Satul românesc trebuie să moară #2

Acum vreo 3 ani am scris un articol despre cum satele românești ar trebui rase de pe fața pământului și țăranii înecați ca șobolanii. Da, frumoasele sate săsești, cu case colorate, satele mândre din Maramureș, satele sărace din Muntenia, tot tot. Mi-au sărit în cap mulți, că nu mai bine mor bunicii mei primii. Asta se înțelesese din tot ce am scris, că eu vreau să moară bunicul lui Gigel și al Maricicii, nu că țăranii ăia proști și căpoși țin blocate niște terenuri agricole care ar putea fi folosite pentru a cultiva acolo fructe și legume ieftine, ca să nu mai halească Gigel și Maricica din alea fără gust, aduse din Turcia și Grecia.

Vestea bună este că satele astea oricum dau faliment. Vestea rea e că nu destul de repede. Și, pentru că tot suntem la capitolul “țăranul seamănă cu boul și măgarul, prost, fixat și îndărătnic”, să vedem ce zice la gazetă:

“Producătorii de legume şi fructe trebuie să ajungă pe rafturi astfel încât să nu mai existe presiunea importurilor. Noi am făcut importuri din regiune în principal dar am fost nevoiţi să aducem cartofi chiar şi din Egipt”, a spus oficialul Carrefour, retailer cu afaceri de 1,2 miliarde de euro anul trecut şi peste 100 de magazine în România.

dsc03944Pe românește: e mai ieftin și sunt mai puține dureri de cap să aduci cartofi din Egipt, pe bicicletă, decât să ai de-a face cu țăranul român.

Mai pe larg despre cum UE vrea agricultură organizată și aici.

update: de ce atacă lingăii – unu, doi, trei.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

117 comentarii

  1. Nu dau astia faliment, cultiva 3 barabule in gradina cat sa’si tina aia 6 copii. De an electoral mai pica cate un kil de zahar si unul de orez. Mai un ajutor, mai fac cate 500 kile de rachiu ca sa nu se plictiseasca.
    Cand o sa pice civilizatia, o sa vezi ca acolo o sa ne intoarcem, acolo, unde nu e …

    00
  2. Sunt tarani si tarani. Sunt cei ce au deja 10-20h si traiesc din ele. Sunt insa si cei ce au un pogon si vor sa mai si traiasca din asta. Sorry, astia ultimii nu sunt tarani. Nici nu au fost vreodata. Au fost „iobagi”(fara pamant, noroc cu ciuma rosie si colectivizarea). :)
    Mai mult de un 5-10% din popendulatie nu are ce sa mai caute la sate. Pamantul trebuie unit si muncit serios.

    00
  3. Mah tu ai impresia ca d-aia nu se cultiva fructe si legume CU gust? Ca tin taranii blocate si faramitate terenurile? Pai daca s-ar uni toate sub o singura umbrela (sau 3-4 ca sa existe si concurenta) tot legume FARA gust s-ar cultiva. Ca productia e mai mare, nu le ataca daunatorii, nu se strica pe drumul pan la hipermarche, arata apetisant (de ex: rosii perfect sferice) samd. Gust tot n-o sa aiba. Dar vor fi romanesti!

    00
  4. Problema agriculturii romanesti nu este lenea taranului roman. Ca sa ajungi sa vinzi in carr4 trebuie:
    – sa indeplinesti nu stiu cate norme europene
    – sa cultivi suprafete mari ca sa poti avea profit
    – sa poti oferi mailor magazine cantitatea x, la calitatea y, in fiecare luna
    – sa ai depozit frigorific ca sa poti tine fructele/legumele tot anul
    – sa ai utilaje moderne ca sa faci fata preturilor concurentei
    – sa ai posibilitatea de irigare
    – sa iti asumi riscuri deoarece agricultura depinde de conditiile meteo (pentru lipsa apei exista irigatii dar pentru calduri sau furtuni puternice nu te asigura nici o tehnologie actuala)
    – sa ai terenul
    – sa ai sute de mii de euro

    00
  5. Pai normal ca e mai ieftin sa cumpere din Egipt, pentru ca nu cumpara de la taranul egiptean, ci de la un distribuitor, la preturi „profitabile” si in cantitatile necesare.

    Nu e vina taranului roman.

    Niciun comerciant de nivel – lant de supermarket – nu cumpara direct de la taran (fie el roman, chinez, indian, olandez, egiptean … etc.)

    00
  6. Iar calculatorul lui Zoso trebuie confiscat și dat băieților de la Google. Pentru un search mai ieftin și mai gustos.

    00
  7. N-ai cum sa ai mare producator agricol in Romaniai, trebuie o generatie sa treaca sa piarda toti taranii terenurile retrocedate. E destul de clar ca nu sunt in stare sa se asocieze mai multi pentru a face ceva cu pamantul.

    00
  8. NOU
    #9

    stai, bai , relaxat ca nu asta e realitatea. idiotul ala de la carrefour aduce cartofi din egipt pentru ca asa e manevra lor nu pentru ca n-ar fi cartofi in Romania. pai, tu ce crezi , daca ala din brasov sau covasna se duce la carrefour sa-si vanda marfa , il baga cineva in seama ? totul e manevra, spaga si relatii securistice. da , stiu , producatorii romani sunt faramitati si nu pot sa asigure un flux consttant de marfa, n-au capacitate de depozitare. cacat.

    00
    • @pendul constantin: ca unul care a avut de-a face cu țăranii români in diverse ocazii, pot să zic că da, e bătaia prea mare de cap să ai de-a face cu 400 de inși care vând câte 100 kile de roșii, decât să le aduci cu tirul din italia.

  9. NOU
    #11

    e vrajeala , bai, vali. adica, lapte se poate strange de la mii de producatori , da legume si fructe nu. ca e bataie de cap. fii serios, normal ca daca as fi un securist cu relatii mi-ar fi mai usor sa facturez importuri . in plus , si la straini le plac securistii care importa.

    00
    • @pendul constantin: lol. stai lejer, că nici lapte nu se strânge așa ușor. juma din laptele pe care il consumi e adus din alte țări.

  10. De acord cu Vali, e greu sa organizezi ceva coerent cu multe persoane, mai ales in Romania. Nu lucrez in agricultura, dar de cate ori interactionez cu un colaborator sau client si cer profesionalism ma iau toti peste picior si imi spun ca nu conteaza cum facem treaba, conteaza doar rezultatul. Si uite asa ma gandesc sincer daca merita sa procreez in tara asta.

    00
  11. NOU
    #14

    creaza cererea concreta si ferma si-o sa apara si taranu producator serios si organizat. invers , sunt basme.

    00
  12. Am prieteni care lucreaza in distributie si stiu ce bataie e sa bagi produse-n Metro, Carrefour si alte hypermarketuri. Nu stiu cati din voi stiu ca majoritatea producatorilor platesc rafturile pe care au asezate produsele. Sa nu mai vorbesc de mizeriile pe care le gasesti langa casa, acolo se dau bani grei. Stiu asta de la un amic care lucra la o firma ce importa ceva sucuri bio si voiau sa le bage-n cateva retele de hypermarketuri.

    Cat despre legume si fructe, sa fim seriosi, stiu niste sate de unguri care au solare si cultiva legume in special. Mai aia in sezon merg la targurile mari de legume din marile orase si vand cantitati imense. Evident ca n-au nicio sansa sa intre-n carrefour, cora, mega image, penny etc, pentru ca ar fi nevoiti sa dea spaga.

    00
  13. Un mic comunist/colectivist/fascist zace in fiecare dintre noi. Zoso nu e cu nimic diferit.

    00
  14. Cum scria nu demult si pe agrointel, problema e ca pentru a asigura cantitatea necesara unui supermarket, trebuie facut sute de contracte cu sute de mici producatori individuali. 4-5 producatori individuali pot sustine un magazin de cartier, de ex, dar nu un supermarket.
    Cu cat creste numarul celor implicati, cu atat creste si riscul pentru supermarket, costurile cresc exponential si e de ajuns ca un numar mic sa nu-si poata achita obligatiile de livrare, ca totul se duce la vale.

    Dar tot nu e necesar falimentul taranului roman. E necesara refacerea cooperativelor (cum deja fac unii). Se asociaza 20-30 de tarani ce detin terenuri continue, angajeaza un manager privat, contruiesc un depozit, pun pe picioare un stoc si livreaza en-gros exact cum are nevoie un supermarket.

    Era un exemplu pe agrointel de o noua cooperativa cu manager profesionist care a reusit sa achizitioneze ceva utilaje moderne, dar, culmea, prefera sa livreze la export in Ungaria si Franta, decat sa vanda la supermarketuri la noi.

    00
  15. #anonim: „Problema agriculturii romanesti nu este lenea taranului …
    – sa indeplinesti nu stiu cate norme europene.. sa poti oferi mailor magazine cantitatea x, la calitatea y, ..”

    deci daca vreau calitate si mai am pretentia sa fie proaspete produsele inseamna ca vreau moartea agriculturii romanesti. hai sictir.

    00
  16. Zoso, pana acum cca un an aveam aceasi parere. Pana cand am intalnit niste neni dintr-un sat care s-au asociat (tot satul e asocial) si care au incercat sa faca agricultura serioasa. Nu le-a iesit, si nu din vina lor. Uite ce am aflat din discutia cu ei, chestii pe care le-am confirmat ulterior.

    Una dintre marile probleme ale griculturii in Romania este aceasi ca la orice mica afacere. Nu poti face agricultura performanta fara o investitie. Si investitie serioasa, nu bani de la ciorap. Adica bani luati de la o banca. Cate banci din Romania stii tu ca acorda credite pentru agricultura cu o dobanda de mica afacere pe termen mediu sau lung, nu din aia nesimtita de card de credit pe 2 ani. Apoi, ca in orice proiect, trebuie sa mediezi riscurile (nu am gasit alta traducere pentru mitigate). Ceea ce, printre altele inseamna o asigurare performanta impotriva riscurilor majore (seceta, inundatii, grindina). Daca vrei sa te razi, uita-te cam care este oferta in zona asta.

    Implicarea guvernamentala la noi nu exista decat din gura. De exemplu in Italia si Ungaria tunurile antigrindina sunt achizitionate printr-un program central si operate de autoritatile locale.

    Apoi, ca orice afacere, are nevoie de un mediu cat de cat corect. In toata Europa agricultura este subventionata, si nu cu $10 / ha ca in Romania. Subventii serioase: ca sa-ti faci o idee, in Franta subventia la lapte este de 60% din pret. La noi nu se poate intai si intai pentru ca nu suntem lasati (si in cazul asta atat actiunile UE cat si ale FMI mi se par de-a dreptul criminale). In Germania, subventia e mai mica, dar toate marile magazine au obligatia de a cumpara cel putin jumatate din marfa expusa de pe piata locala. La noi nu se poate!

    00
  17. @pendul constantin – cererea corecta si ferma e creata, adica Carrefour si Metro abia asteapta sa plateasca MAI PUTIN pentru ceva luat de MAI APROAPE, care ajunge MAI REPEDE.

    Problema majora e ca nu poti cultiva fructe si legume ‘cu gust’, adica organic, fara prea multe pesticide / seminte modificate genetic etc la un pret scazut. Aici e baiul.

    00
  18. Nu e peste tot la fel. La ai mei de exemplu, multi au dat pamantul in arenda, desi erau si acolo ca peste tot orgolii gen „pamantul de la stra-strabunicul”. Azi, mare parte din pamantul taranilor este reunit la si lucrat de 2 arendasi (parca se numesc). Da, doar 2, pentru tot satul.

    00
  19. @vali petcu, am inteles mesajul tau. stiu foarte bine cum gandesc taranii, si ca tin de pamant cu dintii, chiar daca nu il folosesc si il lasa nemuncit. Asta este mentalitatea romanului si nu o poti schimba usor. Dar sa zicem ca pana la urma toti taranii isi vor vinde terenurile. Nu are cine sa le cumpere decat tot vreun strain, pentru ca romanii in general nu au bani de investit, si nici cunostinte. Si asa ajungem de unde am plecat, nu am rezolvat nici o problema, ci am imbogatit niste straini, si asa cum zicea cineva mai sus, tot fructe fara gust vom manca. Pentru ca asa cum am scris in primul post, rezolvarea problemei nu sta in a-si vinde taranii pamantul; ci in crearea unor conditii pe care cetatenii romani nu le au. Ca nu vrem sa vina nici strainii peste noi, si nu vrem nici sa avem de unde cumpara pamant dar sa nu avem bani de investit.

    00
    • @anonim: am înțeles. deci mai bine pământuri nemuncită, legume din importuri și țărani dependenți de ajutoare sociale decât niște străini care fac agricultură în românia. pare corect ce zici tu. NU NE VINDEM ȚARA!!!

  20. Satul românesc pare plin de proști odată ce toți tinerii au plecat la oraș. Satul se poate transforma într-o zonă residențială ce gravitează în jurul unui pol urban. Spre exemplu, în jurul unui oraș precum Brașov, Craiova, etc să existe zone rezidentiale (sate), de unde oamenii să facă naveta spre centura industrială a orașului. Așa e în Vest, așa e în America. Nouă ne lipsesc drumurile și centura industrială :)

    00
  21. In Statele Unite doar 3 % din popendulatie lucreaza in agricultura.Si ai dracului americani mai dau export fantastic.Fermele au minimum 50 ha,mai putin nu renteaza.

    00
  22. Cum intelegi tu totul, bai zoso. Ceva de speriat.
    D-aia avem „ceapa din olanda” ca e mai usor de adus de acolo si taranu roman e prost.
    Nu datorita „reglementarilor” de la mUE, a se citi corporatii, reglementari al caror scop este profitul unor baieti destepti.
    O sa ajungem sa mancam toti un singur tip de ceapa, 3 tipuri de mere, unu de pere.

    Daca vrei sa spui ceva cu sens, ai material cacalau. Nu prostia aia de articol la care ai dat link:
    – taranii prefera sa vanda „la strada” produse luate din angro
    – avand in vedere ca e mai usor si mai spornic cu azotati si nitrati, legumele „de la tarani” sunt aceeasi marie, cu alta palarie
    – exista produse romanesti, care pleaca de aici sub forma de materie prima si se intorc ambalate si cu eticheta „made in holland”
    – taranii sunt niste prosti, aia care mai muncesc, in mare parte fiind doar putori

    01
  23. @ green: oamenii deja migreaza din satele romanesti catre oras. sunt multi care vin in bucuresti din zone adiacente orasului alexandria. deci da, se vine la munci in oras.

    Oamenii nu au suport teoretic si tehnic ca sa dezvolte o retea de aprovizionare interna a marilor hipermarcheuri.

    Paradoxal, aia din Matca se strang toti si dau la export tiruri, tiruri, Carre4 oare nu stie de ei? Au solarii deci asigura si pe perioada iernii.

    Pffa, vrajeala asta imputita cu taranul roman care nu vrea domne, nu vrea si gata. Cand vor face programe sociale de reeducare, vor scoate asistarile sociale si taranul roman tot nu vrea sa isi revina, atunci da…e un idiot care trebuie sa moara.

    00
  24. Eu zic ca pana sa moara satele e cale lunga, nu au murit ele in Franta, Italia sau Spania! -se vor transforma, adapta…la, la, la…- iar taranul roman a stiut el sa cultive cu folos glia stramoseasca atatea mii de ani, va sti el si de acum inainte! :P
    Chestia e ca nu are ce cauta in discutie Carefour sau orice alt Hypermarket, pentru ca daca-i intrebi pe ei, tot timpul vor raporta importuri foarte mari de legume si fructe, nu de alta dar in Romania atat legumele cat si fructele sunt cultivate doar 6-7 luni pe an, iar cererea consumatorilor romani e mult mai mare decat oferta agricultorilor romani! In plus de asta romanii, in marea lor majoritate cumpara legume si fructe de la piata nu de la hypermarket (exceptie sigur, fructele si legumele exotice)! Nu in ultimul rand, romanii iarna consuma foarte mult muraturi si compoturi, lasand legumele proaspete doar pentru mici mofturi de moment (evident e vorba de ce face majoritatea) iar fructe romanesti, de toamna, vor fi tot timpul iarna pe tarabe!
    Si inca ceva, e normal ca hypermarketurile sa aiba importuri mari pentru ca preturile de contrabanda vor fi tot timpul mai mici (firmele turcesti stiu de ce)!
    ps:-sa vezi bataie pe terenurile agricole in viitorii ani, mai ales ca Basescu anunta ieri ca sunt vreo 19 miliarde de euro de la UE disponibili pentru agricultura romaneasca! :D

    00
  25. @corco Țăranii din Teleorman migrează spre București pentru că zona nu le oferă nimic. Dacă Alexandria ar fi fost o zonă cu ceva locuri de muncă, oamenii ar fi putut să locuiască la țară, la casă, și să facă naveta 20km către serviciu.

    00
  26. hai sa comparam sua cu romania….pentru ca e acelasi lucru

    00
  27. @zoso: nu stiu cat ai studiat tu pana ai ajuns la articolul asta, dar n-ai dreptate. faptul ca taranii isi vor vinde terenurile spre a fi lucrate nu va genera preturi mai mici pentru mancare. preturile se vor alinia si doar profitul hipermarketurilor va creste. de ce anul acesta, daca productia va fi mai mare, nu revin preturile la alimente la cele de acu 2 ani? ce s-a modificat? ca salariile sunt acelasi. hai sa nu fim asa suparati si sa dorim disparitia satelor romanesti fara sa fim in tema. o parte din terenurile alea de care vorbesti tu, nu au acte sau sunt mosteniri nedezbatute. daca s-ar face cadastrul lor, intabulare si s-ar pune la punct actele, ele s-ar da spre arenda sau vanzare. problema este ca oamenii aia n-au bani si nimeni nu se inghesuie sa le dea, pentru ca sunt putini oameni interesati real de terenurile alea. terenurile din camp deschis sunt deja arendate sau lucrate, au ramas doar suprafete mici, cu probleme, stiu foarte bine asta pentru ca am prieteni care fac agricultura si nu au de unde sa mai arendeze terenuri pentru ca sunt dispersate si cu probleme. in plus ceea ce sustii tu, nu are logica, nu poti sa iei pamantul cuiva pentru ca asa vrei tu, sunt drepturi garantate de constitutie in orice tara cu regim nedictatorial.

    00
  28. #ingame: „Nu stiu cati din voi stiu ca majoritatea producatorilor platesc rafturile pe care au asezate produsele.”

    pai stie si cunoaste orice pusti ce a terminat macar 2 ani de marketing. uite un hint.. nu te uita sus la nivelul tau, ci jos la nivelul solului, produse ce fac acelasi lucru (dupa eticheta) da mai ieftine ca nu au platit ‘pozitionarea’ comoda. in rest ‘sapga’ tine de balcanism nu ca ‘ne vindem tara’.

    #Maria: „La noi nu se poate intai si intai pentru ca nu suntem lasati (si in cazul asta atat actiunile UE cat si ale FMI mi se par de-a dreptul criminale). In Germania, subventia e mai mica, dar toate marile magazine au obligatia de a cumpara cel putin jumatate din marfa expusa de pe piata locala. La noi nu se poate!”

    ei na.. si ue si fmi nu ne lasa. subventia aia a fost negociata si propusa.. ce surpriza de… ai nostrii. ca erau ca brazii si socialisti de-ai lui nastase.

    00
  29. zoso, Badea te vrea la brutarie pentru alegatii naziste, a declarat-o la radio. Apropo, te stiu ca orasean de felul tau, ce-aveti, bre, cu proprietatile taranilor? Tu, Ciubotaru si altii de felul vostru, de ce sunteti asa de preocupati de „terenurili” agricole de dinainte de 2014?

    00
    • @Gheo: badea e imbecil. in rest, nu știam că ciobotaru are păreri pe tema asta, el fiind născut la țară.

  30. @ vali: pt ca ti-am zis ca nu mi- ai publicat comentariul imi cer scuze, dar in rest care sunt tampeniile? Bine ca esti tu plin de idei! ;)

    00
  31. Majoritatea la țară încep sa fie pensionarii, care n-au nici un interes sa mai producă ceva. Si din aia care sunt tot mai multi prefera sa mance ei decât sa vândă pe surcele, îs prea multe mâini, pana sa ajungă produsul lor pe piață creste prețul de vreo 5 ori.

    00
  32. Daca tot esti asa destept, si mai ales priceput in a depista oportunitati de care nu se profita si utilizari ineficiente ale terenurilor agricole, iti fac o propunere:

    Du-te tu la tara vreo 2-3 ani si arata boilor si magarilor de tarani cum ar trebui sa se faca agricultura. Demonstreaza-ne tu cum se pot cultiva fructe si legume gustoase si naturale, hai, ca vad ca pari a sti.
    Iti ofer eu spre folosire (pentru 5 ani sa zicem, fara nici o pretentie) un hectar de pamant mostenit de la bunicu-meu. Actualmente este „blocat” cu o cultura de grau, pentru ca n-am avut bani de irigatii, mana de lucru, depozit pentru recolta samd. Te invit pe tine sa-l deblochezi, priceputule, minunatule, doxo ce esti…atoatestiutorule….Si ca sa pornesti cu sanse egale, iti fac rost de cal, caruta, si il cinstesc pe unchiu-meu sa te ajute cu tractorul din cand in cand.
    Cam cu astea trebuie sa se descurce 95% din taranii boi si magari care tin terenuri blocate si ne fac pe noi astia de la oras, cu net si blog sa halim rosii de plastic din Egipt…

    00
    • @Armand: ești deștept daca asta ai priceput in articol. serios. deci pentru tine revoluția mecanizată s-a redus la „ia un hectar de teren, un cal și o căruță și fă tu, bă, dacă te crezi deștept”. e bine, am speranța că ăștia ca tine nu imi vor lua joburile.

      mai zic o dată, poate pricepi și tu și restul dobitocilor: AGRICULTURA NU SE MAI FACE CU CALUL ȘI CĂRUȚĂ!!!! de aia nu pot țăranii pizdii să concureze cu egiptenii, că ei ară un hectar și apoi culeg manual totul. de aia juma din popendulația româniei stă la sat, în loc să vină la oraș să lucreze in fabrici și uzine. geezus fuck!@

  33. Vali, de acord cu tine, dar în care fabrici și uzine sa se ducă?
    Nu știu cum e prin alte părți dar prin zona asta unde m-am pripășit nu e zare de loc de munca, maxim găsești ca paznic undeva la 600 lei, ma uit dimineața când merg la munca stau trupe de găletari asteptand sa vina vreo mașină sa-i ia cu ziua la cules de.. dude ceva. Cam atat e. Interes de munca e

    00
  34. Mie imi scapa logica voastra, sincer. Sa spunem ca eu sunt taran roman, produc cartofi cu un euro iar Metro cumpara cartofi din Germania cu 10 euro. De ce ar trebui eu sa vand cartofii la Metro cu 1 euro iar Metro sa ii vanda cu 1.1 euro sau cu 2 euro cand eu ii pot vinde cu 9.8 euro iar pretul de raft in Metro sa fie acelasi cu cei germani? Sau daca eu chiar vand cartofii cu 1.1 la Metro ei de ce nu pot pune acelasi pret la raft cu cei germani aduci cu 10 euro?
    Sa ghicesc, cei dinagricultura si comert sunt oameni buni si milosi si nu cauta profitul ci fac asta pentru a furniza celorlalti marfa ieftina.

    00
    • @io_nu_tz: pentru că tu nu produci 100 tone pe an, sau cât are metro nevoie. și ei nu vor să se complice cu 100 țărani.

  35. @vali – Nu, eu intreb din postura de taran cu o tarla imensa, admitand ca eu produc de 2 ori mai mult decat pot ei vinde, de ce as vinde mai ieftin decat ce aduc ei de afara? Si daca eu as vinde mai ieftin ei de ce nu ar completa cu adaosul propriu pana la pretul de azi?

    00
  36. @zoso, mersi ca m-ai desteptat tu….Probabil am fost prea subtil, desi nu am incercat deloc. Mi-as fi dorit sa pricepi din ceea ce am spus eu ca astea-s conditiile in Romania, ca nu poti sa pretinzi unei jumatati de tara, alcatuita din tarani cu cal si caruta, sa dea de halit la cealalta jumatate de tara, in principal popendulata de datatori cu parerea ca tine. Ca nu poti pretinde performanta in asemenea conditii.Ca nu ti-am zis „Ia calu meu si caruta si du-te” ci „ia arata-mi tu bai desteptule daca toto esti destept”… Bietul taran si-ar dori un tractor, si-ar dori sa faca agricultura ca in Egipt, numai ca tractoarele nu cresc pe camp, nici in pomi, nu ploua cu bani ca sa-si cumpere, si nici nu vine nimeni sa-l intrebe ce-i trebuie…Dar speram ca poate te pricepi si le oferi boilor si magarilor pizdii si ceva solutii, daca te-ai apucat sa opinezi pe marginea unui asemenea subiect…

    In incheiere, iti cer parerea despre o problema similara…Ce ar fi sa radem toata blogosfera romaneasca de pe fata internetului, ca oricum e inutila, si gasim subiecte mult mai interesante si mult mai misto expuse pe siturile straine, de unde majoritatea blogosferei se inspira oricum? Ia sa-i dam dreacu de bloggeri cu articolele lor despre nimic, umflatii dreacu, ce ne trebuie blogurile lor cand pe facebook gasesti tot ce vrei? Nu ti s-ar parea ok?

    00
    • @Armand: ai incercat să fii subtil mâine.

      țăranul român n-o să aibă niciodată bani de tractor, pentru că n-are de unde. el cultivă 2-3-5-10 hectare, din care abia își poate plăti dările, pâinea, curentul și chiria lu ăla micu de la oraș. și nici n-are ce face cu el. nu e rentabil sa mergi 10 km până la tarlaua ta, să bagi plugul prin juma de hectar, să mergi apoi alți 5km până la următorul, să mai ari și acolo 2 hectare și apoi sa vii acasă. nu așa se face. uită-te prin afară, unde țăranii au dispărut, locul calului și căruței fiind luat de un agricultor care are 100 hectare, toate tractoarele și combinele de care are nevoie ca să îl muncească și are contract ferm cu real-ul sau carfurul din zonă pentru a furniza anual 100 tone de cartofi, 50 tone de grâu și așa mai departe. iar toți oamenii din sat lucrează în cel mai apropiat oraș, la o fabrică sau pe unde naiba apucă.

      și mai știu ceva. am fost de câteva ori cu un unchi să cumpărăm miei. treaba stătea așa: te duceai in 2-3 zone, discutai cu 5-6 proprietari, făceai suma de miei de care aveai nevoie. mergeam acolo, stabileam un preț cu oamenii, 3 dintre ei dădeau mieii, luau banii, doi spuneau că nu, că ce, ei sunt proști ca ăilalți trei, ei vor dublu, că mieii lor sunt mai buni. și oricum, nu iti dau toți mieii pe care ii vrei, iti dau doar jumătate, pentru că așa vor ei. crede-mă, discuțiile erau halucinante.
      altă poveste. în satul unde stăteau bunicii mei a revenit unul dintre fii satului, plecat in olanda. avea niște bani, a cumpărat mai multe terenuri și a pus pe picioare o firmă de cartofi. livra cartofi la McD București acum 10-15 ani. moare tipul, că era bătrân, preiau nepoții lui ferma. repet, afacere funcțională, irigații, totul pus pe picioare. discuțiile, de la cineva care lucra la aprovizionare la McD, au fost de genul: ah, luna asta vă dăm cu 20 de kile mai puțin. luna asta vrem să renegociem. da, știm că nu a fost secetă sau altceva, dar vrem să renegociem prețul. luna asta am avut treabă, nu am putut culege toți cartofii, vă dăm doar 50%. au renegociat prețul de 3 ori intr-un an, până când McD s-a săturat de ei și a mers in altă parte. ferma a dat faliment.
      și același lucru se întâmplă și la roșii, tot de la oameni care făceau asta.

  37. Din cauza asta crezi tu ca nu merge agricultura in tara asta? Ce procente din terenuri crezi ca mai sunt in propriatatea tarinilor? Peste 15% se afla in proprietatea strainilor – https://romanialibera.ro/special/reportaje/dosar-rl–un-milion-de-hectare-din-cele-mai-bune-soluri-ale-tarii–echivalentul-a-trei-judete–sunt-detinute-deja-de-straini-297141. Tu crezi ca taranii nu vand? Vand dar pentru pretul corect nu cu preturi de nimic oferite de sarlatanii din Romania, din cauza asta cand li se ofera ocazii aleg sa vanda la straini. Sau poate tu crezi ca ar trebui sa il dea gratis asa din solidaritate?

    In plus, foarte multi tarani traiesc din asta pentru ca nu au avut alta optiune. Nu poti sa ii acuzi si sa vrei sa ii omori pentru asta!

    Tu ce intelegi exact prin „la tara”? Ar trebui (in viziunea ta) inecati si oamenii din Pipera? Si acolo a fost, nu de mult timp, teren arabil. Satele de pe langa bucuresti: Chajna, Rosu sau Dudu ar trebui trasformate si in teren arabil?

    Mai citeste, mai intereseaza pentru ca esti departe de realitate si schimba tonul asta nazist incompatibil cu secolul in care traim.

    00
  38. Salut,
    Eu sunt plecat de la tara, de 6 ani bat capitala in lung si in lat, am venit la facultate si am ramas aici. Parintii mei au ramas la tara…. si sa va zic ceva in legatura cu agricultura. Tata nu s-a preocupat cat timp am fost eu mic cu agricultura, crestea 10 gaini si cam atat. Acum ca sa isi ocupe timpul face si agricultura. La noi in zona putini au peste 2ha de pamant, si un procent si mai mic din aia nu au utilaje sa il munceasca. Si asta nu e doar un caz particular la noi la tara. Dupa revolutie fiecare a primit peticul lui de pamant si oamenii au fost multumiti ca vezi domne sunt propietari. Dar esti propietar degeaba atat timp cat ai tu 2 ha si il muncesti cu zilierii, bagi mai multi bani decat scoti. Sa fie rentabil iti trebuie minim 20 ha si utilaje performante.
    Si sa mai dau un exemplu. Prietena mea a plecat tot de la tara, dar la ea in zona au fost vreo 2 mai luminati la masarda si au facut o asociatie de propietari si merge treaba… cam asta e

    00
  39. Radeti voi, insa „taranul” ala cu 10 ari pe langa casa plus 1 hectar arabil o sa aiba si maine ce sa manance. Cultivat si muncit de el. Noua „orasenilor” ajunge sa ni se inchida Carrefourul in nas, eventual sa se opreasca si un curent sau apa la robinet, si-am belit plua!

    Asa ca parerea mea e ca satul romanesc, desi dorit si vazut mort de multi, n-o sa dispara inaintea orasului romanesc.

    00
  40. Ai ras? De ce ai ras? Explica daca stii care sunt preturile oferite de firmele fantoma din romania. Stii cat li se ofera taranilor, cum le spui tu, pe un ha? Cifrele oficiale spun ca intre 1500 si 2500 de euro ) insa in realitate sumele sunt mai mici iar in zonele sarace chiar si de 10 ori mai mici. Si sa presupunem ca un taran are 3 ha pe care le vinde cu 1000 de euro bucata, ce sa faca cu 3000 de euro? Poti sa incepi o viata noua cu 3000 de euro? Foarte multi tarani au si casa legata de terenul arabil.

    Iar preturile au explodat incepand cu 2003 de cand au intrat strainii pe piata (pana au cumparat aprox 15% din terenul arabil iar in 2014 procentul o sa creasca pentru s-au schimbat normele europene). Pana in 2003-2004 preturile erau de cateva sute de lei https://romanialibera.ro/economie/finante-banci/cat-te-ar-costa-sa-cumperi-romania-235926).

    Chiar si la o medie de 2000 de euro, tot sunt mult mai ieftine ca in in Europa – tabelul de sfarsitul articolului)

    Trebuiau sa vina strainii ca sa ne dam seama ca un ha valoreaza mai mult de 100 de euro (cum era pana au inceput sa cumpere strainii)? Asa dintr-un patriotism senil? Tu ai vinde cu 100 de euro un ha? Eu nu!

    Stai linisitit ca strainii inteleg valoarea adevarata a terenului si vin cu pretul corect si cumpara tot ce a mai ramas de cumparat. O sa vanda si taranii aia amarati cu mii de euro ha ca doar nu sunt nebuni. Si vand, o si cat vand strainilor! Iti spun sigur pentru ca intru destul de des in contact cu acesti tarani. Ai sa vezi cum se umple Romania de rapita si eoliene.

    Eu zic ca mai vinovati sunt investitorii de la noi care au vrut sa ia cu japca, pe nimic terenurile iar acum isi baga unghia in gat pentru ca nu pot concura cu marile corporatii agricole din UE.

    00
  41. @zoso diseara la badea esti pe prima pagina… cel putin asa a „promis” la radio… cica esti basist :)

    00
  42. @zoso, bine mah, gata, m-ai convins.

    Zici tu: „țăranul român n-o să aibă niciodată bani de tractor, pentru că n-are de unde. el cultivă 2-3-5-10 hectare, din care abia își poate plăti dările, pâinea, curentul și chiria lu ăla micu de la oraș. și nici n-are ce face cu el. ”

    In consecinta, hai sa-l omoram. Mi se pare absolut ok sa ii omorm pe toti, pentru simplul motiv ca n-au decat 2-3-5 hectare si n-au bani decat de cal si caruta, si n-au capital strans prin Olanda. N-are bani de tractor, nu merita sa traiasca. Simplu…Hai sa radem si satul lui de pe fata pamantului pentru ca are doar cultivatori a cate 2-3 hectare….
    Hai sa le luam beregata alora care nu ti-au dat mielu’ :)) cum ai vrut tu…
    Nu vreau sa ma uit afara unde taranii au disparut, ci sa ma uit in tara, unde inca sunt milioane, ce nu pot si nici nu trebuie sa dispara asa cum vrei tu.

    Povestea cu McD e folclor, crede-ma, am avut tangente cu respectivul chain de la venirea lor in Romania. Acum 10-15 ani si chiar mai recent cartofii se aduceau congelati de afara. Pentru ca, desigur,” taranii pizdii” (sic) din Romania nu aveau tractoare si sute de hectare ca sa cultive cartofi…..Si pe linga sate nu erau nici fabrici de prelucrare, unde sa felieze cartofi localnicii fosti agricultori….

    Revin la raspunsul tau anterior ca sa te asigur ca poti sta linistit, astia ca mine nu vor sa-ti ia jobul…..astia ca mine stiu sa faca lucruri mult mai concrete si mai utile decat sa abereze inutil si sfertodoct pe teme care ii depasesc. Ba chiar as putea spune ca eu sunt cel care poate sta linistit pina la pensie, pentru ca astia ca tine nu-mi vor putea lua jobul niciodata.

    In incheiere vreau sa-l citez pe Fanus Neagu, care spunea odata ca e foarte usor sa inveti sa scrii la ziar, asta se invata in 2-3 zile, dar e mult mai greu sa inveti sa citesti ziarul…
    Vorba asta se aplica perfect si la bloggeri si bloguri…

    00
    • @Armand: „Nu vreau sa ma uit afara unde taranii au disparut, ci sa ma uit in tara, unde inca sunt milioane, ce nu pot si nici nu trebuie sa dispara asa cum vrei tu.”

      ok, deci refuzi să vezi problema și modul cum niște societăți mai avansate au rezolvat-o și gata. capul in nisip. bravo. ai priceput tot. sper să-mi strângi bine șuruburile la plăcuțele de frână.

  43. Vrei sa spui ca e asa de profitabil si de finantabila agricultura, si singurul obstacol e taranul roman care nu vrea sa isi vanda pamantul la saracul investitor.
    Iar Carrefour ul ar vrea sa ii imbogateasca pe tarani cumparandu-le legumele si fructele la preturi avantajoase (adica mai mult decat ar castiga daca le-ar vinde la piata sau pe marginea drumului) dar taranii nu vor sa se asocieze ca sa asigure cantitatile de care are nevoie supermarketul.
    Imi pare bine ca ai descoperit problema agriculturii romanesti.

    00
  44. Foarte tare :) Zice Gadea ca esti bloggerul lui Basescu

    00
  45. Ps! Faci LOBY pt instrainarea pământului?? Obliga tu oamenii sa vândă ca asa ți se școala tie o idee peste noapte? Da cine esti tu ? Ce te recomanda? Vocea si talentul?

    00
  46. Taranii trebuie inecati, dar basistii trebuie spanzurati de coaie si familiile lor de puscariasi omorate in fata lor de taranii respectivi!

    00
  47. @vali petcu – fix asta am scris si eu, vand mai ieftin cu 10%, resimte cineva asta? Metro vinde un produs cu 10% mai ieftin, e o diferenta in piata, oamenii vor cumpara doar de la ei acel produs? Pentru mine sunt doua aspecte diferite productia si pretul mic la raft. Da, vb de productie ai dreptate ca nu exista mecanizare sau profesionalism in agricultura. Vorbind insa de preturi mici te inseli, ele nu sunt legate de pretul la poarta fabricii, de fapt acel pret este doar o parte din intreg.

    00
  48. NOU
    #62

    Dupa ce ne-am mutat de oras (Navodari) la tara (Maracineni, Buzau) impreuna cu familia am depins exclusiv de agricultura, puneam ceapa de apa ( de buzau), ardei capia, gras etc, umpleam dacia cu tata si mergeam in pietele mai mari, unde nu prea se gasea loc de legumele de import care erau mult mai frumoase ( a se citii „ingrasate”), lumea ne ocolea vazandu-l pe tata tanar si cu mustata, crezand astfel ca suntem bisnitari, numa de s-ar fi uitat mai atent la mainile lui, cumparatorii au ingropat agricultura romaneasca. usor usor am inceput sa vindem de acasa la angrosisti, care nu ne plateau nici macar munca depusa.apoi tata a renuntat la agricultura si s-a reangajat, pacat de banii investiti si de munca depusa.
    Acum doar bunica mai pune rosii si vinete in gradina casei ca sa faca cate o zacusca toamna, restu le vinde la poarta. terenul a ramas si e arendat unui nene care merge cu caruta in satele de munte, nu face cine stie ce bani dar se intretine, altceva nu stie sa faca.
    cat despre lapte, tot in buzau e o zona de unde se cumpara de la tarani cu 50 bani/litru, ceea ce e e ok avand in vedere subventiile acordate pentru o vaca.( vroiam sa subliniez ca se poate achizitiona de la tarani, daca se vrea)

    voi cum ati da? 2 lei pe rosii „urate”
    sau 1 leu pe niste rosii „frumoase” ?

    fiti sinceri si veti vedea care e raspunsul problemei.

    00
    • @vasile constantin: chestia asta e veche și dovedită. a fost o emisiune in uk pe tema asta, la intrarea in supermarket mai mulți oameni erau intrebați daca ar cumpăra mere mai urâte, pentru că altfel sunt aruncate si bla bla, și toți ziceau că da. după care camera ii urmărea și toți luau merele mari și frumoase.

  49. plin de destepti pe aici care n-au habar ce e aia agricultura dar isi dau cu parerea..
    bai @zoso, „taranii” sunt peste tot acum, nu doar la sat.. si au si pc-uri..

    00
  50. Ce poti cere unui putoi care probabil nu stie nici macar sa tina in mana o lopata??? Tinere, poate vei avea parte peste ani de un trai intr-un sat pe care il vrei mort astazi, sa te vad atunci ce mai scrii.

    P.S. Copy paste din subsol: Acest blog se supune regulilor bunului simţ, logicii şi, dacă cele două nu funcţionează, forţei.
    Pe primele doua le-ai incalcat chiar tu in articolul de mai sus, pazea!

    00
  51. Valul de retarzi s-a izbit de tarm… Zoso acuzat de genocid de tipul ala cu ochelari de la antene.

    00
  52. Taranii astia cu doua hectare sunt precum orasenii care nu-si permit intretinerea apartamentului cumparat / primit pe vremea lu’ Ceasca. Nu conteaza ca stau tot timpu’ cu apa la gat, important e ca „e al lor”. De-aia nici nu se asociaza, nici nu dau in arenda – ca vine strainu’ rau si le fura pamantu’, parca il urca in remorca si pleaca. Ce conteaza ca ei ara cu plugu’ cu boi si prasesc cu sapa…

    00
  53. La agricultura se vede cat de priceput e statul si cei care il conduc, pentru ca aici nu poti sa lasi lucrurile sa mearga de la sine ca in alte parti, trebuie strategii, subventii, legislatie de protejare a producatorilor locali, negocieri cu UE, asumari de cote etc. Probabil ca n-am avut oameni priceputi la toate asta sau n-a fost interes.

    Eu am bunici la tara care au lucrat la colectiv (bunica de fapt, bunicul era pe la CFR) si care dupa revolutie au primit pamantul inapoi si au facut agricultura. Pot sa spun ca stiu cum nu se face. Sa ai 30 de ari intr-o parte, 50 in alta parte, 20 mai incolo, in total vreo 4 hectare si sa te judeci si vreo 10 ani pentru iesire din succesiune e o prostie. Sa mergi calul si caruta sa cultivi pamantul, sa dai cu sapa, sa cosesti iarba cu coasa si sa faci capitele cu furca, sa platesti pe cel cu tractorul sa are, pe cel cu Gloria sa treiere si eventual sa mai platesti niste muncitori cu ziua sa te ajute la recolta, care in principiu iti ajunge tie si iti mai ramane un pic de vandut e tot o prostie.

    La mine in zona (Suceava) e zona buna pentru crescut cartofi. Mai demult, se colectau cartofi e la tarani (habar n-am cine, am impresia ca ori de cantine/institutii ale statului ori cei care le vindeau apoi in tara) si se mai castiga un pic. Venea cineva cu camionul si incarca 300 kg dintr-o parte, 100 din alta etc. Acum e mult mai simplu sa iei tot odata de la supermarket, iar din agricultura asta de subzistenta nu castiga nimeni. E un fel de hobby pentru tarani, care isi cheltuiesc pensia platind ba muncitori, ba tractor, ba ierbicidare si care muncesc mult (e adevarat ca nu tot timpul anului) ca sa aiba alimentele lor (care da, sunt poate un pic mai sanatoase, desi taranii nu se dau in laturi sa bage azotat, sa foloseasca ierbicide si pesticide, sau in trecut DDT). Taranii astia nu ajuta pe nimeni (eventual mai vand ceva prin piata), produc putin si ineficient si de abia pot trai din ce produc, iar daca ies in castig e datorita pensiei si a subventiei, pentru ca majoritatea care fac asta sunt batrani, cei tineri fiind plecati ori in oras ori prin Italia/Spania/Germania/Austria etc. Dupe ce acesti pensionari o sa moara, cred ca o sa ramana o gramada de pamant nemuncit si cred ca o sa apara si ferme mai mari, dar mai trebuie sa treaca ceva timp.

    00
  54. Badea e fan la siturile voastre ieri arhi acu tu esti pomenit in emisiunea lui, aveti succesuri ce pot zice

    00
  55. Bre Zoso, nu cred ca va fi așa cum spui tu in articol. Sunt multe de spus, dar in primul rând sunt doua piețe diferite, supermarket si tarani, fiecare cu marja lor, dar la ambii le merge bine, iar calitatea diferă substantial, ceea ce observa si clienții.

    00
  56. La faza asta esti o juvina proasta si capitalista

    00
  57. Bloggerul lui Traian Băsescu incită la genocid:)) ce dragut

    00
  58. NOU
    #73

    Cred ca nici 1% din voi astia care va dati cu parerea despre hypermarketuri nu ati vazut mai departe de raionul de seminte de bostan ca sa stiti despre ce e vorba. HAbar nu aveti in mod cert, ca una dintre CERINTELE de baza stipendulate in procedurile Metro/Carrefour/Real/Etc. este gasirea de furnziori interni pentru partea de ultrafresh/freshfood.
    Daca s-ar vrea s-ar putea. Eu am exemplul unui „taran” dar unul adevarat care in anul 2011 furniza tot ce insemna „verdeturi” (patrunjel, marar, etc….) pentru cele 3 magazine real din Timisoara. Asta fara sa dea spaga, fara sa plateasca taxele de raft de zeci de mii de euro pe care voi le visati, doar pe baza unui pret corect si a unei calitati si consecvente exemplare.
    Taxele alea enorme se aplica intr-adevar furnizorilor foarte mari (vezi Coca-Cola, P&G, etc) nu unei eventuale „cooperative” de tarani romani.
    @io_nu_tz: sa nu te apuci sa faci afaceri, o sa pierzi tot.

    00
    • @Radu: iti dai seama ce campanie ar derula cora/carfur pe tema produselor locale? „ia roșii de la tine din județ, că banii se intorc tot aici”. dincolo de retorica importuri vs. exporturi, ar umfla piepturi de români.

  59. Mircea Badea pute pt ca e o sluga jegoasa a USL care ar face ORICE numai sa nu vorbeasca despre guvernarea PNL-PSD si care cauta zilnic prin tomberoanele de la Cotroceni doar-doar o gasi ceva pt o emisiune.

    Astazi parlamentarii USL au votat legalizarea HOTIEI in primariile si institutiile conduse de membri PNL si PSD, lege despre care s-a vorbit doar foarte putin la televiziuni (majoritatea fiind controlate de USL)…si pt ca Antena 3 NU vorbeste NICIODATA despre nenorocirile si HOTIILE facute de guvernarea USL, inventeaza subiecte – astazi despre Zoso.

    00
    • @raul: bre, aia e imaginea mare. partea concretă e că felix are interese in zona asta. e atât de simplu. nu se trezeau doi sclavi să mă injure pe mine pentru că n-aveau ce face. interesul poartă fesul.

  60. A zis Badea ca iti face plangere penala…daca chiar esti bloggerul lui BASescu, cel mai probabil nu o sa patesti nimic…daca nu…sper sa te vad dupa gratii, eventual cu niste tarani in celula. :))

    00
  61. NOU
    #79

    daca as fi in locul tau as face o colectie cu momentele lui Badea cand ameninta cu bataia/moartea/cancerul niste oameni si as incepe si eu sa fac plageri la parchet.mi-ar ajunge de vreo 20 de plageri pe putin.

    00
  62. @vali petcu: daca ai coaie, cere un drept la replica la antena 3 si du-te invitat la gadea

    00
    • @Perkele: e o idee bună, dar e o pierdere de timp. au mai incercat și alții și degeaba. sclavii mogulului nu au argumente și nici logică.

  63. Nu prea inteleg logica cu „sclavii mogului”: pe basishti ii aud de an de zile cum fac cultul personalitatii lui Basescu. In schimb pe Badea sau pe Gadea nu ii aud sa se ocupe de cultul personalitatii nici a lui Felix, nici a lui Ponta, nici a lui Antonescu.

    Cine e sclavul?

    00
    • @Danutul: slcavii nu fac doar cultul personalității. plus, nu știu, bănuiesc că e destul de greu, de pildă, să găsești dovezi că pe mine m-a plătit sau mă plătește băsescu/udrea/cocoș. pentru că ele nu există. pe când la ei, mogulul e darnic.

  64. NOU
    #84

    :( Iti spun sincer ca dupa ce am primit linkul catre A3 si am vazut ce a spus Gadea mi-am spus ca nu este nicio problema ca oricum nu se uita nimeni la ei. Adica, e normal, de ce sa te uiti la o asa televiziune? Insa am gasit date ale audientelor si m-am speriat foarte tare. Poate emigrarea este totusi o solutie. Chiar daca exprimarea ta nu a fost cea mai fericita, ceea ce au facut ei este de cacat.

    00
  65. Exagerarea o fi voita, dar halul in care ai intrecut masura nu cred ca a fost.

    In primul rand: e treaba lor ce fel de agricultura fac pe proprietatea lor.

    Doi: Daca am gasit „5 exemple”, e in primul rand pentru ca le-am cautat. Cand vor cauta si altii, pentru ca nu vor mai avea idei fixe, vor fi mai multe exemple. Rostul lor e sa arate ca se poate si sa le dea idei si altora. Daca tu vrei sa gasesti vreo relevanta statistica in ele, esti pe o pista falsa, al carei singur capat posibil e ala pe care l-ai dat in titlu. Asa ca ma duc sa mai caut „5 exemple”, poate te fac sa te razgandesti.

    Trei: idei d-astea de „eficientizare” au mai avut si altii, incepand cu Stalin, ba chiar au incercat sa le aplice, dar fara succes –

    00
    • @Lucian Davidescu: „ai intrecut măsura” e o apreciere personală. și eu pot spune că te descalific din discuție că ratezi limba română, dar nu despre asta discutăm aici.

      cinci exemple sunt puține. asta era idea. da, e bine că sunt, dar nu sunt suficiente. statistic, 5 din 10 milioane de țărani e nimic.
      cât despre dispariția satului, da, e evoluția naturală, din păcate nu e destul de alertă.

      trei: căcat, adu-mi aminte de amerindieni, ei cum au dispărut?

  66. Unul dintre motivele pentru care agricultura merge asa e ca, de la comunisti la schengenisti, toti au vrut sa-i „rezolve” cumva pe tarani in loc sa-i ajute.

    Chestia cu „suprafetele mari” e un mit stupid. Da, trebuie suprafete mari pentru cultura de camp, dar valoarea adaugata nu acolo e, dimpotriva. Ca oamenii ajung sa puna aiurea porumb pe trei hectare e doar pentru ca orice altceva se fura.

    Pentru culturile intensive in munca – legume, fructe etc – nu-i nevoie de suprafete mari . Ca spunea cineva mai sus de SUA, da! ferma medie are 250ha. Dar chiar si in SUA exista ferme profitabile si pe un hectar. In Romania, cea mai mica suprafata lucrata cu valoare adaugata mare pe care am gasit-o noi (din vreo 100 de alte exemple) e 2000 mp – 0,2 ha! https://agrointel.ro/4081/au-loc-micii-producatori-in-hipermarket-nicoleta-florea-are-doar-2000-de-metri-si-raspunde-da/ Si mai si vinde in hipermarket, poftim!

    Si daca exemplele individuale nu sunt multumitoare, avem si colective. Sigur ai auzit de pepenii de Dabuleni, cartofii de Lunguletu, capsunele de Albesti, branza de la Sibieni, legumele din Matca – nu? https://agrointel.ro/10089/legumicultorii-din-matca-prefera-plata-cash/
    Astia sa moara primii sau ultimii?

    Hotii de recolte si lipsa cadastrului general (deci chestii legate de regimul proprietatii) sunt adevaratele mari probleme din agricultura. Altfel, taranii stiu sa se faca utili iar daca au parte de instruire, sustinere si ceva exemple de succes (astea functioneaza cel mai bine) ajung chiar sa castige mai mult decat fratii lor refugiati la mahala.

    De-aia trollingul tau genocidal e ca tomata olandeza: complet lipsit de gust.

    00
    • @Lucian Davidescu: încep cu finalul. mă așteptam ca tu să pricepi ce e aia o exagerare voită, mai ales că mai dai pe aici din când in când. m-am înșelat? ah, acum îi spune trolling.

      ai găsit 5 povești de succes în juma de țară care trăiește la țară. felicitări. e un început. dar problema rămâne: noi doi avem 4G pe telefoane și alții fac agricultură de subzistență.

  67. Sa recapitulam, zici : „satele românești ar trebui rase de pe fața pământului și țăranii înecați ca șobolanii. Da, frumoasele sate săsești, cu case colorate, satele mândre din Maramureș, satele sărace din Muntenia, tot tot. Mi-au sărit în cap mulți, că nu mai bine mor bunicii mei primii. Asta se înțelesese din tot ce am scris, că eu vreau să moară bunicul lui Gigel și al Maricicii, nu că țăranii ăia proști și căpoși țin blocate niște terenuri ”

    Ce-ar fi sa te duci tu la un psiholog ? Nu de alta, dar nici macar in gluma un om normal la cap nu se poate exprima ca tine !
    Daca ai ceva inteligent si interesant de spus, nu ai un minim de educatie si cultura care sa-ti permita sa le spui intr-un mod civilizat ?
    Sigur, este greu cu civilizatia in Romania, si totusi, decat sa vorbesti prost crezandu-te destept, nu-i mai bine sa fii mai modest si sa numai vorbesti doar ca sa faci pe desteptul ?
    Nu de alta dar taranii aia „prosti” sunt oricand capabili sa-ti poata da lectii de morala !

    00
  68. PS : cat priveste disparatia satului, cred ca numai un creier spalat poate sa-si doreasca disparitia satului ! In toata lumea civilizata, se pare ca nu ai calatorit prea mult, exista sate si chiar se face propaganda si se strang fonduri pentru pastrarea si a celor mai mici urme ale satului si valorilor traditionale ! A-ti dori sa dispara satul romanesc cu bogatia lui de valori artistice, spirituale si morale, inseamna a-ti dori sa dispara Romania ! Crede-ma, provoci mila ! Nu stiu daca vei publica comentariul meu si nici nu ma intereseaza, oricum nu voi mai vizita asa un gunoi de blog ! Dar parerea mea este ca ai o problema de atitudine fata de propria ta tara si propriile tale origini !

    00
  69. gheorghe cultivă pepeni. e mai ieftin. răsfiri trei sîmburi pe țarină și îi lași să crească. nu trebuie să-i uzi, nu trebuie să le faci nimic. doar să-i păzești. și te trezești în iulie că ai supraproducție și dacă reușești să vinzi jumătate din ei la un preț de căcat, ești fericit. porumbul trebuie săpat de două ori la mînă şi o dată la cultivator. irigația costă. la grîu riști. roșia trebuie legată pe araci, trebuie udată şi de cîte două ori pe zi, dacă e nevoie, mai punem o vie de căcat pe cernoziom, chiar dacă la toamnă iese o poşircă proastă, avem ce bea. nu mai zic de sfeclă, floarea soarelui, cînepă sau in.
    pe zootehnie, lăsăm gîsca pe uliţă şi o dăm cu vopsea ca s-o recunoaştem. nu e pentru mîncare, e pentru plocon. cu porcul e complicat, trebuie să rîneşti după el şi să-i dai să bage de două ori pe zi. cu găina iarăşi e complicat, că trebuie să alergi după ea, să-i dai galisan, nu e simplu. unde mai pui că aia scîrmă şi risipeşte uruiala. nu mai bine stăm noi cu palma în cur şi aşteptăm să ne dea guvernul subvenţie de motorină?

    00
  70. NOU
    #93

    antenisti jegosi de ce dati downvote la postul meu anterior?Va place dubla masura?Va place cand mircea Badea ameninta cu bataia ca bate,ca omoara,ca o sa se intample cineva la niste oameni si tot el acum sa faca plangere la parchet?Va place cand injura de mama niste oameni fiidnca asa i-a dat ordin Voiculescu?Bah ipocritilor care va uitati la postul unui fost securist care si-a turnat familia la securitate……daca ar fi presa de dreapta din Romania mai unita si ar taxa greselile antenistilor nu s-ar mai intampla chestii din astea

    00
  71. (Ca sa fie clar, sunt mai mult de „cinci exemple”:

    Normal ca-i o apreciere personala, cum altfel? Alta apreciere personala e ca asta-i unul dintre momentele alea in care trebuie sa admiti ca esti si tu om, care poate s-o mai dea in bara din cand in cand, uneori chiar rau, si sa-ti ceri scuze.
    Daca faci asta sau daca o tii gaia-matu cu partitura stalinista – asta e la aprecierea ta personala.

    00
    • @Lucian Davidescu: toți vrem de la ceilalți ceva ce nu avem noi. tu vrei să recunosc că am dat-o in bară.

  72. @zoso, E clar, m-am lamurit care-i treaba cu tine. Nu refuz sa vad problema, o vad chiar foarte bine, recunosc ca exista, insa nu sunt de acord cu solutia ta. Sa ineci ca sobolanii pe niste oameni a caror singura vina e ca s-au nascut la tara, au pamant putin si bani deloc…
    Nu prea le am cu suruburile de frana, asa ca n-o sa am ocazia sa ti le string, in schimb te pot servi cu o lobotomie…Ti-ar fi de mai mare folos.

    00
    • @Armand: eu speram să fii de acord cu soluția mea și să ne apucăm amândoi de ea. pentru că așa ar fi logic. ah, nu vrei, și vrei să imi faci o curățire de colon cu limba? cum zici tu.

  73. ce surpriza, nu mi-ai lasat postul, ca la alt articol, poate iei ideile din el, si faci unul de rasunet. nu-i nimic ca de data asta am un scrrenshot.

    hai sa incerc sa mai explic odata ca la prosti, ca vad ca sunt multi in comentarii, ce insemna ideile tale. poate il lasi, poate nu. pot sa pierd 5 minute.

    bun. luam un sat. toti taranii pun pamantul la comun, si il inchiriaza unui arendas.
    sa presupunem ca arensadul ala e un om cinstit si le da bani corespunzatori (ar fi probabil primul om din romania care sa faca asta).

    incepe anul agricol. ce merge bine anul asta : cultura de rapita. si inconjoara tot satul de rapita.

    acuma oamenii aia au o vita, niste gaini, un porc, iepuri, oi.
    tu practic i-ai terminat. si nu numai pe ei.
    pentru ca degeaba au bani, daca nu ai de unde sa ia lucerna, grau, sfecla, porumb si ce mai au nevoie pentru animale. ce fac cu banii aia ? isi lichideaza animalele, si cumpara de la magazin, right ? produse din egipt, turcia. chestii de sinteza, ca numai naturale nu sunt.

    daca nu pune rapita, pune cartofi sau porumb. oricum nu o sa puna toate productiile necesare unei curti / an. nu se mai cultiva lucerna sau sfecla furajera pe terenurile mari. si altele.

    o consectinta a acestei generalizari este ca pe langa faptul ca o sa dispara din piete si bruma de produse care exista acuma, o sa dispara si cei care au hectare de solarii, pentru ca nu o sa poata sa ramana competitivi la pret cu arendasii astia.

    tu habar nu ai ce trebuie facut in mod normal sa ai un produs ok pe masa. campul trebuie intretinut si munca e cumplita daca nu dai cu chimicale.
    arendasul ala cu suta de hectare o sa bage un ierbicid total in primavara, mai baga ierbicide specifice cand apar burienile, mai varsa si niste saci de ingrasaminte la greu, pentru ca asa se face cultura intensiva. pe pamant otravit, otrava care e bine asimilata de plante. daca nu ai rosiile sub solar, trebuie stropite antimana din saptamana in saptamana. (tratamentul e numai preventiv, nu exista tratament pentru combatere). ai idee care e ingredientul principal in chimicala respectiva ?

    o sa dispara laptele ala la automatele din piata (care e de la micii producatori si care nu o sa isi mai poata sa isi tina vacile).

    odata cu disparitia ta mult trambitata si dorita a satului, o sa dispara un mod de viata si pentru cei din oras. pentru ca nu o sa mai fie nici o diferenta intre culturile intensive din turcia/egipt si romania.
    iar zoothenia o sa ajunga tot pe acolo. nu se mai da fan la animale, se dau grunte concentrare. pe care tot tu le mananci.

    00
    • @user: nu ți-am aprobat comentariu anterior, pentru că erai dobitoc in el. și în ăsta nu te lași mai prejos. încearcă să afli ce e aia agricultură de subzistență sau câte legume și fructe sunt la hypermarket din românia. și poate nu mai scrii comentarii lungi și inutile.

      ce n-ai citit din ce am scris mai sus prin comentarii: în situația actuală, tu nu beneficiezi aproape deloc de una dintre cele mai mari suprafețe agricole ale țării, că ea aparține celor 10 milioane de țărani care o muncesc cu calul și căruța. asta n-ar fi o problemă, e al lor, vor să cultive doar ce le trebuie lor, să fie sanitari. problema apare când (1) noi trebuie să importăm toate legumele și fructele pe care le mâncăm, (2) țăranii nu o duc bine deloc și au nevoie de ajutoare de la stat pentru agricultura lor de subzistență și (3) votează cu politicienii deștepți, care îi țin pe întuneric.

      priceput acum?

  74. Romania actuala este,intr-o masura semnificativa,o Romanie rurala.93.7% din teritoriul Romaniei este teritoriu rural unde locuiesc 47% dintre romani.
    Viata sociala a satului romanesc a avut un puternic caracter comunitar colectiv, datorat unei „rânduieli” fara de care acesta nu ar fi putut rezista atâtea veacuri, caracterizat prin aparitia unor traditii care mai târziu se regasesc în formele de organizare ale justitiei.

    Fapul ca tu esti un basist, nu-ti da dreptul sa batjocoresti satul romanesc si traditiile lui. Cu siguranta vei muri tu inaintea satului romanesc!

    00
  75. @zoso „deci mai bine pământuri nemuncită, legume din importuri și țărani dependenți de ajutoare sociale decât niște străini care fac agricultură în românia. pare corect ce zici tu”

    Ideea e corecta, modul de a rezolva problema e jegos de comunista. Mai bine ii iei tu cu forta pamantul decat sa le tai ajutoarele sociale ? Pentru ca da, strategia nu conteaza, doar ideea…. Nu mai bine iti luam noi blogul si-l dam unuia mare care stie sa expoateze domeniul tau pentru ca ce plm, majoritatea blogurilor consuma domenii degeaba.

    00
  76. NOU
    #104

    am vrut să mă uit la clipul de la 66, postat de Ileana.
    de ce pxxa mea trebuie să mă înregistrez (de preferinţă cu fxxbook) ca să văd o emisiune de cxxcat? la ce plm serveşte asta? şi de ce dracu trebuie să dau şapte clicuri în trei locuri ca să ajung pe saitul pxxii, în loc să-i facă embed clipului direct în pagina cu articolul?
    să-mi bag pxxa’n el de web 2.0 made in rromânika, mai bine bag *.ro în adblock şi am rezolvat toată problema.

    00
  77. Da, vorbele tale sunt cam dure, dar esenta conteaza. Am un singur amendament, satele din Ardeal nu cred ca intra la pachet cu cele din restul tarii.

    00
  78. Bre, nu satul e problema ci statul si birocratia. Iti dau eu 4 hectare in lunca Oltului. Sa imi arati ca poti sa faci ceva pana nu iti pune bete in toate statul.

    00
  79. Sa fiu scuzat, dar la ce te astepti cand vii si afirmi cu nonsalanta ca toti taranii ar trebui sa fie inecati? Asta in conditiile in care, atat eu, cat si multi altii inca mai au bunici pe la tara, au amintiri frumoase de acolo, din vacantele de vara. Cum sa vina unul ca tine si sa le doreasca moartea celor dragi mie? Vezi tu, daca erai in real, fata-n fata cu 100 de oameni si-ai fi spus enormitatea din inceputul articolului in mod sigur s-ar fi gasit vreo 2 sa te calce pe cap. De ce? Pai le doresti moartea celor dragi lui. Da, da, stiu, tu voiai de fapt sa spui cu totul si cu totul altceva si n-am inteles noi bine. Si totusi… exprimarea e lipsita de orice bruma de bun simt. Si pana la urma, spune-mi te rog, in ce calitate scrii tu despre agricultura? Caci studiile stiu ca nu le ai in domeniu, iar de documentat ma indoiesc ca te-ai documentat nitsel inainte sa vii cu articolul asta. Ma indoiesc ca ai luat satele romanesti la pas, ma indoiesc ca ai stat de vorba cu taranii, ma indoiesc c-ai discutat si cu vreo 2-3 fermieri. Nu. La fel ca si politicienii emiti pareri din spatele unui monitor, din confortul casutei tale cu wc in casa fara sa iesi macar sa iei pulsul satului romanesc. SI pana la urma n-ar fi asta o problema, problema e-n afirmatiile tale cat se poate de radicale. Faptul ca zi de zi esti citit de 10.000 de romani nu inseamna ca te pricepi la economie, la agricultura, la politica externa si la alte 1000 de lucruri. Bineinteles, asta n-ar trebui sa te opreasca sa emiti niste pareri, dar pe-un alt ton, si-n mod sigur lipsit de aroganta. In mod sigur multi dintre cei care au comentat inaintea mea sunt mai in masura sa vorbeasca de agricultura. De ce? Poate pentru ca unii au practicat-o sau o practica. Evident, pe toti ii tratezi cu aroganta si c-o lipsa vadita de respect, caci nu-i asa, stii tu mai bine. Parerea ta fiind validata, chipurile, de vreo 10.000 de cititori zilnici, la fel cum si mizeriile scrise-n tabloide sunt validate de sutele de mii de oameni care le citesc, nu-i asa?

    Daca maine, toti blogarii, ar muri inecati in berea sau piscoturile pe care le primesc in teste, ei bine, nu cred ca ar fi prea multi care sa simta asta. In schimb daca maine ar disparea toti taranii, impreuna cu satele lor, pana si tu draga influensarule ai resimti asta. E atat de simplu.

    Cat despre agricultura, ei bine, daca te-ai fi documentat nitsel ai fi vazut ca zonele cu terenuri bune pentru agricultura sunt exploatate. Ai fi vazut ca-n zona banatului, spre exemplu, asociatiile de mii de hectare exista de foarte, foarte multa vreme. Dar asta presupune sa te documentezi nitsel, sa stai vreo 2-3h pe un subiect, nu sa dai pur si simplu peste 1-2 articole, si pornind de la ele, sa mai atasezi o parere de 3-4 randuri si voila, ala e articolul.

    00
  80. @vali

    Aha, nu-ti place. Explotezi pe naiba, te crezi de neinlocuit, basme, oricand se poate veni o companie care face treaba mai buna decat tine si e mai profitabila decat esti tu. Si stai lejer, daca se ajunge atat de departe incat sa faca expropriere cu forta, in momentul ala nu o sa mai ai ce exploata pentru ca sigur nu vei mai avea dreptul sa scrii ce te taie capul.

    Da nu ai raspuns la o chestie, e mai eficient sa-i iei omului ustensilele de facut mancare si sa-i dai tu mancarea de-a gata sau sa-i iei mancarea din fata si sa-l lasi sa se descurce singur sa-si faca de mancare sa nu-si faca el stie ? Sau tu vrei sa-i iei si macarea din fata si sa-i furi si ustensilele. Pai afla ca in cazul asta nu iese bine oriunde te-ai afla pe planeta asta.

    Si asa in capul tau, cum te-ai gandit. Le iei pamanturile si apoi ce faci, le dai mai multe ajutoare sociale ? Sau iti imaginezi ca vor sta sa moara de foame in liniste ? Ideea asta au mai avut-o si altii care aveau bunul simt sa recunoasca ca ei cred din suflet comunism.

    00
    • @George: tristă viață. să le explici idioților că nu dorești să le ineci bunicii, lucru explicat in a doua frază, ci să fie mai puțini și mai bine organizați. am vești pentru tine: bunică-tu moare incet incet de foame, pentru că tac-tu a venit la oraș in loc să stea sa muncească pământul și sa se insoare cu o fată din sat, cu care să își pună pământurile la comun și sa o ducă bine.

      las-o baltă. ești implicat emoțional, de aia judeci strâmb.

  81. @zoso cu mare placere ti-as face o curatire de colon cu limba de la bocanc…

    00
  82. cand vor disparea taranii si suedejii, vom deveni atat de civilizati ca ne vom manca noi intre noi astia ‘rasati’ … suntem liberi: deocamdata !!

    00
  83. Satul este o reduta in fata uniformizarii omului: toti cu blugi, toti alienati in cutii de beton numite impropriu locuinte, toti lucrand pentru corporatie, toti otravindu-se cu produse ieftine hiperprocesate. Omul urban, omul fara istorie, fara prezent si fara viitor. Fara traditii. Fara identitate. Un consumator. Vesnic consumand, si vesnic nemultumit. Omul rural trebuie sa dispara pentru ca Corporatia sa poata raporta profituri mai mari.

    00
  84. NOU
    #114

    Ce au declarat cei de la Carrefour, este o mare, mare MINCIUNA. Lucrez in domeniul vanzarilor de legume-fructe si va pot spune, ca am reusit sa vand cartofi romanesti la Metro, Cora, Auchan, Mega Image, etc, dar numai magarii de la Carrefour mi-au cerut risturn comercial la final de luna de 16,5%, in comparatie cu 1-3% cat mi-au cerut ceilalti retaileri. Carrefour si Selgros, prefera sa cumpere direct din Egipt, cartofi infestati cu diversi virusi, la 1 eurocent/kg!!!, ptr. ca ii costa mai mult pe producatorii de acolo sa distruga marfa, conform legilor. Sau sa cumpere cartofi din Polonia sau Olanda, cartofi mari cu circumferinta mai mare de 70mm, ptr. ca sunt mult mai ieftini. De ce? ptr. ca sunt de fapt, cartofi furajeri. Concluziile le trageti voi.

    00
  85. sa fiti atenti la interviurile cu tarani care au scos ceva recolta – vor sa vanda din fata casei cu cat au auzit ei ca e in piata … dar ala de la piata pierde o zi de munca stand acolo, plateste taxe, transport … intr-un timp opream sa cumpar de pe marginea drumului dar m-am convins ca nu e in avantajul meu – la piata pot sa aleg marime, sortiment, pret

    00
  86. imi plac oamenii care vorbesc in cunostinta de cauza.Iar la faza asta nu-mi placi. Am rude care se ocupa cu agricultura si nu sunt asa. Merg in vizita si vad si cunostintele lor care nu sunt asa.Poate ca exista cativa care sunt batuti cu grebla in cap dar exceptii gasim in orice domeniu. Poate si al blogarilor (blogul de fata se exclude?)
    Si in incheiere intreb unde ai vazut tu sate sasesti colorate.? Eu am vazut doar unde au plecat sasii si au fost ocupate de suedeji. M-am plimbat destul de mult prin satele din ardeal unele dintre ele destul de departe de soseaua principala.
    @evildead sunt perfect de acord cu dvs. Oricum generalizarea nu face decat sa inrautateasca treaba. Si apoi daca si fi spus acelasi lucru despre blogari probabil reactia ar fi fost mai acerba in spatiul virual car ar fi sarit toti vitejii internetului sa ma traga de urechi. Asa ca celor care sunt de acord cu zoso le propun sa mearga cu masina intr-un sat Romanesc (oricare)sa se opreasca in centru satului si sa strige tare partea cu sobolanii. E mai usor sa fi acid la tastatura decat in viata reala.

    00
  87. și gata, că am obosit să discut cu idioți.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube