Am nevoie de o explicație de la cineva care se pricepe la petrol și economie

Cunoștințele mele limitate și creierul meu înțeleg niște chestii de bază. Înțeleg că rezervoarele de petrol s-au umplut, chiar și după ce națiunile au umplut stocurile strategice. OK. Din ce am citit, e complicat de oprit mașinăria care extrage petrol, pentru că după aia e greu de pornit. OK.

Problema pe care o am e că nu înțeleg cum se va întâmpla asta: dacă se încetinește prea mult mașinăria care extrage (folosesc “mașinărie” pentru a descrie și cuprinde întreaga industrie) vor falimentar jucători din industrie și petrolul va avea un preț mai mare, preț care va fi plătit de consumator. Nu înțeleg cum vine asta. Deci ești în businessul cu aur negru, de care toată lumea are nevoie și tu dai faliment pentru că faci pauză o lună? E ca și cum ai avea monopol pe aer și ai plăti articole în presă prin care te plângi că, dacă lumea nu respiră mai mult, dai faliment, și respiratul va costa mai mult.

 

Sper că ați văzut documentarul ăsta (adorabilă faza cu „se consumă atât de multe resurse pentru a fi produse materiale nepoluante încât ar fi mai eficient ecologic să ardă resursele alea”):

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

71 comentarii

  1. Eu am mai inteles ca deja se vinde petrolul pt mai si iunie la 20+ $. Probabil e o pierdere ce si-o permit unii. Cam la fel cu aruncatul laptelui pe camp.
    Sigur vor fi si falimente.

    00
  2. Din ce-am citit eu, e vorba de mașinăriile care scot petrolul, care pompează abur/apă în puțurile alea. Dacă le oprești din pompat timp de o lună, se bușește tubulatura aia și trebuie schimbată toată. Asta înseamnă, practic, să schimbi cam 80% din întregul angrenaj. Și mizeriile alea cică-s scumpe rău, că ajunge să fie mai ieftin să pompezi în continuare și să dai gratis petrolul sau să-i plătești pe alții să ți-l care decît să oprești angrenajul și peste o lună să îl schimbi aproape în totalitate. Mie mi se pare o explicație ușor trasă de păr, but then again, nu e ca și cînd oprești un angrenaj, le oprești pe toate, iar dacă le oprești pe toate, îți mai ia cîteva luni să bagi țevăraia înapoi în puț. So, it might actually make sense.

    • Si povestea asta se intampla unde sunt depozite mature (la noi) sau unde zacamantul cere operatiuni complexe (gaze si petrol de șist, nisipuri bituminoase) adica la americani. La arabi unde dai gaura si tzasneste petrolul … nu se aplica asa tare.

      00
    • NOU
      #4

      Stimate Domnule Alex Mihăileanu ,
      Industria Petroliera se definește printr-un proces vast alcătuit dintr o serie de procese , fiind astfel produs finit , fracția petroliera care o conusma utilizatorul de la pompa . Colapsul respectiv al scăderii prețului rezultă în principal din acțiunile traderilor care au dorit să fac profit uriaș în contextul acestei pauze cauzata de coronoavirus.Cu siguranță sunt multe opinii corecte /incorecte , însă comentariul meu se referă la faptul că de la „mizeriile” descrise de dvs și până la prețul țițeiului este cale lunga . Numai bine va doresc

      00
  3. Cred ca pot eu sa explic un pic.
    Oil&Gas este o industrie destul de dura. Fiecare tara are un cost de a produce acel baril de petrol, in Saudi parca este cam 25$ in US 35 sau 45.
    Exploatarile sunt facute pentru a fi profitabile individual. In momentul in care barilul scade sub acest cost de productie, se porneste o celula de criza ce vrea sa reduca costurile pentru a pastra respectiva extractie profitabila.
    Daca nu se poate pastra profitabila, se inchide. Insa inchiderea oricarei extractii are niste riscuri majore printre care faptul ca la repornire se poate sa nu mai produci la fel de mult sau eventual sa nu mai poti sa o repornesti (nu stiu exact fizica).

    Considerand aceste valori, imagineaza-ti ca in acest moment toti producatorii se asteapta in US de exemplu sa reduca productia cu 40-60% si in restul lumii cu min 25% si vor sa reduca si costurile la acelasi nivel.
    Aceste scaderi se inregistreaza in P&L instant aproape si duc la caderi de actiuni imense. Practic, orice provizion ar avea ei, nu acopera cadera activitatii cu 40%. Asa ca in acest moment o sa dea afara in draci pentru a salva acest P&L si vor taia foarte mult din investiti si cheltuieli. In final ei incearca sa ramana profitabili.

    Si ca un exemplu, ei acum 1 an se asteptau sa fie 70$ Barilul, acum 6 luni 60$ si acum este ~20$. Tot ceea ce au investit si pregatit sa exploateze pentru acele costuri este pierdere in acest moment.

    00
    • Legat de ultimul aspect, companiile astea petroliere nu au si ele niste consultanti care teoretic sunt acolo sa prevada situatii de genul ? Mai departe pretul petrolului mai e influentat si de diferite „rafuieli” intre statele producatoare. Situatie care tot s-a intamplat de-a lungul timpului. Asta nu ar trebui teoretic sa conduca la un grad de previziune mai mare din partea acestor companii ?

      00
    • Exploatarile sunt facute pentru a fi profitabile individual.

      Necorporatist spus, fiecare pompa e pusa sa-si plateasca singura factura de curent, iar banii ramasi intra in portofel (in pusculita, pentru mofturile sefului, etc.)
      Deci pompele petroliere reflecta cam ce suspina toti care fetisiseaza A.I. in industriile de productie in masa si servicii (acolo unde mai e nevoie de om & vor sa-l schimbe cu un robotzel mult mai obedient decat romanii pe timpul comunismului), in care singura cheltuiala e curentul, materia prima metamorfozata de robotzel si partile de schimb. In schimb, ai o semi-fantana de bani, cand presteaza.

      Si „individual” poate sa fie o singura pompa sau 100 de pompe, in care „individual” poate sa insemne „o unitate” formate din mai multe pompe.

      In momentul in care barilul scade sub acest cost de productie, se porneste o celula de criza ce vrea sa reduca costurile pentru a pastra respectiva extractie profitabila.
      Daca nu se poate pastra profitabila, se inchide.

      Adica, e ca la gaini si oua.
      Ai 10 gaini si, teoretic, dispui de 10 oua zilnic. In realitate, unele pot oua mai mult, iar sunt zile in care nu oua deloc. Toate gainile au nevoie de mancare, care costa.

      Eeeeehh, in zilele in care nu oua nimic, iti trec mai multe idei ce sa faci: consumi din excesul de oua SAU tai o gaina care ti se pare ca nu oua sau n-a ouat destul SAU ceri de la nevasta vecinului care te simpatizeaza sa-ti dea oua sa mananci SAU mananci salata SAU… in tot acest timp, tu le dai tuturor gainilor mancare, chit ca n-au ouat, ca doar nu esti prost sa-ti infometezi gainile pentru ca tu stii ca vor oua dar, ca sa oua, trebuie sa traiasca (deci nu le tai) si nu le maltratezi cu mancarea. Teoretic, tu „pierzi” bani daca dai de mancare unor gaini care n-au ouat, insa daca le tai sau maltratezi (chiar si una singura, fara sa te gandesti cum sa inlocuiesti), tot tu iesi pe pierdere pe termen lung fiindca exista („se simte”) o pierdere de volum in timp, in comparatie cu dinainte sa tai o singura gaina sau sa le maltratezi cu mancarea pe motiv ca n-au ouat zilnic.
      Asta, teoretic, i-ar invata pe aia cu supply-side economics.

      Asa si cu pompele petroliere: daca nu-si mai acopera costul, se presupune ca nu esti un dement sau retardat sa le inchizi pe motiv ca ti-ai adus aminte ce scria in manualul de economie din clasa a X-a ca se face „ca la carte”, si le tii in viata pe cat de mult posibil.

      Acelasi sfat l-am auzit si cu investitiile pe piata americana: nu exista sunk-cost fallacy; doar pentru ca petrolul a intrat pe minus, nu o sa vezi contabili de fonduri de investitii sa renunte la petrol.
      E ca si cum ti-ai pune instalatie noua de apa potabila si o dezasamblezi pe motiv ca gasesti impuritati. Pai nu, nu o distrugi, pui filtru, chemi instalatorul, bagi polonicul in ciorba mai la suprafata… dar nu distrugi.

      Insa inchiderea oricarei extractii are niste riscuri majore printre care faptul ca la repornire se poate sa nu mai produci la fel de mult sau eventual sa nu mai poti sa o repornesti (nu stiu exact fizica).

      Ce zice Hades e ceva ca dilatarea si contractia, in subsolul pamantului. Daca opresti procesul (ca se baga tot felul de chimicale, apa, aburi, danga langa), paturile subsolului se „refac” fiindca „fierul” nu mai e „incins” cat timp era zbatut continuu.
      Sau ca la inmormantari, cand se spune ca mormantul trebuie lasat 6 luni pana se reaseaza pamantul dupa ce a fost sapat si intors.

      Si ca un exemplu, ei acum 1 an se asteptau sa fie 70$ Barilul, acum 6 luni 60$ si acum este ~20$. Tot ceea ce au investit si pregatit sa exploateze pentru acele costuri este pierdere in acest moment.

      „Pierdere” e daca stai cu manualul de economie din clasa a X-a, Hades. Geoeconomia mictioneaza pe seturi de limita din astea.
      In realitate, chiar si cu somajul lor, asta a fost o masura sa distruga extragerea petrolului de sist american (ca de-aia nu se stie cine a tras primul glontul in sedinta de injuraturi dintre fierastraul de oase si Volodea), iar americanii reevalueaza pe bune: unde sunt slabiciunile, cum le repara/protejeaza, ca data viitoare sa nu mai existe discutii.

      Cum am spus altundeva, cel devreme pe 20 iunie se amelioreaza indicele de viitor al petrolului (eu cred ca intre 32 si 43 de dolari).

      00
    • Parca 5 $ Arabia, 15 $ Rusia, circa 30 $ cel de sist.

      00
    • Ahades nu stiu de ce iti iei muie (minusuri) dar dau eu o bere in compensatie

      00
  4. Poti sa il rogi pe autorul de aici https://zoso.ro/adevarata-fata-economiei/ sa scrie pe tema asta? Chiar sunt curios ce ar zice.

    00
  5. Despre M Moore, luati si vedeti un documentar din 2007:

    Manufacturing Dissent: Uncovering Michael Moore

    Baiatul e comunist pana-n maduva oaselor.

    00
  6. Hai sa ne imaginam ca pentru a porni orice business de pe planeta asta trebuie sa deschizi un lacat cu cifru. Fiecare business are combinatia unica de cifre. Cifrul creste direct proportional cu complexitate si marimea businessului.

    Daca zoso.ro intra in incapacitatea de plata trebuie:
    – sa reconfigurezi NSuri si DNS recordurile pentru ca domeniul iti este parcat pe motiv de neplata
    – serverul e gone, ai backupurile de baza de date si fisierele statice sau poate imaginea docker, irelevant, chiar daca ai automatizat deploymentul tot ai ceva de lucru pe partea asta
    – apoi trage sa-ti aduci audienta inapoi pentru ca au s-au dezobisnuit
    – apoi trage sa le amintesti contractorilor ca existi

    Cam cat crezi ca iti ia sa faci asta ?

    Acum imagineaza-ti o singura platforma petroliera ce presupune. Platformele alea nu se inchid asa, gen stingi becul. Pentru a ajunge unde sunt astazi le-au luat aproape 200 de ani. Pentru ca o companie sa se stinga si sa se aprind de la un buton, presupune ca cel putin compania in sine functioneaza 100% autonom. Si chiar daca ar fi ea 100% autonoma ceea ce este SF, mediul extern nu este autonom si tot nu ar putea fi aprinsa si stinsa de la buton.

    00
  7. Eu iti zic de partea economica ca la partea tehnica nu ma pricep.
    TLDR:
    Cand e vorba de petrol, costul e fix, a fost deja cheltuit, problemele sunt cu plata datoriilor, asa ca cei mari cu cash o sa-i cumpere pe cei mici.

    Adica ai trei elemente care tin producatorii in sah:
    – cum ai finantat initial investitiile (vezi industria de fracking din state -credite): nu platesti banca la scandenta, dai faliment, banca preia resturile dar nu are ce face cu ele: (1 – le vinde engross la marii jucatori, 2- se duce in cap industria);
    – cine detine companiile (vezi alea mari mari) nu jucatorii mici din fracking si ce fac cu banii (ARAMCO si companiile umbrela ale Rusilor) Rusii au nevoie de dolari care de aer si exporturile astea sunt principala lor sursa, nu isi permit intreruperi de aia si BRENT e in cap;
    – Cum se tranzactioneaza in realitate petrolul. Cumperi nistre drepturi/ promisiuni la ce iese din teava aia pe cand estimezi tu ca ai nevoie. Pe tot sistemul oamenii isi aseaza veniturile fix pe promisiunile alea.

    Daca vrei sa asculti cum e cu industria asta, da fix asta cu probleme din interiorul continetului american, asculta seria: https://www.npr.org/sections/money/2016/08/26/491342091/planet-money-buys-oil?t=1587578214021

    Ai rade dar ca orice industria daca o opresti o particica ai efect de flutura upstream si downstream in industrii conexe. De exemplu incetinerea in rafinare a dus la incetinirea productiei de entanol, care a dus la incetinirea productiei de CO2, care ameninta industria berii:
    „A drop in ethanol production nationwide may lead to a shortage of beer and soda, experts warn.

    Carbon dioxide (CO2) is generated as a byproduct by ethanol producers and sold to beverage manufacturers to give drinks their bubbles. However, with global demand for gasoline down, that byproduct is in smaller supply, and prices to beverage-makers have shot up by about 25%.”

    Ce se va intampla probabil pe termen lung va fi consolidare. Multi dau faliment si sunt comparati engross de cei cu capital disponibil sa arunce.

    BONUS: no poti sa ai pe blog si articole destepte si articole cu clickbait de nivel de presa scrisa. Clickbait care trece necontestat pentru scapa in moderare comentarii. Se aude la ghiseul domnului eftimie?

    00
    • Stai numai putin, etanolul este derivat din porumb. El ajunge in rafinarii pentru a rafina combustibilul. Daca rafinaria se opreste scade cererea etanolului doar in industria combustibililor. Cum adica „shortage” ? Sa nu mai vorbim ca o intreaga planeta are nevoie acum sa faca baie in etanol pentru a distruge virusul.

      Jurnalistul care a scris asta habar nu are ce vorbeste. Singura explicatie normala la cap pentru absenta etanolului e de fapt cresterea cererii de etanol pe tot globul pentru a dezinfectie.

      00
    • ma, eu pe partea tehnica nu ma bag ca nu ma pricep.

      pe partea ec. uite ce se intampla:
      The problem for the ethanol industry is that most plants make food-grade ethanol, one step below the highest pharmaceutical grade. But since the plants aren’t certified to comply with stringent production standards designed to protect quality of medicines, food ingredients and dietary supplements, the FDA doesn’t want the alcohol used for a product to be applied to the skin.

      Deci nu pot sa reprofileze productia. Cei care lucreaza cu industria petroliera au redus din lipsa de contracte, makes sense.

      00
  8. Nu toți producătorii extrag barilul cu aceleași costuri. Saudiții de exemplu au un cost foarte mic, pentru că au exploatări convenționale. Mexicanii extrag offshore, costă ceva mai mult. Petroliștii americani și canadieni extrag petrol de șist, care e profitabil în general la un preț de 40-80 USD / baril, în funcție de exploatare. La fel, petrolul nu se vinde cu același preț, ci în funcție de calitatea lui – densitate, conținut de sulf.

    Expansiunea producției americane din ultimul deceniu, bazată pe petrol de șist, care i-a făcut pe americani să redevină producătorul #1 la nivel mondial, s-a făcut pe credit. Și banii s-au cam terminat. Și profit nu prea a fost, aproape în niciun an.

    Iar la cât e acum barilul cam toți ăștia care fac fracking sunt terminați.

    00
    • Sauditii aveau anul trecut cand am verificat 3$ pe baril si Rusia avea 2.9$ costul de extractie, costul total al sauditilor era mai mic din cauza taxelor. Ei vindeau 8 – 9 $ si Rusia 19 – 20 $. Costurile de extractie de fapt sunt destul de constante peste tot, diferenta finala vine din taxe.

      00
  9. Se poate depleta zăcământul dacă nu mai extragi. Geologii calculează cu ce rată trebuie exploatat un zăcământ și ce anume trebuie adăugat ( biocide, inhibitori de coroziune, etc). Nu se recomandă să deviezi de la rata de exploatare optimă. Dacă închizi sonda, la revedere, nu mai extragi apoi. Mai bine vinzi în paguba sau chiar plătești pentru a te scăpa cineva de petrol pentru o perioadă scurtă.
    In afară de asta, odată ce ai închis o instalație, ea trebuie te comisionată la pornire, cu costuri mari.
    Motivele sunt mult mai multe.

    00
  10. Sufletul meu de roman ma obliga sa imi spun parerea: deci, da.

    00
  11. Ce explicatie sa fie? In piata de petrol exista: producatorii (care extrag petrolul), rafinariile(care ce sa vezi, folosesc petrol ca materie prima sa faca diverse produse derivate din petrol), consumatori de combustibili mari(gen linii aeriene) si… speculantii.

    Cine-s speculantii? Pai daca intri pe orice platforma de „trading” poti si tu sa cumperi si sa vinzi petrol. Cand apesi pe butonul „cumpara”, ai devenit un speculant.

    Tu nu ai nevoie de petrol, tu vrei sa faci bani si pana acum parea usor sa „cumperi” petrol cand e ieftin si sa-l vinzi mai scump, eventual si „in levier”(care nu inseamna decat „pe datorie”).

    Si pana ieri a mers bine, cumparai, vindeai, mai castigai, mai pierdeai, dar per total invarteai banii. Ieri s-a intamplat inimaginabilul, rafinariile nu au mai avut nevoie de petrol si speculantii au ramas cu contractele in mana(de obicei nivelul productie/cerere e foarte bine echilibrat). Ca sa nu ramana cu contractele in mana, ca trebuiau sa ia petrolul fizic, si sa faca ceva cu el, sa rezolve transport/depozitare/vanzare (Ori majoritatea dintre ei n-au vazut petrol la fata niciodata, ei stiu sa dea clickuri pe calculator), au preferat sa-si inchida pozitiile la orice pret sa scape de cartoful fierbinte.

    00
  12. Motivul adevărat e o extorsiune a unui terasament..a unui burlan..intr o apă!!

    00
  13. Cineva care explica destul de clar situatia in care suntem acum si care nu e doar din cauza coronavirusului.
    http://www.contributors.ro/economie/criza-petrolului-acordul-ruso-saudit-nu-a-reu%c8%99it-sa-opresca-incredibila-coborare-a-pre%c8%9bului-petrolului-interviu-cu-expertul-pe-rusia-armand-gosu/
    Pe scurt se produce prea mult se consuma prea putin. Capac peste asta s-au trezit niste producatori sa inunde piata ca sa se falimenteze unii pe altii. Rusii pe americani, sauditii pe rusi, ponoasele le trag toti.
    Inchiderea sondelor reprezinta in unele cazuri pierderea totala a zacamantului respectiv sau niste costuri pe care nu le mai poate suporta detinatorul exploatarii ca sa o ia de la capat. In Siberia o inchidere echivaleaza cu disparitia exploatarii. La americani unde industria e privata in totalitate inseamna falimentul micilor exploatatori si iarasi stoparea productiei.
    Productie in gol nu se poate, ca nu poti arunca petrolul pe camp ca taranii care nu isi vand zarzavaturile la piata. Cand depozitele sunt pline si nu ai unde trimite productia se inchide tot. Nu doar sonda ce extrage, ci si sistemul de transport, rafinariile si tot circuitul de productie si distributie. Sa le tii in conservare fara productie iar costa. Sa le inchizi si redeschizi costa si mai mult.
    In orice ipoteza ramanem nu se vor inchide toate. Iar cele ce vor ramane in activitate la regim de avarie vor pompa cat vor putea si le vor face imposibila reintrarea in circuit celor care au inchis. Acestia nu vor putea recupera costul de redeschidere din pretul de vanzare pentru ca cei care raman in joc nu le vor permite sa mentina un nivel de pret la care sa faca vreun profit.
    De ex: cost productie 30$ barilul. Cost repornire exploatare 100 milioane. Pret pe piata dupa criza 50$ baril. Consum inainte de criza 10 milioane barili/luna. Consum actual 3 milioane barili/luna.Consum de sfarsitul anului 2020 pana prin 2022 7 milioane barili/luna.
    Ce crezi ca vor face marii producadori de petrol care livreaza acum la 30% din capacitate cand piata va creste la 7 milioane barili? Vor lasa pretul la 50$/baril ca sa ii permita celui care a inchis sa poata suporta financiar redeschiderea exploatarii sau vor inunda piata cu petrol ca sa il reduca la un nivel in care practic vechiul petrolist va lucra doar in pierdere?
    In plus de aspectul economic sunt si aspecte tehnice care fac ca la o sonda inchisa sa piarda cu totul “punga” de titei. Dar unde nu stiu mai bine nu ma bag, cineva de specialitate poate explica asta mai bine.

    00
  14. nu se invarte roata la 50% din masinile mici si bang! criza.
    Pai nu erau vapoarele is coamioanele marii poluatori?
    aici nu le prea leg eu…

    00
  15. Mi-a plăcut documentarul. Chiar a fost un pumn în față pentru convingerea mea că energia verde va înlocui combustibilii fosili. În viitor consumul trebuie să fie limitat drastic. Și un exemplu ar fi telefoanele. Ok, tu ca producător scoți în fiecare an un model nou care aduce doar îmbuntățiri minore, atunci nu-l mai face. Ca idee, aproximativ 1,2 miliarde de telefoane sunt produse anual, iar în lume există doar 2,5 miliarde de posesori. Asta e un exemplu concludent al consumerismului. Ironic, Buhnici prezintă telefoane în draci și are tesla (eco, not eco).

    00
  16. „Problema pe care o am e că nu înțeleg cum se va întâmpla asta: dacă se încetinește prea mult mașinăria care extrage (folosesc “mașinărie” pentru a descrie și cuprinde întreaga industrie) vor falimentar jucători din industrie și petrolul va avea un preț mai mare, preț care va fi plătit de consumator. Nu înțeleg cum vine asta. Deci ești în businessul cu aur negru, de care toată lumea are nevoie și tu dai faliment pentru că faci pauză o lună? E ca și cum ai avea monopol pe aer și ai plăti articole în presă prin care te plângi că, dacă lumea nu respiră mai mult, dai faliment, și respiratul va costa mai mult.”

    Problema asta o au jucatorii din USA din industrie: asa cum au mentionat si altii pretul lor de break even este undeva la ~40 USD+ pentru ca au costuri mai mari (petrol de sist sau fracking). Se pare ca in zona asta de pret sunt foarte putini jucatori ( unii analisti spun sub 20) din USA care isi permit costurile de operare iar restul, cei mai mici cam functioneaza pe datorie si asteapta vremuri mai bune sau vor inchide taraba si vor fi cumparati de cei care au acum lichiditati si isi permit sa faca achizitii. Este greu de crezut ca se va putea creste pretul artificial datorita faptului ca raman jucatori mai putini in piata, mai ales ca sauditii prin OPEC isi permit sa ofere preturi foarte mici in piata, sub ceea ce poate USA in acest moment. Acum toata lumea nu are nevoie de nimic pentru ca sunt restrictii peste restrictii in toate sectoarele care folosesc astfel de produse si derivatele lor.

    De unde a plecat totul:

    In martie 2020 undeva la inceputul lunii a avut loc o discutie mare in cadrul OPEC+ (OPEC+Rusia+ alte state) unde trebuiau sa se inteleaga asupra unei noi reduceri de productie datorita COVID19 si a caderii cererii la nivel global din sectoarele care utilizau astfel de resurse.
    OPEC a decis sa opereze o scadere si a solicitat membrilor Aliantei extinse (+) sa opereze scaderi si sa onoreze intelegerea. Rusii au argumentat ca nu au toate datele problemei si ca e prea devreme ca sa decida o cifra si ca oricum problemele din Libia vor ajuta piata sa se regleze si ei nu prea ar vrea sa reduca productia. Se zvoneste ca Rusii au vrut sa plateasca o polita USA pentru sanctiunile impuse in februarie 2020 asupra ROSNEFT. Sauditii au zis ah da? Nu ne intelegem? Ne vedem in piata. Alianta OPEC+ a disparut si a pornit razboiul preturilor.

    Incepand cu 8 martie 2020 Sauditii au inundat piata la propriu cu oferte si productie marita. Rusii au raspuns si ei crescand productia si piata s-a dus in cap pe fondul unei cereri extrem de limitate si a unei oferte in continua crestere. Probabil cel mai mult de suferit au avut americanii (petrolul de sist fiind mai scump) pentru ca la inceputul lunii aprilie Trump a anuntat ca intervenise si a reusit sa ii aduca la negocieri pe razboinici si sa opereze scaderi negociate insa raul deja fusese facut. Reducerile de productie se vor aplica abia din luna Mai 2020. Avem milioane de barili in plus si nici un cumparator.
    Ramane de vazut ce se va intampla din Iunie-Iulie cand se asteapta o minune pentru cotatia WTI pe fondul reluarii activitatii in sectoarele care au nevoie de astfel de produse cu un focus pe China, care este cel mai mare importator.

    00
  17. Imi dau si eu cu parerea. Nu se opreste productia pentru ca nu vor sa piarda cota de piata. Toata povestea a inceput cand OPEC(Arabia Saudita) a incercat sa negocieze cu Rusia o scadere a productiei, ca sa creasca pretul. Nu mi-e foarte clar de ce Rusia a refuzat, unii zic ca ar fi cerut o scadere proportionala a productiei din SUA, si SUA nu a acceptat. In situatia asta sauditii, in loc sa scada productia, au crescut-o, pe principiul: „e pretul jos, dar daca castig cota de piata, veniturile sunt aceleasi”. Rusia n-a facut nimic, a lasat-o asa. Si sauditii si rusii au un pret mic de productie, rusii ceva mai mare, dar, pe de alta parte, sauditii sunt mult mai expusi pentru ca au un procent foarte mare din PIB bazat pe petrol. Rusia, in urma sanctiunilor, si-a mai diversificat productia pe alte industrii, a mai facut ceva rezerve de zile negre, poate sa faca un bluff.
    Americanii au problema cu depozitele de sist pe care le exploateaza, si care sunt profitabile la un pret mai mare al petrolului, pe la 40-50, parca. Deja au o industrie semnificativa pe treaba asta, nu n-ar vrea sa pice de tot, desi merge in pierdere de ceva vreme. 20 de dolari pierdere pe baril, nu e chiar 50 de dolari pierdere pe baril. Voturi, locuri de munca, etc.
    Si mai e un motiv pentru care companiile nu sar sa opreasca productia imediat. Cand scade costul statele isi umplu rezervele strategice. Acum alea sunt pline. Cine a apucat sa vanda, a vandut, cine nu e cu marfa pe stoc, si nu mai are unde sa o dea.

    00
    • Rusia vrea controlul complet asupra orientului mijlociu, pe care l-a pierdut prin anii 70 în dauna talibanilor promovati de america + ei si chinezii cam urasc fundamentalismul religios promovat de arabia saudita. Asta e, se mai schimba vremurile

      00
    • De ce ar vrea Rusia sa controleze orientul mijlociu? Ca petrol au de le iese pe nas. Islamisti au tot asa, de n-au ce face cu ei. Presupunand ca ar vrea, nu prea vad cu ce resurse ar putea face asta. Adica Ucraina e mult mai aproape, si nu (mai) pot sa o controleze.

      00
    • @dex … de ce exista imperii atunci?

      00
    • N-am zis ca nu exista imperii. Am zis ca nu prea vad ce avantaj strategic poate oferi controlul orientului mijlociu Rusiei.

      00
  18. O fi ca si când încerci sa oprești pisatul la jumate dupa 10 beri… alta explicație științifică nu găsesc…

    00
  19. Războiul petrolului a avut o altă miză. Petrolul a fost mai degrabă o victimă colaterală, peste care a năvălit criza COVID. Miza este de fapt dolarul. Petrolul s-a tranzacționat în mod tradițional pe dolari. Întrucât dolarul era o marfă deținută doar de SUA, toate țările care voiau să cumpere petrol, trebuiau să facă rost de dolari. Asta a permis FED să tipărească bani și astfel să-și gestioneze SUA datoriile incredibile (anul acesta deficitul bugetar SUA este de 1,1 trilioane dolari).
    În timp, pe anumite personaje care participau la susținerea economiei americane a început să-i mănânce în cur să folosească altceva în tranzacții. Așa a aflat lumea că Saddam era un dictator ticălos, că Gaddafi gaza poporul (sau era invers), că prin Venezuela sunt comuniști, că Rusia este o dictatură. Pe unii au putut să-i căpăcească și să „restaureze democrația”, cu alții nu prea le-a mers. Rusia și China și-au redus masiv expunerea pe dolari (nu sunt foarte sigur, dar cred că Rusia nu mai are obligațiuni americane). Alte state și-au mai diversificat și ele opțiunile.
    Peste tot acest război pe care americanii îl pierdeau destul de lent, a venit criza asta. Astfel, sunt și mai puține tranzacții, se mișcă și mai puțini dolari și FED nu mai poate să tipărească banii necesari pentru acoperirea deficitului bugetar american care crește de la an la an. Că industria petrolieră americană suferă mai tare este normal, frackingul are prețul cel mai mare, undeva la 50$. Numai că are o pondere mai mică în PIB decât la Rusia, de exemplu, nu mai vorbim de arabi. Deci eventualele falimente nu ar afecta atât de tare economia cât afectează oprirea imprimantei. Și, desigur, mai e un cost politic, că e un lobby puternic, sunt statele din sud care sunt dependente. Dar pentru americani, buba cea mare este pierderea statutului dolarului.
    Trump pare să fi înțeles găleata în care sunt, de aia o ține cu readucerea producției în SUA, retragerea armatelor de pe unde se poate fiindcă nu mai au bani, impunerea aliaților din NATO să plătească 2% din PIB pentru rachetuțe, de aia pe ăia mici, gen Coreea, Polonia, România îi pune să plătească cazarea soldaților americani. Pentru că SUA nu mai poate. Acum cu Corona 30 de milioane de americani au ajuns dependenți de cantina socială și numărul lor e în creștere. De aia vrea să dea cât mai repede drumul la economie, indiferent de costurile sanitare.
    Criza petrolului și corona devin un fel de „furtună perfectă” pentru americani.

    00
    • Așa a aflat lumea că Saddam era un dictator ticălos, că Gaddafi gaza poporul (sau era invers), că prin Venezuela sunt comuniști, că Rusia este o dictatură

      Nu ma prea intereseaza ce propaganda vrei tu sa faci, dar:
      Saddam era un ticalos.
      Gaddafi era un ticalos.
      In Venezuela sunt comunisti si-au dus tara aia in buda.
      Rusia e o dictatura.

      Asa ca tu vrei sa spui ca americanii au dreptate, sau cum?

      00
    • @Sabotor,
      Calcul simplu la vremurile alea economiile țărilor, depindeau de o materie prima. Când materia prima e aproape gratis, tarile alea suferă un pic.
      În situația de fata petrolul de orice fel(în special cel din US) e gratis. Cum poți creste prețul combustibilor când materia prima e gratis?

      00
    • @Sabotor,
      – Gheo, de ce nu mai vorbești cu mine?
      – Pentru că voi, ungurii, l-ați omorât pe Mihai Viteazu!
      – No, bine, măi, Gheo, dar asta a fost acum 500 de ani!
      – No, mă Ghiuri, eu acum am aflat.
      Deci americanii făceau afaceri bine-mersi cu Saddam, când au aflat dintr-o dată că Iraqul e o dictatură și poporul iraqian are nevoie de democrație :) Pe bune? Și același lucru e valabil pentru toate statele alea.

      00
    • @Cristian Banu
      ahahaha, ce amuzant esti. Not.
      Vezi ca americanii fac afaceri si cu Chinezii, si si aia-s dictatura, si nici aia nu respecta drepturile omului. Ba chiar si cu Rusia. Afacerile-s afaceri – daca ai nevoie de un tamplar iar singurul tamplar din sat isi bate nevasta, tu poti sa-l angajezi sa-ti faca tamplarie chiar daca il critici public ca-si bate nevasta.

      Lumea n-a aflat ca Gaddafi e un dictator odios abia cand s-a bagat NATO in Libia – ma rog, lumea cu ceva creier, ca idiotii nici acum n-au aflat – ci se stia de mult timp.

      Sa te parafrazez, la fel si cu celelalte state. Orice om cu mai mult de 2 neuroni in cap vede situatia in care e Venezuela, vede ce-i prin Rusia; nu trebuie sa ne spuna americanii ca-i nasol acolo. Nu trebuie sa fi foarte destept sa-ti dai seama ca Saddam era un ticalos monumental (daca aveai mai mult de 6 ani in 1990). Te deranjeaza ca americanii fac afaceri cu statele alea pentur ca… pitong? N-ar trebui. Uneori fac afaceri, alteori se iau la harță c-asa-i in istorie.

      Bine, inteleg ce vrei tu sa faci, tu vrei sa urli „uite ce muisti sunt americanii, cata vreme le-a jucat jocul era bun, cand n-a mai dansat dupa cum au cantat ei n-a mai fost bun”. Dar ar trebui sa te linistesti pentru ca:
      1. asa face absolut orice stat, iar alea puternice au si o armata cu care sa-si impuna ideile
      2. ca sa nu fi nevoit sa dansezi dupa cum canta altii trebuie sa devi tu insuti puternic (UE)
      3. daca esti slab, mai bine cantecul american decat gulagul sovietic sau lagarul de reeducare chinez.
      4. inclusiv tu, in relatiile tale cu oameni, ii lauzi pe aia care ti-s aproape si-i injuri pe aia care nu-ti plac.

      00
    • @Cristiane:

      Pe scurt.. Faptul ca americanii sunt ipocriti nu inseamna ca Saddam si Gaddafi nu erau ticalosi sau ca in Venezuela nu sunt comunisti (ar fi pleonasm sa spun ca si-au distrus tara).

      Si nu, nici n-are legatura daca americanii sunt exact la fel de ticalosi sau isi distrug tara la fel ca si comunistii.

      Data viitoare cand auzi de propaganda rusa sau chineza sa sti ca se refera tocmai la incapacitatea de-a diferentia doua lucruri ce-ar trebui diferentiate.

      Si cel mai trist e ca s-ar putea sa ai dreptate cu dorinta SUA de a mentine dolarul drept moneda internationala de facto.. Dar dupa argumentatie e clar ca nu prea-i idee proprie.

      00
  20. Human race is a disease. O idee expusa într-o oră și 40 de minute.

    00
  21. Cam asta e situația pe mările lumii. Nu pare mare criza. Nici macar la petrol.
    https://imgur.com/a/ybYn6Db

    00
    • Transportul maritim are cea mai mare inertie. Un transport dureaza 2-3 saptamani uneori si mai mult. Cand au plecat in cursa vasele respective erau alte realitati.
      In plus, unele petroliere raman intentionat pe mare ca nu au unde descarca.

      00
  22. Petrolul ala vrea sa iasa din pamant cu o forta imensa si atat timp cat curge in rezervoare/cisterne/vapor acel sistem complex si scump este intr-un echilibru aproape perfect.
    Iti dai seama ca toata tevaraia aia s-a calibrat in timp si o scadere a presiunii ar deregla tot agregatul ala. Inainte de a reporni extractie trebuie sa verifici cap coada tot si asta inseamna o tona de bani si timp pentru ca ii dai drumu in etape.
    Producatorii spera ca lumea va reintra in nomal cat mai curand, mai ales productia. S-a putea sa fie asa de disperati incat sa ofere ajutoare banesti marilor consumatori(tari sau companii) ca sa reia activitatea cat de curand. In fiecare minut milioane de dolari le curg printre degete. :)

    00
  23. E o intrebare buna si poate ne-ar putea ilumina cineva.

    Segmentul cel mai afectat e cel de Upstream (de la explorarea potentialelor zacaminte si pana la transport in rafinarie). Ar fi interesant de vazut daca odata inceputa exploatarea unui zacamant poti suspenda activitatea. Banuiesc ca ar fi destul de greu, avand in vedere presiunea care se acumuleaza. Pentru SUA, cei care exploateaza prin fracking teoretic ar putea stoca in rezervoarele curente si relua mai tarziu.

    In partea de Downstream, exista perioade planificate de mententenanta cand rafinaria e oprita (in medie opereaza cam 10 luni pe an). Tot procesul in sine e destul de greoi, deorece prespune incarcarea / descarcarcarea instalatiei cu tot felul de alte substante folosite in procesul de rafinare, plus refacerea presiunii, etc.

    Pe langa asta, din petrol nu obtii doar diesel si benzina (care reprezinta vreo 65% -70%) din yieldul rafinariilor, ci si kerosen, LPG sau Naphta – care e precursor pentru polypropylene, polyethylene sau procesat mai departe ca feedstock pentru industria chimica / pharma. Btw, mastile sunt facute din straturi de fibre de polypropylena. Aici e un grafic interesent cu profilul diferitor producatori din Europa.

    O companie integrata (care are atat partea de upstream cat si downstream) nu e atat de afectata de pretul scazut pe termen scurt. Principalul indicator e crack-spreadul (diferenta dintre pretul barilului de petrol si pretul produselor finite obtinute). In Q1 2020 chiar era mai ridicat decat media din ultimii 2 ani.

    Pe termen lung, un pret mic inseamna ca vor mai putine exploatari noi, pragul de return on investment pentru deschiderea unei exploatari creste. Ba mai mult, companiile se vad fortate sa faca investitii in rafinarii pentru a creste gradul de complexitate si a produce mai multe produse cu valoare adaugata (vezi cazul MOL care a investit masiv intr-un proiect de polyols).

    Cel mai probabil combutibilii vor migra spre segmentul produselor cu valoarea adaugata redusa (cum e pacura sau bitumul, unde e important sa scapi de volume si nu marja de profit). Marjele pe combustibili erau oricum destul de joase, intre 3% si 5%, dar volumul era semnificativ. De asemenea, reteaua de distributie trebuie mentinuta si costul absorbit de undeva, asa ca nu ma astept sa vad reduceri spectaculoase la pompa prea curand.

    TL-DR: Upstream se curata, cei care au operatiuni integrate se vor orienta catre produse mai profitabile / specializari.

    00
  24. @zoso

    Nimic n-are legătură cu nimic. E greu să înțelegi că un activ corporal are valoare negativă. Mai e câte un hazliu ca Moise Guran care zice că că era de prevăzut așa ceva. Bre, mă lași?! Arată contul sau taci din gură
    E o situație cum n-a mai fost până acum, iar anumite evoluții sunt complet scoase din șine. Eu mă așteptam să o ia la vale Dow Jones lately…dar s-a reparat în timp ce îngropau în NY morții de Covid cu excavatorul

    Iar părerile geopolitice cu Rusia vs OPEC vs SUA vs whatever și alea tehnice țevăraia care nh știu ce limite are le poți arunca la coș. Ieri când a închis pe plus barilul WTI mai era loc în depozitele alea sau cum?

    Dinamica bursieră la americani e tot mai aproape de perfecțiunea eiontologică, punctul nimeni dintre cei care sunt parte la ea nu o mai influențează voluntar, ci doar prin efectul fluturelui

    00
    • Pretul petrolului a cazut pentru “ May delivery”,pretul ala crescut pe care-l vezi tu e pentru “ June delivery”.Diferit,un nou cicku de tranzactionare,se face pe luni…

      00
    • Da, man, știu
      Nu schimbă cu mare lucru ce am zis. Ai făcut calculul să vezi cât se estimeaă a se goli din stocul fizic în Mai20 în urma tranzacțiilor astea negative? Gen ca să facă loc producției ce urmează q fi descărcată în Iun20?

      00
  25. bun, da’ eu cand sa ma duc la pompa si sa-mi dea bani benzinaria ca fac plinul de la ei?

    00
  26. Problema nu e la aia care extrag ci la aia care l-au cumparat. Ei l-au cumparat acum o luna iar acum trebuie sa-l ia. Dar luna asta care a trecut au vandut f putin din ce aveau si au depozitele pline. Si acum platesc pe altii sa le ia petrolul pe care ei l-au platit deja acum o luna.

    00
  27. E simplu de explicat. Petrolul e tranzactionat la bursa si poate fi cumparat de oricine, cu un click de mouse. Majoritatea cumparatorilor n-au nici o treaba cu petrolul-fonduri de pensii,fonduri speculative,divizii “ de materi prime” ale bancilor,fonduri suverane,chiar persoane particulare. Problema e ca aia cumpara(pentru viitor) pentru a revinde,in profit,catre cei care chiar au nevoie de petrolul ala(rafinarii,state care-si completeaza rezervele,firme de distilare,etc). Acesti “ middle men” nu au infrastructura de transport sau depozitare,au doar bani si un laptop.Cind cotatia petrolului se prabuseste, ei devin speriati de moarte ca ar putea ajunge la un “ take delivery” pentru ce-au cumparat.Ce sa faca cu petrolul ala?N-au petroliere,cisterne,spatii de depozitare.Alea costa imens.Mylt mai mult decit sa vinzi rapid,in pierdere,doar ca sa scapi de el.Asta-i bursa,cistigi,dar mai si pierzi.Asta se intimpla cu toate materiile prime.Acolo chiar cumperi ceva,fizic,nu stocks or bonds.Ai cumparat si n-ai gasit cui sa vinzi,te suna ca ti-a venit petrolierul la usa,” just in time delivery”.Ca la pizza…

    00
  28. Si inca un punct important-aia cind cumpara petrol pe bursa nu platesc pretul intreg,ci doar vreo 10% din pret.Un fel de “ down payment”.

    00
  29. Acum ceva ani,cind petrolul o luase nebuneste in sus,iar speculatorii de la bursa intrasera in transa cu bid-urile in sus,un senator american a anuntat ca va introduce in Congres o lege care va obliga fiecare cumparator sa “ physically take delivery”…..in 3 ore,cotatia petrolului a scazut cu 50% pe bursa…( evident ca legea n-a mai fost introdusa,dar amenintarea si-a produs rapid efectele)

    00
  30. Acum 2 luni, Greta si hoarda urlau ca poluam planeta, sa mergem cu bicicleta, jos petrolul, jos masinile, jos plasticele etc.
    Uite ca s-a ajuns la paralizarea transportului si la reducerea drastica a productiei de plastice.
    Acu’ ce nu mai e bine? Hai cu energia “verde”.

    00
    • asta explică documentarul ăla, că pentru a produce 1 unitate de energie verde consumi 1,5 unități de energie poluantă. :)

    • NOU
      #63

      m-am uitat azi noapte. impresionant, socant de-a dreptul chiar si daca ne luam precautia stiind ca moore e radical de stanga, nu ar avea motive sa desfiinteze aproape toata miscarea ecologica, ca doar e de-a sa. in contextul in care toata „industria” eco e un fals, sunt curios de o lista cu solutii reale. imi vine in minte „reconfigurarea consumului”, astfel incat banii sa circule in continuare, dar sa se schimbe nevoile. de fapt aceasta e singura solutie propusa si in documentar. dar alte solutii chiar nu se intrevad ? Tesla si tot ce fac ei pare asadar un fake urias. daca tocmai ecologistii afirma acst lucru. si partea interesanta a fost argumentarea ca tot ce inseamna „eco” e de fapt un fel de cult, menit sa fie o carja spirituala falsa, un produs cognitiv precum un drog, care ne face sa ne simtim bine pe moment, dar in ansamblu doar ne pacalim pe noi insine.

      00
    • @vali: da, dar asta nu se intampla si inainte?? Ca nu s-au modificat brusc datele problemei… procesul de productie nu se schimba brusc in 2 luni

      00
    • nu s-a schimbat, dar e bine să ne mai fie adus aminte :)

  31. OPEC+ a decis sa reduca productia, insa abia din mai (crezand ca pandemia nu va fi chiar atat de grava). Traderii, pe fondul caderii cererii, si-au lichidat contractele in disperare (de aici pret negativ). Extractorii de petrol au „aflat” brusc ca tot petrolul extras in aprilie se face doar pe banii lor, la fel va fi si cel din mai. Si cum presiunea pe pret este la ei, nu la intemediari, in situatia data in care razboiul pe pret se loveste de lipsa de cerere, duce la falimentarea producatorilor. Cui mai convine sa produca, daca nu-si mai recupereaza costurile?
    Reducerea productie cu 20-30% din cate am vazut, nu rezolva nimic. Ar trebui undeva spre 60% redusa productia ca sa echilibreze piata. Dar asta ar insemna falimentarea producatorilor (intretinerea instalatiilor este oricum costisitoare si este suportata doar de producatori/extractori).
    Sigur, vor interveni guvernele, se va cumpara masiv in futures doar pentru a ajuta industria etc. Dar cred ca in decurs de cateva zile vom vedea valori si mai mici ale petrolului.

    Pericolul cred ca vine din alta directie. Ce ne facem daca vreo minte creata, considera ca fiind petrolul asa ieftin, e vreme numai buna de razboi? :))

    00
  32. Femei, marketing, topoare, politica, masini automate si mai nou petrolul la bursa.

    Patriciu era tare la petrol si economie, altfel cum punea el pe picioare Petromidia (joke!). Tin minte prin 2009, cum declara prin ziare ca petrolul la $140 barilul e parfum si ca de fapt o sa fie $200+ pina la sfarsitul anului. Am ras.

    Rad si acum. Sint curios, din cei 63 de comentatori, cati au tangenta cu petrolul :D

    00
  33. Primit pe whatsapp:

    Why WTI Crude Oil traded at minus -$37

    Imagine the following…you pay $500 today and commit to receiving an escort at your house in 15 days. Cos your wife is traveling. This is called a futures contract.

    Unfortunately, lockdown came and your wife will be home for the next 60 days.

    You do not want this woman to show up at your house at all and try to pass this futures contract to someone else.

    Only you cannot sell this commitment because nobody can receive the escort at home anymore. Everyone is in full storage (their balls) with wife.

    To make matters worse, not even the pimp (Chicago Mercantile exchange) has more room to receive girls because his house is crowded with girls.

    So you will pay anyone just to take the girl off your hands.

    00
  34. Filmul ala e maxim de cacat:
    1. dar vai, panoul solar si morile de vand nu pot inlocui 100% carbunele, deci aia insemna ca morile de vant si panourile solare sunt de cacat si n-ar trebui folosite. De parca e tot una cand mai folosesti doar 10% din combustibilii fosili pe care-i folosesti in momentul de fata
    2. dar vai, centrala asta solara nu e 100% renewable pentru ca sticla nu e renewable, otelul nici el, aluminiul nici el, deci e de cacat centrala asta si mai bine n-o folosim ca nu e 100% renawable. Pai mkay, hai sa ne retragem in pesteri si sa mancam ce cade din copac
    3. dar vai, pentru a face panouri solare consumam carbune, nu e bine, sunt de maxim cacat panourile solare din cauza asta. Pusa la modul ala de parca panoul solar pe durata lui de viata (10 ani cea mai scurta) nu produce de zeci de ori energia pe care ai putea sa o obti din arderea carbunelului folosit la producerea panoului
    4. dar vai, masina asta electrica isi ia energia de la retea, si cum reteaua acum e pe carbune, masina electrica e de cacat, ca tot de la carbune vine energia. Pai da, daca n-avem totul la cheie din prima zi, nu merita sa ne obosim, ca doar stim ca schimbarile astea sunt usor de facut si se fac peste noapte, nu dureaza zeci de ani.
    5. baga la un moment dat un pie-chart ca – vezi dom’le – Germania a consumat doar 1.5% si 3.1% energie solara si din turbinele de vant; cica sursa informatiilor e Guvernul Federal German, dar realitatea e un pic diferita. Hei, daca tot facem un film de cacat, macar sa fie de cacat pana la capat, nu?

    Pe scurt, filmul mai ca e reclama la ars carbune si petrol; toti in filmul ala se dau cu curul de pamant ca nu se face switch la energie „green” asa, peste noapte, pocnind din degete si daca o solutie e doar 99% mai „verde” nu e buna dom’le, ca nu-i 120% verde. Si-n plus, cum am zis, nu poti sa spui ca e cam nasol cu panourile solare, ca uite, trebuie sa ardem carbune ca sa le producem, ca pare a fi un film facut de liceeni fumati. Pula mea, da, arzi o tona de carbune sa faci un panou, dar panoul ala va da in 10 ani de 100 de ori mai multa energie decat da tona aia de carbune.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.