Sărăcia din provincie și sărăcia din București

Vineri, am făcut două ore de la Brașov la Casa Presei (pic), după care o oră și jumătate de la Casa Presei până pe Moinești. Am prins semaforul de la Arcul de Triumf de 5 ori, pe cel de la Victoriei de minim 7 (am abandonat numărătoarea) și tot așa. Consum 15% pe partea asta a doua a traseului, că nici XVul nu e tocmai economic și nici eu nu merg ca melcul. După care am mers un pic cu taxiul, vreo 3 curse, 50 lei. O dată pe lună e suportabil.

Dar, pus în context, cheltuiala asta explică sărăcia din București. Aia în care oamenii latră că ei n-au bani de parcare, nici de aia cu 5 lei din centru (am văzut un panou cu prețul ăsta, e prima oară când aflu cât costă, am plătit de câteva ori, n-am fost atent la preț), nici de aia de la periferie. Cele prin provincie se construiesc și se ocupă, treptat, că oamenii îi văd utilitatea, cele din București nu.

Pentru că, deși bucureștenii au cele mai mari salarii din România, viața e mai scumpă acolo. Nu mâncarea, nu chiriile, nu benzina, nu un singur lucru anume, ci întregul. Contextul. Benzina tot 6 lei costă, dar în provincie faci plinul o dată pe lună, că distanțele sunt mai mici și traficul mai lejer. Poți duce copilul într-un parc, că ajungi pe lumină de la muncă acasă, gratis, nu trebuie să îl duci la mall, unde e pe bani. Ai timp să gătești pe acasă, pentru că nu faci două ore până la muncă și înapoi. Nu ți se pare normal să dai 35 sau 50 lei pe un burger în fiecare seară.

Când tragi linie, în provincie faci mai multe cu mai puțini bani și rămâi cu mai mulți bani la final de lună. Da, nu se dă ora exactă aici, nu sunt concerte și evenimente în fiecare seară, da, nu sunt concerte mari niciodată aici, dar dai 80 lei pe un serviciu care te ia din fața casei și te aduce tot acolo după ce te-a dus la concert. Vorbeam cu Tily la un moment dat și n-a vrut să creadă că noi avem 3.500 lei pe lună cheltuieli curente (utilități, combustibili, restaurante, mici cheltuieli diverse)(nu haine, nu camere foto, nu anvelope sau renovări).

De asta zic, bucureștenii sunt mai săraci, deși câștigă mai mult.

brasov-6

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

129 comentarii

  1. orice justificare e buna când ești de la țară…:)))

  2. Tocmai de asta am plecat din Bucuresti, dupa 5 ani de stat acolo (2005-2010). Am prins si perioada aia nasoala in care cresteau preturile apartamentelor de la luna la luna, de ajunsese doua camere in Militari sau Crangasi la 80-100k euro si creditele pe 30 de ani erau cea mai noua moda.
    Plus ca lucram undeva pe camp in zona Otopeni si 3 ore le pierdeam pe drum spre si dinspre serviciu. Plus ca orice iesire, oriunde, insemna o ora dus, o ora intors. Plus aglomeratie oriunde.
    Am zis nu, multumesc, sanatatea psihica este mai importanta decat banii, care oricum erau putini.

    10
  3. „Bucurestenii sunt mai saraci, desi castiga mai mult”.
    Poate au un nivel de trai mai ridicat, poate au o calitate a vietii mai buna si poate sunt mai cheltuitori. Se respecta mai mult.
    Eu sunt din Cluj Napoca si consider ca ardelenii sunt mai zgarciti ca bucurestenii (in general).

    10
    • Mai zgarciti nu, mai chibzuiti da. Nu trebuie sa mananci in fiecare zi in restaurant daca ai salar de 1200 de lei net… si nivelul de trai mai ridicat? Unde? Calitate a vietii mai bune? Unde? In bucuresti? Aerul este mai poluat, traficul este cum il vezi la stiri si cum zic toti, oriunde doresti sa pleci dureaza o ora dus si o ora intors (minim), mancarea este aceeasi , canalizare+apa potabila+incalzire cred ca este cu mult in spate comparativ cu ardealul; in schimb, in afata de evenimente(cluburi, concerte, spectacole etc) bucurestiul nu este cu nimic mai special decat ardeal. In oradea dupa orele de aglomeratie aferente oricarei zone poti ajunge de la periferie in centru in nici 30 de minute…

      00
    • calitatea vietii?! ce intelegi prin ea? eu inteleg sa nu ma intoxic de la gaze de esapament cand astept ratb 20min in statie, sa am verdeata in jur (nu am), sa nu puta in general pe strada

      00
    • da, bucurestenii au un nivel de trai mai ridicat, adica nu baga fast food deloc si o calitate a vietii mai buna, adica respira un aer curat si au timp liber mult pentru recreere si sport. aham…

      00
  4. daca traiesti in Brasov, nu poti concepe o viata in Bucuresti. Puteam sa ratez interviul la ambasada daca nu eram bine instruit. Drum de 17min, a trebuit sa plec cu o ora inainte de acasa ca sa ma asigur ca ajung la timp. In Brasov nu s-ar intampla asta niciodata. Dar, ce-i drept, nici n-avem ambasada aici :)

    10
  5. NOU
    #10

    no true, eu cand va spun ca au venit toti taranii la bucuresti voi tot nu ma credeti, dacilea e si aglomeratia…. savegabrela

    20
  6. Am dat search de vreo 3 ori, cred ca s-a stricat motorul. Deci: n-am vazut nimic despre calitatea vietii. Am stat 12 ani in Bucuresti, am revenit la Ploiesti, sunt proprietar. Si totusi: in primele 6 luni aveam ganduri sinucigase. Atat de deprimant si plictisitor este acest oras, atat de inapoiati, si va rog sa ma scuzati… prosti si creduli sunt oamenii. Partea de cultura – subtire. Medici specialisti, subtire, vrei sa cumperi ceva mai de calitate, nu prea ai cum. Tot la Baneasa ajungi. Vrei livrare la domiciliu – putin si prost. Vrei un restaurant mai aratos, tot la Caru cu Bere ajungi. Si lista poate continua.
    Da, intr-un sfert de ora traversezi orasul, da, ai o ora avans in drumul spre munte fata de moldo… pardon, bucuresteni, dar… poluare la maximum… Bucurestiul e mic copil.

    00
    • las’, că în curând o să facă firea să fie bine și la bucurești, că vrea să construiască centrale poziționate a.î. să afume orașul și mai mult decât e deja, în curând la bucale va fi exact ca la iași, cluj, brașov, ploiești sau blejoi, miros de bășină de la gazele centralelor d-ampulamente poziționate

      00
    • Strict dpdv economic, standardul de viata e mai scazut in provincie. Faptul ca poti sa accepti, sau nu chestia asta tine strict de abordarea personala. Ideea e ca in Bucuresti ai mai multe oportunitati sa cheltui banii, si multe din ele ti le doresti, nu esti fortat sa o faci.

      Ca un contra-exemplu, parintii mei se muta in Bucuresti dupa o viata in provincie si au 60+ ani. Intamplator am aflat vorbind cu o vecina ca si parintii ei incearca acelasi lucru. Motivele sunt aceleasi: viata culturala constanta, servicii mult peste media tarii la majoritatea chestiilor, optiuni multiple disponibile oricand.

      Cunosc orasele de pe E85 pana la Suceava destul de bine, pentru ca e destul de simplu, in fiecare e 1x „locul ala cu mancare si design ok”, „magazinul ala unde ai sanse sa gasesti o chestie decenta”, „scoala aia cea mai buna pe o raza de 50km”, „locul ala cu biliard cu mese ok”, „The Club” , „salonul ala de nunti/botezuri ok, care nu e pentru tarani” si tot asa. Unii pot trai cu asta, unii nu.

      Vali a fugit din capitala pentru ca dorintele lui nu se aliniau cu ce ii oferea orasul, dar asta nu inseamna sub nici o forma ca e un adevar general valabil. Fericirea, dar si problema dezechilibrului e rezumata de ce zice orice ins care vine din Bucuresti in vizita in provincie: „pfoa, asa putini bani pe o cafea si un fel de mancare, as fi barosan aici cu salariul meu”, dar apoi se gandeste ca daca s-ar muta, nu ar mai avea salariul ala.

      Totul se rezuma la diferenta dintre „a locui” in orasul X si „a trai” in orasul X. Cine nu reuseste sa treaca de la prima la a doua in sensul mai profund al cuvantului, poate incerca in alta parte si nu e nimic mai bun, sau mai rau in asta.

      01
    • @manole – alea sunt probabil masuratorile „orificiale” facute noapte si in week-end.
      La Ploiesti s-au facut recent masuratori independente, de unde a reiesit un nivel de poluare de vreo 3 ori peste valorile normale.

      00
    • *oficiale

      00
    • ce inseamna : „Strict dpdv economic, standardul de viata e mai scazut in provincie.”

      ori e vorba de bani ori de standardul de viata care nu se rezuma doar la bani.
      practic in provincia aia mizera numita Provence e mai oribil decat la capitala pentru ca nu se gasesc 10 tipuri de ciocolata belgiana sau 100 de tipuri de joburi pt ingineri ?

      OFOFOF, ce mai face orasul din moldovean….

      10
    • @AvionarU, taică-meu a vrut să se mute la București (n-a vrut maică-mea) strict pe motive medicale. pentru aproape orice problemă (în afară de cele care pot fi rezolvate de medicul de familie) ei vin la București.
      dacă însă e vreo urgență cred că ar muri cu zile acolo. și amândoi sunt cardiaci.
      cu 10-12 ani în urmă maică-mea a fost trimisă cu salvarea în orașul reședință de județ cu ”ulcer perforat”. era o peritonită foarte urâtă pt ale cărei urmări a tras mai mulți ani după-aia. a fost la un pas de bebeluș să moară.
      acum câteva luni o colegă de-alea tatălui meu a fost trimisă în orașul cel mai apropiat (pe sistem ”du-te”, nu salvare, nu nimic) cu ”nu știu ce ai, poate știu ăia”. după ce a stat mai multe ore la urgență (că era venită cu ”o durere de burtă”, fără diagnostic prezumtiv, fără nimic), la consult chirurgul și-a pus mâinile-n cap și-a trimis-o val-vârtej cu salvarea tot în orașul reședință de județ, nu mai știu dacă apendicită, sau dăduse în peritonită. a scăpat și asta la mustață.
      și multe altele, și zic doar de cele întâmplate familiei mele sau persoanelor cunoscute.

      00
  7. Cand traiesti intr-un oras mare si aglomerat ca Bucuresti (se aplica si la multe alte capitale europene) e important sa-ti planifici (cat se poate) sa traiesti ca intr-un oras mic. Astfel, locuinta sa fie cat mai aproape de serviciu, gradinita sau scoala copilului, medicul de familie si alte servicii ce le folosesti constant sa fie in cartierul tau, sa eviti deplasarile constante care traverseaza orasul. Oricum vei petrece o ora in trafic la un moment dat, importat sa fie odata pe saptamana sau de cateva ori pe luna, nu zilnic.

    00
    • Am pe unu care pleaca din berceni si isi duce copilul la gradinita in militari, de ce ti-ai sinucide atatea ore din viata ta si a copilului tau nu inteleg. Ca cica e gradinita buna. Fuck it, e una la 2 statii de autobuz de aici. Acolo duc copilul. Scoala e la big. Sanatate si un praz verde.

      00
    • Problema la Bucuresti este ca nu toate cartierele sunt dezvoltate simetric. De exemplu joburile bune sunt concentrate in nord.

      00
    • Si de asta avem metrou. Timpul din Berceni pana in Floreasca 50 de minute, timp numai bun de un audiobook.

      Cand/daca o sa imi creasca potenta financiara o sa ma mut intr-un cartier mai bun (nu dau banii pe bmw-uri si nici nu am prieteni cu apucaturi de genul asta).

      00
    • iar slujbele cele mai bune, la patriarhie!

      10
    • Stau in bucuresti de cand m-am nascut si 2 chestii legate de joburi si unde locuiesti.
      De 10ani ma invart in zona centru piata muncii cu jobul, job „bine” platit, trecut prin cel putin 3 firme in timpu asta, deci nu doar nordu e fruncea.
      A doua chestie e mia sensibila deoarece toti suntem propietari aici nu? asta e visu, da de ce for fucs sake ai face 1h sa duci copilu la draq la gradinita si cine stie cat pana la munca si seara inapoi? E bukuresi nu brasov. Te muti unde ai jobu cu chirie la 5 minte de mers pe jos, eu aveam la un moment dat triunghiul magic, intre scoala jobu meu jobu lu nevasta-mea. Traficu e terminat in mizeria asta de oras de ce te-ai supune la si mai mult stres, pe langapraf firea, lipsa deparcari, muia din trafic, stres, masina, motorina, etc?
      Sunt convins ca ala de facea 40 de minute de mia sus dus, 40 intors seara da mai mult pe motorina si reapratii decat o chirie mega decenta, probabil si 2 masini ca trebuie si ea sa ajunga undeva…

      00
  8. Sa zicem ca noi comparam Bucurestiul cu orasele universitare din provincie care au facultate de medicina (parca-s 11).
    La aceiasi bani cheltuiti de o persoana/familie, in Bucuresti e mai slaba calitatea vietii fata de cele 11 orase de mai sus. (e clar ca in Bucuresti faci mai putine cu 5000 lei fata de Oradea)
    La acelasi procent din salariu cheltuit de o persoana/ familie, cred ca e mai bun nivelul de trai si e mai buna calitatea vietii in Bucuresti.

    01
  9. NOU
    #26

    POLL : Branza de sibiu e poluata ?

    00
  10. apropo de ăia 3500 de lei cheltuiți pe lună. te mai încadrezi în ei?

    00
  11. Aici mai este si vina omului, nu te obliga nimeni sa mananci la mall in fiecare zi, exista sa mananci si la „coltul blocului” cu 15 lei si exista si piete din care poti cumpara tot ce ai nevoie ca sa-ti gatesti. Se pot face economii si in Bucuresti.

    00
    • ok, ca iti iei din piata si iti faci acasa, de acord, dar ce mananci tu de la coltul blocului cu 15 lei, in afara de panificatie de doi bani si saorma dubioasa?

      00
    • Anda, in alte orase ce gasesti la coltul blocului?

      00
    • nu stiu ca eu nu mananc de la colturi :)

      00
    • Si atunci de unde stii ca in Bucuresti gasesti doar saorma si panificatie de doi bani? Aaa stai, probabil si tu faci parte dintre aia care „cunosc” tot orasul ala mai ceva ca un taximetrist pensionat.

      00
    • asa e, nu am fost nicodata in capitala, mi-e bine aici in satul meu idilic din Bucovina unde mananc doar 100% natural (de aia am si sanii mari), dar sunt sigura ca in Bucuresti, la unele colturi de bloc, iti poti lua cu 15 lei delicatese nemaiintalnite de fraierii din provincie.

      10
    • Iei o pita subtire, niste salam mai bun, o leguma de sezon sau un borcan mic de acrituri si gata 15 lei.
      Sau o saorma fara cartofi si sosuri.

      Naturale sunt toate cele de mai sus, ce ne tot cramponam!!!

      00
    • Eu am o problema cu faptul ca vorbesti fara sa stii dintr-o pornire, da, ma obligi sa o spun, specifica celor din provincie. Nici macar eu care m-am nascut acolo, ori tata, ori tataie (care nu mai e) , nu ne-am exprimat vreodata despre orasul ala ca si cum l-am cunoaste in amanunt. Culmea stii care e? Ca eu nu am vreo problema cu provincia, chiar ador sa merg la tara acolo unde sunt oameni cu bun simt si mai ales fara cacaturi de preconceptii legate de Bucuresti si care sa imi arunce cu „io sunt din Bucovina mitici prosti, unde se mananca 100% natural”. Soc, Soc, Soc! Nu mai exista demult 100% natural. Mai sanatos poate, ca de aia esti la tara si nu in marile orase, da’ e ceva normal asta, ca din cate stiu in Bucuresti nu tin minte sa fi vazut prea multe campuri cultivate pe la Victoriei. Stii care e faza, ca de n ori voi sunteti aia care sariti cu insinuari ca sunteti facuti tarani de catre bucuresteni, fara ca asta sa se intample de fapt. De ce o faceti, habar nu am, da vezi ca data viitoare cand ti se spune ceva de genul asta, exista mari sanse ca respectivul sa fi fost vecin de comuna cu tine, mai ales daca iti spune si ca mananca saorma si de aia are pla mare…ala e semn sigur.

      00
    • ioi fataaa, ce ai de te-ai aprins asa? eu cred ca Anda vorbea la misto cu provincia, probabil e chiar din Bucuresti, te troleaza putin dar are dreptate, mananci ce vrei de la „coltul blocului” dar in cele mai multe cazuri e junk.

      00
  12. Eu zic ca gresesti! Nu-s mai saraci bucurestenii. In provincie degeaba ai 3500 lei pe luna daca n-ai ce face cu ei. Si sa zicem ca ajungi sa aduni bani pentru o casa. Tot la provincie este. In oras mare castigi mai mult si poti daca stii cum sa economisesti sa ajungi sa strangi mai mult. Din nimic degeaba te chinui ca tot nimic este pe cand din mult daca te chinui ramai cu mult. Cum zice cineva mai sus nu te obliga nimeni sa mergi la mall in fiecare weekend si sa te rasfeti!

    10
  13. 3.500 lei cheltuieli curente pe lună e considerat mult sau puțin? Pentru că dacă e puțin, îmi dau niște lucruri cu virgulă.

    00
    • Pentru 2 adulti si un copil mi se pare putin

      00
    • depinde de salarii și de zona unde stai. bucureștenii zic că e puțin, brașovenii zic că e mult sau destul, depinde de salarii.

    • Nu îmi imaginez pe ce se poate cheltui atât de mult. Noi suntem doi adulți + două pisici(3-400 lei/lună), ieșim în oraș, mai comandăm acasă, nu bugetăm în vreun fel și suntem mult sub 3.500 lei.
      Sigur, nu includ aici masa de prânz, că sunt nevoit să mănânc pe la vreun mall – dar și asta să zicem că ar fi 4-500 lei/lună, București.

      00
    • Altul care crede ca animal de companie = copil dpdv al cheltuielilor.

      00
    • Eu înțeleg ce vrei să spui, dar forma sub care o spui are o aroganță nejustificată.
      În niciun caz nu am pus = între animale de companie și copii.

      Dacă vrei să contribui util discuției, fă o comparație cu cât îți cresc cheltuielile cu un copil, chiar m-ar interesa, după cum observi și tu, sunt niște lucruri care îmi scapă.

      00
    • Mi se pare cam putin.
      In martie am cheltuit 5400 lei, familie doi adulti + copil. Nu avem rate la apartament, nu ne-am luat electronice/electrocasnice noi, pe care oricum le platesc in rate cu un card de credit ING, nu am mers in vacante.
      2100 lei – mancare, bautura, chestii de menaj – in general ce se cumpara din supermarket
      600 – masina ( include si o treime din costul unei revizii mai mari, achitata in 3 rate cu cardul de credit)
      600 – haine/pantofi, ca a fost perioada de reduceri
      600 – facturi utilitati (intretinere bloc, gaz, curent, apa, tv, interent, mobil)
      400 – impozit anual apartament+masina
      500 – copil – gradinita (de stat), chestii de imbracat, medicamente, vitamine

      600 – diverse cheltuieli eu sau sotia, iesit in oras etc.

      In februarie – 3900
      In ianuarie – 4800

      pe 2018, media lunara 5200 cu vacantele incluse sau 4500 excluzand vacantele.

      00
    • eu in bucuresti sub 6000lei nu am prea vazut cheltuieli. Nush cum, dar da

      00
    • @vio
      Nu am luat în calcul diversele rate sau credite fără dobândă (televizor, etc), am luat doar cheltuieli comune, așa mi-a dat sub 3.000.
      alimente, articole de menaj, detergenți – 1.000 lei-1.200 lei (aici cumpăr detergent pentru mașina de spălat rufe/vase o dată pe an, în general încerc să cumpăr variante XXL pentru a economisi la cost/bucată sau kilogram).
      utilități – 400 iarna, 100 enel, 70 digi, 35 telefonie (x2)
      în general fac un plin pe lună la mașină
      în rest totul e divertisment până la vreo 3.000 – 3.500.
      impozitiv apartament vreo 130 lei am plătit în ianuarie, impozit mașină 60-70 lei.
      haine ne cumpărăm mai multe o dată (gecile de iarnă le luasem în iulie de pe sportsdirect), pantofi cumpăr ceva mai scumpi pentru că țin mai mult (ecco).
      Am un telefon de un an jumătate, nu găsesc motive să îl schimb (oneplus 5t).
      E adevarat am si varii mofturi, mai ales de gadgeturi care ma ajuta sa muncesc sau imi aduc confort in casa, dar nici astea nu sunt cheltuieli curente.

      00
    • @Claudiu: Nu am vrut sa fie aroganta, dar la mine in sat sunt destui care cred ca un pet = un copil dpdv al resposabilitatilor, cheltuieli etc. si se dau „parinti”.

      Asa, cheltuielile cu un copil. Disclaimer: a nu se intelege ca ma plang, dar cheltuieli in plus exista.
      Cele evidente:
      – scutece
      – lapte praf (optional), poate mama alapteaza si are indeajuns lapte;
      – hainute (unele le primesti cadou de la rude);
      – iti cresc cheltuielile in casa, ai nevoie de mai multa apa (ii faci baie des), ai mai multe aparate electrice, masina de spalat rufe si vase spala mai des ca inainte, trebuie sa incalzesti ca lumea, nu mai merge sa pui un pulover pe tine cand copilul se taraste pe podeaua rece etc. etc.
      Pe masura ce copilul creste:
      – alimente si mancare mai buna/bio, in cantitati mai mari pentru ca se mai si arunca destul (copilul nu are chef de piure de sfecla azi, repede facem unul de cartof+morcov);
      – haine, haine, haine (murdareste 2 randuri pe zi, creste de la 2-3 luni trebuie alta garderoba).
      – incepe sa mearga – incaltaminte, care e la fel de scumpa ca cea pt adulti;
      – jucarii – astea la fel trebuie schimbate pentru a fi adecvate varstei, plus ca se plictiseste de ele, nu e pisica sa se joace toata viata cu o minge :); ca exemplu aici, intr-o luna poti sa iei jucarii de 300 de lei la care doar sa se uite si sa nu-i placa;
      – iesit in oras, o portie de copii este cam 70% cat una de adulti; activitati – poate tu nu ai chef sa mergi la zoo a 3-a oara, dar hai de dragul copilului;
      – apoi mai sunt niste cheltuieli mai mare indirecte: masina mai mare, drumuri mai multe, bilete de avion mai scumpe pentru o ora mai buna de zbor, chestii cu care dai rateu ca nu se potrivesc/ copilului nu-i plac (de ex. niste prieteni se chinuie ca vanda un carucior pe care au dat 2000 RON) etc. etc.

      Cum ziceam, nu ma plang, dar sunt niste cheltuieli de luat in calcul si unele nu sunt asa evidente, investesti mai mult in confort pentru a-i face lui viata mai usoara si implicit tie.

      00
    • eu am perceput mențiunea cu pisicile a lui Claudiu doar în sensul că într-o casă cu 2 adulți+animal(e) de companie sunt cheltuieli un pic mai mari decât într-una cu 2 adulți și atât. nu am văzut nicio clipă comparația animal-copii.
      (sunt și unii care o fac. am și eu pisic, dar nicio clipă nu mi-aș imagina că dpdv financiar, sau orice alt motiv pisicul meu e egal cu un copil; totuși nu m-ar deranja ca la un job, la x învoiri ale celor cu copii ”e răcit/are serbare/începe anul școlar/îl duc la autocar pt excursie/are consult la dentist, etc” să pot zice și eu măcar o dată pe an ”trebuie să-mi aduc pisicul la vaccinul anual și programul medicului se suprapune peste cel de job, plec mai devreme/vin mai târziu”)

      00
    • @Claudiu
      Referitor la copil…
      Sarcina a fost cam 3000 lei, in 2015. Controale la privat, ecografii, vitamine. Nastere naturala, in Bucuresti, la Polizu, teoretic gratuita.
      Dupa nastere, cam cam 1000-1200 lei/luna in plus. Lapte praf, scutece, medicamente, suplimente, controale medicale, patut, carucior, manduca, hainute, camera de supraveghere, sterilizator si incalzitor de biberoane, scaun auto tip scoica apoi de la 1 an apoi scaun decent rearfacing.
      Nu ne-am zgarcit la chestile importante, cum a fost scaunul auto, pe care l-am luat nou, rear facing, cu 800 lei, de pe un site din Finlanda.
      In schimb, caruciorul si patutul de pe olx, la mai putin de jumatate de pret fata de cat costau noi.

      00
  14. Bucurestiul e la 2 ore de munte si 2 ore de mare. Asta e un avantaj major. Aproape nici o capitala din Europa nu e asa. Sa poti face 2 ore pana la schi, iarna, si 2 ore pana la plaja, vara.

    Daca stai intr-o zona buna, Bucurestiul chiar e un oras frumos. Daca nu, si mai ales daca ai de mers zilnic la birou in cealalta parte a orasului, esti gata.

    00
    • Care munte…care mare?

      00
    • de fiecare data cand spun ca in Bucuresti e f misto daca stai in zone bune si oribil daca stai in ex-cartiere muncitoresti imi iau tone de minusuri. watch me :)

      00
    • Am mai auzit argumentul asta. Cand ai facut ultima data 2h pana la munte sau la mare intr-un weekend?
      Si ce e asa misto ca din Bucuresti te urci in masina si conduci alaturi de idioti, iar din alte capitale europene te urci intr-un avion si in 2-3h esti pe plaja in Spania?

      10
    • Alexutule si din Otopeni poti ajunge in aceleasi ore pe plajele alea..

      10
    • Tren!!!

      Bucuresti-Predeal si Bucuresti-Constanta sunt singurele cai ferate care chiar is ok in tara asta, macar de alea sa ne bucuram. Cu 60 lei esti la mare in 2 ore. La fel, la munte.

      Pasiunea unora pentru masini in absolut orice situatie e incredibila. masina la mall, masina la pescuit, masina la gradinita, masina la parc, masina la bunici, masina la parinti, masina catre orice si inspre orice.

      10
    • Din Bucuresti fac 1h si 10′ cu trenul pana la Sinaia si 2h pana in Constanta/Brasov daca vreau sa scap de problema traficului rutier.

      Momentan am renuntat sa merg cu masina pe Valea Prahovei in plin sezon sau weekenduri. Daca vrei sa stai in masina 4h sau in tren max 2h pana la mare/munte e o alegere personala, posibilitati sunt.

      00
  15. Partea cea mai nasoala in Bucuresti, este faptul ca ajungi intr-un cliseu al vietii moderne, birou-acasa, acasa-birou si poate faci niste drumuri pe la alte nebunii daca ai copii. In final vine week-endu, unde te abtii cu greu sa nu faci ceea ce faci in timpul saptamanii. Practic cam asa arata viata unui bucurestean tipic, iar cand sunt zile libere te inghesui spre DN1, sa te bucuri de un gratar pe Valea Prahovei.
    Singuru avantaj real, este faptul ca ai aeroportul aproape si poti pleca cam pe unde vrei. Cu putina planificare, poti obtine o experienta mai misto prin alte tari, decat sa stai inghesuit in trafic si poate pe mai putini bani, decat un DN1 sau A2.
    In rest, este un oras aglomerat, populat, plin de masini si nimeni nu vrea sa renunte la confortul propriu, pentru a spori confortul intregului oras.

    10
  16. E minunată glorificarea asta discretă a Brașovului, Vali. Și poate ai dreptate să te feliciți că ai luat decizia să te muți aici. Dar depinde ce compari, că dacă tu ai Dacie Solenza și vecinul Mobră Hoinar care se strică zilnic, ești mai tare decât el, dar vezi că vecinul din cealaltă parte are Logan, celălalt Golf și ăla de mai hacana un S-Klasse nou,

    În timpul ăsta ”cel mai frumos oraș din România”, administrat de niște genii, a mai tăiat dintr-un parc ca să facă benzi de circulație, are cel mai puțin spațiu verde dintre toate orașele mari din țară (nu, Tâmpa nu e spațiu verde), plantează giratorii ca și când ar fi un sport sau o religie, dă aviz de construcție pe unde nici nu bănuiești că ar putea să fie construcții, taie copaci la foc automat și face o mie de tâmpenii împotriva cetățenilor. Bine, cetățenii, și ei proști ca lemnul copacilor tăiați, că și ei nu pricep de la mână până la gură și nu își dau seama că un oraș de trăit e unul făcut pentru oameni, nu pentru mașini, că să mergi tare, pardon, ”fluid” cu mașina nu e cel mai important lucru în viață. Chiar Vali spunea aici nu demult, că nu suntem atât de importanți cât să ne grăbim atât. Ce, suntem toți medici de urgență, care salvează vieți? Pică bursa fără noi, dacă nu ajungem cu un minut repede unde ”trebuie” să ajungem? Un căcat!

    Brașovul e frumos. Încă. Până nu-l facem praf de tot, cu prostie și indolență. Până atunci ne mai putem simți meseri și ”mai buni decât bucureștenii” (sic) că locuim aici, dar cât va mai dura asta?

    Hai, să ne vedem la un mic de Juni, la o parcare pe trotuar pe la poștă sau la o șuetă în giratoriul fluid de la Făget, cam pe la un patru și douăzeci așa. Pwp

    Brașovean mai puțin mândru,
    Mx

    00
    • eu știu ce zici și sunt de acord cu tine că nu toate sunt perfecte. dar stai 2-3 ani în bucurești și vorbim după aia, ce zici? :)

  17. E veatza sa mergi cu 41 la munca zilnic…. trai decent de capitala !

    00
  18. în Cluj parcarea e 7 lei și nu am văzut pe nimeni să se plângă

    00
    • Ia intreaba-i pe Bucuresteni cat costa un bliet de autobuz. Da gigacaloria. Subventii de neam prost pentru cei cu cel mai mare venit din tara.

      10
    • Subvenții de neam prost pentru că trebuie să îi țină în capitală și pe cei care nu și-ar permite altfel.

      Pentru că ăștia captivi votează cu cine trebuie. Vin alegerile și iar câștigă PSD cu 10% din populația cu drept de vot.

      00
    • gigacaloria e subvenționată 50% de la stat și încă 25% de la primarie, sub forma ajutoarelor la încălzire. cine poate aplica pentru ajutoare la încălzire? cine are mai puțin de 800 lei pe contractul de muncă? cum? prin declarație proprie, nu se verifică nimic.

    • Simplu vali, o familie din 3 membri, ea e somera, el lucreaza cu 1100 salar minim, copilul este la gradinita. 1100/3=366 lei, deci ia ajutor de incalzire bunicel si vmg si un asf

      00
  19. Dacă s-ar reglementa chiriile și prețurile apartamentelor, garsonierelor, să combată spălarea de bani de terenuri/imobile care nu fac altceva decât să mărească prețurile, plus un eminent domain pe la unii țanțoși că nu le convine, imediat scad și prețurile și n-ar mai trebui să dai o treime din salariu doar pe întreținerea de bază (apă, curent…).

    Și Clujul la fel ar reveni la normalitate.

    00
    • Cum se poate reglementa pretul la o proprietate privata ?

      00
    • „dacă s-ar reglementa chiriile și prețurile apartamentelor” n-ai mai avea apartamente la închiriat sau la vânzare. nimeni nu ar mai investi în construcții, iar ce ar mai fi pe piață s-ar trafica pe o frumoasă piață neagră, cu niște prețuri pe măsură.

      00
    • Dar nu se vrea… nu se vrea fiindcă e o metodă de spălare de bani, iar ăia care deja locuiesc acolo sau au proprietate pe acte, le convine și lor că pigulesc niște firimituri cu niște chirii (și prețuri de vânzare-cumpărare a imobilelor) exuberante.

      00
    • Să ni se dea la fiecare câte un apartament de 3 camere în centru pe 2 lei… oh, wait

      00
    • @Vasi

      Ceva asemănător ca ANSVSA-ul și Fiscul altoite împreună, cu puteri jurisprudențiale.

      „De când e construit imobilul? E nou-nouț sau are cel puțin 7 ani vechime? A, e mai vechi de 7 ani? Dumneata ai auzit de efectul retrogradării?”

      „Cu cât a fost cumpărat la vânzarea inițială? Cu €10,000? Și atunci de ce îl vinzi pe €70,000? Trebuie să-l vinzi sub €10,000. Nu, nu contează inflația, contează numerar. Nu, n-ai voie să-l vinzi la €9,999.”

      „Ați spart zidul de rezistență? De ce? Nu ne interesează mofturile că ‘Să am spațiu’, dumneata realizezi că ai adăugat la pericolul seizmic & avariat rezistanța clădirii? A, da, și alți vecini au făcut la fel? Bine, vă luăm pe fiecare în parte, să nu ziceți că ‘picați de fraier’ doar dumneata.”

      „E foarte scump prețul pentru care cereți apartamentul. Da, știm că sunteți primul proprietar și e a doua vânzare. Da, știm că ați dat o droaie de bani. Nu, nu aveți voie să cereți mai mult sau egal cu cât l-ați vândut. Nu, prețul trebuie stabilit în funcție de numărul de pentru care a fost uzat (locuit) de dumneavoastră, că doar l-ați folosit și imobilul nu mai e nou-nouț.”

      „Cât ai zis că ceri pe mp de pământ? Cât? Nu, ceri prea mult. Terenul tău se încadrează drept teren contaminat (brownfield land), teren uzat. Da, e uzat, nu e de tip neexploatat (greenfield), că se află în aria urbană/suburbană. Dacă locuiai pe câmp sau la poalele munților, poate atunci puteai să-l vinzi la prețul pe care-l vrei, așa nu.”

      „Bună ziua, observăm că de ceva vreme, vreo 2-3 luni, nu ați reușit să găsiți chiriași. Nu, din câte știm și raportat, ați avut niște potențiali chiriași dar i-ați izgonit. Da. Da, am aflat că ați folosit expresia ‘Nu mă grăbesc să închiriez dacă nu-ți convine prețul’ și e neregulă asta. Da, e neregulă, fiindcă imobilul acesta nu e folosit & trebuie dat în folosință. Bine, ne vedem peste o săptămână și… aaah, stați așa, dacă tot suntem aici, când a fost ultima oară când i-ați făcut revizia instalațiilor electrice, sanitare? Că dacă tot dați în chirie imobilul, se încumentează faptul să nu vă bateți joc de chiriași.”

      „Bună ziua. Da, suntem de la agenția nouă de audit imobiliar. Am aflat că vreți să dați la chirie imobilul și de mai mult de 2-3 luni, tot nu aveți chiriași. Aveți nevoie de ajutor sau… ? Aaaa, ești și dumneata tot cu ‘Dacă nu-ți convine prețul, nu mă grăbesc să închiriez’, da, da, da. Uitați cum facem: vă găsim noi chiriași (nici că greu ne-ar fi) și la un preț mai mic. Da, mai mic pe chirie. Nu, chiria nu o să fie mai mică decât (adunat per total) o să plătiți trimestrial/anual la ANAF și direcția economico-financiară.”

      „Ni s-a raportat că dați imobilul acesta la chirie. Problema e că nu v-ați înregistrat. Da, e cu înregistrare. Da, așa se face și-n țările civilizate, cum ar fi Germania. Și chiar dacă nicio țară civilizată n-ar fi avut așa ceva, nu însemna că noi nu trebuie să n-avem.”

      „De ceva vreme, ați dat imobilul acesta pentru închiriere și ori de câte ori au venit potențiali chiriași, i-ați izgonit & nici nu ați cooperat cu noi. Acesta vă e avertismentul: ori faceți în așa fel (dacă e nevoie, vă ajutăm, să nu ziceți pe urmă că vă abuzează chiriașii) ca imobilul să fie pus în folosință, ori vi-l expropriem. Nu perturbați/blocați piața imobilelor fiindcă ‘așa vrea mușchiul’ dumitale. Nu, ceea ce facem noi nu e comunism, e întocmai făcut pentru menținerea bunei funcționări a pieței libere.”

      „Bună ziua, am aflat că vreți să vindeți terenul și… aaa, bună ziua dle Cășuneanu, ce mai faceți, iar vindeți terenuri? Da? De data asta, nu mai aveți voie. Nu, nu mai aveți voie să-l vindeți la un preț decis arbitrat. Da, știm, știm ce vreți să faceți. Stați liniștit, nu suntem de la DNA, noi avem altă fișă a postului. Problema e că nu mai aveți voie. Da, nu mai e voie, încercați pe altceva. Încercați metoda Vâlcov: cumpărați-vă câteva Rembrandt-uri false și îl vindeți la banii pe care vi-i doriți, iar pe declarație, atât dvs cât și ‘cumpărătorul’ nu știți că e fals. Da, e mai bine să pretinteți că nu știți, mai bine decât să faceți speculă pe terenuri, că din cauza asta, suferă restul populației.”

      „Bun, sunteți înregistrat la noi și vreți să vă vindeți apartamentul. Problema e că cereți un preț prea mare. În primul rând, am stabilit că nu mai e nou-nouț, dar problema dle Gigel, problema constă în faptul că locul unde se află imobilul nu trebuie să influențeze la preț. Da, am văzut și noi filme americănești, ori noi nu prestăm după piaruri americănești. Da. Dle Gigel, trebuie să înțelegeți odată pentru totdeauna: chiar dacă imobilul e se află în Cluj, nu aveți voie să-l vindeți pe bază de specula locului unde e construit. Dacă ați fi locuit și în București, la fel v-am spune, nu aveți voie. Până la urmă, nici ceilalți nu au voie, deci n-ar trebui să vă sperie problema banilor dacă vreți să vă cumpărați alt imobil. E păcat să vi-l expropriem, că sunt niște bani pe care i-ați putea lua dvs, chiar dacă sunt mai puțini decât prețul exuberant & inflat artificial pe care vi-l doriți, dar dacă tot nu puteți să concesionați la prețul pe baza analizei de criteriilor efectuate de noi, suntem împuterniciți să vă expropriem imobilul și să-l vindem unui client. Piața imobilelor, dle Gigle, nu se va bloca doar și fiindcă aveți mofturi nejustificate. Gândiți-vă că din cauza dumneavoastră și celor ca dumnevoastră, a râvnei după bani nemeritați, s-au creat bulele imobiliare din anii anteriori; ori acum, nu mai e voie.”

      „Bună ziua, dvs sunteți dezvoltatorul de imobile? Da, splendid, spledid. Va trebui să purtăm niște discuții cu referie la imobilele acestea pe care vreți să le vindeți. Da, ne interesează niște aspecte cu privire la prețul pe care îl cereți. În primul rând, prețul pe care îl cereți îi va face pe potențialii clienți să se îndatoreze la bancă pe 30 de ani. În al doilea rând, noi știm că ați plătit niște mite și de-aia cereți atât de mult. Poate ați vrea să veniți cu noi la sediu, să faceți iște declarații, cu subsemnatul. Vor fi și cei de la Fisc și procuratură de față.”

      „Ați construit rezidențialul acesta și, totuși, prețul este exagerat de mult. Da, știm că e nou-nouț și că e la prima ofertă de vânzare. Problema e că nu vrem să repetăm ce s-a întâmplat cu cei de la Greenfield. Dacă românul se îndatorează la bancă, e bine să nu se îndatoreze pe 30 de ani și, în al doilea rând, să ne asigurăm că rezidențiatul făcut de dvs se încadrează la niște norme în ceea ce privește instalația sanitară, rezistența fundației la cutremure etc. Dacă tot vreți să vindeți rezidențiatul, doar nu vreți să vă bateți joc de clienți, nu? Și poate le spuneți și celor de la Fisc și procuratură cărui oficial i-ați dat mită să construiți imobilul păgubos…”

      „Dom’ne, imobilul pe care vreți să-l dați în chirie nu este pentru locuit. E spațiu comercial. În al doilea rând, fiindcă ne e clar că nu știți economie dar vă credeți tare în gură, chiria umflată exagerat de mult pe care vreți s-o cereți afectează prețul serviciilor/bunurilor în care va activa S.R.L.-ul/S.A.-ul. Nu se poate să vă bateți joc așa de antreprenori și businessmeni. Ori scădeți prețul, ori ne vedeți cu actele pentru expropriere și demolare. Da, ‘demolare’. Știți de ce? Fiindcă Centrul Vechise află sub pericol seizmic, deci alegerea e a ta dacă scazi destul de mult chiria sau nu te mai vezi cu spațiul ăsta.”

      „Îmi pare rău dar nu aveți voie să aveți mai mult de două imobile, cel în care locuiți și cel în care nu locuiți/îl aveți dat pe chirie. Motivele sunt că o persoană sau o familie fără/cu un singur copil, nu are nevoie de mai multe imobile. Dacă ați fi avut doi copii, ați fi fost eligibili la un al treilea imobil.”

      Etc.

      @berenger @Liviu

      Chiar mă întrebam dacă vor apărea cozile de topor al marketingului americănesc.
      https://48hills.org/2018/03/117062/

      00
    • asa era in comunism, pentru cine a prins. totul era reglementat :)

      00
    • Vezi ca in Coreea de Nord inca mai controleaza statul chiriile.

      Pe bune, ma ingrozesc cum noua generatie nu a invatat nimic din perioada comunista. Io zic sa reinfiintam ICRAL-ul.

      00
    • @ Eddi: cu mentalitatea asta nu ne mai facem bine, tovarășe …

      00
    • „Cum se poate reglementa pretul la o proprietate privata ?”

      Stiu aia de la USR.

      00
    • @mormaila @rumbu @Liviu

      Voi puteți să credeți că e normal ca (de exemplu) un penthaus în București să se vândă cu €2 milioane sau un apartament cu 3 camere să se vândă cu €80,000. Problema voastră e că „a crede” și „a avea dreptate” nu sunt una și aceeași.
      Totodată, mă miră faptul că faceți apologia abuzurilor, fraudelor și speculei imobiliare de pe urma spălărilor de bani (care nu sunt noi, sunt niște apucături vechi) din terenuri & imobile, asta în condițiile în care vreți să nu mai existe corupție.
      Poate că vouă vi se pare normal ca prețurile/chiria să fie decise unilateral de locator, ori iarăși, între „a crede” și „a avea dreptate” nici nu există punct de legătură.

      Altfel, rămâne ce-am scris mai sus și aici: spargerea bulei, a speculei și reintroducerea unui sistem în care valoarea reală a imobilelor nu mai e falsificată (împletită) aiurea de tot felul de flecuștețe, doar așa să i se măreasc prețul injust și nemeritat, este o prioritate.
      E anormal ca românii să se împrumute 30 de ani din viață la bancă și abuzați în mod cinic de piața avariată a imobilelor.

      10
    • Eddi, ce zici tu acolo, daca nu e trolling, e extrem de grav si ar trebui sa fi trimis o vreme, sau ideal one way, sa vezi pe pielea ta cat de bine functioneaza sistemele asta. Sistemul, ca mai e unul singur ramas.

      E preferabil sa dai 80k pe o garsoniera si sa lasi piata libera sa functioneze decat sa ai toata economia condusa de valcovi care stiu ei mai bine cum e bine pentru tine.

      00
    • Este foarte normal ca un penthouse sa coste cat o costa. Pretul e reglat de piata, nu de disponibilitatea ta financiara. Dezvoltatorii imobiliari nu sunt agentii de binefacere ci agenti economici, singurul scop fiind obtinerea unui profit. Profit din care isi platesc angajatii, contributiile lor la pensie, sanatate, s.a.m.d. Daca tu le controlezi pretul de vanzare, inseamna ca le controlezi profitul.

      Faptul ca unii spala bani este treaba ANAF-ului sa-i prinda si a sistemului de justitie sa ii bage la mititica.

      Specula nu inseamna coruptie, altfel poti considera toti jucatorii la bursa din lumea asta niste infractori. Poti sa spui ca specula imobiliara este imorala cel mult. Controlul preturilor insa sigur duce la probleme de coruptie si dezvoltarea unor piete paralele gata sa ocoleasca acel control. Cererea depasind oferta, vei plati pe hartie pretul controlat si in plic diferent de bani. Cam asa se proceda pe vremea ICRAL-ului: daca erai nemultumit de repartitie, plateai la ICRAL suma corecta stabilita de stat si in plic la tovarasu’ secretar de partid diferenta cuvenita. Fiindca una era sa primesti repartitie in Bucurestii Noi cu vecinii sculeri-matriteri si alta in Baneasa langa piloti si stewardeze. Vezi, pana si pe vremea comunismului conta zona, nu e doar PR imperialist american.

      Daca in Bucuresti ti se cer 80k pe un apartament de 3 camere, inseamna ca exista cel putin 1 persoana dispusa sa dea aceasta suma, nu vad de ce ar veni statul sa spuna pretul care ti se pare tie corect. Nu te obliga nimeni sa cumperi, nu te obliga nimeni sa te indatorezi 30 de ani la banca. Iti poti revizui insa pretentiile in functie de posibilitatile tale financiare; de exemplu, incerci mai la margine de Bucuresti unde poti gasi acelasi apartament la 60k. Sau poti sa nu fi proprietar, alegerea iti apartine. Sau, cel mai bine, te gandesti cum sa faci sa castigi mai mult incat sa nu ti se mai para 80k un pret exorbitant.

      Am o veste proasta: comunismul nu functioneaza. Toate ideile tale parca sunt copiate din Marx & Engels. Fiindca am prins ambele epoci, sincer, sunt ingrijorat de ideile astea. Daca nu ai stomac pentru Memorialul de la Sighet, poti incepe studiul cu desene animate: Ferma Animalelor.

      00
    • Nu te mai lăsa prostit de niște videoclipuri pe internet @Radu.

      00
    • @Rumbu ai sa fii surprins, dar nu doar in Coreea de Nord controleaza statul chiriile. Pana si in mareata Germanie chiriile sunt controlate, in sensul ca se face media zonei si nu ai voie sa o cresti cu mai mult de un anumit procent. De asemenea, in Germania sunt companii de stat (detinute de statul federal – Berlin, Bavaria, Saxonia etc) care construiesc locuinte sociale si le inchiriaza la preturi mai mici ca cele pe piata libera. Pare comunist, dar altfel ajungi ca in Silicon Valley, de nu mai ai profesori, baby-sitteri si vanzatori la Mc care sa isi permita sa stea in oras.

      00
    • Chestia cu un procent peste medie nu e ce propune neocomunistul asta, e doar un mecanism de control. Prost daca ma intrebi pe mine, ca l-am vazut in alta tara implementat, si functioneaza prost, in sensul ca garanteaza chiriasului ca va primi cresterea maxima cat de des se poate, in loc sa primeasca o crestere libera doar cand e cazul.

      00
    • eddi, e bine sa-ti vina bani pentru ca ai prins un post de bugetar si dragnea ”ti-a marit”, dar vrei si sa stabileasca statul preturi fixe, avantajoase pentru cei cu venituri garantate mari, dar fixe.
      un apartament anl, cu 2 lei chirie, cum au primit ciutacii, te-ai gandit sa ceri la firea sau dragnea, ca plateste statul o intreaga liota de bugetari in agentia de specialitate?!

      00
    • @Alex_b diferența dintre ce zici tu și ce visează Eddie e de la pâmânt la luna.
      @Eddie, atât timp cât e cineva dispus să dea suma aia pe locuința aia e totul foarte normal.

      00
    • @alex_b

      Da, iar nătângii au tupeul să mă facă pe mine neocomunist. Dacă îi întrebi de ce costă atât de mult imobilele în Londra, Paris, Roma, Milano, Saint-Tropez, Los Angeles, New York, Sidney și altele, ei vor spune clișeul învățat pe de rost: „reglementare de piață”.

      Nătângii habar nu au că apucătura românească de a da țepe și de a cere mai mulți bani decât valoarea (real) un imobil/produs, este o piață avariată, nici liberă & nici capitalism nu e.

      Altminteri, se vede că nu mi-a citit nimeni comentariul acela lung. Singura eroare e că nu am numerotat citațiile.

      00
  20. Pentru cineva din provincie e greu de inteles cat de mare e Bucurestiul asta. Asa cao sa explic eu.
    Orasul e atat de mare incat bucurestenii care traiesc bine in Bucuresti sunt mult mai multi decat populatia Clujului si Brasovului la un loc. Prin bine intelg: parc si centru aproape, ajung usor la o gradinita, job, pun deoparte mai multi bani intr-o luna decat pun brasovenii in juma de an sau un an, restaurante, concedii pe afara,…..
    Astia nu se compara cu brasovenii, fiindca nu au de ce.

    Bucurestenii saraci sunt si astia mai multi decat populatia cu Clujului si Brasovului. Dar ei se compara cu Slobozia sau cu Urizceniul.

    00
    • ce cocktail de snobism si saracie este acest bucuresti . singurul loc romanesc unde inca poti vedea o caruta langa o masina de 100k euro.
      Tangente cu bucurestiul am de 3-4 ori pe an si sincer as vrea sa reduc spre 0 acest numar dar nu am cum.
      In bucuresti nu prea vezi oameni zambind,vezi o salata de oameni aroganti presarata cu oameni saraci care vor sa para bogati.
      Prea neimpacat cu tine insuti trebuie sa fii ca sa te bucuri ca ai mai multe localuri din fiecare categorie. De cate ori poti sa iesi la nu stiu cate restaurante fancy?De cate ori sa te duci la balaceala cu 7j de trambuline?Cate nunti vrei sa faci,de ai nevoie de mai multe sali?
      Pote sunt eu mai taran la suflet dar pana si din Brasov imi vine sa ma mut si m-as muta pe langa Brasov dar inca nu-mi permit.

      00
    • Mă leg și eu de o chestiune, nu știu câte nunți se fac și de câte săli e nevoie, dar o fostă colegă care căuta anul trecut prin mai a găsit abia pt sfârșitul lui august anul ăsta.
      Pe alta, a cerut-o iubitul abia după ce rezervase restaurant și oră la biserică.

      00
    • smecherii gasesc sali de nunti pe alese, ca fac nunta in post!

      00
  21. Asta se aplica si la alte orase europene scumpe (Londra, Paris) si poti castiga mai putin in alta parte, dar ramane cu mai multi bani in buzunar la sfarsit de luna.

    00
  22. @Radu
    In centrul Clujului, incepand cu 1 ianuarie 2019, pretul parcarii e 7 lei pe ora. Se plange lumea si nici nu mai merge.
    Ca o consecinta, e plin centrul de spatii comerciale goale si magazine de second hand. Merg bine cred doar cateva bistrouri.
    Lumea in Cluj merge la mall-uri unde e gratis parcarea, nu merge in centru unde da o groaza de bani pe parcare.
    La parcarile cu bariera, cu cat trec mai multe ore, cu atat platesti mai mult pe ora. Si-a lasat cineva masina de dupa-amiaza si pana a doua zi la amiaza si a avut de platit 180 lei.
    Parcarea foarte scumpa distruge economia din centrul orasului (pe langa chiriile foarte mari la spatiile comerciale).

    00
    • Nu stiu unde stai tu in cluj si cand mergi in centru, dar mananci muuuuuuulta ciocolata

      00
    • Brosule, nu te ma caca pe tine ca te patezi.
      Uita-te in jur in special in weekend, daca chiar esti din Cj, si vezi ce se intampla prin centru. Bubuiala, pe scurt.
      Parcarile nici nu ce cauta in centru, ar trebui inchis tot traficul pe un perimetru mult mai mare si facut pietonala, dar mai avem mult pana la cultura asta.
      Normal ca unii cetateni respectabili nu vor merge unde nu pot parca exact in fata. Pentru astia exista extensia parcarii de la Polus, aia din camp.
      Totusi, imi place sa cred ca romanii se despart usor usor de masina si isi misca fundul pe jos 20-30 de min.

      00
    • Parcarile din centru isi au rostul lor. Problema este alta: stationatul neregulamentar pe stradutele adiacente… rezolvarea? Jumatate ca la bucuresti: 10 lei ora in centrul orasului. La cluj parcarea de langa spital parcatuk este 8 lei ora(daca nu ma insel) si apoi se reduce treptat, de fiecare data cand m-am dus la cluj si am avut treaba prin zona am lasat masina in parcare si m-am deplasat cu pejosul’ 200-300 de metri ca pieton. Problema este alta, daca anulezi parcarile din centru atunci pune-te in plm si baga transport in comun sa mearga cacalau sa nu ma trezesc ca fac 30 de minute dus si inca 30 intors + statul in statie 15 minute(cam cum e la oradea uneori)….

      00
  23. in Brasov parcarea e gratuita in centru.

    00
  24. NOU
    #106

    Cifrele vehiculate privind cheltuielile din Bucuresti sunt enorme raportat la veniturile unui simplu salariat. Mai pui traficul, poluarea, mizeria umana si te gandesti ca e mai bine intr-un oras mare din provincie. Nu e asa, toate relele, la scara mai mica le gasesti si in provincie. Solutii deocamdata nu sunt, poate doar la nivel personal.

    00
  25. In sectiunea comentarii putem observa romanii in mediul lor natural, facand ce stiu mai bine, datul in cap unul altuia.

    00
  26. Da, dar ai multe posibilitati, nu e vb doar de bani si trafic. Sa zicem ca iti place sa faci corabii in sticla. In Bucuresti vei gasi nebuni ce fac corabii in sticla, in Brasov niet. Daca babardesti o nebuna dintr-un club si nu mai ai chef de ea dupa aia ca ai nevasta acasa si 2 copii. In Bucuresti sunt sanse minuscule sa te mai vezi cu ea, in Brasov te trezesti cu ea la usa. Copilul tau daca vrea sa invete chineza si sa traiasca din asta va gasi firme in bucuresti pt ca e mare, in Brasov probabil niet. Daca esti swinger sau iti place BDSM, gasesti mereu alti retarzi ca tine. Intelegi ideea… nu se rezuma tot in viata la plozi, aglomeratie, serviciu, casa si masina. :D

    00
  27. asa era in comunism, pentru cine a prins. totul era reglementat :)

    00
  28. nu mai e suparata tily pe tine?

    00
  29. vai de capul vostru…

    00
  30. NOU
    #113

    Oricum toata treaba tine de mancare si de cata risipa faci….domnul zona ati vazut ca pune carnea pe gratar ca pe vremea lui ceasca cu ratia…maxim o bucatica in plus, dar na daca atat ii cere organismul….tocma ce am fost la o macelarie celebra si am luat 5 frigarui de berbec doar pt mine si pt o masa 10 euro :( in stilul asta ajung la 35 de mil doar mancarea… sad v sad

    00
  31. diferenta fata de alte orase e ca mai poti umbla la cheltuieli. eu de exemplu desi imi permit sa vin cu masina sau taxiul la munca nu o fac, iar abonamentul la STB e 50 ron/luna – sau 2 RON/calatorie de metrou acolo unde exista asa ceva. 50 ron e foarte putin cand fac (m-am uitat de curiozitate pe Timeline de la Maps) 25-30km intr-o zi de lucru normala. Si e un pret mult mai mic decat in (aproape) orice alt oras din tara. Daca pun la socoteala combustibilul plus consumabilele masinii, ma scutur lejer de 6000-7000 RON pe an, fara a pune la socoteala cheltuieli neprevazute gen amenzi sau parcari, sau pe cele greu de estimat gen uzura masinii si reparatiile. Taxi nu prea folosesc pentru ca avem si STB de noapte plus ca nu suport negocierea cu maimutele care opereaza taxiurile pe la noi.

    10
  32. NOU
    #117

    Parerea mea despre acest post?

    Brasoave.

    00
  33. La ce sume lunare am văzut aici sunt două posibilități: ori sunt un pui de Rockefeller, ori fac ceva greșit.

    La 2+1, dacă pun doar mâncarea vreo ~1600, impozite ~1600, școala ~900 și mașina ~900 ajung la 5000 așa, din scurt. Urmează utilități, haine, medicamente, chestii de copii, distracție, nu mai zic pe unde ajung cu bugetul :(

    00
    • masina 900 lei. aici greșești. impozite 1.600? ce plm?!

    • La mașină nu greșesc, s-a mai discutat nou vs sh, leasing vs cash, nu mai reiau. Iar la impozite, păi, eu, ca să-mi dau un salariu minim (bine, acu e 2350, m#ie PSD), dau 1000 la stat. Plus alte 1%, ITM, contabilă (aici am greșit eu, am zis impozite, corect ar fi impozite + contabilitate), se adună.

      În fine, ideea e că discuția ar trebui să pornească de la definirea a ce înseamnă cheltuieli, ca să putem compara. Poate doar mâncare+haine+medicamente+utilități ar fi un set ok.

      00
    • deci 5000 cu tot cu impozitele plătite lunar. vezi că toate calculele de mai sus sunt pe venituri nete, nu brute.

      00
    • @berenger, în general s-au discutat cheltuieli, nu venituri, nu văd ce are a face brutul și netul. Poate ăia care cheltuie 3000 pun deoparte alți 3000. Sau doar 500. Sau deloc.

      00
    • nu s-au inclus nicio secundă impozitele lunare

      00
  34. despre ce provincie discutăm comparat cu bucureștiul!? despre cluj/timișoara/iași/brașov/oradea și încă vreo câteva orașe (gen centrele universitare menționate de cineva mai sus) sau focșani, tecuci, bârlad, beiuș, caracal sau oricare altul din sutele de orășele din românia?!
    câte despre venituri, da, e foarte posibil ca în provincie (fie într-unul din orașele mari menționate, și sigur în cele mici) să poți face mai mult/trăi mai bine cu 2000 lei (să zicem) decât în bucurești.
    problema e că în provincie, cu rare excepții, nu primești un salariu de 2000 lei pt același tip de muncă pt care primești în bucurești 2000 lei. în bucurești deja nu mai trebuie să fii miezul din dodoașă și cel mai ascuțit creion din penar ca să ai 2000 lei net. dar în provincie cam da (nu excepția anumitor posturi/joburi care-s puținele).
    în plus să vorbim de diversitatea ofertei de muncă, în provincie ai 1-2-3 angajatori. nu prea ai unde pleca (dacă vrei mai mult, dacă ai un șef grețos, dacă orice motiv). în bucurești ai mai multe șanse.
    probabil în anumite domenii, pe anumite tipuri de joburi/free-lance e mai ok să locuiești în provincie decât în bucurești, dar ca medie, per ansamblu, nu cred că-s toți nebuni să se înghesuie în bucurești (și alte câteva orașe) dacă totul e lapte și miere cum zici tu.

    00
  35. Nu cunosc pe nimeni cu salariu mai mic de 5000 lei in Bucuresti. Cei mai multi oameni pe care ii cunosc iau intre 7 si 10 mii / luna. La sub 5000 de lei nu are rost sa stai in Bucuresti. Chirie minim 1500, mic dejun sa zicem 15 lei, pranz 25, sa zicem ca nu mai mai mananci cina dar mai dai 10 lei pe cacaturi. Asta inseamna cel putin 50 de lei pe zi. O cartela de metrou e 70 si un abonament STB e 50. Mai adaugi utilitati si alte abonamente 300 lei. N-am adaugat aici lucruri de intretinere corporala/casa. 1500+(50×30)+70+50+300=3420 minim. Un cuplu cu 6000 fiecare cheltuieste maxim 6000 pe luna, deci ramane cu 6000. Toate astea FARA masina. Nu vad rostul unei masini in Bucuresti asa cum nu inteleg nici oamenii care vin la birou la 9:30.

    00
    • La sub 5000 de lei nu are rost sa stai in Bucuresti.

      oamenii care îți servesc cafeaua câți bani crezi că iau? casiera de la metrou?

    • Foarte putin. De asta e mai bine sa te chinuiesti in alta parte, cred. Cand castigam 350 de lei (3,500,000 pe cartea de munca) nu aveam pretentii dar aveam spirit de conservare. Faceam fix zero cu banii aia, dar nu m-am limitat acolo. Eu sunt satul sa plang de mila oamenii care nu vor/pot mai mult. E problema lor. E mult fackerism in modul in care apreciem situatia altora – de ce pula mea ajung oamenii in cacat daca nu, in primul rand, din vina lor. In realitate nu ne intereseaza cu adevarat situatia altora, dar ii dam ca exemple.

      Daca stii sa faci doar curatenie sau doar sa servesti cafeaua, fa-o in alta parte unde se plateste mai bine treaba asta, daca atat e limita. Pe de alta parte probabil Bucuresti e cel mai bun oras din Romania in care sa servesti cafeaua cuiva sau sa faci curatenie, pentru ca poti ajunge la sume mari raportate la meserie, dar munca e pe masura si nu toti chelnerii servesc cafeaua la Hard Rock si nu toate femeile de servici au spirit antreprenorial sa faca 100 de lei pe ora in plus de la o familie care vrea sa i se faca curat in casa o data la fiecare doua saptamani.

      In acelasi registru, incearca sa gasesti pe cineva care sa faca curat in Bucuresti. Nu gasesti pe nimeni, pentru ca nimeni nu vrea sa munceasca serios. In orice restaurant din Bucuresti mergi, esti tratat ca un zero, si am vazut asta nu doar la mine, ci si observand oamenii din jurul meu. Un chelner nu se prezinta, nu face un craft din meseria aia de cacat, ci fie se gandeste ca trebuia sa fie in alta situatie, una clar mai buna, si asteptarile nerealiste il fac sa nu mai livreze un serviciu de calitate in realitatea in care se afla de fapt. Si asta afecteaza pe toata lumea. Asta e valabil pentru orice meserie care nu e vazuta ca un craft.

      Eu am avut o femeie la facut curat care imi lua 150 de lei pe vizita. La 150 de lei femeia aia nu facea nimic, dar explica de fiecare data cat e de injositoare e meseria, ca ea in tinerete a fost contabila. Atat de praf (pun intended) sunt oamenii la facut curat intr-un cacat de apartment ca acum imi fac singur. Una e sa dau 150 de lei si sa accept ca nu mi-a sters comoda de praf, dar alta e dau 150 si sa nu folosesti aspiratorul si sa ma minti ca ai facut curat. Am mers in toate restaurantele din cacatul de oras Bucuresti, in toate sunt oameni care zici ca sunt tinuti sclavi si ii oblig eu sa ma serveasca. Inca o chestie, oamenii smecheri din hospitality pe care ii cunosc eu lucreaza in UAE/Qatar pe sume imense, pentru ca au stiut sa faca un craft dintr-un cacat de meserie pe care, teoretic, o poate face oricine. Practic, nu orice baiat/fata poate servi o cafea.

      10
  36. Uite de aia m-am mutat din Bucuresti in Moldova…dar, e de caca, pute Moldova, dar in anumite domenii se castiga bine. In plus, orasul il traversez cu masina in 20 min dintr-un capat in celalalt…fac un plin pe luna, si asta doar asa, ca mai ies prin imprejurimi. Pana la serviciu fac 20 de min pe jos… Chiriile sunt mai ieftine etc. (vorbim despre Bacau-domeniul energetic)

    00
  37. NOU
    #129

    Sunt bucurestean din nastere, m-as muta intr-un oras mai mic (cochetam cu ideea de Brasov dar m-a calmat nivelul salarial). Eu si sotia locuim la 10 minute cu masina de serviciu (pe scurtaturi, strazi secundare) sau pe jos vreo 35 (multe alte variante posibile: tramvai, metrou, troleu, Uber – 10 lei, Taxify/Bolt – 9 lei, taxi – 7 lei). Intre job si casa sunt scoala si afterul, la ambele pot ajunge pe jos in aproximativ 15-25 minute. Salariul mediu net pe Bucuresti tocmai a fost publicat este de putin peste 3500 lei pe luna de persoana. Castigam mult (nu IT dar na, munca de multinationala desi una care isi respecta oamenii, ajung la 17:30 cu toti copiii acasa).
    Avem timp pentru toate: opera pentru copii, teatru, filme, diverse ateliere, sporturi (inot, tenis, karate, baschet) ii duce sotia peste tot, mereu in weekenduri sunt plecati cu alti copii de varsta lor si cu mamele aferente/ sau intrega familie. Avem stadionul national la indemana (zona verde mare de tot plus role, bicicleta, alergat, facut sport, fotbal, trotineta oricand dorim acolo). Avem restaurante la care mergem cu copiii pentru ca au si locuri de joaca pentru ei sau sunt in buza/ in parcuri.
    Am rude in orasele mai mici: in Braila nu au unde sa duca copilul la inot (inot si eu, imi place la sauna, jacuzzi, le folosesc cand copiii fac inot cu profesorul), tenisul e 100 lei sedinta in Cluj (eu dau 30 lei ora ca e concurenta intre scoli pentru ca sigur sunt mai multe).
    Mergem aproape saptamanal la munte cu masina (pentru ca daca plec la 06:00 din Bucuresti ajung la 08;00 cel tarziu, fix cat timp aia mici dorm in masina si nu imi fac capul calendar la volan).
    E urat orasul, e clar ca cine sta in Militari (am refuzat propunere de job acolo pentru ca ar fi fost cu masina minim 1 h 20′ un drum, cu metroul vreo 45′-50′) simte ca se sufoca daca lucreaza in Pipera. Motivul pentru care nu ma mut la casa (sa aiba si ai mei un petic de iarba la care sa nu trebuiasca sa ne ducem noi) este tocmai ca evit sa merg mult cu masina, sa trezesc copiii la 06:30 in loc de 07:20 cand intra la 08:00 la scoala.
    E un oras scump dar e capitala, toate capitalele europene sunt scumpe.

    10

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile