Săraci și bogați: mândrie și delăsare

Mă uitam la al cincilea sezon din “The Island with Bear Grylls”. Dacă nu știți conceptul reality-show-ului, niște oameni sunt aruncați pe o insulă și lăsați acolo ca să se descurce singuri (mă rog, pe insulă e lăsată liberă și mâncare care care n-ar fi acolo în mod normal, porci, aligatori, iguane, păsări, ca să le omoare ăștia și să aibă ce hali).

În sezonul ăsta au pus oameni de categorii sociale diferite: într-o parte oameni care au profesii bine plătite și aveau minim 100.000 lire venituri anuale și în alta oameni care sunt plătiți cu mai puțin de salariul minim.

Și am văzut două faze mișto de tot.

Prima, frapantă la săraci, pe care am văzut-o și am auzit-o des și în România, la săracii noștri: săracii sunt extrem de mândri. După câteva interacțiuni între cele două tabere, după ce au văzut-o că aia o duc mai bine, sunt mai organizați și mai puși pe treabă, săracii aveau o singură problemă:

“nimeni nu-mi vorbește mie așa”.

Erau extrem de opăriți că li se părea că bogații le vorbeau de sus. Nu că nu aveau ce mânca, nu că nu prea aveau chef de muncă (despre asta un pic mai jos), nu că nu puteau face focul, ci erau deranjați de atitudine. Că asta era extrem de important în momentul ăla și în situația lor. Nu că se duseseră cu căciula în mână ca să ceară foc de la bogați.

Și, cum ziceam, am observat asta de foarte multe ori și la români. Cu cât mai săraci, cu atât mai mândri și mai dornici de respect.

A doua fază e cu delăsarea. Cu cât sublinia cineva din grupul săracilor că e ceva de făcut, cu atât se trăgeau mai tare pe fund. Avem aia de făcut? OK, sigur, trebuie făcut, suntem toți de acord. Dar ce atâta grabă?! Și peste două săptămâni e o zi!

Și cu cât spunea că e mai presant, cu atât obținea efectul contrar. Are probabil de-a face cu mândria de a nu i se spune ce are de făcut și, când i se spune, face fix invers pentru că logică.

De asta vedeți atât de des case dărăpănate și neîngrijite prin România, pentru că le-au lăsat așa până când problema s-a agravat și nu mai merge reparată cu 50 lei, e nevoie de 5.000 lei, bani pe care nu îi au. De aceea vedeți și auziți de mașini care au nevoie de reparații de câteva mii de lei, pentru că au ignorat problema când era minoră și costa câteva sute de lei.

În timpul ăsta, oamenii cu bani erau “hai să păstrăm curat, chiar dacă suntem pe o insulă”, “hai să facem și aia”, “hai să explorăm insula aia din apropiere”, “hai să ceva…”.

Overall, mi-a plăcut, e mișto să vezi ce să nu faci.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

58 comentarii

  1. Bogații cum s-au descurcat? Au avut și ei niște bube sau s-au descurcat excelent pe tot parcursul episodului?

    10
  2. Unii sunt saraci pentru ca sunt prosti/lenesi, altii sunt saraci pentru ca au avut probleme/ghinion. Cateodata poti sa faci totul perfect si tot sa pierzi.

    00
    • Nimani nu iti garanteaza ca daca faci totul perfect o sa si reusesti, dar daca nu faci nimic garantat o sa esuezi.

      00
    • Statistic vorbind – cei care sunt prosti/lenesi si as mai adauga eu delasatori sunt mult mai multi. Cei care au avut ghinion pe langa ca sunt mai putini si sunt saraci pe o perioada limitata. Primii raman prosti /saraci /delasatori. Ceilalti – isi revin intr-un fel sau altul.

      00
    • Nimeni nu ramane pe termen lung sarac sau bogat in urma unei singure intamplari, e o serie lunga de alegeri. De aia majoritatea celor care castiga la loto ajung in aceeasi situatie de la inceput sau mai rau.

      00
  3. Saracia este o consecinta a lenei, prostiei si in general a nepasarii.In 2018 ai multe oportunitati dar trebuie sa pui putin osul la treaba.Daca te nasteai la 1900 nu aveai multe variante dar acum cu o conexiune la internet ai toate informatiile despre orice la un click distanta.

    00
    • „Deci, după cum vă spuneam, vă trebuie să aveți licența și masteratul pe profilul X, iar pe partea cu salariul vedem cum facem pe perioada de inițiere și, abia pe urmă, vom decide dacă sunteți…”

      00
    • NOU
      #10

      Clar, pentru ca stim cu totii ca Internetul e o lume minunata plina doar de informatii utile si corecte. Literalmente stand in cur si citind articole de pe Internet o sa te scoata din saracie. Da-o-n plm de munca.

      00
    • Suarez, tu ești?

      00
    • De ce esti dobi?La un click distanta ai biblioteci intregi din orice domeniu, ai tutoriale plus multe alte informatii.Stiu ca este greu de crezut dar internetul nu este numai facebook si pr0n.

      00
    • Foarte simplu: internetul nu e diplomă, internetul nu demonstrează nimic.

      Aaa, că acum ai de unde să citești diverse lucruri, când ai timp, sau te interesează niște domenii ca și cum ai fi iarăși un puștan entuziasmat de astronomie & NASA, e okei, bravo ție, dar faptul că „ai toate informatiile despre orice la un click distanta” (nu puteai fără să scrii clișeul ăsta?) nu este o dovadă de… cum să-ți zic… nu este o dovadă ‘de inițiere‘ pe câmpul muncii.
      Sigur, e îndeajuns să n-ai diplomă de facultate sau chiar nici aia de Bacalaureat… da’ pe urmă, viața devine mai greuță și riști să nu mai ai la îndemână „toate informatiile despre orice la un click distanta”. Vezi tu, stăpânii pe plantațiile din Italia (cum ar fi Sicilia), Spania (ohoooi) sunt mai exigenți de felul lor, inclusiv ăia din Olanda ( https://zoso.ro/salveaza-internetul-sclavie-olanda-hobij/ ).

      Mda, e mișto, după ce ți-ai terminat ce aveai de terminat cu învățământul, să te angajezi, să lucrezi & pe urmă să mai ai și energia să te preocupe „informațiile[…]la un click distanță”, repet, bravo ție, ești un om optimist și clar cu mai mult timp liber decât majoritatea.
      Fără să-ți completezi studiile, niciun angajator, fie direct sau la interviuri făcute de proastele de la HR, nu o să fie atât de impresionat de tine și-ți va zice că ai nevoie de o diplomă de facultate.

      Altfel servus! Dacă internetul ne-ar fi făcut „dăștepți”, țara ar fi arătat complet-complet altfel… uite că nu e.

      Apropo, dacă ai scris-o la miștocăreală, vezi că sunt șanse ca un puștan, pe bune, să-ți citească comentariul oligofren și o să-l ia de sfat bun. În cazul ăsta, nu ești cinic, ești sadic și masochist. Sper că ai scris, totuși, la miștocăreală comentariul.
      Dacă EȘTI pe bune un puștan, reevaluează-ți viața chiar dacă ești acum supărat pe domnul tac-tu sau doamna mă-ta.

      00
    • Unde am spus eu ca internetul se substitue scolii?Am spus ca iti faciliteaza accesul mai rapid la informatii, dar asta nu te face mai destept sau te califica in ceva.Dar poti fi la curent cu ultimele descoperiri in domeniu, poti citi ceva pe domeniul tau etc.Ai ales sa o dai in extrema cealalta cum ca te poti educa de pe internet, ceea ce este complet gresit.

      00
    • Alupigus, iar ai dificultăți în a intelege lucruri simple. Pe internet te poți și distra, dar poți să și înveți sau sa faci bani. Fiecare ia ce își dorește de pe internet. Pesemne că habar nu ai de site-uri de freelancing, că să dau un exemplu. Sunt o grămadă de persoane care au avut următorul parcurs: învățat de pe net prin tutoriale sau de pe YouTube chestii gen web design, administrare servere, etc, după care mers pe site de freelancing si început să facă bani acolo. Nu le-a cerut nimeni că freelancer diplome sau alte hârtii oficiale. Ideea e că dacă vrei poți, chiar daca te-ai născut sarac, internetul îți dă posibilitatea să te dezvolți și să îți asiguri o meserie. Nu e ușor, dar prin perseverență se poate.
      Și freelancing-ul este doar un exemplu, poți învăța orice in orice domeniu după care sa mergi sa te angajezi sau sa pleci pe cont propriu. Cunosc chiar pe cineva care a învățat tehnici de masaj de pe YouTube și acum masajul la domiciliu este jobul sau principal.

      Ps: nimic legat de xenofilie?

      00
    • @Alupigus internetul nu tine loc de diploma dar macar iti ofera sansa sa inveti ceva pe care daca ai sansa o sa il si demonstrezi. Am intalnit mult prea multi oameni care nu vor sau nu sunt capabili sa foloseasca nici macar google maps, oameni care ajung sa ceara indicatii dupa ce se ratesesc fiindca folosesc internetul doar pentru facebook ( persoane de toate varstele, majoritatea in jur de 30 de ani). Cel mai rau sunt turistii (de toate natiile), ajung intr-un oras pe care nu il cunosc, nu au o harta, nu au credit sa sune si nu au nici internet in timp ce ar putea sa cumpere o cartela de 5e, ca sa nu mai vorbim de faptul ca un hotspot portabil costa in jur de 50E.

      00
    • Suarez (Mihail), complexă treabă ai ales sa comentezi azi. Printre altele, excluzi factorul noroc. Și mediu. De exemplu, daca vrei sa fi actor, ai mai multe șanse în Timișoara, decât în Valea Jiului, și mai multe în București, decât în Timișoara, dacă ai noroc și mediul potrivit, probabil Hollywood e mult mai ok decât București și tot așa. Să vedem pe YouTube, nu zic că e rău, dar parca nu as vrea sa merg la stomatolog „citit” pe YouTube. Unele meserii necesita dedicare și practică. Vezi doar o parte a problemei și e mișto că poți să râzi de alții, când tu ai scăpat. Dar vorba proverbului – niciodată să nu spui niciodată.

      00
    • @Mihail

      Unde am spus eu ca internetul se substitue scolii?[…]Ai ales sa o dai in extrema cealalta cum ca te poti educa de pe internet, ceea ce este complet gresit.

      Tu, de cel puțin două ori.

      Am spus ca iti faciliteaza accesul mai rapid la informatii, dar asta nu te face mai destept sau te califica in ceva.Dar poti fi la curent cu ultimele descoperiri in domeniu, poti citi ceva pe domeniul tau etc.

      Aoleu, păi Miță, tu nu ești mai diferit față de ăia care pierd aiurea timpul pe facebook sau joculețe sau mai știu eu ce, în timp ce ei ar trebui să muncească sau să se odihnească pentru a doua zi (de aici și mirarea mea cu timpul liber). Nu cred că-ți dai seama ce e neregulă cu afirmația asta.

      O constatare și o întrebare. Spui că îți „facilitează accesul mai rapid la informații” (ceea ce e okei) dar pe urmă o dai cu cititul despre ultimele descoperiri în domeniu sau poți citi ceva pe domeniul tău.
      Vine întrebarea și nu o interpreta mai mult decât trebuie: De ce să-ți pierzi timpul citind despre lucruri care nu-ți afectează viața, nici n-ai legătură în vreun fel cu acele lucruri și nici nu o să te intersectezi vreodată mai mult decât ce o să citești pe internet?
      Citește de câteva ori întrebarea, nu te grăbi.

      Pentru că, vezi tu, să citești de pe internet nu e totuna cu folosința. Adică, pe ideea că „o să-ți trebuiască”, să zicem că un IT-ist citește ceva despre Google, interfețe și app-uri… bun, pare interesant la prima vedere, dar IT-istul din exemplul meu nu se ocupă cu așa ceva, nu e specializat pe așa ceva… de ce dracului își pierde timpul/energia degeaba? Acesta știind că nu o să-i folosească niciodată interfața Google-ului pe app-uri?

      Și hai să zicem că nu citește în timpul orelor de lucru, chiar și-n timpul liber… de ce să-și încarce inutil capul cu informații din ăstea care nu o să-i trebuiască vreodată? Eu cred că are alte treburi, cum ar fi să fie pregătit pentru ziua de mâine și să lase giumbușlucurile de tip „Hai să vedem ce mai zice NASA despre astronomie!” pentru copilași care încă habar n-au ce să se facă atunci când vor crește mare.

      Eu, de exemplu, aș putea să iau grămadă o sumedenie de surse despre istoria secolului XX. Mi-a plăcut foarte mult istoria. Cu toate ăstea, n-o fac, chiar și cu accesul pe internet, aici, acum. De ce?
      Pentru că am și alte chestii de făcut, trebuie să fiu în formă să nu-mi încarc capul inutil (chiar inutil!) cu ceva care n-am legătură sub nicio formă, deși, mi-a plăcut. Dacă aș face asta, m-aș tortura singur, degeaba și aș pierde timp.

      Mă ajută cu ceva dacă citesc istorie? Nu.
      Mă ajută să fiu pregătit cu ce mă ocup? Nu.
      Dar în zilele de odihnă, sigur atunci trebuie să citesc istorie? Bă, nu, nici măcar atunci, pentru că zilele de odihnă, ce să vezi, sunt de odihnă și relaxare.
      Să citești ceva, chiar și de pe internet „la un click distanta” înseamnă să fii captat de ceea ce citești, altfel, nu ai fi mai diferit față de un semidoct internaut care citește titlul știrilor și le uită în secunda doi SAU ca cineva care n-are legătură cu ce citește/„se informează” și obosește aiurea.

      Cine își permite să citească orice sursă dinafara orelor de muncă, odihnă, și ce-o mai fi și să fie atent/captat de ceea ce citește… pe cuvântul meu, tu habar n-ai ce înseamnă să te folosești de timpul pe care-l ai, dacă ai ajuns să spui că internetul e așa de tare doar și pentru că informațiile sunt la un click distanță.

      Clișeele imagistice cu un tâmpit sau cu o tâmpită care stau pe o canapea sau șezlong, ținând o cană mare de cafea sau ceai într-o mână, și-n cealaltă au o carte cu basmele lui Petre Ispirescu… crede-mă, eu cred că n-ai priceput imagistica asta. Faptul că tâmpitul sau tâmpita își permite să citească acele basme, în ciuda orelor/zilelor de muncă, de odihnă, curățenie, mers prin oraș, cumpărături etc., înseamnă că are timpul necesar să și-l irosească aiurea (complet aiurea) pe ceva ce nu le trebuie, chiar dacă e fanul/fana înrăit(ă) al lui Petre Ispirescu.

      00
    • @Alupigus Revenitiva. Eu lucrez …nu conteaza :) am o pozitie in IT bunicica.

      Vrei sa stii unde am invatat eu meserie :)? Google is my friend :P
      Saptamana trecuta am lansat 5 aplicatii (interne pentru corporatia al carui angajat sunt).
      Am facut facultatea de istorie „:) cu ce facultate m-am dus eu cand m-am angajat???
      Cursuri? Da 2 cursuri de cisco si unul de ccna :) dap mi-au fost de folos de 2-3 ori
      Important e sa vrei si sa incerci. Eu sunt dovada vie.

      00
    • @Alupigus

      Suni a cocalar prost. In locu tau, eu nu as mai comenta pe acest blog.

      00
  4. „Cu cât mai săraci, cu atât mai mândri și mai dornici de respect.”
    E valabil și pentru „cu cât sunt mai proști”.

    00
  5. 100000 lire ~= bogatie in UK?
    Poate nivel mediu.
    Doi la mana:
    Saracia nu este cauzata neaparat de lene.
    Saracia si lipsa bunului simt nu merg neaparat mana in mana. Cam ce ai vrea aici, link catre fiu-su lu’ Micula cu ii ia la.pwla pe angajatii de pe plantatia lu’ ta-su?

    00
    • 100000 lire ~= bogatie in UK?
      Poate nivel mediu.

      nu începe discuția asta căcănară, te rog.

    • Basil asta a avut invitație la nunta regala sau ceva, altfel nu-mi explic cum o suge el ca 100.000 de lire pe an venit pentru o persoană e „mediu”.
      Ia, vasile, spune-ne tu cum sta treaba, bagă niște statistici…

      00
    • NOU
      #25

      @Cristi: vin eu cu niste statistici de la HMRC …

      The most recent data shows that an income of over £70,000 a year will actually put you in the top five per cent of all UK earners.

      00
    • Nici nu e greu sa intri pe diferite site-uri sa observi salarii, de exemplu.
      Asta trebuie facut inainte de a o arde superior, chiar daca ti-a dat invitatie regina sa o sugi la nunta…

      00
    • De ce va mirati, tot romanul stie ca in vest salariile sunt de 5-7000 de euro. Pe luna. Net.

      00
    • sa inteleg ca „bogatie” inseamna sa iti permit rata la casa? Ca in momentul in care casa e de vreo 6-7 ori salariu tau net anual nu esti chiar „bogat”. Esti bine, dar nu bogat.

      la ultimul salariu din romania, apartamentul meu era salariu pe 3 ani. Deci io sunt ultra bogat?

      00
    • Chiar si in cel mai bogat cartier din Londra stai bine cu 100k

      00
    • @animaloo
      Da, ești bogat fata de marea majoritate
      Ce e așa de greu de înțeles cum a folosit Vali termenul? Bogat nu înseamnă exclusiv Richie Rich, e și o măsură relativă

      00
    • Cu 100k esti la limita inferioara a „middle class”.
      Bogat inseamna sa ai deja o proprietate serioasa, sa iti permiți o masina de top vacante unde vrea pula ta.

      Nu esti nici sarac. Ba chiar o duci foarte bine.

      00
    • @animaloo: doar un strop peste 100k pa, da’ am cateva proprietati pe glob (pe vreo doua continente), am 3 masini, bag vreo 4 vacante pe an unde vrea pwla mea (cei drept, una e in RO ca asa vrea pi3da nevestei) …

      Unde ma incadrez?

      00
    • Salutare la toata lumea. Bun hai sa intru si eu in discutia asta ca am ceva idei si experienta.
      Referitor la salarii, acum dupa o experienta destul de buna in afara tarii pot spune urmatoarele: depinde. Depinde mult de tara in care traiesti, oras, taxele pe care le platesti pentru a fi considerat bogat sau sarac. 100k in UK? hmm well

      More than 1.2million people are earning over £100,000 a year, if a new survey of reported incomes is accurate.
      This is just below 4 per cent of the UK working population

      Ceea ce spune multe. Acum mai e o chestie, care trebuie luata in calcul purchasing power. Degeaba ai 1 trillion of zimbabwe de bobite cand painea de costa 2 trillion .
      Check Venezuela.

      100k ar fi cam £5,481.64 net pe luna. Esti ok la banii astia dar nu zeu.
      Problema e alta: te omoara taxele, la 50k ai= £3,064.97
      In Germania 100k =4682 net pe luna
      Irlanda 100k= €5,100.00

      Deci cam uite diferentele, si acum depinde si de orasul in care locuiesti. Dublin, Londra, Berlin ,Munich sau cuca macaii

      Faza e ca, marea majoritate in toate cele 3 tari ( Uk, Irlanda, Germania ) stau cam pe la 35k-60k
      Ce legatura are asta cu saracia… pai , daca statul te taxeaza de te rupe cam iti taie din aripi si nu prea ai chef sa muncesti mai mult ca sa dai 40-50-60% la stat si tu ramai cu 3 lulele. Asa ca am observat un trend… marea majoritate nu-si bate capul sa urce prea sus ca sunt taxati la greu si atunci le convine sa munceasca pe mai putin dar sa nu le statul 50% din salariu.
      A doua chestie luata de pe un blog al unui tip care sa zicem asa e destul de realizat: vreo 2-3 milioane de $ in San Francisco , vreo 3 proprietati etc. E ok omul.

      On generational wealth, I think people, and successful people especially attribute much of their success to hard work. The fact is, random chance plays much more of a part than we would like to admit. If our grandfather worked 18 hours per day to earn his fortune, there are likely 10 other grandfathers who worked the same 18 hours per day but never became wealthy.

      Si nu vorbim de un noroc la loto desi si ala poate fi luat in considerare. Un noroc sa nu ai probleme de sanatate, sa intri intr-un job si intr-o companie in care poti sa ai o traiectorie ascendenta si nu invers, sau sa nu apara o criza financiara.

      I used to believe success was around 50% luck / 50% hard work. How can hard work not be a big part of the equation when you first start out? Now I believe success is closer to 80% luck / 20% hard work the farther you pull away from the median.

      Si omul a lucrat pentru Goldman Sachs la inceputul anilor 2000.

      Acum intradevar nimeni nu le stie pe toate si nimeni nu e 100% perfect dar trebuiesc luate si chestiile astea in calcul.

      In incheiere imi vine o singura chestie in cap, dintr-un film:

      You get up two and a half million dollars, any asshole in the world knows what to do: you get a house with a 25 year roof, an indestructible Jap-economy shitbox, you put the rest into the system at three to five percent to pay your taxes and that’s your base, get me? That’s your fortress of fucking solitude. That puts you, for the rest of your life, at a level of fuck you. Somebody wants you to do something, fuck you. Boss pisses you off, fuck you! Own your house. Have a couple bucks in the bank. Don’t drink. That’s all I have to say to anybody on any social level.

      Fuck you money

      00
  6. O fi si o problema de IQ? Cind nu ai cu ce, pot fi oportunitati o mie, plus si simplu creierul nu poate prelucra informatia. De aia mai gasesti cite unul care provine dintr-o familie amarita si ajunge sus (in diverse domenii), creierul l-a ajutat sa gaseasca o cale (si, de multe ori, a lasat mindria deoparte).

    00
    • Mai ușor cu nazismul pe scări, Elena.

      00
    • Vai, Elena, cum sa zici asa ceva de Alupigus?

      00
    • Da, Elena, nazismul merge doar cu liftul

      00
    • Inteligenta nu este tot. Părerea mea este că perseverenta este mai importantă decât inteligenta nativă.
      Am exemple concrete, persoane mult mai inteligente că mine, colegi de școală care erau asi la matematici și alte materii grele, plimbați pe la olimpiade, dar care după ce au terminat școala s-au delasat sau s-au mulțumit să se complacă într-o viață modesta, nedori să se dezvolte personal, unii chiar s-au apucat de băutură sau prafuri.

      Ideea e că degeaba ești inteligent dacă ești delăsător, mai bine posezi mai putina materie cenușie dar perseverent. Ok, nu o să înveți la fel de repede că cineva mai inteligent, dar prin perseverență și dorința te vei dezvolta in cele din urmă.

      00
    • @xtz: Eu stiu ca o vorba romaneasca spune „sa te fereasca Dumnezeu de prostul harnic”. Sunt de acord ca si inteligenta este de mai multe feluri: poti sa ai un creier care prelucreaza foarte bine datele teoretice (daca ai noroc cu un IQ cu adevarat mare poti deveni un Einstein), dar si un creier care sa functioneze mai bine pe latura practica. Am auzit, intr-adevar, de persoane cu IQ foarte mare, dar care nu se pot adapta la viata de zi cu zi. Probabil depinde si de ce jumatate a creierului este mai dezvoltata. A nu se confunda cu smecheria (care, din pacate, la noi este considerata desteptaciune).

      00
    • Cel mai inteligent din grupul meu o arde „poetic”, cu un job „nine to five”. Mcar de ar fi poet! :(
      Cel mai muncitor din grupul meu, dar nu la fel de inteligent ca primul, lucreaza la Comisia Europeana. (nu, nu e politican, lucreaza in IT. :) )
      Munca si perseverenta ajuta mult!

      00
    • JBP zice ca exista 2 caracteristici care prezic cel mai bine succesul in viata (ceva gen 70% siguranta in predictie):

      1 inteligenta
      2 constiinciozitatea, adica sa faci bine ce ai de facut de fiecare data

      Adica daca esti cel mai mare prost si asa te-ai nascut, dar esti constiincios la locul de munca, inca ai 35% sanse.

      00
  7. Concluzia mea după ultimele articole e ca săracii parchează mai bine, dar bogații se descurca mai bine pe insule pustii.

    #numaifitisaraki

    00
  8. Discutia asta poate fi mai nuantata.
    Bogat ca ai tras tare /ai muncit sau bogat ca ai furat zdravan/ai mostenit pe tava totul !?
    Sarac ca esti putoare sau ca ai avut o cadere in viata !?
    Va rog sa ma scutiti de teorii gen mie nu mi s-a intamplat sau mie nu mi se va intampla nimic nasol niciodata ca sunt destept, muncitor si harnic. Aroganta asta existentiala la unii e de cacat !
    Lucrurile nu sunt impartite in alb si negru, sunt multe nuante de gri , asa ca….

    00
  9. si proteveul ii prezinta mai cu glam pe aia care trebuie sa castige…

    00
  10. citind articolul si toate comentariile, mi-au trecut multe prin cap sa scriu, dar apoi mi s-au parut irelevante. o singura concluzie am si anume ca e greu sa pui o eticheta pe cineva ca e sarac ca e prost/lenes/delasator/ etc. saracia mi se pare un cumul de factori si chiar ma simt prost sa pun cuiva eticheta asta ca e sarac ca n-a vrut el mai mult.
    mai e si zicala „ban la ban trage” :)

    00
  11. iar faza cu „nimeni nu-mi vb mie asa” este clar ca vine din frustrare. asta e, oameni suntem

    00
  12. Unde se poate urmari?

    00
  13. Lumea inca mai crede ca realitysourile is pe bune?

    00
  14. Sezonul 5 din Alone de pe History Channel începe pe 14 iunie.

    00
  15. Cum rămâne cu faza „săracii parchează mai bine ca bogații”?

    00
  16. acum 100 de ani, in liceu, am fost intr-o tabara la mare…tabara arata cum va imaginati, ca naiba :) cui ii pasa, eram la Costinesti si era distractie. ei bine, o tipa din tabara aia se plangea de conditii, de mancare, de apa rece, de ocazionalul gandac din baie, de tot.
    intreb si eu pe cineva ce-i cu fandosita asta, a iesit direct din vila si a aterizat in tabara scolara? se pare ca fata statea in ceva locuinte sociale si era vai de curu’ ei :))

    00
    • NOU
      #55

      „Săracu’ e ș-al dracu’. Mănîncă biscuiți, da’ bea țuică!”
      Homeless care încerca să dea pîine cîinelui din dotare, iar acest refuza. Circa 1985.

      00
    • maddy, n-ai înțeles-o, fata spera ca măcar în tabăra aia să se simtă și ea mai bine, să fie altfel, ca o evadare.. în loc de asta a găsit fix „jegul” de acasă..

      00
  17. săracii sunt extrem de mândri.

    Ok, incepe sa aiba sens sloganul PSD din campanie

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile