Salariul corect: vest sau est?

Italia şi Grecia măresc vârsta de pensionare şi anunţă măsuri sociale prin care să aducă mai mulţi bani la buget. Mă frământă o întrebare: cât de evident că salariile vesticilor sunt prea mari pentru cât valorează muncă lor sunt asemenea măsuri?

Şi doi: eu sunt mirat de cât de mult a supravieţuit euro. Ideea din spate e bună, dar dacă încerci să uneşti economic ţări unde o unitate a monedei valorează diferit…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

30 comentarii

  1. Au fost multe la care nu s-au gandit cand au conceput euro cum ar fi diversitatea fiscala, diversitatea culturala din tarile zonei euro. Sau poate au stiut astea si au fost alte interese (piata de desfacere, al 4-lea reich :) ). Oricum eu vad aici un cerc vicios: din cate vad nimic nu se decide in UE si deci si in zona euro fara vot unanim (a se vedea constitutia ue), ori nu prea ai cum sa ai asa ceva intr-o zona atat de diversificata. Omul are nevoie si de putina dictatura mai ales de la cei care pot vedea lucrurile in ansamblu pentru a indruma gloata. Ori oleaca de dictatura(adica batut cu pumnul in masa) implica stirbirea democratiei, adica taman conceptul de baza de prin UE.

    00
  2. De obicei, cei din est apreciaza ca fiind corect salariul vesticilor. De aceea ne plangem tot timpul ca suntem prost platiti, ne chinuim toata ziua sa facem comparatii intre sisteme total diferite, in loc sa lasam barfa deoparte si sa punem osul la treaba. Teoretic, comparativ cu italienii, grecii, romanii si alte natii harnice si degraba platitoare de taxe (not), nemtii sunt mai productivi, au totusi o cultura a muncii. La noi e cultura „hai sa-l pacalesc si pe asta, poate mai trece o zi in care nu fac nimic”.

    00
  3. @Andreea: Ai vazut vreodata cu cat sictir se misca un neamt ? Am o gramada de prieteni ingineri pe la multinationale care pot sa iti confirme ca pe acelasi post cu aceleasi utilaje puse la indemana un neamt nu are nimic in fata unui roman.

    Nemtii sunt productivi pentru ca au cultura managementului, apreciaza valoarea pe care o remunereaza corespunzator si daca nu executi operatiile pe care esti platit sa le executi zbori urgent. Cam asta e si povestea multinationalelor.

    00
  4. Poţi uni funcţional ţări cu monede diferite cu condiţia să ai o politică monetară comună şi o coordonare a mişcărilor economice. Asta se reglementează (abia) acum.

    00
  5. Pare o platitudine, dar salariile (la fel si preturile) se formeaza in functie de cat e dispus angajatorul (resp. angajatul) sa dea. Accepti sa lucrezi pe un salariu de cacat, atunci iti dam 6 milioane. Vesticii nu sterg batrani la cur pentru 800 euro, ii lasa pe romani.

    00
  6. La noi multinationalele sunt de fapt un concept implementat gresit. Am lucrat in vreo 2 si sincer era cam ca la stat: 2 munceau, 10 se uitau si luau aceiasi bani. Nu zic ca nemtii sunt perfecti, era doar un exemplu. La noi, majoritatea angajatilor si angajatorilor este departe de ideal. Unul cauta sa nu munceasca si celalalt cauta sa plateasca, pe cat posibil, aproape nimic. Intr-o asemenea situatie ambii sunt vinovati si salariile sunt cum sunt, iar noi vom suspina tot timpul la salariul neamtului si olandezului zburator. Pana la urma care e realitatea? Tarile care produc ceva evident ca vor avea salarii mai bune, iar cele care doar stau cu mana in san si-si plang de mila vor tipa ca e nedrept ca ei au salarii de 7 ori mai mici, iar valoarea bunurilor este cel putin egala cu valoarea bunurilor din vest.

    00
  7. „Ideea din spate e bună, dar dacă încerci să uneşti economic ţări unde o unitate a monedei valorează diferit…”

    True…

    00
  8. @Dani: ii lasa pe romani sa faca „treburile murdare” dar la ei somajul in randul tinerilor este de 50%. Incearca sa gasesti eroarea.

    00
  9. Si radeam de americani ce prosti si inculti sunt, consumism fara limite, lenesi de numa’ etc. Cred ca rad ei acuma de europeni si cu kuru cat de dobitoci au fost grecii (ca si-au permis) si fraieri nemtii (ca i-au crezut). Io nu cred ca-i vorba de „diversitate culturala” ci de lipsa unor legi comune si de un politai care sa supravegheze aplicarea lor.

    00
  10. „cât de evident că salariile vesticilor sunt prea mari pentru cât valorează muncă lor sunt asemenea măsuri?”
    Cat de evident sunt asemenea masuri? Cu fraza asta ai macelarit orice fel de „limba romana”!
    Ca sa nu mai vorbesc de „Ma framanta o intrebare” si apoi vii cu „si doi”.. care doi, daca e „o intrebare”? Nu-s obijnuit cu de-astea pe zoso.ro… sigur ai scris tu postul asta?

    00
  11. NOU
    #11

    Nu stiu care-i partea mai ingrijoratoare: salariul mediu de la vestici (care in general e decent) sau salariul unei minoritati mici a romanilor, mult peste cel mediu al vesticilor si de cateva ori mai mare decat al celorlalti romani.

    Avem un numar mic de oameni care castiga cat in vest sau chiar mai mult, in timp ce multi altii traiesc de pe o zi pe alta. Iar asta o spun din perspectiva celui „privilegiat” de salariile din Romania.

    In rest, ma alatur celorlalti care nu inteleg ce ai vrut sa exprimi cu fraza: „cât de evident că salariile vesticilor sunt prea mari pentru cât valorează muncă lor sunt asemenea măsuri?” Probabil te grabeai undeva si ai zis sa dai drumul la articol.

    00
  12. @ionut…..nu esti ,,obijnuit”? mai vine mai des pe aici poate invata si zoso ceva pana la urma

    00
  13. La rubrica „stiati ca” de azi – in Grecia salariul minim este 877 euro:

    https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Main_Page

    00
  14. delocalizarea multinaţionalelor arată că da, uneori salariile vesticilor sînt mari. ba chiar şi salariile românilor care au lucrat la nokia se pare că au fost mari. china şi automatizarea din industrie aduc europa cu picioarele pe pămînt.

    00
  15. Radu Alexandru: bine ca te miri de zoso, dar de „unei minoritati mici”, „al celorlalti romani” si „ma alatur celorlalti” nu zici nimic… good one :)!

    00
  16. Ce e cu semnul intrebarii e… urmatorul lucru…

    De ce in Ro preturile sunt ca in UE ba mai mari, dar salariile NU?

    Adica imi spuneti voi ca profitul incasat la acelasi nivel de pret dar la un nivel mai mic de salarizare e la fel ?????

    Buba e ca in RO afaceri fac din ’89 doar securistii… adica…. prostimea – paine si circ, iar secu – caimacul. Iar daca unii nu-s securisti, au procedat ca ei. Adica angajatii platiti ca in sclavagism si profitul patronilor dublu-triplu etc. fata de UE. Unde-s banii? Intrebati statul roman care a facilitat sifonarea lor… prin LEGI.

    In Ro se munceste chiar mai mult ca in UE. 8 ore tot 8 ore sunt si in Ro si in UE. Iar neamtul tot 2 maini si 2 picioare are. Dar plata… in .Ro – canci. In .de … imposibil canci ca zboara de la putere. Salariul corect e undeva la mijloc si pentru eu si pentru ro.

    DACA *ue vrea euro, atunci sa vrea si aceleasi salarii in zona euro. Indiferent de stat. Dar nu…. ca daca ridica capu’ romanasu’? Ca cam tot timpu’ le-a luat-o inainte tutulol… si cu bani pe mana…

    00
  17. Salariul vesticilor e cel corect. Ba inca ar mai putea sa si creasca. Ca idee, un gigant din IT face outsourcing pentru un alt gigant din IT si incaseaza peste 180000 de dolari pe an pentru fiecare om. La un salariu de 10000 de dolari pe luna pentru oamenii angajati acolo (un salariu extrem de bun in vestul Europei sau US de altfel), ar ramane suficienti bani pentru plata chiriei, energiei si a personalului non-tehnic (manageri si impingatori de hartie) + profit. Insa nu, oamenii sunt platiti mult mai putin, chiar si in vest.

    00
  18. NOU
    #18

    @der Inteles-am ca ai vazut niste greseli pe-acolo si nu te contrazic, dar care-s corectarile/variantele corecte care iti sustin pozitia?

    00
  19. Mă frământă o întrebare: cât de evident(e) ….. sunt asemenea măsuri?
    Lipseste E.
    Gresesc?

    00
  20. „dacă încerci să uneşti economic ţări unde o unitate a monedei valorează diferit…”
    Ei bine, ce-ar fi de aşteptat dacă încerci aşa ceva?
    Căci am şti măcar ce-ar fi de făcut cu Bucureştiul.

    00
  21. In Europa si SUA a existat o acumulare de bogatie dupa WW2, acumulare bazata pe un izolationism economic natural (practic tot consumul local de produse manufacturate era sustinut in mare parte de productia locala) dar si pe preturi reduse in ce priveste resursele primare (gen petrol si carbune). Paradigma asta s-a dizolvat odata cu globalizarea; pentru un numar de ani globalizarea s-a simtit ca o crestere a nivelului de trai (produse mai diverse la preturi mult mai mici) insa dezvoltarea economica a partilor de planeta vaduvite pana atunci de beneficiile epocii moderne s-a vazut ulterior sub forma preturilor mai mari la benzina si la alimente. Viitorul nu arata insa bine.

    00
  22. Eu zic ca te hazardezi cu post-ul asta, ca partea cu salariile suna mai mult a frustrari estice iar la cea cu euro ai fi putut sa gindesti de 2 ori in loc sa scrii o singura data.

    Lemme splain:

    1) Salariile nu-s ceva abstract. Daca se platesc salariile alea, inseamna ca oamenii aia aduc o valoare adaugata. Inseamna ca firma vinde munca lor cu mai multi bani decit o plateste.

    Stiu ca 99% din romani au impresia ca ei ar putea face aceeasi munca mai bine si ca merita aceeasi bani. Dar realitatea e putin diferita.

    Firma care plateste multi bani e in Germania sau Olanda sau Franta. Oamenii importanti, cei care iau deciziile si care au facut firma aia profitabila sunt nemti/olandezi/francezi. Aia care-s platiti „prea mult”, pe care cred romanasii ca-i pot inlocui imediat (desi sigur multi romani au impresia ca pot fi CEO’s & shit), sunt subalternii lor.

    In primul rind e problema e de comunicare. In conditiile in care majoritatea romanilor abia leaga 2 cuvinte intr-o limba straina, sa muncesti in alta limba e imposibil pt ei. Si stiu ce zic, ca am vazut muuuulte CV-uri cu „engleza: avansat” si respectivul nu era in stare sa lege 2 propozitii, cu atit mai putin sa poarte o conversatie banala.

    Apoi apar alte probleme: adaptarea la modul de lucru al firmei respective, faptul ca cei bine platiti sunt acolo, romanii sunt in Ro, faptul ca pt unele pozitii iti trebuie niste relatii si cunostinte locale (fie oameni, fie legi, fie comportament al clientului etc etc etc).

    Toate chestiile astea aparent mici sunt tot atitea motive pt care multi romani plecati din Ro fie duc o viata frustrata, fie se intorc – pt ca n-au reusit sa se adapteze si sa se integreze.

    Si daca te intrebi de ce nu se face totul in Ro …. well … raspunsul real la: „De ce in Ro sunt salarii mai mici ?” e acelasi cu raspunsul la: „De ce in Ro nu sunt prea multe firme de succes ?”. Si il stii si tu.

    Chiar si in tarile sarace sunt firme care platesc bine. Insa mai putine. Sunt salarii in Ro similare cu cele din vest pt pozitii similare. Dar relativ putine.

    2) Cum de a supravietuit leul cind in N Moldovei e saracie lucie in timp ce in Bucuresti e plin de masini de lux ?

    Problema nu e neaparat diferenta dintre economiile zonei Euro, pt ca ideea era de a le aduce pe toate la acelasi nivel (cele slabe sa creasca si sa le prinda din urma pe cele puternice). Problema e faptul ca tarile respective nu au urmat un model economic durabil si au cheltuit mai mult decit isi permiteau.

    Daca le iei caz cu caz, tarile cu mari probleme si le-au creat singure din prostie:

    – Grecia a fost bagata in cacat de evaziune fiscala si coruptie + poplatia care a votat politicienii care le dadeau cit mai multe pomeni

    – Italia la fel cu Grecia, doar ca acolo in loc de muncitori la stat si evazionisti fiscali, banii au ajuns mai mult pe mina Mafiei, Camorrei, Ndraghettei etc.

    In cazurile astea 2, daca statul isi primea banii, chiar luind in calcul risipa „normala” pt un stat modern, nu cred ca tarile astea s-ar fi gasit intr-un asemenea cacat.

    In rest ar mai fi Spania, Portugalia si poate inca citeva, insa sunt sigur ca in cazurile astea solutii se gasesc.

    Singura problema e ca se incearca reducerea impactului social, pt ca altfel plata datoriilor alora n-ar fi chiar asa dificila.

    /mega-rant

    00
  23. Este foarte tare faptul ca jumatate din comentarii se axeaza pe greseli (typo sau nu) din articol sau comentarii, iar restul vad doar faptul ca bietii de noi nu sunt platiti corect. Dar nu avem cultura, educatie, spirit civic, drag de munca cinstita, etc si nu facem decat sa ne plangem ca n-avem bani. Da, corporatiile ii platesc chiar si pe vestici prost. Dar intrebarea e: daca voi ati fi la conducere, v-ati orienta catre profit sau catre oameni (stiind ca oamenii oricum muncesc pe +/- 20% din ce primesc la voi), oameni care sunt usor de inlocuit? De partea asta a baricadei, toti suntem prost platiti, dar daca am fi in varful piramidei ne-ar durea si pe noi undeva de tristetea paturii de mijloc. S-a pierdut conceptul de munca, unde cel care muncea era vazut ca un om cinstit, care avea tot ce-si dorea si avea nevoie.

    00
  24. NOU
    #24

    @der :) Si eu pe cine sa mai cred? http://forum.portal.edu.ro/index.php?showtopic=45512

    In privinta micii minoritati mi-am pus si eu intrebari, dar am dat dreptate netului. https://www.google.ro/?gws_rd=ssl#sclient=psy-ab&q=mica+minoritate

    00
  25. Radu Alexandru: nu ma pune, te rog, sa explic cu minoritatea mica. In rest, corect ar fi fost „celorlaltor”, in ambele situatii.

    Andreea 23: doar de curiozitate, comentariile 2 si 6 sunt tot ale tale?? Daca da, sa stii ca generalizezi si ca nu ai dreptate. M-am plimbat destul dintr-un loc in altul ca sa spun cu mana pe inima nu numai ca nu suntem cei mai lenesi, dar nici pe nemti,olandezi, sau alti „productivi” nu ii da harnicia afara pe usa. In linii mari, cultura „noi ne facem ca muncim, ei se fac ca ca ne platesc” este la fel de reprezentativa si pentru cat si pentru romani. Restul tine strict de puterea de cumparare.

    Si in final, daca toate cele 3 comentarii sunt ale tale, sa stii ca nu putem accede la un statut special de atentie si corectitudine fata de munca, angajator, societate, daca in primul rand fata de noi nu suntem corecti, stiind sa citim si scriem, si avand capacitatea de a remarca erorile facute de altii. Bleah, suna a limba de lemn, dar abia m-am trezit din somn asa ca imi asum stilul!

    00
  26. Radu Alexandru: ei bin, omul cat traieste invatza :)! Si te felicit pt asta. In adevar, „celorlaltor” e redundanta. Greseala mea.

    Treaba cu mica minoritate este insa mai curioasa, nu gasesc nicaieri indicii ca nu ar fi corecta. Evident, daca la o majoritate se poate vorbi de mare sau de mica, parca suna anapoda „mare minoritate”… Insa niciodata pana acum nu mi s-a parut pleonastica exprimarea „marea majoritate”, dar mereu „minoritate mica” m-a facut curios. Poate n-am dreptate nici in cazul asta, merita insa investigat.

    00
  27. Calculul e simplu: O munca constanta trebuie sa-ti aduca un post bun. Un post bun trebuie sa-ti asigure un salariu decent. Un salariu decent ar trebui sa-ti asigure: minim o casa decenta (un apartament cu 2 camrere), o masina ieftina (un Logan fara dotari), plata utilitatilor si hrana minima necesara. Calculeaza tu, Zoso, ce salariu ar fi corect in Romania, ca sa-ti poti permite asa ceva?
    P.S. Nu luam in calcul un concediu pe an, un copil sau alte cheltuieli inutile.

    00
  28. idee cu EU a fost creata pentru a trage din spate tarile mai slabe sa le ridice si in acelasi timp sa uneasca tarile intre ele, atat cat la import-export, la moneda(Euro), puterea muncitoareasca + granita (Schengen) si asa mai departe.

    Dar niciodata nu s-a gandit la faptul ca in Romania cu 1€ iti cumperi 3 paini si in Germania 1 singura, sau faptul ca in Austria cu 1€ iti cumperi 1 singur pachet de guma iar in Romania 2 sau 3. Asta este una dintre problemele care framanta euroul.

    Si prin EU se incearca transformarea statelor slabe (Romania, Bulgaria) din cal negru in cal alb si aici trebuie lucrat zeci de ani de zile si in tot acest timp restul tarilor sunt trase in jos.

    Un exemplu bun care s-a integrat foarte bine sunt Slovacia, Cehia, Polonia, tarile baltice si asa mai departe… care au dorit acest lucru. Dar la noi si la bulgari? coruptia este mai prietenoasa.

    00
  29. @robert
    de cand e normal ca preturile sa fie la fel in toate zonele unui spatiu in care se plateste cu aceeasi moneda? pai si 500 de ml de bere au un pret de 3 ori mai mic la magazin decat la o carciuma din centrul unui oras si poate de 2 ori mai mic decat la una mai din margine. cum e asta problema vreunei monede?
    problema zonei euro e ca nu si-au respectat propriile reguli, in primu’ rand, si ca nu au facut si un fel de uniune fiscala mai din timp, cand au vazut ca nu-i nici o sansa sa mai poata respecta(in conditii normale) regulile initiale.

    00
  30. si nu, munca noastra si a celor din majoritatea altor tari e subevaluata, nu a celor din occident. pentru ca acolo e lumea saraca, nu in occident. iar la noi asta e din cauza banilor in exces cu care ne-am trezit in 1990, in conditiile unei cantitati de produse care nu era necesara pentru satisfacerea nevoilor pe care le aveam. si atunci, inca de la primele importuri facute pentru ca sa ne acopere nevoile astea(pt ca si daca nu am mai fi dat nimic la export, spre deosebire de inainte de revolutie,cand dadeam aproape tot, tot infometati am fi ramas; plus ca productia interna a scazut, uneori din motive mai departate de teoria economica ) preturile au luat-o in sus in stil mare. de aia suntem mai saraci si acum. noi muncim partial degeaba, inca de atunci, cand preturile finale ale bunurilor si serviciilor au lasat in urma pretul muncii.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.