“Să se facă, dar nu așa”

Toată lumea era de acord că PSD ducea țara de râpă mărind în stânga și în dreapta și promițând marea cu sarea, că știau că pleacă. Au plecat. Acum nu e bine nici ce fac ăștia. Schimbarea trebuie făcută, conform minților luminate, pe nesimțite, cetățeanul să nu fie deranjat de lupta politicului cu corupția.

Nu contează că banii din impozite se scurg în lucrări puține și proaste, iar cetățeanul nu e mulțumit, să nu deranjăm, da?!

Vrem spitale mai bune, dar să nu deranjăm medicii și să nu punem pacienții să reclame mizeriile. Vrem educație mai bună, dar să nu deranjăm profesorii sau părinții (pe elevi dă-i dracu, că și noi am făcut școală și n-am pățit nimic). Vrem administrație mai bună, dar să dăm repede o șpăguță să ni se aprobe dosarul. Vrem legi mai bune, dar să lupte alții pentru ele.

202102112711081515

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

139 comentarii

  1. nu s-a mai facut un control anticoruptie pe bune in ministere de la Ioan Rus incoace.

    00
  2. Legat de problema gunoiului la Sectorul 1. Ce ati prefera: un primar spagar si corupt, cu un contract de ridicat gunoiul supraevaluat sau un primar care vrea sa anuleze contractul supraevaluat, dar din pacate, gunoiul ramane pe strada? Raspunsul probabil o sa-l vedem la alegerile viitoare: „si ce daca a furat, macar aveam strazile curate. Si oricum, eu dau putin la curatenie, macar sa se faca ceva de banii aia”.

    00
    • mi-a placut de babutele care mai aveau putin si il luau de gat pe Nicusor Dan, ca „acuma se lucreaza la incalzire, dar sa vedem cat timp”. probabil aceleasi babute care lacrimau cand vedeau cat de evlavioasa e doamna Firea.

      00
    • NOU
      #6

      Era pe naiba.

      In zona Boserica Anglicana – Icoanei -Ioanid era o mizerie incredibila vara trecuta.

      Zona turistica, cu potential…

      00
    • Pui problema greșit, firma aia, nu ridică gunoiul lăsat random de oamenii din sectorul 1, ăla de la punctele de colectare e ridicat, întrebarea e de ce naiba nu sunt puși oamenii să-și ducă gunoiul la locul de colectare?

      00
    • Eu nu inteleg de ce nu fac eforturi pentru a prinde si amenda jegurile care duc gunoiul la stalp, facand o mare economie de 10-15 lei de persoana.

      Cat despre babute, sunt curios in cate din blocurile alea locatarii au schimbat tevile comune in ultimii 30 ani.

      00
    • Trebuie schimbat orașul, nu primarul.

      00
    • Cu „ce ati prefera” intre A si B se prostesc copii sa manance legume, si gunoaiele alea nu au ce cauta acolo ever !!

      00
    • @Cipper: nu e nicio economie de 10-15 lei. Gunoiul se ridică gratuit în sectorul 1, te costă la fel și dacă-l pui în tomberon, și dacă-l lași la stâlp. Este vorba doar de nesimțire și lene, nu de economie.

      00
    • Balaure. E gratuita ridicarea gunoiului menajer, nu a deseurilor din constructii si bucati de mobila veche pe care le lasa jegurile. Si oricum aici e si o parte a problemei. Acel serviciu gratuit acopera o parte mica din salubrizare dar aia ridicau tot ca asa era intelegerea cu jegu de Tudorache. Tu ne platesti servicii supra evaluate si noi ridica so gunoiul de la coltul strazii. Pentru deseurilor non menajere ca sa le ridice Romprest se plateste o cuva mare sau saci imprimati Romprest strada (care Costa culmea 10-15 Lei)
      Iar Clotilde e o mare dezamagit pt mine. O mahala tip Sosoaca pe Facebook si atat… Cand ai un contract il respecti si platesti si apoi ceri creditarea pe facturi viitoare si reziliezi frumos cand ai alternativa si te pisi pe Romprest cu jet. Nu urli ca o isterica pe Facebook in timp ce gunoiul zace pe strazi.

      00
    • Resturile de construcții se plătesac, da. Dar mă uit ce aruncă oamenii la stâlp, majoritatea aruncă gunoi menajer. Unii chiar pun în pungi, frumos, doar că nu în tomberon. Când a fost duda aia cu Romprestul de nu l-au ridicat câteva zile era pe la capătul străzii o porțiune de vreo 10 metri de trotuar plină de saci cu gunoi menajer. Da, mai aruncă unii scaune, jgheaburi, moloz, dar nu așa des cum te-ai aștepta. Teoretic tot ce nu e deșeu de construcții se poate ridica gratuit, eventual cu programare.

      00
    • @balaurul. Ai dreptate. Am vazut mormane de haine, vas de toaleta si toate minunile. Multa lume are impresia ca orice deseu va fi ridicat de firma de salubrizare.. Gratis.. Eu cred totusi ca serviciul ar trebui sa fie contra cost pentru a fi de calitate. Si am si suspiciunea rezonabila ca unele restaurante sau magazine arunca la colt de strada cutii de carton, sticle etc.

      00
    • Vedeți puțin și unde e mult gunoi lăsat la stâlp, că deseori problema vine de la tot felul de operatori economici care lasă gunoiul unde apucă pentru că nu au contracte de salubrizare. Dar aici ar fi și treaba Poliției Locale, ori și PLS1 e specială.

      00
    • Apropo de resturi de mobilier și alte deșeuri, există un program de colectare lunar sau bisăptămănal al acestor deșeuri. Dar cum Romprest ridica cumva orice lăsai lângă ghenă (vase de toaletă, resturi de mobilier etc) nu i-a păsat nimănui de acel program. Părerea mea e că e cam complicat în București să arunci o chiuvetă veche (sau orice altceva de genul) altundeva decât la deșeuri menajere. M-am interesat la un moment dat de un container pentru moloz la Romprest acum vreo 2-3 ani, că renovam. Pe lângă un preț imens primit, mi s-a mai spus că trebuie eu să asigur spațiu pentru acel container în fața blocului și că nu îmi păzește nimeni containerul, deci orice binevoitor putea arunca gunoi acolo.

      00
    • @Balaurul – Sectorul 1 is soooo overrated. Am avut sediu de firmă în Sectorul 1. Ne-am mutat într-un imobil unde vecinii nici măcar nu completaseră un amărât de formular Romprest pentru colectarea deșeului menajer, am făcut noi toate formalitățile și am cerut pubele la Romprest. Vecinul de deasupra își ducea punguța cu gunoi în coșul din colțul străzii. Și da, oamenii ăștia plecau în city break la Paris și în concediu în Thailanda. Sectorul 1.

      00
  3. critica e sanatoasa.
    asta sa fie ultima problema.

    ba eu as fi chiar mai critic, pentru ca daca e sa ne luam dupa standardul de masurare al guvernarii psd, acum trebuia sa fie jihad.
    doar ca bula userista judeca cu dubla masura, cum e si normal de altfel.

    00
    • „critica e sanatoasa” desigur, daca sunt lucruri reale si daca nu te contrazici singur. Sa te plangi simultan de taieri de privilegii (ca asta sunt o parte din cele enumerate) si de deficit prea mare ar trebui sa te duca la o vacanta de o luna prin spital, pe motiv de schizofrenie.

      „pentru ca daca e sa ne luam dupa standardul de masurare al guvernarii psd” PSD a fost criticat masiv in prima luna de la intrarea la guvernare de un singur lucru. Ca jegurile au vrut legalizarea furtului din ban public (OUG13). Nu vad USR dorind legalizarea coruptiei. Poate deaia nici n-au motive sa arunce cu bani in toate categoriile de cetateni.

      00
    • D4n

      problema useristului ca si a pesedistului e fanatismul politic.
      daca lasi deoparte ideologia sau mai degraba ura
      vezi ca ambele tabere sunt indreptatite sa se planga
      nu e cu nimic mai prejos dorinta unui pesedist pentru o viata mai buna decat a unui userist.

      „taieri de privilegii” – daca acum eram student, strigam „muie usr” in strada daca mi se luat privilegiul de a calatori gratis sau cu reducere (habar n-am cum mai e sistemul)
      dar cum nu sunt … I don’t give a shiet

      „deficit prea mare” – personal am urat psd-ul fix pentru asta.
      pentru ca au vandut pielea ursului din padure. practic e o amanetare a viitorului.
      dar la fel, judecand detasat inteleg si de ce a facut-o psd si o face si pnl acum

      oug13 e doar o problema ideologica si useristii au scandat impotriva acestei masuri. toate bune si frumoase.
      dubla masura vine cand tu consideri ca cealalta tabara nu e indreptatita sa critice actualul guvern din prisma ideologiei lor.

      in tara asta suntem multi cu dorinte si aspiratii multiple, in vremuri de mult apuse eram un monolit care isi dorea un singur lucru si din fericire am trecut peste vremurile alea.

      00
    • @wtf

      „oug13 e doar o problema ideologica”.

      categoric nu. Cota unica (de exemplu) e o problema ideologica. mai multa sau mai putina privatizare e o problema ideologica. Cat sa „investim” in asistenta sociala e o problema ideologica.
      Investitile in infrastructura (unde suntem deficitari fata de tarile spre care aspiram) rutiera si feroviara (si nu numai dar aici e cel mai vizibil, cu cel mai mare impact), constructiile de spitale noi (unde din nou suntem praf), eliminarea coruptiei, si altele… astea NU SUNT PROBLEME IDEOLOGICE. Numai un tradator de tara ar putea vedea lucruri bune in nerezolvarea sau nediminuarea cestor probleme.
      Pur si simplu unele lucruri sunt in mod cat se poate de obiectiv rele pentru o societate si punct.

      00
    • D4n

      vezi tu, doar un fanatic incearca sa-ti explice ca cerul e verde.
      succes!

      00
    • @Dan

      Sunt curios daca marirea salariilor medicilor e tot o problema ideologica sau faptul ca plecau foarte multi, in primul rand din cauza salariului, si apoi din cauza confitiilor e tot o chestiune de tradatori de tara. Altfel e curios cum un societatea accepta ca un judecator si un procuror sa aibe salarii peste medie, iar un medic nu.

      Cat despre OUG 13, daca te uiti la continut era vorba de punerea unui prag in a considera abuzul in serviciu ca un fapt penal sau nu. Daca spui ” Cat sa “investim” in asistenta sociala e o problema ideologica”, atunci de ce nu si un prag (cat de mare sa fie) nu e tot ideologic? Da, pragul a fost special stabilit pentru a-l albi pe Dragnea. Dar, a veni si a spune ca un abuz in serviciu cu un prejudiciu de 2 lei trebuie anchetat, atunci inseamna ca ai o problema de perceptie a alocarii resurselor.

      Cat despre neglijenta in serviciu ( o alta parte a OUG 13), daca un functionar e pur si simplu prost ca atat poate, asta trebuie sa il faca pasibil de inchisoare? Tu daca gresesti la locul de munca, pentru ca atat poti te baga la beci?

      00
    • @smy

      In teorie unde asezi diverse profesii tine si de ideologie. In practica, mult mai putin. La situatia in care era Romania cu medicii, nu mai tinea de ideologie, clar trebuiau marite (inca trebuia marite cu multi ani inainte), si eu nu am auzit lume (indiferent de simpatii politice) sa fii criticat masura asta. Sigur, poate unii au marait la procente, le-ar fi vazut probabil diferite, dar ideea in sine, de crestere considerabila a salarilor medicilor, eu nu am auzit sa fie disputata.

      „atunci de ce nu si un prag (cat de mare sa fie) nu e tot ideologic?”

      Nu. Aici vorbim de penal, de fapte savarsite cu intentie (si asta conteaza mult in penal). Abuz in serviciu poate fi si ca eu, functionar cu putere in pix, sa nu-ti dau autorizatia de constructie a casei (desi ai toate actele in ordine, respecti toate legile…) pentru ca nu vreau eu. Nu pana cand te pui in genunchi si-mi sugi pula@. La propriu. Vezi tu vreun prejudiciu aici? Ar trebui sa fiu pedepsit, sa intru in puscarie? Pai cam da. Cum, daca avem prag si prejudiciul e 0?
      Apoi, orice furt din buget, orice prejudiciu… poate fi impartit in mai multe mai mici… joac-o p-asta.
      Deci nu, stabiliriea pragului pentru abuz in serviciu nu e ideologic, decat in masura in care, un furt din cand in cand e ok ideologic. Si nu e. Repet, vorbim de fapte savarsite cu rea intentie.

      „Cat despre neglijenta in serviciu ( o alta parte a OUG 13), daca un functionar e pur si simplu prost ca atat poate, asta trebuie sa il faca pasibil de inchisoare?”

      In anumite conditii da. Aici nu mai vorbim de intentie, ci de culpa. In functie de consecinte, poate fi vorba si de puscarie. Cateodata neglijenta in serviciu poate duce la puscarie. Si trebuie sa fie asa. Un sofer care conduce beat e pasibil de puscarie. Un sofer de tir care conduce beat de ce n-ar fi la fel de pasibil de puscarie, doar pentru ca e in timpul serviciului? Un controlor aerian care, din neglijenta grava, ciocneste doua avioane? Un operator de macara care din neglijenta scapa ceva de la inaltime si omoara niste oameni? Un lucrator CFR care nu verifica sinele (desi ala e jobului lui) si deraiaza trenul omorand niste oameni. Desigur, exista si neglijenta in serviciu care poate sa fie cu consecinte mult mai mici, un paznic care doarme in post si intra niste hoti si fura nise bijuterii (de exemplu). Aici pur si simplu paleta e foarte mare, si aprecierea lasata de lege la latitudinea judecatorului trebuie sa fie mai mare. De la concediere, amenda, munca in folosul comunitatii si mergand desigur si pana la cativa ani de puscarie, in cazuri extreme. Pur si simplu exista meserii cu raspundere mare, consecintele neglijentei putand fi dramatice. Oamenii aia trebuie sa fie constienti ca de ei depind niste vieti, si ca munca in dorul lelii nu va atrage doar tragedii pentru altii, ci si ani pierduti in puscarii pentru ei. Nu zice nimeni ca pentru orice neglijenta, oricat de mica, gata … puscarie.

      00
    • Critica e una, dar aia cu taiat finantarea e minciuna pura – demontata obiectiv dar repetata ad infinitum, ca poate devine adevarata prin pura vointa.

      Daca respectivul postac voia un sumar relevant pentru „astia suntem”, repetarea la infinit a minciunilor, stil Antenele, e fix ce trebe.

      00
  4. NOU
    #26

    hai ma ca is depasiti si la fel de spagari si corupti si astia, desi am votat cu ei, ca deh, sa nu iasa PSD.

    Problema e pensia saracilor, nu pensiile alea mari scoase din fund, cu o pensie speciala platesti sute de pensionari la limita.

    Da trebuia scoasa gratuitatea studentilor, a fost o mizerie, erau ca pensionarii care merg cu tramvaiul fiindca e gratis.

    Dar ce facem cu numirile politice care sunt facute tot ca pe vremea PSD-ului, au angajat vreo 14 mii de bugetari in plus, dar de sporuri tot nu vrea nimeni sa se atinga, ca doar sunt 1.4 milioane de bugetari si alea sunt voturi pe care nu doresc sa le piarda.

    Pana nu face cineva curatenie generala nu se va schimba nimic, au trecut multe guverne pe la putere si „batranii” au ramas pe pozitii, maxim i-au mutat dintr-o parte in alta.

    Sa vedem ce face USR la Bucuresti si la Timisoara. Asta e testul lor ca si partid.

    00
    • De acord cu angajarile tampite facute de PSD.

      Sunt curios de opinia ta, in legatura cu cele 9000 de angajari la stat facute anul trecut, in frunte cu chelnerita de la Ape de la Vaslui.

      00
  5. Ce prost e ala din screenshot. Daca un ministru al transporturilor e in razboi cu niste sindicate jegoase si bisnitare, e rau? Fmm de tara cretina

    00
  6. Sa ai 30-40 de ani si sa lingi in fund PSD-ul(ma refer la tipul care a lasat comment-ul pe facebook) inseamna sa nu stii pe ce lume traiesti. Adica plm, de 2 saptamani pe toate televiziunile pentru babuini ca o moara stricata se rostogoleste informatia cum ca Vlad Voiculescu nu are studii universitare… toti fac dezbateri si alte alea, dar cand Valeriu Nicolae demasca sute de parlamentari analfabeti care fac doctorate si masterate in acelasi timp, cand demasca analfabeti care in 10 ani au venituri de la stat de milioane de euro fara sa faca mare lucru… nimic…

    PS: Astept cu nerabdare sa-l aud pe Ciolacu cu vocabularul sau de 200 de cuvinte cum il ia el la rost azi pe Vlad Voiculescu despre studiile lui incerte(incerte pentru prosti, ca cine a lucrat o zi din viata lui la privat stie ca nu ajungi factor de decizie asa cu una cu doua peste milioane de euro)

    Problema in tara asta este ca 40% din populatie nu poate sa-si dea seama ca daca nu-i alba… atunci e neagra. De asta auzi pe A3 despre copii de 20+ ani ca sunt comunisti si lumea aplauda… telespectatorii in delir… stiu ei ca e Soros, oculta, binomu, „neo-marsismul” si alti termeni dinastia din 2-3 silabe usor de pronuntat (deja imi e mila de Elon Musk pe cand trece valul cu „Bil Geitz”… cred ca a anticipat asta si de aia „si-a botezat” copilul cu numele ala de nepronuntat)

    Tara asta zici ca este un cerc vicios de idioti functionali care sustin parlamentari care nu pot sa le rezolve problemele sau sa le imbunatateasca viata nici daca si-ar dori asta, fiind de o incompetenta si prostie rara.(Viitorul PSD-ului… Simonis ala… zici ca e un atarnator la sala de pacanele obscura, vocabular de nivelul ciclului gimnazial, asa mai pe la mijlocul clasei)

    00
    • Tipul care a facut comentariul stie destul de bine pe ce lume traieste. Simpatia fatisa sau nu pentru PSD este data de faptul ca exista posibilitatea de prinde un loc la masa lor.

      00
    • cel mai amuzant e ca pentru indivizii astia problema o reprezinta facultatea lui vlad voiculescu si bacul lui funeriu, in nici un caz zgonea, daea, grapini, ciolacu, pop, dancila si restul interminabilei liste de doctori docenti pentru care pana si chestiile elementare de genul acordului intre subiect si predicat era un concept necunoscut.

      00
  7. Vlad e un fel de a fi, don’t be vlad.

    00
  8. ‘Cum e Papa de la Roma in Italia
    Asa e Dani Mocanu in Romania’

    QED

    00
  9. Orice reforma sau schimbare necesita un anumit timp de implementare. Problema apare, cand ne concentram foarte mult pe ideea de reforma si nu facem efectiv ceva.

    00
  10. Ok, voi credeti ca astia sunt in razboi cu aia ca sa repare si sa salveze tara… O sa fie tare amuzant cand o sa realizati ca ei de fapt sunt in razboi cu aia ca sa ii puna pe ai lor in loc (adica vedeti deja la apele romane, credeti ca Cloti nu cunoaste o firma de salubrizare? Drula ala nu are un var care nu ar merge sef de sindicat la metrorex, etc?)

    00
    • Si avem aici un exemplu de mentalitate PSDista infecta, omul care nu poate concepe ca exista unii care s-ar putea sa nu fie motivati de tot felul de combinatii mizere, si poate chiar vor sa schimbe in bine niste lucruri. „Asa ceva nu exista…”

      00
    • cu alte cuvinte, toti sunt la fel. hai sa lasam psd-ul in continuare ca oricum nu se schimba nimic.

      pentru binele tau sper ca e doar o forma mai ciudata de sindrom stockholm.

      00
    • Da, mă, m-ați prins, sunt pesedist!

      De aia le si merg astora smenurile, ca sunteti voi fanatici si cans va spune cineva adevarul, bam! E dusmanul!

      00
    • @emi

      Doar ca tu nu spui adevarul. Tu doar propovaduiesti propaganda PSDista cum ca toti sunt la fel, nu vin altii mai buni, asa ca nu mai bine votezi tu jegurile PSDiste, de ce sa-i schimbi?

      Daca toti ar fi pusi pe furat ca PSDul, n-ar exista tari unde coruptia e un fenomen izolat, unde un functionaras (la nu stiu cati alti functionari cinstiti) incearca sa fure de unul singur sau intr-un cerc f restrans putin, cat sa nu se vada, sa nu se prinda nimeni (in timp ce se face si lucrarea). Pai la noi se fura pe fata, esti incurajat chiar, esti prostul prostilor sa ai decizia in pix si sa nu-ti tragi si tu „dreptul”, ba eventual chiar dat la o parte daca nu furi suficient cat sa imparti si cu partidul. Asta e marea diferenta, si da. sunt persoane care aspira ca si Romania sa ajunga asa, ca in vest, sa nu mai impiedicam de coruptie (si lucrurile care vin la pachet cu ea) la tot pasul. Si cum au ajuns tarile asa, se poate si la noi. Dar pentru asta trebuie intai (necesar, dar nu suficient) sa nu credem mizerile spuse de tine, cum ca toti sunt la fel, ca nu exista speranta, ca PSDul e tot ce poate mai bun tara asta si nu exista altii mai buni, mai cinstiti, toti sunt la fel, n-are rost sa lupti, Miorita style.
      Mars ma de aici cu propaganda asta jegoasa

      00
    • @emi sa mor eu daca inteleg de ce ai atat de multe minusuri ?! PSD/USR/PNL/PLM tot 3 litere are si oameni care trebuie sa manance o paine impreuna cu neamurile, soferi si amantele.

      00
    • emi, partea cu adevarul… mai incearca. psd-ul STIM toti cat au furat (si inca fura). in continuare o sa iti acord incredere si o sa acord pnl/usl prezumtia de vinovatie. e clar fura si vor fura.

      dupa tine, singura concluzie logica este sa votam iar psd-ul. da’ numa’ intreb… nu putem vota altii? s-or gasi unii pana la urma care sa nu fure. si daca nu asta e. macar am incercat.

      you fool me once, shame on you. you fool me twice, shame on me. meh, prea filosofic pentru romani. sau prea adevarat pentru cei cu musca pe caciula.

      00
    • @theblack
      Nu am zis sa votați psd, ci sa nu mai aveti incredere oarba in cei care i-ati votat. Un usr era mai bun acum fara barna, un pnl era mai bun fara camarila lui Sica. Toate astea puteau fi realizate printr-o critica obiectiva.
      Psd face ceva pervers acum, lasa impresia ca se curata, daca continua asa, in 2024 va lua toata puterea… si nu, nu vom vota noi, cei de aici… dar zgomotosii de fundal de pe aici si aplaudacii usr de meserie, vor impinge multe voturi spre psd si aur (cum deja au facut la precedentele parlamentare)

      00
  11. Imi place cum s-au enervat studentii si acuma acuza guvernul din care face parte si USR, fix partidul pe care multi studenti il voteaza. Si eu sunt, inca putin, student, dar mi se pare mare ipocrizie pe unii. Sunt fix aia care rad de pensionari si de altii ca voteaza pe 1 leu la pensie sau pentru ulei si zahar. Ei ce fac acum? . Da, normal ar fi fost sa se taie toate pensiile speciale si alte rahaturi din astea. Da, nici guvernul asta n-o sa aduca lapte si miere. Dar e interesant si deranjant cat de ipocriti sunt unii studenti. Daca citesti comentariile de pe paginile asociatiilor studentesti…te doare capul. Sunt tare curios ce o sa faca la urmatoarele alegeri. Se mai duc? Incep sa voteze PSD? Atlfel o dau cu meritocratie si cu alte treburi, iar acum a iesit „pomanagiul” din ei, fix ala de care radeau. Tristut…

    00
    • Multa gargara, gratuitatile alea oricum sunt fix pix, cati studenti stii care merg mai des de 2-3 ori pe luna cu trenul. Pentru aia 10% din ei care merg mai des de 2-3 ori tot aia e.

      00
    • Citeam ieri un titlu prin Hotnews. Seful ligii studentilor sau ceva. „Nu vom renunta la acest drept”

      Cois, daca tu esti al mai rasarit dintre studenti si nu faci diferenta intre „drept” si „privilegiu”, s-a dus pulii pensia noastra.

      00
    • Il doare in cur pe seful ligii studentilor de pensia ta. El va ajunge parlamentar PSD ca toti aia dinaintea lui si va avea pensie speciala. Care e un drept, nu un privilegiu.

      00
    • @Sorin, sau PNL, vezi Dan Diaconu fostul viceprimar din Timisoara si fost presedinte PNL TImisoara

      00
    • Din ce inteleg nu e asta problema ci faptul ca abuzau aiurea de ea. Scria cineva zilele trecuta ca era un student in fata lui la casa de bilete si a luat 3, sambata dimineata – samabta seara si duminica dimineata, nu era hotarat cu care sa mearga. Daca multi fac ca el, ocupa aiurea locurile si atunci te trezesti ca nu mai sunt bilete si trenurile circula goale.

      00
    • Or sa uite pana la urmatoarele alegeri

      00
    • NOU
      #55

      Ligile astea sunt ca niste partide mai mici in care scopul e sa iasa cat mai mult in evidenta si sa prinda un loc caldut prin guvern cand termina facultatea. La o greva se negociaza posturile lor nu interesele studentilor.

      00
  12. O sa fie taieri multe, sa va pregatiti de o criza iminenta. Lockdown-ul asta a costat economiile mari o groaza si vine factura de plata. Statele trebuie sa restranga cheltuielile si asta se va vedea peste tot.

    00
    • Iar leprele deja chelălăie de zici că li s-a amputat vreun membru. Să vadă cum e să fie concediați și după aceea să se vaiete

      00
  13. Stiu ca multi oameni frustrati peste masura de coruptie/incompetenta si de situatia generala din Romania viseaza la un conducator dur, care tuna si fulgera si face lucrurile sa se intample. Ceva simlar cu Clotide. Sa cu Vlad Voiculescu cand spunea ca toti medicii care au luat spaga, la puscarie.

    Da, dar nu. Din pacate nu cred ca merge asa. Nu poti lasa tot sectorul 1 fara strans de gunoi 2 ani de zile pana apare o firma cu 300 de masini si 5000 de gunoieri care sa iti ia tie contractul. Si nu poti baga 90% din medicii din Romania la puscarie si sa astepti 20 de ani pana cand apar medici noi. Pentru ca intre timp stai 2 ani cu gunoaie pe strada si 20 de ani cu oameni care mor pe capete pentru ca nu au un medic la care sa mearga.

    Oamenii au impresia ca vai, e suficient sa dam afara toti coruptii si aducem unii oameni noi si gata, am rezolvat.

    Flash news! Nu ai de unde sa aduci oameni noi. Fiti realisti. Nu ai de unde. Ce poti face e doar un reshuffle, prin care in pozitii cheie sa aduci niste oameni mai competenti. Dar realistic vorbind, oamenii aia competenti nu prea ai de unde aduce. Din aparatul de stat, cred ca in cel mai mare efort posibil, nu poate inlocui mai mult de 10% cu oameni competenti. Repet, nu ai de unde.

    Deci vrei nu vrei, chiar daca aduci in pozitiile de conducere oameni competenti, acei oameni competenti, 10% sunt nevoiti sa lucreze cu restul de 90% care au fost si pana acum. O parte competenti. Dar cea mai mare pare, niste incompetenti hoti.

    Si aici intervine competenta sefilor. Daca te duci la aia 90% si le zici, ba sunteti niste prosti si niste incompetenti si eu sunt miezul si am venit sa fac dreptate in tara asta, guess what … o s-o sugi.

    Daca vrei sa reusesti sa schimbi ceva impreaun cu cei 90% si sa-i schimbi si pe ei, ai nevoie de un pic mai mult la capitolul people skills. Frustrarea fata de situatia de pana acum nu e suficienta, ba chiar e contraproductiva. E nevoie de leadership adevarat. Din pacate, nu prea gasesti asa ceva nici macar la astia noi.

    00
    • „si sa astepti 20 de ani pana cand apar medici noi.” aici nu e nevoie, ies anual medici noi, care nu isi gasesc un loc in spitalele din Romania si pleaca din tara. Ai fi surprins cat de repede am putea sa schimbam aparatul medical, de fosilele care nu se mai lasa duse, lucreaza la stat si la privat, predau la 7 facultati, de zici ca urmeaza sa ia toti banii cu ei pe lumea cealalta.

      00
    • Am dat un google mic timp de un singur minut. Sunt 63.000 de medici in Romania. Si vreo 5500 de absolventi de medicina si doar 3000 de locuri la rezidentiat. Mie la calcule imi cam da 20 de ani.

      Dar te astept sa-i explici unui om care moare ca nu exista un doctor ca stai linistit, o sa te vada repede un medic, repede adica in vreo 2-3-4-5-6 sau cati ani intelegi tu prin repede.

      00
    • Referitori la doctori, eu zic ca nu e nevoie sa ii bagi pe toti 90% in puscarie deodata. E suficient sa iei pe cativa, cei reprezentativi, care colecteaza spaga de la contracte/angajari/pacienti. Cum faci asta? In primul rand te duci si te uiti in parcarea spitalului. Si vezi, porsche cayenne, bmw x, audi q, merz gle si ii intrebi pe proprietari de unde si cum. Ce nu se justifica confiscat, dat afara din sistemul de stat proprietarul plus interzicerea sa lucreze la clinici care au decontari cu CNAS.
      La fel un lucru bun ar fi interzicerea cumulului de joburi in mai multe spitale si cabinete si clinici. Ai de ales, la stat sau la privat.

      00
    • Voi de ce credeti ca i-a plimbat ala vreo 20 de ani prin desert pana sa se aseze undeva? nu putea construi o societate noua cu oameni liberi cu mentalitati de sclavi

      00
    • @Andrei excelent comentariu, in general Romanii asteapta un Mesia ( adica un dictator iluminat). Dar asta vine din educatia comunista care de nevoie mistifica istoria ( Stefan cel Mare, Mircea cel Batran, etc) spre a-si satisface nevoia de a avea un lider iluminat.

      @ Macatus prin constitutie, averea e prezumata licita. Sa demonstreze procurorul ca doctorul nu avea cum sa isi permita GLE din parcare. Sa vezi cum te omoara practica pentru ca nu ai trasabilitate reala a originii banilor.

      00
  14. „cresterea salariului minim cu 40 de lei” e pusa la chestii negative?
    De ce, boss?

    00
    • Pai psd i-a invatat cu cresteri de 2-300 lei. 40lei e praf in ochi. Nu conteaza ca privatul nu avea de unde sa scoata cresterile alea, aia e, partidul v-a dat.

      00
    • @ Robert : si cand s-au marit salariile cu 2-300 Ron cati privati au dat faliment? Vino cu statistici reale, nu cu perceptii optuze.

      Realitatea ( statistica) spune ca, nu doar ca nu s-a marit somajul intre 2012 si 2018 ( cand au fost maririle despre care vorbeai), ba mai mult s-a redus. Daca s-a redus somajul inseamna ca s-au si creat mai multe locuri de munca. Deci ghici ce – > privatul si-a permis.
      Si e atat de simplu de a intelege exact acest fenomen, daca nu ai fi genul de om care conduce avand doar masina din fata in perspectiva : daca maresti salariul cu 200-300 Ron, omul isi va permite mai multe. De unde va cumpara? Tot de la un privat!
      Mai ia de citeste…

      00
  15. Dar s-a spus clar ca studentii vor avea in continuare gratuit drumul facultate – localitate de domiciliu, iar in rest reducere 50%. Nu vreau sa fiu ala care spune „pe vremea mea era nu stiu cum”, dar sa fim seriosi, cum mama dracu sa ai gratuit tot timpul anului, pe orice ruta la orice ora?

    Radem de oamenii care se inghesuie la tigai la promotie sau la sarmale gratis la zilele Baicoiului, dar ne revoltam cand ni se ia pomana de la PSD. Pai ce-am facut?

    00
    • Nu ai auzit ca e drept constitutional :))

      00
    • Sau de mosnegii care se plimba gratuit toata ziua cu autobuzul.
      Ma intreb care e parerea studentilor fata de treaba asta? Presupun ca fac un 180 pe loc.

      00
    • @D pai intra pe pagina anosr sau uniunea studentilor din romania, sa vezi acolo studentii revoltați cum insulta pe altii care nu sunt de acord cu parerea lor. Sa vezi acolo cum le zic alora ca „noi avem studii, nu ca voi, noi va platim pensiile voua” si altele de genul. Ti se face si rușine sa mai zici ca ești student cand vezi cat de ipocriti si aroganti sunt unii. Mai ziceu unii ca doar studentii care au terminat si nu au prins gratuitate si acuma se oftica, comenteaza impotriva gratuitatii. Deci…ce sa mai zici…cu ce sunt astia diferiti de pensionarii de care rad?

      00
    • Cand vezi care e pozitia majoritatii studentimii vis-a-vis de treaba asta, te iei cu mainile de cap.

      00
  16. Stima noastră și mândria pnl+usr++udmr Romania, de parcă doar psd a fost la guvernare ultimii 30 de ani și de parcă lupii ăștia tineri moralizatori nu-s de fapt doar niste hiene flamande care cum au ajuns la butoane au început lupta clasica pe ciolan.

    00
  17. da…e greu de inteles asta pentru unii…fara taiat in carne vie in Curlanda nu ne mai facem bine.

    Eu nu inteleg cum de tot merge rahatul asta de cerc vicios , chiar atat de idioti suntem ca popor incat sa repetam aceleasi greseli de ~30 de ani.

    00
  18. Aici nu e vorba de nepasare sau lehamite, e rea vointa. Autorul e o trompeta pesedista care arunca cu rahat in tot ce face alt partid in afara de psd.

    00
    • Uite ca eu am in mare aceeasi opinie ca ala din screenshot si nu am votat in viata mea PSD sau orice alt partid. Cum facem?

      00
    • @behtel
      daca ziceai doar „nu am votat in viata mea PSD” merita sa avem o discutie, sa vedem un alt punct de vedere.
      dar ai adaugat „sau orice alt partid”, adica n-ai votat pe nimeni, adica ai acceptat din start pe cine iese la vot(ul altora)

      00
    • behtel, e simplu. Iti recomand tratament de specialitate.

      00
    • @Behtel

      Vezi ca a fost o data cineva fara de pacat si a sfarsit rastignit.

      Sa inteleg ca tie ti se pare normal sa creasca cheltuielile la metrou desi incasarile au scazut si sa fie platit din subventiile de la bugetul tarii, sau ca Cercel care conduce Bals din 2007 sa dea contractul de stingere a incediilor unei firme fara aviz ISU si pedepsit sa fie un ministru de ajuns pe functie de o luna(nici nu mai conteaza in ce partid e fiecare), sau ca primarul sa se supuna mafiei gunoiului si sa plateasca facturile umflate (hmm oare unde se mai intampla asta? )

      00
    • @mihaic pentru ca voi ați ales pentru mine am văzut cum e și cu PDL și cu PSD și cu PNL USR. Nu mi se pare ca am „scoli, spitale, autostrăzi”. Problema nu e la aia 300 din Parlament. Problema e la restul care ii acompaniază pe cei 300.

      Un exemplu aici: s a votat cu Nicușor pentru ca el și echipa de campanie au spus ca vine apa calda și ca Firea nu vrea sa dea apa calda la oameni. A ieșit nicușor, plua apa calda și refrenul s a schimbat din „Muie Firea” in „Ce poa sa facă nicușor in 4 luni”.

      00
    • @ Adi vezi ca Ponta nu avea clubul colectiv luat de la ma-sa. Nu mai cautati vinovati doar in tabara adversa. Mai uitati-va ca poate aveti tradatori in propria tabara.

      00
  19. Sunt membru într-un grup al locuitorilor dintr-un sat de sub 600 de locuitori. Au apărut informații că autostrada Făgăraș/Boița (incorect denumită Făgăraș/Sibiu) va trece la 1-1,5 km de sat. Să vezi văicăreli:
    – „noi ce beneficii avem?”
    – „unde sunt ieșiri? la 6 km distanță? ce aiurea, nu ne ajută”
    – „doar 0,6 lei/mp expropriat?”
    – „o să fie gălăgie, noroi, șantier veșnic”
    Asta de la tineri, pluseristi, #sieu etc.

    00
    • la căcați din ăștia cu „doar o intrare/ieșire” sau „e prea departe nodul” merită să nu le faci nimic, să intre pe autostradă din satul următor”.

    • …pai radem cu intrarea si alte alea, dar multe chestii sunt facute pe genunchi, gen… „noi ne ocumpa numai de autostrada” … la mine in orasul natal e nevoie de 1 pod peste Mures de cel putin 30 de ani, toti promit podul ala nimeni nu-l face… si uite ca a venit autostrada, s-au facut 2 poduri pentru autostrada asa sec, cat de frumos era sa se faca si podul ala frumos la 10-20 de metri de cel pentru autostrada, erau acolo utilajele tot tot… costa mult mai putin totul, dar asa nu o sa se faca niciodata, iar acel pod deschidea o zona foarte mare pentru un potential parc industrial la 2-3 km de drum european si autostrada.

      Asta cu intrarea in orice catun e o prostie, dar sunt multe chestii care se omit… si care ar rezolva foarte multe probleme.

      PS: Stiu ca politicienii din zona sunt de vina, e clara asta, dar spuneam ca idee.

      00
    • @Goldy ești din Luduș? :)

      00
  20. da… am si eu prieteni care dupa 2-3 luni au inceput sa isi regrete alegerile facute in decembrie.
    sa dea naiba, astia sunt genu de oameni care se despart de gagica dupa trei intalniri fiindca la a doua i-a salutat cu „Buna” nu cu „Buna, ce faci?”
    #valentines day

    referitor la politica … eu zic ca dupa o noapte intreaba de betie te doare capu a doua zi si tre sa iti asumi asta. o sa urmeze masuri nepopulare ca doar nimanui nu ii convine sa i se taie chestii.
    studentii ca li se taie dreptu sa mearga cu trenu. mai acu 2 ani cand a fost introdus asta se dadeau cu curu de pamant ca pe ei nu ii cumpara PSD ul.

    00
  21. De ce te agiti, nu e clar ca e un sobolan.

    Revenind la pariurile mele politice pot spune ca il privesc oarecum circumspect pe Nasui, in rest toti oamenii in care am avut incredere au performat, se poate mai bine, da oricum e infinit mai bine ca alternativa, csf „greu la deal cu boii mici” zicea bunica.

    M-am uitat aseara la Arena Leilor si parca e in oglinda cu situatia politica l-au zburat pe impostorul de Onetiu si au bagat pe Sucu si Micu, ambii de alt calibru si nivel de cunostinte.

    00
    • Teleman a performat serios…

      Mai nou, faptul ca nu faci nimic, nu se aude de tine cu absolut nimic, desi toata lumea era cu digitalizarea in gura, e semn de performanta….

      00
  22. PSD nu este partid politic este o grupare mafiota.
    PNL calca voios pe urmele PSD-ului.
    USR+ e relativ nou, cu chesti bune si rele – o sa vedem in astia 4 ani cum evolueaza
    AUR e nou-nout, a reusit sa intre in parlament dupa o campanie tintita, de asemenea o sa vedem in astia 4 ani cum evolueaza
    UDMR o sa continue sa existe atata timp cat maghiarii din Romania or sa considere ca interesele lor sunt mai bine sustinute de UDMR si nu de un alt partid mare (daca au sau nu dreptate e alta discutie).

    Parerea mea este ca trebuie sa mergi mereu la vot si sa votezi cu cea mai buna optiune din acel moment; sau cu optiunea care este cel mai putin rea. Daca din cei care par cu sanse de succes nu iti place nici unul, voteaza cu altul mai mic, cu vreun canditat independent. Orice, numai sa nu votezi pe cineva care a demonstrat ca nu are interesul tau in vedere – de ce ar face altfel daca dupa ce minte si fura continua sa fie votat?

    00
  23. Vlad Voiculescu: orice persoana cu 2 neuroni functionali este constient de coruptia, furtul si multe alte probleme ale sistemului sanitar romanesc. Colac peste pupaza poate cea mai dificila situatie sanitara din ultimii 30 ani.
    Nu am mari pretentii de la VV, sper sa reuseasca ceva, orice.

    Catalin Drula: e cel de la care am cele mai mari asteptari din guvernul ala. Nu cred ca le stie pe toate de la drumuri la avioane trecand pe la trenuri, insa din activitatea lui din ultimii ani pana acu pare cel mai informat sau ancorat in realitate individ ce a ajuns ministru al transporturilor din cei care ii mai tin minte.

    Dezamagirea mea vine oarecum din faptul ca unii din usr+ se poarta de parca le-a luat puterea mintile.

    Mi-ar place sa aiba mai mult curaj guvernul asta si sa ia niste masuri corecte chiar daca sunt nepopulare.

    00
  24. „Reforma” dreptei a constat mereu in taiere, taiere si iar taiere, iar greul l-au dus mai ales cei vulnerabili. De parca am porni de la un nivel de trai ca in Germania si ne permitem. De pe ultimul loc in UE o sa ajungem Botswana din urma. Taierile astea sunt cu bataie lunga. Taie bursa si transportul unui copil sarac si vei avea un potential adult asistat social in viitor. Mai mult ca sigur va abandona scoala.
    Si-apoi, depinde si cine ne impune „reforma”. Are vreun guvernant un CV demn de respect? De ce as accepta afectarea nivelui de trai de la unul care nu a facut ceva valoros in viata? In ultima vreme s-au inmultit diplomele VIP dubioase. Abia s-a tarat prin scoala si face „reforme” nationale?
    Am alergie la „reformele” lui peste prajit de 30 de ani care au dus doar la o societate polarizata si ultimul loc in UE in mai toate domeniile.

    00
    • Hai zat d-aici. Ia ma duceti-va prieteni in vacanta pe banii vostrii. Fluturati voucherele alea de parca picca din cer. Sa va intre bine in cap, nimic nu e gratis. Voucherele alea erau platite de pulime, biletele moca ale studentilor la fel. E o adevarata placere sa finantez bautele la mare ale studentilor in conditiile in care imi bugetez un rahat de vacanta pe an ca la mine nu pica cu vouchere

      00
    • 1 desi denumirea monedei, pula, are o semnificatie simpatica in romana, in limba lor inseamna „ploaie”, un simbol al abundentei intr-o tara extrem de arida. trecand peste asta botswana ar fi un exemplu de urmat pentru romania fiind actualmente una dintre cele mai bogate tari din africa in conditiile in care in momentul obitnerii independentei, acum 55 de ani) erau daca nu chiar cea mai saraca, pe acolo. mie mi-ar placea sa ne compare lumea cu botswana.

      2 mult mai important ce taieri? tot aud chestia asta, ca au taiat… au taiat ce fusese dat abuziv de aia dinainte? disonanta asta nu deranjeaza pe nimeni? ca cei mai multi care urla taieri sunt tot cei care urla ca datorii, imprumuturi, fmi, banca mondiala. hotarativa naibii o data… ori cresteri salariale din pix (ca productivitatea n-a crescut nicicum) ori fara imprumuturi.

      00
    • Ai inteles ca transportul acasa facultate ramane gratis? Daca el vrea sa mearga la munte/mare unde platesti cazare/mancare renunta la 2 pachete de tigari si plateste biletul ala de tren..

      00
    • @Alin
      Doar un joint mai puțin în Vamă și poate călători lejer la clasa I-a…

      00
    • ” botswana ar fi un exemplu de urmat pentru romania”

      cam greu cand „The mineral industry provides about 40% of all government revenues”. Procentual aia inseamna cam cat deficitul actual (7%). Si Romania ar fi mai sus sa fi avut ajutorul asta, an de an, de la revolutie incoace (sa zicem)

      00
    • @Zanghe, analfabet functional: ma doare in cot de vouchere, nu moare nimeni fara sa mearga in vacanta; de ce nu spui nimic de exemplul de taiere indicat? o iei lela pe coclauri sa tragi spuza pe turta ta.
      Alt exemplu de „reforma” marca Turcan:
      https://www.libertatea.ro/stiri/cum-si-a-pierdut-o-femeie-cu-8-clase-singurul-venit-lunar-de-142-lei-dupa-campania-ralucai-turcan-de-verificare-a-ajutoarelor-sociale-3410924

      00
    • @Gabi

      Citeste dreacu articolul inainte sa te inflamezi. Femeia s-a mutat din localitate, e absolut normal sa nu mai primeasca ajutor social de la primaria aia. Sa depuna cerere unde s-a mutat. Ba cum sariti toti de cur in sus pentru chestii absolut normale.
      Da ma e de vina turcan ca primarul ala a aplicat legea si a dat ajutor social numai rezidentilor, ce sa-ti spun. Prosti ma, sunt cativa pe aici.
      Iar tu Gabi esti unul dintre ei.

      00
    • @D4n, alt analfabet functional: dar tu ai citit articolul pana la final? Totusi bunul simt si competenta unei functionare curajoase inving excesul de zel al unei functionare obediente. Turcan a dat semnalul vanatorii de amarati, hai sa-i executam, ca evazionisti nu avem in Romania.
      Argumente, nu invective.

      00
  25. Romania a avut mereu problema cu „whataboutismul”. La noi e mereu o laba in cerc, nu se face nimic pentru ca nu s-a rezolvat aia si aia. Te uit pe net si sunt sute de tsmpiti cu „ba, sa taiati voucherele de vacabta cand o sa taiati pensiile speciale”. Daca nu ar fi pensiile speciale are fi altceava. Din cand in cand mai apare un scandal cu politia ca se ia la cearta cu un mos care refuza sa isi ia amenda ca e tampit „altii furea milioane si nu ii vedeti, va luati de batrani”. Intr-o tara ca in Romania nu poti rezolva probleme de sus in jos, ca se opun iameni cu influenta si o sugi. Incepi de jos in sus ca pe astia cu influenta nu ii afecteaza dar se schimba mentalitati.

    00
  26. „Vreau o tzara ca afara” incepe sa se transforme in „Vreau afara”.. daca nici USR Plus nu poate transforma tzara asta, d.p.m.d.v. cam asta e. Parerea mea e ca pervertirea valorilor inceputa de PSD este ireversibila. Ne transformam incet-incet intr-un stat mafiot.

    00
  27. Am observat curentul asta de USR Disorder Syndrome. Pe unii i-a luat valul atat de tare incat cred ca urmatorul plan ar functiona din inertie.
    Nasui sa caute toti oamenii colaboratori cu serviciile si sa ii puna in cele mai vizibile pozitii. Legea lustratiei trece a doua zi. Drula sa isi angajeze rude la Aeroport(Otopeni), Romatsa si Metrou. Lege fara mai mult de 1 ruda in orice departament din orice companie de stat. Vladut sa ii roage pe cei din Viena sa dea o declaratie ca diploma nu e in regula, vin in doua saptamani cu o corectura, intre timp lege de verificat toate diplomele. Clotide… nimeni nu a stiut ca terenuri si cladiri sunt in administratea primariei si administratorii spitalului nu pot sa curete gradina de fier vechi fara acord de la curtea de conturi.
    fan the outer limits.

    00
  28. Trebuie facute multe lucruri . dar cu , cap. de la bun inceput mentionez ca sunt bugetar ( 2300 salariu ) si o mica afacere in turism . deci ma afecteaza scoaterea voucherelor de 2 ori . masura voucherelor este o dovada ca nu gandesc deloc , nu ii intereseaza . nu ca nu stiu . nu m am asteptat ca un guvern liberal sa faca asa ceva . au cazut prada populismului . aici sunt doua parti : privatii care cer reduceri , reduceri ( desi reducerile ii afecteaza si pe ei ) , sa nu se dea deloc ( pe principiul daca nu am eu sa nu aiba nimeni ) , s au scumpit cazarile ( eu nu am scumpit nimic ) si bugetarii , care sunt huliti ca primesc vouchere .
    sa lasam la o parte invidiile si capra vecinului ( lucruri care definesc acest popor de secole . decat sa ma zbat , sa fac tot posibilul sa am si eu lucrul celui pe care il invidiez , sa nu aiba nici el , etc ) voucherele erau o investitie a statului . cea mai mare parte a banilor se reintorceau in economie intr o forma sau alta . primeam 1450 pe hartie , 145 se retineau direct la stat , apoi turistul venea la mine , mai plateam inca 10 % impozit …la stat …plus 4 % comision agentie …..banii ramasi platesc CAS , CASS pentru 2 persoane ….la stat …..din banii ramasi investesc , cumpar alte lucruri ce trebuie facute unde platesc TVA ..la stat ….stat care cu banii stransi poate sa faca investitii , protectie sociala , etc….avem un buget devalizat de toti ( bugetarii politici , pensii speciale , cheltuieli materiale aiurea ) si noi guvern liberal ce facem ? eliminam una dintre putinele masuri luate de PSD care a adus lucruri pozitive . si atunci cum sa mai ai incredere in ei . dar asa toata lumea este multumita …privatii sunt bucurosi ca bugetarii nu vor primii vouchere , guvernul este multumit ca a luat ochii electoratului cu asta , iar in spate privilegiile sunt pastrate …..saraca economie ce va suferii si apoi sute de mii de privati . scopul a fost atins . sunt incaierati bugetari vs privati ….o sa imi iau multa m….cu acest comentariu , imi asum , accept replici argumentate economic ……as mai avea ceva de adaugat …..de ce nu se impoziteaza si IT – ul atunci ? salarii de mii de euro nu se impoziteaza iar un salariu de 2300 este impozitat ……

    00
    • Bugetul statului, impozitul pe care statul mi-l ia din salariu, nu sunt dispus sa ti-l dea tie sub forma de subventie. S-a mai discutat de pensiuni care fenteaza plata taxelor si care strica piata. Subventia insteamna inca o stricare a pietei, o concurenta neloiala. Strica si piata turismului si piata imobiliarelor.

      Bun comentariu, ilustrativ pentru articol.

      00
    • Bine , am inteles , nu esti de acord . desi eu ti am demonstrat ca nu este o subventie , este o investitie a statului … pot sa accept asta . dar spune asa , nu vreau , nu imi spune ca asa se rezolva o problema ( recte bugetul statului ) este o masura populista . banuiesc ca nu esti de acord nici cu pensiile speciale , cu evaziunea fiscala , cheltuielile materiale umflate de zeci de ori , salariile de mii de euro , pensionarea la 40 de ani , ….era vorba ca lumea este vesnic nemultumita ….nici eu nu sunt de acord cu neimpozitarea veniturilor in IT …..vezi ? asa nu o sa jungem nicaieri . vom ramne in aceasi mocirla ca tara. S a ajuns in tara asta sa fie o rusine sa fi bugetar . nu este sanatoasa generalizarea asta . cum o sa avansam ? prin salarii minime data de patroni ? toti privatii vorbesc …noi producem , noi producem …pai daca produci , nu e o problema sa te prezinti in fata sefului , patronului sa soliciti o marire de salariu , tichete , etc …….

      00
    • Eu pot sa accept impozitul pe IT. Tu poti accepta taierea voucherelor de vacanta?

      Ceea ce ai facut nu se numeste demonstratie, este logica stramba – banii de la stat intai trebuiesc luati de undeva, de la investitii in infrastructura, caci voucher-ele alea nu se intorc in economie, ci te subventioneaza pe tine direct. Banii dati pe salarii nu se ‘intorc in economie’ controlat, cum sunt investitiile directe care imbunatatesc calitatea vietii tuturor – autostrazi, sanatate, educatie. Statul trebuie sa investeasca in bunastarea tuturor cetatenilor, nediscriminat, nu in a unor subcategorii restranse.

      De undeva trebuie inceput, iar treaba cu pensiile speciale e cuiul lui Pepelea, nu se poate face (deocamdata) constitutional.

      ‘Lumea vesnic nemultumita’ – io nu cred ca e chiar asa de nemultumita, se vaita doar, de ochii lumii. Daca ar fi nemultumita ar si face ceva – m-a frapat cazul acelei inginere de la Apele Romane care a primit incurajari (!) de la colegi, cum ca ei n-au curajul sa o sustina pe fatza. Pai daca vrei sa se schimbe ceva, faci asta cu pretul jobului, or altfel ramanem la nivelul declarativ.

      00
    • intrebare prozaica. stilul asta de scris l-ai invatat la scoala, la job-ul de functionar public sau din pozitia de antreprenor in turism?

      bine, raspunsul nu conteaza cu adevarat. oricare ar fi, textul propriuzis este suficient pentru a explica „ideile” din el.

      00
    • @thebblack: Nu e recomandat sa adopti aceasta atitudine. Trebuie convinsi oamenii ca nu au dreptate, explicat, poate unii dintre ei vor intelege. Asta pentru ca societatea e eterogena, ca sa guvernezi de exemplu trebuie sa-ti atragi de partea ta mai multe categorii sociale. Poate parea simplu, dar cu atitudini de fronda nu convingi. Dimpotriva, le dai dreptate (‘iata, nu mai are argumente, ma desconsidera’).

      Mai ales de la cei mai inzestrati, pretentiile sunt mai mari.

      00
    • @George

      Singurul impozit pe care nu il platesc IT-stii (sau cei din constructii) e cel pe profit de 10%. In schimb platesc si CAS si CASS.

      Si inca o chestie, scutirea de impozit nu e subventie, nu imi da statul bani sa fiu it-st sau mester constructor, statul ma scuteste de un impozit.

      00
    • George, ce ar fi sa plimbi ursul? V-ati nascut cu vouchere in brate. A prezis asta ursitoarea. Dar o zeciuiala, sau o taxa aplicata oricarui angajat la privat nu doresti? Si banii sa va intre voua bugetarilor in cont? Ce zici? Asta este, de fapt, definitia voucherelor de vacanta. Plateste-ti concediul, ca orice om, nu mai sta cu mana intinsa! Asta a fost si reteta de succes a grecilor: pensii mai mari ca la germani, al treisprezecelea salariu la bugetarii, tot soiul de beneficii pentru putorile bugetare. Si PSD-ul a copiat cat a putut mai mult

      00
    • @George Putem sa nu ne oprim doar la IT-sti.

      Putem extinde argumentul „eu castig 2300 de lei la stat (am castigat si eu suma asta la privat – dar atat si nimic in plus- fara sporuri, vouchere, privilegii, bani negri, plocoane, invarteli; nu imi permiteam de banii aia sa fac „afaceri in turism”), atunci IT-stii (adica programatori si ingineri software; aia care fac aplicatii informatice, nu telefonistii din suport IT sau nepotul care iti instaleaza tie Windows pe calculator) de ce sunt scutiti de plata impozitului pe venit de 10%(din total 45% cat iti ia statul)?” si sa cerem supraimpozitarea tuturor categoriilor profesionale calificate care stau si isi rup creierii invatand timp de 10 ani fara salariu iar apoi isi fac stagiatura de 1-2 ani lucrand pe salarii mizere, chiar mai mici decat al tau.

      00
    • O zgudui cu IT-ul si impozitarea: un programator poate dezvolta in 2 luni o aplicatie care apoi e vanduta de zeci sau de sutede ori si ghici ce -> statul incaseaza bani la fiecare vanzare. Majoritatea functionarilor o freaca la rece si acum sunt supi ca li se iau voucherele. La munca nu la intins mana.

      00
    • hash, asa e. dar nu e vorba de desconsiderare. tot luandu-i in brate si mangaindu-i pe cap ei nu vor intelege niciodata cu adevarat ca greseala e la ei ci doar ca ai ceva cu ei.

      el e functionar (si tinand cont ca nu a precizat in nici un fel, nu pot decat sa cred ca nu e maturator sau gropar), deci completeaza documente, intocmeste dosare, aproba cereri, are o responsabilitate. si el nu stie sa scrie corect in limba romana. pe langa salariul ala are voucher de vacanta si probabil spor de, de si de. el ne zice salariul si se plange de impozitul din it. dar voucherele si sporurile alea sunt impozitate?

      dupa aia zice ca e antreprenor in turism. ne legam iarasi de nivelul de educatie. pensiunea aia a lui sau ce o fi, ce fel de servicii crezi ca ofera? ceva 5* sau 7 stele, da’ d-alea romanesti, le to zice vali pe aici, ca merge si asa? si dupa aia se plange cand vine vreun control ca fac aia misto de el, ca el a dat declaratia exact ca in comentariile astea. bine asta daca o veni vreun control si n-o fi exact el controlul si iese intotdeauna excelent.

      George, daca vrei sa fi luat in serios in orice discutie, iti recomand cu toata caldura urmatorul site:
      https://ortografia.ro/ortografia-limbii-romane/.
      insuseste-ti 90% din ce scrie acolo si dupa aia te poti duce oriunde sa discuti orice subiect. in caz ca esti pe dinafara poate se gaseste vreun suflet milostiv sa iti recomande o lectura cu notiunile elementare de acolo. pana una alta tu pici cu brio la limba romana dar vrei sa discuti subiecte economice, de la micro la macro.

      00
    • @hash

      Argumentele tale sunt corecte pana la un punct. Voucherele se intorc in economie, pentru ca cel care le incaseaza plateste salarii, care salarii genereaza consum, deci alte locuri de munca, si TVA, CAS,CASS, deci bani la buget, prin care poti face autostrazi, spitale, etc.
      Nu, statul nu trebuie sa investeasca nediscriminat. Statul trebuie sa aibe politici economice. Peste tot in lume, exista politici economice care favorizeaza o cateogorie si defavorizeaza alta.

      00
    • @thebblack ….ok …..trec peste aroganta asta a ta , oricum nu ma afecteaza cu nimic in viata de zi cu zi ….lasa asta cu gramatica pe bloguri , am scris corect cand a trebuit sa iau examenele . sunt absolvent de facultate de stat in centru universitar ( Bucuresti ) facuta la zi , cum trebuie . nu sunt niciun functionar public . unitatea mea de cazare este o casuta minunata , traditionala in care am investit peste 50 000 de euro . banii nu au fost furati , din spaga sau nu stiu ce . pe booking are 9,8 din 10 . gradul de ocupare a fost de 70 la suta in ultimul an . ne pregatim de alte investitii in turism , pentru ca am descoperit o ,, mina de aur ,, in acest domeniu …..am pregatit aceasta investitie ani de zile , am luat notite chiar de pe acest blog , din articolele lui Vali , din nemultumirile cititorilor . nu am facut aceasta investitie pentru a da tepe , sau a castiga banii usor ……..tu esti foarte educat , ce sa spun …..aici discutam diferite subiecte nu atacuri la persoana …..nu ne cunoastem unii pe altii …..

      00
    • @thebblack trec peste aroganta ta . nu ma afecteaza catusi de putin . poate nu am scris suta la suta corect , nici nu ma intereseaza asta . am scris corect cand am trecut examenele de a lungul vietii . ce usor este sa jignesti un om , asta este educatie …..si eu as putea zice multe , aiurea , dar ce folos , s ar rezolva vreo problema . nu sunt niciun functionar public . am studii universitare facute la stat , intr un centru mare ( Bucuresti ) , unitatea mea de cazare este o casuta superba , traditionala . 9,8 pe booking …am investit peste 50 000 Euro ..gradul de ocupare in plina pandemie a fost de 70 la suta . nu cred ca nu voi avea turisti fara vouchere pentru ca atuurile noastre au fost altele .inainte de a demara proiectul m am informat foarte mult , chiar aici din postarile din turism …….ma pregatesc sa fac alte investitii tot in turism …..aici dezbatem subiecte , cu argumente ..jignirile nu isi au rostul …..

      00
    • Am lucrat ca IT-ist 10 ani fara diploma de facultate asa ca am platit si impozitul de 16% (iar ulterior 10%).
      In trecut am mai facut calculul (si postat pe aici) suma care ar fi obtinuta la buget din impozitarea IT-istilor si era absolut infima in comparatie cu sumele pierdute prin necolectarea TVA-ului si alte forme de evaziune fiscala.

      174 de miliarde de lei in conditiile in care intregul buget al Romaniei a fost de 360149 miliarde de lei. Deci 0.05%. Bugetul de pensii a fost 87464 miliarde de lei.

      Pe scurt, impozitarea TUTUROR IT-istilor din RO n-ar ajunge nici macar de o marire cu 20% a pensiilor.

      00
    • Stai asa ca am gresit urat tare la calcule… :)) sunt 1.74 de miliarde de lei nu 174. Deci… PLM

      00
    • Sorry de double/triple post, era vorba de 1.74 mld lei potential obtinuti din eliminarea scutirii impozitului pe venit.
      Poate n-ar trebui sa mai postez cand sunt obosit.

      00
    • @vosidit98 ideea nu este sa impoziteze IT ul ….era vorba ca statul poate si trebuie sa se implice in dezvoltarea unui sector . care in timp , sa devina unul important si sa contribuie mult mai mult la PIB . in 2001 s a ales ca IT sa nu fie impozitat , uite ca in timp sectorul s a dezvoltat si azi are o contributie de 6 % la PIB …Turismul poate sa fie inca un sector ce poate avea o contributie insemnata in PIB ….interesant este ca mai multe masuri liberale au fost luate de Psd …neimpozitarea IT , scaderera TVA , voucherele de vacanta …..s au adus fel si fel de argumente , unele pe buna dreptate , dar asta este si rolul statului este sa elimine lucrurile rele , nu sa elimine masura cu totul ….

      00
    • Sunt bugetar. In primul an nu am luat tichetele alea de vacanta pentru ca nu imi place sa imi fac vacanta la program. Anul urmator (radeau colegii de mine) le-am luat si am luat si putina teapa. M-am cazat la o tanti din Dobrogea (imi place mult zona) si mi-a refuzat voucherele zicandu-mi ca de astea are si ea, ca e invatatoare. Pe urma, pe unde am umblat, la hoteluri, mi s-a parut ca ne privesc cam cu sila. Personal, imi pare bine ca s-a terminat.

      00
  29. Am votat cu PSD, nu ma deranjeaza suferintele voastre morale. :)))

    00
  30. Boss, nu e chiar asa, astia taie si spanzura sa-si aranjeze afacerile si lichelele pe functii publice grase, 14 mii au bagat in sistem desi se vaita ca-s multi. Nu taie sa construiasca, n-au curaj sa taie pensii speciale, taie ce pot sa aibe ce fura, idem boc si base acu 12 ani. Daca as vedea ceva bun facut intr-un an de zile as tacea, dar nu au cu ce se lauda afara de imprumuturi intr-un an cat altii in zece, razboiul pe functii si ciolan si, desigur, afacerile covide. Nu cred in viitor roz pentru nimeni dupa cum au inceput treaba. Doar daca te bagi sau esti bagat in usr/pnl. Eu sunt pregatit pentru ce-i mai rau, am dus-o cu greu pe vremea lui boc, o s-o duc si acum, nu ma afecteaza taierile astea si nici cele care vor veni, or sa ma afecteze inflatia, costurile cu sanatatea si altele. Dar nu spune ca-s mai breji decat psd, ca nu-s.

    00
    • Din păcate da. PNL-ul s-a dovedit doar un PSD mai galben din perspectiva mea, cu toate scandalurile.

      De ex la faza cu apele române, înțeleg că s-a pus ăla pe făcut angajări la plesneală, că partidul e mare, nu poți face micro-management să-i controlezi pe toți ce fac în toată țara.

      Dar…în secunda în care ți s-a adus la cunoștință, ăla trebuia zburat de-acolo. Ca partid să zici OK, avem și noi lichele, dar cum le prindem, le zburăm. Și-a dat aia demisia săraca (probabil va reveni) dar ‘animalul politic’ a rămas șef. Asta e problema mea.

      Înțeleg cum e să conduci o organizație mare, tot felul de oameni peste tot, nu e problemă, dar dacă nu iei acțiune când afli de problemă, ești complice și punct, restul e can-can.

      00
    • @manu144x – exact asa
      Lichele exista in orice grup mai mare de oameni.
      Mai important este cum reactioneaza acel grup de oameni. Daca ignora sau chiar protejeaza pe cei care fac prostii, asta inseamna ca de fapt ala este modul lor de gandire.

      00
  31. Este corect saa spui „ministra”? Ca pe mine ma termina cuvintul asta. La fel si ” doctora”.

    00
    • Nu, nu e corect nici “ministra”, nici “doctora”. Dar la cum se revizuiesc DOOM-urile, nu e exclus ca variantele astea sa fie incadrate ca un “corect alternativ” peste ceva ani.

      00
    • Ar trebui sa fie, specialiștii își doresc și recomanda. Doar talibanii țin cu dinții de masculină.

      00
  32. Problema cu reformele de genul asta dupa umila mea parere e ca USR+ in principal (de la restul nu stiu cine mai are pretentii) cat timp au fost in opozitie lasau sa se inteleaga ca e usor la guvernare, dar sunt PSD/ PNL niste hoti si incompetenti. In campania lui ND ca sa dau un exemplu elocvent dupa mine, au marsat pe lipsa apei calde, iar „vibe-ul” transmis era „stati sa vina Nicusor si rezolva problemele cu caldura si apa calda in cateva zile” de parca era o zana Maseluta, nu luni sau ani. Iar acum ca sunt la putere o dau la intors „hei eram in campanie, era normal sa umflam si noi gogoasa, aveti rabdare”. Cam asa fac si fotbalistii romani cand nu se impun la echipe din Vestul Europei, zic ca sunt in perioada de adaptare, cand ei de fapt sunt la pamant cu pregatirea fizica.

    00
  33. Pe bune? Astia taie? Astia de-au crescut pensiile la-nceput de septembrie, fix inaintea alegerilor locale, si cu 2 luni inainte de parlamentare? Cei care in tot discursul lor din campanie au vorbit de cresteri de pensii si venituri pentru populatie? Taie Citu care tot anul trecut ne explica de revenirea-n V?

    Eu n-am nicio problema cu taierilor, eu n-am nicio problema cu masurile de austeritate, atunci cand sunt prezentate in clar electoratului, si-atunci cand, pe cale de consecinta ele sunt votate. Dar nu poti sa vii c-un limbaj dublu, nu poti sa spui in noiembrie ca urmeaza sa cresti pensiile, sa treci asta-n programul tau electoral pe care-l imprastii in toata tara, ca 2 luni mai tarziu sa vii senin si sa le plafonezi. Pentru ca minti. Si daca minti eu n-am cum sa te cred pe tine ca esti de buna credinta. Si daca tu nu esti de buna credinta, cum sa am eu incredere ca vei restructura, ca vei face ceva, orice in interesul meu si-al tarii? Caci despre asta-i vorba. Nu poti sa urli ca tu depolitizezi institutiile, ca 2 luni mai tarziu sa apara in clar, dincolo de orice indoiala, dovezi clare, inregistrari cum tu pui in functii oameni de partid care n-au nicio treaba cu acel loc de munca. De fapt se dovedeste ca tu perpetuezi o practica impamantenita in societate, dupa ce urlai ca n-o vei face. Din nou ai fost prins cu minciuna. Si-atunci cum? Tu sa tai? Tu sa reformezi? Tu care minti de-ngheata apele? Tu care spui ca ai gasit contabilitate dubla la MF, lucru extrem de grav, care poate destabiliza economia unei tari, dar un lucru nedovedit la un an distanta?

    Da, da, sa curga sirul lung de comentarii in care mi se va spune ca-s postac PSD, doar pentru ca-mi permit sa evidentiez niste lucruri absolut reale si cat se poate de adevarate.

    00
  34. Asta se intampla cand se cauta solutii simpliste la probleme complexe si cand eficienta este inlocuita de moralitatea (simplista) a maselor. Munca oamenilor nu ar trebui evaluata pe principii de moralitate. Daca perspectiva asta ar fi valabila, in cativa ani, din Romania curatata de coruptie s-ar extinde in intreaga Europa ‘solutia viabila’.

    00
    • Pai tocmai politicienii actuali cauta solutii simpliste („taiem / inghetam tot”) la probleme complexe (infrastructura invechita si nementinuta, lipsa de competitivitate pe piata internationala, puterea mica de cumparare a leului).

      Este efectiv o dieta de infometare. Strangi cureaua pana dai jos 20kg dupa care bagi ca spartul si iei 30 kg.

      00
  35. Parintii mei au vrut sa plece in anii 90, bunicii mei le-au spus ca lucrurile se vor schimba.
    Eu vreau sa plec si parintii imi spun ca va fi bine.
    Voi ajunge eu ca parintii mei si ii voi spune acelasi lucru ficei mele de 1 an.

    Morala: coruptia e prea adanca in noi, condamnam coruptia altora si cand vine vorba de noi brusc uitam ca aratam cu degetul, ne intereseaza sa ne rezolvam problema doar. De la cum rezolvam o amenda, la spital, la scoala la copii, la afaceri, la orice o facem fiecare din noi.

    Mergem in Italia, stim sa folosim brusc cosul de gunoi si sa conducem masina dup reguli. Venim in Romania, uitam tot.
    Cred ca suntem esuati ca societate si societatea ne face sa esuam ca oameni ai sec 21.

    00
  36. Problema este ca suntem in continuare o tara saraca, dar cu credit la banca pentru masina scumpa din parcare. PNL si USR au intr-un fel dreptate: ca stat, daca luam totul la bani marunti nu ne permitem literalmente nimic.

    Dar daca incepem sa cerem pretul „adevarat” pentru toate serviciile interne oferite de stat, ajungem literalmente un stat bananier.

    Din punct de vedere detasat, amoral, pur economic, poate e „corect” ca Romanii, daca nu-si mai permit sa traiasca in Romania sa plece si sa fie inlocuiti de vestici care isi permit pretul „adevarat” al existentei in Romania.

    Totusi, asta e un scenariu halucinant si imposibil. Cel mai probabil PNL si USR vor reveni asupra masurilor odata ce vad cum se prabuseste economia.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube