Scandalul manualelor, pe scurt

Acum niște săptămâni, Ministrul Educației a interzis cadrelor didactice să apeleze la materiale auxiliare pentru cursuri, în condițiile în care manualele întârzie mereu la școală, am explicat aici de ce (licitațiile se fac târziu, că vacile de la minister n-au chef de muncă, contestațiile se tărăgănează din același motiv, manualele apar în școli în aprilie sau mai).

Acum, o liotă de păreriști au explicat în fel și chip motivele pentru care bla bla bla, și toți au dreptate parțial. Problema e mai simplă de atât: odată cu concursurile pentru posturi, o parte din incompetenții care bântuiau învățământul românesc s-a trezit lăsată pe afară, și au nevoie de un loc de muncă, iar partidul trebuie să le găsească unul. Iar ăștia care au venit în locul lor sunt hămesiți. Asta e tot. Nu s-a dat dreptul de la edituri la ministru și ăla are nevoie de bani, că de aia a fost pus acolo.

La asta se reduce învățământul azi. Dar asta e voința poporului, de asta au votat…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

25 comentarii

  1. Bun, si editurile nu da dreptul pentru ca nu stiu, poate s-au saturat de asta. Nu se mai fac manuale ?

  2. Candva credeam ca USL e tot ce s-a putut intampla mai rau in Romania. Ce natarau am fost. Astia nu se lasa pana nu ne dau afara pe toti.

  3. Cu alte cuvinte niste lipitori au fost inlocuite de alte lipitori?

  4. La scoala vietii nu ai nevoie de manual si nici de scoala.

  5. bine macar ca invatamantul e gratuit

  6. natzie de idioti si hoti …le-am dat pe fiu-miu la scoala particulara (nu pt ca as avea bani, ca n-am, dar din alte motive) si o suna invatatoarea pe maica-sa ca de ce nu am ales ora optionala de religie , ca e singurul care nu merge si sa nu sa se simta marginalizat ….speram ca la scolile astea parintii sa fie mai destupati la minte, dar de unde, au bifat toti ca vor sa le povesteasca un taica popa copiilor lor , cum e treaba cu lumea asta …acasa eu ii pun pe youtube filmulete gen astronomia pt copii …acum o sa trebuiasca sa ii explic ca sunt mai multe variante privind formarea Terrei, vietii etc…

    • Uite, eu le-am povestit alor mei, de mici, ca lumea asta a fost creata de Dumnezeu si ca oamenii nu se trag (chiar toti) din maimute.
      Si nu ma deranjeaza deloc ca la scoala li se povesteste exact contrariul, pentru ca in definitiv consider ca e bine sa auda ambele variante si mai devreme sau mai tarziu sa hotareasca singuri, cu creierasul din dotare.

    • Scoala a fost creata ca sa te invete cateva adevaruri, nu basme cu cocosul rosu!

      Maine-poimaine ne trezim cu:
      * scoala cu profil tarot;
      * scoala cu profil chiromantie;
      * scoala de vodoo;
      etc.

    • As face un partid care sa promita interzicerea orelor de religie. Atât timp cat nu se îmbată obiectiv despre toate religiile cat de cat mari. Gata cu compromisurile. Cine ar vota cu asa un partid e binevenit, cine nu, treaba lui. Sa ne impartim odata in tabere clare.

  7. Sunt de inteles cei de la edituri care urla ca din gura de sarpe, pt ca le-a fost luata o sursa buna de facut bani. Sunt de inteles si cei conectati mai direct sau mai indirect cu editurile in cauza, pt ca si ei sunt lasati fara o sursa de bani.
    Dar nici in ruptu capului nu inteleg motivatia restului lumii pt care considera tiparirea manualelor la editura statului roman ca fiind o idee proasta. Sa fie clar, e vorba strict de tiparire. Autorii de manuale de pana acum se pot implica fara probleme in continuare, atata timp cat o fac profesionist. Sau v-ati uitat cu totii povestile cu aberatiile scrise in manuale? Cum tipa presa ca nu e ok sa le fie bagate pe gat parintilor tot felul de caiete suplimentare? Cum era o intreaga mafie ce recurgea la tot felul de metode sa isi impuna propriul manual? Gata…ne-am resetat cu totul. Acum plangem dupa situatiile alea?
    Eu inca astept si decizia ca tiparirea ticketelor de masa sa fie preluata de imprimeria nationala si e de-a dreptul stupefiant ca asa ceva e dat pe mana unor firme private. Cine a luat decizia asta ar trebui luat putin la intrebari. Maine poimaine o sa dam si tiparirea de bani tot la o firma a unuia.

    • Intr-o lume utopica in care statul se pricepe la toate as fi de acord cu tine.
      Dar in lumea actuala mi-e greu de ales daca imi doresc sa imbogatesc un privat si sa obtin ceva de banii aia sau sa-mi ia statul banii si nu primesc nimic folositor.

    • Nu sunt de acord si nu prea stiu cum sa incep.

      Dar sa le luam pe rand:

      „Sa fie clar, e vorba strict de tiparire. Autorii de manuale de pana acum se pot implica fara probleme in continuare,atata timp cat o fac profesionist.”

      Nu prea e asa. Ministerul vrea sa infiinteze un Centru National bla-bla care decide el ce manual se tipareste, pe baza unei selectii, „prin proceduri transparente”. Cam asta este, in loc sa avem 20 de echipe care se ocupa de manuale, pe care le selectau editurile, o sa avem una, pe care o alege ministerul. Ma uit la ministrul de acum si ceva imi spune ca selectia aia nu o sa aiba nicio treaba cu „procedurile transparente”si cu „profesionalismul”, ci cu suportul politic (se vor duce lupte accerbe pe dedesupt pentru selectarea echipei)

      Eu unul nu ma simt deloc confortabil cu alegerea asta. Cu 5 versiuni de manuale aveai macar o sansa sa ai doua bune si trei proaste. Acum ai sansa sa ai unul si bun. Sau unui si prost. Cum selecteaza Pop si compania.

      „Cum era o intreaga mafie ce recurgea la tot felul de metode sa isi impuna propriul manual?”

      Am 3 copii la scoala si nu am simtit asta. Dar chiar daca ar fi asa, am inlocui N mafii mai mici, legate de edituri, destul de slabe pana la urma, cu o singura mafie, aia de stat.

      Iarasi, atata putere dedecizie in mana unuia ca Pop pe mine nu ma incanta deloc. Si nu cred eu ca dupa Pop o sa vina vreun Spiru Haret pe scaunul lui.

      „Eu inca astept si decizia ca tiparirea ticketelor de masa sa fie preluata de imprimeria nationala si e de-a dreptul stupefiant ca asa ceva e dat pe mana unor firme private.”

      Cred ca va ganditi prea mult la tiparire. Ce fac firmele alea? Firmele alea primesc comenzile electronic (estimez undeva la zeci de mii de comenzi lunar), proceseaza totul (urmaresc platile bancare, genereaza facturi si le trimit electronic, imprima tichete, facturi), fac livrarea. De la plasarea comenzii ai tichetele in mana in 24 de ore.

      Vi se pare ca exista institutie a statului capabila sa faca asta? Imprimeria? Posta romana, poate? Nu prea cred.

      Va mai vand un pont, ca sa uitati de tiparire si de foaie. Au aparut de mai bine de un an tichetele electronice. Adio tichete de hartie, care trebuiau imprimate. Ai un card care se incarca automat odata pe luna. Ca sa nu mai spun ca ai aplicatii de Android/iOs/WinPhone care iti pot spune pe loc ce sold ai, cum ai cheltuit si alte cele.

      Cine de la stat poate sa faca asta? Trezoreria statului? Aia au reusit „perfomanta” ca in 2017 sa nu aiba Internet banking.

      Da, poate ca unora li se pare ca privatii astia castiga prea multi bani. Dar nu va puneti sperante prea multe in statul roman, ca poate sa ii inlocuiasca si ca o sa iasa mai bine.

  8. Nimic de asteptat. În RO, scopul educatiei e ca elevul sa ia bacul. Oligopedagogia, renuntarea la profesor ca educator, duce la consecinte firesti, inclusiv disparitia patriotismului în postromânism, între vecini nationalisti. Presa nu a sprijinit niciodata serios revendicarile salariale ale profesorilor preuniversitari, insistând în schimb asupra aspectelor de interes tabloidic viral si diminuându-le drastic autoritatea fata de elevi, parinti, primarie, inspectorat, minister si oengeuri.

  9. Manualele sunt pentru bourgeois scum.

    Poate e mai bine asa, oricum majoritatea elevilor nu vor sa invete, prefera sa se filmeze in toalete. Avem un viitor luminos in fata, mai ceva ca in Epoca de Aur.

  10. Ati vazut coperta manualului de Matematica pentru clasa a-III-a ? Misoginism la maxim.

    Fata cea „desteapta” invirte elasticul pe deget catarata pe un morman de carti, baiatul are seme de intrebare in cap si cauta raspunsul cu lupa, mita e catarata in circa lui, deci „el trage mita de coada”:

    https://manuale.edu.ro/manuale/Clasa%20a%20III-a/Matematica/Intuitext/Partea%20II//03mat/pages_p2/pag_1.png

  11. O chestie nu o inteleg: toti ne referim la invatamantul de ACUM. Ca acum e varza, varza pe carne. Nu fratilor, asa a fost de pe vremea lui Ceasca, business as usual. O idee foarte buna ce aparuse dupa Revolutie s-a pierdut rapid: nu TOTI trebuie sa faca scoala multa. „Analfabosii” functionali ce azi ii aratam mereu cu degetul intr-o vreme terminau cu scoala dupa 8-10 clase, faceau in timpul asta si o meserie si era ok. Acum ? Copiii sunt prosti pt ca invatamantul e varza. Nu ! Copii nu sunt prosti, atata pot in multe cazuri. Parintii sunt prosti dar asta e o alta discutie.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile