Salvarea Roşiei Montane, în doi paşi simpli

Roşia Montană, 2009

Roşia Montană se poate salva în doi paşi extrem de simpli. Nu cu clipuri pe net, nu cu petiţii tâmpiţele, nu cu gargară. Iată cum:

  1. urcat în tren sau în maşină şi mers până acolo. atenţie la drum, e foarte bun, veţi avea nevoie de ceva răbdare şi de o maşină rezistentă la gropi.

  2. petrecut o săptămână acolo. cheltuind bani acolo veţi salva economia locală. nu vă mai duceţi la mare sau în Grecia, mergeţi la Rosia Montană! O să vedeţi că sunt multe lucruri de admirat.

Simplu, nu?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

40 comentarii

  1. puterea exemplului. tu te risti sa mergi o saptamana la Rosia Montana?

    00
  2. Ar trebui si ei sa iasa cu ceva la rampa: un festival de jazz, de arta medievala de … minerit .. asta vara, iar iarna o cabanuta si o partie de schi pentru inceput si asa usurel poate altfel ar fi. Rosia Montana cam devine istorie … un prieten din Alba-Iulia mi-a spus ca le-au construit un cartier undeva la marginea orasului asa ca :( Salvati in continuare Rosia Montana!

    00
  3. ai dreptate, e cea mai buna solutie, dar sa stii ca cei mai vehementi sustinatori au aplicat-o deja.
    e drept ca pe langa ei mai sunt milioane care isi dau cu parerea.

    00
  4. mi=as dori sa ai dreptate da la cite interese sint acolo si la cit de lacom e romanul..inclusiv al de sta in rosia montana, i doubt it

    00
  5. Da! de o mie de ori da!
    Asa se schimba lucrurile cu adevarat in capitalism: cand votezi cu portofelul (si cu stampila, dar mai rar).
    Insa e mai usor sa semnezi o petitie online (macar de ar fi pe hartie – alea pe hartie, cu cnp si semnatura, ajuta cu adevarat la campaniile de lobbying) si sa te uiti la clipuri tampitzele.
    G.

    00
  6. Nu cred ca va avea succes aceasta campanie (daca se poate spune asa). Nu spun asta doar din cauza punctului 1 (faza cu drumul). Pur si simplu de asa natura este romanul, la multi „li se rupe” de rosia montana .

    00
  7. singura speranță economică a zonei – afară de minerit – ar fi turismul, doar că, din câte am înțeles de la cei care au fost acolo, cine știe ce obiective și peisaje nu sunt prin zonă. iar de ghețarul de la scărișoara (la care am fost, de altfel) sunt mult mai aproape alte comune

    00
  8. Mi se pare o prostie sa nu valorificam cel mai mare zacamant de aur din Europa. Nici macar nu e o zona intens poplata, si culmea ca nu oamenii de acolo protesteaza cel mai vehement ci hipiotii gen Remus Cernea care cred ca schimba soarta omenirii cu petitii online si tweet-uri.

    00
  9. @ps: ca sa nu mori naibii cu cianura in cur

    00
  10. Simplu? Foarte. Dar o fi si eficient?

    00
  11. @zoso Articolul asta imi aduce aminte de un episod din South Park

    https://southpark.cc.com/full-episodes/s13e11-whale-whores

    00
  12. Foarte frumos. De cand imi doream sa admir un santier de exploatare a miniera :P
    Yeah right, si cred ca partea cea mai interesanta este vara cand trec pe langa tine camioanele incarcate cu minereu si praf. Idilic peisajul… Rosia Montana, the place to be :D

    00
  13. Dar de ce s-o salvezi?

    00
  14. Intr-adevar, metoda ta este foarte buna, dar parca e mai usor sa te prefaci ca-ti pasa decat sa-ti pese in adevaratul sens al cuvantului, nu?

    00
  15. Asa e. Foarte simplu intradevar!

    00
  16. De fapt asa se poate salva toata romania…tot turismul

    00
  17. Corect. Despre ce ţară vorbim?

  18. Nu ştiu pe unde am citit, cred că pe Hotnews, că ar fi interzis (????) turismul în Roşie, pe nu-ştiu-câţi-ani…

    00
  19. Si eu cred ca exista si alte solutii pentru Rosia Montana, nu doar vinderea aurului companiilor straine. (Cred ca singurele lucruri ce mai pot fi vandute in Romania sunt aurul de la Rosia Montana si proprietatea privata)
    @zoso, Raimi, Geo Atreides, Camil,Anti-Cocalari, cristi, radu: in Rosia Montana se organizeaza anual cam de prin 2004 un interesant festival. Valorificat cum trebuie, acesta ar putea fi si el o solutie pentru protejarea zonei. Se numeste FanFest
    Mai multe aici:
    https://ro.wikipedia.org/wiki/F%C3%A2nFest
    http://www.fanfest.ro/cgi-sys/suspendedpage.cgi

    00
    • @Momo: copilă, cu ce te ajuta un festival in urma caruia raman doar muntii de gunoaie? care parte din „3 zile si 10.000 de idioti nu ajuta zona respectiva aproape deloc” nu ai inteles?

  20. complet offtopic: ce faci bre, nu raspunzi la leapsa lui coolmogul? asteapta bietul turnator om o sugestie, ceva! :D

    00
  21. mi-a dat o lacrima pe cur de emotie. mai ales atreides, e atat de convingator in idiotenia lui. momentan cat voi ganditi strategii din fotoliile voatre confortabile, copiii oamenilor aia mor de foame. strutocamilelor

    00
  22. Vali, cred ca nu ti-ai dat seama ca Rosia Montana e salvata deja. Da, RM e salvata prin mediatizarea de care a avut si are parte. Si daca se va construi mina si peste 20 de ani peisajele de acolo vor concura cu succes peisajele selenare, iar Romania de peste 20 de ani va concura cu Somalia, Burkina Faso si Haiti de azi, Rosia Montana tot va fi „salvata” – pentru ca cineva isi va aduce aminte si macar atunci vom avea „mintea romanului cea de pe urma”.Ceea ce vom fi pierdut e respectul de sine.
    Adevaratul acum e salvarea propriei demnitati si a identitatii noastre ca popor, nu un proiect de trei lei care promite castigul a cinci lei si care poate insemna cheltuieli de curatare si reabilitare de sapte lei. E vorba de faptul ca incet-incet ne pierdem radacinile si ajungem sa fim de acord cu orice, oricum doar pentru ca avem impresia ca ne ajuta cineva in vreun fel. „Suntem” impotriva proiectului pentru ca e un bun exemplu ca ne umilim ca cersetorii de la semafoare, ascunzandu-ne o mana cu care am putea munci si purtand un carton mizerabil pe care scrie ca suntem handicapati, doar pentru a primi de pomana de la canadieni/americani/austrieci/etc. Japonia nu e o tara bogata in resurse, a incasat 2 bombe nucleare, a platit miliarde de dolari compensatii de razboi si totusi sunt 100 de ani inaintea Romaniei in ceea ce priveste infrastructura, industria, sistemul sanitar si educational. Ei nu au cersit un colt de paine pentru o uncie de aur, iar daca au primit bani i-au dat inapoi cu dobanda. Noi vrem sa primim banii, sa munceasca altul iar daca sunt probleme sa le rezolve copii nostri, ca noi suntem ocupati sa ne dezvoltam si sa acumulam averi intr-o generatie cat au strans adevaratii europeni in 3-4 generatii. Ne multumim sa facem „munca de jos” in tari vestice in loc sa ne ajutam intre noi sa crestem si sa recuperam ce-am pierdut in ultimii 70 de ani. Rosia Montana e salvata, mai ramane sa ne salvam pe noi.

    00
  23. ce a adus turisti la vama in numar exagerat de mare a fost un festival de salvare. Acolo din cauza numarului prea mare de turisti zona e in pericol. In schimb la RM ar putea sa sa fie o chestie pozitiva. Din cate stiu chiar au venit oameni pe acolo atunci. Pe de alta parte din cate stiu nu prea e voie sa se deschida pensiuni, festivaluri, sau orice activitate in afara de minerit in zona (hotarari locale, etc). Deci faza e, ca sa fii corect pana la capat – si sa fie lasati oamenii locali sa primeasca banii turistilor. Si in al doilea rand, cum am spus, nu conteaza neaparat oamenii de acolo, nu ma intereseaza sa-i salvez pe ei, ci pe mine! – in caz de calamitate ecologica o sa platesti si tu din impozite sa se curete zona. Si zona aia poate sa fie a naibii de mare – astfel incat sa te afecteze chiar direct, si curatenia a naibii de scumpa.

    00
  24. ca o paralela, in Austria, la Ezberg, se fac curse de motocross in cariera deschisa de la o mina similara. Si nu numai asta, si alte tipuri de sporturi. Orice se poate valorifica, si turistic, la un moment dat. Cred ca am atrage mai multi turisti cu „cea mai mare mina de aur din Europa” decat cu „ceea ce putea fi o mare mina dar e doar una mai mica, parasita si neingrijita ca nu am avut bani si am gonit investitorii”

    00
  25. Spor cu ideea si aplicarea ei. Parerea mea e ca sunt interese mai mari, iar cum se afla tara acum si cu datoriile pe care le are o sa se ajunga si la momentul cand se va incepe exploatarea.

    00
  26. Bun, excelent chiar. Am totusi o intrebare: care sint optiunile care se ofera acum? Adica unde ne putem cheltui banii. Nu sint la curent cu ce a aparut nou acolo in ultimul timp.

    00
  27. fair enough :)

    00
  28. @dan-marius
    Pai n-ai inteles? Te duci acolo din spirit de fronda nu ca sa te distrezi. Urmeaza sa se faca turism la RM peste vreo 20 de ani daca reusiti sa convingeti destui turisti sa-si faca vacanta intr-un loc unde ar putea sa stea 10 zile sa admire peisajul. Acu tu poti sa vezi jumatatea plina a paharului: scapi mai ieftin!

    00
  29. Ce sa le explici ma la toti cocalarii care sufera de tari straine ?

    00
  30. Soluţia propusă de tine nu va rezolva problema: să zicem că Roşia Montană va forfoti tot timpul de turişti. Ce crezi că se va întâmpla? Oamenii îşi vor restaura casele, vor reabilita mediul, vor depune eforturi pentru a păstra specificul locului? Nu, fii sigur de asta! Vor dărâma „cocioabele” iar în locul lor vor construi vile de neam prost, vor distruge şi mai tare specificul locului construind diverse facilităţi pentru turişti etc. Ce-ar fi să gândeşti mai mult şi să postezi mai puţin?…

    00
  31. @Tibi: Da, doamne fereste ca oamenii aia sa traiasca mai bine! Noi vrem doar sa trecem prin rezervatia de cocioabe traditionale o data pe an, sa ne imbatam traditional-medieval cu vodca la carton si sa dam un tweet ca suntem ecologisti.

    00
  32. Activitatile de turism in Rosia Montana sunt interzise de Consiliul Local. Asadar vorbim vorbe aici.

    Pana una alta aveti Google Images la dispozitie ca sa vedeti cum arata situri miniere in care s-a lucrat cu cianuri. Cancerul va fi o boala de vara in Muntii Apuseni daca se da acordul pentru acel lac de cianuri de la Rosia Montana.

    Ei zic ca lacul de cianuri si munti arsi in procesul tehnologic vor fi reabilitati ecologic. Si ofera drept garantie o hartie a unui off-shore total obscur. Sa fim seriosi, si in talcioc gasesti smecheri cu mai multa credibilitate.

    00
  33. Naşule, eu m-am referit la ce spune titlul: salvarea Roşiei Montană, şi ce înţeleg eu prin asta ( reabilitarea mediului, a caselor tradiţionale etc. ) Turismul ( de consum – adică hai acolo să spargem banii ) nu o va salva ( nu în sensul ăsta ).

    Dacă e să discutăm despre cum oamenii de acolo vor trăi bine ( sper că prin a trăi bine nu înţelegi vilă de neam prost, garajul cu 2-3 maşini de lux, conturi fără număr ) atunci sunt foarte curios cum oamenii vor trăi mai bine atunci când în locul a patru munţi împăduriţi vor avea un lac de cianură?

    00
  34. se merita exploatat, daca banii intra in spitale/autostrazi si nu in buzunarele mogulilor/politicienilor/vandalilor

    00
  35. Am citit cu intarziere mesajul. Perfect de acord

    00
  36. Se pare ca linkul nu merge cum trebuie. Ideea e ca vara trecuta am organizat asa ceva cu mai multi prieteni. Exact asa se numea: Salvati Rosia Montana… Vizitati-o! Prezentarea se gaseste pe https://www.rosiamontana.org/, situl rosienilor care se opun planului RMGC.
    Am fost in total aprox 40 de oameni. Si, surpriza, am mai vazut vreo 100 (o suta) de turisti veniti fara legatura cu noi: un autocat de unguri, un grup de olandeze si restul romani.
    Iar baietii veseli de la Gold Corporation spun cu fiecare ocazie ca oamenii nu sunt interesati sa viziteze Rosia Montana; asta dupa ce ei au fortat in 2002 si au reusit sa interzica turismul sau alte activitati fara legatura cu mineritul.

    00
  37. ma intereseaza foarte mult acest subiect…drept urmare, mai toate proiectele mele la facultate (Economie Ecologica, master) incerc sa le mulez pe aceasta tema..
    Trecand peste acest lucru, as vrea sa va spun ca am fost la Rosia Montana de 2 ori..
    Si as mai merge de inca 100 de ori!
    Este locul care a avut cel mai mare impact asupra mea…si am vizitat destul de multe locuri in Romania..
    Acest loc are „personalitate”…se creeaza o conexiune intre tine si el..este imposibil sa nu comunici cu ceea ce te imbratiseaza acolo…Oamenii, muntii, flora…fauna…
    Toti cer ajutor! Cum pui primul pas pe acele pamanturi, simti plansul lor..lacrimile si durerea…dar si bucuria ca ai ajuns pana acolo, ca i-ai descoperit…ca esti alaturi de ei..
    Carierele acelea vuiesc de tristete…si spera in fiecare trecator ca va reveni..
    As avea multe de spus….
    Eu una ma voi reintoarce in acelel locuri…nu voi trada ceva atat de valoros, pur…si care momentan, ne apartine…

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube