Săracii plătesc mai mult pe produse pentru că sunt săraci

Un articol din Washigton Post explică un pic spirala sărăciei: oamenii nu au bani pentru a profita de prețurile bune, nu au mașini pentru a merge hypermarket, nu au bani pentru a cumpăra în cantități mari și trebuie să se descurce cum pot, de cele mai multe ori plătind mai mult pentru că sunt săraci.

Articolul face trimitere la un articol din 2009 pe aceeași temă, care atinge un pic și zona de predatory lending și alte metode americane de stors bani de la săraci.

La mine, trezirea a fost relativ simplă: am realizat că plătesc 5 lei pe o sticlă de cola la magazinul din colț în loc de 4 lei la Auchan sau Cora. La 6 sticle pe săptămână, asta însemna 6 lei doar la cola. Plus lapte, pâine și altele.

Așa că am început să fac o listă și să merg la un hypermarket o dată pe săptămână și să iau de acolo tot ce îmi trebuie și tot ce nu se strica în săptămâna aia, luând de la magazinul de proximitate doar pâinea și alte necesități care apăreau între timp. Și Cora era aproape de unde stătea, 1,5km dus, 1,5km întors.

Problema cu metoda asta e mai multe:

  • ai nevoie de o mașină.
  • ai nevoie de pregătire (o listă, pe care să o completezi în timpul săptămânii)
  • ai nevoie de bani pentru a cumpărat ce e pe listă, uneori 4-500 lei.

Deci revenim de unde am plecat: trebuie să ai bani ca să economisești bani. Nu trebuie doar să ai mașină și determinarea să cheltuit 400 lei pe săptămână pe cumpărături, dar și educația financiară pentru a înțelege de ce să faci asta.

 

 

 

lista-cumparaturi

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

101 comentarii

  1. Sunt singur si „hipster” = am bicicleta. Ca asa am inteles acum, daca esti sarac = in loc de masina ai bicla, esti hipster.
    Eu fac piata cam de 3 ori pe saptamana. Am portbagaj pe spatele biclei (o lada din plastic). Inainte de a pleca, ma uit pe ofertele a trei supermarketuri, sa vad unde merg. Unul e in drumul spre scoala, deci as putea ajunge zilnic la el.
    De exemplu, stiu ca detergentul e foarte des la promotie, asa ca astept sa apara promotia. Il cumpar putin „in avans”. Idem pentru alte produse neperisabile.
    Nu trebuie sa ai masina neaparat, doar putina atentie si putina organizare.

    00
    • hai, mai sapă un pic și afli că societatea aia avea tot felul de claims către băncile islandeze, când acestea au picat. alt fapt omis.

    • nu vreau nimic, doar ma laud, eh…

      00
    • Merge si fara bicla. Eu ma duc cu rucsacul. Completez lista vreo saptamana, mai verific ce produse s-au terminat sau sunt pe terminate prin baie, camara, etc si rezolv problema.

      00
    • Si eu merg fara masina, am aproape Penny si Lidl si cumpar o data pe saptamana ce trebuie (mai putin sucuri, le gasesc mai ieftin la un magazin „local” si bere – iau de la Mega de langa bloc)… vin cu una-doua sacose pline, in functie de ofertele din sapt. respectiva. Dar tot asa, cu lista facuta dupa pliantele online, merg la sigur si nu mai pierd timp cautand nu stiu ce produse.

      00
    • Me too, me too! ^_^
      Până și oalele de bucătărie și robotul de bucătărie, și flori și orice car pe bicicletă. Și legumele, și fructele, și pantofii de la shopping.
      Chiar acum la 00:23 am ajuns acasă, fiind plecată de la 8 dimineața: muncă, shopping, baby sitting și vizită la ai mei.
      Nu îți trebuie neapărat mașină, îți trebuie doar cap.
      Și da, port tocuri, și fustă, și mărgele și inele, și mersul cu bicicleta nu mă fac mai puțin femeie sau feminină, din contra! Chiar dacă fac pe zi undeva la 15-20km pe zi.
      Concluzia mea: numai puturoșii nu au, tocmai că sunt prea puturoși și plângăcioși… :(

      00
  2. Magazinele de cartier dau mult pe caiet. Asa supravietuiesc si asa se explica, intr-un fel, si pretul mai mare.

    00
  3. pai ce facem nu mai incurajam afacerile de cartier/familie/romanesti ? cumparam de la cora/auchan/etc ?

    da, ai dreptate. eu sunt socat cat dau pe mancare saptamanal sau chiar zilnic pt ca „aah nu mai avem decat jumate de paine” si ma duc la mega si pac 30 lei si zilnic asa si la sf de sapta cora unde pac 280 lei si ma uit in cos si nu e nici jumate :|

    00
    • O pâine cu cartofi, smântână etc de 3kg e 5 lei în cartieru pantelimon. Mănânc jumate din ea și restu prăjită. GasestiGăsești la magazinele care vând tradiționale. Șorici 20 lei kg.

      00
  4. Pentru o mai bună optimizare a listei de cumpărături poți să folosești Google Keep – multi platform colaborative to do list.

    00
  5. Noa, de aia-mi place mie Out-of-Milk – scrii toata saptamana pe lista si mergi fara grija la cumparaturi (se poate si daca n-ai masina, nu e un capat de tara sa duci toate cumparaturile in 2 rucsaci)

    Ce-mi place mie cel mai mult e cand completeaza pruncii lista in timp ce-s la magazin.

    00
    • Nu e un capat de tara sa duci toate cumparaturile in 2 rucsaci? Cumpar cate 4 sacose mari in fiecare sambata de la hipermarket, fara masina n-as putea sa le car. Si astea sunt pentru 2 persoane, cand era si copilul acasa erau cam duble cumparaturile.
      Din cauza caratului am renuntat la apa imbuteliata, acum folosesc cana cu filtru, ce-o fi o fi.

      00
    • Jorj, si cam cat arunci din cele 4 sacose mari, caci mi se pare cam multa marfa pentru doua persoane saptamanal…

      00
    • detergent, bere, vin, carne, hartie igienica, sucuri, 2-3 kg de fructe, lapte, iaurturi, cartofi, nimicuri – restul le iau de pe la chioscuri, tot doua persoane suntem

      00
  6. washington post fura de la Cracked lol.
    https://www.cracked.com/

    00
  7. ketchup, cascaval feliat, ciocolata calda???? ntz, ntz, ntz…..

    00
  8. fix asta am inceput sa fac si eu de al 1 aprilie pentru ca mi se pare ca dau o caruta de bani pe mancare cumparand in fiecare zi (sau la doua zile) de la mega image si magazinele de cartier/proximitate.
    Drept urmare pe 2 aprilie am spart 400 de lei in Carrefour, am umplut 3 sacosi de rafie (incluzand bere la bax) si acum sper sa ma tina 2-3 saptamani.
    Am cumparat tot ce aveam nevoie mai putin produse usor perisabile (salaturi, fructe, legume).
    sa vedem daca e vreo afacere….

    00
    • urmează să te apuci să notezi cheltuielile pe care le faci într-un excel. :)

    • Nu o sa te tina 2-3 saptamani, pentru ca le vei avea la discretie in frigider si le vei consuma mai rapid, vei ajunge sa mananci dublu decat ai nevoie in mod normal. Din disperarea asta a romanilor de a avea frigiderul plin s-a ajuns la gradul ridicat de obezitate din societate.

      00
    • @catalin, stupid argument, daca esti invatat cu foamea, poate.

      @pensionarul si unele legume/ fructe tin lejer 2/3 saptamani

      00
    • @Calin, depinde! daca esti roman verde care lesina daca trece pe langa un gratar sfaraind si nu se atinge, poate e asa cum zici tu.
      eu-s mai slab decat zoso deci mancarea nu e tocmai viciul meu numarul 1.
      in schimb sunt curios cu berea caci sentimentul ca stau cu trei six-pack-uri de bere in casa ma cam nelinisteste….

      @zoso, am inceput sa-mi notez cheltuielile o data cu decizia de a cumpara mai rar si mai mult. cu ocazia asta descopar de ce dracu’ de la luna la luna, salariul se termina tot mai devreme.

      00
    • și ești pe plus sau nu? :)

    • Si cum treceti in Excel: fiecare produc in parte cu pretul lui sau totalul bonului din supermarket?
      Am incercat sa fac ceva similar dar nu mi-a folosit, stiam deja ca las prea mult prin supermarket. De langa casa cumpar doar paine.

      00
    • pe căprării: curent, gaze, net, mașină, supermkt, alte cheltuieli.

    • pentru voi cei care vreti sa tineti evidenta cumparaturilor. Va recomand asta. De 3 luni trec in fiecare zi tot ce cumpar si ma ia groaza la sfarsit de luna cand ma uit pe statistici pe ce am dat banii si cat am cheltuit.

      Chiar merita incercat programul, e free, are o gramada de optiuni:

      https://www.moneymanagerex.org/

      00
    • YouKNowMe, pe caprarii: paine, lapte, lactate (altele decat lapte, gen branza, iaurt, smantana, iaurturi cu fructe si alte prostii), mezeluri, legume, fructe, dulciuri, produse de curatenie, igiena corporala, carne si altele. Asa da verific cat dau lunar pe diverse chestii si sa controlez un pic. Nu bag in excel cheltuieli de genul: lumina, telefon, intretinere, ca sunt cam la fel in fiecare luna si nu prea pot sa le controlez (caldura e pe suprafata locuibila si nu prea pot sta nespalata, lumina la fel-mai mult decat sa inchid lumini in incaperi pe care nu le folosesc si electrocasnice A+++ nu pot sa fac pt reducerea facturii).

      00
    • @Vasile, dar tu crezi ca pe mine nu ma ia cu lesin?! Incerc sa reduc la mezeluri si dulciuri si sa cresc la legume si fructe.

      00
    • Pe căprării, într-adevăr. Utilități, auto, cosmetice + detergenți, alimente (astea defalcat: apă, cafea, pâine + cereale, legume + fructe, lactate, carne, porcării – dulciuri, sucuri etc.), pisica cu ale ei, haine + încălțări, chestii pentru buna desfășurare a activităților profesionale (scule, accesorii, hârtie, toner etc.), altele (mici reparații, electronice ș.a.).
      Nu am devenit milionari, dar urmărind fiecare cheltuială, de 5 ani încoace, am redus aproape de zero cheltuielile cu porcăriile, cu taxiurile de colo până colo (drumuri inutile, gen mers cu taxi la mall să căscăm gura la vitrine). Am mers pe ideea de a estima veniturile (o parte sunt variabile) la începtul lunii și de a urmări scadențele facturilor și diversele promoții. Treptat, am ajuns de la a da din colț în colț în fiecare lună la stadiul în care ne putem lua un teren și începe construcția unei case pe el. Doar cu un pic de disciplină, un pic de excel și cheful de a nota fiecare ban intrat sau ieșit, chiar și covrigul ăla de 0,50 lei.

      00
    • @alina: iti dai seama cati bani faceai in timpul risipit pe notat covrigi in excel.

      Free tip: alocati o suma fixa saptamanala pe care o treci ca diverse: covrigul ala, o cafea, niste baterii, nurofen sau strepsils luate la repezeala.
      Toate cheltuielile care ar fi neprevazute, dar nu prea. Vezi sa fie o suma confortabila pentru tine si retine de cate ori o depasesti si cu cat.
      Nu iti pierde timpul, e mai importat decat covrigul ala.

      00
    • Si apoi urmează sa faci bugetul pe tot anul la începutul lui- venituri, calatorii, utilitati samd, iar apoi sa il controlezi/revizuiesti la începutul fiecărei luni.

      00
    • Pe caprarii.
      Pentru finante personale recomand YNAB. E pe bani dar merita… eu am prins versiunea stand alone, acum au trecut pe online (e ceva mai scump). Il folosesc de cativa ani, am devenit mai atent cu cheltuielile (mai ales cu cele impulsive) si e interesant sa vezi cat castigi cu adevarat si cat valoreaza lucrurile. Cand stii cat valoreaza un lucru nu-ti mai vine sa arunci cu banul. De exemplu te gandesti de mai multe ori daca sa cumperi un telefon nou sau mai bine sa-i faci backup si reset sa mai capete ceva viata.

      00
    • @Pensionarul:
      Adică tu bei doar o sacoșă de rafie pe săptămînă?

      00
    • NOU
      #40

      „@alina: iti dai seama cati bani faceai in timpul risipit pe notat covrigi in excel. ”

      Nu va luati aiurea de pensionari, ca generatia lor a creeat Excelul cu care va jucati voi acum. Mai bine va ocupati de ceva mai de doamne-ajuta. Are vreunul dintre voi astia care se chinuie sa-si gestioneze cheltuielile, vreo idee cate variabile sunt necesare pentru a calcula ocupatia optima functie de IQ ?

      00
  9. La cat consuma subaru ala , pana la supermarket cresc costurile si nu se justifica reducerile :D

    00
  10. NOU
    #42

    „trebuie să ai bani ca să economisești bani”

    Daca n-ai bani, bagi ceva in el de Auchan, iei geaca si te duci la Metro.

    00
  11. Si ? Ce gust are semintele ? :)

    00
  12. Saracii de la mine din zona s-au orientat mai bine. Umbla cu taxiul. Ce rost are sa iti iei masina care presupune extra cheltuieli (impozit, benzina, mecanic, consumabile, asigurare, itp, rovigneta, parcare, etc) cand merg cate doi reprezentanti pe familie si impart cheltuiala cu taxiul.

    00
  13. Parca acum ceva timp faceai propaganda la modelul german de shopping: in fiecare zi cate putin (vs. nesatulii de romani, care umplu un carut de supermarket pana la refuz).

    00
  14. NOU
    #50

    Pe de alta parte, cand te vezi cu banii in buzunar faci pe bossul si nu cumperi unt romanesc de 4-5 lei, ci lurpak de 9 lei.

    Aici nu e clar ce inseamna „magazinul din colt”, pentru ca magazinul din colt poate fi si un supermarket (ex de marimea unui profi, mega image, bila, dar nu neaparat corporatie), care la unele alimente au preturi mai bune decat kaufland sau auchan.
    Daca „magazinul din colt” sunt alea un te serveste o tanti la tejghea, si-au mai gasit cai de scapare, incaseaza facturi prin paypoint, au program pana la 24 sau chiar nonstop

    Daca nu ai masina, poate n-ar trebui sa bei o cola pe zi, tada! la fel nici Toblerone sau somon afumat.

    00
    • magazinele din colt sunt adictive- chiar daca ai tesco la 10 minute ca mine tot te opresti sa mai culegi ceva de la colt. Si e deschis pana la 12 noaptea si cand vii de la munca sau de la sala si ti-e o foame de vezi labastru, tr opresti si mai cumperi cate ceva.
      Pe de alta parte, la coltul celalalt am un cornershop pe care-l tine o familie de pakistanezi. Si gigeii astia in fiecare zi au fructe proaspete… si stiu ca mie imi plac fructele. Si atunci, io care n-am timp sa ajung la piata si nu vreau sa ma bag in tesco in fiecare zi… cumpar de la ei. Mosul ala de sta in fata magazinului si vinde fructe stie ce cumpar, si cand ma vede ca ma apropii deja pune in punga grapefruit si portocale… si atunci ce sa-i mai faci :)

      Ontopic: in cartierele sarace cu chirii mici si infractionalitate mare e un act de curaj sa deschizi un magazin. Sau un bancomat. Si atunci bancomatele sunt numai de alea care te taxeaza 1.95 la orice retragere, si magazinele sunt convenience stores care-s mai scumpe.
      SI ala care vine frant de la munca la 6-7 seara pentru ca tre’ sa comute cate doua ore la dus si la intors, aluia-i mai arde sa cumpere mancare sanatoasa sau sa gateasca? Nu prea. mananca ce apuca, ia un cacat de ala de tv dinner /microwable junk/sandviciuri aproape expirate… si chestiile alea nu sunt ieftine.

      00
    • Vezi ca Lurpark nu prea e unt, are si grasimi vegetale (scrie pe lista de ingrediente).

      00
    • NOU
      #53

      Cu aprozarele e alta treaba, surse de aprovizionare legume-fructe sunt foarte multe (mai ales nefiscalizate).
      Am un astfel de aprozar in cartier unde lucreaza doar proprietarii, preturile uneori mai bune ca la lidl sau kaufland si de 1000 de ori mai amabili decat alte chioscuri.
      Partea proasta e ca nu prea au program fix, pot sa aiba deschis 2/7 sau 6/7

      00
    • NOU
      #54

      e cam same shit, tot acelasi rol il joaca atunci cand il pui pe paine
      daca vrei tu, inlocuieste cu „President semisarat cu sare de mare” :)

      00
  15. Eu fac cumparaturiile majore de la supermarket si restul de la magazinele din colt pt ca am obs consum mai putin daca nu mai cumpar de la supermarket atat de multe;

    00
    • exact. Cand cumpar din hipermarket am tendinta sa iau si chestii care nu imi folosesc. Si pe care le arunc.
      Daca iau numai din piata si pentru 2-3 zile, am si mancare proaspata si nici nu arunc atat.

      in hipermarket nu mai merg decat pentru chestii de curatenie si intretinere

      00
  16. Cu alte cuvinte, saracii platesc mai mult:
    – Pentru ca nu-s in stare (sau nu sunt interesati) sa se organizeze mai bine. Aici tine si de prioritati.
    – Pentru ca nu au bani sa se organizeze mai bine, dar asta de obicei e din cauza ca arunca banii pe tot felul de rahaturi de care n-au nevoie. Stiti exemplul – telefoane, televizor, audi etc., ca vecinu sau whomever are si el nu.
    – Pentru ca nu-si intrebuinteaza capul sa gandeasca mai mult de 3 zile inainte. E prea complicat.

    Si asta e foarte bine.
    Daca nu-i duce capul sau nu-i intereseaza, sa plateasca.
    De faptul ca ei platesc mai mult beneficiaza tot restul – firmele de unde cumpara chestii fac profit si pot sa ofere preturi mai bune pentru ceilalti.

    In incheiere, mersi. :)

    00
    • tu esti al lu Hrebenciuc sau ce?
      pentru ca, no offense dar tre sa fii infiorator de naiv sau de tolomac daca nu intelegi ca nimeni nu vrea sa fie sarac, dar ca uneori te nasti in cacat, uneopri cazi in el si cu cat ai mai multe belele( a se citi copii) cu atat e mai greu de iesit.
      Nu toata lumea are doi parinti acasa. Nu toata lumea ajunge acasa devreme. Nu toata lumea poate, fizic, sa care o caruta de chestii de la un supermarket la 4 kilometri distanta.

      00
    • @cheddar: mmmmhmm… da, nimeni nu _vrea_ sa fie sarac, dar majoritatea de 99% nu dau nici prea tare din coate sa iasa din mizerie.
      ca e greu si ei nu pot, ca altii au avut noroc.
      hai sa fim seriosi, cati saraci ai vazut tu ocupandu-si timpul ala putin liber cu self improvement? eu zic ca marea majoritate sunt prea ocupati cu fumatul, distractia, facut copii, si invidia fata de „norocosi”.
      ps: vezi ca si belelele (copiii) nu apar din senin, nu-i mostenesti din neant. de obicei valabil si pentru alte „belele”, rezultat al unor alegeri nefericite din trecut…

      hai, ca stii mai bine de atat :)

      00
    • @t2
      pana n-ai fost in pielea omului aluia sa stii cu ce se confrunta, io zic ca nu poti sa-l judeci.

      00
  17. Si bani si timp dar sunt cateva observatii, unele prezentate si de tine in articol:
    1. Daca nu e foarte mare distanta rezolvi cu taxi.
    2 La final de saptamana tot pierzi minim 3 ore pentru cumparaturile astea din hypermarket, deci pierzi si timo. Iesit pana jos la cola mai are si alte avantaje: mai vezi lumina soarelui, mai iti misti fundul de pe scaun, scapi de nevasta, mai admiri pizdele
    3. Nu poti sa te bazezi doar pe hypermarket mai ales daca ai copil mic, sigur, pentru cumparaturile de baza e ok dar pentru copilas apar tot timpul cheltuieli neprevazute si cumva ai pretentia sa iei doar anumite timpuri de branduri de care ai auzit tu ca-s bune pentru el
    4. Momentan sunt plecat afara si aici exista un hypetmarket mare, gen Metro, unde de asemenea esti taxat mai putin si preturi foarte bune si taxa mica si se simte pe factura, insa sunt doua probleme la acest hypermarket: Exista card de membership de 100$ pe an (sigur, se recupereaza rapid dar cum ai mentionat, trebuie sa-i ai), si cealalta problema e ca sunt cantitati mari: ti-e pofta de migdale? Uite aici un sac de 3 kg. Vroiai doar la 500 g? Pai nu avem, e la supermarketul sau magazinul din colt dar mai scump. Orez? 20 kg sacul. Ulei de masline? 2 bidoane a cate 6 kg, 25$. Niciodata nu pleci fara sa lasi minim 150$ jos. Problema aici cu cantitatile? Te trezesti ca e posibil sa arunci o parte din mancarea pe care n-o termini, exemplu poate o parte din fructe sau legume. Sau de exemplu pachetoaiele de sunca feliata trebuie sa mananci acelasi produs toata saptamana sa se termine.
    5. Hypermarketul gen Metro de care v-am povestit cu preturi mult mai bune ca alte supermarkeyuri, mai are o problema cand vrei ceva specific. Ok sunt preturi bune, cantitati imense dar putine varietati, cateva ( 2 maxim 3) branduri pe tip de produs: vrei iaurt yogo baby organic, pufarine nu stiu de care, prune doar organice, lapte organic doar Whole Milk pentru bebelus? Nu gasesti aici, te duci la supermarketul mai scump. Pe scurt, asta merge doar daca te axezi pe produsele de baza, cand vrei tu ceva specific, tot iesi din casa minim de 2 ori pe saptamana.

    00
    • te duci cu elicopterul, doh.
      Pula mea, ce dileme ai.

      00
    • si cand nu-ti permiti taxiul ce faci?

      00
    • @cheddar, cu sacosa de rafie si cu tramvaiul :))

      00
    • P-aici se vorbeste in general de supermarket/hipermarket normal, nu chestiii mai mult pt engros gen Metro.
      2. Timpul meu din week-end e pretios. Prefer sa ma duc seara, dupa serviciu. Odata pe saptamana sau la doua saptamani ajung acasa cu maxim 2ore mai tarziu. Pt programul de seara nu e nasol, pt cel de week-end ar insemna mult mai mult timp pierdut. Am ales un supermarket la care ajung lejer cu metroul. Iar prin fata supermarketului trece autobuzul care ma lasa in fata blocului. Desi e la dracu cu carti. La supermarketul care-i mai aproape e mai dificil de ajuns fara masina personala.
      Pt mezeluri prefer vitrinele cu servire asistata si iau in cantitati mici, fix cat vreau eu, ma enerveaza mezelurile preambalate. Daca am scapat ca vaca in trifoi si am luat prea mult, refac pachetele, le combin si congelez o parte.
      Alte produse le iau de la piata, tot seara, e deschisa pana la 8 pm (Crangasi, ca a mai tipat cineva), (maxim 1,5ore in plus fata de timpul stantard de ajuns acasa) au si taraba cu mirodenii si coloniale (toate nucile, migdalele, stafidele, etc pe care mi le doresc, la ce gramaj doresc), vreo 4 macelarii din care una arabeasca, inca 2 numai cu carne de pasare, o pescarie.

      00
    • Lasa-ma frate, tu zici de CostCo, care e specializat pe cumparaturi la bulk… Eu peste tot unde am fost in state am vazut si WallMart, si PigglyWiggly si o gramada de alte supermarketuri unde poti cumpara si in cantitati mai umane. Plus ca oricum orezul, faina, zaharul, sarea, uleiul si alte asemenea nu sunt la fel de perisabile. Plus ca la CostCo nu gasesti varietati tocmai ca tu sa cumperi ce vor ei sa iti ofere.

      00
    • NOU
      #67

      @cheedar depinde de mai multe variabile, intr-adevar printre care si situatia ta financiara dar nu numai. Depinde de situatia fiecaruia si unde se afla in momentul ala
      – Daca vorbim de Bucuresti sau un oras mai mic din Romania, cat poate fi taxiul pe 2 km? 10 roni dus 10 intors nu? Hai sa punem 30 roni desi in orasele mici te descurci si cu 15 dus intors ca distanta e mult mai mica. Daca ai abonamente pe mijloacele publice de transport, poti rezolva asa cu autobuzul. Daca te duci la mama dracu si ala e la iesire din oras, nu prea iti permiti sa dai pe taxi.
      – poti sa faci pe jos aia 2 km dus 2 intors presupunand ca ai o varsta ok si esti sanatos. Unele persoane folosesc caruciare de cumparaturi cu roti. Insa aici e alta problema, pierzi timp, te seaca de energie poate, ajungi acasa si vrei sa te odihnesti in pat in loc sa iesi sa petreci timpul mai calitativ cu familia.
      – Problema apare cand timpul ala petrecut pe drum e important pentru tine si valoreaza mai mult decat taxiul: Daca tu pierzi pe jos 2 ore jumate doar pe jos, dus intors, si in timpul ala tu poate castigi bani, sau repari casa, sau iesi in weekend cu familia la iarba verde, clar preferi sa dai 30 roni ca sa nu stai prea mult. Sau poate ti-ai programat alte activitati imediat dupa pranz si o intarziere iti da totul peste cap.
      – Depinde de asemenea cat echonomisesti saptamanal doar din cumparaturile de baza, daca economisesti 20 roni sa mergi la mama dracu, clar nu renteaza sa iei taxi si poate-ti pui intrebari daca merita sa pierzi jumate de zi din weekend pe treaba asta, in loc sa iei doar de la supermarketul din colt unde e un pic mai scump

      00
    • NOU
      #68

      @Arthur, da, am specificat ca e pentru alimente de baza si fara varietati.

      00
    • @Cristi cel cu comentarii lungi :
      noi aici vorbim despre oameni saraci, nu? Pentru unul dintre ei aia 30 de lei poa’ sa fie foarte mult. Poate sa nu-si poata lasa copii singuri atat. de mult, etc.
      Middle class de obicei are ceva mai multi bani si deci timp, dar postul initial nu era despre middle class. Middle class isi poate comanda produsele pe internet, plateste un pic delivery charge si-i vin acasa. Ala sarac nu poate pentru ca ori nu e acasa, ori nu isi permite sa comande asa mult dintr-o data, sau poate pentru el delivery cost e jumate din abonamentul saptamanal pe autobuz.

      00
    • NOU
      #70

      @cheddar, de acord cu ce zici dar hai sa vedem putin mai mult decat problema. Daca sunt in situatia asta, vreau sa imi afisez problema cu cat de sarac sunt sau vreau sa caut si solutii? Hai sa vedem si solutii in cazul in care apare problema. Daca tu (si aici nu ma refer la tine personal) ca om ai probleme financiare dar nu mergi mai departe cu cateva solutii, nu rezolvi nimic. Si eu am provenit dintr-o familie cu posibilitati financiare modeste, ai mei inca au situatia asta, stiu cum e sa cauti fructe/legume in x piete cu 1 ron mai ieftin (desi arata ca dracu alea si poate un sfert sunt stricate si tre sa le arunci, sau mai faci doar gem). Revenind la explicatia ta. Daca tu spui „bai eu sunt sarac, pentru mine 30 de roni conteaza si nu-mi pot lasa copii” si te opresti aici, atunci, in situatia asta vei ramane tot timpul. Nu ma refer la tine, ma refer la un om care expune doar problema. Insa daca zici „bai sunt sarac, pentru mine 30 de roni conteaza si nu pot lasa copii DAR am vreo 2 vecini care se duc in weekenduri in Auchan si am sa-i rog pe aia cand merg sa cumpere si pentru mine orez de asta, si cartofi de albi”, sau „ok, odata la doua sapt o chem pe vecina sa stea cu asta mic cat ma duc sa iau ulei si cartofi pentru 2 saptamani”, atunci, tu practic ai venit cu o solutie alternativa pentru problema pe care o ai. Nu ma itnelege gresit, stiu ca tu esti plecata, eu vorbesc in general de unul care vrea sa-si rezolve problema. Daca nu se axeaza pe cautarea de solutii (indiferent ca te milogesti la vecin sa-ti ia si tie), o sa stea sa planga toata viata ca 30 roni sunt multi. SI nu vorbesc din carti de self help sau cacaturi. Nu e mare cacat, nu-ti permiti sa pleci si nici sa lasi copilul cu nimeni, intrebi la munca sau in fata blocului „Bah, care mergeti la supermarket in weekend? Tu? mergi si ia-mi cartofi si mie ca nu ma pot deplasa, si-i iau eu luni cand ajung la birou sau bat la usa la tine mai pe seara”. E rusinos? Nu ma intereseaza, eu tre sa-mi rezolv problema sa-mi hranesc familia. Acum, ca ar mai fi situatia cand omul sarac se orienteaza doar pe ce e mai ieftin, sa zicem ca gaseste cu 10% mai ieftin dar jumate stricat, si totusi ia, si la final de fapt a cumparat mai scump ca a aruncat jumate, e alta discutie.

      Exemplul cu delivery e bun pentru middle class si suna misto, dar sincer cand ma duc sa cumpar din piata, as prefera sa ma duc eu sau nevasta-mea, ca de exemplu vreau avocado mai moi, sau prune mai coapte, sau etc ca asa vreau sa dau bebelusului. La delivery nu stii ce-ti vin. E pe vizual, miros si pipaite la fructe/legume. Acum nu stiu in SUA cat functioneaza Amazon Freh asta, insa eu personal prefer sa pierd putin timp alegand.

      00
    • NOU
      #71

      @cheddar, apropo, asta nu inseamna ca nu sunt de acord cu ideea articolului cu „trebuie sa dispui de bani ca sa poti economisi”

      00
    • @cristi
      ai dreptate in teorie.

      00
    • @Cristi ( cu comentariile lungi)
      „cartofi pentru 2 saptamani”
      Ceva imi spune ca nu esti tu cel cu cumparaturile in gospodarie…
      Iar cu rugatul de vecin sa ti-i cumpere, nu stiu ce sa zic, cred ca nu esti de pe aici..

      00
    • cristi vorbeste prostii de ma doare capu. Dar rau de tot.
      mi-a placut cumconsidera resursa importanta pentru middleclass (timpul) la fel de importanta ca banii pentru saraci.

      fyi: de 30 de lei cumperi spre 20 de kile de cartofi. Sau 10 kile si ceapa si alte chestii cu care sa faci mancare timp de cateva saptamani (pentru o persoana). Normal ca 30 de lei ii neimportant, ii dai la taxi

      00
  18. De cand e lumea si pamantul se stie ca banii la bani trag!

    00
  19. Dap, poti intotdeauna economisi daca iei in cantitati mai mari (doar asa traiesc magazinele de cartier, nu?) dar cateodata ce economisesti la pret la supermarket dai pe niste chestii in plus care cateodata sunt inutile.

    Cele mai mari economii sunt cand cumperi chestii de care nu ai neaparat nevoie, de exemplu haine: cand arde buza (vine iarna si n-ai geaca potrivita) parca atunci gasesti cele mai proaste oferte.
    Mai poti sa faci economii la vacante daca prinzi oferte (dar trebuie sa ai banii pregatiti) sau cumparand un serviciu pe o perioada mai mare (de ex. la abonamentul la metrou platesti 9 luni, circuli 12 – nu in Bucuresti).

    00
  20. Parca acum cativa ani prin preajma sarbatorilor ai scris ca vezi romanii cum cumpara ca spartii din supermarketuri. Pai cam asta e diferenta dintre magazinul de la colt si un supermarket.

    00
  21. Acu’ problema este cu painea, ca-i place consortului painea de Lidl. Si cand merge acolo, nu ia doar paine .. De asta sper sa revenim la bunul obicei de a ne face painea acasa (cum am facut vreo 3-4 ani, pana ne-am lenevit). Trecem peste faptul ca-mi iese la 1/3 – 1/4 din pretul de magazin, dar atunci chiar putem face incursiuni saptamanale la cumparat, cu lista (ca asta am de luni bune) si se va simti un pic la buzunar.

    Ideea de baza ramane, daca nu ai niste sute de lei disponibili sa profiti de diverse reduceri (sau sa iei ‘bulk’ detergent, scutece si alea-alea), te ard baietii la pret de te indoaie.

    • n-are cum sa-ti iasa nici o paine la pretul de 1/4 din magazin
      nici daca furi faina

      00
    • NOU
      #83

      ba da, furi pâinea dar plăteşti autobuz’!

      00
    • pvladc: dau 5 lei pe nus’ ce cacat de paine de la Lidl. Sau 4.5 de la Prospero, ca din aia luam intr-o perioada. Am facut calculele (nu vorbesc din burta, in general) si imi iese undeva la un leu si ceva painea. Facuta cu faina luata de la Selgros (la sac de 10 kile, sau 12, nu mai stiu sigur). In paine mai intra o lingura de ulei de masline, sare, drojdie (10 grame – luam drojdie din aia mai marisoara, cred de juma’ de kil), un ‘fir’ de zahar sa activez drojdia. Calculele au fost facute incluzand apa necesara, curentul folosit de masina si masina in sine (ultimele 2 au fost ceva joanghine de 100 si ceva de lei. Ca am avut si de 360 de lei si nu a facut paine mai sexy). Ultimul aparat a tinut 2 ani.

      Deci da, iti iese o paine la 1 leu si ceva. Care, dupa umilele mele calcule, cam la un sfert din pretul de magazin se opreste.

      Am facut smecheria asta niste ani si am avut interesul sa si facem calculele in cauza.

      Nu mai insist la calitatea ingredientelor si asupra faptului ca, spre deosebire de multi producatori de paine, la mine nu se gaseste juma’ din tabelul lui Mendeleev. Ca ma uitam pe niste liste de ingrediente de la Auchan sau Kaufland si erau mai lungi decat la Coca-Cola. Si probabil la fel de sanatoase.

  22. folosesc impreuna cu sotia aplicatia couple : https://couple.me/ . Cand ne trebuie ceva prin casa, adaugam acolo si ne apare la amandoi. De asemenea poti face mai multe liste; noi mai avem o lista cu produse de cumparat intr-un termen mai lung… este aplicatie si pentru android si apple!

    00
  23. … şi aşa au apărut arienii.

    00
  24. Dacă ești sărac și nu îți ajung banii sa îți acoperi cheltuielile trebuie sa muncești mai mult. Se știe ca dacă îți consumi timpul muncind îți rămâne mai puțin în care sa cheltui banii pe care ii faci.

    De fapt, cred că dacă ești bărbat și te deranjează sărăcia ai doar două opțiuni: muncești și / sau furi ca un nebun și nu te oprești până când nu a încetat să îți fie scârbă de viața ta, sau când ii auzi pe unii cum îți bat cuiele în sicriu.

    00
  25. „Ban la ban și păduche la paduche”
    Zicea o vorba veche.
    Să-ți mai spun și ca, cu cat ai mai multi bani cu atât ii faci mai ușor?
    Un paradox al dracu de incorect politic.

    00
  26. A facut cineva un calcul cat de cat precis, cat ar ajunge cosul de cumparaturi la magazinul din colt (sa zicem billa/mega) vs. hypermarket?
    O diferenta exista, in mod cert, dar nu cred ca e atat de mare incat sa merite timpul/efortul (e justificat, totusi, daca ai venituri de <2000 lei pe luna – nu mai stiu statistica salariilor cititorilor zoso.ro)

    00
  27. NOU
    #93

    @Vali, de acord cu ideea articolului si cu cea a articolelor la care face referinta, pretul per produs/bucata e mai scump decat daca iei bulk, clar. Ce vad eu in articolele cele doua (daca am citit cu atentie si nu aberez) este doar comparatia intre bulk si pret pe bucata si ca bogatii prin diferite abonamente (Costco, Prime) isi permit sa economiseasca comparativ cu saracii care nu au acces la ele si nici poate spatiu de stocare. Articolele omit sa zica despre consum, ca de fapt aici e toata treaba cu America ca si societate de consum.. As face o comparatie si la consum, la cantitate, si as trage o linie mai incolo intre bogat si sarac. Pentru ca da, daca ai masina iti poti permite la Costco sa economisesti 30$ dar pentru asta dai 5000$ pe o masina SH sa zicem. Sau cu exemplul cu masina de spalat si uscatorul, sigur iesi mai ieftin acasa sa speli in casa decat sa dai 5$ pe masina+uscare, dar in cat timp ti-ai recupera investitia doar din masina si uscator (nu mai pun la socoteala apa/lumina)? La fel alta intrebare, daca salariul tau fi 200$ si nu ai avea dependente de alcol/cafea/droguri/tigari, te-ai gandi de unde sa incepi sa tai mai mult si sa lasi doar de paine (vezi cu pensionarii care unii iau carne odata pe luna). Da, iei hartie igienicala bucata, si paine, cartofi si poate ce altceva nu te poti lipsi, sa zicem scutece care sunt mai scumpe ca in hipermarket, dar cand nu mai ai bani, te cam limitezi aici. Iar de abonamentele la Costco si Prime, care-s date exemple in articolele din Washington Post si se stie ca America e o societate bazata pe consum, alea nu-s facute pentru saraci, aleas-s facute strict pentru a consuma cat mai mult, tot pentru midde class, nu sa iasa saracul cat mai ieftin. La fel si cu Cardul de credit, exemplu ca saracul nu are card de credit si da, cand cumperi ceva mai mare e bazat pe credit history. Insa cand te scapi cu cardul de credit, te scapi si consumi fara numar. Cu cash, te limitezi la ce ai in mana, caz concret ai 10 roni in mana, ai sa iei doar 2 sticle de cola in loc de 6 (asta daca nu renunti de tot)

    00
  28. cam multa cola bei

    din nefericire cam asa e. ironic de-a dreptul… să-ți trebuiască bani să fii sărac. hahaha. vai s-amar.

    00
  29. nu, mersi, eu nu sunt asa civilizat si inteligent. pentru 20 lei prefer sa nu`mi pierd vremea cu 10 sacose de rafie la hypermarketul din periferie, sau stand sa fac exceluri cu cat lapte am baut.

    00
  30. Nu pricep: niște unii își fac griji că săracii nu pot ajunge în supermarket să facă cumpărături în timp ce tot cam tot ăia spun că săracii LUCREAZĂ în supermarketuri dar nu-și fac griji despre cum ajung ei la servici?!

    00
    • e amuzant.Discutia incepuse despre saraci si la un moment dat tre’ sa ai middle class-ul care se baga in seama pentru ca nu poate altfel, si rezulta un mare caca cu mot.

      00
  31. „Nu trebuie doar […], CI și […]”! „dar” funcționează altfel.

    00
  32. Ba e foarte mare diferenta de pret intre magazinul de colt si hipermarket, ex foarte clar si recent, adica de ieri, am dat pe ingredientele pt un tort 40 de lei la magazinul de la colt. Acelasi tort, pt ca l-am mai facut, cu alimente cumparate din hipermarket ar fi costat cam 15 lei. Ex: biscuiti mag de colt-2 lei, pachet din ala simplu, la hipermarket, pachetul dublu e 3 lei..lapte de 1.5 grasime-mag de colt 4 lei-marca proprie selgros, hipermarket 2.29 lei si tot asa…

    00
  33. In ultima perioada am observat ca daca faci cumparaturile de la piata ti se reduc mult cheltuielile.

    Referitor la supermarket/hipermarket, Billa mi se pare ca are preturile cele mai mari, iar Kaufland cele mai mici, urmat de Carrefour. Acum depinde si de ce produse cumperi…ca tot spuneai despre saraci…Cel mai ieftin suc acidulat l-am vazut la Lidl : 0.85 ron / 2 litri. Il cumpara pensionarii. Nici nu vreau sa ma gandesc la ingrediente!

    00
  34. Poti face cumparaturi saptamanale in hypermarket si fara masina ( cu masina o sa mai dai in plus la combustibil, parcare, etc)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)