume mult mai mari. Am reusit sa iau prin Grenke cu 50% avans si leasing operational si la costuri mai mari binenteles + asigurari in caz de neplata.

      00
    • Ca sa avem si o imagine a ce inseamna 20 de miliarde euro (aruncam cu cifre in general, dar nu realizam ce inseamna): conform unui raport al UE din 2019, pretul pe km de autostrada in Europa e undeva la 10-11 milioane de euro.

      Deci 20 de miliarde inseamna 2000 de km de autostrada.

      https://ec.europa.eu/jrc/sites/jrcsh/files/jrc114409.pdf

      A.5 Infrastructure costs
      Table 7. Average cost per kilometre of different type of roads (EU, 2013)
      Type of road Average cost (€/km)
      Highway 10,941,402
      Primary Roads 6,225,187
      Secondary Roads 4,159,281
      Source: Eurpean Court of Auditors (2013).

      00
  27. De unde boss, 10$ pe luna? Abia au terminat de achitat creditele la perdele. La alea imobiliare, mai au vreo 20 de ani.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile