Scandalul cu supermarketuri și hypermarketuri (2015)

Da, avem nevoie de schimbări în obiceiurile de consum. Da, închiderea magazinelor duminica este o idee bună, dă oamenilor timp să facă alte lucruri și îi forțează să se organizeze mai bine. Că ea e propusă de liberali, asta e o tâmpenie specifică României. Dar trebuie să se întâmple. La fel cum trebuie închise și înainte de Paști sau de Crăciun, să nu mai stea românii ca idioții buluc pe 24 decembrie seara la coadă. E stupid. Și nu, nu e orbanizare.

Apoi, e nevoie de o mărire de salarii. Nu se poate să ai 1 miliard de euro profit și să îți plătești casierele cu 600 lei plus bonuri de masă. E jignitor. Nu, nu pleacă Cora sau Kaufland din România dacă le trasezi niște linii mai stricte între care să opereze, tot vor face 500 milioane euro profit pe an, important e să nu mai fie așa agresivi în a pârjoli tot ce mișcă în jurul lor. Pentru că asta fac acum, pârlesc și angajații și furnizorii.

Apoi, discuția cu produsele românești denotă o crasă dezorganizare din partea producătorilor locali. E nevoie doar de 2-3 să înceapă să pună o bulină roșie cu “PRODUS ROMÂNESC” pe ambalaj și apoi și restul vor veni după ei. Mi se pare aberant că nu există Asociații ale producătorilo de șublere sau de brânzeturi, care să urmărească interesele comune ale acestora, deoarece, chiar dacă ei sunt competitori pe aceeași piață, aleargă pe același drum plin de gropi și de mărăcini, în timp ce așteaptă să vină statul să îl repare, când ar fi în interesul lor să facă asta. Supermarketurile și hypermarketurile au, se numește Asociația Marilor Rețele Comerciale din România.

Apoi, mi se pare crasă nepregătirea politicienilor și responsabililor din ministere când a fost vorba de a arăta diferențele de preț. Uimitor, nu e de ajuns să afirmi ceva, trebuie să și dovedești asta. De aia tipa de la AMRCR, asociația care apără interesele magazinelor, a ieșit și i-a dat una peste bot ăluia care a spus prostii.

 

 

supermarket

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

71 comentarii

  1. Eu astept übermarket-ul

    00
  2. Stai jos,nu ai înțeles nimic,Zoso!Această lege este una proastă,dusul la supermarchet sâmbăta și duminica este un lucru firesc.Această lege este una împotriva oamenilor,asta pentru că în România nu avem alte forme de comerț mai de încredere.Magazinele din colț nu pot fi o alternativă bună,iar piețele cu tarabe sunt în mare parte o bătaie de joc.

    00
    • NOU
      #3

      Firesc pentru cine?
      Hypermarketurile au program in timpul saptamanii pana la ora 22. Daca tu nu esti in stare sa iti planifici necesarul pentru urmatoarea saptamana si sa te duci sa iti faci cumparaturile intr-o seara in maxim o ora, nu inseamna ca restul suntem la fel de dezorganizati.
      Eu imi doresc Hypermarketuri inchise in weekend, poate asa o sa se mai reduca si din aglomeratia de prin oras in alea 2 zile ale saptamanii.

      00
    • In primul rand nu scrie nicaieri ca e obligatoriu sa poti ajunge la hypermarket. Hypermarketurile sunt o plaga pentru economia oricarei tari… sunt ca otelariile din capitalismul salbatic american, ucid tot si toate in lupta lor pentru un profit cat mai mare, chiar daca initial pretul mic e atractiv tuturo, efectul malefic e ascuns dar de 10 ori mai devastator pentru orice economie libera.

      00
    • Ferice de voi, care aveti supermarketuri pana la 10 seara.
      La mine se inchid la 8 seara, de luni pana sambata. Duminica si sarbatori legale – inchis complet.
      Sa vezi ce frumos e sa pleci de la serviciu la 6, ajungi acasa la 7, dupa aia te duci la supermarket si ajungi inapoi acasa la 9.30, dupa o ora stata la casa, impreuna cu toti ailalti care au muncit pana la 6.
      As plati cu mare placere 10% in plus la orice pret pentru privilegiul de a-mi face cumparaturile 24/7. Si mi se rupe daca banii aia se duc in buzunarul supermarket-ului sau in salariul angajatilor.

      00
    • astia care huliti supermakreturile …
      va rog si faceti bine si nu mai dati prin ele.
      aveti decenta macar sambata si duminica sa nu le mai popendulati
      nu-mi place sa ma lovesc de voi cand am si eu liber sa imi fac cumparaturile.

      00
    • NOU
      #7

      si eu lucrez de la 8-21:00 zilnic. si cumpar cu incredere de la hipermarket, la fel cum sambata dimineata fac cu sotia cumparaturi din piata. e o prostie uriasa inchiderea acestora sambata si duminica. nu cumpar mere, legume si fructe de la HM ci doar din piata. dar pentru restul produselor, mai ales cand e vorba de imbracaminte sau mobilier, cums a fac? doar in weekend am timp sa le incerc/vad asa cum trebuie. un laptop pot comanda online, insa un fotoliu ar trebui sa-l incerc, la fel ca si o pereche de pantofi. da, le cumapr de la selgros de obicei, mi se pare ca au hane „office-casual” cu stil.

      00
    • Pentru mine nu e firesc sa ma duc sambata si duminica la cumpărături. Am alte prioritățice vizeazî petrecerea timpului liber, cu familia. Nici măcar curățenie nu fac în week end, prefer să sacrific o seară, dar să am 2 zile de timp de calitate. Se mai întâmplă să aterizez prin vreun supermarket în zi de week end, dar declar ziua aceea zi ratată. În Amsterdam, în centru, la orele 16.00 -17.00 se închideau magazinele marilor branduri. Mi-a luat ceva timp până m-am obișnuit, dar am înțeles cât de firesc este ca și vânzătoarea de la magazin să aibă un ritm de viață normal, să își vadă copiii. Eu eram obișnuită cu sclavageala de la noi….muncă până la ora 22.00…

      00
  3. Asta cu marirea salariilor e buna, dar nu poti discrimina numai inspre marile supermarketuri. Asta e buba si chichita legislativa, ca jegosii nu pot mari salariul minim pe economie, la toata lumea, toti participantii in economia nationala… Supermarketurile negociaza si opereaza cu materialul clientului.

    00
  4. Romani nu pot sa se organizeze in nici o asociatie, deoarece nu au incredere in altii, vor incerca sa se fure intre ei.
    Mentalitea „Sa moara si capra vecinului” e definitia romanului. „De ce sa le fie la toti bine, ori numai mie sa imi fie bine, ori nimanui. ”
    Sa nu mai zic ca dupa se cearta ca cine sa fie sef, ca toti romanii vor sa fie sefi.

    Nu am nimic impotriva cu inchiderea hypermarket-urilor duminica, nu va avea nici un efect, nu va ajuta micile magazine de cartier sau magazinele de familie. Daca vroiau sa ii ajute, nu trebuiau sa dea autorizatii de constructii a hypermaketurilor in mijlocul oraselor.

    Toti zic ca salariile sunt mici, dar nu am auzit de nici un protest organizat de salariati sa ceara mariri.

    00
    • Asta pentru ca nu au sindicate, nu sunt afiliati la sindicate, li se interzice ( neformal) sa aiba sindicate, si orice lucrator cu gura mare e determinat sa munceasca din ce in ce mai mult ( ca volum, nu ca timp), pana decide sa plece.
      Imagineaza-ti ca sintagma ” sunt atatia la coada” e atat de adevarata, incat Auchan nu a reusit sa recruteze pentru Dr Tab decat 70% din personal…
      ti-as putea spune povesti multe despre hipermarketuri, dar….

      00
  5. mi se pare suspecta atitudinea hotnews pro-supermarketuri si anti-masuri-impotriva-supermarketului, de parca Tapalaga a fost fatat intr-un supermarket sau acolo a cunoscut-o prima oara pe Macovei

    00
  6. Mie mi se pare stupid sa obligi hypermarketurile sa se inchida, sperand ca oamenii vor cumpara de la magazinele mici in schimb. In primul rand, nu mi se pare normal ca statul sa faca programul firmelor private – asta asa, ca principiu. Ar mai urma sa ne oblige statul sa facem cumparaturi intr-un anumit ritm, ca sa evitam aglomeratia. Sau sa ne interzica sa cumparam anumite produse in anumite zile.
    Apoi, daca statul chiar vrea sa ajute micii retaileri, si implicit micii producatori, ar trebui sa faca ceva pentru ei direct, nu sa dea „lovituri cu manta”. Faza misto e ca cel mai usor lucru pe care l-ar putea face statul este sa transforme Consiliul Concurentei intr-o institutie cu putere reala si sa-l puna la treaba. Pe partea cu salariile ai dreptate, la fel ca si cu asociatiile de producatori.

    00
    • Ma scuzi, dar presupun ca iti convine ca exista o lege care reglementeaza salariul minim pe economie si programul de lucru de 8 ore si minimul de zile de concediu platit si multe alte chestii pe care corporatistul le considera de la sine intelese.
      Abia ce fuse 1 Mai, care nu este o sarbatoare „comunista”. Candva, in America, la Chigago s-a tras cu armament de razboi (scriu inca odata, armament si munitie de razboi) in grevistii care cereau drepturile alea cu care pe noi ne-au facut mamele cu ele.
      Dar, nuuu, noi vrem supermarketuri deschise si in ziua de Craciun, ca aia care muncesc acolo nu-s oameni. Hai sa ne intorcem in era capitalismului salbatic cand ziua de munca era cat voia patronul si munca copiilor era ceva normal si…

      00
    • Munca in ziua de Craciun e platita dublu, triplu sau mai stiu eu de cate ori. Baga alta fisa, ca asta nu merge. Cui nu-i convine sa bipaie la casa, n-are decat sa faca scoala si sa isi gaseasca altceva de munca.

      00
    • @A: ce legatura are discutia noastra cu niste cazuri extreme?! Salariul minim pe economie exista pentru ca unul din dezideratele oricarui stat modern (si normal) este sa asigure un nivel de trai minim pentru TOTI cetatenii sai. Programul de lucru si zilele de concediu au niste limite legale pentru a evita abuzurile angajatorilor. Angajatii care muncesc in ziua de Craciun ori sunt platiti dublu pentru ziua aia, ori primesc o zi libera. Ce legatura are inchiderea magazinelor in anumite zile cu ceea ce ai enumerat tu?

      00
    • Are, ca la un moment dat toate acele chestii erau la libera dorinta si vointa a patronului. Apoi au fost reglementate. Asa cum se doreste a se reglementa si chestiunea actuala.
      Or fi platit dublu/triplu zilele de sarbatoare lucrate, dar stiu din surse sigure ca cei mai multi ar dori sa-si petreaca week-endul/craciunul cu familia/prietenii decat salariul dublu sau o miercuri libera intr-o data oarecare din calendar. Oamenii pe care ii cunosc au scapat de asa ceva. Dar nu toti oamenii pot mai mult, din punct de vedere intelectual, sau oricare altul. Nu toti am fost atat de norocosi sa fim destepti, sau sa avem parinti care sa ne fi incurajat sau chiar obligat sa mergem la scoala si sa invatam. Nu toti avem aceleasi dotari si aceleasi conditii care sa ne permita sa ne dezvoltam. Faptul ca unii pot mai mult nu inseamna ca aia care nu pot trebuie sa le fie sclavi.
      Avem nevoie si de casieri, si de oameni care sa ne faca curat, si de zugravi si de tractoristi. Dar si ei sunt oameni care muncesc si au aceleasi drepturi ca un CEO de multi nationala. In primul rand dreptul de a fi respectati pt munca lor daca o fac cum trebuie.

      00
    • @adi: Esti bou gramada. Daca faci scoala nu-ti garanteaza cineva un loc de munca caldut. N-ai idee cati oameni cu studii muncesc in hypermarketuri pentru simplul motiv ca nu au gasit ceva mai bun de munca. Oamenii aia nu muncesc acolo de placere: facturile nu asteapta, intre timp trebuie sa produca bani.

      De asemenea sa luam scenariul radical pe care il propui: „cui nu-i convine sa bipaie la casa, n-are decat sa faca scoala si sa isi gaseasca altceva de munca”. Sa zicem ca absolut toti fac acest lucru. Pai si cine iti mai pune marfa in rafturi/scaneaza tie produsele atunci? Tu? Maica-ta?

      00
    • Daca ai scoala si nu gasesti un loc de munca in domeniu, inseamna ca esti prost (nu tu in particular, viking, vorbesc in general). De aici sunt doua ramificatii: fie ai facut o scoala fara cerere pe piata muncii, fie ai trecut prin ea ca gasca prin apa (cu subvarianta ca ai ars gazul 3-4-5 ani de zile, eventual ai facut doua facultati si asteptai sa faca angajatorii coada la usa ta). Hm, surpriza. Nu e asa.

      00
  7. Dar de ce sa nu dam si libertatii economice o sansa? Macar odata in istoria noastra? Casierei daca nu ii convine salariul sa nu se mai angajeze la supermarket. Iar programul sa lasam individul sa si-l faca singur, nu e cazul sa impuna statul programul meu de viata. In alta ordine de idei propun o lege prin care nimeni sa nu mai iasa din casa duminica. Se odihneste romanul, creste pateul ..

    00
    • eventual statul sa le asigure si un proțap de care sa se lege singuri
      nu care cumva sa fuga la cumparaturi in uichend :D

      00
    • Astea-s vise americane, zici asta de parcă ar avea alternative. Nu te gândi ca e vb de o tara de lumea întâi, e vorba de exploatarea unei popendulații sărace aici.

      00
    • marsten, e vorba de exploatarea unei popendulatii prost formate profesional.

      toate marile investitii in romania sunt de tipul „lucrator la banda”
      in urmatorii 10-20 de ani n-ai sa vezi investitii in tehnologie, asta pentru ca n-ai cu cine.

      chiar si in IT un sector cenusereasa in romania
      tot „lucratorii de banda” sunt cautati

      iar pentru asta trebuie sa multumesti politicilor guvernamentale dorite de „popor” in ultimii 50 de ani

      00
    • @Cosmin arată-mi tu țară subdezvoltată in care se investește în R&D sau automatizare.

      00
  8. „Mi se pare aberant că nu există Asociații ale producătorilo de șublere sau de brânzeturi, care să urmărească interesele comune ale acestora, deoarece, chiar dacă ei sunt competitori pe aceeași piață, aleargă pe același drum plin de gropi și de mărăcini, în timp ce așteaptă să vină statul să îl repare, când ar fi în interesul lor să facă asta. ”

    Dar exista…insa…ghici ce…presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine sau cel de la Asociatia Crescatorilor de Albine (dau si eu niste exemple!) oameni sunt si ei, slabiciuni au iar carnetul de membru PNL sau PSD nu e chiar asa scump :)

    00
  9. Ieri am mers în parc la o terasă să ciupesc o bere. Full tot, trotuare, spații verzi, spații de joacă, terase, cu greu am găsit o masă liberă și era foarte multă gălăgie de la puhoiul de oameni.
    Între timp prietena mea venind din altă direcție a apărut mai târziu că a oprit la un supermarket să-și ia câteva lucruri. A dat 3 ture să găsească loc de parcare și a stat la coadă 20 minute.
    Acu imaginează-ți că mai toți oamenii ăia din supermarket vor face cumpărături sâmbăta și duminca vor fi toți în parc.

    00
  10. Ar fi vreo tragedie dacă ar pleca câteva lanțuri mari de hypermarket-uri din România? Probabil că ar fi un gol pe care l-ar umple fie alții, care vor rămâne, fie producătorii locali.
    Apropo de ce ziceai cu asociațiile de producători locali, în Harghita s-a putut, deci se poate și la Lungulețu (DB), unde varza și cartofii stau în maldăre pe marginea drumului până putrezesc pentru că idioții care le produc nu se suportă cu vecinii, că i-a băgat ăla strâmbe la disco acum 20 de ani. (link pentru povestea producătorilor de lapte din Harghita https://economie.hotnews.ro/stiri-eurofonduri-19849286-100-fermieri-din-harghita-gasit-solutia-facut-fabrica-lapte-fara-bani-europeni.htm

    00
  11. A uitat lumea că jegul din cartiere a fost strâns de ăia care au deschis supermarketuri acolo. Ce diferență era între ţigănia de dinainte și cum arată acum zonele alea…

    00
  12. Eu zic sa se dea si o lege care sa reglementeze si cum lucreaza bloggerii. Sa nu mai lucreze ca nesimtitii noaptea. Ca ma enerveaza cat de multi bani castiga unii…

    00
  13. Sa se inchida magazinele duminica si sa se instituie un interval orar de odihna si relaxare. Cine e prins muncind, sa primeasca amenda. Cine vrea tigari sau suc duminica, sau o sticla cu apa, sa faca bine sa isi adune provizii de vineri, eventual cu invoire de la birou. Si sa fie si o lege speciala pentru salariile casierilor din supermarketuri, pentru ca in Romania categoria sociala „casieri din supermarketuri” trebuie sa aiba privilegii speciale, stiut fiind ca e o patura sociala cu probleme inca din vremea lui Cuza.

    Tot asa, sa inghete statul preturile si sa dea amenzi celor care incalca regula. Pentru ca intr-o economie libera se stie ca e treaba statului sa impuna pretul, salariul si programul de lucru. Si salariile nesimtite din multinationale sa fie taiate, ca oricum toti freaca menta acolo, iar pensionarii nu au bani de un borcan de bulion.

    Un tatuc autoritar si iubitor, asta ii trebuie romanului.

    00
  14. „Nu se poate să ai 1 miliard de euro profit și să îți plătești casierele cu 600 lei”
    De ce nu se poate?

    00
    • pentru că ăla e salariu de muritor de foame, nefericit și obosit. și mă enervează și pe mine, cumpărătorul, și familia ei, și nici cu salariul ăla nu poate cumpăra mare lucru de la magazinul unde lucrează.

    • Personal, mie mi se rupe. Prefer sa aiba un miliard profit si din banii aia sa mai deschida un magazin aproape de mine decat sa aiba 500 de milioane si sa ii faca un bine aluia care lucreaza la ei la 1000 de km de mine. Pentru ca si daca ii cresti salariul, nu creste calitatea serviciului.

      00
    • +1 zoso.

      00
  15. Din punctul meu de vedere poate sa le inchida si sambata. Pentru ca stiu si pot sa jonglez cu programul personal astfel inca sa nu fac cumparaturi sambata si/sau duminica. Pentru ca din punctul meu de vedere si oamenii aia au aceleasi dreptul ca si mine de a avea o viata personala.
    Muncesc la patron cu program fix, fara invoiri, ca sa n-avem vorbe ca pot sa ma falfai prin oras cand altii sunt la munca.

    00
  16. „Da, avem nevoie de schimbări în obiceiurile de consum. Da, închiderea magazinelor duminica este o idee bună, dă oamenilor timp să facă alte lucruri și îi forțează să se organizeze mai bine.”

    Probabil iti scapa din vedere ca asta va presupune concedieri. Intre a lucra duminica si a nu lucra deloc ce crezi ca vor alege angajatii? Crezi ca le va fi greu sa ii scoata in strada pe amaratii astia cu 600 lei sa protesteze binevoita guvernantilor?

    00
  17. 1. „Daca nu-i convine salariu casierei, sa plece” Asa, si unde sa plece? Ea este casiera, asta e meseria ei, sunt oameni care fac asta de 20-25 de ani. Daca toti retailerii platesc minimul pe economie, unde ar putea sa plece casiera aia ca sa-i fie mai bine?
    2. „Nu mi se pare normal ca statul sa ne faca programul de cumparaturi”. De ce? Aproape peste tot in lumea asta se intampla asta si nu am auzit pe nimeni sa bocifereze. De ce sunt cumparaturile la hipermarket atat de importante in viata ta astfel incat sa te deranjeze faptul ca nu ti le mai poti face in weekend? Sunt hipermarketuri deschise in cursul saptamanii de la 5 dimineata pana la 10 seara. Chiar nu ai timp 30-40 de minute sa cumperi de-ale gurii? Chiar trebuie sa iti petrecei sambata intr-un hipermarket? D-aia astepti weekendul?

    00
    • Daca in 20-25 de ani nu a reusit sa treaca de nivelul de bipaitor la banda, atunci munca ei/lui fix atat valoreaza, 600 de lei.

      00
    • Aici e vorba de principiu, nu e treaba ta ce fac eu, cand fac, cum fac. Dar de ce sa ne oprim la programul supermaketurilor. Eu zic ca e cazul ca statul sa reintroduca alimentatia stiintifica. Sa mancam pe cartela, cand si cat spune statul. Nu e treaba statului programul unui privat. Punct.

      00
    • Sa inchidem si spitalele, sectiile de politie, SMURD-ul si benzinariile #caceplm…

      00
  18. trebuie sa fii absolut cretin pentru a incuraja o lege care iti interzice ceva. doar asa, sa te simti tu bine ca esti mai inteligent ca iti faci cumparaturile in avans si iti planifici vacantele cu 3 ani inainte.

    00
    • Nu vreau sa mi se interzica nimic. Vreau doar ca si altii sa aiba aceleasi drepturi ca si mine: dreptul la viata personala.
      Ca nu vorbim de spitale, transporturi, politie sau centrale nucleare.

      00
    • @A: esti bun de jimmy hoffa!

      00
    • Multumesc. :))
      nici macar nu-s membru de sindicat in firma unde dau cu sapa. :))

      00
    • Pai nu era vorba sa fi membru, ci the big cheaf

      00
    • @bugsy: vezi ca pe ultimul (Jimmy Hoffa) inca il mai cauta… Sau au sistat cautarile de citva ani. Oricum, relativ de curind.

      00
    • @dufu: stiam ca e cautat, ultima actiune in acest sens a fost in iunie 2013 cand FBI a facut cercetari la o ferma din Michigan, la 20 de mile unde a fost zarit ultima data. nu au descoperit nimic. oficial, din 1975 el e declarat disparut. fiul sau, James P. Hoffa, este presedinte Teamsters.

      00
  19. NOU
    #53

    Ok.
    Da’ să închidă şi bisericile luni – sâmbătă.

    00
    • Vrei sa-ti zic o faza?! O cunostinta lucreaza ca administrator la o biserica. Cu un preot care vrea biserica deschisa pana tarziu, 7-8 seara, sa aiba si corporatistu’ unde se ruga. Sa nu mai vorbim de week-enduri, ca-s parastase, nunti, botezuri si slujbe sau zilele de sarbatoare. Femeia aia lucreaza 12 ore pe zi, 7 zile pe saptamana. Ca sa-si ia concediu trebuie sa gaseasca ea personal un inlocuitor.

      00
  20. Aia e că mulţi nu prea înţeleg că şi angajaţii de la supermarket ar vrea şi ei un Crăciun, un Paşte, un An Nou la fel ca al celorlalţi. De două zile. Că nici bonusuri nu ia vreunul că vine la serviciu, cînd celorlalţi le rîgîie friptanu-n gît. Că doar nu e vorba de foc continuu ca la oţelărie sau centrala electrică. Dar nu ne pasă. Noi vrem să avem magazinele deschise non stop dacă s-ar putea. Că sigur îmi trebuie nişte scobitori, un after shave şi două perechi de chiloţi exact duminică. Pe afară nimeni nu cîrîie la aşa ceva. Pesemne că nici n-or avea atîţia bani de cheltuit ca noi.

    00
    • pe afara nici nu sta corporatistul pana la ora 20-21 la birou in fiecare zi ca altfel il ia managerul la suturi ca vrea nu stiu ce prezentare la 7 dimineata fix ! … asa ca eu zic ca e un cerc vicios. Cand angajatul va fi respectat si la noi , nu doar cei cu salarii mici si vom avea un nivel de trai comparabil cu UE se vor putea inchide magazinele in weekend.
      Cand voi putea sa plec de la birou la 17.30 fara sa dea nimeni ochii peste cap asa incat sa am timp sa recuperez copilul de la gradinita/bunici/bona si sa ajung sa bag si un shopping e ok .
      Sunt perfect de acord ca saracii oamenii aia din supermarketuri lucreaza de le iese pe nas dar eu zic ca nu de aici trebuie inceputa reorganizarea. Intai sa crestem nivelul de trai si sa se ajunga si la noi ca afara unde team lead-ul este tras la raspundere daca oamenii lui fac overtime pentru ca inseamna ca are oameni slabi/prost organizati sau ii incarca prea rau.

      00
    • Max, exact in situatia ta sunt eu. Lucrez la corporatie de multe ori pana dupa 8 seara. Cu toate astea suntem o categorie sociala urata de toti, de multe ori si noi bagam weekenduri ca de aia ni s-au dat BB. Cand sa fac eu cumparaturi oameni buni?
      Pe mine cine ma apara cand nu mi convine salariul sau sunt on duty nopti sau sarbatori legale – da, sunt si din astia in corporatii, nu doar casierii.

      00
  21. Marea minciuna e ca ne fac sa credem ca depindem si avem nevoie de ele.

    00
  22. Zici ca citesc declaratia de presa a psd. Parca mi-o si imaginez pe mandra din voluntari cum rosteste „mariri de salarii” si „profit” cu razbunare proletara :))))

    ana pauker mai lipsea.
    in rest avem preturi maxime, salarii juma-de-norma prea mici, cap-urile stramosesti

    00
  23. In strainataturi programul supermarketurilor si hypermarketurilor e foarte bine pus la punct. La noi e lejer: oricand, oricum, oriunde. Cred ca 3 zile pe an sunt inchise, atat.
    Mi-e mila de angajatii lor, oricat ar fi de neinstruiti, nu sunt animale sa lucreze non-stop pe 600 de ron.

    00
    • nu exista salariu de 600 de lei decat daca lucrezi cu jumate de norma
      ceea ce e acceptabil daca ai 2-3 locuri de munca

      00
  24. NOU
    #63

    e simplu, intr-o duminica sa mearga la hipermarchet aia care au nr. la masina cu sot si in duminica urmatoare cei care au nr. fara sot

    00
  25. Cati dintre voi ar boicota un magazin pentru o saptamana – doua pentru ca nu plateste salarii decente ? nu aberatii de gen platit cu bani marunti.
    Cred ca pot numara pe degente .
    Sunt locuri de munca cand altii se distreaza unii muncesc, ce facem cu doctorii care muncesc de sarbatori , ei au facut scoala si tot muncesc cand altii sunt la distractie, cu politisti, cu pompieri , cu dei de la hoteluri si restaurarante ?
    Tu ca furnizor daca te arde de ce mai muncesti cu ei ?
    A… nu ai alta alterativa, trebuie sa iti creezi.
    In loc sa fie verificari cat timp muncesc angajatii si sa fie platiti over-time legea prevede zile libere.
    Toate companiile care au venit in romania respecta legea, legea le cere sa plateasca minimul pe economie, zile de concediu , trebuie sarit la gatul politicienilor sa schimbe legea .

    00
  26. da, chiar asa. Produsele romanesti trebuie promovate. Tare mult as manca niste banane de tara

    00
  27. Fiecare tara are regulile ei cu privire la orarul supermarketurilor. In Italia cam tot acelasi program ca la noi, doar ca Duminica si de sarbatori inchid mai repede. Nimeni nu comenteaza, oamenii lucreaza ca n-au de ales, chiria si mancarea nu le poti ocoli.
    Iar an Anglia sunt deschise 24/7 in timpul saptamanii pana sambata seara la 10, Duminica fiind zi scurta de la 10-16. Si nimeni nu se plange, tocmai pentru ca in Anglia sunt nenumarate joburi in ture de noapte, iar omul ala nu apuca decat in weekend sa-si faca cumparaturile sau dimineata cand pleaca de la lucru.
    Da, as vrea si in Romania sa pot sa ma duc la 3-4 dimineata sa-mi cumpar paine, bere, mici sau popcorn. Macar nu stau la cozi si pot sa-mi fac cumparaturile in liniste. Dar nu, in Romania se doreste reducerea orelor de munca la maxim 10 pe saptamana daca s-ar putea. Ca doar munca-i pentru prosti, nu-i asa?
    Nu obliga nimeni pe cineva sa lucreze intr-un supermarket, atunci cand ii sunt prezentate de la inceput conditiile de munca.

    00
  28. Caz concret : Danemarca (tara socialista , cu mare iubire de popor)
    -pana in 2008 supermarket-urile erau deschise pana la ora 18 luni-vineri , sambata aveau program 4 ore si duminica inchise
    -in 2008-2011 supermarket-urile erau deschise pana la ora 20 luni-vineri, sambata program 6 ore, odata la 2 saptmaani duminica deschis 6 ore
    – 2011-2015 supermarket-urile sunt deschise pana la ora 22 luni-vineri, sambata si duminica
    Se cheama presiunea exercitata de criza economica, in alea 1-2 zile cand taraba e inchisa , magazinul pierde bani… foarte multi bani.
    Ah, magazinele alea cochete , dupa care toti tanjesc au falimentat in marea lor majoritate.

    Evident, fiind tara iubitoare de popor, in weekend lucreaza part-time elevi de liceu/pensionari, iar in intervalele orare cu putini clieni, persoane cu diferite dizabilitati.

    00
  29. Sa inchida fracu sambata, duminica, lunea,martea, dar sa bage home delivery! Un porc, o miala- le iei proaspete, dar pt. un cozonac, doua sticle de ulei ci o ciocolata merg aduse prin curier. Mai simplu nu se poate.

    00
  30. „Nu sunt de acord cu X, deci sa interzicem X” loveste din nou.

    Ontopic, proiectul de lege vrea ca duminica sa petrecem mai mult timp cu familia, la acituni culturale, educative etc; cititi expunerea de motive.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile