Două cu Ferma Dacilor

La scandalul Ferma Dacilor, semnatarii plătesc. E bine că la scandaluri din astea mai află tot felul de isteți că nu e bine să semnezi că ești patronul din acte dacă nu ești patronul real.

Șeful ANPC, Horia Constantinescu, cuvântează:

“Aş fi vrut să scriu un mesaj lung legat de nenorocirea de la Mizil. Nu pot spune decât: Dumnezeu să îi ierte pe cei care au pierit în incendiu! De la ce am mâncat eu acolo şi promovarea produselor româneşti până la incendiu numai în mintea unora pot fi făcute legături. Nu ştiu câţi dintre dumneavoastră atunci când mâncaţi într-un local cereţi toate autorizaţiile. A mi se transfera vina altor autorităţi numai pentru că dă bine mi se pare jenant. Mă cutremură gândul că şi la nivelul altor locaţii promovate se pot întâmpla lucruri neprevăzute şi să devin ţapul ispăşitor”, a afirmat Horia Constantinescu pe pagina sa de Facebook, potrivit News.ro.

Bun, dacă cer eu autorizațiile, atunci toate instituțiile de control trebuie desființate. ISU, ANPC, Sanepid și cine mai sunt. Toate. Că ne ocupăm noi de controlat, fiecare.

E greu să gândești când se strânge menghina sau dacă o faci prima oară.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

91 comentarii

  1. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 23291
    • doar ca atunci cand ai autorizatia de incendiu obtinuta pe bune, respectand toate regulile si normativele, este necesar mult mai mult efort din partea celui care vrea sa iti faca rau si in anumite cazuri chiar sa nu poata.

      Comentariu apreciat.22616
    • E mana serviciilor secrete din occident, deja pierdeau prea multi turisti.

      Comentariu apreciat.21920
    • Poate o autorizatie nu-l impiedică pe unul să-ți facă rău, dar nu vor fi victime datorită sistemului de alarmare și stingere cu sprinklere, șansa ca incendiul să se răspîndeacă repede e mai mică (materiale ignifuge, pereți despărțitori), căi de evacuare mai multe și ”la îndemînă”și tot așa.

      Comentariu apreciat.13811
    • @Alex2
      Logica ta : ”oricum nu are rost sa mai faci nimic ca sa obtii autorizatia la incendiu pentru oricum se va gasi cineva ca sa iti faca rau ”

      Comentariu apreciat.403
    • @Dr Love: In sfarsit, credeam ca nu o zice nimeni. Treziti-va oameni buni!

      P.S. E trist ca tot ce ne-a mai ramas de facut e sa facem haz de necaz. Nimic din ce s-a intamplat aici nu e nou. Personal, de abia astept sa ia foc cladirea unei institutii publice ce functioneaza tot pe semnatura. Poate atunci ne gandim sa nu mai facem doar circ si scandal si sa punem de-o lege ce 1) e clara, 2) poate fi respectata si 3) poate fi controlata.

      Indecis. Tu ce zici?274
  2. Astia nu aveau niciun fel de autorizatie functionare, constructie, incendiu si ce vrei…. si asta e o problema.

    Statul nu are proceduri serioase cand se desfasoare activitati comerciale fara autorizatie de functionare… si e putina coruptie implicata. trebuie sa fii foarte ambitios sa controlezi ceva ce nu exista in acte…. si toti sefii sug de la tzatza cu lapte.

    Comentariu apreciat.1828
    • statul are foarte multe proceduri, doar ca nu se respecta. mai tii minte „biserica” facuta pe trotuar la Constanta? ordin judecatoresc de demolare, mai mult de atat nu exista. nu s-a demolat. un ninja in sutana e mai puternic decat politia si justitia.

      Comentariu apreciat.1658
    • la fiecare tragedie de genul asta apare cate un cretin cu „statul nu are proceduri serioase”, atat poate el.

      in mintea lui sunt 2 rotite: nu este lege/ sa se dea o lege sa nu mai fie ilegalitati.

      atat

      si toate capusele si politicienii aprecieaza genul asta de cretin, e votantul perfect: cand se da lege e multumit ca se rezova ceva, cand se intampla ceva il pot multumi cu promisiunea ca mai dau o lege.

      Comentariu apreciat.878
    • Când se întâmplă o tragedie reacția statului e să mai facă niște proceduri nu să se asigure că ce este e respectat. Așa ne-am trezit cu prea multe proceduri care îngreunează inutil pe cei care chiar vor să facă treaba cum trebuie. Așa că rămân aia care nu dau doi bani pe măsuri de bun simț ca să le iasă un ban în plus la profit.

      Comentariu apreciat.582
    • bossulica, eu spre deosebire de tine, fac controale ca job description, cand sunt in Romania. asa cum ziceam, in Romania, dreptul individului care nu are nici o forma legala de autorizare nu poate fi incalcat de nimeni si nimic… si exista ca sa protejeze politicienii care fac tot felul de mizerii.

      Pur si simplu sa intri legal pe o proprietate privata personala (nu firma) cand ai sefi care sug de la tzatza cu lapte e imposibil.
      Daca exista o autorizatie… sau e inregistrat pe o firma sau ong… e cu totul alta poveste, mai poti face cate ceva.

      Dar legislatia in Romania e facuta sa poti verifica si controla exclusiv persoane juridice.

      poti urina cu jet pe ea evidenta … nobody cares. astia nu aveau nici o autorizatie nimic. orice control incepe cu un referat… in care expui motivele.
      persoanele fizice nu fac obiectul niciunui control in afara de primarie pentru constructie dar si acolo e complicat daca nu e un oras mai mare. care-i diferenta dintre a ridica o hazna sau o casa pe un teren, din punct de vedere a autorizarii? pai aca nu iei pentru cotet sau hazna… nu iei nici pentru casa… la tara.

      Indecis. Tu ce zici?1929
    • Statul are o grămadă de proceduri serioase dar se aplică doar fraierilor.

      Comentariu apreciat.481
    • Proceduri exista.
      Construiesti fara autorizatie => demolare.
      Autorizatie de constructie fara autorizatie de mediu, sau fara respectarea legislatiei => demolare. Ce lipseste aici e puscarie pentru cei care dau autorizatii fara sa fi trecut toti pasii.
      Nu ai autorizatii ISU => lacat pe usa pana la remediere.
      Prceduri exista, doar ca lumea inchide ochii.

      210
  3. În toată diaria aia verbală nici unul nu-și ia responsabilitatea să spună dacă au avut sau nu autorizații care ar evita “lucururi neprevăzute” de prin 2019 unor oameni unde “Educatia si moralitate unui tin in primul rând de sansa.”

    Comentariu apreciat.775
  4. Felicitări agenției de PR care a scris comunicatul.

    Comentariu apreciat.1785
  5. daca poti functiona fara autorizari, de ce se mai fac autorizari si de ce mai exista institutiile responsabile? (intrebare evident retorica)

    Comentariu apreciat.2092
  6. Oare la ce firmă era asigurat acel frumos așezământ aducător de bucurii și liniște sufletească… cred că la Euroins sau cred că nici PAD nu avea.

    Comentariu apreciat.5210
    • Pai dacă in acte nu exista ?! Mai sunt niste blocuri in București care nu există: fizic ele sunt pe un teren, în rest nema autorizații, intabulare, cadastru, impozit, contracte cu furnizorii, apartamentele s-au vandut pe chitanțe de mână. Fără glumă. Apoi făcea campanie Antena 1/3 ca Nicușor Dan ține zeci de familii pe întuneric in frig, ca aia vroiau sa le dea primarul retroactiv autorizatie. Și il umpleau de zoaie pe Nicușor ca respecta legea (problema e ca nimeni nu știe cum a fost construit blocul, ce au bagat in pereți, daca e periculos sau nu).

      Comentariu apreciat.914
  7. 1. Si acum era extrem de greu sa iei autorizatie ISU.
    Acum nu va mai semna nimeni o astfel de autorizatie, veti vedea.
    Problema este la cladirile existente deja, unde pur si simplu nu e fezabil.

    2. Daca se aplica litera legii, atunci ai o uriasa problema legata de… urbanism, care e praf.
    Urbanismul are si componenta functionala extrem de tampita.

    Pe scurt, prin S1 cand a venit Clotilde s-a dus tintit la restaurante si a cerut Autorizatie de functionare.
    Astia au scos autorizatia de functionare si surpriza… acea autorizatie nu ar fi trebuit sa existe pentru ca adesea spatiile repective erau in acte locuinta/casa etc

    Pentru schimbare de destinatie ai nevoie de Autorizatie de constructie, dar nu poti sa ai asta pentru ca PUG/PUZ zonal nu permite acolo activitati comerciale sau de productie (Bucataria e vazuta ca productie). Problema a fost ca respectand legea inchidea 80% din magazinele mici si restaurante, care in cadastru nu erau trecute ca Spatii Comerciale sau de Productie!

    Aceeasi problema este si la nivel de birou/sediu de firma cu activitate in bloc/vila.
    DPDV legal nu ai voie, daca acolo Urbanismul nu permite functional birouri.
    Dar noroc ca nu se cere autozatie de functionare pentru sediu firma/birouri :)

    La Reg Comertului cer doar dovada spatiului, asa fiecare institutie prefera sa NU stie!
    de aia auzi la Min X nua re competenta sa ceara autorizatia Y.

    Ca daca respecti legea tampita, inchizi toata tara.
    Si cand va plangeti de birocratie sa stiti ca se poate mult mai rau.

    Acum orice pensiune va trebui sa aiba instalatie automata de stingere a incendiilor si cateva sute de mii de litri rezerva de incendiu, deci se va inchide sau nu se va controla niciodata.

    Nimic din ce e facut cu lemn nu mai poate avea real autorizatie ISU.

    Comentariu apreciat.9366
    • Nu se cere autorizatie de functionare pentru birouri in apartamente in sensul ca nu te verifica nici dracu, dar trebuie sa o ai pentru orice fel de activitate economica.

      Comentariu apreciat.373
    • Ca daca respecti legea tampita, inchizi toata tara.

      Mai bine ardem dreacu, nu? Daca tot iti risti viata in drum spre pensiune de ce sa nu risti sa mori si acolo ars de viu?

      Comentariu apreciat.7622
    • Si oare de ce e legea tampita, si pastrata asa? Ca nu e atat de greu sa modifici niste legi daca chiar vrei. Cumva pentru ca sa le fie usor sa ceara spaga diverselor autoritati ca sa controleze?

      Comentariu apreciat.556
    • Daca nu stiti legea nu stiu de ce vorbiti. Restaurantele, magazinele de cartier, birourile sunt definite ca servicii sau spatii comerciale. Zonele de locuit au ca functiune principala zona de locuit si functiune complementara dotari ale zonelei de locuit care permite astfel de spatii. Bucataria unui restaurant nu este spatiu de productie.
      Chiar mai mult, in functie de cat de nou este PUG s-ar putea sa se admita in zone de locuit si spatii de productie care sunt nepoluante (de exemplu ateliere mestesugaresti) si au o suprafata maxima de 250 mp, fara a fi necesara schimbarea de destinatie prin PUZ.

      Indecis. Tu ce zici?267
    • Care o fi legatura intre o vila FARA AUTORIZARE DE CONSTRUCTIE si madam Clotilde, chiar nu vad. Domnii aia foarte simpatici de la primaria locala care vin sa controleze orice restaurant, bodega etc daca au toate actele in regula, de ce nu s-au impiedicat de Vila Dacilor niciodata? Mai lasati pupatul in cur si justificatul aiurea: „Aa, nimeni nu poate obtine toate acele, deci toti suntem vinovati, deci proprietarul vilei aleia nu este vinovat” Alte pensiuni tot de acolo cum au obtinut autorizatiile, le-a dat Oculta?

      Comentariu apreciat.856
    • „Nimic din ce e facut cu lemn nu mai poate avea real autorizatie ISU”
      Fals. Cand mergeam in vama veche stateam mereu la punk rock hotel. sau la cort, dar nu despre aia e vorba. Pe langa pretul bun patronii staetau si 24/7 la intrare si acceptau betivii. Isi asumasera faptul ca au betivi in cazare. Unde mai pui ca erau si de treaba si am vorbit o gramada cu ei.
      Si mi-a zis omu ca l-a futut de bani tratamentul ignifug. Ca toata sandramaua era de lemn, dar, cum ziceam, numa betivi. Asa ca a dat niste mii de epuroi si a dat cu tratament ignifug. Acum, probabil tratamentu ala nu ajuta sa nu iti arda cosmelia. daca ia foc…ia foc.
      Dar. face ceva spectaculos. Nu lasa lemnul sa arda asa cum si-ar dori el. Tare, puternic si repede. Ca atare iti da timp sa iesi. Eventual iti da timp sa poti sa te apuci sa il stingi, dar aia se rezolva cu asigurari. Ideea e sa nu iti moara prostii care sunt acolo

      Comentariu apreciat.1136
    • Acum mai bine de zece ani, faceam revelionul la cumnati, casa construita de un an. Si in curtea din spatele casei, mai erau resturi de lemn de la constructie. Hai sa punem si astea la foc, sa mai curatim curtea. Ne-am chinuit de ne-au iesit ochii, incercand sa facem sa arda lemn ignifugat. Arde foarte greu, daca nu ventilezi, se stinge singur in cateva minute. Evident ca inteligentii declara ca lemnul nu se poate ignifuga

      Comentariu apreciat.914
    • mai ales ca lemnul ignifugat nu este singura conditie. mai zice prin lege si ceva de caile de acces care trebuie sa respecte niste conditii, mai zice si de siteme de detectie si stingere care si astea variaza in fuctie de dimensiunea si copul cladirii, mai zice si de peretii rezistenti la foc, adica nu care ard mai greu, ci care nu ard deloc. astea imi vin acum in minte, dar in mod sigur mai sunt si altele.

      da, e complicat sa le respecti pe toate, e scump, potential foarte scump, dar esti 99% sigur ca daca se intampla beleau scapi doar cu pagube materiale si pentru alea platesti asigurari.

      dar cand badegardul sef cu expertiza doar in dat cu pumnul se crede si arhitect si inginer si structurist si economist si diriginte de santier, pentru ca sigur nu a apelat la nici unul din astia daca tinem cont ca nu a vea nici o autorizatie, e normal sa se mai intample si d-astea. dar aparent stie sa apeleze la agentii de pr sa dea comunicat frumoase. sa-si bage comunicatul in cur, impreuna cu familia, evident.

      Comentariu apreciat.493
  8. Mai apăruse o postare lungă a unui ziarist in care interlopul era elogiat la maxim, grețos. Mai lipsea propunerea de a i se ridica o statuie. Nu contează că a fost interlop, e reabilitat, și-a investit banii albi si a creat ceva extraordinar ( autorul fiind client al locației la un moment dat) , lipsa autorizațiilor e insignifiantă samd …

    Comentariu apreciat.1162
  9. Numele Ferma Dacilor e perfect de evitat pt ceu ca noi. Sa mearga dacii liberi la asa pensiuni

    Comentariu apreciat.7727
    • Din ce vad, astia care la trei fraze o bagati pe aia cu dacii și tunelurile sunteți aia care in scoala incepeau sa rada cu cinci secunde intarziere, când pricepeau sau ca sa nu se prinda restul.

      Si daca-i zicea Ferma Aquaponics si o mierleau șase IT-isti era vreo diferenta?

      Indecis. Tu ce zici?4133
    • Asta nu e unul dintre locurile vizitate de videobloggarul ala pe food, Mark Wiens, acum vreo 4-5 ani, parte dintr-un episod dedicat Romaniei?
      Atunci era prezentata ca o Nirvana gastronomica si de ospitalitate romaneasca.

      Daca da, inseamna ca se confirma din nou, ca in Romania, cu cat mai vesel e vopsit gardul pe afara, cu atat mai salbatic e leopardul dinauntru!

      Comentariu apreciat.303
  10. Este extrem de simplu de rezolvat odata pentru totdeauna problema costructiilor fara autorizatie si functionarea acestora. Daca acum departamentul de urbanism al primariei, ISU, etc, si cine a mai avut atributii de autorizare si control, ar fi adusi la parchet si inculpati pentru complicitate la crima, ma indoiesc ca in viitor cineva din autoritatile publice si-ar mai perimite chestii de genul – Am fost in control acum 10 ani dar patronul nu era acolo si nu am mai revenit

    Comentariu apreciat.913
    • Doar 20% din constructiile din Romania au autorizatie de constructie, adica pe legea aia din ‘91, iar atunci nu exista ISU.
      Welcome 2 Romania

      1415
    • e bun de cis erotic ce zici tu.

      in urma colectiv au fost condamnati si de la isu si de la primarie. si uite ca in continuare se dau autorizatii aiurea si unde nu se dau nu controleaza nimeni.

      Comentariu apreciat.333
  11. Constantinescu sa spuna si cat a platit cand a luat masa acolo si in multe alte locatii asemanatoare.
    E din partea casei ca ne stim cu patronii? Pai atunci tot spaga e.

    Comentariu apreciat.913
  12. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 1093
    • Nu stiu detalii dar am citit ca unul a iesit din cabana cu nevasta si a intrat apoi sa-si salveze copiii si a murit cu ei. Nu cred ca au murit toti in somn ci n-au mai putut iesi la timp ca focul s-a extins foarte repede.

      Comentariu apreciat.533
    • NOU
      #47

      Ia vezi cum arăta înainte și explică-ne cum săreai tu prin acoperiș de la mansardă.

      Comentariu apreciat.584
    • @Cristi , pana ca organismul tau sa se „trezeasca” de la foc esti sufocat de fum (dioxidul de carbon) pe care l-ai inhalat. Si nu trebuie sa te omoare ci cat sa te ameteasca si sa nu mai stii de tine, adaugi sperietura, locatia necunoscuta, o usa inchisa cu cheia si pe care nu apuci sa o deschizi la timp, etc-etc.

      Comentariu apreciat.1120
    • Acum vreo 15 ani a luat foc bucătăria „cabanei” în care făceam revelionul din cauza unei sobe de gătit găurite. Eram în toiul chefului așa că am rupt rapid găleata de la fântână și am intrat sa sting focul. Cinci secunde mai târziu mă târăiam disperat după aer în patru labe deși era un incendiu minor care cuprinsese doar mobila de bucătărie.

      Am avut noroc că eram bine pregătit fizic, că mai intrau vreo doi trei mai pricăjiți după mine și luam toți liftul ca proștii în noaptea aia. Mi-am tras sufletul un minut, mi-am udat un hanorac, l-am legat pe față apoi am mai intrat de vreo trei ori până am lichidat focul.

      TLDR: La incendiile în spații mici fumul te omoară, nu focul!

      Dacă sunteți prinși intr-un incendiu, chiar dacă flăcările sunt departe de voi, dacă puteți udați o cârpă cât mai groasă (tricou, hanorac, draperie) și legați-o pe față. Corpul face față la flăcări, dar fără plămâni sau fără ochi nu aveți nicio șansă de supraviețuire.

      Comentariu apreciat.1970
    • @Cristi din pacate multi au la fel de putine informatii, macar tu zici clar ca ai nevoie de informatii. In cazul unui incendiu sunt mai multe faze, prima poate sa fie lenta, foc mocnit care degaja monoxid de carbon. Care blocheaza hemoglobina din sange, permanent. Si efectul e o oboseala care creste lent, incetinirea reflexelor. Apoi incepe focul cu flacara deschisa care ca prim efect produce si mai mult CO, CO2, fum (alte). Lemnul lacuit le are pe toate. Plus panica. In momentul in care incepe focul serios victima are cca 30 secunde sa iasa din camera. 2-4 minute sa evacueze cladirea.

      Probleme care blocheaza evacuarea: victimele dorm, ferestre, usi care „se inchid bine” – mai ales in cazul respectiv, decizia de a ramane in camera (care e corecta in anumite cladiri unde spatiile sunt izolate unele de altele si sunt sisteme pasive antiincendii), scari, coridoare in panta, in unghiuri drepte, usi suplimentare (cam in toate pensiunile de lemn); la cald usile de lemn se curbeaza si se pot bloca.

      La asta se adauga faptul ca unii intra (incercand sa salveze) in timp ce altii incearca sa iasa.

      Victimele cred ca au fost toate din camerele cu descrierea asta: „Odăi (tip B), prevăzute cu pat matrimonial și cu două ochiuri de geam, tip luminatoare;”

      Sfaturi: nu va cazati in camere unde nu au avertizoare de incendii (sunt vizibile), nu au o cale usoare de exit (verificati ferestrele, usile), au coridoare inguste sau scari pe coridoare si unde incalzirea e improvizata. Daca e din lemn si stuf, ar trebui sa aiba sisteme automate de stingere.

      Comentariu apreciat.941
    • Hai sa-ti spun eu care e treaba ca am stat acolo o noapte la teambuilding cu firma. Camerele de la etaj nu aveau geamuri pe care sa poti iesi. Erau niste geamuri cam la 2,5 m inaltime, la care nu puteai ajunge, si nici pe hol nu erau geamuri. Era un fel de mansarda cu niste camere fara geamuri. Daca s-a umplut cu fum era foarte greu sa mai iesi de acolo desi aveau iesire si prin capatul holului, care dadea la o scara exterioara. Problema e ca daca dormeau probabil ca i-a sufocat fumul cu mult inainte sa ajunga focul la ei.

      Comentariu apreciat.290
  13. „You know, at some point, safety is just pure waste. I mean, if you just want to be safe, don’t get out of bed, don’t get in your car, don’t do anything. At some point, you’re going to take some risk, and it really is a risk-reward question.”
    Stockton Rush*, OceanGate CEO
    *Sefu la submersibilul ala de facuse implozie de a murit si el si toti care erau cu el

    Propunerea mea e simpla si contine 2 pasi
    1) la toate unitatile ce nu au autorizatii de incendiu sau de cutremur sa fie pus afara un mare semn galben cu rosu
    2) sa deblocheze Iohanis postul de profesor de la Sibiu si sa plece definitiv din viata publica

    Comentariu apreciat.7515
  14. Cu sau fără autorizație, nu cred că îi e așa de greu statului să impună oricărei pensiuni să aibă senzori de fum/gaz/monoxid cu sistem de alarmă, sprinklere și alte elemente basic de siguranță. Nici nu mai contează că e construcția din lemn sau că se intra pe propria răspundere. Problema e că se dă și se primește șpagă.

    Comentariu apreciat.590
    • Clientii vor sa fumeze!
      Senzorii aia se declanseaza usor!

      Daca nu lasi magraonii sa fumeze, nu mai vine nimeni.

      Indecis. Tu ce zici?4446
    • Cu sprinklerele probabil glumești. Nu este așa simplu pe cât crezi. Senzori da, dar vorbim de o țara în care nici senzori de gaz nu prea sunt cum trebuie.

      210
    • Completez eu : senzor de fum in fiecare încăpere. Vrei să fumezi, ghinion. E 30 de lei unul cu baterie litiu de 10 ani. Sprinklers pe culoar, pe holul principal, să nu treacă focul de la o camera la altele (e usor de montat pe culoar). Senzori de gaz si monoxid acolo unde există consumatori de gaz, cu electrovalvă să intrerupa automat, era vreo 500 de lei unul produs in Romania, bun, fără alarme false, pentru ambele metan si CO. Adăugăm:un extinctor la maxim 10 metri, un P6 e 100-150 de lei. Cai de evacuare iluminate in caz de urgență, plăcuțe cu acumulatori. Siguranțe diferențiale (100 de lei) și AFDD (impotriva arcului electic, vreo 800 de lei), un releu de protecție la supra/sub tensiune și pornire întârziată (200 de lei). Bonus : senzori de inundație, senzori de zgomot (să nu deranjeze vecinii, se gasesc mai ales prin airbnb-uri).

      Comentariu apreciat.331
    • Sistem sprinklere – poate costa până la 30% din valoarea structurii, pretabil la clădirile de birouri, malluri. Așa și pe Dacie poți să pui frâne ceramice.
      Senzori de orice – da, ieftini, ușor de integrat, atât că nu trebuie să uiți să verifici că mai ai baterie, că nu a expirat(something, something chemical reaction) sau că, pur și simplu, funcționează.
      Dacă tot depănăm amintiri de la Colectiv: prelungitor în triplu în prelungitor sau stingător de mașină din 2000: ei bine legislația s-a schimbat.
      Așa că data viitoare când ia foc un apartament și scara de bloc: asociația e de vină că nu are o ușă de access care să se deschidă fără butoane, chei ci doar prin apăsat bara orizontală de pe toată lățimea ușii.
      Oameni cu expertiză în deschisul ușilor confirmă că există și uși de apartament similare, anti-panică, cam rare și unde nu se merită efortul că toți banii s-au dus în supraviețuirea la incendiu.

      412
    • @eddie până îți iei amendă că ai pus un P6 când cerința era un P1

      28
    • @Bocanila: eu fumez, de aia caut NUMAI hoteluri care au camere cu balcon. Ies afară, bag o țigară, ce e asa complicat?

      173
  15. Coruptia a inceput sa-i afecteze si pe bugetari:
    Vlad Băiceanu, student la Universitatea din București, a murit carbonizat in incendiul de la Ferma Dacilor.
    Tatăl său este generalul Petru Băiceanu, care ocupă funcția de șef al Direcției Generale de Informații a Armatei.
    Mama sa, Elena Băiceanu, este directoare în Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

    Maşina parlamentarului Dan Constantin Șlincu a fost dată în urmărire în 2016 de către polițiștii din Belgia.

    Patru șefi din IPJ Constanța, demiși. Plângere penală pentru agenții care l-au oprit pe Vlad Pascu în trafic și nu l-au testat.

    Incet-incet, angajatii de la stat afla de ce legile trebuie aplicate.

    Comentariu apreciat.884
  16. NOU
    #64

    Un blogger, foarte mult subapreciat în țara sa, scrisese la un moment dat un verdict super rece dar corect din toate punctele de vedere: până când nu le mor ‘șefilor’ copiii sau și alți oameni din anturajul lor apropiat, nu se va schimba nimic.

    Comentariu apreciat.905
    • era naiv.

    • Ma indoiesc; placa pusa va fi aia cu ” Asa a vrut dumenzeu sa fie. L-a luat lka el in rai de-a dreapta tatalui.”

      127
    • Ideea era naiva si poetica, practic daca citesti istorie inveti lucruri interesante, de exemplu mafia italiana din USA – mers la inchisoare, asasinate etc – sunt „cost of doing business”, nimic special.

      Oamenii nu au o problema cu sistemul, considera ca este doar un accident si isi vad de viata, nu vrea nimeni sa schimbe un sistem care le aduce bunastare.

      164
  17. Ce autorizatie de incendiu, nu vezi ca era toata din lemn. Nu stiu ce e, doar restaurant sau si pensiune. Da sa faci din materiale inflamabile un local unde merge lumea sa se distreze. E doar o chestie de timp pana cand. Aia nu trebuia sa functioneze fara sistem anti incendiu. Adica o retea de tevi, prinsa de tavan, care se declanseaza la fum si da drumul la apa. Cam cum vezi in mai toate hotelurile si cladirile din occident.

    Indecis. Tu ce zici?306
  18. Mă uitam la imagini și nu reușeam să înțeleg cum s-a întins focul atât de repede. Până când am citit că acoperișul era din… stuf. Mă rog, o mai fi fost ceva pus deasupra, de decor. De aceea, într-o oră ardea cam totul. Ca la Colectiv, unde la fel era plin de material inflamabil, doar că era pe pereți.
    Acum stau și mă întreb: stuf, pe bune? În alte țări stuful e interzis de secole, și s-au produs dezastre până să se conformeze lumea (a se vedea marele incendiu din Londra, la 1666). Ce șanse ar fi avut o astfel de construcție să primească aviz ISU?

    1413
  19. Cred ca locația este Târgu Frumos din ce îmi amintesc. Nu am reușit să mă cazez ca era foarte târziu și recepționera care dormea pe o canapea în hol nu părea prea comunicativă: “nu mai avem locuri … oricum”.
    https://vm.tiktok.com/ZGeYB4dcV/

    14
  20. in romania nici o autorizatie din alea nu se poatbine de la o singura institutie si numai una. mereu mai e una. primarie si isc. primarie si aia cu igiena. isc si isu. igiena si aia cu animalele. sau mai multe din astea.

    pentru fiecare autorizatie din asta sunt necesare zeci de semnaturi, de la functionarul marunt, ala care se se duce in teren sa vada, sefiul direct, seful astuia, aia de institutia cealalta, ceva mahar de prin [rimarie, vice primarul si in final primarul sau mai stiu eu ce drac suprem. si in toata maculatura asta semnaturile astea se pierd si se amesteca si se suprapun ca in final nu le mi descurca nici dracu in caz ca se intampla beleaua si e nevoie sa afli cine este de fapt responsabil.

    in acelasi timp, astazi, 29.12.2023, in parklake, bucuresti, badegardul era foarte mandru ca reusise sa incuie una din iesirile de urgenta, pe care nici seful nu reusise. au vrut doi draci de copii sa iasa pe acolo in loc sa foloseasca sasul rotativ si asta este strict interzis, nu se poate asa ceva.

    263
  21. Ce ar risca un prieten dacă vinde pizza făcută de el fără autorizații de nici un fel? Este foarte bună!

    83
  22. Avem de invatat din asta: evitati orice pensiune de lemn mai ales iarna.

    193
  23. Zici că nu iși fac autoritățile treaba ?
    ITM/SSM control la firma cu sediu in casa administratorului care este si singurul angajat, cu activitate in fata unui computer sau la sediul clienului. Nu exista comodat sau inchiriere, fara alte puncte de lucru.
    Au cerut ISCIR centrala termica ( care nu este cumparata pe firma) , verificare PRAM, trusa prim ajutor in loc vizibil, marcaj prize 220, persoana desemnata pentru prim ajutor (sun conform acum , adica in caz ca patesc ceva mi-o sug singur ), persoana desemnata pentru instructaj protectia muncii( m-am conformat , imi fac singur in oglinda), evaluarea riscurilor, si altele.

    Daca se vrea , se poate.

    Comentariu apreciat.380
    • Fișa de traseu de la locuință la locul prestării serviciului ai completat-o?

      253
    • ridicat din pat, mers in baie, stat 30 de minute pe buda citind zoso.ro, mers in bucatarie.

      si aici apare problema… in drumul spre bucătărie treci pe langa frigider, care aproape sigur contine si o bere sau o sticla de vin. amenda!

      173
  24. Ce imi place cum iese Arahat și ne explica ce nu funcționează in instituția pe care o conduce.

    166
    • Da, dar a dat-o cu pistă falsă. El se plîngea că nu are oameni îndeajuns pentru verificări, cînd de fapt omul care a ”verificat” unitatea a făcut-o doar din pix și pe șpagă.

      71
  25. pe mine m-ar interesa cum procedati voi cand va alegeti o pensiune ca loc de petrecut ceva timp liber? ca daca ii intreb de autorizati si de cata siguranta imi ofera acea locatie, nu cred ca s-ar inghesui vreun patronas de asta sa-mi dea mie explicatii.

    153
    • practic, nu prea poti face asta in nici un fel. pe booking sau tripadvisor sau pe orice alt site sau agentie o sa ti se prezinte doar de bine. poti sa citesti orice review, de 5 stele, de 3 sau de 1, cu medie peste cat vrei sau cu minim oricate reviewuri sau orice alta metoda iti poti imagina, nu vei afla niciodata nimic despre asta. sau poti merge doar la impresie sau la ghici.

      poti cel mult sa intrebi cand esti deja acolo. si fie iti vor spune ca documentele sunt la arhiva, la sefu’ care e putin plecat in china, la sediul firmei care e in orasul de la 250 de km, dar e totul ok, nu s-a intamplat niciodata nimic. sau iti vor fi arate niste hartii inramate pe un perete, printre alte 17 diplome de „afacerea anului xxxx” si „cel mai bun ceva” si alte balarii si inca cateva tablouri mai mult sau mai putin inspirate ca doar nu o sa ceri sa le dezrameze, scoate de sub sticla, exfolieze ca sa vezi tu daca semnaturile, sampilele si parafele sunt autentice si daca o faci totusi o sa rada de tine si o sa iti arate usa.

      si de asta exista statul si institutiile lui. de asta avem primarii, isc, anpc, isu, ansva, insp si cine stie cate altele. ca sa faca aceste verificari pe care TU nu le poti face.

      180
    • Prima data cand vizitezi „pensiunea” de la etaj eventual, beleste ochii dupa o cale de scapare, balcon, scara, burlan, etc. Daca vezi ca „mansarda” e ca caciula unui dac fara feresti si fara gauri, nu te caza acolo. Mai bine stai la tine acasa.

      50
  26. Am un vecin caruia i-a luat 6 luni sa obtina autorizatii, semnaturi si alte kkt-uri sa-si construiasca un balcon la parter, l-a construit singur in 2 zile. Acum sa-mi fie cu iertare, dar in ce kkt de stat traim, unde poti sa ai o pensiune fara fel si pic de autorizatii si in care cazezi oameni fara sa ai in secunda doi arestati toti cei implicati? Cu sau fara incendiu.

    142
  27. „Totul era nou, făcut cu firme specializate, ferma având hidranți interiori și exteriori, extinctoare, scări de exterior, lemnul era ignifugat, centrală antiincendiu, detectoare de fum, 4 bazine a câte 40 de tone de apă fiecare, mai exact 160 de tone de apă pregătită mereu pentru orice eventualitate.”
    Hai ma nu mai fiti marlani, ca omul erea in regula, avea de toate, putea sa faca fata si unui atac nuclear cu lemnele alea „inifugate”. Sigur au fost doua OZN-uri care se bateau si a nemerit raza unuia in cabana dracilor.

    90
  28. Din ce spuneau autoritățile, coșmelia avea centrală de incendiu, dar nu mergea. Despre ce mai vorbim? Și-au făcut-o cu mâna lor, nu contează cum a luat foc, dacă țiuia ceva mai scăpau vreo 2 și nu ardeau că șobolanii.

    21

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore sau de la PORC.

Pun clipuri pe Youtube