Samsung Galaxy S10+ review

Încep prin a spune că nu sunt neapărat un fan al telefoanelor Samsung – mereu am avut o „problemă” cu interfața lor Android (TouchWiz) și mereu le-am evitat dispozitivele. De asemenea, ultimul Samsung cu care am petrecut mai mult de 5 minute a fost Galaxy S7, deci unele chestii de care voi aminti probabil au fost și pe generațiile anterioare S10+

Samsung Galaxy S10+ nu „reinventează” smartphone-ul în nici un fel (nu așa cum ai putea spune despre Galaxy Fold). Este pur și simplu încă un dispozitiv pe care, vizual, l-ai pierde între toate celelalte telefoane din generația curentă, toate o bucată de sticlă cu decorațiuni metalice.

Cu ce vine la pachet

Conținut Cutie Samsung Galaxy S1-+

În cutie avem:

  • Încărcătorul (USB Type A, mamă)
  • Cablul USB (Type-A, tată → Type-C)
  • Adaptor Type-C „OTG” (Type-C → USB A, mamă)
  • Adaptor microUSB, mamă → Type-C
  • Căști AKG (jack 3.5mm)

De asemenea, telefonul vine cu o folie de protecție aplicată pe ecran – nu este sticlă, este doar un plastic menit să protejeze împotriva zgârieturilor (nu și de căzături).

Performanțe

Nu vreau să intru în prea multe detalii tehnice, au făcut-o alții, sunt publicații online care pot oferi mai multe măsurători precise, scoruri din benchmark-uri și alte detalii care nu interesează prea mult pe utilizatorul de rând.

O să zic doar că în Europa nu veți găsi varianta cu chipset Qualcomm (Snapdragon 855), ci doar varianta cu chipsetul propriu Samsung – Exynos 9820.

Modelul testat este cel cu 128 GB spațiu de stocare și 8 GB RAM.

Așa cum te-ai aștepta de la un „flagship” din 2019, telefonul e rapid, e „smooth”, nu are lag prin meniuri, aplicațiile se deschid instant, și deși rulez destul de multe chestii simultan și le las în background pentru mult timp (nu am obiceiul să închid aplicații când nu le folosesc), nu am observat niciodată vreo încetinire… chiar și după ce am stat pe Imgur (care „papă” memorie la greu) 30-40 minute bune.

Baterie

Prima zi în care m-am deranjat să ăștept ca telefonul să se descarce aproape de tot, bateria (4100mAh) m-a ținut aproximativ 24 de ore, în regim de folosire „intensivă”:

  • 7 ore și 45 de minute „Screen on Time” (bateria mai avea 5% în momentul respectiv)
  • Jucat un joc aproximativ o oră din timpul de mai sus
  • Rezoluția display-ului maximă – 1440×3040
  • Bluetooth, Location, WiFi, 4G, NFC, Always on Display – toate pornite
  • Luminozitatea ecranului pusă pe „Auto” +aproximativ 25%

Timpul de încărcare (cu încărcătorul din pachet) este de aproximativ 1 oră și ~30 de minute.

Evident că chipset-ul pentru Europa nu suportă Qualcomm QuickCharge, dar din fericire suportă USB-PD. Astfel orice încărcător compatibil (gen ăsta sau ăsta) cu USB-PD va activa „Fast Charging”.

O funcție demnă de amintit e încărcarea Wireless (Qi), care e oarecum standard de la S7, doar Galaxy S10+ suportă „Fast Wireless Charging” (până la 15W), precum și – „Reverse Wireless Charging” – adică, poți încărca și alte dispozitive compatibile de la telefon – o funcție gândită pentru căști wireless Samsung Galaxy Buds lansate recent.

Găurile din Ecran

De când cu iPhone X, toți producătorii au încercat să vină cu idei noi pentru a face ecranul cât mai mare și de a micșora, sau a le face complet dispărute, marginile telefonului. Faimosul „notch” al iPhoneX a fost copiat (în lipsa unui cuvânt mai bun) de către aproape toți producătorii, unii l-au îmbunătățit („tear drop” pe OnePlus 6T), alții au reușit să-l facă și mai groaznic (Pixel 3). Cert e că pe unii nu-i deranjează, pe alții îi scoate pur și simplu din sărite. Personal, nu sunt fan „notch”.

Samsung a venit cu altă soluție – „punch hole display”, sau, în termenii lor de marketing, „INFINITY O” display.

Infinity O Display

Fața de „notch”, este mai mic, ocupă mai puțin spațiu overall – singura problemă este că… nu mai e simetric. Noi, ca ființe, suntem programați să căutam simetrie și tipare în… tot ce vedem. Simetria ni se pare frumoasă… Eh, în cazul de fața, lipsa simetriei mi se pare chiar nasoală.

În primul rând, mută ceasul în partea opusă a ecranului, și lasă o gaură (sau două) imensă în colț. Partea bună e că după o vreme începi să te obișnuiești. A 4~5-a zi cu telefonul, nu prea am mai observat gaura.

De asemenea, din setări, puteți face unele aplicații (sau chiar tot sistemul) să fie „full screen” – adică, telefonul va micșora spațiul util, și va coborî toate elementele grafice puțin mai jos, și datorită ecranului AMOLED, nu veți mai observa gaura respectivă.

Opțiunea de a „ascunde” găurile pentru camerele frontale

Alte chestii de ecran nu se merită menționate, este destul de subiectiv. Unora le place AMOLED, altora nu. Unora le place ecranul cu margini curbate… mie nu.

Camere

Samsung Galaxy S10+ (și S10) are 3 camere, fiecare cu un scop precis: ultrawide, wide, telephoto. În aplicația „Camera”, Samsung le distinge prin nivelul de zoom – astfel că avem 0.5x, 1.0x și 2.0x. Cea de ultrawide, este considerată de zoom 0.5x, iar cea telephoto este considerată ca zoom 2.0x.

Practic, în aplicație, avem opțiunea de a selecta una din cele 3 camera prin nivelul de zoom, sau prin a folosi niveluri de zoom intermediare (de la 0.5x la 10x, evident dupa 2x intră în funcțiune zoom-ul digital).

Pozele au fost făcute pe trepied, din aceași poziție. Pozele au fost uploadate la dimensiunea originală, cu EXIF intact (pentru pretențioși!).

Nu vreau să comentez prea mult despre calitatea imaginilor. Se poate vedea cum camera ultrawide are culori diferite, datorită dimensiunii mai mari a pixelului (1.4µm vs. celalalte două cu 1.0µm).

Practic, în ultimii 2-3 ani observăm o stagnare a senzorilor de pe camerele telefoanelor. Producătorii nu mai au loc de îmbunatățiri majore al hardware-ului – există o limită fizică a dimensiunii senzorului care-l poți pune pe un dispozitiv mobil, luând în calcul și căldura disipată, dar mai ales grosimea. Astfel că lupta se duce acum în funcțiile software și algoritmii de procesare a imaginii.

În setările camerei, găsim numeroase opțiuni de activat:

  • „Scene Optimizer” – optimizează setările camerei pentru a face poze în diferite scene – de exemplu în lumină foarte slabă, sau poate optimiza setările pentru a „scana” documente (cine n-a avut nevoie de o copie de buletin?!)
  • „Shot Suggestions” – asta mi s-a părut destul de interesantă. După activare, camera îți sugerează încadrări pentru pozele tale. Nu pot zice că am fost mereu de acord cu algoritmul respectiv, dar în general nu e un lucru rău (am văzut destule persoane care chiar habar nu au să încadreze…)
  • „Flaw Detection” – te anunța când cineva s-a mișcat sau a clipit într-o poză, și, cel mai important – te anunță când ai pete de grăsime pe sticla camerei, pentru a le șterge
  • Avem opțiuni de salvare a imaginilor ca format DNG (RAW, pentru modul „Pro”), sau salvarea în formatul HEIF (în loc de JPG)
  • „Ultra Wide Shape Correct” – corecție a distorsiunilor capturate cu camera ultra-wide
  • Pentru video avem salvare în format HEVC și/sau HDR10+. De asemenea, S10+ poate filma UHD („4K”) la 60fps

Senzorul de Amprentă și „Face Unlock”

Pentru modelul S10+/S10, Samsung a spus adio butonului frontal, care până acum era și senzorul de amprentă, și a montat un nou tip de senzor, ultrasonic, sub display. Acesta ar trebui, teoretic, să fie mult mai rapid și mult mai sigur.

În prima zi de folosire, pot zice că mi-a scos, efectiv, peri albi. Am activat și funcția de „Face Unlock”, iar mai multe de jumătate din timp, fie nu nimeream locul unde e senzorul poziționat (pentru că, evident, nu este senzor pe tot ecranul, ci doar într-o anumită poziție), fie nu era destul de rapid în a-mi detecta amprentele, fie, efectiv, dădea greș.

Din fericire, majoritatea „problemelor” s-au reparat a doua zi – am primit un software update ce a îmbunătățit viteza și precizia senzorului. Plus… am început să mă obișnuiesc cu poziția relativă a senzorului, astfel că-l nimeream în majoritatea cazurilor.

Face Unlock-ul funcționează destul de rapid, și din profil și din față, iar în rarele cazuri când senzorul de amprentă e pretențios (în cazul că le ai activate pe amândouă), funcția de face unlock îți va debloca telefonul fără mari probleme, atâta timp cât… ai lumină.

În cazurile în care lumina ambientală este slabă, din păcate „face unlock” nu va funcționa. Veți vedea o animație, o linie albă împrejurul camerei, care va semnala că nu se poate face recunoașterea facială. Evident, în cazul în care aveți un wallpaper luminos, care va lumina fața, acesta va funcționa… dar în întuneric complet, spre deosebire de iPhone X, slabe șanse.

Un alt punct minus e că nu există nici un feedback vizual, sau tactic, sau… de orice fel, înainte de a atinge ecranul cu degetul în vederea deblocării.

Mai exact, dacă nu nimerești locația senzorului, deși ai „Always-On Display” activat, nu ai absolut nici o vibrație sau ceva de genul. Fie se deblochează – și, dacă ai sunetul pornit, se aude sunetul specific de deblocare, fie… nimic. 

În cazul în care reușești să pui, totuși, degetul cât de cât pe senzor, dar telefonul nu-ți recunoaște amprenta, ai o vibrație și o animație pe ecran.

Mi-ar fi plăcut ca, cel puțin în momentul în care ai „Always On Display” activat, să ai un marker, ceva, un cerc… orice, care să marcheze poziția senzorului.

Software

La capitolul software/Android, ar fi multe de scris, dar mă limitez să menționez doar că, din punctul meu de vedere – un „hater” al customizării Samsung (TouchWiz) – versiunea cu care vine Galaxy S10*, OneUI – este probabil una din cea mai bună personalizare Android cu care m-am jucat în ultima vreme.

În afară de culoarea barei de navigație (care în multe aplicații este albă, deși eu am activat „Night Mode”), care mai degrabă este o chestie specifică Android Pie, nu am găsit nimic care să mă enerveze său să-mi displacă la Samsung OneUI.

Concluzii

Pro:

  • Una dintre cele mai bune implementări/skin Android (deși nu e unică S10)
  • Camere rapide, poze bune in condiții de iluminare slabă
  • Baterie mare, „Screen-On Time” mare
  • Funcția de „Reverse Wireless Charge” va fi foarte utilă în cazul în care folosiți căști wireless… sau ajutați un prieten rămas fără baterie
  • Camera are funcții software mișto, intuitive
  • Difuzoare Stereo
  • OneUI e o îmbunătățire imensă față de vechiul TouchWiz

Con:

  • Face Unlock nu funcționează în lumină slabă (spre comparație, iPhone X funcționează și fără lumină)
  • Ecranul curbat – personal îmi dă dureri de cap. Doar versiunea S10e are ecran „normal”, dar acesta vine și cu o rezoluție mai mică, o baterie mai mică, precum și doar 2 camere… prea multe compromisuri.
  • În Europa nu este disponibilă versiunea cu Snapdragon 855
  • „Punch Hole” e urât până te obișnuiești cu el

Samsung Galaxy S10+ a fost pus la dispoziție de către Orange România.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

41 comentarii

  1. Imi place cum samsung si apple mai arunca si ei cate un os la oameni cu amprenta in ecran si foldable phone. Daca nu scoteau Vivo amprenta aia cred ca nici acuma nu o puneau cei de la samsung. Sa vedem acuma ce o sa se intample si cum se aplica garantia la astea foldable, mai alex la Mate X care o sa fie ieftin rau. Din punctul meu de vedere vad ca mai nou producatorii astia mari ajung la niste preturi pe telefoane de te doare capul, macar daca as vedea ceva nou la fiecare model scos, mai mult ram, display care se sparge, procesor cu nu stiu ce consum, wifi same, bt same, charger same, casti same.

    PS: Aveti grija sa nu zgariati display-ul unde-i amprenta, o sa aveti o surpriza :).

    00
  2. Sa lauzi camera unui telefon pe un blog unde si cel mai prapadit cititor are prin casa 2 3 dslr-uri din care da sa bea apa la caine mi se pare de-a dreptul tupeu…

    00
  3. În primul rând, mută ceasul în partea opusă a ecranului

    Ceasul e mutat in partea aia odata cu Android 9.

    00
  4. „De când cu iPhone X, toți producătorii au încercat să vină cu idei noi”

    Faina asta… altul care crede ca Apple a inventat roata cand de fapt ei baga tehnologii si solutii pe device-urile lor dupa ce jumatate din piata de telefoane le are deja.

    Dar na, bine ca au inventat ei colturile rotunjite!

    00
  5. Se poate instala safari pe el?

    00
  6. este cineva care a citit mai mult de primul paragraf?

    00
    • Desigur. Ceva mai jos are poze cu tzatze!!!

      00
    • Minte, nu sunt tate nicaieri in articol. Am verificat.

      00
    • Și… trebuie să fiu expert samsung să-mi dau cu părerea dacă telefonul e OK sau nu?

      Unde-mi dau licența în materie de telefoane Samsung?

    • imi sta in fire sa las comment inainte de a le citi pe ale altora,dar de data asta voiam sa ma asigur ca nu sunt singurul nebun.

      Deci review-ul incepe cu „experienta mea legata de samsung se rezuma la 5 minute cu un s7” … dupa care crezi ca ma mai intereseaza ce ai de zis?

      00
    • Tre’ sa ai cat de cat idee cand vorbesti despre ceva,altfel parerist..si in cazul de fata esti parerist habarnist.

      „pentru s10 samsung spune adio butonuluo frontal” .i-a zis de pe la s7 incoace,dar nah.

      imi pare sincer rau ca nu vezi penibilul situatiei. afirmi cu degetelele tale ca nu ai legatura cu lumea samsung/android dupa care imi trantesti replica aia de liceean frustrat -> „unde imi dau licenta in materie de (insert domeniu)

      00
    • Ok, man. Mergi în pace. Nu ești în target pentru acest review, știi tu mai bine, ești specialist mai mare.

  7. Mi-au sarit in ochi doua mici greseli:
    1. „o funcție gândită pentru căști wireless Samsung Galaxy Buds lansate recent” => „o funcție gândită pentru căștile wireless Samsung Galaxy Buds lansate recent”
    2. „OneUI – este probabil una din cea mai bună personalizare Android” => „OneUI – este probabil una dintre cele mai bune personalizări Android”

    In rest, ca posesor de telefon pentru saraci (Xiaomi Mi A1), nu pot spune decit ca sint impresionat de autonomia noului flagship Samsung. Pe partea de software, ramine de vazut cit de repede se vor misca cu update-urile. Nu de alta, dar eu am luat al meu cu Nougat si deja am Android Pie de niste luni bune, pe cind multi posesori de Samsung-uri luate in aceeasi perioada abia daca au primit Oreo.

    P.S. Felicitari, cred ca e un review foarte bun. Poate mai are vreo doua-trei mici probleme de exprimare, dar nu am stat sa caut asta. A fost o lectura usurica si placuta. Thumbs up pentru pozele facute cu trepied, de multe ori nu se apeleaza la asa ceva nici la case mai mari. ;)

    00
    • Cred ca esti constient ca tu ai un terminal android one, vei primi destule update-uri de sistem de operare.
      In rest, Samsung are ceva mai multi utilizatori de OS personalizat, asa ca nu merge foarte repede dezvoltarea si testarea, plus lenea lor clasica in domeniul asta, deci update-urile vor veni mai rar. Cele de securitate vin la timp, eu am S7 si sunt cu patch-ul de securitate din februarie.

      00
  8. Nice review! Din câte am înțeles funcția numită Bright Night e mult mai slabă decât Night Sight-ul de pe Pixel. Calitate pozelor este sub ce oferă Pixel 3 și Iphone XS. Probabil o să fie depășit și de Huawei P30 Pro. În rest bifează toate capitolele…ecran, baterie, performanță. E bine că măcar acum dacă te chinui un pic te lasă să faci și remapare la butonul Bixby.
    https://www.xda-developers.com/tasker-beta-remap-bixby-button/

    00
  9. -nu functioneaza amprenta cu folie de sticla
    -nu exista senzor de adancime pentru face unlock(poate fi deblocat cu o poza)

    cam slab pentru un flagship 2019

    00
  10. Eu o iau din 3 in 3. S3, s6, s9. Din 3 in 3 ani e suficient cred.

    00
  11. mersi ca ai pomenit de OneUI, l-am pus pe S8 si e ce trebuie.

    00
  12. La OnePlus 6T apare un indicator in dreptul senzorului de amprenta ca sa nu-l ratezi, la Samsung nu exista asa ceva?

    La capitolul „senzori de amprenta in ecran” – si mie mi-a scos peri albi amprenta din ecran de la 6T, dar cu timpul s-a imbunatatit simtitor. Ei se lauda ca au nu stiu ce algoritm care invata pe masura ce tot folosesti senzorul de amprenta. Mi se pare ca totusi la 6T amprenta nu e ceva „ultrasonic”, ci ceva bazat pe lumina…

    00
    • Încă nu. Cum am zis, apare doar după ce pui degetul în zona aia.

      Probabil vor pune ceva de genul într-un software update (sper).

  13. Am înțeles că ar fi un Samsung reușit ăsta. Cică e aproape la fel de bun ca OnePlus 5T. :D

    00
  14. Am Note 9 de vreo 4 luni şi deja am mini-lag pe el. De când am făcut update la Android 9. Samsung stă tare prost la software, cel mai important lucru după hardware.

    00
  15. „Mi-ar fi plăcut ca, cel puțin în momentul în care ai “Always On Display” activat, să ai un marker, ceva, un cerc… orice, care să marcheze poziția senzorului.”

    merge chestia asta?
    „Tap the screen to show the fingerprint scanner location: You can have the fingerprint icon illuminate by tapping the phone, so you know where to unlock it. Head into settings > biometrics and security > fingerprints. Tap in your PIN or password, then toggle „show icon when screen is off”.

    sau sigur gasesti un wallpaper pt allways on display in aplicatia „galaxy themes”

    00
    • Da, merge, dar tot necesita un tap in plus… I’m very picky about it.

      Si nu, nu e nici o tema, momentan, in galaxy store, care sa faca asta.

      Toate temele pe care le-am vazut nu depasesc jumatatea ecranului de sus. Ma gandesc sa nu fie cumva o limitare in scopul asta…

      Dar si o tema ar fi putin cam fucked up – daca nu faci o animatie, ar provoca burn-in, deci un wallpaper ar fi insuficient.

    • Ar trebui un contur acolo cand e miscat telefonul, sa vezi unde sa pui degetul.

      00
  16. pt. mine singurul din gama asta cât de cât atractiv este doar s10e din cauză că are ~14cm înălâime totală așadar fiind și relativ compact (dacă era pe la 13cm era beton)
    bonus: ecran fain, necurbat (mă doare,n paișpe că are rezoluția PUȚIN mai mică, dpmdv este tot acolo, nu văd real diferența)

    și mă mai doare-n paișpe că are „DOAR 2 CAMERE” ‘ete fleoșc, ne-am găsit să căutăm dureri de cap unde nu ne doare. E OK.

    când o să fie la juma’ de preț probabil o să-mi import unu cu sd855 (nici nu mă gândesc cu echinox)

    hai noroc

    00
    • De ce nu cu exynos?intreb pe bune.
      TOATE variantele de europa cu exynos au fost mai rapide decat cele cu snapdragon din US

      00
    • pt ca echinoxu’ din s9 e cam cu 35% mai slab decat sd845 iar echinoxu din s10 e aprox 20% mai slab decat sd855

      adauga si faptul ca pretu european e cam cu 15% mai mare si iaca, iese ecuatia

      00
  17. Astazi am trecut de la S7 la S10e :D #so #excited

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)