Satul românesc trebuie să moară #4

(păstrez titlul ăsta pentru a tria idioții)

Eftimie și Alex au dreptate când spun că țăranii sunt leneși și satele românești au ajuns în paragină datorită delăsării oamenilor. Nu că la oraș ar fi mai bine.

Mă uitam la ce mișto au făcut “Visuri la Cheie” casa asta și m-a cuprins tristețea, pentru că în 6 luni mobila aia albă va fi plină de jeg, iar în doi ani se vor instala igrasia și șobolanii.

visuri-la-cheie-bucatarie

Pentru că, de cele mai multe ori, casa nu a ajuns așa din cauza sărăciei, ci a lenei. Eftimie zice de iarba tunsă și gardul vopsit. M-am uitat cât costă o coasă (30 lei), o seceră (6 lei) sau un fierăstrău (10 lei). Majoritatea sunt cheltuieli pe care le faci o dată la 10 sau 20 de ani. Serios. Prin curtea bunicilor nu au apărut, în 20 de ani cât am fost eu pe acolo și cât pot conștientiza, mai mult de două unelte noi (un topor mai mare și un fierăstrău). Atât. Nu are ce să se strice la un ciocan sau la o sapă. Se rupe coada, faci alta sau cumperi alta cu un litru de vin sau de țuică.

De asta sunt de acord că e delăsare în cea mai mare parte. Da, vopseaua e scumpă de cumpărat, amorsa, diluantul, gletul, polistirenul. Dar, din nou, nu sunt cheltuieli pe care le faci în fiecare an. Un sac de ciment e 18 de lei.

Și nu e doar faza cu casele mizerabile. Se discută de subvenții pentru agricultură și alte minuni. Cui? Ăstora care nu sunt în stare să își repare casa care cade pe ei? Care nu sunt în stare să taie iarba și să repare gardul prin care intră câinii care le mănâncă găinile? Ce agricultură vor face ei dacă sunt atât de proști încât nu își văd propriul interes imediat? Bă, intră câinii prin gard!!! Lasă, hai că a început Suleyman…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

71 comentarii

  1. Eu nu ii inteleg pe aia cu buda in curte care nu au o poteca betonata sau pietruita pana la acolo. Bai nene in zilele ploioase te duci sa te caci si sa ajungi manjit de noroi , poate chiar si cacat. Altii se caca dupa casa, de lene.

    00
    • Pentru ca acolo unde nu exista servicii de vidanjare buda din curte nu cimenteaza, nu se face fosa septica si care mai e procedura. E o groapa in pamant cu o cascarabeta deasupra. Groapa, care atunci cand se umple intr-un anumit procent se acopera cu pamant si se sapa alta groapa. In x ani (zeci de ani) ajungi cu gradina impanzita de ciment. E gradina, nu parcare.
      Nu le iau apararea, iti explic mecanismul.
      Ce mi se pare mie neplacut e ca oamenii sunt nevoiti sa aiba buda in curte. Daca ar exista retea de apa si canalizare pun pariu ca ar exista mult mai putine buzi in curte.

      00
    • greșești. la bunicii mei s-a tras apă și canalizare și rezultatul a fost:

      1. păi da, știu că mă plângeam că e greu sa scot apă din fântâna aflată la 10-30 metri și că ar fi bine să am apă in casa, dar 30 lei pe lună e mult.
      2. păi unde fac buda în casă? unde pun chiuveta? după aia trebuie să fac și scurgere. și după aia trebuie să și plătesc? lasă că mă cac la buda din curte.

      și nu glumesc. din 150 case, poate 10 s-au legat la canalizare și 20 la apă.

    • lasa, ca si cu buda in curte e dificil … a trebuit sa fim ocupati de nemti ca sa invatam sa facem o groapa si sa ne cacam in ea. Probabil ca aleea pietruita va aparea la urmatoarea ocupatie.

      00
    • @A – Poti pune niste dale, pietre, orice pentru cativa ani. Apoi muti buda de acolo si scoti si pietrele si le pui (mai adaugi) unde trebuie. Dar e mai comod sa o iei prin namol…

      00
    • pietriș de la râu. adus cu căruța, încet încet. o mașină de pietriș e 300 lei.

    • sunt o gramada de sate unde oamenii au refuzat sa isi trga apa si canal in casa, dar au telefon.

      00
    • La asta ma gandeam si eu, la niste dale care se pot muta. Cum muti cosmelia, muti si dalele…

      00
    • @Dani, de acord cu tine, dar n-am fost in situatia aia. Pe unde am fost si aveau buda in curte, ori aveau ceva dale (d-alea mai mici, tzopaiai din piatra in piatra) sau niste scanduri. Intr-adevar, solutii se gasesc daca vrei.
      @Vali, se poate si cum zici, nu te contrazic. Dar stiu si oameni care au facut imprumuturi sa se conecteze la reteau de apa sau canalizare.
      Cat despre caruta de pietris, cand pensia e 500-600 (sau chiar 300) sau veniturile unei familii provin din ajutorul social sau munca cu ziua sau salariul minim al unuia dintre membri 300 lei pt pietris e cam mult.

      00
    • te duci 5 zile la muncă și produci bani pentru o basculantă de pietriș, care te tine o viață.

  2. unii sunt lenesi, alti sunt in starea precara in care sunt din cauza lipsei educatiei ( si nu ma refer la scoala neaparat).
    dar nu generalizezi un pic cam dur? nu peste tot este asa. nu sunt toti lenesi, nu sunt toate satele in paragina.
    la scoala nu am fost toti premianti. nu i-am lapidat pe cei care invatau prost.

    00
    • Nu te-ai obisnuit deja ca toate parerile personale bazate pe experiente strict particulare sa devina pe bloguri adevaruri general valabile? La un exemplu de taran delasator (care exista peste tot) iti dau 10 exemple de tarani muncitori si cu casa curata. Dar nah…

      00
  3. Poate ca suntem un popor zen.
    Poate ne-am depasit conditia materiala.

    Poate anormali suntem noi astia care ne stresam sa face una alta.

    Nu se streseaza cu tunsul ierbii, cu vopsitul gardului, cu verificarea email-ului, cu garderobe la moda, cu construirea de case, cai putere la masini etc. … ei pur si simplu traiesc, ca Marele Lebowsky.

    Cum ar fi daca ar fi?

    00
    • Ma scuzi, de ce amesteci un minim de intretinere a locuintei/proprietatii, un minim de bun simt si consideratie fata de corespondentii tai cu moda si caii putere?
      Primele ar trebui sa fie obligatorii, dar a urma o moda si o masina mai bengoasa sunt o alegere strict personala.
      Parerea mea.

      00
    • @A standardele tale de viata pot fi superioare unora insa cu siguranta sunt inferioare altora.
      De aceea eu zic ca nu e bine sa-i judeci pe altii de pe o pozitie superioara.

      Si apoi daca ne plangem de probleme, eu ii consider direct responsabili pe cei de la centru. Adica bucurestenii din pozitiile cheie care in loc sa isi faca meseria pentru care sunt platiti prefera sa-si mai construiasca un etaj la vila din pipera.

      Deci cam asa e viata, unii isi fac vile pe carca altora. Dupa care radem de ei ca n-au ciordit si ei la fel de mult.

      „Viata e complexa si are multe aspecte.”

      00
    • Pe cine am judecat eu, pentru numele sfintilor din ceruri?
      Am zis ca ai enumerat acolo si le-ai pus la gramada niste chestii care tin de normele de convietuire sociala (vopsit gardul, intretinut proprietatii-chestii care mai tin si de reguli urbanistice si alte alea, a raspunde la un mail) cu garderoba la moda si mai multi cai putere.
      Pe cine de ce freaca grija ca imi place sa port haine de acu’ 5 ani daca sunt curate, ingrijite si potrivite locului si momentului unde/in care le port, pe cine de ce freaca grija cati cai putere are masina mea (sa presupunem ca as avea) daca respecta normele de poluare si n-o dau cotita cu codul rutier?

      00
  4. Unii nici nu dau bani pe coasa, fierestrau sau topor.
    Le fura din vecini si, in loc sa le foloseasca, le dau pe o tuica.

    00
  5. Nici taranii nu mai sunt ce au fost odata.

    00
  6. In cea mai mare parte ai dreptate, dar realitatea la sat e mai trista decat ce stiu orasenii. Majoritatea taranilor nu au avut loc de munca bine platit sau deloc, pensiile sunt de cateva sute de lei, stiu cazuri in care au 200 lei pensie din care 60 lei da pe curent si 300 pe medicamente. Iese cu minus, dar mai suplimenteaza copiii de la oras.
    Chiar daca si-ar pemite o coasa si un fierastrau (pe care oricum majoritatea le au) taranii nu au bani de materiale de constructii, ptr cativa saci de ciment la 38 lei/buc vor face foamea in luna respectiva.
    Dar exista si extrema cealalta, mai ales in nordul Romaniei, unde majoritatea tinerilor sunt plecati „afara” si trimit toti banii acasa unde parintii sunt sefi pe santiere unde construiesc vile imense care stau goale de ani de zile, asta in timp ce in strainatate stau in chirie cate 4 in camera si platesc cat nu face.

    00
  7. Pe mine mine mă deranjează când oprești pe marginea drumului să cumperi pepeni/alte legume (recoaltate de la fața locului) în timp ce la magazinele din București marfa identică se vinde cu același preț sau chiar mai ieftin.

    00
    • La magazine nu e chiar marfa identica. Una e sa produci in cantitati foarte mari, cand astfel se amortizeaza unele costuri si alta e sa fii mic producator.

      00
    • Corect, insa uiti un detaliu: Marfa ce ajunge in magazine a fost cumparata mult mai ieftin de la taran.

      00
  8. Acuma nu vreau sa fiu gica-contra dar parca fetele astea trei carora li s-a construit de la zero casa, au ramas singure fara parinti si/sau alte rude…. nu stiu daca ele sunt 100% de blamat…

    00
  9. Delasare, lene, exista oameni cu aceste calitati in toate comunitatile. Nu stiu cum mai e in prezent, insa cand eram mic, mergeam la bunici la sat in judetul Cluj. Se lucra in fiecare zi si nu putin… fân, (cosit, imprastiat, adunat la ploaie, reimprastiat, adunare finala), animale, gradina… Iar gospodariile erau impartite intr-un corp mai mic (bucatarie si alte activitati dese) si unul mai mare (dormit, oaspeti). Casa mare era, peste tot foarte frumos ingrijita si ornata. Toate pajistile erau ingrijite pentru ca erau cosite. Tatal meu imi povestea ca atunci cand era copil, cea mai fericita zi din saptamana era duminica.. Se trezea duminica la 5 ca sa poata merge pe coclauri la pescuit, la fotbal sau alte distractii). Oamenii munceau, pentru ca din asta traiau, din rodul muncii lor. Poate s-o mai fi schimbat satul.. cine stie?

    00
  10. Niste articole scrise de „baieti de la oras” care nu prea au habar de viata la tara. Da, unii tarani sunt asa cum scrie acolo, dar in niciun caz nu reprezinta majoritatea. Incercati sa nu mai scrieti articole documentate pe reportaje pompoase de la tv. Daca n-ati muls vaca macar o data in viata, nu aveti dreptul sa judecati taranii.
    Acum cativa ani, am intrebat (la misto) un coleg de facultate, bucurestean, daca pus in fata lor, poate sa spuna care e rata si care e gasca. Raspunsul a fost: pai, gasca e aia mai mare, nu?
    Radem, glumim, dar Brasovul un e la tara, mai ales ca acum are si Starbucks.

    00
    • deci tu poți presupune că eu sunt de la oraș, deci nu știu cum e acolo, deși am bunicii acolo și părinții mei au ieșit la pensie și stau acolo, dar eu nu pot presupune că știu cum e acolo? :D

    • Bos, mulți au bunici sau părinți acolo, dar tot nu știu ce e aia sau cu ce se mănâncă. Ideea e în felul următor: ca și în cazul altor subiecte, în media apar cazurile senzaționale, nu cele „normale”.
      Doi: majoritatea țăranilor au pământ (încă), și majoritatea îl lucrează, ori ei, ori arendașii (că tot îi înjuram noi pe diverse canale că nu-și unesc pământurile cumva). Da, e multă pârloagă (dex cine nu știe ce e aia) dar majoritatea pământului e lucrat, și nu cu calul, ca pe vremuri sau ca în anii 90.
      Majoritatea gospodăriilor sunt curate, dar da, așa e, wc-ul e în fundul curții pentru că pensii de 400 de lei, pentru că fonduri deturnate sau pierdute. Ai mei, recent întorși la țara au ambele tipuri: cel modern cu fosă dar și cel vechi, care funcționează de mai bine de 25 de ani.
      Suntem can de aceeași vârstă, dacă am calculat bine. Nu știu cât ai petrecut pe la țară, dar eu am prins vremea CAP-ului, cu mers pe câmp cu bunicul (brigadier), stat luni multe lângă cei care munceau pe câmp, văzut cum se trăgea apă din râu pentru irigații (Buzăul cel hulit de mulți făcea pepeni cât găleata, din ăia cu coaja verde închis, dulci ca mierea, nu glumele de Dăbuleni umflate cu pompa și fără gust, și roșii cât pumnul, care aveau gust și da, miros de roșii), dat cu sapa un pic, ajutat prin bătătură. Am prins anii 90 când lumea a primit pământul înapoi, și s-a apucat să-l lucreze cu cai, boi, căruțe, cum își aminteau de când o făcuseră ultima oară cu părinții, înainte de colectivizare. Instalațiile de irigare dispăruseră, așa că se căra de la același râu apă cu căruțele, în butoaie. Nu, nu peste tot se aducea preotul.
      Veneam de la discotecă la 3, iar la 5 eram pe câmp să adunăm lucerna. Am adunat cartofi, cu mâna, roșii, porumb, etc. Am curățat grajd, încărcat gunoi (din ăla ud și greu) în căruță, am cules vii, am spart lemne, am adunat prune, mere și corcodușe pentru țuica, cu mâna, de pe jos.
      Am văzut cum s-au schimbat generațiile, cum au dat pământ în arendă și s-au orientat spre munca la oraș. Been there, done that. Matale prin câte din astea ai trecut? Aceeași întrebare pentru toți.
      Acum postez de pe iPhone. Faptul că am petrecut verile la munca de jos nu m-a împiedicat să ajung să lucrez la una din cele mai tari multimaționale, să vad lumea de la înălțimea Skydeck-ului de la Willis Tower din Chicago, sau altă dată să particip la expoziții de modă în Paris și să spun că suntem o firmă din România (într-o vreme când ciorditorii de pe la noi începuseră deja să se facă bine cunoscuți).

      00
    • Valu știe , locuiește ca la țara , case mici pline de igrasie , crâșma aproape , vecinii …niște țărani ?

      00
  11. E frumoasa casa acelor fete, pacat ca-i treaba facuta aiurea. Investesti o groaza de bani dar fetele alea tot acolo isi duc traiul. Mult mai util ar fi fost o bursa pe durata studiilor plus impingerea lor sa iasa din acel mediu care nu le ofera nimic.

    00
    • Nu pot din pacate decat sa subscriu la cele spuse de tine. O casa mai buna nu inseamna automat si un viitor mai bun.

      00
    • Pai atunci donati si voi fetelor ceva si ajutati-le in vreun fel, ca tot ce vad eu e sa criticati care avand tematica pe care o au chiar au bagat cu ajutorul sponsorilor o gramada de bani sa le ajute pe fetele alea. Voi cu ce le ajutati inafara de un comment pe zoso?

      00
    • Ce bursa mai? Acasa din ce mananci? Din ce iti iei ceva de imbracat? Va uitati prea mult la filme

      00
    • Cum isi mai fac atunci reclama Dedeman, eMag, Casa Rusu …?

      00
    • @ Marian: ar fi putut sa ramana strict la calupuri publicitare asa cum face si concurenta lor. Au decis ca facandu-si reclama sa mai si ajute oameni care au nevoie de ajutor, in acelasi timp dovedind ca materialele/produsele pe care le vand ei arata cu extraordinar cu putina imaginatie. Adica e un fel de emisiune cu usoare tente de DIY si cu o latura sociala. Ce e asa de rau in asta?

      00
  12. Vali, de obicei sunt de acord cu tine, dar vezi ca aici incurci borcanele si special pentru cazul asta acuzi pe nedrept. Casa aia a apartinut unor fetite carora le-au murit parintii si bunica si au ramas cam singure pe lumea asta. In conditiile in care toate fetele erau minore si la scoala, nu cred ca reuseau sa adune suficienti bani pt toate. Si in general la „Visuri la cheie” se aleg cazuri unde oamenii aia nu au bani pentru un motiv foarte intemeiat: parinti cu copii bolnavi unde au trebuit sa dea toti banii pe tratamente, copii orfani (cazul din imagine), mama care si-a luat cei 7 copi\ii si a plecat pentru ca sotul o batea si ii era frica sa mai stea cu el, etc/
    Da, romanul nu stie sa renoveze cu bani putini si sunt multe cazuri (cea din imaginilea astea sunt o exceptie). Pentru ca aia 100-150 lei cat ar trebui sa investeasca pe an mai bine ii dau la birt. Dar mai e si lenea pe care statul asta o incurajeaza la maxim. Cam ca si aia care prefera sa stea acasa pe ajutorul de somaj de 600 lei decat sa mearga sa lucreze pe 1.000 lei la o fabrica de la el din localitate.

    00
  13. Bai stii ce mă dispera pe mine? Caut o casă (căsuță mai degraba) cu o curte mică pentru locuit. Pe janghine din alea, de stau sa cadă, proprietarul cere preț de vilă cu piscină!
    Ultima vizită, teren mare 2000 mp: inutil dpdv al construirii sau vânzării pe jumătatea din spate ( trecea o ditamai linie electrică așa că oha autorizație) iar pe jumatatea din față o gioarsă de casă, numai bună de demolat. În rest: bălării, mizerie, copaci uscati, resturi, rugină, specific satului românesc (ca să-mi iau înjurăturile de rigoare).
    Preț: a cerut (acu vreo 3 ani pe un site uitat de vreme cerea 100.000 de euro) 80.000 euro, dar așa, de pornire puteam discuta pe la un 78.000 euro.
    Am plecat instant: ce să-i spui? Că terenul e util doar 40% și că gioarsa e bună de demolat și făcut alta!?
    Eu înțeleg ca valoarea se stabilește in funcție de cerere si ofertă dar se pare ca proprietarul nu înțelege asta!
    Mă gandesc că dacă ai proprietatea de vânzare de minim 4 – 5 ani, ai scazut de la 100k la 78k, în timp ce locul se degradează în continuare s-ar putea ca valoare ei reală sa fie alta!

    00
    • la bunicii mei in sat, pe o casă din chirpici cerea un meseriaș 120.000€, că are grădină mare și e la șosea. în doi ani, casa a căzut complet, ca nu locuia nimeni in ea și el nu s-a obosit să vină să o repare. tata a vândut o casă din chirpici de 40mp cu 10.000€ în același sat. omul a mai băgat incă 10.000€ in ea ca să o facă locuibilă (izolație interioară, acoperiș nou, piloni de susținere acoperiș).

    • Nu’mi zice. Si eu caut un teren/curte de 2000-2500 metri, in apropierea relativa a Bucurestiului, cu acces la sosea asfaltata si cu utilitati macar in apropiere. Nu ai sa vezi, sub 35-40000 Euro nu gasesti nimic. Discut cu un posesor: Buna ziua, buna ziua. Casa e locuibila? Aaa, nu, ca nu a mai stat nimeni de 6-7 ani si pica. Apa/putz are? Avea acu 5 ani unul de 5-6 metri adancime, acum nu mai merge. Racord apa, gaze, canal? Da, are, in fata portii (pai si de ce gatu mati nu te-ai racordat?) OK, si pretul final? Pai nu 45000 cat e anuntul, il las la 40.000 Euro sau apartament 2 camere in Bucuresti. Baah, tu vrei sa dai o bucata de pamant unde nu a mai stat nimeni de 5-7 ani – cu tot ce rezulta din asta, balarii, copaci uscati, o casa de chirpici paraginita si magazii pe jumatate picate, nicio utilitate pe teren deci garla de bani pentru racordari + proiecte, plus inca 5-6000 euro sa curat totul etc – cu 40000 de euro??? Pe ce mah, pe o paragina totala plus 70-80 de km de naveta pe care ii fac zilnic pe urma daca imi fac acolo casa? Pai da, dar e aer curat, pamant bio.
      Tot prostul are impresia ca petecul lui de pamant e aur curat si daca vinde o cocioaba cu niste teren, din banii aia ii vor ajunge lui si neamului pe 5 generatii.
      In schimb adevarata comoara, terenul agricol, cu care poti face ceva util adica bani cultivandu-l, il vand ca handicapatii cu 1000-2000 hectarul la campie…

      00
  14. Acum, sa dai fix exemplul asta cu 3 fete orfane care cu 50 de lei mananca o saptamana toate 3 nu stiu daca e chiar cel mai ok. Nu cred ca le arde lor de cumparat coase si topoare si sa taia iarba prin curte cu stomacul lipit de spate.

    00
  15. Asta cu cacastoare in casa la tara e cu dus si intors. Tinand cont de faptul ca am apa curenta am mai bagat cam 6000 lei in restul.
    De unde sa dea taranul atatia bani dintr-un foc ca sa isi faca wc-ul in casa si sa nu mai iasa iarna cu izmenele in vine sa se cace ?

    Ca e lenes?
    Da e dar cine e de vina ?
    Lasa ca dau pamantul sa mi-l munceasca altul si sa imi dea si mie niste boabe sa dau la gaini ca am vazut eu ca asa face si vecinul. Nu mai pun grau ca de ce sa stau eu prin soare. Nu mai bine ma duc si cumpar paine? E mai buna!
    Da cu calul ce sa mai fac? Consuma si gradina mi-o ar cu tractorasul si daca se poate eu sa stau la umbra si sa ma cinstesc cu o tuica de la carciuma si sa faca el toata treaba.
    Dorinta asta de a nu mai face nimic e sustinuta de astia de la oras.

    00
    • ce am văzut la niște vecini de la bunici: cacăstoarea făcută lângă casă, ca să nu mai spargă și sa nu ocupe camere in plus. au făcut o copertină din carton din ala cu smoală și acum ieși din casă și intri in budă.

    • mai bine decat in fundul gradinii, nu?

      00
  16. Saracia nu este sinonimul pentru mizerie si lene. Fiind la a doua generatie de „incaltati”, pastrez bine in memorie casa buncilor (chirpici, pamant pe jos, wc in gradina), unde curatenia era prioritatea zero. Educatia, rusinea de „gura lumii”, controlul agentului sanitar, vizitele preotului, fiind motive suficient de puternice pentru respectul de sine.
    Degradarea umana si pulverizarea reperelor morale sunt cauzele disparitiei satului traditional.

    00
  17. „las-o că merge și așa” e o vorbă de duh ce ne caracterizează. La fel și dorința de a bea ceva, când sunt bani.

    00
  18. Ma scuzi da … esti idiot sau vrei sa vezi cati idioti discuta fara sa se intereseze despre ce e vorba? Casa veche arata chiar decent pentru niste persoane care se aflau in situatia lor si va arata decent multi ani daca vor avea parte de un trai decent. Si nu, un loc de munca cu 800-1000 de lei nu ajunge, doar vine iarna si stii cat e factura iarna la noi, nu?

    Si ca sa fiu si eu idiot … bune fetele, bune rau :D.

    00
  19. Satul bunicilor mei e in Gorj langa Tismana. S-a tras canalizare in anii 80.
    Inca sunt sub 50% conectate ca ce-I trebuie romanului baie

    00
  20. Daca le spui la tzaraneti ca sunt puturosi , alcoolici si prosti o sa le explodeze capul..prea multa informatie de procesat .

    00
  21. Nu stiu legat de tarani cat de lenesi sau harnici sunt insa exemplul folosit (acel de la Vise la Cheie) pt a-ti sustine ipoteza este o greseala mai jos vei vedea de ce
    1.Cele 3 fete erau orfane , ba mai mult au ramas orfane de ambii parinti la un interval f scurt de timp gen 6 luni. Da ,cea mare ar fi putut sa isi gaseasca o p**a si sa le lase pe surioarele lor mai mici singure da a ales sa stea cu ele.da o matusa a primit tutela da a facut-o doar sa nu fie luate la orfeinat (da le-a luat dreptul de a locui in acel loc luminos) si in rest buna pace
    2.Legat de venit la viteza cu care s-au miscat autoritatile acele fete au mancat 7 luni numai cartofi (tu cand ai mancat mai mult de 2 saptamani acelasi lucru la pranz amiza si cina?).In plus dupa moartea parintilor panza freatica de la fantana se contaminase (adica nu aveau nici apa de baut) si banuiesc ca ai idee cat de usor e sa te ajute cineva fara bani sa rezolvi aceasta problema.In plus oare sa te intreb pe tine pe la 16-18 ani daca te-ai fi aflat tu in situatia celor trei fete banuiesc ca te-ai fi descurcat super.
    3.Culmea acele fetite aveau rezultate destul de bune la scoala, iar cat traisera parintii lor acestia s-au chinut sa le tina la scoala (stii cat costa rechizitele si alte chestii )in loc sa bea acei bani.In plus fetele aveau grija de gospodarie cat puteau oare nu era de ajuns ele aveau casa (in opartea care era terminata cat traiau parintii) curatica ,spargeau lemne , ridicau apa din fantana cultivau ceva legume si ca aveau grija unele de celelalte?
    4.Avand in vedere situatia data aceea modul cum arata aceea locuinta era cat de aratoasa posibil, pt ca cei de la vise la cheie au DEMOLAT ACEEA CASA pt ca avea probleme cu fundatia zidurile si acoperisul. Adica in situatia data ce ar fi trebuit sa faca acele fete?

    00
  22. Sa trecem peste partea cu satul, care e exact asa cum s-a descris aici. Am predat in mediul rural cativa ani, niciodata n-am inteles ideea de a nu misca un deget pentru binele propriu si comun al satenilor. Practic satul romanesc sfideaza logica, acolo unde traiesc o mana de oameni, ar trebui sa fie armonie, bunatate… gasesti exact opusul. Oameni care in loc sa puna doua roabe de pietris in poarta, mai bine merg cu cizme si nu-i intereseaza situatia deloc. Probleme sunt multe, educatia ar rezolva majoritatea lor, dar educatia nu tine doar de scoala, educatia se face formand un front comun intre societate-parinti-profesori-psihologi-medici. Ai tinde sa spui ca s-a ajuns aici din cauza saraciei, da satul roman este extrem de sarac in 90% din situatii, dar cred ca de fapt s-a ajuns la saracie din cauza calitatii umane ramase in mediul rural. PS: Titlul articolului desi suna dur, ar putea insemna totodata renasterea satului romanesc… ceea ce deja e SF, dupa parerea mea.

    00
  23. Cat despre emisiunea asta cu renovatul caselor, mi se pare penibila din toate punctele de vedere, dar asta se cere in Romania. De ce ai face o emisiune in care sa zici ca renovezi o casa, iar tu sa o darami si sa faci alta, sa investesti in ea mii de euro fara sens, doar pentru a da bine la TV, cand de fapt ai putea sa faci de aceeasi bani, poate 5 case, care n-ar trebui sa le darami, ai explica unele chestii si la omul de rand, sa poata face si el. Sa fim seriosi, cat o sa conteze o chiuveta de 1000 de lei pentru o familie care alaltaieri nu avea nici apa…?

    00
  24. Lenea si lipsa abilitatilor de a se gospodari sunt lacune care ,,macina” nu doar satul romanesc (prin exponentii sai), invocarea lipsurilor (lipsa de fonduri) este justificarea si pentru dezastrul pe care-l intalnim in spitalele si scolile romanesti si nu doar in cele din mediul rural. Analiza realizata este corecta si justificata, e comod sa invoci lipsurile stand cu ,,mainile in san”.Pentru ca sa reusim eliminarea acestor practici este necesar sa initiem campanii de educare (prin puterea exemplului), sa gasim acei oameni cu vocatie de ,,gospodari” si pe care sa-i promovam ca si exemple in rural si in institutiile statului.

    00
  25. oricum, se pare ca pentru design exterior/forma/volum/arhitectura, echipa de proiectare nu s-a chinuit prea mult
    https://www.facebook.com/prispa2012?fref=ts

    00
    • Aveau nevoie de un design simplu, eficient, usor de realizat in termen redus. Normal ca pentru un client plin de bani cu tot timpul din lume orice designer isi da silinta sa-i faca un „unicat”. In design / arhitectura sunt unele chestiuni si solutii standard, gen orice roata este rotunda, difera detaliile.

      00
  26. e greu sa gasesti harnicia in resursele tale cand 2000 de ani te-ai incuscrit cu vecinu de sat.

    00
  27. Iar !? Tu ai o obsesie cu satul românesc. La faza asta începi să semeni cu Mîndruţă. Deja simt fiori. Brrr.

    00
  28. Un sac de ciment nu e 38 lei, ci vreo 18 lei.

    00
  29. Esti idiot.
    Satul romanesc trebuie sa se dezvolte si sa se transforme, nu sa moara.
    Ce ai vazut tu prin Germania e intra-devar o moarte a satului, mai bine zis o migrare a popendulatiei de la sat la oras (metropola), dar pentru asta ai nevoie de metropole. Nu, Bucuresti-ul si Cluj-ul nu ajung, iar restul sunt glume nereusite.
    La asa ceva nu se pot sari etape, e nevoie de timp. Chiar si la nemti, migrarea asta dureaza de vreo 60 de ani si satele inca (mai) exista.

    00
  30. Cate kg are sacul ala de ciment la 38 de lei?

    00
  31. Zoso, nu mai generaliza. Cel putin prin Ardeal situatia s-a schimbat radical …

    Uite, niste tarani ardeleni … tarani, dar harnici si gospodari:

    https://www.youtube.com/watch?v=3Jzwyjen8j4

    Te las pe tine sa ghicesti unde e buda … si cum arata.

    00
    • ești simpatic. și tata are panouri solare, nu inseamnă că toți țaranii se cacă curent.

    • @CT: Tu vezi hărnicie și oameni gospodari, eu văd opulență și kitsch. Căsoace de 2-3 etaje, culori stridente, înghesuială, arhitectură „modernă”. Noul Ardeal n-are nicio treabă cu vechiul. Vechiul are case construite cu bun gust și bun simț.

      00
    • Ce înseamnă țărani ardeleni? Sau moldoveni? Sau munteni? Sau bucovineni? Sau olteni? Generalizări din astea stupide chiar nu-și au rostul.
      Toți avem cam același adn, acc putere de muncă, același dumnezeu.

      00
  32. Sacul de ciment e sub 20 de lei in Galati.

    00
  33. Frustrări cît cuprinde.

    00
  34. Hai si eu cu o frustrare.
    Locuiesc la casa la 50 m de oras si la 200m de Mall, vecinii mei (mai aproape de oras) aveau o gradina superba in fiecare an: rosii, varza, porumb, cartofi, salata.. etc, era o placere sa vezi gradina lor plina de bunatati.
    Au murit babacii, fica batranilor si ginerele habar nu au (nu au chef) sa cultive gradina, dar in schimb au cumparat 5 oi si 3 porci si au facut din 1000 mp de rai o porcarie, miros insuportabil, milioane de insecte, zgomot infernal. Porcii ii hranesc cu chimicale cumparate, pe 10 m de gradina ramasa au dat cu boabe albe de azotat pe care le-au ciugulit gainile, ce sa mai zic… inteligenta 0, porci, gaini si oua „bio” sau „ca la țară”.
    Acum strang bani ca sa le cumpar pamantul ca il vand (zeci de mii de euro) dar sunt inversunat sa transform porcaria intr-o livada cu un milion de flori ca eu si familia mea sa respiram aer curat.

    00
  35. În satul bunicilor tinerii sunt la oraș sau afară. Ăia bătrânii au lucrat la colectiv toată viața, pământul confiscat prin 56, și acu au prnsii de 350-400 lei. Și normal că e mai usor să zici că sunt puturosi, decât că nu au bani. În comunele mai de lg orașe altfel stă treaba. Dacă moare satul murim cu toții.

    00
  36. Presupun ca voi toti criticii stati in orase cu canalizari si bude deja facute pana sa va nasteti. Asa ca vorbiti atunci cand stati la tara si cand faceti nu atunci cand le aveti deja gata

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile