De ce satele românești sunt pline de case dărăpănate

Unii dintre voi știți teoria mea (am scris de ea aici): ai nevoie de mașină de cărat ca să îți aduci materiale de construcții, că magazinele de bricolaj nu livrează peste tot.

Uitați-vă un pic la clipurile astea cinci (unu, doi, trei, patru, cinci), precum și la cel de mai jos. Drumuri făcute cu remorca, plus minim 1.000€ materialele doar pentru un gard. Plus munca. Plus sculele. Doar pentru un gard. Să zicem că ai banii să cumperi ce ai nevoie. Să zicem. Ai nevoie de mașină cu care să ți le cari sau să plătești transportul și apoi de câteva zile în care doar să bagi muncă fizică.

Dacă ești un pic mai departe de oraș, ai nevoie de chestii în plus: nu calculezi materialul la fix, iei in plus, iei șuruburi și cuie în plus, iei fier în plus, iei ciment în plus, iei burghie în plus (omul spune în unul din clipuri că a luat 2 burghie în plus, că nu e amuzant să ți se rupă și să dai o fugă 20-30km până la magazin).

Viața la țară e mișto. Aer curat, carne bio, liniște, verdeață. Dar vine cu niște costuri pe care trebuie să fiți pregătiți să le plătiți.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

121 comentarii

  1. Casele darapanate sunt din cauza imbatranirii populatiei, nu din cauza ca nu ai remorca sau ca nu gasesti un vecin cu duba sa iei materialele.
    Plus ca in majoritatea satelor exista un depozit cu materialele de baza pt constructii, in sat sau in satul vecin. Nu gasesti orice dar fier, zidarie, instalatii cam gasesti.
    PS: Dedeman a livrat si la 40 km de Slatina, intr-un sat uitat de lume.

    00
    • Si ca fapt divers, copil fiind, in acelasi sat uitat de lume am vazut doi oameni „ai dracu”.
      Primul a fost ceva paznic prin germania aia comunista, si s-a pensionat destul de devreme. (nu a fost spion, ca nu era asa educat). A venit cu tot felul de idei traznite de acolo, radea lumea de el ca a ingropat furtunul pana in gradina sau ca planta chestii ciudate, gen mei pt papagali in loc de clasicul porumb/grau. Incet incet ideile lui dadeau roade si avea o gradina frumoasa, bani, curte cocheta. Toti se uitau la el cu invidie, dar nici unul, nici macar unul nu a copiat macar o idee de la el. „Nea Titu e al dracu de aia are!” O sa-mi ramana intiparita in minte expresia asta.

      Si al doilea a fost la polul opus, un barbat singur, de varsta mijlocie, care a avut ceva probleme la bucuresti, nu stiu ce, ca era foarte retras, nici nu cred ca stiu cum il cheama. A venit in sat cu haina de pe el, a mostenit un teren mic cu o magazie darapanata pe el, nimic altceva, decat tufisuri. Lucra cu ziua pe la oameni ca sa aiba ce manca. A inceput ca primitivii, a pus chirpici pe lemnul magaziei si a transformat-o intr-o casuta, a facut gard din nuiele impletite, cotete din lemne neprelucrate, a luat cateva gaini, a plantat legume, incet incet a inceput sa arate a casa de om. 10 ani mai tarziu am trecut prin fata casei lui si era o gospodarie adevarata, nu se deosebea de cele din jur, luase si terenul din dreapta lui si cel agricol din spate, avea aceeasi casuta dar mai cocheta si cu 2 camere noi langa ea, grajd si cotete diverse. Cand am citit „Popa Tanda” m-am gandit la omul ala.

      00
    • Dedeman livrează și la 75 de km am făcut prin toamnă o comandă. că nu găseam la magazinele din sat tot ce aveam nevoie.

      00
    • am fost la magazinul de materiale de construcții din comuna unde stau ai mei (sunt 3-4 sate la 40km de bucurești). 1 tip de lazură, 1 tip de vopsea în 3 culori (alb, negru, maro), 2-3 tipuri de cuie, discuri de flex din alea ieftine și proaste. nu zic, când ai nevoie, iei ce găsești și continui treaba. dar nu aș lua de acolo decât nevoit.

    • Asa este. Motivul principal este ca populatia de la sate a imbatranit. Aproape toata copilaria am petrecut-o la tara, la sat. Dupa 20 de ani, aproape toate gardurile stau sa cada, iarba/balariile cresc si nimeni nu le coseste. Cand eram mic toti aveau grija de gard/curte, aveau grija ca iarba din fata curtii sa fie taiata, strada maturata, pârâul curat(acum e plin de gunoi/plastic etc). Acum toti au motorete si masini si nu mai vad dezastrul din sat. Putini tineri au ramas si au curtile puse la punct. Restul se darama. Foarte multi sunt plecati in afara. Foarte multi din cei plecati spun ca se intorc. De vreo 10 ani tot spun asta. Dar nu au de ce.

      00
    • Dar nu au de ce.

      păi, tu te-ai intoarce la apă nu, gaze nu, budă în casă nu?

    • Am carat materiale cu Dacia Papuc sau cu un microbuz imprumutat de la un prieten. Daca ai multe de carat, ti le duce si x-y magazin, bani sa ai. Se gasesc si mici intreprinzatori, de la care sa iei materiale de constructii la pret de nimic. Noi luam cu 300 de lei ditai bena de pietris, nisip sau ce dracu’ ne mai trebuia. Scule am luat in draci de la Lidl, la juma’ de pret fata de magazinele de bricolaj. A mai completat consortu’ de pe OLX, ca nu trebuia sa fie totul nou.

      Darapanate sunt casele cand e omul lenes si-l doare in dos de casa (cei extrem de batrani nu se pun, desi in satul nost’ erau destui batrani, ai caror gospodarie stralucea de curatenie si era pusa la punct).

  2. Cum să ți se strice șpiralu?

    00
    • se rupe

      00
    • Se toceste/rupe … nu-l poti folosi la nesfarsit.

      00
    • daca intrebi tehnic cum reusesti performanta sa il rupi, de obicei cam asa:
      – nu tii masina fix perpedincular pe suprafata si creezi tensiune in spiral, se curbeaza spiralul si se rupe. cu cat e mai lung spiralul sau mai subtire cu atat mai usor se rupe.

      sunt convins ca cei care folosesc bormasina nu doar ca hobby sa enerveze vecinii pot da mai multe exemple

      00
    • Stricat = rupt, sărit capul.

      00
    • @Cristi nu, nu putem da mai multe exemple… Aia e, il tii stramb si se rupe. Intr-un perete e cam greu sa-l rupi, dar eu am experienta multa cu burghie rupte in tevi de fier.

      00
    • @Skyler
      Eu fiind utilizator ocazional, am zis ca poate sunt experiente noi, neincercate de mine dar binecunoscute de profesionisti

      In perete am patit-o cu piatra in beton la 1cm de suprafara eu avand ditamai spiralu de vreo 15 cm lungime si subtirel, de 6. Mi-a deviat capul vidia si cum ma impingeam eu hotarat mai-mai sa imi rup singur moaca in perete cand s-a rupt.

      Da, in tevi de metal unde vrei sa dai o gaura mica, fina, cu un spiral subtirel, acolo e distractia.

      00
    • Burghiele, indiferent de tip (pentru aschiere in lemn/metal sau sfredelire cu bataie in caramida/beton) au un raport lungime/diametru corespunzator materialului din care sunt facute. Nu gasesti burghiu de 5mm diametru cu lungime de 200mm, nici macar pentru lemn, pentru ca efortul de rasucire pe lungimea aia il va rupe. La cele pentru caramida/beton e si mai serioasa treaba, tija trebuie sa preia transversal energia de impact. Daca sunteti atenti, veti vedea ca burghiele cu un raport lungime/diametru mare sunt destul de scumpe, eventual au 3-4 placute vidia in cap pentu ca sunt facute din material bun. In general sunt consumabile, eu am mereu o trusa nedesfacuta cu toate diametrele pentru metal/lemn, iar pentru lemn am doua burghie speciale de 8 si 10 mm lungi de 180mm, cu cap sfredel/surub ce inainteaza singur in material. Tin la astea ca la bormasina Worx cu motor brushless, am facut doua terase cu ele.

      @ Cristi
      Bormasina de impact cu mecanism cu piston nu trebuie impinsa cu forta mare in perete, burghiul are o cursa de 3-5mm transversala si trebuie doar tinuta corect, inainteaza singura. Ba chiar fortarea in perete micsoreaza eficienta, burghiul neavand cursa pentru a lovi cu energia corespunzatoare.

      00
    • @finch
      Eram mai tanar si mai nestiutor

      00
    • stai sa-ti spun si eu, ca nu cred ca ti-au raspuns cei de mai sus, adica se rupe-n gura.

      00
    • Când bați cu ciocanul in el daca nu e perfect drept se poate rupe

      00
    • Mi-au sarit de cateva ori pastilele vidia de pe ele. Asa am învățat să nu mai cumpăr „burghiu vidia” ieftin.
      La alea de metal… am multe tocite. Apropo, burghiele cum se ascut? Pot face acasă operatiunea, fără mașină specializată? Un minipolizor am, totuși.

      00
    • burghiul pentru metal se foloseste in general cu ulei pentru racire.
      altfel, se incalzeste prea tare si metarialul din care e facut burghiul isi pierde din proprietati si apoi se deterioreaza.
      de asemenea, gaurile cu diametru mare se dau in etape: intai un diametru mai mic, apoi unul mai mare.. si tot asa.

      00
    • @Cristi: „Da, in tevi de metal unde vrei sa dai o gaura mica, fina, cu un spiral subtirel, acolo e distracția. ” folosește un punctator. E diferența de la cer la pământ.

      00
  3. Mathaus are livrare gratuita pentru cumparaturi de peste 500RON. Livreaza gratuit si la 60km fata de orasele mari.

    00
    • Doar ca au aria de acoperire foarte mica, check the map: https://www.google.com/maps/search/mathaus/@45.6527539,23.6661511,7z/data=!3m1!4b1

      00
    • Lucrez la MatHaus pentru magazinul online. Avem livrare in toata tara pentru orice material disponibil in magazinul online (inclusiv materiale grele). Conditia este sa fie un drum public fara restrictii de tonaj care sa nu permita intrarea cu acele materiale (nu in Delta sau nu la cabane de pe drumuri forestiere).
      Livrarea se face fie cu masinile MatHaus, fie cu camioanele Arabesque (si sunt destule tipuri de camioane Arabesque).
      Costul de transport nu este neaparat gratuit in toate situatiile, dar este super optimizat (pana la urma vrem sa vindem materiale de constructii, nu servicii de transport).

      00
    • O fi având Mathaus livrare gratuită, da’ am sunat acum o săptămână pentru un sistem de gard (porți și 18 panouri).
      „Da , avem pe stoc”
      „Bun, vă rog livrați-le în satul xxxx, lângă Timișoara”
      „ăăăă, să verific …… din pâcate nu avem în Timișoara, trebuie să le ridicați de la magazinul din Craiova sau de la cel din Oradea”
      „păi trimiteți-le la Timișoara și livrați-le”
      „nu se poate”

      Tadaaam, uite așa o să cumpăr de la alt furnizor!

      00
    • @gupi
      de obicei aceste produse sunt pe stoc peste tot sau daca e indisponibil, e ceva temporar. nu as vrea sa intru in foarte multe detalii, dar e posibil sa fi dat peste un coleg nou si el inca sa nu fi stapanit cel mai potrivit raspuns.

      Pentru verificare stoc – alegi pe site localitatea de livrare si pur si simplu trimiti comanda daca vrei sa reverifici personal disponibilitatea.

      00
    • @Claudiu, cu tot respectul pentru munca și dedicarea ta, timpul meu e cel puțin la fel de prețios. Dacă colegul ăla e nou mă trimite 150-200km să ridic produse de o tonă, atunci poți să fii sigur că ați pierdut un client.

      00
    • Ce am vrut eu sa iti spun este ca site-ul iti permite sa iti adaugi exact ca pe alte site-uri cu care esti mai obisnuit produsele dorite in comanda, cu stoc 99% sincronizat (inca nu avem o solutie daca cineva ne ia in acelasi timp produsul din depozit sau de pe raftul magazinelor, dar nu e foarte des acest lucru). Stocurile se actualizeaza pe anumite categorii mai des decat ai gasi un alt furnizor :)

      Cheia este sa iti alegi localitatea de livrare inainte de orice decizie de achizitie si apoi vezi stocurile disponibile din care „te poti servi”.

      Dupa ce ai dat comanda online, un coleg te suna pentru confirmarea comenzii daca comanda necesita orice info suplimentar ca de ex preluarea eventualelor restrictii de tonaj (unele marfuri se livreaza cu dubite, altele cu camioane mai mici sau mari – ideea e sa nu dea soferul 6 km cu spatele pentru ca nu exista un loc unde sa intoarca camionul – caz real, avem multe povesti de genul acesta), comunicarea unui termen de livrare si in ziua livrarii primesti SMS + apel de la sofer. Asta daca e livrare de material de constructie, pentru ca in unele comenzi apelam la curieri, noi fiind mai specializati in a livra marfuri…marcate ca netransportabile de curieri.

      00
    • cu mathaus mi-am construit casa pana acum. am comenzi de zeci de mii de euro in total la ei in 5 ani. m-am impacat bine ca au livrarea gratuita la undeva 400 lei parca, imi livreaza in 1-2-3 zile. o singura data a venit in aceiasi zi. soferii pe care i-am prins eu majoritatea bagau mana la descarcat/carat, le dadeam 20 lei si aia era.

      00
    • manole, folosește un mail real sau comentariile tale vor ajunge la gunoi.

    • Cheia este sa iti alegi localitatea de livrare inainte de orice decizie de achizitie si apoi vezi stocurile disponibile din care „te poti servi”.

      Claudiu, nu știu cum să explic mai simplu, așa că o să pun ideile cu liniuțe.

      – dacă ar fi fost să finalizez tranzacția, accesul camionului Arabesque nu ar fi fost îngrădit, spațiul fiind suficient (apropo, la momentul începerii construcției, cele 8 tone de fier pentru fundația casei au fost livrate de …. Arabesque);
      – am făcut toți pașii rezonabili pentru a cumpăra gardul ăla de la Mathaus, inclusiv alegerea localității de livrare
      – am sunat de bună credință la numărul de pe site pentru a clarifica toate detaliile comenzii (cu alte cuvinte, aș fi scutit Mathaus de un telefon pentru confirmare);
      – nu m-a deranjat lipsa temporară a stocului în Timișoara, e ceva normal, până la urmă, ci răspunsul consultantului, care mă trimite la Craiova/Oradea să-mi aduc singur materialele.

      Să recapitulăm
      – eu am casa la ~30-35km de depozitul Arabesque din Timișoara;
      – nu am camionul meu (încă);
      – vreau să fac o comadă destul de consistentă de produse voluminoase;
      – nu mă deranjează să plătesc transportul de la depozit până la mine;
      – nu mă deranjează să aștept până se clarifică stocurile locale;
      – cu toate astea, consultantul mă trimite să-mi ridic singur gardul.

      Mulțumesc, nu.

      00
  4. Te îmbolnăveşti. Fiecare drum la spital înseamnă cheltuieli. Care se adună.

    Statul la țară e frumos dacă ai bani, eşti în putere şi nu ai responsabilități majore, de pildă copii, părinți bolnavi sau afaceri.

    00
    • La fel gandesc. Am copil mic, tocmai ce s-a imbolnavit. Ce as fi facut cu el la 60km distanta de Buc (acolo s-au mutat ai mei)?! Nu e spital, doar un dispensar cu un dct generalist care e si nu e. Ieri am fost la consult, astazi la analize, peste 2 zile la control. Cand sa faci astea de la tara!
      Plus cresa, gradinita, scoala. Cresa nici nu cred ca exista la sate!
      Serviciu – de cele mai multe ori.mori cu naveta pana in oras si inapoi.
      Social – cu cine sa socializezi, cei mai multi sunt praf, sa ma iertati. O cafenea, un cinema, o ceva…la tara romaneasca nu e nimic.

      Pana la.pensie, nu merita sa te izolezi la tara romaneasca. Iar atunci, parca mai bine iei o garsonieta la.marginea orasului daca nu esti obisnuit cu viata la tara care e cam grea.

      00
    • Stai calm ca la fel e in orice alta tara, nu doar în România…

      00
    • Asta cu imbolnavitul depinde, la oras ai medici sa te trateze dar mediul si stilul de viata cresc sansele de boli diverse.

      La tara, ai un mediu mai curat si e mai usor si mai ieftin sa ai o alimentatie sanatoasa, faci mai multa miscare fizica. Asa ca daca te sti fara probleme existente de sanatate ( sau te cauti preventiv ) ce implica vizite dese la medic, atunci e mai benefic sa te muti la tara, daca asta iti doresti. E suficient sa gasesti o comuna cu un medic de familie ok.

      00
  5. Tu presupui ca satele noastre sunt populate cu corporatisti de 30-40 de ani care vor sa faca dar n-au momentan bani, nu de batrani uitati de lume care abia se misca pana la gard la o barfa sau pana la birt.

    00
  6. Si pentru cumparaturi mai mari iar te duci in oras. Vrei costite marinate? Ghinion. Ghimbir?

    00
    • Daca ai o lada frigorifica iei mirificele costite si le arunci in lada. Iei pentru 2 luni, nu pentru o masa.

      00
    • La garniță, cu untură, în beci.
      Si marinezi cat iti trebuie sa arunci pe gratar.

      00
    • @Paul

      Da, clar. Pt ca toti stiu sa puna carne la garnita! :))))

      00
    • @Corco adevaru’ ca e si mare inginerie sa pui carne la garnita. Ne-am dat dracu’.

      00
    • @Paul stai, stai, stai… e prima oara cand aud asta. La noi carnea se pune la garnita dupa ce e afumata si apoi prajita in untura. Poti sa o pui si cruda? Nu e strica?

      00
    • @Skyler: nu e singura metoda de conservare (prajire, afumare si pastrare la untura) pentru carne.

      00
  7. Aștept un articol și cu tema: de ce în orasele românești găsești case/blocuri darapanate.

    Nu trebuie să te uiți mai departe de capitala României, București, să vezi numai darapanaturi demne de Bangladesh.
    Atât blocuri gri oribile ori carpite parțial, cât și case găsești în aproape orice cartier.

    Aici banii nu sunt o problema, e vorba de altceva.

    00
    • Aici banii nu sunt o problema, e vorba de altceva.

      1. răutatea umană. daca 10 se pun de acord cu ceva, al unșpelea se pune în potecă, doar pentru că nu l-a pocnit nimeni când trebuia.
      2. sărăcia. cu 50% reducere la gigacalorie, 25% din bucureșteni cer ajutor de la primărie la încălzire. oamenii stau în case primite de la stat pe bani de semințe.

    • @Vali: reversul medaliei.
      Am fost singurii care s-au opus initiativei asociatiei de a taia un mesteacan de langa blocul alor mei si de a pune polistiren la exterior, argumentand fiecare caz in parte.
      In ultimii patru ani (de cand au pus in practica isprava) aproape toti au fost nevoiti sa-si monteze aparate de aer conditionat, mai ales cei care initial beneficiau de umbra copacului.

      Din mai pana la inceput de septembrie, aproape toate apartamentele sunt sauna din motive de termoizolatie, expunere la soare, termopane de proasta calitate.

      00
    • @Vali
      Cand stateam la bloc eram vreo 3-4 pe scara ce plateam integral caldura (evident aia 50% din pretul real). Restul aveau toti diverse procente de reducere pe motiv de venit mic. Recordul era de reducere 90% din pretul real, plateau 70-80 lei, in loc de cei 350-400 cu subventie. Unii incercau sa fenteze si mai mult, dand cifre incorecte de la repartitoare, ce nu puteau fi reglate in nici un fel luna urmatoare. Jeguri umane abrutizate de comunism, sa ne dea, sa ni se faca. De doua ori a incercat adminul sa anvelopeze blocul, firma angajata, avans gata de dat, lamurit cine-cum are de platit tot sau partial (unii aveau deja balconul inchis), firma intindea ratele pe doi ani, fara plati pe lunile de iarna. Nu au vrut cativa betivi notorii, cum sa dea ei atatia bani (ajungea la vreo 5000lei cu tot cu inchiderea balconului), sa le plateasca asociatia. Treaba se facea integral pe banii oamenilor, nu cu primaria, ca nu erau bani de spaga. Jegurile se uitau la blocul vecin facut in perioada Poteras, cand costase 10000 lei de apartament, cu 2000 contributia personala si 8000 furt, pentru ca lucrarea costase fix 2000 cu totul de apartament.
      Mai mult de jumate din bucurestenii de la bloc nu au bani sa stea in Bucuresti fara subventii.

      00
    • Subscriu apropozitiv. Am fost anul trecut în decembrie acasă, în viitoarea capitală europeană a coproculturii. Nu am putut să depășesc senzația de oraș rusesc gri ponosit cu bulevardele pline de Q, M, S și X-uri.
      Și vorbesc de zone centrale, nu de periferie. Mă uitam din balconul de la hotel în timp ce fumam (da, stau la hotel cănd merg acasă, e foarte sănătos pentru liniștea mea mentală) și mă găndeam căt dracu poate să coste niște găleți de farbă și niște saci de glet să repari o fațadă. Răutatea umană, ăsta e răspunsul . Încrăncenarea aia comunistoidă de jeg cu chip de om.

      00
  8. Eu nu inteleg logica pe termen (foarte) lung.

    Astia isi inchipuie ca va fi acces la bani mereu, ca vor fi in forta mereu, ca vor avea aceeasi slujba mereu (ce naiba lucreaza unii de parca au atata timp liber de pierdut vremea la tara si cu bani moca? de pensii nu intreb), ca masina aia care o conduc la zeci (poate sute) de kilometri pana la sat-oras/retur va rezista pentru restul vietii, ca cei din jur vor fi acolo sa se ajute intotdeauna (nu mai zic de mofturile cu „cinstirile” la paharel), ca daca te impiedici sau cazi nu vei pati nimic (si ca nu o sa mori in salvare in drum spre spital), ca o sa-ti permiti facturile pentru utilitati fara sa te uiti in buzunar, ca o sa ai cald in casa iernile mereu… ca sa ce, pana la urma, in 20-40 de ani?

    Muncesti si risipesti banii degeaba, pe niste fixatii, ca agricultura de subexistenta sau bontonisme de pe internet ca gradina cu flori, ce ti s-au bagat fie de mici, fie la scoala, ori de rude in cap.

    Sa ai la tara, fie ca esti bogat sau sarac, este un blestem. Satul romanesc a fost unul din factorii care a tinut in frau dezvoltarea societatii (disipare) si inca o face fiindca sunt prea multi batuti in cap cu nostalgia bunicilor (sau spalatura de creier lejera cu „la aer liber”) care nu inteleg ca „pe vremuri” se traia greu fiindca se statea la tara si, viceversa, statul la tara a creat viata grea.

    Este o groaza acest concept de „ai ce sa faci in fiecare zi” sau „nu termini niciodata munca”.
    Nu ajunge ca muncesti sa-ti traiesti traiul (cu toate grijile si nervii de rigoare) dar nici sa stai locului odata linistit nu se poate.

    00
    • Tu preferi sa mori ca un sobolan, in apartament? La final, cand iti trece toata viata prin fata ochilor, vrei sa vezi toate serialele de pe Netflix iar?

      00
    • Pui problema deosebit de greșit. Ține de fiecare în parte cum își trăiește viața. Dacă unui om îi place grădinăritul, ce problema ai tu cu asta? O grădină cu flori, un mic foișor unde te poți relaxa vara e minunat. Satul românesc a împiedicat dezvoltarea societății? Așa zicea și Cească și uite ce blocuri minunate fără canalizare și cu încălzirea clasică cu lemne avem în unele comune. Satul nu dispare că unii sunt nostalgici, un sat dispare când se transformă într-o în oraș sau e înghițit de unul în expansiune.
      Ce-ai vrea să facă omul de la sat? Să-și ia desaga și să se ducă în Bucureștiul ăla supraaglomerat și fără infrastructură cu 2 mil. ființe declarate și alte câteva sute de mii în sedere temporară?
      Satul românesc trebuie să se dezvolte în așa fel încât să aibă măcar un spital decent și un supermarket care să deservească alte câteva sate din apropiere, asfalt pe toate ulițele și perspective pt. țăranul român să-și dea pământul în arendă. Să nu mai aduc vorbe de canalizare și încălzire cu gaze.

      00
    • Viitor pensionar devorator de A3?

      00
    • Viitor pensionar devorator de A3?

      yeap. in loc să stai la țară la aer curat, stai in apartament și te uiți la tv îun timp ce te plângi că vecinii fac sex zgomotos.

    • Yep, asa e, stai tu acolo în cutiuța ta înconjurată de ciment și lasă-ne pe noi ăștia mai prosti sa ne chinuim la tara.
      Se stie ca omenirea s-a născut la bloc și visul tuturor a fost sa stea într-un pătrățel alături niște zeci de necunoscuți, despărțiți de un singur perete. De aia plângeau bătrânii când le-au fost demolate casele și au fost mutați la blocuri. Niște prosti, ce sa le faci…

      00
    • Skyler
      Tu preferi sa mori ca un sobolan, in apartament? La final, cand iti trece toata viata prin fata ochilor, vrei sa vezi toate serialele de pe Netflix iar?

      Da.
      Decat un sobolan de camp, mai bine un sobolan urban.

      Marian

      Satul românesc a împiedicat dezvoltarea societății? Așa zicea și Cească și uite ce blocuri minunate fără canalizare și cu încălzirea clasică cu lemne avem în unele comune. Satul nu dispare că unii sunt nostalgici, un sat dispare când se transformă într-o în oraș sau e înghițit de unul în expansiune.
      Ce-ai vrea să facă omul de la sat? Să-și ia desaga și să se ducă în Bucureștiul ăla supraaglomerat și fără infrastructură cu 2 mil. ființe declarate și alte câteva sute de mii în sedere temporară?

      Stii ceva, Mariane? Ai dreptate.
      Serios, ai dreptate.

      Ce-ar fi daca nostalgicii satului (sa le zicem, „neo-taranistii”) sa ramana la ei in sate, cu locurile de munca aferente (alea care sunt, pentru care au fugit toti in urban dintotdeauna istoriei omenirii, la cat de bune sunt), si sa nu-i mai imbacsiti pe „sobolanii urbani”, sa le luati locurile de munca, locurile de parcare, cu statul la coada? Nu de alta, da’ de ce sa va chinuiti si voi pe noi cu duhoarea balegar?
      Si ridica stacheta: sa nu mai pui piciorul vreodata in urban si nici sa depinzi de el. Insist, put your money where your mouth is, ca tot va ingramaditi sa lucrati in orase. Stai taica acolo la coada vacii, la aerul liber de cacat bovin, avian si veceu in fundu curtii (chiar daca e fosa septica), la patron unde va imbracati ca moliile.

      Satul românesc trebuie să se dezvolte în așa fel încât să aibă măcar un spital decent și un supermarket care să deservească alte câteva sate din apropiere,

      Supermarket, spital decent = sat disparut prin expansiune

      Neo-taranistii sa priceapa: dispensarele si alimentarile mixte (alea cu valoare adaugata peste 100% la pret, sa aiba si patronul pentru gurita sa) raman fezabile pentru acestia, incat satul sa nu dispara si nici sa fie „pangarite” de luxurile diabolice ale urbanului. De partea financiara nu spun fiindca neo-taranistii nu vor pricepe.

      perspective pt. țăranul român să-și dea pământul în arendă.

      Neo-taranistii au trei optiuni: usufruct sau pamant nemuncit. Din fericire, urbanul romanesc nu mai trebuie sa depinda de mofturile ruralului. Costa mai mult, intr-adevar, dar parca ma simt impacat daca platesc alora din vestul & sudul Europei pentru fructe si legume, respectiv Americile (bananele au ramas un deliciu).

      „Sa dea pamantul in arenda” rezulta pe vremuri cu a treia optiune, unde se lasa cu bai de sange si expropriere. Din fericire pentru rural, urbanul nu mai trebuie sa dea atentie deloc.

      Să nu mai aduc vorbe de canalizare și încălzire cu gaze.

      Ruralul & neo-taranistii sa si le faca singuri, fara ajutor de la urban. :)

      Cristi

      Viitor pensionar devorator de A3

      A3 o tin cu fetisul ruralului, poate tu te uiti, Cristi.

      Ioana

      Yep, asa e, stai tu acolo în cutiuța ta înconjurată de ciment și lasă-ne pe noi ăștia mai prosti sa ne chinuim la tara.

      Perfect de acord! Stai acolo in ruralul tau si nu mai veni in orase sa improsti duhoarea de balegar, la serviciu sau mall. Insist, nici sa puneti piciorul in vreun oras, vreodata, sa nu o mai faceti si sa munciti acolo la voi, nu mai furati joburile din orase si munciti-va joburile de la tara (alea care sunt si platesc foarte bine, spre deosebire de oras).
      Lasa-ne noua joburile si salariile de rahat pentru noi din urban si munciti-le p-alea de la tara la cat de bune sunt, de va ingramaditi toti in orase.
      Ce zici?

      Se stie ca omenirea s-a născut la bloc și visul tuturor a fost sa stea într-un pătrățel alături niște zeci de necunoscuți, despărțiți de un singur perete. De aia plângeau bătrânii când le-au fost demolate casele și au fost mutați la blocuri. Niște prosti, ce sa le faci…

      Comunistii tai au fost (aproape) toti nascuti la tara. Daca satul romanesc nu exista, poate nu aparea nici comunismul. Si daca tot aparea comunismul, atunci Ceasca al vostru ar fi fost proptit sa va faca case la tara in loc de blocuri.
      Csf, n-ai csf.

      00
    • lol ca pensionar abia aștept să mă plimb aiurea cu toate autobuzele, să îndoi băncile din Cișmigiu, să enervez tinerii din centrul civic, să sorb o bere pe terasele din Herăstrău, sunt atâtea oportunități în oraș.. cine zice că trebuie să stai închis în apartament?

      da, la țară stai la tine pe prispă, ce dracu să faci, că singura alternativă e birtul sătesc

      00
    • Se consuma A3 si la tara ca doar nu se uita pe Arte.

      00
    • In alte zone din lumea mare, oamenii de la „tara” locuiesc pe terenul lor. Adica, iti cumperi 5 ha de teren si casa ta va fi undeva pe terenul ala! In Romania, datorita istoriei taranului roman, au aparut intai taranii si apoi proprietatea (terenul agricol)! In conditiile astea, locuitul la tara nu este echivalent cu locuitul la „ferma”, adica locul ala de x ha unde tu traiesti si muncesti: faci agricultura, cresti animale, etc! In Romania, „la tara” este o localitate mica, saraca, unde, preponderent, oamenii se ocupa cu munca in agricultura, cresterea animalelor, etc, comparativ cu lumea mare, „la tara”, spre exemplu, poate fi un „sat de pescari”! Sper ca m’am facut inteles, cat de cat!

      00
  9. Cazul 1:
    Bunica a moștenit casa părintească împreună cu frații ei, într-un sat aproape de București (ca 20-30 de min cu mașina). Pe frați nu i-a interesat casa cât i-a interesat grădina și să facă țuica anuală. Drept urmare, după cel puțin 25 de ani de dezinteres, o parte din casă s-a prăbușit, alta parte mai stătea să cadă, curtea era plină de buruieni, arăta vai de mama ei. Noroc cu bunica care mai încerca să cârpească pe unde se putea și a stat cu gura pe frații ei să repare gardul măcar.

    Cazul 2:
    Socrii mei au moștenit o casă într-un sat muntenesc, cam la 4 ore distanță de București. Casă veche, rezistase bine de-a lungul anilor, însă avea nevoie de reparații pentru a rezista în continuare. Drept urmare, oamenii s-au pus pe treabă. De fiecare dată când aveau timp liber, erau acolo, să pună casa la punct, iar asta se vede azi. Casa arată foarte bine, ai toate condițiile, curtea mare și aerisită, este o adevărată plăcere să îți petreci timpul acolo.

    Concluzia: întradevăr, este posibil să contribuie la casele dărăpănate ce scrii tu în articol, dar la fel de mult cred că depinde și de interes (pe lângă posibilități). Știu oameni care au avut posibilități limitate, dar s-au ambiționat să întrețină casa cum au putut și oameni cu o situație bună dpdv material, dar pe care i-a durut undeva de casa lor.

    00
  10. Omul daca e gospodar repara casa cu ce are.
    Eu am ”prins-o” pe strabunica mea care avea o casuta din lemn si chirpici, podeaua in interior era din pamant. Ba chiar am dormit la ea cateva nopti, la lampa cu ”gaz”
    Dar casa era bec, varuia de 2 ori pe an, facea chirpici si isi lipea pe unde crapa, matura zilnic podeaua aia de pamant, repara gardul etc., cosea iarba din poteca etc.

    Cand merg in Arges, trec prin satele dintre Campulung si Pitesti si vad ce case neintretinute, cu buruieni la poarta, pomii netunsi etc. ei cu berea in mana la ”canapea”, ma intreb, pe astia din Covasna ce ii motiveaza sa faca curat primavara?

    Curata iarba din drum, decolmateaza santul, varuiesc pomii etc., vopsesc gardul, pun pietris in curte sa nu fie noroi. Bunul simt ii motiveaza.

    00
    • Te inseli, nu bunul simt.
      Ei au elite la nivel de sat, comunitate, zi-i cum vrei, care ii invata.
      La noi elitele nu prea asemenea preocupari, is preocupate doar de barfe si hotii.

      00
    • In Covasna sunt oameni tineri la tara, putina lume se muta din secuime in alte parti ale tarii. Nomral ca muncesc, intretin, fac curatenie, is oameni in putere. 90% din problemele din mediul rural din Romania se datoreaza populatiei imbatranite. Problema e cu atat mai grava cu cat satele sunt mai izolate, mai indepartate de orase mari.

      00
    • NOU
      #65

      Cred că aici e nevoie de o mică distincție. Una e să stai la casă și să ai job la 5-10-20 km, alta e să stai la casă și să îți câștigi existența cu ce faci/produci prin jurul ei. Poate în al doilea caz te mai scoți cu diferite artificii mai puțin mecanizate, dar îți consumă mult timp. În primul caz însă, niște scule minimale îți asigură totuși o anumită rată de succes în cele 0.5-3 ore pe care le poți aloca după muncă.
      Oricum ar fi, lucrurile astea țin de deprinderile pe care ți le faci în timp, în mod constant și consecvent. Cum zicea și zoso cu alte ocazii… nu devii gospodar peste noapte.

      00
  11. Si chiar daca le ai pe toate cele mai sus iti lipseste mana de lucru. In perioada asta ma chinui sa refac un gard la bunica-mea. Totul ok, materiale, transport, dar cu cine sa il faci. Ala e plecat de ani buni, ala e betiv, ala a iesit la pensie, aia iau si pielea de pe tine, ala e ocupat pana in 2022. Pentru un amarat de gard de 9 metri nu gasesti un om priceput si cu cateva scule. Si asta intr-un orasel mic, nu la tara.

    00
    • N-ai inteles tu, uite-te cateva commenturi mai sus cum se face, trebuia sa faci ca strabunica aia, o gramajoara de chirpici si acoperi pe unde crapa. Si dupa ce crapi o sa fi model pentru stranepoti cu viata de success avuta. Ce atata mana de lucru calificata, singur, ca asa a evoluat omenirea

      00
  12. Asta cu gardul am observat-o si eu. Trebuie sa ai salariu de director sa-ti permiti un gard decent. Nu stiu cum putea lumea pe vremuri sa cumpere garduri. Poate erau la fel de scumpe si nu stiam eu.

    00
    • Inainte era destul de comun sa dai salariul pe 6 luni pe un gard sau pe o mobila in casa. E drept ca nu prea aveai nici pe ce sa-i spargi pe altceva.
      Ma contraziceam cu tata odata ca pe vremea lui a avut un mixer/robot de bucatarie care l-a tinut 20 de ani si ca astea de acum sunt toate gunoaie. Si zic, pai cat ai dat pe el …pai X lei, si cat aveai salariu… pai cam o treime. BINGO! Du-te acum si ia un mixer de 6000 de lei si vezi cat te tine. Tu vrei sa dai 100 de lei si sa fie ca ala de atunci.

      00
    • Nici pe vremuri nu era ieftin sa faci un gard, trebuia sa vinzi, de exemplu un vitel, ca sa ai bani de materiale pentru un gard modest. Iar ca sa faci o fantana trebuia sa vinzi boul, cel putin asa mi-a povestit bunica.

      00
    • @Big Deci totul a evoluat, in afara de arta de a face garduri! Probabil au incercat oamenii de stiinta ai consumerismului sa faca un gard modern, dar se strica la prima ploaie. :)

      00
  13. In opinia mea nu este vorba doar de asta, cum zicea un comentator mai sus, depinde mult și de dezvoltarea satului în sine.

    Am crescut la sat și, deși de vreo 6-7 ani am schimbat vreo 3 orașe mari și din țară și din afară, azi semnez contract de cumpărare pentru un teren la sat. E la 20km de oraș, dar atât Dedeman cât și BricoDepot livrează fără probleme. Pe lângă asta, pe o rază de 3km am 3 depozite cu materiale de construcții de bază. Din ce am văzut eu situația nu e la fel în toate satele. Depinde mult cred și de gradul de dezvoltare economică al așezării. Un procent de case neglijate găsești peste tot, doar ca în zona mea majoritatea caselor în paragină aparțin fie persoanelor în vârstă, fie unui grup fericit de primitori de ajutor social. In schimb, „clasa muncitoare”, indiferent dacă muncește pe salariul minim sau pe mai mult își ține casele îngrijite.

    De vreo 10 ani se cumpără și construiește in draci, iar faza cu nu sunt utilități începe sa dispară în unele locuri. Oi fi eu și satul meu un caz semi fericit, dar au făcut prin proiecte 90% din drumuri, apa curentă și canalizare. Se lucrează încă la gaze, dar sa zicem ca in 2-3 ani se rezolva. Cred că lucrurile astea cântăresc destul de greu în decizia de a construi/cumpara în mediul rural. Adaugă la tot ce am zis un mini supermarket decent, școli renovate și care oferă transport elevilor care locuiesc departe de școală, grădiniță cu program prelungit și altele și începi sa te întrebi dacă în ultimii 20 ani chiar a fost primar PSD. Bineînțeles, de vreo 5 ani munca a stagnat și ioc dezvoltare din partea primăriei, dar momentan avansul față de alte comune încă rezistă. Te si miri ca stai in Moldova:))

    00
  14. Acest video ar trebui vizionat la cursurile/seminariile de bussiness management al universitatilor de profil.
    Nu doresc sa judec personajul din video dar se pare ca pentru el timpul nu conteaza si chiar cred ca nici banii nu sunt o problema din moment ce nu a fost interesat sa cumpere de la un depozit de bricolaj sau depozit de materiale de constructii tot necesarul de materiale si sa negocieze pretul sau transportul materialelor, pentru ca are ceva marfa. Daca nu obtinea transportul gratis, obtinea o reducere de pret si cu aia ar fi putut inchiria o camioneta care sa-i livreze marfa.
    Dar na, asa ne plimbam, poluam, aglomeram, reparam ford si ne miram.

    00
    • man, cred că a luat ce a putut când a putut. lemnul zice că il ia de la o rudă care are gater.

    • Nu toata lumea are o inclinatie catre business. Eu, de exemplu, nu pot negocia nimic. Nici nu imi imaginez cum ar fi sa merg la un depozit de materiale si sa negociez pretul sau transportul… Platesc pretul cerut daca imi permit, daca nu imi permit nu iau…

      00
    • @Skyler In ziua de azi toti vor sa fie niste mici evrei. Si eu sunt la fel ca tine, complet ne adaptat la aceste obiceiuri neo-medievale. Las oamenilor de stiinta sa analizeze ce sanse are un negociator amator sa-i pacaleasca pe aia care cu asta se ocupa…

      00
    • NOU
      #77

      @Skyler
      De acord cu tine, oamenii sunt diferiti da, foarte multi au o oarecare stanjeneala sa discute conditiile de vanzare/cumparare cu cineva fata-in-fata dar online se transforma in cei mai chitrosi cumparatori. De aia au succes clonele sau alte asa zis chilipiruri.

      00
    • @gandilosu’
      Dap, pentru ca asa merge cu negocierea. Cumperi de 100 de milioane si aia iti dau tie discount de x la suta ca ai tu 100 de mil. Negocierea la firme se face prin firme. Adica eu am 10k eur si ma duc la o firma de constructii, care cumpara de la un depozit de materiale de constructii (gen dedeman), si il cunosc pe un baiat Cosmin care are cont la dedeman. Lui ii dau 5 milione si ei imi reduc 20 de mil si asa obtin 5%. Care de fapt e 5% minus 5 milioane ale lui Cosmin. Alta chestie – daca ai fi construit vreun gard in viata ta (clar nu, din moment ce dai in om, ca e simplu sa stai pe scaun si sa nu stii cu ce se mananca) ai fi stiut ca in magazinele de bricolaj lemnul e foarte scump comparativ cu ce gasesti in pietele de profil (adica alea in care vin gateristi) si in magazinele de profil lemnul e stramb si/sau cioturos pentru ca nu e depozitat corect si e cumparat la vrac (adica aia care vand la dedeman ii doare in pl ce pun ei in pachet cum nici pe dedeman nu ii intereseaza ce intra in depozit). Ce a cumparat omul de pe YT e de foarte buna calitate si nu gasesti in dedeman, hornbach etc. Nu iti mai da cu parerea despre lucruri pe care nu le stii si nu te mai pisa pe oameni si eforturile lor.

      00
  15. // offtopic

    Vali, e pe YT un nene cu canalul „Enciclopedia constructiilor” , zice niste treburi utile la construcția gardurilor.

    00
  16. Eu il urmaresc de ceva timp pe acest domn si apreciez ceea ce face. E de apreciat ca incearca sa-si faca singur multe lucuri chiar daca uneori poate iese mai scump decat daca le-ar lua „de-a gata”.

    In plus pare atat de ordonat incat ma face foarte invidios.
    Multi oameni nici macar cu vopsea sau ulei ars nu sunt in stare sa dea pe gardul de lemn; pe langa lipsa banilor si a materialelor exista un procent mare de lene care zace in multi dintre noi.

    00
    • da, are o etică a muncii mișto. gardul ala e la riglă. ori e in domeniu, ori îi place ce face.

    • De asta imi e si mie cel mai ciuda, oricat mi-ar placea sa mesteresc, nu am nici talent pentru asta si nici simtul de a fi ordonat, eu trebuie sa depun un efort fantastic pentru a pune lucrurile inapoi la locul lor si mi se pare ca sunt altii care fac asta atat de natural.

      00
    • aia vine din practică și din uneltele potrivite. două cleme și un echer de dulgherie fac minuni.

    • NOU
      #85

      un exposure binemeritat din partea lu` nea Zoso. Bobby Bob președinte!

      00
  17. Da-l in plm si pe ciobanul asta. Ce minte creata a avut cand a bagat poarta pana in drum. Om handicapat, retrage poarta 4-5 metri sa poti parca fara sa faci 3000 de manevre sau de ce nu sa iti poti lasa masina in fata portii…

    00
    • ciobănie este să ocupi spațiul cu troaca în fața porții, de aia ai garaj, să o bagi în garaj

      00
    • Ce ciobanie ma flat daca retragerea este tot proprietatea lui? Plm, mai ai un musafir si ce face ala? Parcheaza pe strada ingusta de 2 metri si un chistoc? Una in garaj si una in fata portii, asa iti ramane spatiu berechet in curte cu poarta inchisa sa faci un gratar + sa nu mai zic de pompieri…

      00
    • Pentru că atunci când stai pe un drum mai îngust și lași loc în fața porții vei rămâne blocat ori de câte ori vine cineva în vizită pe acolo. Iar dacă mai lași gardul juma de metru înapoi sigur se va găsi un vecin care să lase troaca (mașină la oraș, căruța la țară) acolo. Și vecinul ăla va fi foarte supărat dacă îi ocupi locul.
      Deci pentru liniștea ta sufletească lași loc la fel ca ceilalți (adică deloc).

      00
    • Pula ta ic, nu confunda oras cu sat…

      00
    • este inestetic sa lasi masini pe stradă, în fața porții etc.

      musafirii bagă mașinile în curte, le deschizi poarta frumos și intră cu ea acolo

      00
    • eu personal n-aș avea încredere în statul român.
      fac retragere acum ca să ceva și peste 20 de ani cuiva cu creierii pe netezi sau prea creți i se pare că ocup abuziv spațiul ăla retras, că e al primăriei și că tre’ să le dau niște bani și să-l eliberez.
      da, pot să le demonstrez cu actele de proprietate că ăla e terenul meu, putem chiar să ne judecăm, aș putea chiar și să căștig. dar cu o cantitate considerabilă de timp pierdut și nervi futuți. și dacă-n 20 de ani mă procopsesc cu vreo boală de inimă, numa’ bine n-o să-mi fie.
      plus am văzut următoarea chestie: o prietenă și-a luat casă pe undeva pe lângă ciorogârla. a trebuit să facă ceva retragere (și vecinii la fel) ca să iasă drumul destul de lat, pt că minunatul dezvoltator a făcut/vândut loturile fără să ia în calcul că p-acolo ar trebui să existe un drum care să îndeplinească niște condiții, iar minunații de la primărie și-au pus semnătura pe hârtiile alea.
      eu nu prea am chef să-mi bat singură cuie-n pantofi, așa că, mă scuzați, dar eu sunt țărancă din Oltenia, tot pământul meu tre’ să fie la mine-n curte și dacă îi trebuie cuiva ceva să-l cumpere (dacă mă convinge să vând) sau să mă exproprieze cu despăgubire.

      00
    • a – dragostea mea pentru 2 metri de teren exista drept de servitute si uite asa fain frumos statul te forteaza sa ii dai in folosinta acei 2 metri pe termen nedefinit…

      00
    • dacă dreptul de servitute e înscris în actele mele de proprietate, sigur, îi dau, dacă nu, să mă scutească.

      discuția inițială privea un spațiu care-mi aparține în exclusivite și pe care eu îl las în afara curții, c-așa vreau eu, din motive care mă privesc, asupra căruia nimeni nu are niciun fel de drept la momentul în care eu îl las în fața curții.

      plus că știu cel puțin la fel de bine ca tine ce e ăla drept de servitute pt că-s jurist. faptul că dezvoltatorul imobiliar a creat loturile de așa natură și n-a lăsat între ele spațiul necesar pentru drum (așa cum e el reglementat), iar proprietarii au fost ulterior obligați să-și cedezi din parcelele cumpărate n-are nicio treabă cu dreptul de servitute. are treabă cu lăcomia, prostia, șpaga și altele.

      00
    • @A: Sa vezi daca o sa iti doresti pe viitor asfalt sau ceva mai bun decat pietris pus de tine acolo, cum o sa vrei sa dai statului locul ala. Nu asfalteaza nimeni pe teren privat, decat daca iti iei tu utilaje sau dai spaga cuiva si ala are vreo asfaltare in zona.

      Cu retragerea sunt de acord, asa am avut si eu vreo cativa ani, cat sa imi pun masina. Dupa ce am facut un gard mai frumos si mi-am dat seama ca nu vreau sa las masina in drum si am in curte loc pentru musafiri, am facut poarta acolo. E panta acolo, curtea e dreapta, n-are sens sa las masina in panta cand o pot baga in curte.

      Nu-i nimic, am vecini care si-au facut garajul fix la drum, intra cu masina direct in el. Apoi scot masina in drum si o spala ca in spatele blocului. Si dupa garaj e gazon de-ala fain, nu calci pe el. Daca lasau cativa metri in fata sa isi spele masina le cadea ceva.

      00
    • @rbd, dacă vreodată m-apucă cheful de cumpărat teren o să-l cumpăr așezat la un drum deja existent, de dimensiunile și utilitățile prevăzute de lege.
      Mi se pare absurd să plătesc un teren și apoi să cedez din el dacă vreau drum. Mie vinde-mi un teren care să fie complet al meu, la un preț final pe care-l vrei tu, nu mă prosti în față cu un teren mai mare și/sau preț mai mic ca apoi să fie necesar să cedez teren dacă vreau drum. Voi considera că am fost înșelată/escrocată.
      Și dacă există un drum de x zeci de ani cu loturi proprietate private pe lângă și statul vrea să-l mărească sau mai știu eu ce și trebuie să ia din proprietățile private, se poate face doar prin expropriere cu despăgubiri. Chestiune cu care am zis de la început că sunt de acord.

      00
  18. Omul lucrează foarte fain, mă rog trebuie să ai și răbdare și un pic de pricepere.
    Totuși ce am observat eu e că nimeni nu prea mai face gard de lemn din motive evidente: trebuie să-l refaci peste 15-20 ani maxim.
    La mine în zona cel puțin toate gardurile sunt sau din stâlpi placați cu piatră dacă sunt garduri scurte pentru prezentare de obicei în fața casei, sau garduri din metal pentru garduri de împrejmuire lungi.
    Personal am înlocuit un gard de lemn de vreo 30 metri cu plasă sudată, e de departe soluția cea mai ieftină, nu mai țin minte costul dar cred că o plasă de 2.5 x 1.5 m costă sub 100 Ron, deci ar trebui să ieși sub 50 Ron pe metru liniar.
    Îți mai trebuie doar o zi de muncă să o prinzi de stâlpi și ai terminat lucrarea.
    Am văzut că sunt la modă și ceva „ștachete” adică acele șipci de lemn care se pun normal în gard, dar tot așa metalice, mie mi se par destul de hidoase plus că țin umbră dar oricum cel puțin acasă la ai mei nu mai este nici un gard de lemn. L-am dat cu de toate și cu ulei ars și cu vopsea dar după o perioadă tot se duce.

    00
    • trebuie să-l refaci peste 15-20 ani maxim.

      depinde dacă îl dai cu ceva sau nu. depinde dacă stă pe pământ sau e ridicat chiar și 5cm.

    • ridicat sau pus pe un postament de ciment și dat cu ceva. :)

      00
  19. Depinde.
    – case vechi, 1880+, nu ai voie sa le demolezi, nu ai voie sa le repari ca nu ai aprobare de la primarie. Sau primesti aprobarea si renovarea ei, in conditiile impuse de stat, te ajunge la pretul unei constructii noi sau si mai bine;
    – case neingrijite locuite de batrani care nu mai pot si nu mai au chef;
    – case neingrijite locuite de carbiti pentru care 10 lei inseamna un bidon de Mona in plus;
    Eu unul nu as putea sa stau sa cada bojdeuca pe mine. Cat despre materiale si scule…sa fim seriosi, daca locuiesti la tara e imposibil sa nu-l stii pe unul din tilicarii de la magazinele respective. Ii ceri sa-ti aduca ce nu au ei si in 2 zile te-ajuta. Daca vrea, daca esti om si daca e om. Legea lui Om. ;)

    00
  20. Satele sunt așa și pentru că „las-o ba că merge și așa”.
    Prin țările mai de la vest satele arătau ceva mai bine. Și nu mă refer numai la chestiile care costă. Ma refer la curățenie iarbă tăiată case construite in același stil.

    00
    • Exact. Multi mai sus ca csf n-ai csf a imbatranit populatia. Bine bre, dar de ce nu vin de la oras aia tineri? Sa preia/imbunatateasca terenuri/case. Pt ca e greu, e prea multa munca. Si romanashul de la oras a fost obisnuit cu munca putina si sa se dea.

      00
    • Pt ca e greu, e prea multa munca.

      pentru că e nevoie de bani și apoi de muncă. degeaba vrei să repari daca nu ai bani de materiale.

    • Ca sa ai bani, tre’ sa muncesti. Am un cumnat la tara, si-a facut un magazin+bara/sala, cred ca de 15-20 de ani lucreaza acolo, si munceste mult, aproape in fiecare zi/alterneaza cu nevasta-sa, de dimineata pana seara. Nu gaseste sa angajeze desi plateste bine, mai bine decat ce e pe acolo. Iar lumea e cu: ala are, e patron, ce-i pasa.

      00
    • Anul trecut am dat o tura pana la Nyiregyhaza, la gradina zoologica de acolo. Dupa ce am iesit din tara, erau niste sate care semanau putin cu cele din judetul unde stau, dar o deosebire era ca am vazut cativa cu motocoase care taiau iarba de pe marginea drumului, si din localitate si din exteriorul ei.

      Ce frumos poate arata marginea drumului, cu 1-2m de iarba taiata frumos langa asfalt, apoi un sant si inca cativa metri tot de vegetatie taiata frumos, apoi urmeaza casele sau padurea. Nu case cu poarta in drum, de poti face high-five din masina cu babele de pe banci.

      00
  21. Ar merge un startup gen Lugg si in Romania, inclusiv pentru oamenii de la tara.

    00
  22. Exista si blocuri construite dupa 2000 in bucuresti care au inceput sa se degradeze vizibil la exterior. Unul are de vreo 4-5 ani o avertizare dintr-aia cu „atentie, cad placi” pentru ca e placat la exterior cu o imitatie de marmura si e construit exact la trotuar. Acum se mai ridica un imobiliar alaturi si nu mai circula pietonii dar placile alea tot nu s-au inlocuit https://imgur.com/a/X71KJtF
    Deci chestia are legatura cu poporul, cu sapunul, pasta de dinti, hartia igienica etc. Sloganul electoral era doar pe jumatate: lucru bine facut trebuie si intretinut. E plina tara de bmw fara nicii revizie in ultimii 5 ani. Acum vreo cateva luni am oprit la semafor paralel cu un bmw x5 m50 generatie f15 care avea cauciucurile de vedeam sarma. Probabil ca daca nu ar fi avut senzori de presiune nici nu le mai umfla! Asa suntem noi romanii, vrem „calitate” dar daca se poate, fara mentenanta.
    Ce se intampla „la tara” e insa mai legat de depopulare. Nu se mai gaseste mana de lucru deloc, ce sa zic de mana de lucru competenta. Vrei un mester bun sa iti puna 20m2 de gresie? Esti pe lista de asteptare vreo 2 luni. Un instalator care sa nu te inunde? 3 luni. Niste necalificati sa iti culeaga din gradina rosiile alea „romanesti”? Greu de gasit si la preturi de germania.
    Concluzia: stat esuat

    00
    • Boss, cât de sărac să fii să-ți iei X5 m50 și să n-ai bani de Tigar?
      Ori eo-s din categoria idioților de a băgat 2500 de lei intr-un Logan in 2 zile, de am schimbat tot la el și pe sub el, ori oamenii-s cu foamea-n gât și-i doare ficatu cât aud de un itp?

      00
    • Tigar nu cred ca face dimensiuni pentru asa ceva. Oricum tigar sunt ok fata de chinezarii noname (un fel de kleber/bfgoodrich, doar ca sarbii au tinut la numele lor). Dar putea sa isi puna si chinezarii oricum ar fi fost mai bune decat ce avea.
      Sunt multi romani care procedeza la fel. Masina/casa/sanatatea nu are nevoie de intretinere.
      Nu sunt de acord cu vali. Satul romanescnu trebuie sa moara. Ar fi bine sa discutam de faptul ca vrem sau nu cultura romaneasca e rurala. Viata la tara e insa grea. Mai gra ca la oras. Si nu e vorba de lipsa drumurilor, a canalizarii sau a semnalului la mobil.

      00
  23. Bobby Bob castiga mai bine ca mine!!!

    00
  24. Hai ma Vali, le strici visul corporatistilor de a2a generatie in pantofi care nu mai pot de dorul „tarii la bunici” si al „casei pe pamant”. Lasa-i sa se mute sa vedem ce repede isi dau seama ca „tara á la roumanie” e ceva oribil, iar daca vrei ceva civilizat te costa de te usuca.

    Cei care regreta copilaria la bunici nu sunt mai breji decat aia de regreta comunismul.

    00
    • Nici cei care folosesc cuvantul „regreta” fara sa stie ce inseamna nu sunt prea breji…

      00
  25. NOU
    #113

    Sunt cateva motive pt care nu m-as muta la tara, dar cel mai important este lipsa serviciilor medicale.
    Degeaba imi fac casa faina, cu gard solid si gradina domnului daca, in caz de urgenta, astept 1 ora dupa ambulanta. Sau nu am un medic stomatolog in sat. Si da, acum inca pot conduce, dar mai incolo nu se stie.
    De aia nu mi-as vinde apartamentul ala ceausist nici batut. Imi ofera 75 m² intr-o zona cat de cat ok, la 5 min de spitalul judetean, 3 min pe jos pana la supermarket, frizer, bancomat, etc.
    Toti cei care au acum 30-40 de ani își fac speranțe desarte daca au impresia ca satul romanesc va ajunge la nivelul celor din Vest in timpul vietii lor.

    00
  26. F bun exemplu cu munca in plus la o casa vs apartament, am vz si un vlog de-al tau pe tema asta.
    Fiind nascut si crescut in apartament si recent mutat la casa (7 ani) pot sa zic ca munca prin si pe langa casa nu se termina niciodata din varii motive, prea multe pt a le expune acum, insa pe langa bataile de cap inerente cu o casa ai si ceva beneficii interesante.
    Una peste alta, nu poti fi indolent cu proprietatea, oricare ar fi ea, apartament sau casa, dar mai ala casa, pt ca vei platii exponential mai mult pe termen mediu si lung.

    00
  27. Incepand cu 1990, satul romanesc e in declin.Boala lunga,moarte sigura. Legea fondului funciar, supermarketurile, declinul demografic, somajul, emigratia, politicul cvasi corupt, Iliescu ca un corolar… mai numiți si voi daca am uitat ceva.
    Pe vremuri de dicatura, primaria comunista avea o boala: santul de la drum sa fie deztelenit, pomii de la drum dati cu var, gardul la fel.
    Dimineata, cursele de autobuz, acele „rate” erau full de navetisti catre oras. Autogara un furnicar permanent.La concurenta cu gara in care sosea muncitorii moldoveni cu trenul de noapte numit”Maricica” personalul iasi brasov,poate utilizat de vecinul 4 masini a lui zoso à l’epoque🙂

    00
  28. Am crescut la tara, acu am apartament in bucuresti. Dracu se mai intoarce la tara. Singura sansa, cumparat casa cu 2 camere si 100mp teren pt 2 pomi si 3 flori. Venit in week-end si facut gratar sau mutat acolo in caz de pandemie. Dar tot tre sa aibe buda in casa

    00
  29. De fapt oamenii au imbatranit si nu mai pot, tinerii nu-si gasesc un rost in sat (munca multa, bani putini) si atunci pleaca. Daca satul e langa un oras poate va fi inglobat de el. Altfel dispare.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile