Scad prețurile la gaze (2020)

30 martie

Plafonarea prețului gazelor naturale, alături de prețurile celorlalte utilități, măsură luată recent de Guvern, favorizează importatorii și furnizorii de gaze și afectează consumatorii. Mii de consumatori sunt în situația în care riscă din cauza acestei intervenții a statului să achite prețuri mai mari pentru gazele naturale decât dacă prețurile ar fi fost lăsate libere să-și continue trendul de scădere, susține Asociația Energia Inteligentă. (sursa)

23 aprilie

Companiile autohtone de gaze, în principal Romgaz și OMV Petrom, și-au redus producția de la începutul lunii aprilie, cu aproximativ 8,5% în numai 2 săptămâni, adaptându-se din mers prăbușirii consumului, care a scăzut în medie cu aproape 40%. (sursa)

26 aprilie

Sezonul rece trecut mai cald decât de obicei, care nu a golit depozitele de gaze, coroborat cu efectele pandemiei de coronavirus, care a oprit practic mare parte din activitatea economică și a împins prețul petrolului la minime, va pune cei doi producători români de gaze, Petrom și Romgaz, într-o situațe delicată, începând cu jumătatea acestui an. (sursa)

4 mai

Engie a publicat pe site-ul propriu oferta pentru consumatorii casnici cărora acum le furnizează gaze în regim reglementat și cărora le va furniza gaze în regim concurențial, de la 1 iulie. Pachetul poartă numele Engie Gas Start, iar prețul final al gazului este de 125 de lei/MWh, adică identic cu prețul reglementat de acum, pentru tranșa de consum casnic. Prețul este fix pentru un an, în perioada 1 iulie 2020-30 iunie 2021. (sursa)

Despre asta e vorba. De asta urăsc oamenii companiile astea. Consumul scade, iarna a fost blândă, prețurile rămân la fel. Nici măcar un leu reducere? Pe bune?

 

Cranes at Port

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

19 comentarii

  1. Pai daca iarna viitoare se anunta f. friguroasa, ce sa faca si ei saracii, sa mearga pe pierdere?

    00
  2. Mda…
    Engie & Co incearca sa iti bage pe gat un abonament zilnic, DACA cititi cu atentie, ceea ce e sublim, mai ales ca timp de peste jumatate de an nu folosesti gazele pt incalzire.

    Problema lor de fapt este cum sa faca cat mai linear posibila sursa de venit, pt ca variatia de consum de iarna, costul inmagazinarii pt acea perioada si variatiile de pret duc la probleme.

    Principalii funrizori de GN si petrol, sunt tari cu economie ce se bezeaza pe aceasta industrie, iar acum sunt in KKT maxim, vezi Rusia si OPEC, care ar face orice, doar sa creasca pretul acestor resurse.

    De cealalta parte a baricadei suntem noi, pulimea, care ne izolam casele, mai punem o geaca pe noi, si scadem consumul de gaze, in asteptarea soarelui de primavara/vara.

    00
  3. Rautati gratuite, dau 5% reducere pe primele 6 luni. Intamplator alea pica vara, ghinion.

    00
  4. Iarna mai blanda influenteaza destul de putin pretul final.
    E posibil sa asistam la o scadere a preturilor odata cu liberalizarea totala a pietei de gaz (1 iulie 2020), respectiv cea a energiei electrice (1 ianuarie 2021).
    Oricum, o componenta importanta a pretului final e tariful de distributie care e acelasi pe arii geografice deservite de acelasi operator de distributie, iar acest tarif e aprobat de ANRE, deci furnizorii au o marja relativ redusa in care pot concura intre ei.

    00
  5. Ai uitat ca exista inflatie; mai mare cu mult decat cea oficiala; un pret care sta nominal pe loc de fapt scade valoric.

    00
  6. Au consultat oamenii oracolul care le-a spus ca peste cinci ani va fi o iarna grea. Deci, pretul nu poate scadea

    00
  7. Eu am inteles ca toata piata asta e formata din sarlatani si fraieri obligati la jumulit in momentul in care l-am vazut pe jean valvis (apa cu bulbuci) mare sef la o asociatie cu energie moristi de vant certificate verzi oricum zicea ceva de genul ”sa ne dea statul sa ne subventioneze pe noi investitorii in regenerabile”

    00
  8. frig la Brasov

    00
  9. Sica și klaus io nupot iohanis tocmai au anunțat un program de sprijinire a marilor companii probabil printre ele și cele din energie ca nu cumva sa se reducă profiturile saracilor corporații care oricum sunt scoase din tara.

    00
  10. Ținând cont de costurile pentru încălzirea cu lemn, care aproape s-au triplat în anumite zone, liberalizarea pieței pentru gaz și energie electrică, scăderea prețului gazelor e normală. Plafonarea prețului mi se pare pur și simplu o găselniță prin care niște subvenții trec dintr-un buzunar in altul.

    00
  11. Din aceste cauze unii preferă să facă un efort și să-și monteze pompe de căldură, panouri fotovoltaice și termice – doar ca să nu mai aibă de a face cu ei.

    00
  12. Băgam producătorii cu furnizorii în aceeasi oală, dar primii vând cu 68 lei/MWh iar ceilalți ți-l oferă cu 125.

    00
  13. M-am uitat pe facturile la gaz din iernile 2018-2019, comparativ cu cele din iarna asta 2019-2020. Cam nasol pentru furnizorul de gaz. Poate ca e utila statistica asta. Casa 120m patrati, termostatare permanenta.
    – Cea mai mare factura 2020, ianuarie, 400 lei.
    – Cea mai mare factura 2019, ianuarie, 700 lei.
    – Cea mai mare factura 2018, ianuarie, 540 lei.
    – Cea mai mare factura 2017, februarie, 595.

    Consum sezon rece noiembrie-aprilie:
    – 2016-2017: 2631
    – 2017-2018: 2335
    – 2018-2019: 2550
    – 2019-2020: 2010 (cu estimarea de consum de pana acum, am inchis caldura).

    Am adunat toate facturile din an:
    – 2572 pe 2019.
    – 2754 pe 2018.
    – 2588 pe 2017.

    – total gaz primele 4 luni 2020: 1357
    – total gaz primele 4 luni 2019: 1673
    – total gaz primele 4 luni 2018: 1749
    – total gaz primele 4 luni 2017: 1638.

    E interesanta statistica. Iarna asta a fost foarte calduroasa, se reflecta foarte bine in consum, cam la 80% din media iernilor trecute.

    00
  14. Da, dar profitul lor creste. Ei cumpara gaz la un pret mai mic, dar il vand cu acelasi pret pe care l-au stabilit pe vremea cand pretul la gaz era mult mai mare.
    Profitul lor creste, consumatorii o iau la banking.

    00
  15. Engie a inceput sa sune clientii de gaze, pt a semna contract nou. Pretul „concurential” oferit per kW de gaz este acelasi cu cel actual „reglementat”, dar cu un spill: la noile contracte se introduce un abonament zilnic de 0,28 lei. Deci si pe timp de vara, cand consumul este foarte mic, ei se asigura ca primesc ceva in plus.
    Deocamdata le-am dat cu jet…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.