Cum te scârbești de învățământ #7635

Îmi povestește o prietenă o fază.

Iei o notă bună la titularizare și ești mândră de tine, mai ales că poți să îți alegi un post bun. Alegi o școală centrală, că e curată și oamenii sunt mai spălați. Clasa pregătitoare trece fără mari incidente. Clasa întâi. Ți se explică de ce nu poți avea ședințe cu părinții și face nimic cu clasa, pentru că toți părinții sunt ocupați cu lucruri mai importante decât educația propriilor copii. Clasa a doua. Dai niște teste și trimiți niște copii acasă cu B în loc de FB. Te trezești chemată la ora 19 la o ședință în biroul directoarei, unde mămica unui elev scoate pe gură următoare frază:

Nu înțeleg de ce copilul meu a luat B în loc de FB la matematică. E un copil bun, chiar nu înțeleg. Eu sunt judecătoare, trebuie să cercetez și să înțeleg ce s-a întâmplat. Poate nu a înțeles. Poate nu i-ați predat bine. Eu așa funcționez, sunt judecătoare, caut cauzele și apoi dau verdictul.

Directoarea e mută, nu poate spune nimic în apărarea angajatei. Învățătoarea la fel. Mămica simte că s-a făcut înțeleasă și pleacă. Directoarea prinde glas și începe să țipe la învățătoare. Că a umilit-o. Că a pus-o într-o situație neplăcută. Că ce se face ea acum dacă mămica se duce la șeful ei de la partid? Ea nu își dă seama că își pune cariera în joc?

Învățătoarea face o reclamație la inspectorat, deși și acolo e tot PSD. I se spune că se va rezolva. Trece jumătate de an. Inspectoarea o cheamă și îi spune că lucrarea ei de grad e substandard și nu o poate accepta. Mărirea de salariu dacă ia gradul este de … 30 lei.

Învățătoarea își găsește de muncă în altă parte, la o școală unde directorul a luat concursul de anul trecut, care a mai triat din directorii incompetenți instalați de PSD în școli, și în locul ei vine o alta care n-a luat examenul, dar e criză de cadre didactice, deci primesc orice.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

103 comentarii

  1. pai chiar asa. Cum sa dai B?

    00
    • Pe de alta parte, daca judecatoarea doar aia a cerut, o motivare, e ceva normal. Rezonez cu ideea. Si eu sunt la fel. Gen, vreau sa stiu care scara dupa care notezi – standardele, si care-s motivele pentru care nu s-a incadrat in standarde, ca sa „judec” daca trebuie sa-mi pese ca i-ai dat B,S,F – si trebuie sa fac ceva in privinta asta, sa acumuleze niste cunostinte, sau, sa ma doara in basca ca nu impartasim chiar aceleasi valori, sau sa imi mut copilul. Dar mi se pare imperativ sa poti motiva nota pe care ai dat-o. Cu cuvintele tale, vorba aia. Acu, ca directoarea e o ciuta incompetenta, ghinion.

      00
    • Păi, să lea dea FB la toți, că sunt toți de familie bună!
      :)

      00
    • @catalin: Oaieee, vorbim de o lucrare la matematica pentru clasele 1-4. Despre ce sistem de valori vorbim?

      00
    • catalinx: al meu e în clasa a 2-a. A luat B la una din materii. A venit cu testul acasă, l-am analizat împreună și am semnat de luare de cunoștiință.
      Nici nu îmi trece prin cap să mă duc să fac scandal la directoare sau cu învățătoarea. Dimpotrivă, am o comunicare frecventă cu învățătoarea. O întreb la ce să mai fim atenți sau îi semnalez unde cred eu că are scăpări copilul meu.
      Dacă îți pasă de propriul copil, atunci ești proactiv și lucrezi împreună cu învățătoarea, comunici cu ea și ajuți un pic copilul.

      00
  2. Trist; Imi este scarba de aceasta tara si de incultii care sunt promovati…

    00
  3. Daca asta a fost marele prag in viata respectivei, nu a trecut de 25 de ani!
    Stim ca PSD pute, dar nu e normal? Astea sunt nimicuri! Se invarte in cercuri prea inalte femeia, de aia isi permite sa aibe constiinta si profesionalism! Dar nu e prea cu multa constiinta, ca daca avea, vorbea cand avea de vorbit cu judecatoarea!

    00
    • la un moment dat conștientizezi că lucrurile vor merge doar în mai rău și mai bine pleci când poți decât să aștepți să te trezești la 40 că ești o lepră care fură banii din fondul clasei ca sa își ia chestii.

  4. Nu pot decat sa spun, respect pentru cei care au copii si au inca incredere in sistemul educational de stat!

    00
    • Îmi explici totuși cine a greșit aici prima oară?! Că mie mi se pare că nu învățatoarea.
      Sistemul îl mai fac și părinții. Și dacă mereu se găsește o mămică „hai să-i luăm doamnei ceva pt că….”, deși femeia n-a făcut nici cea mai mică aluzie și părinți care pt note mici dau vina pe oricine altcineva decât pe odor și pe ei înșiși, sistemul poate fi perfect, dar tot se fute.

      00
    • Si batranii au incredere in psd dar nu vad de ce-ar merita vreun respect.

      00
  5. Pai toti directorii de scoli, inspectorate, spitale, etc sunt pusi de partid. Acolo e banul, acolo e influenta. Sistemul merge bine( sistemul de furt) si nu exista iesire pentru cei care fac parte din el.

    Eu am ramas socat cand a trebuit sa mergem dupa pediatra noastra la privat. A plecat de la spitalul de stat unde lucra pentru ca era multa presiune. Nu din punct de vedere medical, ci financiar. Toti medicii de acolo erau mustrati si presati sa faca internari mai multe ca sa vina mai multi bani in conturile spitalului de la casa de asigurari. De Bucuresti vorbim, daca are importanta, desi e la fel de grav indiferent de localitate.

    00
  6. Daca invatatoarea nu poate argumenta de ce a dat B in loc de FB atunci are o problema. Cel putin asa reiese din postul asta si nu vad nimic in meregula ca o mama vine la scoala sa se intereseze de notele copilului.
    Ca de fapt a primit clarificari dar ea tine mortis ca odrasla sa ia numai FB, indiferent de prestatie, asta e altceva. Dar nu reiese asa din articol.

    00
    • Pai s-au dat teste, probabil scrise, grila, etc, nu? Ce dovada vrea mai mult? Doamna judecătoare le-a văzut, probabil ca e evident ca loaza nu merita FB, problema ei este de ce copilul ei a luat doar B, pentru ca e un copil bun si atunci el trebuie sa ia FB. Sa-i treacă prin cap ca poate copilul nu a învățat, ca la școala freacă menta in loc sa fie atent… nu, asta e imposibil, cum sa te gindesti la asa ceva, trebuie sa fii nebun sa accepți așa ceva!

      00
    • Pe vremea mea, când veneau părinții la școală noi eram aia urechiati.
      Simți vreo diferență in postarea de mai sus?

      00
    • sau poate învățătoarea trebuie sa explice judecătoarei de ce nu a punctat de exemplu problema 2+2 unde fiul a pus rezultatul 5? Sper ca nu, lol.

      00
    • Urecheat a doua oara, de părinți, că prima dată a fost profesoara.

      00
    • Pai lucrarea era la matematica – stiinta exacta! Deci nimic de negociat, jamais!

      00
    • bre octav, un părinte normal și chiar interesat de odrasla lui o va face prin intermediul dirigintelui sau direct cu proful/profii la materille unde odrasla șchioapătă.
      nu se duce la omu’ cu butoanele unde pune accent că e judecătoare și că odrasla e bună. și mai vine și cu superiorități de genu cum că ea nu înțelege, de parcă judecătorii înțeleg mate lol
      anyway, înțelegi diferența dintre abuz de putere și sincer interes pentru copkil?

      00
  7. Toată lumea se plânge pe net, nimeni nu se implică să facă ceva concret. Nu se pot rezolva problemele, când toți așteaptă de la alții.

    00
  8. In clasa pregatitoare părinții solicită să cotizăm la fondul şcolii.
    Le scriu că este ilegal dacă nu există peesoană juridică care să colecteze sumele şi să le doneze şcolii ulterior.
    O mămică-mămicuță îmi dă răspunsul: nu ne obligă nimeni să cotizăm şi „în afara conşțiinței” nu ne opreşte nimic.
    Wtf, în cazul ăsta mai contează că are cineva conşțiință?!

    00
    • Se poate raspunde ca in afara de constiinta, nu o opreste nimic sa faca o felatie directorului

      00
    • sunt chestii care nu sunt asigurate de stat si ar trebui platite din ratiuni practice. gen paza scolii.
      sunt parinti care platesc, idiferent ca e de porc sau nu, pentru un minim de siguranta al copiilor.
      si sunt parinti care nu platesc pentru ca au printipuri :) dar beneficiaza de serviciile platite de altii.

      pentru cei fara copii sa stiti ca sunt sume mici, zeci de lei pe an, dar sunt destui oameni cu masini de zeci de mii de euro care au principii & orgolii.
      mai sunt si parintii care nu pot plati alea cateva zeci de lei si pe care nu ii obliga nimeni la efortul asta.

      bine, sunt si cadre didactice care pretind bani pentru prestatie dar nu despre astia este vorba. acolo se inghesuie parintii cu bani si nu zic nici pas, sunt multumiti ca au prins o clasa „buna”. nu prea vezi amarasteni in clasele alea. numai corporatisti frustrati ca trebuie sa plateasca 40-50 lei pe an pentru portar.
      cum e emoticonul ala care exprima greata?

      00
    • Daca sunt 30 de copii in clasa, fii sigur ca vor fi 30 de pareri diferite pe un subiect.

      Nu se pot ei intelege locatarii pe o scara, ‘mi-te comitetul de parinti :)

      Si fiecare are dreptate!

      Doamna n-are decat 3 variante:
      a) sa nu-i intrebe;
      b) sa se-mpuste;
      c) sa zica ca ei si sa faca ca ea.

      00
  9. Nu am inteles niciodata de ce s-a politizat scoala. Cum sfinte cacat sa pui niste rahati de directori de scoala numiti politic. O sa se ajunga pana si femeia de servici sa fie numita politic. In alte tari tot asa se intampla ?

    00
    • nu intelegi de sunt politizate nici spitalele? nici compania de drumuri? nici regiile autonome? nici macar agerpress-ul ?

      00
    • Chiar nu e clar? Ca sa poată controla mințile dinainte de a fi formate. Statul te vrea prost…

      00
    • Ceva control asupra banilor cheltuiti de scoala. Dar, spre deosebire de companiile de drumuri sau chiar de spitale, aici nu e vorba de bani, ca sunt putini.

      E vorba de control: scoala romaneasca e de departea cea mai mare organizatie de stat, care ocupa orice spatiu in societatea asta, de la buricul Bucurestiului si pana la ultimul catun de tara. Nu mai exista asa ceva la nivel de societate.

      Inspectorii sunt ai tai, directorii sunt ai tai, deci ai profesorii si invatatorii la indemana. Mai departe ajungi la copii si parinti. Ai un sistem centralizat controlat de partid prin care ajungi cumva la vreo 3 milioane de copii si la vreo 6 milioane de parinti, cu tot ce inseamna asta.

      Iti aduci aminte de indicatiile de partid de la nu stiu ce referendum acum cativa ani? „Partidul” voia musai ca prin comunele patriei sa iasa in fata si sa duca oamenii la vot directorii de scoala si invatatorii. La fel cu postasii si popii. Ca daca nu, ii zboara din slujbe (popii erau amenintati mai subtil, cu slujbele nevestelor, care sunt foarte multe profesoare de religie prin sate). Armata disciplinata, de partid, randament garantat la tara – invatatorii, popii si postasii.

      Asta la nivel de jos, la baza tarii.

      In orasele mari, ai acces la numirile de inspector, directori, titularizari, locuri favorizate pentru „profesorii nostri”, locuri favorizate in clase pentru „copiii nostri” si asa mai departe.

      Uite un exemplu minor: in scoala de cartier in care au invatat copiii mei pana in clasa a 4-a, a existat tot timpul o clasa „selectata”, cu „copii buni, de parinti buni”, cu o invatatoare aleasa din seria respectiva.

      Nu, nu m-am agitat sa intru eu acolo, imi era sila maxima si oricum aveam alte planuri (primele patru clase la relanti, ma ocup eu in mare de copii, apoi mers la liceu din clasa a V-a, pe baza de concurs). Dar stiu parinti care au incercat. Stii care era distributie, asa la prima vedere? Invatoarea alegea cam 30%, directoarea 30%, restul veneau de la inspectorat. Toate alegerile erau pe pile, contraservicii sau pur si simplu diverse alte aranjamente „financiare”. Asta e doar un maruntis, dar e doar un exemplu.

      Cum sa renunti tu, PSD, la asa ceva?

      Concursurile alea date anul trecut pentru directori i-au umplut pe spume pe cei de la PSD. Pierdeau o veriga importanta in lantul de control, daca intrau unii „nenumiti”de partid si erau greu de schimbat. De asta a sarit baba aia sinistra numita Andronescu 3 metri in sus si a facut niste aranjamente cam penale prin comisiile parlamentare (fals in acte), pentru care nu a platit nici acum,

      Asa ar trebui loviti in moalele capului astia din PSD, daca pierd puterea. Concursuri de angajare peste tot, cat mai repede, criteria clare de concurs, comisii cat mai greu de manarit, directori si profesori cat mai greu de schimbat. Daca revii la putere, sa fii nevoit sa manaresti in clar legislatia si sa platesti pretul politic.

      Si asta peste tot, nu doar in educatie. Cat mai repede, cu atat mai bine. Chiar daca nu sunt bine organizate, chiar daca subiectele sunt prost facute. Doar sa fie scoase institutiile alea repede de sub influenta retelei PSD, alegand alti oameni.

      Bine, acum nu stiu daca opozitia la PSD chiar ar vrea sa faca asta, in cazul in care castiga puterea. Sau nu cumva vor sa se dea si ei o tura cu bicicleta numita sistemul national de educatie. Daca PSD a muls sistemul atatia ani, de ce sa nu il mulgem si noi? Ca ma uit la la Busoi si zau ca nu il vad prea vad pe Spiru Haret. Vad doar un limbric care s-a spalat si apretat luni de zile la Antena 3.

      00
    • @Alex de fapt e vorba de bani

      00
  10. Judecatoarea parca e din Kafka, faptul ca niste nenorociti depind de decizia ei o face sa se creada demiurg atotstiutor. „Poate plodul tau nu a invatat”, oare verdictul asta nu e cel mai plauzibil ?

    00
    • Pai cum sa nu invete? N-ai citit ca e un copil bun?

      Nemernica e invatatoarea ca nu i-a dat FB. /s

      ps: ce-mi plac disperatii astia dupa „FB cu orice pret, chiar si daca merita B+” cand intra in 5-8 si incep sa-si ia in bot sistemul real de notare

      00
    • Si nimeni nu are o problema cu atitudinea ei, pentru ca e judecatoare.

      Daca mama era casiera la Kaufland, una doua ii explicau si directoarea si invatatoarea ca defapt merita S.

      00
    • În gimnaziu or să se certe cu profesorii de ce i-au notat copilul cu 8 și nu 10.

      00
    • @alex

      „Daca mama era casiera la Kaufland, una doua ii explicau si directoarea si invatatoarea ca defapt merita S.”

      O observatie foarte buna: daca vine unul bazat, slugarnicie maxima. Daca vine cu ceva cerere vreo suedejca din catier sau o vanzatoare de Kaufland, scoasa in suturi din scoala. Pe modelul „Marius Chicoș Rostogan”, ca tiparele „nemernicul” asta de nenea Iancu sunt atat de bune, ca sute de ani de aici incolo nu o sa mai iesim din ele.

      00
  11. Clasa a XI-a. Liceu Pedagogic. Din a IX-a, de cand am facut practica la un invatator din scoala, i-am atras respectivului atentia si ma mai ruga sa ii tin locul o data la cateva luni, cand avea chestii de rezolvat. Erau de acord si profii, mai faceam ceva practica pedagogica in plus, eram si eu OK cu asta, imi erau dragi copiii lui si nu ma deranja sa suplinesc un pic. Ca doar de asta faceam scoala respectiva, sa fiu invatator/educator odata.

    Intr-o zi ma roaga sa ii tin locul vreo 2-3 ore si sa le dau lucrare de control tinerilor vlastare. Si sa adun lucrarile, apoi le nota el.

    Bun, dam lucrarea si vreo 2 premianti de ai lui au o zi proasta. Plang dupa ora, ca stiu ca nu vor lua 10. De parca 10 la clasa a treia e chiar moarte de om.

    Ii incurajez ca oricine are si o zi proasta si ca nu au nota mica, poate 8 in cel mai rau caz, daca nu chiar 9.

    Unul se calmeaaz si asta este.

    Dupa ce se termina orele, ii pregatesc sa-i dau pe mana parintilor.

    Cel inca trist discuta cu ma-sa, care vine la mine sa ma roage sa NU dau lucrarea odraslei sau sa ii permit sa isi corecteze micuta greseala. Imi pica fata instant si ii explic femeii ca timpul pentru lucrare s-a terminat de o ora si ca poate discuta cu invatatorul.

    Si … scoate o ciocolata sa mi-o dea, insistand totusi sa incerc.

    Am lasat-o acolo in mijlocul holului si i-am dat invatatorului lucrarile asa cum au fost scrise. Nu stiu daca odorul a luat 8 sau cat a luat.

    Acela a fost momentul in care am realizat ca NU am ce sa caut in invatamant si am refuzat sa dau def-ul sau sa intru dupa ce am terminat si Romana-Engleza. M-am simtit atat de rusinata si de prost, de parca m-ar fi dezbracat in fundul gol in fata intregului oras.

    Mi-am dat seama ca, daca unei practicante amarate incearca sa ii impuna o asemenea prostie, cum o fi cand imi depinde cariera de asemenea specimene.

    • Hai recunoaște ca nici nu prea îți place ciocolata ;)

      00
    • Am lucrat un timp intr-un afterschool si am vazut o situatie similara. (scuze ca bag un „one up”, dar tot timpul mi s-a parut foarte penibila intreaga situatie)

      Intr-o zi m-au enervat 3 copii (ei primeau niste buline daca lucrau suplimentar si geniile s-au gandit sa-si puna ei niste buline in plus) si le-am scos 10 buline fiecaruia.

      La 2 dintre ei nu a fost nicio problema, chiar si parintii au zis ca si-au meritat-o, insa la a treia, o fetita, ma-sa a stat si a insistat aproape o ORA (~40-50 minute) sa ii dau bulinele inapoi, desi i-am explicat ca nu ar fi corect fara de ceilalti copii (si fata de aia doi si fata de restul grupei).

      Si la ce foloseau bulinele? La nimic, absolut la nimic, la finalul lunii toata lumea primea aceleasi „premii”, indiferent de cate buline aveau.

      Unii oameni nu sunt in stare sa faca diferenta intre „merita x, dar a primit y” si „merita y si a primit y”, asa ca actioneaza ca niste tembeli.

      00
    • N-ai inteles. Trebuia sa spui ceva nasol de PSD, nu ca parintii sunt idioti.

      00
    • Foarte rau. Ai avut ocazia sa schimbi ceva si ai preferat sa pleci. Si asa se intampla consecvent. Cei buni pleaca in privat, si raman loazele, care ne formeaza copiii. Si pe urma tot noi ne vaitam! Cum sa reformam sistemul oameni buni, daca fugiti de el ca de raie? Ce asteptati? Sa vina tata-mare din cer sa faca ordine?

      00
    • Plot twist: in ambalaj erau doua de 500 de euro si numarul lui Slav.

      00
  12. trebuia sa continue articolul: deci judecatoarea pana la urma are copilul la o invatatoare praf care nu a luat examenul si isi bate joc de copii.

    00
  13. Invatatoarea nu trebuia sa fie muta atunci cand a venit mamica judecatoare la scoala. Pe de o parte se vaita profesorii ca pe parinti nu-i intereseaza de copii, si cand vine un parinte la scoala, nu stie sa-i explice ce si cum. La ce bun ca a luat nota buna la titularizare? Nu inteleg de ce nu si-a pledat cauza. Practic a cedat din start.

    Nu putem da vina pe sistem pentru toate nereusitele.

    00
  14. Mi se pare normal, copiii nu trebuie maltratati de mici cu note de B, pentru ca sunt sensibili si pot sa ramana urmari din cauza frustrarilor. Cand sunt mari si se sparge globul de cristal, nu-i bai, sunt solutii pe piata: alcool, tigari intr-o prima faza, apoi Xanax si psiholog, dupa care marijuana, prafuri etc. Pentru ca ei sunt sensibili si lumea e rea.

    00
  15. O fi venit plodu’ plangand acasa ca a luat B in loc de FB si mamica, lovita in orgoliul ei, a simtit ca trebuie sa ia masuri. Asta nu este ok.

    Dar, mai ales la matematica, invatatoarea ar trebui sa poata justifica nota (ex: se dau 10 exercitii: daca elevul rezolva 8 – 10 exercitii primeste FB, daca rezolva 6 – 8 primeste B, etc…).

    00
  16. Fuck, ce-au înțeles unii?! Că învățătoarea nu putea explica nota!

    00
    • e logic pentru ei. e clar că, dacă a tăcut, e vinovată.

    • O fi gresit si invatatoarea, o fi spus ceva, o fi injurat

      00
    • plm, este mult mai pervers sistemul. nu mai fiti si voi pokemoni!
      orice nota poate fi justificata dar nu inseamna ca este corecta.

      daca subiectele sunt in afara programei (care oricum e varza, intelegi ce vrei din ea) si un copil nu le stie ti se va spune ca altii (de obicei indopati cu meditatii sau favoritii invatatorului) au stiut.

      pe mine ma doare maxim in cur de orice nota dar, din pacate, conteaza.

      00
    • cred ca defapt s-a luat de invatatoare ca nu i-a invatat copilul bine.

      00
    • Daca invatatoarea ‘murea cu dreptatea in mana’ mai ziceam.

      Scuzati, vaitatul pe bloguri poate face bine la mandria de sine, insa utilitatea pentru societate este apa de ploaie.

      00
  17. Judeata aia nici nu isi da seama ce rau ii face plodului prin astfel de interventii.

    Caz real, cu o mama mandra de plodul ei care stia sa citeasca in clasa I. La sedinte invatatoarea spunea „sa luati carti si sa inconjoare copiii literele a,m,r,e ca deocamdata astea le stiu”. Vaca se ridica si intreba, „dar al meu daca stie toate literele ce sa faca?”. Sa o freace la rece, asa ne-a asasinat un an de zile. Plodul a inceput sa priveasca pe toti de sus si n-a mai invatat la nimic, nici la matematica unde chiar a devenit foarte slab.
    Sedinta din clasa a IV a fost dulcea razbunare: s-a ridicat si a intrebat, „in afara de matematica unde nu are inclinatie, mai sunt obiecte cu probleme?”. Nu, dar stiti, chiar va avea nevoie de matematica la admitere in liceu…

    00
    • ba nu face niciun rau plodului, ia vezi cazul judecatoarei Lazar din Craiova …ti se pare ca i-a facut vreun rau faptul ca mamica a fost judecatoare ??

      00
    • Caz real, „pe vremea mea” erau 2 insi in clasa 1 care nu stiau sa citeasca.
      Noroc cu internetul, acum sunt 2 care stiu sa scrie cum ii cheama in clasa 1

      00
  18. La liceul unde am terminat eu, e aceeași directoare de 20 de ani.
    Nu întreb ironic, intreb pe bune: e normal asta?
    Liceul de Informatica Iași este unul dintre cele mai bune din țară. Menționez asta pentru a puncta ca nu e un liceu de care ar fugi oamenii capabili.
    Aceeași directoare din 1998, mileniul trecut… o fi bine, n-o fi bine?

    00
    • Raspunsul se afla in textul tau: „Unul dintre cele mai bune din tara.” Banuiesc ca n-a devenit peste noapte, or fi contat si cei 20 de ani.

      00
    • Firma noastra merge foarte bine, sa demitem seful!

      00
    • Da’ ce dați cu parul… pardon, cu minusuri, domnilor? Doar am intrebat!
      Apropo, directorul nu e singurul care face prestiguul unui liceu. Liceul ăla are statutul de foarte bun de pe vremea când madam director se incalta cu fesul.

      00
    • Femeia nu poate face minuni. Iata, mai ies si rebuturi.

      00
  19. Asta nu intra la abuz de putere, trafic de influenta sau ceva rahaturi din astea? Cumva sia folosit functia ca sa primeasca ceva, sa influenteze…nu ma pricep da asa pare.

    Inafara orelor de program si inafara tribunaluui nu mai esti

    00
  20. Deci dacă ne luăm după mamă, învățătoarea a făcut facultatea degeaba. Nu are competența de a evalua un elev, ea ( mama) știe mai bine, de fapt e judecător! ( I am the law – Judge Dredd). Mă gândesc cum ar fi reacționat țoapa dacă venea un it-ist la ea să îi spună cum să judece cazurile, sau un anumit caz, că el se bazează pe algoritmi.

    00
    • Concluzie gresita.

      Mama a venit sa intrebe ce si cum. A apasat cam tare ‘pedala’, si cucoanele alea, nefiind obisnuite sa vina cineva sa le intrebe cum isi fac meseria, s-au emotionat.

      Trebuia sa i se explice cu subiect si predicat de ce a luat odrasla nota mica. Tu cand te duci la service si iti zic aia ca la o revizie, costul este de 2000 de lei, nu intrebi de ce iti iau banii aia? Sau cand pici un examen, nu esti curios sa stii de ce?!

      Nu zic, invatamantul nu e perfect, dar sa stai de pe margine si sa arunci cu noroi, asta poate oricine. Muult mai greu e sa incerci sa iei taurul de coarne, sa te aperi, sa cunosti mediul in care existi – ce drepturi si ce obligatii ai.

      00
  21. 1. Daca madam parinte e judecatoare, sa angajeze un procuror care sa instrumenteze cazul, ca ea pe ce dovezi judeca? Poate plodul e bou, cine stie?
    2. Doamna invatator/profesor e titulara pe post? Atunci madam judecatori sa ii suga… a, stai, ca e femeie.

    00
  22. FB e facebook dar wtf e B?

    00
  23. Vara-mea e invatatoare. Face cam la 2-3 luni sedinta cu parintii… prezenta parintilor la sedinte e redusa. O buna parte din cei care vin, au impresia ca plodul lor e a 2-a venire a Mantuitorului. E mult mai simplu pentru un profesor sa-i dea elevului FB si sa scape de parinte… S-au schimbat vremurile… inainte parintele isi lua copilul la socoteala pentru nota mica, acum se trage invatatorul/profesorul la raspundere. Trist.

    00
    • inseamna ca face 2-3 sedinte pe an. cam putin
      e plin de vacante (hei, e vacanta acum la primara!) si de zile libere. cam greu sa programezi sedinta la 2 luni. la noi e lunara

      insa si chestia cu plodul_zeu este cat se poate de trista si adevarata.
      e crima maxima sa nu mangai orgoliul unei mame. crima!

      elevii sunt prinsi intre doi cretini: Parintele si Profesorul.

      00
    • Hehe, ce vremuri.. venea cate un parinte si spunea:
      „Bateti-l tovarasa, ca pe mine nu m-a batut si am ajuns la saiba”.

      00
    • Eu le as da tututor fb.Sa vedem cand ajung la Spiru ce o sa mi multumeasca.Sau cand ajung sa se angajeze cu diploma de la Spiru, daca o iau si pe aia.

      00
  24. Ba chiar a fost posibil ca un director de scoala sa fie amenintat ca este inlaturat din functie in cazul in care nu angajeaza ca profesor de limba engleza pe sotia unui proaspat intrat in politica locala. Ce sa vezi, dobitoaca chiar a reusit sa ocupe postul mult dorit, insa n-am inteles ce oameni haini la suflet au lasat-o sa se expuna la halul ala de rusine, ca ziceau copiii dupa finele anului ca nu stie nimeni nimic la engleza. Culmea culmilor e ca muma duamnei fusese invatatoare, iar tata-sau politist.

    00
  25. Idioata aia a venit la scoala cu capsa pusa pe invatatoare „poate nu a inteles copilul, poate nu i-ati predat bine”.
    Din punctul ei de vedere (marea judecatoare care face dreptate in tara si este cea mai corecta) cineva nu se ocupa suficient de bine de copilul ei.
    Cea mai mare greseala cu politizarea invatamantului.
    Nimeni nu mai are curaj sa zica nimic ca isi pierde locul de munca.
    Javra aia de directoare putea sa-si apere invatatorul.

    00
  26. Dupa 7 ani am plecat, efectiv e un cerc vicios caruia n-ai ce sa-i faci. Orice ai vrea sa faci se ajunge la fel si fel de compromisuri pe care nu esti dispus sa le faci, pentru ca nu de asta ai ales aceasta cale…

    00
  27. De copilul judecatoarei si de invatatoarea fara coaie mi se rupe momentan. In scolile primare nici macar n-ar trebui sa fie calificative. Copiii ar trebui educati nu pusi in competitie cu colegii lor la varste asa fragede. In Romania e chiar dublu tembel, pentru ca mai tarziu cand ajung sa lucreze la stat nu mai exista chiar nici un fel de competitie. Toti sunt platiti la fel indiferent de rezultate si competente.
    Mai mult ma ingrijoreaza sentintele pe care le poate da o judecatoare asa cretina.

    00
  28. acum sa vedem daca sunteți buni la istorie: ce înseamnă FBAC?

    00
  29. Io le-as da la toti pruncii de smecheri numai fb-uri si note de 10, ulterior. Numa de-al naibii, sa le stric viitorul, cand in liceu vor da cu capul de toti peretii, cand vor realiza ca nu i-a ajutat cu nimic pupatul asta in cur. Si totusi, ar fi o idee buna numai daca la liceu s-ar intra doar pe baza de examen, fara a lua in considerare notele din clasele 1-8.

    00
  30. Hai sa privim si altfel: copil mutat in scoala noua, e cam peste ceilalti cu 1 punct, i se pun bete in roate la fiecare pas. La un moment dat se verifica tema la romana, e certata ca a facut-o praf si i se pune 7. Intreb o colega de clasa, care imi zice ca a ascultat-o si oral si a raspuns perfect, verific tema si descopar ca profa de romana a scris balarii pe acolo, mai mult, cer „a second opinion” la o alta profa de romana si aflu ca nu avea de ce sa ii puna 7, ca facuse tema corect, merita 10. Intre timp apare si cerinta din partea profei de romana „sa vii cu tactu tuns la mine”. Sa o calc in picioare sau nu? Ma refer la profa de romana care ii pune bete n roate fetei mele.

    00
    • Mie mi se pare cam tarziu pentru discutii, deja armele au fost scoase.
      Astia stiu doar de frica, n-o calca in picioare ca e degeaba, reclamatie la director și la inspectorat în același timp, fără discuții cu ea.
      Probabil va forțează mana sa faceți meditații cu ea, ar fi interesant de aflat câți din clasa fac deja asta pentru a avea alt motiv de reclamație.

      Am auzit de curând de un caz care a început exact ca al tău si s-a sfarsit cu copilul mutat la alta scoala si 2 ani de psiholog pentru a reveni pe linia de plutire. Acolo profa l-a chinuit si i-a întărâtat pe ceilalti din clasa impotriva lui pana acesta a cedat si a devenit violent, psihologul scolii era ruda cu profa si l-a trimis direct la psihiatru iar directorul nu a miscat un deget. Stii tu, genul de povesti kafkaniene pe care le tot auzi in Romania.

      Ai grija mare, s-ar putea sa fie o apa de ploaie dar s-ar putea ca rotile sistemului sa va strivească, sa te pregatesti bine petru batalie daca e cazul.

      00
  31. eu am o mică problemuță exact invers decât a măreței judecătoare: fiică-mea are, după o jumătate de semestru de clasa întâi, doi B. nici ea, nici eu, nici treimea noastră mai bună nu înțelegem de ce doar atât. adică serios, scrie urât, repezit, îi e lene să termine exercițiile, citește în silă, și doar povești cu pisicuțe-monștri (de-am ajuns să fiu nevoit să i le scriu eu), școala e doar ocazia perpetuă de a face boacăne etc. și e normal să fie așa, e copil de 7 ani. de ce i-aș lua bucuria vieții?
    bun, mi-e milă de acea învățătoare, dar mai tare mi-e milă de copilul acelei judecătoare. va fi un copil rupt între două extreme: „de ce nu faci bine?” versus „mi se cuvine tot pentru că mami rezolvă”.

    00
    • Este simplu, invatatoarea e precauta pentru ca nu stie de unde sare parintele pilos care poate sa-i puna bete in roate, asa ca incearca marea cu degetul. Mai incolo, pe la a 2-a si a 3-a dupa ce vede cum sta treaba incepe sa regleze notele dupa meritele copiilor – la cei cu parinti normali- si dupa urletele parintilor – la cei cu parinti ca judecatoarea de mai sus.

      Al doilea motiv ar fi ca poate toti copii din clasa sunt pe acolo si privind-o comparativ cu ceilalti s-ar putea sa fie chiar buna.

      00
  32. Multe rele s-au întâmplat la mâna clasei politice (şi psd şi pnl şi restul idioţilor) dar politizarea sistemului de învâţământ mi se pare una dintre cele mai rele.

    Copiii celor din sistem vor fi praf dar vor avea mereu note mari, iar copiii capabili, cei care ar fi produs ceva ca să plătească prin impozite salariile primilor sunt 99% sigur că 100% din ei vor pleca altundeva şi nu vor mai reveni.

    Cei mediocri vor fi oricum dezamăgiţi că dacă n-ai părinţi politici nu faci nimic, şi asta îi va face la prima ocazie să plece, deci adio forţă de muncă de jos sau clasă de mijloc.

    Abia aştept să văd cum va arăta românia peste 20-30 de ani. Sper să fie plină doar de politizaţi.

    00
  33. Nasol daca PSD a ajuns sa-si bage coada pana si-n chestii locale de invatamant.

    Phartidul e-n tot si in toate!

    00
  34. calificativele astea de B si FB se iau in considerate pe undeva? cea mai mare tampenie din scoala imi amintesc ca erau „lucrarile de control” can proferul nu avea chef de predat era usor sa dai o lucrare de control, nu se puteau programa din timp ?
    Sa fii judecatoare sa pierzi vremea pe la scoala pentru un B si FB inseamna ca are prea mult timp liber si ceva probleme.
    Din pacate sistemul politic e asa de infiltrat in toate institutiile statului de la scoala, politie, spitale, biserica ca te lupti cu morile de vant.

    00
  35. tara bananiera, cuae, ce sa-i faci? :)

    00
  36. NOU
    #93

    Cu alte cuvinte sistemul bugetar este la pamant ?? Este virusat si nu cred ca are sa fie devirusat cat de cuvand ! Ceva cazuri particulare ca exemple se gasesc ?? Ca daca stai bine si te gandesti cam toti astia, cam toate institutiile statului sunt regim bugetar, nici decum particular. Concluzia o trage fiecare. Avem un sistem infect, antic si dedemult. Sunt curios din ce perspectiva vede un bugetar lucrurile comparativ cu un privat. Stabilitatea o au bugetarii, desi privatii sunt nervosi maxim pe ei si pe buna dreptate. Asta este treaba. Multi sunt multumiti de sistemul asta infect, chiar daca pe net ne dam cu parerea. Cineva plateste rate, iar pentru ratele alea multi accepta orice sacrificiu … ca deh’, nu mai au incotro ….

    00
  37. Parca judecătorii nu aveau voie sa fie membri de partid

    00
  38. Vorba lu domnul militianul: luați cultura si bagati-o la duba!

    00
  39. Lecție de aur platină pentru cadrul didactic: niciodată, dar NICIODATĂ fără excepții, vreodată, să nu le dai testările/lucrările copiilor. NI-CIO-DA-TĂ. Puștanul poate să se șteargă la cur cu lucrarea, iar dacă vin părinții să întrebe de ce micul lor Ainștain nedovedit n-a luat nota maximă, n-ai nimic cu ce să te prezinți „Dle/Dna Cutare, copilul dumneavostră a luat nota deoarece n-a învățat. Uitați-vă peste test/lucrare, să vedeți”.

    Ăia de la modulul psiho-pedagogic sunt retarzi dacă nu-i învață fapte din ăstea.

    00
    • Eu le fac fotocopii si le pastrez 2 ani. Cand discut orice legat de lucrare, am copia in fata.

      00
    • @walhalla

      Te complici, păstrează originalele.
      Dacă părinții vor să afle/știe de ce au luat nota mică, deși Ainștainul nu are testul/lucrarea la îndemână să vază tăticutzu/mămicutza fiindcă s-a șters la cur cu testul/lucrarea, să vină la școală să vadă.

      Le prinde bine părinților: mai învață și ei unde e școala, unde e clasa, în ce clasă e puștanul lor, câți ani are; din ăstea…

      00
  40. Niste poze cu mamica :)? Nu pot sa-i indrept ciutanului nota dar pot sa-i dau lu’ ma-sa FB.

    00
  41. Si totusi, noi avem aici doar one side of the story. Subiectiv, fireste, si totusi sarim ca ratele la muci. ;) A mai fost si cazul unei profesoare data afara pe nedrept de la nush ce liceu, cand ea facea numai bine si era geniala, si internetii urlau si se dadeau cu curu de pamant ca vai tara pulelui rasare, si apoi aflam ca tanti a plecat din liceu in mod corect,ca nu era postul ei de fapt,ca era suplinitoare… Nu sustin ca e cazul aici, doar semnalez ca poooaaate, ma gandesc, n-ar trebui sa ne iasa bubite la orice poveste a unuia sau altuia, pana nu avem mai multe versiuni ale fiecarei povesti. La modul general spus, nu plecati pe fenta.

    00
  42. Pe cand eram in clasa a 3-a, undeva in secolul trecut… un parinte al unui coleg de clasa vine s-o intrebe pe invatatoare de ce copilul lui ia note de 5-6, iar eu iau 8-9-10. Omul era tractorist la CAP si stia ca are drepturi ca membru de partid. Parintii mei erau cadre didactice si se ocupau de mine, ma verificau pe atunci la teme, erau atenti sa nu iau note in virtutea faptului ca erau cadre didactice. Chiar asistam la scene in care vorbeau cu invatatoarea sa nu-mi dea note mari daca nu merit si sa nu ma menajeze atunci cand calc pe bec. Si luam si 6-7 cand eram lepra si treceam superficial prin materie, dar s-a intamplat foarte rar. Chestia e ca atunci cand eu stiam de 6-7, chiar stiam ceva, nu eram mut, dar ceilalti erau de 2, aveam colegi foarte slabi, eram la tara, parintii lor erau agricultori si cel mult muncitori la uzina de la oras. SI nenea asta a facut un scandal monstru ca copilul lui nu ia note mari ca nu cumva sa ia premiu in fata mea, copilul profesorului. Atunci invatatoarea a facut urmatoarea chestie: l-a invitat pe nenea sa asiste la ore intr-o zi. Ne-am trezit cu nea tactoristul ca sta in ultima bancai. Ne-a ascultat pe mine si pe fiu-sau, ca era un fel de competitie. Eu habar nu aveam, fiu-sau stia ca vine tac-su la lectie si se pregatise cumva, misca nitel fata de ce stiam eu. Rezultat: 6:2, 6:2, 6:2, ca la tenis. Plm, aveam matematica, biologie si geografie, eu gasisem pe acasa manuale de gimnaziu, unul de clasa a 6-a de zoologie era foarte interesant si am lasat-o si pe invatatoare nitel perplex cand i-am spus de broasca testoasa de Caraibe, caretul, ruda cu cea comuna, care plm nu stiu ce face cand depune ouale in nisip pe plaja…

    Nenea a plecat neconvins, era clar ca eu fusesem avertizat si invatasem, ca nu puteam fi mai destep decat fiu-sau. Habar nu am ce face fostul meu coleg acuma, stiu doar ca abia a terminat un liceu.

    00
  43. ce m-ai intristat cu articolul asta. Mi-am adus aminte de o poveste similara pe care am trait-o. E genul de poveste dupa care as pleca si nu m-as mai uita inapoi. La mine era cu un procuror

    00
  44. Eu zic sa nu exageram… ca invatamantul si personalul sunt praf, e evident. Ca sunt promovate non-valorile, idem. Profesorii, mai nou, nici macar nu mai dau testele acasa, sa le vedem si noi, parintii… sa vedem unde sunt punctele slabe, sa incercam sa imbunatatim… Si spun ca parintii sunt dezinteresati… isi fixeaza orele de consiliere in intervale imposibile – gen 14:00, 15:00… cand toata lumea este la job. In Bucuresti o ora de consiliere la scoala inseamna cam 3 ore lipsite de la serviciu. Si nu isi pun toti profii orele de consiliere in aceeasi zi… li se rupe, practic nu este incurajat dialogul cu parintii, nu se acorda feed-back punctual si corect. Totul este facut de mantuiala si lipsit de transparenta. Copiii sunt complet demotivati. Si credeti-ma ca stiu ce spun, am copil in clasa a cincea, cu oameni „spalati”. Nu empatizez cu punctul de vedere al profului descris mai sus.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)